Skoči na vsebino

Komplet prve pomoči za motoriste in prva pomoč ob nezgodi


Ervina

Priporočene objave

Ob 17. 2. 2017 ob 16:18, solorider pravi:
 
 

ABC za motoriste

Kako ravnati ob prometni nesreči, v katero je vpleten motorist? Kaj narediti najprej, česa se ne smemo dotikati? Odločilne prve minute do prihoda reševalcev.

 Dejan Recek

15. april 2007 | 22:44:54

Vreme nas občasno še preseneti z nizkimi temperaturami in snegom, vendar se zima nepreklicno poslavlja. Kot prve lastovke nekateri neučakani motoristi že priganjajo svoje jeklene vrance po slovenskih cestah. Žal pa ima veselje ob začetku sezone običajno grenak priokus zaradi povečanja števila nesreč, predvsem motoristov. Previdnost velja. A kaj če se vseeno pripeti, smo res pripravljeni? Naj ne bo odveč nekaj napotkov.
Vedno ob prometni nesreči najprej pomislimo na varnost. Oceniti in odpraviti moramo morebitne nevarnosti tako za poškodovance kot zase. Oblečemo si varnostni brezrokavnik in postavimo trikotnik, da preprečimo nalet. Poškodovancev ne premikamo, razen tedaj, ko grozi nevarnost, ki je ne moremo odpraviti. Čelade pri motoristih praviloma ne odstanjujemo. To storimo le, če je poškodovani nezavesten in nam ne uspe sprostiti dihalnih poti, če moramo izvajati umetno dihanje ali če nam ne uspe ustaviti hude krvavitve, ki poškodovanega motorista neposredno ogroža. varno Za pravilno in snemanje čelade poškodovanca sta potrebna dva pomagača. Prvi poklekne z zadnje strani h glavi in prime poškodovanca z obeh strani od zadaj za spodnjo čeljust ter ob tem rahlo vleče, drugi pa ob tem odpre vizir, odstrani morebitna očala in odpne zaklep. Nato prevzame vlek glave drugi pomagač, tako da prime vrat s prsti na zatilju ter s palci in z dlanmi ob straneh čez spodnjo čeljust. Prvi pomagač nato raztegne spodnji del čelade, jo dvigne čez nos in sname. Če moramo poškodovanemu motoristu čelado odstraniti sami, to storimo tako, da, medtem ko mu z eno roko podpiramo glavo, z drugo odstranimo čelado, pri tem pa pazimo, da ne premikamo vratne hrbtenice.
V primeru, da je poškodovancev več, ocenimo, kako huda je poškodba, in se osredotočimo na huje poškodovane. Ocenimo odzivnost oziroma stanje zavesti. Poškodovanca, ki ne odgovarja na vprašanja in se ne odziva na klic, rahlo stresemo in ga stisnemo za roko. Pri nezavestnem, ki se ne odziva tudi na močnejše dražljaje, ne odpira oči in se ne premika, takoj začnemo preverjati življenjske znake. Najprej glasno pokličemo na pomoč, morebitni navzoči naj obvestijo reševalce in policijo, nato sledimo črkam abecede.
A - sprostimo dihalne poti. Dihalna pot je vsaj delno zaprta, če poškodovanec ne diha, hrope ali hlasta za zrakom, zato jo moramo sprostiti. Najprej odstranimo morebitne tujke v ustni votlini. Nato z dlanjo pritisnemo na čelo in zvrnemo glavo, s konicama prstov druge roke pa dvignemo brado. 
Pri sumu na poškodbo vratne hrbtenice, če je le mogoče, vratu ne premikamo. V tem primeru dihalno pot sprostimo s tako imenovanim trojnim manevrom, tako da se s komolci upremo ob podlago za poškodovančevo glavo, dlani položimo na lica in s konicami prstov obojestransko primemo kot spodnje čeljusti ob ušesu. Nato z rokama dvignemo spodnjo čeljust naprej in navzgor tako, da spodnji sekalci pridejo nad zgornje. Če omenjeni postopek ne sprosti dihalne poti, vseeno nekoliko zvrnemo glavo, vzpostavitev proste dihalne poti ima prednost pred potencialno poškodbo vratne hrbtenice.
B - preverimo dihanje. Obraz in uho približamo poškodovančevim ustom in nosu ter poslušamo in občutimo izdihani zrak poškodovanca na svojem licu ter opazujemo premike prsnega koša. Preverjamo do deset sekund. Če poškodovani diha, pokličemo 112 in do prihoda reševalcev nadzorujemo dihalno pot.
V primeru, da poškodovani ne diha, najprej pokličemo 112, za čas klica lahko zapustimo poškodovanca, če telefona ni pri roki.
C - začnemo z masažo srca, da vzpostavimo krvni obtok, in umetnim dihanjem. Pokleknemo na stran prizadetega, eno dlan položimo na sredino prsnega koša, drugo dlan položimo čez prvo in prepletemo prste tako, da ne pritiskamo na sosednja rebra. Nagnemo se nad prizadetega in pritiskamo pravokotno na prsni koš, da se vda za štiri, pet centimetrov. Komolce imamo iztegnjene. Med popuščanjem rok ne odmikamo od prsnega koša, poskušamo porabiti enak čas za pritisk in za popuščanje pritiska. Napravimo 30 pritiskov, s hitrostjo nekoliko manj kot dva na sekundo, ob tem glasno štejemo. 
Nato sprostimo dihalno pot tako, da zvrnemo glavo nazaj in s palcem ter kazalcem stisnemo mehki del nosu. Narahlo odpremo usta in ob tem dvigujemo brado. Normalno vdihnemo in s svojimi ustnicami zaobjamemo poškodovančeva usta ter enakomerno vpihujemo zrak, hkrati pa opazujemo dvigovanje prsnega koša. Nato odmaknemo svoja usta, vzdržujemo prosto dihalno pot in opazujemo spuščanje prsnega koša. Ponovno normalno vdihnemo in izvedemo drugi vpih, enako kot prvega. Pri sumu na poškodbo vratne hrbtenice sprostimo dihalno pot z že opisanim prilagojenim trojnim manevrom.
Pri poškodovancih, pri katerih nismo ugotovili življenje ogrožajočega stanja, nadaljujemo s pregledom. Začnemo od glave navzdol. Pozorni smo na zunanja znamenja poškodb - krvavitev, rane, raztrganine, odrgnine, spremenjeno obliko telesa in okončin, podplutbe, otekline, zavestnega poškodovanca pa vprašamo, kje ga boli in ali lahko premika vse okončine. 
Če še nismo poklicali nujne medicinske pomoči, to storimo zdaj. Ostanimo mirni in poskušajmo dispečerju posredovati osnovne podatke: ime in telefonsko številko, kje in kaj se je zgodilo, število poškodovanih in kakšne poškodbe so utrpeli.


