Skoči na vsebino

Komplet prve pomoči za motoriste in prva pomoč ob nezgodi


Ervina

Priporočene objave

Da ne boste mislili, da je s tem vakuumiranjem zajebancija...

Resno pridobiš ogromno na tistih nekaj ccm pod zicem.

20160308_161608.thumb.jpg.a22ec129a08e30

 

Komot spravim še roko spodaj...prej ni bilo šans...

20160308_161617.thumb.jpg.b4c88180350a57

...to je samo na hitro zvakuumirano.....če bi se malo poigral z notranjo razporeditvijo vsebine, bi paketek zoptimiziral na obliko, ki jo potrebuješ pod zicom..20160308_161716.thumb.jpg.daa6a54c1aa80020160308_161709.thumb.jpg.6c1532b260979c

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

55 minutes ago, gretzky said:

To zanima tudi mene, saj jo moram spraviti v tak motor kot ga imaš ti. Če sklepam po napisanem v komentarjih na mimovrste, je Konstillova malo manjša, zato jo bom najbrž nabavil. Mogoče potem pride na vrsto še vakumiranje.

Če boš našla najmanjšo možno (in seveda v Sloveniji veljavno), mi to prosim sporoči.

Bom šla v KMC probati Konstillovo, ker mi je najbližje.
Na mimovrstah sem pa gledala - očitno je res v rdeči embalaži starejša verzija, v modri pa novejša. Čemur je primerna tudi razlika v ceni. Če pa je vseeno katero kupiš pa ne vem, se še nisem poglabljala kaj točno piše v pravilniku. No, vem da se vsebina ne sme raztresti iz embalaže, ker bogpomagaj da bi kaj ven padlo in bi se nazaj notri potem pospravilo ane... http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?sop=2004-21-0185

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=PRAV5937#






https://www.ceneje.si/Izdelek/3779490/avto-oprema/motorni-deli-in-oprema/motoristicna-oprema/konstill-prva-pomoc-za-motoriste

https://www.ceneje.si/Izdelek/2409109/avto-oprema/motorni-deli-in-oprema/motoristicna-oprema/paket-prve-pomoci-za-motoriste-homologiran-novi-standard

No bom še desetič napisala... očitnoooo od Konstilla ne bo vredu, ker nima 10 kosov sterilne komprese. Lepo, lepo. Bom jo nalimala na vrh čelade, tam bo še najbolj dostopna v primeru da kam poletim.

Popravljeno . Popravil Yoghurt
  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Je malo manjša konstilova po občutku. Zmerit ti je ne morem ker nimam garaže pri roki (časa pa še manj čeprav bi zelo rad namenil kako urco dokler je vreme za nikamor). Tudi sam jo preklinjam ker odkar jo imam je sedež nočna mora. Mislim da bom poiskal kak drug plac zanjo pa me prav boli veliki K če bom rabil 5min do nje. Od nje itak ne bo razlike za življenje ali smrt.

Ker nisem prebral tistih Borutovih esejev a je kje pisalo da mora biti lahko dostopna? Sicer imam kufer ampak jo želim imeti tak oda če sem kufer-brez da ne rabim študirat še na to.

Vakumiranje je resnično nasldnji korak ki si ga moram omislit. Sej ni problem odpreti prvo pomoč? Važno da je notri vse kot mora bit da malo porazporedim stvari ker imam občutek da je notri vse nametano oz neoptimizirano.

Če pa že pridem v situacijo da moram pomagati vem zadovoljivo le še tiste par reči da pomagam ponesrečencu preživeti do prihoda stroke (izkrvavitev, zadušitev...). Več nebi. Oživljanje je ostalo v spominu le še od hollywooda (CPR) ki mislim da je enak pravemu brez drame.  Več pa ne znam morda bi lahko še snel kable iz tuljav in upal na improvizirani defibrilator? No šalo na stran,. kje mi tu pride prav prva pomoč? Pri utrgani nogi/roki bom žrtvoval svoj pas od hlač kot plesti povoje da bodo kos nalogi..

