Skoči na vsebino

Cestno črno sivo nabijanje in moraliziranje

Vanga

Priporočene objave

Ali kdo ve, kakšne poškodbe so motoristi utrpeli ....

Usodne so poškodbe vitalnih organov, glave (krvavitev v glavo, krvavitev v možgane, edem možganov, ... ), prsnega koša (tenzijski pnevmotoraks, obsežni hematotoraks, tamponada srca, ... ), trebuha (poškodba vranice, jeter, trebušne slinavke, organov prebavne cevi), poškodbe skeleta (tu bi izpostavil hrbtenico in medenico, potem odprti zlomi z arterialno krvavitvijo, amputacije,... ), itd. Da boš si lažje predstavljala si poglej poškodbe avtomobila, ko pri hitrosti 50km/h trči v drugo vozilo ali trdno stoječ predmet na cesti (znak, varovalna ograja, ... ) in si potem predstavljaj da si to ti. Kosti pokajo, ko se pri hoji spotaknemo (hitrost 4km/h), bolje da ne izveš kaj se dogaja s telesom pri srečanju z oviro ob večji hitrosti. Zato hitrost ne spada na cesto polno ovir ampak na dirkališče!

... in ali bi bilo mogoče s kakšno dodatno zaščitno opremo to preprečiti?

Obleci si avto, je definitivno boljša zaščita.

Popravljeno . Popravil MP3500
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Mislila sem splošno za vse primere, ampak nisem mogla več popraviti vprašanja.

V večini primerov gre za udarce ob trd predmet (drevo, stebriček, luč javne razsvetljave, drugo vozilo, ...), katere človeško telo ne prenese. Pri tem pride do zlomov kosti in mečkanja notranjih organov (notranje krvavitve). Nisem ravno zdravnik, zato bo kakšen iz te stroke boljše razložil, do kakšnih poškodb pride. Lahko pa napišem, da niso ravno prijetni pogledi na polomljena telesa, z odtrganimi udi ali celo glavo, presekaninami, ... 

Dobra zaščitna oprema veliko pomaga. Vendar je treba vedeti, da velika hitrost in trd, trden in ozek predmet ne delujeta blagodejno na opremo po zadnji modi.

Veliko jih reče, da je varnostni pas brez veze in, da se bo on že prijel. Pa naj teče in se s takšno hitrostjo poskusi z rokami ustaviti pred zidom. Tukaj pa vsak pomisli. Le zakaj ?

• Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

42. člen

(sprememba smeri in premiki z vozilom)

(1) Preden zapelje na drug prometni pas in pred vsako drugo spremembo smeri vožnje ali premikom vozila, se mora voznik s pogledi v vzvratna ogledala in preko ramena, da premosti mrtvi kot ali kako drugače prepričati, da to lahko stori brez nevarnosti za druge udeležence cestnega prometa ali premoženje.

če bi tem avtom kdaj nrdili špegle, da bi se notr kej vidlo, ne pa da se njigovemu oblikovalcu lepo zdi bi bilo pa tudi fajn. 

mene je že nekajkrat to "pretentalo" ker v šeglih nikjer nobenga, k hočeš prehitet pa avto v štric :eek: tko da se morem kr fajn obračat, da kej vidim. malo se mi zdi butasto, da se pri novih avtih toliko varnost izpostavlja, majo pa vsi skor več mrtvega kota kot vidnega. povsod tisti ogromni stebri, ogledala pa dobra sam za se našminkat notr. pol pa treba cel kup dragih sistemov senzorjev, kamer itd. samo zato ker ni pametnih ogledal. 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zato je pa pudarjeno, da je treba tudi pogledati preko rame, vsako ogledalo ima mrtvi kot ;)

Popravljeno . Popravil nxyz
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

če bi tem avtom kdaj nrdili špegle, da bi se notr kej vidlo, ne pa da se njigovemu oblikovalcu lepo zdi bi bilo pa tudi fajn. 

mene je že nekajkrat to "pretentalo" ker v šeglih nikjer nobenga, k hočeš prehitet pa avto v štric :eek: tko da se morem kr fajn obračat, da kej vidim. malo se mi zdi butasto, da se pri novih avtih toliko varnost izpostavlja, majo pa vsi skor več mrtvega kota kot vidnega. povsod tisti ogromni stebri, ogledala pa dobra sam za se našminkat notr. pol pa treba cel kup dragih sistemov senzorjev, kamer itd. samo zato ker ni pametnih ogledal. 

