Skoči na vsebino

Komplet prve pomoči za motoriste in prva pomoč ob nezgodi

Priporočene objave

Objavljeno
2 hours ago, franc said:

Konkretno: "pokrpal" sem enega mopedista, ki je "zapeljal v grmovje" (sposojena prva pomoč, to je bilo še v časih, ko čelada ni bila obvezna, mopedist je moj sosed (sem vozil za njim) in potem sem ga na mojem mopedu "zvlekel" do doma iz Delnic, na koncu se je izkazalo, da ima precej bolj resne poškodbe kot "sva" mislila, povoj in par obližev je bilo dovolj za vidne poškodbe) .

"Flajštre" sem pa hotel uporabiti, da bi pokrpal kolesarja, ki je padel pred menoj (čelada mu je prebila arkado in pa "klasične" odrgnine) torej gaza in "lepilni trak" (tudi trak ni neke super kvalitete, prva pomoč je bila praktično nova) .

Pri ostalih (prav veliko jih na srečo ni bilo, če nisem kakšnega pozabil, sem "pazil" dva motorista dokler ju niso prevzeli kompetentnejši oz. rešilec) pa ni bilo nič videti.

Enkrat sem vlekel enega iz prevrnjenega avta, ampak ta je bil samo zmeden (pa verjetno malo pod vplivom nečesa) .

Za ostalo pomoč ne rabiš "prve pomoči" pa verjetno ne gre v to temo (Verjetno bi bolj sodilo v kakšno temo "solidarnost med udeleženci v prometu" . Pomagal sem pobirati motorje (iz kakšnih grabnov) porival avtomobile na in s ceste. Enkrat sem menjal gumo (en star ata s prazno gumo se mi je zasmilil, od začetka sem mu bil kar malo sumljiv, na koncu pa ni vedel kako bi se še zahvalil)) .

Kako je z zakonskimi obvezami, pa verjetno vsi vemo.

S kompletom prve pomoči  za motoriste, se verjetno ne da ravno reševat življenja, pomagat se pa da.

lp

Si magnet za nesreče al res nabašeš na tolko nesreč? o.O Jaz sem le en ovidel pa jih skoraj dobil ko sem želel pomagat...

• Všeč mi je 2
Objavljeno (popravljeno)

Bom opisal moje ležanje na tleh in dogodke, ki so sledili, le zarad poškodb se nisem smejal.

*Ženska, ki me je zbila je letala okrog mene in cvilila, nism te videla...nato me je trikrat vprašala, a pokliče kake sorodnike. Nakar, ko sem ugotovil, kaj mi dela in kaj ne, sem ji rekel, umakni mi prosim del čelade in zlomljen zob iz ust in čisto mirno nato , pokliči takoj rešilca!!

*v ozadju sem poslušal, a mu damo čelado dol, a ga damo na bok, a ga slečemo, a mu damo pit, nakar sem dvignil levo roko(edina zadeva ki mi je delovala) in ukazal, pustite, me čisto pri miru, dokler ne pridejo reševalci.

*nato pride en tip in pravi, ko bi ti vedu kok si letu...pa pravim, da vem sej me vse boli. Nato sem ga prosil, da mi za par cm sprosti noge spod riti, ker me je vedno bolj bolelo.

*končno pridejo reševalci in prevzamejo posel v svoje roke, ( tudi gasilcu sem se uprl, ko je poredlagal da bi me dali na bok) jaz pa medtem dogovorim s firbci še odvoz mopeda in slikanje trenutne situacije, obvestilo domačih, odvoz moto opreme.

Tak da, če je človek pri zavesti, mu pomagajte kar pač želi, v nasprotnem se pa ve kaj je primerno početi. V mojem primeru so bili firbci primerni za zadeve, ki niso ravno povezane s poškodbami ponesrečenca.

Popravljeno . Popravil DAMI34
Objavljeno
pred 3 urami, Kmet2 pravi:

Bivacina pri nas ni več mogoče kupiti ,Hrčki ga imajo še.....

vem :dry:

Objavljeno
pred 1 uro, DAMI34 pravi:

Bom opisal moje ležanje na tleh in dogodke, ki so sledili, le zarad poškodb se nisem smejal.

*Ženska, ki me je zbila je letala okrog mene in cvilila, nism te videla...nato me je trikrat vprašala, a pokliče kake sorodnike. Nakar, ko sem ugotovil, kaj mi dela in kaj ne, sem ji rekel, umakni mi prosim del čelade in zlomljen zob iz ust in čisto mirno nato , pokliči takoj rešilca!!