Če pa kdo mislil da bom nekomu pobiral kamenčke iz zadnjice in mu lepil obliže - primarna funkcija moto PP, bo potrpel do prihoda profičev. Čene drugo me vsaj ne bo klel ko mu bodo to delali ponovno še 1x v bolnici a bolj sterilno.

 

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

To smo že zdavnaj ugotovili :D

Ampak važno da maš zravn navodila v slo, pa seznam kaj je v pakiranju :grupni:

 

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 41 minutami, DAMI34 pravi:

To smo že zdavnaj ugotovili :D

Ampak važno da maš zravn navodila v slo, pa seznam kaj je v pakiranju :grupni:

 

Lahko podaš pobudo za spremembo zakonodaje. 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

44 minutes ago, DAMI34 said:

To smo že zdavnaj ugotovili :D

Ampak važno da maš zravn navodila v slo, pa seznam kaj je v pakiranju :grupni:

 

To pa najbrž zato da lahko policist hitro ugotovi kaj manjka brez da ve na pamet vsebino.

Kakšna je kazen če nimaš naprimer škarij? o.O je to res pomanjkljiva vsebina? Baaaaah in zeh!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Moja je spravljena v levi bocni plastiki nad zmigavcem,do nje pridem tako da morem en imbusek odsraufat demontirat eno plastiko in prva pomoc je  odzunaj...sem pa uprasal 1x policaja in je rekel da nima veze kje je vazno da je...

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 12 urami, Kmet2 pravi:

Tistega po katerem smo dolžni pomagat in izključuje tistega po katerem  te lahko tožijo:)

 

Prvi vsebuje tudi drugega. Pa veselo branje. 

110. člen

(dolžnostna ravnanja ob prometni nesreči)

(1) Vsakdo mora pomagati pri prometni nesreči, če je treba:

-       rešiti človeška življenja;

-       preprečiti ogrožanje drugih udeležencev cestnega prometa;

-       preprečiti ali omiliti ekološko nesrečo.

 

Izključitev kaznivega dejanja pri telesnem poškodovanju s privolitvijo poškodovanca

125. člen

(1) Povzročitev lahke telesne poškodbe (122. člen) ni protipravna, če je poškodovanec privolil vanjo. V tem primeru se pri mladoletni ali slabotni osebi upošteva privolitev, če jo v skladu z zakonom v skrbi za njuno zdravje da tisti, ki zastopa take osebe.

(2) Naklepna povzročitev hude (123. člen) ali posebno hude (124. člen) telesne poškodbe ni protipravna, če je poškodovanec privolil vanjo in pri tem niso bile prizadete koristi koga drugega ali ogrožena kakšna skupna pravna vrednota.

(3) Ne glede na prejšnji odstavek naklepna povzročitev hude ali posebno hude telesne poškodbe pri zdravljenju ali zdravilski dejavnosti ni protipravna, če je bila privolitev dana v obliki in ob pogojih, ki jih določa zakon.

 

Opustitev pomoči

130. člen

Kdor ne pomaga osebi, ki je v neposredni smrtni nevarnosti, čeprav bi to lahko storil brez nevarnosti zase ali za koga drugega, se kaznuje z zaporom do enega leta.

 

Zapustitev poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči

328. člen

(1) Voznik motornega vozila ali drugega prevoznega sredstva, ki pusti brez pomoči koga, ki je bil s tem prevoznim sredstvom ali zaradi njega poškodovan, se kaznuje z zaporom do enega leta.

(2) Če ima opustitev pomoči za posledico hudo telesno poškodbo ali smrt poškodovanega, se storilec kaznuje z zaporom od treh mesecev do petih let.