Še link, da bo lažje: http://moto.avtomanija.com/default.asp?rb=9&id=94

Dihaj dihaj.... 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

To sem v zelo kratki obliki (da si je lažje zapomnit) napisal nekaj postov nazaj...poškodovanec mora dihat in srce mora utripat....to je osnova. Če nam je uspelo to zagotoviti smo rešili življenje in potem je čas za ostalo "kozmetiko".

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ta , ki je to napisal je mene sestavljal (traumatolog) , ko so me pripeljali iz UKC Zadar.

Možak je mojih let in prav tako motorist (goldwing) .

Morem ga vprašat če vozi s seboj PP :cool:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 7 urami, Kmet2 pravi:

Ta , ki je to napisal je mene sestavljal (traumatolog) , ko so me pripeljali iz UKC Zadar.

Možak je mojih let in prav tako motorist (goldwing) .

Morem ga vprašat če vozi s seboj PP :cool:

Na Goldi lohk voz še aparat za reanimacijo, flaše s kisikom pa nosila.:D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ob 18. 2. 2017 ob 9:35, DAMI34 pravi:

ne rabim, povejte mi kdaj ste jo uporabili, pri kaki nesreči, kaj ste z njo počeli :P

 

na, zdej pa ti govoriš bogokletno. :P

ps. moja žena je medicinka, pa pravi isto kot jaz, z moto PP si bore malo lahko pomagaš.