*v ozadju sem poslušal, a mu damo čelado dol, a ga damo na bok, a ga slečemo, a mu damo pit, nakar sem dvignil levo roko(edina zadeva ki mi je delovala) in ukazal, pustite, me čisto pri miru, dokler ne pridejo reševalci.

*nato pride en tip in pravi, ko bi ti vedu kok si letu...pa pravim, da vem sej me vse boli. Nato sem ga prosil, da mi za par cm sprosti noge spod riti, ker me je vedno bolj bolelo.

*končno pridejo reševalci in prevzamejo posel v svoje roke, ( tudi gasilcu sem se uprl, ko je poredlagal da bi me dali na bok) jaz pa medtem dogovorim s firbci še odvoz mopeda in slikanje trenutne situacije, obvestilo domačih, odvoz moto opreme.

Tak da, če je človek pri zavesti, mu pomagajte kar pač želi, v nasprotnem se pa ve kaj je primerno početi. V mojem primeru so bili firbci primerni za zadeve, ki niso ravno povezane s poškodbami ponesrečenca.

Jaz sem mel v letu 2013 pri 2 padcih vedno same strokovnjake okrog sebe,še dobro da sem se prej zbudil preden so kaj počel z mano  ,drugače bi mi dali za pit kljub nezavesti :P........vedno imam rad okrog sebe ljudi ki vejo kaj počnejo :)

• Všeč mi je 2
Objavljeno

:slap:

.... konjujedan...

.... samo zamotit smo te hoteli, da ne bi vstal in šel naprej do Paklenice... tko smo ti pa zrihtali prevoz...  :P

• Všeč mi je 2
Objavljeno

Meni je letos potekla prva pomoč.
Na mimo vrste je 7.33€ konstilova, je kdo našel kaj manjšega in cenejšega od tega, ki bi ustrezala naši zakonodaji?

Objavljeno

Ceneje? Najbrž ne gre (ali pa ne bistveno).

Velikost je pa stvar subjektivne ocene - koliko imaš za to rezerviranega prostora. Jaz sem si hitro tole naročil.

Objavljeno
On 12. 2. 2016 at 5:03 PM, Lenkas said:

Meni je letos potekla prva pomoč.
Na mimo vrste je 7.33€ konstilova, je kdo našel kaj manjšega in cenejšega od tega, ki bi ustrezala naši zakonodaji?

Kupil pred kratkim in je malo večja kot ena ki sem jo mel prej. Zdaj iščem nekoga da mi jo zvakumira. :/

Čene bom nalepko dol dal in zalepil na luisovo ki sem jo dobil z motorjem (o veljavnosti le te ne duha ne sluha... je pa občutno manjša) in zamenjal vsebino s frišno (razen škarij in nepokvarljive šare)...

Objavljeno

....

NO KAJ JE ZDEJ?!?!?

KATERA JE NAJMANJŠA PAKUNGA CESTNOLEGALNE PRVE POMOČI ZA MOTORISTE?????

..PA LAHKO JE TUDI DRAŽJA OD 7,33€ ... BOM PA PAČ ZA TIST EUR RAZLIKE ENE DVAKRAT MANJ DO KONCA GAS ROČKO OBRNU.... PA ŠE GUMO BOM PRŠPARU..  :P

RABIM. KMALU. KMALU BO POMLAD. .... JEST PA NIMAM TE ŠKATLICE.

AJA...

PA NE POZABITE JE ZVAKUMIRAT!!!

Objavljeno
pred 15 minutami, Zivnorc pravi:

....

NO KAJ JE ZDEJ?!?!?

KATERA JE NAJMANJŠA PAKUNGA CESTNOLEGALNE PRVE POMOČI ZA MOTORISTE?????

..PA LAHKO JE TUDI DRAŽJA OD 7,33€ ... BOM PA PAČ ZA TIST EUR RAZLIKE ENE DVAKRAT MANJ DO KONCA GAS ROČKO OBRNU.... PA ŠE GUMO BOM PRŠPARU..  :P

RABIM. KMALU. KMALU BO POMLAD. .... JEST PA NIMAM TE ŠKATLICE.

AJA...

PA NE POZABITE JE ZVAKUMIRAT!!!

tista ki jo najprej z SCT valjarjem povoziš in takoj nato zvakumiraš. Dimenzije škatlice šibic.