Sej lih zato pa se pogleda čez ramo in prepriča da nimaš nobenega v mrtvem kotu. Stane te 1 sekundo da pogledaš...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sej lih zato pa se pogleda čez ramo in prepriča da nimaš nobenega v mrtvem kotu. Stane te 1 sekundo da pogledaš...

ena sekunda pr 120km/h (na AC) je na slepo narejenih 33m, samo pogled v ogledalo, je pa gotovo manj kot sekunda. pa tudi  s tem vidimo še vedno kaj se dogaja spredaj.

je pa tako, imaš na cesti ljudi take in drgačne. eni pogledajo, velika večina pa mogoče ošvrkne ogledalo in če tam nič ne vidi...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ena sekunda pr 120km/h (na AC) je na slepo narejenih 33m, samo pogled v ogledalo, je pa gotovo manj kot sekunda. pa tudi  s tem vidimo še vedno kaj se dogaja spredaj.

je pa tako, imaš na cesti ljudi take in drgačne. eni pogledajo, velika večina pa mogoče ošvrkne ogledalo in če tam nič ne vidi...

Zato se pa spremlja vzvratno ogledalo in na ac ponavadi veš kaj se dogaja za teboj, res pa da če pogledaš enkrat na par minut ne moreš vedeti.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...izsili tistega, ki je v mrtvem kotu.

Sej razumem kaj hočeš povedat, tud men ni jasno zakaj proizvajalci ne naredijo recimo v zgornjem zunanjem robu konkavno steklo in s tem pokrijejo tud mrtvi kot. Ampak ravno zaradi tega je pogled (še) zmeraj potreben.

Popravljeno . Popravil igor0203
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jaz sem vzratni ogedali "montiral" na el. trikolo in tudi na gorsko kolo, ker želim vsak trenutek vedeti, kaj in kako se mi približuje tisto, kar slišim nekje zadaj ...

• Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

novejši avti imajo tudi senzorje mrtvega kota ( lepo ti pri ogledalu sveti lučka.......taka oranžna velika grda, da jo težko spregledaš ).....je pa kriza, če ti ta lučka crkne in se samo na to ne splača zanašati, je samo dodatno opozorilo, da se prepričaj s pogledom čez ramo

Popravljeno . Popravil TOMCAT
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hvala za info Borutt. Velikokrat sem se spraševal nekaj rači omenjenih tukaj na katere ni nobeden vedel točnega odgovora.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...izsili tistega, ki je v mrtvem kotu.

Sej razumem kaj hočeš povedat, tud men ni jasno zakaj proizvajalci ne naredijo recimo v zgornjem zunanjem robu konkavno steklo in s tem pokrijejo tud mrtvi kot. Ampak ravno zaradi tega je pogled (še) zmeraj potreben.

sm prou vedla da bo zdej napad idelanih voznikov, ki vedno vse vidijo, pregledajo, se prepričajo za vsak manever, ki ga naredijo :lol1: 

dejmo si priznat, nihče od nas ni popoln, vsak kdaj kej površno pogleda. večinoma imamo srečo, da stvar al pravočasno opazimo in se izognemo kaki nesreči, al pa takrat pač ni nobenega, ki bi ga s tem ogrozili. v prometu je toliko spremenljivk, da nikoli ne moremo vsega ne predvidet in ne videt. smo si pa ljudje različni, eni če naredijo kako napako se iz tega kaj naučijo, ene pa ne briga. i ravno te brezbližnosti je na cesti bistveno preveč. nobenega čuta do sočloveka, samo en velik egoizem. 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

@Borutt: Če opisano zakonodajo preverimo v vsakdanjem prometu lahko ob konicah, ko so neskončne kolone proti ali nazaj z morja ugotovi na tisoče kršiteljev. Sploh pa, če je kolona koliko toliko tekoča.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

sm prou vedla da bo zdej napad idelanih voznikov, ki vedno vse vidijo, pregledajo, se prepričajo za vsak manever, ki ga naredijo :lol1:

dejmo si priznat, nihče od nas ni popoln, vsak kdaj kej površno pogleda. večinoma imamo srečo, da stvar al pravočasno opazimo in se izognemo kaki nesreči, al pa takrat pač ni nobenega, ki bi ga s tem ogrozili. v prometu je toliko spremenljivk, da nikoli ne moremo vsega ne predvidet in ne videt. smo si pa ljudje različni, eni če naredijo kako napako se iz tega kaj naučijo, ene pa ne briga. i ravno te brezbližnosti je na cesti bistveno preveč. nobenega čuta do sočloveka, samo en velik egoizem. 

