DAMI34 Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 45 minutami, dr.looney pravi: Si bil pri zavesti in si dihal. V nasprotnem primeru bi sla celada dol. Ker ozivljanje ima prednost pred ostalimi poskodbami. Tako so nas naucili. Torej bolje da si tetraplegik kot da si mrtev. Taksni so protokoli. Glede na to da si utrpel poskodbe glave bi lahko zacel tudi bruhati in kaj bi potem. Se zadusil v lastnem bruhanju. Kako hitro pa so bili pri tebi resevalci? Veš kaj mi je smešno, v vsej tej teoriji ki jo premlevamo ni nihče niti 1x zapisal, vzameš n roke moto PP. Govori se o postopkih, doktrini, načinu... Normalno, da je potrebno sprostiti dihalne poti, če clovek bruha, tudi če ne diha mora čelada dol...zkp Pri meni so bili nekje vsaj zdi se mi v roku 15 minut...hitro...pol je pa bolj pocasi šlo, ker me niso mogli/ smeli obračat
sesir Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 (popravljeno) Pp je premalo stvari v njej!Oz dost za povprečno znanje...uporabil le enkrat ko sam padel in mi tekla kri( prve in klump rokavice)seveda porabil vse kar blo not.... PP imel sicer vedno pod zadnjim sedežem pa ne zaradi policije saj me tudi nikoli ni kdo vprašal po njej ampak,da če zdrsnem in mi teče kri lahko to zaustavim... Popravljeno Februar 17, 2017. Popravil sesir
RobiRoberto Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 Pri moji prometni nesreči je bilo prisotnih še 7 sedem ljudi in ko so ugotovili da še vedno diham, je nekdo uporabil edino najbolj varno prvo pomoč --> mobitel + 112 ... sesir, Efendi, DAMI34 in 3 others 6
solorider Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 56 minutami, dr.looney pravi: Si bil pri zavesti in si dihal. V nasprotnem primeru bi sla celada dol. Ker ozivljanje ima prednost pred ostalimi poskodbami. Tako so nas naucili. Torej bolje da si tetraplegik kot da si mrtev. Taksni so protokoli. Glede na to da si utrpel poskodbe glave bi lahko zacel tudi bruhati in kaj bi potem. Se zadusil v lastnem bruhanju. Kako hitro pa so bili pri tebi resevalci? Kaj, če bi jaz postal paraplegik zaradi tvoje nestrokovne ocene in dejanja in bi te moji tožili? Samo vprašam.
Borutt Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 5 minutami, solorider pravi: Kaj, če bi jaz postal paraplegik zaradi tvoje nestrokovne ocene in dejanja in bi te moji tožili? Samo vprašam. Kar poskusi. Tudi o tem je že tekla beseda. Nekoč.
solorider Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 1 minuto, Borutt pravi: Kar poskusi. Tudi o tem je že tekla beseda. Nekoč. Vem, da odgovarjaš za nestrokovno dejanje, tudi, če ne pomagaš.
dr.looney Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 1 minuto, solorider pravi: Kaj, če bi jaz postal paraplegik zaradi tvoje nestrokovne ocene in dejanja in bi te moji tožili? Samo vprašam. Tudi to se je ze zgodilo a na koncu se vedno izkaze da so postopki pravi. Torej , ce sem te premaknila obrnila zato da te ohranim pri zivljenju , ker v nasprotnem primeru bi umrl bodo tvoji tozbo izgubili. Vsi, ki smo usposobljeni za resevanje tako profesionalci kot prostovoljci imamo zato dolocene protokole, ki se jih je potrebno drzati.Verjemi mi da nic ne pocnemo v kar nismo sigurni. pred 26 minutami, DAMI34 pravi: Veš kaj mi je smešno, v vsej tej teoriji ki jo premlevamo ni nihče niti 1x zapisal, vzameš n roke moto PP. Govori se o postopkih, doktrini, načinu... Normalno, da je potrebno sprostiti dihalne poti, če clovek bruha, tudi če ne diha mora čelada dol...zkp Pri meni so bili nekje vsaj zdi se mi v roku 15 minut...hitro...pol je pa bolj pocasi šlo, ker me niso mogli/ smeli obračat A skatlica za PP ves kaj rabis iz nje sigurno in vedno. Rokavice. Kar se obracanja tice....si mogu biti pa hudo sesut....ponavadi ponesrecenca ne obracamo ko ima obe stegnjenice zlomljene, tujek v hrbtu ali zlomljeno medenico.
