Skoči na vsebino

Izdelava go-kart


X-S!D3

Priporočene objave

Če sem zgrešil kategorijo na forumu prosim prestavite, ker nism vedel kam dat, pa se mi je tukaj zdelo najbolj primerno.

No pa gremo k stvari, začele so se počitnce in je cajt(ki ga je tko al tko vedno premal), neki je treba počet in ker se zlo rd furam z go-carti sm dubu idejo da bi naredu en homemade go-cart. Doma mam eno ful staro kosilnco (prastaro), vendar kokr vem še vedno laufa (vsaj nazadne je, bom šou še mal pogledat) in bi lohk dol uzeu motor in če je še kej uporabnega. Mam tud en starejši kolo, ki je malo pokvarjen (od zadnjega hujšega padca ni bil več v uporabi), pa tud kšne cevi in to bi se dal dobit za okvir.

Zdej pa bi prosu za vaše ideje kako se zadeve lotit,

-najprej je treba nekak zrihtat okvir, če ma kdo kšne načrte, ideje kako sešvasat al pa uzet kej druzga za osnovo (mogoče tud kšn spodn del trgovinskega vozička)

-potem je nekak treba zrihtat kolesa, ozeroma najprej osi, ozeroma kej tazga:

IPB Slika

kako bi izvedel, kaj predlagate, kako najbolj enostavno to rešt, pa še kako bi to pol uzad zrihtu in kje dobit čimbolj primerna kolesa?

-zdej ena od zadev je tudi krmiljenje, zelo zanimiv in dokaj enostaven način mi izgleda tale:

IPB SlikaIPB Slika

, da bi na okvir pritrdiu headtube od starega kolesa z krmilnim ležajem in nakoncu namonteral eno ploščico na katero bi prišraufal tiste dve "cevi"/palci, ki bi premikale kolesa (več se vidi na slikcah), pol bi pa na vrhu namonteru en daljšo štango in nakoncu volan, ter spet vprašanje, kej bi dobil primeren volan in če ma kdo kšno boljšo idejo al karkol ????

-nekam je potrebno namestiti motor, kje bi bilo najprimernejšo mesto in kako zrihtat prenose na gume ozeroma os, ter kakšno prestavno rezmerje dt???

-kako zrihtat motor, da bo laufal ko gas spostiš u prazno ubistvu in bo kart prmer, vendar bo mašina laufala, ko pa stinseš na gas pa se bo peljal(še najboljš da odvisno kok gasa daš tok gre, upam da bo s tem motorjem sploh kej šlo)?

-kako rešit problem z zaviranjem, kako narest zavorni sistem, mogoče bi lohk spet kej od bajka uporabl al pa kej druzga?

-izdelat ozeroma dobit bi bilo potrebno tudi pedalke za gas in bremzo, zanimiva zadeva je tole:

IPB Slika

, vendar mi ni čist jasno kako se zadeve lotit, čeprav gre v primeru na sliki za električni kart in bi blo pri meni treba zrihtat z zajlo

-nekje je treba tud sedet, zato bi mogu nekje dobit kšn zic al pa neki narest, kaj bi blo najbl primern, lohk bi tud poisku kšn str stol in ga mal predelu ter pridtrdiu, če ma kdo kšn načrt ozeroma kako bi to prtrdiu?

-sm še kej pozabu, je treba še kej zrihtat, kr povejte?!?

se opravičujm k sm postavu tok vprašanj ozeroma tok napisu, sej bo vsak kšno idejo dau (upam) in upam da bo ta projekt uspel, če se še kej spomn bom napisu pol bom pa še sliku uno kosilnco ozeroma motor pa to, da vidmo če sploh bo kej iz tega.

LP Jan

  • Všeč mi je 1
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa še to, če se da kje dobit, ozeoma če ma kdo načrte od tapravih gokartov, če lohk prosm posta al pa da mi pošle, da mal vidm kok je to dolgo, širok in vse te mere, razdalje, da vidm mal kašno bi nardil osnovo za frame.