Take so pač moje izkušnje. V eni nesreči zlomljena ključnica, PP bi mogoče bila pogojo uporabna, če bi imeli rentgenski vid. Druga nesreča kljub takojšnji pomoči reševalca, ki se je v prostem času vozil z motorjem mu ni bilo pomoči - PP neuporabna. To me je fajn pretreslo. Tretja nesreča, voznik pijan kot čep in nepoškodovan - PP neuporabna. Četrta nesreča povožen kolesar - PP neuporabna. Peta nesreča, zdrs motorista na hladnem asvaltu, nepoškodovan razen ega - PP neuporabna.

O kozmetiki je včasih težko govorit ker so najhujše poškodbe tiste, ki jih ne vidiš. Pa tudi tiste zelo hude je včasih težko oskrbet, če nimaš opravljenega specialnega tečaja za nudenje prve pomoči in zraven nahrbtnika, ki je namenjen samo za to. Če dodaš še adrenalin, strah, da bi ponesrečenega še dodatno poškodoval in morebitno slabost ob pogledu na kri dobiš povprečnega udeleženca, ki naleti na nesrečo. Pomoč je tudi temu primerna. Seveda se najdejo ljudje, ki točno vejo kaj in kako morajo poskrbeti za poškodovanega ampak so zelo redki, ponavadi razni medicinci, gasilci, zdravniki.

Popravljeno . Popravil Hornet
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa kaj bi vi radi v komletu prve pomoči? Gre se za osnovno prvo pomoč, ki jo izvedeš z znanjem PP, zdravo pametjo, golimi rokami, improvizacijami, slediti pa moraš zadnjim smernicam, ki jih je @solorider prilepil. Eni žal še tega ne zmorejo ali ne pomnijo. Komplet prve pomoči ni namenjen zdravljenju na terenu, ampak za zaustavitev krvavitve, imobilizacijo (improvizacija) in še kaj bi se našlo, več pa na terenu itak nisi sposoben narediti v okviru PP. Jaz ne vem kaj bi vi radi delali na terenu?! Če se boste držali zgoraj navedenega, lahko imate čisto vest saj je vaša naloga "le", da poškodovancu pomagate na najboljši možen način in ga poskušate ohranite pri življenju do prihoda reševalcev.

Pa zapomnite si, da ne moremo rešiti vsakega. Včasih so poškodbe in splet okoliščin preveč, da bi lahko rešili življenje. Tako pač je. Enim ni pomoči, pa če bi jih dali direktno na operacijsko mizo. Žal sem videl že (za)dostikrat v svojem življenju, vem o čem govorim, težko je, ampak tako je.

Nam je v sklopu PP naj cilj samo delo po prej omenjenih smernicah, vse drugo je v rokah ....

Pa dosti sreče na cesti.

Popravljeno . Popravil Andrejcer
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Saj tisto zgoraj napisano res izgleda zelo komplicirano, ampak ni.

Veliko lažje si vse zapomnimo, če sodelujemo pri praktičnem prikazu.

Še nekaj bi dodala: vratno opornico lahko zelo preprosto naredimo z majico z dolgimi rokavi, ki ji zarolamo v klobaso, dvakrat ovijemo okoli vratu in zavežemo. Če pa imamo nekaj za oviti notri, kar jo učvrsti, še bolje.

 

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred eno uro, KARMEN1 pravi:

Saj tisto zgoraj napisano res izgleda zelo komplicirano, ampak ni.

Veliko lažje si vse zapomnimo, če sodelujemo pri praktičnem prikazu.

Še nekaj bi dodala: vratno opornico lahko zelo preprosto naredimo z majico z dolgimi rokavi, ki ji zarolamo v klobaso, dvakrat ovijemo okoli vratu in zavežemo. Če pa imamo nekaj za oviti notri, kar jo učvrsti, še bolje.

 

Marsikaj se da naredit, če imaš znanje, ali vsaj osnovni tečaj prve pomoči. Torej v prvi vrsti znanje, nato šele škatlica. Večino zadev iz škatlice lahko nadomestiš z improvizacijo. Če je pa blizu bilo kak avto, je pa že večja škatlica in moto PP ni potrebna.

 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 12 urami, Hornet pravi:

........Pa tudi tiste zelo hude je včasih težko oskrbet, če nimaš opravljenega specialnega tečaja za nudenje prve pomoči in zraven nahrbtnika........

Za informacijo , kaj mislis da imam jaz v tem cudeznem nahrbtniku......