solorider Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 1 minuto, dr.looney pravi: Tudi to se je ze zgodilo a na koncu se vedno izkaze da so postopki pravi. Torej , ce sem te premaknila obrnila zato da te ohranim pri zivljenju , ker v nasprotnem primeru bi umrl bodo tvoji tozbo izgubili. Vsi, ki smo usposobljeni za resevanje tako profesionalci kot prostovoljci imamo zato dolocene protokole, ki se jih je potrebno drzati.Verjemi mi da nic ne pocnemo v kar nismo sigurni. A skatlica za PP ves kaj rabis iz nje sigurno in vedno. Rokavice. Kar se obracanja tice....si mogu biti pa hudo sesut....ponavadi ponesrecenca ne obracamo ko ima obe stegnjenice zlomljene, tujek v hrbtu ali zlomljeno medenico. Če si me premaknila in si naredila napako, če si mi snela čelado in mi je šla lobanja na pol, če pol ugotovijo, da si ga zelo posrala in mi škodovala. Pa čeprav si dobro hotela....
Borutt Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 17 minutami, solorider pravi: Vem, da odgovarjaš za nestrokovno dejanje, tudi, če ne pomagaš. Slabo veš. Poišči stare zapise. Je napisano na več straneh.
dr.looney Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 3 minutami, solorider pravi: Če si me premaknila in si naredila napako, če si mi snela čelado in mi je šla lobanja na pol, če pol ugotovijo, da si ga zelo posrala in mi škodovala. Pa čeprav si dobro hotela.... Torej si raje mrtev s celado na glavi. Kot pa paraplegik in ziv. Pri taki poskodbi kot jo ti opisujes ti tudi v bolnisnici ne bodo mogli pomagati. In potem bi zopet tozili zakaj pa mu niste celado dol vzeli.
Joker Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 Sicer sem tudi jaz mnenja, da je bolje imeti pri sebi nekaj kot pa nič in da nekaj, česar nimaš, ne moreš uporabiti. Pa vendar: Glede na to, da so vsi motorji, ki jih vozimo, narejeni v tujini me zanima, kako je s tem zunaj naših meja. Npr. v Nemčiji, glede na to, da tudi eden najbolj razširjenih modelov (BMW GS/GSA), nima nobenega kotička, kamor bi lahko stlačil prvo pomoč?
Andrejcer Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 Laikom ne bi svetoval, da v sklopu PP odstrani čelado. Če je v nezavesti, sprostiš dihalno pot že s tem, da ga obrneš na bok, odstraniš vizir, spremljaš dihanje. Bo treba malo ločiti nudenje pomoči na terenu za laike in profesionalce. dr.looney in DAMI34 2
GoBobi Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 (popravljeno) Citiraj Objavljeno pred 2 minutami · Prijavi objavo Pa vendar: Glede na to, da so vsi motorji, ki jih vozimo, narejeni v tujini me zanima, kako je s tem zunaj naših meja. Npr. v Nemčiji, glede na to, da tudi eden najbolj razširjenih modelov (BMW GS/GSA), nima nobenega kotička, kamor bi lahko stlačil prvo pomoč? Ko sem se lani v Nemčiji pogovarjal z lastnikom sedaj moje Yamahe, mi je lastnik ob ogledu motorja pokazal tudi, da ima komplet orodja pod zicom, za kar mi je rekel, da je zakonsko predpisano pri njih. Vprašal sem ga za PP, pa mi je malo začudeno rekel, da pri njih ni predpisana, ta osnovni set orodja pa da je (set ni bil original Yamahin). Ajd! Popravljeno Februar 17, 2017. Popravil GoBobi
