Skoči na vsebino

Zmagovalci in poraženci leta 2006


lina

Priporočene objave

eeee treba se je prijavit, meni se ne da - lahko daš copy/paste?

Slovenci, ki smo zaznamovali letošnje leto

Janez Drobnič

Resnično žalosten primer poraženca je prejšnji minister Drobnič. Ko je sedanja vlada leta 2004 začela svoje delo, je v javnosti ustvarila iluzijo, da ji gre za resnične reforme, in tej iluziji smo množično nasedli. Drobnič je poraženec, ker je resnično (in pravilno) verjel v to, da je treba biti bitko s sindikati, da je treba racionalizirati darila, ki jih lenuhom in nesposobnežem daje naša lažno socialna država in da je klečeplazenje pred tako imenovanimi socialnimi partnerji nekaj, kar ni vredno ljudi, ki so na volitvah dobili mandat za vladanje. Poraženec pa je, ker kot politik ni sprevidel, da je vlada obrnila ploščo. Na koncu mu je nož v hrbet zabodel Janez Janša in ga brutalno odvrgel. Sam sem eno leto pred preostalimi dojel, da iz reform ne bo nič in pravočasno odstopil. Takrat me je zaslepljena javnost obsojala, vendar sem (kot ponavadi) imel prav - dosti bolj tragično je izpadel Drobnič, ki je kot don Kihot vztrajal predolgo.

Bojan Požar

Požar, ki je nekoč veljal za strah in trepet slovenske medijske scene, človek, ki je s svojim Bulvarjem ustrahoval vse, ki so se imeli za pomembne ali pa so hoteli postati pomembni v Sloveniji, je končal tako žalostno, da je moral zapustiti časopis, ki ga je tako rekoč ustvaril in za katerega se je hvalil, da bo postal velika medijska moč v Sloveniji. Zgodbicam o tem, da je šlo pri Požarjevem odhodu zgolj za "različne poglede na razvoj Direkta", ne verjame nihče, poraz je očiten. Požar je pokazal, da ni sposoben urejati dnevnega tabloida in ga narediti komercialno uspešnega. Naj dodam, da sem tudi v tem primeru preroško slutil, da se Požarjeva doba končuje, saj sem v uvodniku h knjigi Operacija Direkt pred skoraj letom dni napisal: Bojan, now it's your turn to lose. Takrat mi ni verjel skoraj nihče, zdaj pa lahko pogledate Bojana Požarja, premislite o resničnosti moje napovedi in si rečete: Sic transit gloria mundi!

Jelko Kacin in LDS

Ko sem leta 2004 (seveda preroško) napovedal zlom LDS, mi ni verjel tako rekoč nihče. A če zdaj pogledamo groteskno politično pojavo, ki se ji reče LDS, se jim lahko zgolj prizanesljivo nasmihamo. Stranka, ki je 12 let veljala za absolutno vladarico Slovenije, se je izkazala za prazno lupino brez vsebine, to praznino pa pooseblja njen (za zdaj še) predsednik Jelko Kacin, človek, ki v času svojega mandata ni bil sposoben ustvariti niti ene spodobne opozicijske pobude, človek, kateremu je stranko pravzaprav ugrabil levi skrajnež Dušan Keber in jo zapeljal v vode rdečega socialnega ekstremizma sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Poraz je popoln! Kje je zdaj Marijana Kanduti, nekdanja de facto vladarica Slovenije? Kje je zdaj Gregor Golobič? Obstaja zgolj kot slaba šala v našem političnem prostoru in njegova odločitev, da izstopi iz LDS, je bila ena najbolj groteskno nepomembnih novic leta, nevredna papirja, na katerem je bila natisnjena. Da, poraz LDS je popoln in če sem k temu porazu s svojim pisanjem pripomogel vsaj malo, me to navdaja z neskončnim zadovoljstvom!