Objavljeno

...ej...a nima tvoja soseda 120 kil... kaj če bi se ona gor mal usedla.... ker rabim glih take oblike za pod zic..... izpod valjarja bom moral pol še zrolat, da jo not dobim.. :P

Objavljeno
pred 2 minutami, Zivnorc pravi:

...ej...a nima tvoja soseda 120 kil... kaj če bi se ona gor mal usedla.... ker rabim glih take oblike za pod zic..... izpod valjarja bom moral pol še zrolat, da jo not dobim.. :P

lej, navodila za vse, ki mate premale mopede, da bi celo prvo pomoč vtaknili pod sedež.

Beri pozorno, ne bom se več ponavljal:

1. pripravi si: 10 kom najlon vrečk, 10 kom lepilnega traku, 10 kom vezic, vakuum strojček, alkoholni flomaster

2. odpri prvo pomoč in jo enakomerno razdeli v 10 kupčkov

3. vsak kupček, daj v svojo najlon vrečko

4. najlon vrečko zvakumiraj  ali zlepi ali zapri z vezico

5. na vsako vrečko napiši zaporedno število od 1-10

6. vsako vrečko posebej zmontiraj, zalepi ali protrdi v manjše prostori, ki jih imaš v motorju npr: v armaturni plošči, med števci, pod rezervoar, pod zadnji sedež...itd.itd, lahko tudi v žepe na obleki

7. glavno in najbolj pomembno: NE VRZI STRAN ORIGINALNEGA PAKIRANJA ,le tega boš rabil v naslednji točki

8. ko te ustavi policist, začni po celem motorju zbirati paketke in mu jih predoči po številkah od 1-10. In ko bo hotel videti rok uporabe, mu pokaži original embalažo. Wala in si zmagal :D

Objavljeno

Eni mislite, da mam grbo :P ... kaj je pa notri, pa sami ugante :ras: 

Objavljeno

...ma sej imam povsem dovolj prostora za prvo pomoč pod zicem... sam pol mi zmanjka placa za šoferski sendvič pa Pingo sok...   :D

Objavljeno
pred eno uro, Zivnorc pravi:

...ma sej imam povsem dovolj prostora za prvo pomoč pod zicem... sam pol mi zmanjka placa za šoferski sendvič pa Pingo sok...   :D

a je problem, Mausu dej u grbo...itak je vs grblast, ne bo opazit :D

Objavljeno
pred 36 minutami, DAMI34 pravi:

a je problem, Mausu dej u grbo...itak je vs grblast, ne bo opazit :D

sj nism do konca povedu ... u grbi nimam nič, prva pomoč je pod pokrovom zadnjega sedeža  :jezik: 

• Všeč mi je 2
Objavljeno

Je ta stvar obvezna zraven

Mene še nikoli ni noben prosil

Objavljeno

Tole z vakumiranjem je pa dobra....moram probat, da vidm kolk pridobim na volumnu.

Objavljeno

Nč nauš prdobu na volumnu...kvečjemu zgubu..

:P

Objavljeno
3 hours ago, maus said:

sj nism do konca povedu ... u grbi nimam nič, prva pomoč je pod pokrovom zadnjega sedeža  :jezik: 

Jaz sem si upal pomislit na rezervno ketno. :blush:

Objavljeno

skrivnega orožja se ne pove :mad: , ker pol ni več skrivno orožje ...štekaš :ras:

prej še nism končal vsega ... ketna čez grbo ... zato rabte prvo pomoč ... štekate :ninja: 

• Všeč mi je 2
Objavljeno
17 hours ago, stuhec said:

Je ta stvar obvezna zraven

Mene še nikoli ni noben prosil

Je. Če te ustavijo in nimaš prve pomoči na motorju, je kazen 100€.

Objavljeno
pred 20 urami, Zivnorc pravi:

In slamico :yea2:.

Jaz jo imam pod sedežem, poleg orodja in dveh žarnic :010.

Zato pa imam baterijo pod rezervoarjem :blush:.

Za prvo pomoč so me vprašali na tehničnem, ampak je nisem rabila pokazat.

Objavljeno

eni majo še trikotnik in dvigalko :?

Objavljeno
pred 18 minutami, KARMEN1 pravi:

In slamico :yea2:.

Jaz jo imam pod sedežem, poleg orodja in dveh žarnic :010.

Zato pa imam baterijo pod rezervoarjem :blush:.

Za prvo pomoč so me vprašali na tehničnem, ampak je nisem rabila pokazat.

:O

...ja kaka pa je tvoja...da ti pod zic zleze... pa pol vsa šmerasta od orodja.... pa še dve žarnce not..  .. :slap:

:O

:P

A pa na tehničnem je nis rabla pokazat.... Pa si vseen naredila.. :O

• Všeč mi je 3

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!