Borutt Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 12 minutami, GoBobi pravi: Ko sem se lani v Nemčiji pogovarjal z lastnikom sedaj moje Yamahe, mi je lastnik ob ogledu motorja pokazal tudi, da ima komplet orodja pod zicom, za kar mi je rekel, da je zakonsko predpisano pri njih. Vprašal sem ga za PP, pa mi je malo začudeno rekel, da pri njih ni predpisana, ta osnovni set orodja pa da je (set ni bil original Yamahin). Ajd! Nemci imajo ta predpis še od časa Dolfeta in takratnih Bi Me Vozil strojev. Ker tisto orodje je bilo zagotovilo, da bo lastnik pripeljal koreto domov in jo ne bo porinil v prvi jarek. Pri nas je pa obvezna prva pomoč, ker lahko zvrneš motor v prvi jarek in greš domov s prvo pomočjo pod pazduho. GoBobi in sesir 2
sesir Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 7 minutami, Borutt pravi: Nemci imajo ta predpis še od časa Dolfeta in takratnih Bi Me Vozil strojev. Ker tisto orodje je bilo zagotovilo, da bo lastnik pripeljal koreto domov in jo ne bo porinil v prvi jarek. Pri nas je pa obvezna prva pomoč, ker lahko zvrneš motor v prvi jarek in greš domov s prvo pomočjo pod pazduho. Hahaja....Nemci so itak izven seriski
solorider Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred eno uro, Borutt pravi: Slabo veš. Poišči stare zapise. Je napisano na več straneh. S tem nisi nič povedal in se drugič raje vzdrži komentarja! pred eno uro, dr.looney pravi: Torej si raje mrtev s celado na glavi. Kot pa paraplegik in ziv. Pri taki poskodbi kot jo ti opisujes ti tudi v bolnisnici ne bodo mogli pomagati. In potem bi zopet tozili zakaj pa mu niste celado dol vzeli. Zmagala si! Raje umrem! pred eno uro, Andrejcer pravi: Laikom ne bi svetoval, da v sklopu PP odstrani čelado. Če je v nezavesti, sprostiš dihalno pot že s tem, da ga obrneš na bok, odstraniš vizir, spremljaš dihanje. Bo treba malo ločiti nudenje pomoči na terenu za laike in profesionalce. Tukaj si mu celo laikala dr.looney in sesir 2
Borutt Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 15 minutami, solorider pravi: S tem nisi nič povedal in se drugič raje vzdrži komentarja! ... Ti si pa s tistim, da veš, povedal vse. Nič ne veš. Zato sem ti pa napisal, da poišči stare zapise, da boš potem nekaj vedel.
solorider Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 2 minutami, Borutt pravi: Ti si pa s tistim, da veš, povedal vse. Nič ne veš. Zato sem ti pa napisal, da poišči stare zapise, da boš potem nekaj vedel. jaz ne bom poiskal ti pa ne citiraj, štekaš!
dr.looney Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 15 minutami, solorider pravi: Tukaj si mu celo laikala Je*** ga tut jest nisem popolna. VS800 in Andrejcer 2
DAMI34 Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 4 urami, Borutt pravi: To tvoje sprenevedanje ni nobeno stališče in sploh ni več smešno. Ker se ti ne da dopovedati, da lahko uporabiš nekaj, kar imaš pri roki. Primeš, uporabiš. Ker cela debata je o tem in ne o znanju. Ampak se izmotavaš, ker si zaj... ne ni res, moj point in debata je, 1. đabe ti škatlica (pa čeprav imaš znanje) če ne moreš do nje in je v nji nekaj za silo 2. še bolj đabe ti je lahko celo največji komplet Prve pomoči, če nimaš znanja, da ga uporabiš. Bo šlo sedaj? Kaj se kasira??? Če imam škatlico, kaj se kasira??? če ni pretečn rok. Kaj rabiš pri ponesrečencu? V prvi vrsti znanje. Tega pa mamo zlo malo, vključno z mano. In to za inkasante ni važno da človek zna, ne, važno je da nima pretečene PP. Torej nekaj ne štima al zakon al pa tisti ki se sprenevedate, da s škatlico lahko narediš čudež. Torej, kaj je pomenbno še enkrat te vprašam? Znanje ali škatlica? ps. a ti še vedno misliš, da me boš prepričal?
