Skoči na vsebino

Šturm, Drobnič, Zalar, Cerar ipd. sodni štosi


HHV

Priporočene objave

VIR: Današnja spletna izdaja Dnevnika

Nekdanji tožilec Drobnič izgubil tožbo

petek, 14.12.2007

Tekst: (mfr)

LJUBLJANA - Sodišče je zavrnilo tožbeni zahtevek nekdanjega generalnega državnega tožilca Antona Drobniča, ki je od svoje naslednice Zdenke Cerar zahteval dobrih 8700 evrov odškodnine.

(Foto: Dnevnik)

Tožbo je vložil zaradi dopisa, ki ga je generalna tožilka septembra 1999 poslala predstavnikom Društva za ureditev zamolčanih grobov, Združenja ob lipi sprave in predstavnikom Civilne družbe za demokracijo in pravno državo. Potem ko je Cerarjeva v primeru škofa Gregorija Rožmana marca 1999 umaknila zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je prej vložil Drobnič, so jo omenjene organizacije vprašale, če je umaknila tudi predlog za obnovo postopka. Generalna tožilka jim je med drugim odpisala, da je Drobnič zahtevo vložil tudi za generala enot SS Ervina Rösenerja. To je tako razburilo Drobniča, da se je odločil za tožbo. Na sodišču je zatrdil, da je zapis Cerarjeve čista laž, ki ga je "vrgla v luft", saj je vedno odločno zavračal vlaganje pravnih sredstev proti vsem nemškim obsojencem.

Cerarjeva je na sodišču povedala, da je po njenem razumevanju Drobnič vrhovnim sodnikom predlagal, naj spremenijo sodbo proti vsem obsojencem, poleg Rožmana tudi za Rösenerja, Miho Kreka, Leona Rupnika, Milka Vizjaka in Lovra Hacina. Da je mogoče zahtevo razumeti tudi tako, se je strinjalo tudi sodišče. Sodišče pa se je strinjalo še s tem, da Cerarjeva dopisa ni pisala z namenom, da bi žalila tožnika. Po mnenju sodišča njeno pisanje ni bilo v nasprotju s civilizacijskimi normami, lepim vedenjem in navadami preudarnega in dostojnega človeka. Po nalogu sodišča mora Anton Drobnič Zdenki Cerar povrniti 960 evrov pravdnih stroškov, odločba sodišča pa še ni pravnomočna.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ko sem se vrnil v Dublin, mi je sodilo vojaško sodišče: obsodili so me na smrt v odsotnosti; in dejal sem, naj me v odsotnosti še ustrelijo...

(Talec, I, Behan, Brendan, 1923-1964)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

vse skupaj postaja prava farsa.

še ena cvetka za zamotit folk...

medtem pa miljoni evrčkov padajo v žepe povampirjenih... :whistle:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!