  • Všeč mi je 1
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Najdu sm še en zlo zanimiv način zavijanja, k bi lohk meu volan pod manšim kotom in sicer kot ma tale kart:

IPB Slika

, mogoče mau bl zakompliceran za narest al pa konc koncu niti ne, sam treba bo najdt volan, pa ostal matarjal ozeroma une palce, drgač pa BTW a kdo ve kje dobit tole pr ns če se sploh prodaja:

IPB Slika.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Evo zdej sm narisu en načrt za začetk, mal sm si pogledu ene strani k so ble objavlene po forumih, pa sm tm vn uzeu en osnutek in po tistih merah narisu:

IPB Slika

jst sm sicer spremenu da je motor uzadi in je sedež na sredini gokarta(levo/desno), ostalo okol za zaščito bom še naredu, za zadnjo os pa bi jst kr uzeu dva pesta od kolesa in nekako pritrdiu na levo, enega pa na desno, not bi bla pa os, k bi jo pol poganju. Zdej če bi mi uspelo dobit taprav diferencial, kako je z bremzo a je vredu če je samo na eni strani deferanciala, a bo vredu bremzalo in pa če sploh lahko monteram motor nad os?

A ma kdo idejo kak zrihtat mašino da bo ppravilno laufala, glede na to da je zdej na kosilnici, ker more če spustiš gas bit gokart primer ampak mašina more laufat, ko daš pa gas se pa more pelat???

Glede teh zaščit okol, bi jst naredu sam nastavke pol bi pa dilo gor našraufu pa jo prebarvu pa to (bom še pol dau slike), ker če se kej poškoduje dilo odšraufaš pa novo gor.

Kje bi lahko dubu tak diferencial za gokart, da bi lohk pogon spravu iz vertikalnega v horizventalnega, pa še pol bi meu lepo diferencial še za to za kar je v osnovi namenjen?

  • Všeč mi je 1
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

evo jaz sem se tut že dolgo časa nazaj nekaj igral z načrtom od gokarta, pa sm ga narisu v slikarju :D

aja mašina je komplet od skuterja (avtomatski brezstopenjski menjalnik)

[attachmentid=73817]

post-9362-1151251760_thumb.jpg

Popravljeno . Popravil k0ci
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

aja, najlažje bi sklopko naredil, če bi bila podobna skuterjevi, torej centrifugalna

obloge sklopke so na eni strani fiksno pritrjene, na drugi pa preko fedrčkov

ko se povišujejo obrati, silijo obloge ven iz sklopke zaradi centifugalne sile (od tod ime) in se začnejo drsati ob obroč okoli, ki je povezan s kolesom (sama sklopka pa je povezana z motorno gredjo) in tako gokart spelje

ko pa spustiš gas, fedrčki potegnejo obloge nazaj proti sredini (ker ni več tolikšne sile) in sklopka popusti, tako mašina ne ugasne in dela pod štand gasom na mestu

z različno trdoto fedrčkov uravnavaš pri katerih obratih gokart spelje (najbolj idealno da takrat, ko ima največ moči oz. navora)

upam da razumeš princip delovanja :D

[attachmentid=73819]

post-9362-1151254655_thumb.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Princip razumm, narest bi blo zlo težko, kok pa je najcenejša taka zadeva, da bi kje dubu, pa še kje bi lohk dubu primern difirencial, je pa druga zadeva, da nekje en pocen Tomos Automatic baje se dobi za 5k sit(če kdo kej več ve kje dobit pocen prosm napište), pa dol ruknm mašino ter monteram na gokart in pa bremze se da baje tud predelat za gor in se lepo izognem diferencialu in pa sklopki (s katero so vrjetn tud pol problemi da se prou nastav).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

sklopko sploh ni problem nastavt, menja se samo fedrčke, katerih trdota je različna, dobijo se pa pri vsakem serviserju, kjer ima skuterje

to sklopko in zvonec se dobi za res sitne pare (oboje 5000 sit), ker večina ljudi daje originalne dele ven in noter racing dele (za tuning) tko da je tega originalnega ko solate

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 tedne pozneje...
  • 3 tedne pozneje...

tole debato bom z zanimanjem spremljal!!!