Vse to kar je v skatlicah za PP , samo da imam kolicinsko vec . Edino kar je imam vec je posebni set za oskrbo opeklin in dihalni balon ter vratno opornico.

V vozilo pa imamo se zajemalna nosila in kramerjeve opornice. S tem se moram znajti. 

Dobro bi bilo imeti se ohio masko z jeklenko kisika, aspirator , epipen in glukagon. To pa je vse odvisno od financ s katerimi razpolaga drustvo in zveza.

In kot je ze @Andrejcer napisal na terenu je pomembno poskodovanca ohraniti pri zivljenju s cim manj posledicami. 

Torej osnove prve pomoci bi morali znati vsi. Kdor ima interes se bo v tej smeri izobrazeval. Pozanimajte se pri lokalnih gasilskih drustvih, ce kaj organizirajo. Te delavnice so brezplacne.

Ce vase lokalno drustvo tega nima jim predlagajte. Gasilci smo vedno pripravljeni pomagat in ce nam krajani kaj predlagajo se tudi z veseljem odzovemo.

Torej kdor zeli pomagat bo pomagal kdor pa ne bo pa iskal tisoc in en izgovor. 

Morate se zavedati da to znanje ima vrednost. Pomislite na svoje najblizje. Bi jim znali pomagati? Ali boste cakali da pridejo resevalci cez 15 minut al eno uro. 15 minut je lahko zelo dolgih ko je pod vprasanjem clovesko zivljenje. Veste kje je v vasem kraju AED, a ga znate uporabljat, znate ukrepati ob infaktu , mozganski kapi, zastrupitvah, soku, hudih krvavitvah..... 

Ne cakajte da bodo drugi kaj naredili namesto vas, sami se potrudite.

 

 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 57 minutami, DAMI34 pravi:

Marsikaj se da naredit, če imaš znanje, ali vsaj osnovni tečaj prve pomoči. Torej v prvi vrsti znanje, nato šele škatlica. Večino zadev iz škatlice lahko nadomestiš z improvizacijo. Če je pa blizu bilo kak avto, je pa že večja škatlica in moto PP ni potrebna.

 

Bravo, stručko. Vse se da nadomestiti, kajne. Če jo imaš, ni treba nič nadomeščati. Zapomni si že enkrat to. 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

 

 

pred 3 minutami, Borutt pravi:

Bravo, stručko. Vse se da nadomestiti, kajne. Če jo imaš, ni treba nič nadomeščati. Zapomni si že enkrat to. 

točno tako, če imaš lahko uporabiš. V moto škatlici PP imaš bore malo.

lp

Stručko :ras:

ps. a ti še ni jasno, da dokler mi boš nabijal ne bom nehal? A je to tako težko razumet?

Ti imaš svoje mnenje, jaz svoje, oba sva jih že 100x napisala, lahko bi s tem že zaključila? samprašam?

 

pred 4 minutami, dr.looney pravi:

Za informacijo , kaj mislis da imam jaz v tem cudeznem nahrbtniku......

Vse to kar je v skatlicah za PP , samo da imam kolicinsko vec . Edino kar je imam vec je posebni set za oskrbo opeklin in dihalni balon ter vratno opornico.

V vozilo pa imamo se zajemalna nosila in kramerjeve opornice. S tem se moram znajti. 

Dobro bi bilo imeti se ohio masko z jeklenko kisika, aspirator , epipen in glukagon. To pa je vse odvisno od financ s katerimi razpolaga drustvo in zveza.

In kot je ze @Andrejcer napisal na terenu je pomembno poskodovanca ohraniti pri zivljenju s cim manj posledicami. 

Torej osnove prve pomoci bi morali znati vsi. Kdor ima interes se bo v tej smeri izobrazeval. Pozanimajte se pri lokalnih gasilskih drustvih, ce kaj organizirajo. Te delavnice so brezplacne.

Ce vase lokalno drustvo tega nima jim predlagajte. Gasilci smo vedno pripravljeni pomagat in ce nam krajani kaj predlagajo se tudi z veseljem odzovemo.

Torej kdor zeli pomagat bo pomagal kdor pa ne bo pa iskal tisoc in en izgovor. 