Daleč od tega da sem idealen voznik. ;)

Cika, se čist strinjam s tabo, sploh pa z odebeljenim tekstom. Ampak pogledam pa vedno čez ramo, ker sem se na to navadil in že podzavestno naredim ko menjam pas oz. prehitevam. ;)

Hočem samo povedat, da nobenega nič ne stane če za tisti trenutek pogleda čez ramo in se prepriča da ni nobenega v mrtvem kotu.

Drgač pa da se tuki ne prepucavamo pa filozofiramo, dam raj za kufe :P

Popravljeno . Popravil igor0203
  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

... bolje da je mrtu kot, kot pa kdo drug...., zato ga je pa treba pogledat, da ni koga not...

• Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A smo mi v eni glupi državi, a ...

Nas vse preseneti, med drugim tudi dež pa sneg itd.

Ne preseneti pa nas podražitev, nizke plače, zj .... ceste ...

Pa še kar, kot ovčke, ne izkažemo nepokorščine.

Motoristi bi lahko bili tudi vstajniki, ampak pač po naše, nismo vsi za to.

Pred cca 30. leti sem na trajektu videl eno motoristično bando iz Nemčije. Mater so bili carji, pa vsi smo se jih bali.

Danes se nas pa nihče ne boji, in to zato ker še banda nismo.  (Tole sem pa dober napisu).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...

Danes se nas pa nihče ne boji, in to zato ker še banda nismo.  (Tole sem pa dober napisu).

Ni glih fajn, de sam sebe hvališ, ampak kar je res, je pa res!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Enako tukaj,

Po dveh sezonah in celo zimi vztrajne vožnje v sosednjo Italijo (šiht) se ne sekiram preveč nad egoističnimi, ignorantskimi, vozniško nesposobnimi antitalenti ki jih srečam vsak dan. Tržačani so katastrofa, tisti na dveh kolesih (ki si po nobenem kriterju ne zaslužijo naziva motoristi pa še bolj) in zadnje čase je zelo popularna invazija sosedov Hrvatov ki pa so v 90% primerih dobili izpit v kinder jajčku (značilnost tistih s tablico PU - za katere še lokalci pravijo, da pomani Pazi Ubojica). Sem rasist? Sem... vedno bil do neandertalcev neglede na narodno pripadnost ali religijo.

Darwinove nagrade se nažalost že lep čas ne podeljujejo dovolj kakovostno in pogosto...

Edina rešitev je prilagoditev vožnje v nekaj kar naj bi mi omogočilo vsak dan priti domov brez sitnosti ali huje. Ni druge... se včaih vprašam zakaj pa maš motor ko se pa voziš skoraj kot v avtomobilu in nimaš od njega vseh prednosti... Želja po celih kosteh in objemu hčere vedno premaga želje po izrazito bolj živahni (ne objestni) vožnji.

Čisto iskreno... zavedam se, da je vožnja z motorjem živi nespameten riziko s katerim dnevno tvegam poškodbe ali huje ampak je to hkrati ena redkih stvari kateri se ne morem odpovedati saj me ohranja živega.

Če me bo matilda vzela na motorju pa naj bo.

Pravijo tudi da je motockilizem deden. Kaj pa vem sem bil pa presenečen ko sem ugotovil, da je bila vsa žlahta za nazaj motorizirana. :D

odlično napisano  :notworthy:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kolko berem na spletni strani 24kur... Oz gledam posnetke, sta imela v ljubljani bljižno srečanje motorist in avtobus...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

www.24ur.com/novice/crna-kronika/zaradi-prometne-nesrece-na-slovenski-cesti-mocno-oviran-promet.html

Pa še ena zanimiva danes zjutraj z štajerskega konca

www.24ur.com/novice/crna-kronika/foto-zaboji-piva-padli-s-tovornjaka-na-cesto-in-plocnik.html

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kaj so to zaeni cudni linki?

No thenično gledano niso linki so le URL-ji. :P

• Všeč mi je 1
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!