 

1. člen

Zdravstvena dejavnost obsega ukrepe in aktivnosti, ki jih po medicinski doktrini in ob uporabi medicinske tehnologije opravljajo zdravstveni delavci oziroma delavke in zdravstveni sodelavci oziroma sodelavke pri varovanju zdravja, preprečevanju, odkrivanju in zdravljenju bolnikov in poškodovancev.

 

7. člen

Osnovna zdravstvena dejavnost obsega:

-        spremljanje zdravstvenega stanja prebivalcev in predlaganje ukrepov za varovanje, krepitev in zboljšanje zdravja ter preprečevanje, odkrivanje, zdravljenje in rehabilitacijo bolnikov in poškodovancev;

 

56. člen

Zdravstveni delavec lahko odkloni zdravstveni poseg, če sodi, da ni v skladu z njegovo vestjo in z mednarodnimi pravili medicinske etike.

Zdravstveni delavec mora o svojem ugovoru vesti obvestiti zdravstveni zavod. Zdravstveni zavod mora to upoštevati, vendar bolnikom zagotoviti možnost za nemoteno uveljavljanje pravic s področja zdravstvenega varstva.

Zdravstveni delavec ne sme odkloniti nujne medicinske pomoči.

 

4. člen

Zdravniška služba je poklicna dejavnost zdravnikov, ki temelji na spoznanjih znanosti in strokovno preverjenih metodah.

Zdravniška služba obsega:

1.      pregled na prisotnost ali odsotnost telesnih ali duševnih bolezni, poškodb ali anomalij;

2.      presojo stanja iz prejšnje točke s pomočjo medicinsko-diagnostičnih sredstev;

3.      zdravljenje, habilitacijo oziroma rehabilitacijo;

4.      preprečevanje bolezni, vzgojo in svetovanje;

5.      skrb za reproduktivno zdravje prebivalstva;

6.      predpisovanje zdravil in zdravstvenih pripomočkov;

7.      obdukcijo mrtvih;

8.      izdajanje zdravniških spričeval in zdravniških potrdil;

9.      druga dela v skladu s posebnimi predpisi.

 

43. člen

Nujna zdravniška pomoč obsega nujne storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo in hudo okvaro zdravja ali smrt. Tako pomoč je dolžan nuditi zdravnik v skladu s kodeksom medicinske deontologije in v skladu z dosežki znanosti in strokovno preverjenimi metodami.

Zdravnik ne sme pogojevati nudenja nujne zdravniške pomoči z vnaprejšnjim plačilom.

 

161. člen

(1) Kdor brez nevarnosti zase ne pomaga nekomu, čigar življenje ali zdravje je očitno ogroženo, odgovarja za škodo, ki iz tega nastane, če bi jo glede na okoliščine primera moral predvideti.

(2) Če to terja pravičnost, lahko sodišče takšno osebo oprosti povrnitve škode.

 

 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Borrut, to je zelo lepo napisano, zakoni ko zakoni, imamo jih 3/4 preveč in tudi dva nista usklajena med seboj, ampak ....

Če peljem mimo, me ne bo nihče našel in tožil..

Če se ustavim in pomagam in naredim nepopravljivo škodo, bo točno vedel kdo sem in me bo tožil..

Sedaj pa ti povej, katero zlo je manjše ?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

... temu se reče strokovno  "vest" ... če se boš ustavil ali ne...

....ampak pri človeku je značilna ta lastnost, da je firbec mnogo močnejši od vesti.... in če si se ustavil zaradi firbca..se nisi samo peljal mimo in si se ustavil...

:P

 

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Borutt, zakonodajalec je sicer vse "lepo" predvidel in napisal. Ampak kaj pa če npr. ne preneseš ravno najbolje pogleda na kri....?

jaz v "krvavih situacijah" še sebi težko pomagam (na srečo moja dela v zdravstvu), kaj šele drugim, tako da mi dejansko prva pomoč, ki jo vozim v kufru (!) s seboj, predstavlja bolj zakonsko obvezan balast kot pa kaj uporabnega.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Potem pa bo tretja, dovolj prisebna oseba reševala oba :dry:.