  • Všeč mi je 1
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

sej ne rabiš sklopke za menat :)

drugač mam pa jest tud namen nardit kakšn gokard ja. sej pomoje pa ne more bit problem zajlo s sklopke napelat ven.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 tedne pozneje...

tut jst se podajav v izdelavo gokarta...in sicer s kakšno 125ccm mašinco....

zaenkrat sem začel šele konstruirati geštel....in sicer v ProE....je pa vse skupaj šele na začetku....iščem tudi eno pocen mašino še...

ampak sej počas bo :P

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 mesecev pozneje...

no fantje kako vam gre?

Jz sm se tud odločil nares ''go-kart'' , sam da bo malenkost bolj terensko usmerjen. Mašina bo za začetek tomosa (znebiš se sklopke in ostale navlake), dif. seveda ne bo, vzmetenja ne bo, toga šasija bo in pogonjska os bo polna, da bo dovolj močna. Ležaji bojo lepo v svojem ohišju privijačeni na šasijo. v svojem ležišču na osi in zavarovani z vskočnikom (to še nism zihr)... največji prob mam zaenkrat s primernimi kolesi... ne vem kje bi jih dobil...po možnosti s pestom...

Seveda pa bo zadeva najprej narisana 3D v programu Catia ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A pa boste se tudi vozili s temi rač. programi, al bo tudi kdo flex u roke prjeu pa kej nardil??

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

am... glih o tem vzmetenju sm razmišljal. Če ne greš hitr in maš dokaj balonaste gume mislm, da ne rabš glih ne vem kakšnega vzmetenja... In glede na to, da mam mašino od avtomatika... ne bo šlo hitr.

Pa itak se še odločam, kaj točno bi naredu... a bi naredil pravi gokart, ali štirikolesnik ali neki vmes...

Glede na to, da je prof. na faxu omenjal tud da lahko zrihta kakšno mašino, in da si lahko to izberem za projektno nalogo.... se zna tud dejansko kej narest :ninja:

Če ne bom pa na hitr sam neki skp vrgu.

V vsakem primeru se bom vozu...samo vpr časa je :P

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

enduraš: če si kje iz MB bi taka kolesa bol za offroad lahko dobil v ULMER-ju ... sem že sam nekaj gledal okol tega :) .. pa še poceni so, mislim da je okol 3k SIT eno kolo, guma + felna.. pa tisto se da pol pritrdit...

za vse ko delate gokarte, če rabite kake dele... men jih je nekaj ostalo, pri izdelavi mojega, mislim da mam komplet zavorni sistem, od aprilije, pa 4 pesta fi:41, nekje na polovico narejena..

LP

-matej

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

zdj sm se preusmeril v predelavo že obstoječega triciklčka hehe... gred sm že dal delat, pesto za zobnik tud, utore v kolesa tud delajo... jutr dam mašinco gor... sj bo počas :grim

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 3 tedne pozneje...

Najprej pozdrav usem skupaj!

....jst sm eden tistih k bom naredu najprej stvar z železa in potem šele načrt :D

V garaži mam približno nekaj takega:

http://www.xt600.de/xt_galerie/spezial-umb...skart/index.htm

Sprednji konc komplet narejen (razen pedalk), Dns sm biu v nabavi za materijal še za zadno nihajko in akso....glede na to da študiram upam da bo tudi odzadaj na kolesih čez kak mesec.

Slike bom pripeu gor ko bo prjatu prnesu digitalca.....

Manka mi še primiren motor, en komplet zavorni sistem(3 čeljusti-2 enaki, 2 pumpici, cevi), zadnje ATV gume s platišči. Če ma kdo kaj od tega doma, seveda za primerno ceno se priporočam..

lp

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!