DAMI34 Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 4 urami, dr.looney pravi: Tudi to se je ze zgodilo a na koncu se vedno izkaze da so postopki pravi. Torej , ce sem te premaknila obrnila zato da te ohranim pri zivljenju , ker v nasprotnem primeru bi umrl bodo tvoji tozbo izgubili. Vsi, ki smo usposobljeni za resevanje tako profesionalci kot prostovoljci imamo zato dolocene protokole, ki se jih je potrebno drzati.Verjemi mi da nic ne pocnemo v kar nismo sigurni. A skatlica za PP ves kaj rabis iz nje sigurno in vedno. Rokavice. Kar se obracanja tice....si mogu biti pa hudo sesut....ponavadi ponesrecenca ne obracamo ko ima obe stegnjenice zlomljene, tujek v hrbtu ali zlomljeno medenico. ornk ja desna roka izpah komolca, večkratni in odprti zlom obeh kosti v roki, razjebano zapestje, počene dlančnice medenica: razprta za 1 al 2 cm na sramni kosti, počena križnica kasneje, ko se je zacelilo, so ugotovil, da je bila tudi noga zlomljena v kolenu, natrgane križne vezi sum je bil na notranje krvavitve, k sreči ni bil noben organ poškodovan, tako da se je samo očistilo ko sem prišel po 2 mesecih iz bolnice, me je cviknilo v kolenu, nakar sem se naslonil na roko in zlomil nosilno/povezovalni kos, pa spet na operacijo, 2 meseca gips....brez veze. V glavnem, pri meni ni nihče rabil PP. In Borut lahko nabija kolikor hoče. Moto PP je premala in z njo si težko kaj pomagaš. V avtu je pa že večja. Še vedno pa, če ne znaš in če nisi siguren v svoje znanje, bolje ne čarat pri poškodovancu, razn nujne zadeve. Pa še nekaj, okrog premikanja: kako pa veš kaj ma poškodovano ponesrečenec, ne moreš a ne, kvečjemu sumiš, tudi reševalci niso vedeli, pa čeprav sem kontrolo premikov že sam prej opravil in nekoga prisil, da mi je noge odmaknil od riti za nekih 5 cm ker me je full bolelo. Zato nisem hotel na bok (niti mogel), ampak sem rekel naj dajo desko pod mene. Nekaj malega vem tudi jaz o recimo pomoči. Že premik glave je lahko usoden...
DAMI34 Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 3 urami, Andrejcer pravi: Laikom ne bi svetoval, da v sklopu PP odstrani čelado. Če je v nezavesti, sprostiš dihalno pot že s tem, da ga obrneš na bok, odstraniš vizir, spremljaš dihanje. Bo treba malo ločiti nudenje pomoči na terenu za laike in profesionalce. bi bilo bolj potrebno osvežit znanje (tehnike izpred 20 in 30 let niso iste kot danes) kot pa paziti, da ni PP pretečena. GoBobi 1
Andrejcer Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 (popravljeno) Vsako leto se izobražujemo, več ali manj "peglamo" ene in iste stvari, nič bistvenega se ni spremenilo zadnjih nekaj let. Ampak kljub vsemu, se nikoli ne branim obiskati novih predavanj. Se je pa marsikaj spremenilo v 20ih letih. Mislim da bi osvežitev tega znanja morala biti obvezna ampak država računa na to, da se bodo ljudje sami angažirali. Napačno. Vam pa znanje ne bo prišlo prav samo v primeru, ko naletite na prometno nesrečo. Znanje boste lahko rabili doma, pri svojem bližnjem (otroku, partnerju, staršu) in s pravilnim ukrepanjem boste lahko rešili življenje. Tako mimogede, tudi od doma dobimo politravmatizirane (padci s strehe, oken, dreves, ...). Zdaj je aktualno delo z drvmi (gozdovi - padci dreves, vej, cirkularke in motorke), skratka celo leto nekaj, nesreča pa nikoli ne počiva. Komplet prve pomoči, pa tu še kako pride prav. Popravljeno Februar 17, 2017. Popravil Andrejcer sesir, GoBobi, dr.looney in 1 other 4