Malokdo je popolnoma ravnodušen ob pogledu na poškodovano osebo, še posebno, če gre za kakšne odprte poškodbe.

To moraš premagati z mislijo, da je nudenje prve pomoči ponesrečencu pomembnejše od tvojega slabega prenašanja pogleda na kri :blush:.

Narediš pa lahko kar je v tvoji moči in znanju (lahko samo zavaruješ kraj nasreče in takoj pokličeš pomoč).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

46 minutes ago, KARMEN1 said:

 

Narediš pa lahko kar je v tvoji moči in znanju (lahko samo zavaruješ kraj nasreče in takoj pokličeš pomoč).

Se strinjam s tabo, že to je lahko odločilnega pomena da nekoga rešiš... minute večkrat odločajo..

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 13 urami, Borutt pravi:

Lahko podaš pobudo za spremembo zakonodaje. 

ma BMK :P

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

zakon je zakon, kako pa organka/organ reagirata na to, je pa druga stvar ... če je res prva pomoč tok pomembna, pomembnejša od drugih situacij v cestnem prometu ... potem nj kaznujejo .... 

in nč ne moreš, razen, da imaš prvo pomoč v skladu s predpisi 

p.s.

no .. pa je meni tut neki resnega ratalo napisati :010

:ninja: 

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V našem MK imamo vsako pomlad predavanje o reševanju ponesrečencev.

Predavajo pa nam reševalci na motorju.

Veliko povedo iz svojih izkušenj, kar je posebej zanimivo.

 

 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 6 minutami, KARMEN1 pravi:

V našem MK imamo vsako pomlad predavanje o reševanju ponesrečencev.

Predavajo pa nam reševalci na motorju.

Veliko povedo iz svojih izkušenj, kar je posebej zanimivo.

 

 

zihr povabte kakšne zunanje člane in jih prebutate (banda motoristična) in pol na njih trenirate zaustavitev krvi in poravnava in mobilizacija zlomou :O

drugič plači kavo in vikiburger, pa se used za drugo mizo, prosim :ras:

 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

1 hour ago, DAMI34 said:

ma BMK :P

evo ti lajk 1000x.

Zaslužen.

Pomoje je več efekta od uriniranja proti vetru ali je nekomu dejansko uspelo kdaj?

Sumim, da ko pride priporočeno v pristojni urad za pobudo spremembe zakonodaje konča tako:

OosNo.gif

Popravljeno . Popravil StaraFeltna
  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 3 urami, HD-Dyna pravi:

Borrut, to je zelo lepo napisano, zakoni ko zakoni, imamo jih 3/4 preveč in tudi dva nista usklajena med seboj, ampak ....

Če peljem mimo, me ne bo nihče našel in tožil..

Če se ustavim in pomagam in naredim nepopravljivo škodo, bo točno vedel kdo sem in me bo tožil..

Sedaj pa ti povej, katero zlo je manjše ?

 

pred 3 urami, Zivnorc pravi:

... temu se reče strokovno  "vest" ... če se boš ustavil ali ne...

....ampak pri človeku je značilna ta lastnost, da je firbec mnogo močnejši od vesti.... in če si se ustavil zaradi firbca..se nisi samo peljal mimo in si se ustavil...

:P

 

 

pred 2 urami, Efendi pravi:

Borutt, zakonodajalec je sicer vse "lepo" predvidel in napisal. Ampak kaj pa če npr. ne preneseš ravno najbolje pogleda na kri....?

jaz v "krvavih situacijah" še sebi težko pomagam (na srečo moja dela v zdravstvu), kaj šele drugim, tako da mi dejansko prva pomoč, ki jo vozim v kufru (!) s seboj, predstavlja bolj zakonsko obvezan balast kot pa kaj uporabnega.