Morate se zavedati da to znanje ima vrednost. Pomislite na svoje najblizje. Bi jim znali pomagati? Ali boste cakali da pridejo resevalci cez 15 minut al eno uro. 15 minut je lahko zelo dolgih ko je pod vprasanjem clovesko zivljenje. Veste kje je v vasem kraju AED, a ga znate uporabljat, znate ukrepati ob infaktu , mozganski kapi, zastrupitvah, soku, hudih krvavitvah..... 

Ne cakajte da bodo drugi kaj naredili namesto vas, sami se potrudite.

 

 

Torej ugotavljaš, da je bolj pomembno, da bi zakonsko predpisali obnovo tečaja PP. :P

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 21 minutami, DAMI34 pravi:

 

 

točno tako, če imaš lahko uporabiš. V moto škatlici PP imaš bore malo.

lp

Stručko :ras:

ps. a ti še ni jasno, da dokler mi boš nabijal ne bom nehal? A je to tako težko razumet?

Ti imaš svoje mnenje, jaz svoje, oba sva jih že 100x napisala, lahko bi s tem že zaključila? samprašam?

 

Torej ugotavljaš, da je bolj pomembno, da bi zakonsko predpisali obnovo tečaja PP. :P

Na eni od prejšnjih strani sem prilepil seznam vsebine prve pomoči za motoriste. Pa te je očitno šokirala vsebina, saj si bil modro tiho. 

Se pa dobro spomnim, kdo je začel nabijati, da si nimaš kaj pomagati s prvo pomočjo za motoriste. 

V Postojni bodo preventivne akcije, kjer boš lahko obnovil znanje prve pomoči. Boš ?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pravkar, Borutt pravi:

Na eni od prejšnjih strani sem prilepil seznam vsebine prve pomoči za motoriste. Pa te je očitno šokirala vsebina, saj si bil modro tiho. Vsebina mi je zelo dobro znana

Se pa dobro spomnim, kdo je začel nabijati, da si nimaš kaj pomagati s prvo pomočjo za motoriste. Tako je, z moto PP si težko kaj pomagam.

V Postojni bodo preventivne akcije, kjer boš lahko obnovil znanje prve pomoči. Boš ? Nisem te vprašal, kaj bi jaz moral početi, kritiziral sem zakon, ki skrbi za škatlico, manj ali nič pa za znanje.

Sedaj, če ti je moje stališče razumljivo, pa ni potrebe, da se z njim strinjaš, lahko nehava nabijat, v nasprotnem nadaljuj.

Live and let die!! 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 39 minutami, DAMI34 pravi:

......

 

Torej ugotavljaš, da je bolj pomembno, da bi zakonsko predpisali obnovo tečaja PP. :P

Misek pisek :ras: nikoli nisem trdila nasprotno. :winkiss:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 13 minutami, dr.looney pravi:

Misek pisek :ras: nikoli nisem trdila nasprotno. :winkiss:

miška piška jaz tudi ne :004

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 34 minutami, DAMI34 pravi:

Sedaj, če ti je moje stališče razumljivo, pa ni potrebe, da se z njim strinjaš, lahko nehava nabijat, v nasprotnem nadaljuj.

Live and let die!! 

Sem vedel, da ne boš prišel obnoviti znanja prve pomoči. Čeprav si nabijal z vprašanje, če se dr. Looney strinja z zakonsko predpisanim obnavljanjem znanja prve pomoči.  

Zato ti jaz omogočam obnovitev znanja prve pomoči. Ampak eno je nabijanje na tem forumu, drugo je pa realnost, kajne stručko. 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pravkar, Borutt pravi:

Sem vedel, da ne boš prišel obnoviti znanja prve pomoči. Čeprav si nabijal z vprašanje, če se dr. Looney strinja z zakonsko predpisanim obnavljanjem znanja prve pomoči.  

Zato ti jaz omogočam obnovitev znanja prve pomoči. Ampak eno je nabijanje na tem forumu, drugo je pa realnost, kajne stručko. 

Ne vidim potrebe, da me kakorkoli okarakteriziraš. Zaenkrat živimo v svobodni državi, čeprav bi nekateri radi, da mislimo samo tako, kot se ukaže.

torej, kaj ti vidiš ali ne vidiš je samo in izrecno tvoj problem. Kar je obveza po zakonu je pa moj problem. Poleg tega ne veš koliko imam/nimam  znanja, niti kaj vlagam/ne vlagam v posodabljanje le tega.