Andrejcer Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 Pa če smo že pri tem žaganju, ki je trenutno tako popularno, vam povem kaj z amputiranim delom telesa, ker ljudje marsikaj čarajo s temi deli. Po oskrbi rane, amputiran del očistite večje umazanije s sterilnim zložencem in ga zavijte v sterilni zloženec. Sledi postopek na sliki od 3. točke naprej: dr.looney, DAMI34 in GoBobi 3
dr.looney Objavljeno Februar 17, 2017 Opozori Objavljeno Februar 17, 2017 pred 58 minutami, DAMI34 pravi: ornk ja desna roka izpah komolca, večkratni in odprti zlom obeh kosti v roki, razjebano zapestje, počene dlančnice medenica: razprta za 1 al 2 cm na sramni kosti, počena križnica kasneje, ko se je zacelilo, so ugotovil, da je bila tudi noga zlomljena v kolenu, natrgane križne vezi sum je bil na notranje krvavitve, k sreči ni bil noben organ poškodovan, tako da se je samo očistilo ko sem prišel po 2 mesecih iz bolnice, me je cviknilo v kolenu, nakar sem se naslonil na roko in zlomil nosilno/povezovalni kos, pa spet na operacijo, 2 meseca gips....brez veze. V glavnem, pri meni ni nihče rabil PP. In Borut lahko nabija kolikor hoče. Moto PP je premala in z njo si težko kaj pomagaš. V avtu je pa že večja. Še vedno pa, če ne znaš in če nisi siguren v svoje znanje, bolje ne čarat pri poškodovancu, razn nujne zadeve. Pa še nekaj, okrog premikanja: kako pa veš kaj ma poškodovano ponesrečenec, ne moreš a ne, kvečjemu sumiš, tudi reševalci niso vedeli, pa čeprav sem kontrolo premikov že sam prej opravil in nekoga prisil, da mi je noge odmaknil od riti za nekih 5 cm ker me je full bolelo. Zato nisem hotel na bok (niti mogel), ampak sem rekel naj dajo desko pod mene. Nekaj malega vem tudi jaz o recimo pomoči. Že premik glave je lahko usoden... Poglej , ce pri tvoji nesreci niso rabili skatlice za PP se ne pomeni, da kje drugje ne bo prisla prav. Ta trditev je otrocja. Sorry. To je isto kot ce bi jest trdila da ne rabim rezervnega kolesa, ker sem imela gumi defekt skoraj pred vrati vulkanizerja. Imel si sreco da se ti je zgodilo nekje kjer so resevalci hitro prispeli. Predstavljaj si da se ti to zgodi v neki vukojebini in ce si sreckovic imas se dva kolega motorista zraven. Resevalci pa rabijo do tebe 2 uri. Popolnoma se strinjam s tabo da brez znanja ni nic. Kar se pa tice prepoznavanja poskodb. Odprti zlomi se vidijo, bolecina tudi marsikaj pove. Za to je treba komunicirat. V koncni fazi pa je treba ponesrecenca odnest v vozilo torej pomeni , da ga je potrebno premakniti.Kako se bo to izvedlo bo povedal tisti ki to zna. Ko pa je v igri prezivetje se bo dalo ponesrecenca na hrbet. Pa se to kar se tice skatlice PP . Policaji tut niso v vecini sitni zarado tega, razen ce si prevec pameten in gobcas tam ko to ni potrebno. Potem ti bo ziher kej najdu. Pravite moski ,da zenske ne znamo drzat jezika za zobmi. Tudi vam to ne gre najbolje ko je vas ustavijo policaji. Pol pa imate tezave s skatlico PP. GoBobi in jskrablin 2
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se