 

pred 2 urami, KARMEN1 pravi:

Potem pa bo tretja, dovolj prisebna oseba reševala oba :dry:.

Malokdo je popolnoma ravnodušen ob pogledu na poškodovano osebo, še posebno, če gre za kakšne odprte poškodbe.

To moraš premagati z mislijo, da je nudenje prve pomoči ponesrečencu pomembnejše od tvojega slabega prenašanja pogleda na kri :blush:.

Narediš pa lahko kar je v tvoji moči in znanju (lahko samo zavaruješ kraj nasreče in takoj pokličeš pomoč).

Verjetno tudi telefonov nimajo kam dati. Mahanje je pa itak namenjeno samo opozarjanju na radar. 

Zanimivo, da bi se nekateri odpeljali mimo. Verjetno zaradi tega, ker jim je škoda nove prve pomoči. Ne morete verjeti, koliko je takšnih ljudi. Ampak se lahko zgodi zamenjava vlog. Kaj porečete na firbce, ko vam odtekajo zadnje minute življenja ?

 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pravkar, Borutt pravi:

Verjetno tudi telefonov nimajo kam dati. Mahanje je pa itak namenjeno samo opozarjanju na radar. 

Zanimivo, da bi se nekateri odpeljali mimo. Verjetno zaradi tega, ker jim je škoda nove prve pomoči. Ne morete verjeti, koliko je takšnih ljudi. Ampak se lahko zgodi zamenjava vlog. Kaj porečete na firbce, ko vam odtekajo zadnje minute življenja ?

Definitivno bi pomagal, vendar se vedno pojavljajo retorična vprašanja.... Pač nismo strokovnjaki na tem področju, tudi malo strahu, panike in slično....

Ko si enkrat v taki situaciji, je vse bolj težko...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

1 hour ago, KARMEN1 said:

Hahahahaaaa, saj nismo tako hudi, ne rabiš cvikat :fight1:

Hmm lokalni MK red eye ima menda rdeče oči... zdej pa zaupaj če upaš. :D

Drugače pa pohvala jim ker vztrajajo neglede na splošni neinteres populacije glede članstva MK. Poživijo sceno čene drugo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 11 minutami, Borutt pravi:

 

 

 

Verjetno tudi telefonov nimajo kam dati. Mahanje je pa itak namenjeno samo opozarjanju na radar. 

Zanimivo, da bi se nekateri odpeljali mimo. Verjetno zaradi tega, ker jim je škoda nove prve pomoči. Ne morete verjeti, koliko je takšnih ljudi. Ampak se lahko zgodi zamenjava vlog. Kaj porečete na firbce, ko vam odtekajo zadnje minute življenja ?

 

Nč, oziroma, poklič rešilca pa pr mer me pusti :P

Vsak normalen bo pomagal, kot bo vedel in znal. Sicer s prvo pomočjo bolj mal, ampak če bo zavaroval kraj nesreče, pa pomagal ponesrečencu, ki se duši bo že velik naredu. 

Od nesposobnih pa nikol pomoči človek ne potrebuje, vsaj bolje da ne

Popravljeno . Popravil DAMI34
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

10 minutes ago, Borutt said:

 Kaj porečete na firbce, ko vam odtekajo zadnje minute življenja ?

Samo eno: Skini se s k***** če nimaš kaj pametnega za naredit, kapiš? Ta primitivizem je uspel tudi meni v prejšnjem tisočletju ko je prišel na "pomoč" en pojavko in pametoval v 3 dni. Ni se šlo sicer za življenje ampak sočutje do takih je najbrž enako v vseh primerih.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 9 minutami, StaraFeltna pravi:

Hmm lokalni MK red eye ima menda rdeče oči... zdej pa zaupaj če upaš. :D

Drugače pa pohvala jim ker vztrajajo neglede na splošni neinteres populacije glede članstva MK. Poživijo sceno čene drugo.

Spadam v MK Kondor ;).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!