Pohvalno je, kar se trudiš v smislu varne vožnje in obnove znanja PP, tega nikoli nisem zanikal in celo podpiram. Še vedno pa ostajam pri enakem mišljenju, da si z moto PP lahko bore malo pomagaš. :D

 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 20 minutami, DAMI34 pravi:

Ne vidim potrebe, da me kakorkoli okarakteriziraš. Zaenkrat živimo v svobodni državi, čeprav bi nekateri radi, da mislimo samo tako, kot se ukaže.

torej, kaj ti vidiš ali ne vidiš je samo in izrecno tvoj problem. Kar je obveza po zakonu je pa moj problem. Poleg tega ne veš koliko imam/nimam  znanja, niti kaj vlagam/ne vlagam v posodabljanje le tega.

Pohvalno je, kar se trudiš v smislu varne vožnje in obnove znanja PP, tega nikoli nisem zanikal in celo podpiram. Še vedno pa ostajam pri enakem mišljenju, da si z moto PP lahko bore malo pomagaš. :D

 

Zelo zanimivo, da se nekdo tako otepa obnovitvenega tečaja prve pomoči, za katerega pravi, da je zelo pomemben. Tudi stare gate mu nadomestijo vso vsebino prve pomoči.  Ala ti vera. 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 21 minutami, DAMI34 pravi:

Še vedno pa ostajam pri enakem mišljenju, da si z moto PP lahko bore malo pomagaš. :D

 

E vidis si ze napredoval iz nic na bore malo......:ras:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 6 minutami, Borutt pravi:

Zelo zanimivo, da se nekdo tako otepa obnovitvenega tečaja prve pomoči, za katerega pravi, da je zelo pomemben. Tudi stare gate mu nadomestijo vso vsebino prve pomoči.  Ala ti vera. 

kdor noče razumeti point mojega pisanja, ga ne bo razumel, pa čeprav bo imel 100 tečajev PP in 200 tečajev varne vožnje

pred 6 minutami, dr.looney pravi:

E vidis si ze napredoval iz nic na bore malo......:ras:

miška piška, med ne dobiti qurac in ga dobiti bore malo je zanemarljiva razlika. V obeh primerih si nepotešena :ras:

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 1 minuto, DAMI34 pravi:

kdor noče razumeti point mojega pisanja, ga ne bo razumel, pa čeprav bo imel 100 tečajev PP in 200 tečajev varne vožnje

miška piška, med ne dobiti qurac in ga dobiti bore malo je zanemarljiva razlika. V obeh primerih si nepotešena :ras:

:lol1:

Samo bore malo je še vedno vec kot nic....:ras:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 2 minutami, dr.looney pravi:

:lol1:

Samo bore malo je še vedno vec kot nic....:ras:

a ti to iz iskušenj? :blush:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

7 hours ago, Borutt said:

Bravo, stručko. Vse se da nadomestiti, kajne. Če jo imaš, ni treba nič nadomeščati. Zapomni si že enkrat to. 

In če je nimaš kam dat, je nimaš kam dat. In če bi bilo to zapisano v homologacijskem kartončku (in zakonu) bi bil problem rešen. 

Bi se v tej temi pogovarjali o tem kako človeku pomagat (z ali brez male škatlice), in ne o nesmiselni zadevi ali jo vozit, ali ne, kje in kako, pa kako jo vakumirat, ali pa zvezat, in če je potem sploh še uporabna.

So že davno nazaj, nekateri zelo pametni ugotovili, da je treba dati ljudem samo kruha in iger...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 21 minutami, twom pravi:

In če je nimaš kam dat, je nimaš kam dat. In če bi bilo to zapisano v homologacijskem kartončku (in zakonu) bi bil problem rešen. 

Bi se v tej temi pogovarjali o tem kako človeku pomagat (z ali brez male škatlice), in ne o nesmiselni zadevi ali jo vozit, ali ne, kje in kako, pa kako jo vakumirat, ali pa zvezat, in če je potem sploh še uporabna.

So že davno nazaj, nekateri zelo pametni ugotovili, da je treba dati ljudem samo kruha in iger...

Menda sploh ni drago, not boš spravu dežjaka pa še PP. Problem rešen. :010Rezultat iskanja slik za motorcycle trolley

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!