Jože Mencinger

Jože Mencinger je večni zmagovalec naše scene. Človek, ki bi se ga zaradi številnih napak, ki jih je storil, morali že dolgo vsi izogibati v širokem loku, še vedno velja za uglednega člana družbe, pri nekaterih pa celo za strokovnjaka. Neumnosti, ki jih je zganjal s svojimi regresijami o gospodarski rasti in tujih vlaganjih in zaradi katerih bi vsak študent ekonomije moral pasti na izpitu, neumnosti, ki jih je kolega Jože Pavlič Damijan po pravici razglasil za šarlatanstvo, njegovega lika niso umazale niti za spoznanje. Izkoristil je nevednost javnosti o osnovah ekonometrije in se zvito razglasil za "skeptika". To je nekako tako, kot bi se za skeptika razglasil možakar, ki pravi, da je dva in dva enako pet, javnost pa bi mu nasedla. To je drža zmagovalca, gospod Mencinger, ni kaj! A to še ni vse. Zakaj se o debaklu, ki se mu reče Iskraemeco, ni v javnosti več govorilo? Kalvarija podjetja, ki ga je nadzoroval Mencinger, je kazalnik zloma njegove zamisli socialnega kapitalizma. A kaj, ko to nikogar ne moti, "dobrodušni" bradač je ostal neomadeževan! Prav tako se ga ni dotaknil debakl s certifikati, ki jih je napačno razglasil za brezvreden papir. Ni kaj, pravi zmagovalec, ki ga lahko imenujemo "teflon Joseph", človek, ki lahko ušpiči kakršnokoli neumnost, pa se ga zato ne bo prijela niti sled slabega slovesa. Čestitamo!

Zoran Janković

Janković je eden zmagovalcev leta, ker je združil ravno pravo mešanico primitivizma, "can do" mentalitete, predrznosti in populističnih fraz, da je znova postal najboljši sosed, tokrat v velikem slogu kot župan Ljubljane. Kot župan se bo najverjetneje bolje odrezal kot njegovi zmedeni in/ali samovšečni predhodniki. Kupovanje salame na veliko in prodaja iste na malo je spretnost, ki mu bo močno pomagala pri barantanju s sodrgo, osnovnim opravilom vsakega politika. Čestitamo!

Janez Janša

Janša je človek, ki je zvest zgolj sebi. Spomnimo se, da se je pred dvema letoma izdajal za reformista, ki so mu nasedli tako tujci kot domačini. Govoril je o pregledni privatizaciji podjetij, o umiku države iz gospodarstva, razbijanju kartelov in to tako lepo, da je ganil liberalna srca. A namesto da bi deloval kot resen reformator, je sramotno pokleknil pred sindikati, zabodel nož v hrbet reformistom, pljunil na obljube v koalicijski pogodbi in v slogu LDS politiko vpletel v gospodarstvo. A kaj bi to, še vedno je priljubljen, še vedno ima fanatične oboževalce in ni je videti sile, ki bi ga ustavila. Kaj bi to, če se je izkazal za človeka brez časti in iz vseh nas, ki smo mu nasedli, naredil bedake - fant je priljubljen, zaljubljen in zmagujoč. Čast in zvestoba načelom sta v Sloveniji malo cenjena in zviti Grosupeljčan to dobro razume. Čestitamo!

Mićo Mrkaić

Največji zmagovalec leta 2006 pa sem po mojem trdnem prepričanju jaz sam, kajti uspelo mi je, da mi vsaj nekaj časa ne bo treba biti v bližini zgoraj naštetih tipov in še mnogih drugih, ki vedrijo in oblačijo po Sloveniji. Namesto slaboumnih debat o "socialni pravičnosti" se lahko za spremembo pogovarjam o resni ekonomiji brez nevarnosti, da me bo kak naturščik napadel kot stekel pes; lahko govorim o resni ekonomiji kakršno prakticirajo v resnih državah - in kakršno v mencingerjanski Sloveniji zaničujejo kot produkt dekadentne Amerike. Mićo, čestitam ti!

Na koncu tega pisanja pa želim prav vsem veliko zdravja in vsem bolnim popolnega okrevanja. Veliko uspeha želim pa le mojim prijateljem in zaveznikom. Želeti uspeh nasprotnikom in sovražnikom je shizofreno, njim želim le obilo zdravja in čisto nič drugega.

Mićo Mrkaić je nekdanji predsednik vladnega strateškega sveta in predavatelj na FOV v Kranju, zdaj statistik Mednarodnega denarnega sklada.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

HE HE HE HE HE :lol1:

cool, sicer mi tip nikoli ni bil preveč pri srcu ampak tole je pa kar lepo obdelal - razen z zadnjo točko bi se strinjal z njim :devil:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!