Popularna objava Strominator Objavljeno September 20, 2009 Popularna objava Opozori Objavljeno September 20, 2009 Pozdravljeni, po mnogih urah, dnevih, tednih..... in iskanju najlazje poti, kako prenesti pot iz racunalnika v navigacijsko napravo, sem naposled le nasel (zame) osebno najlazji varianti. Uporabljam Garmin Nuvi 550 - ni za motoriste prirejen, vendar je vseeno vodotesen (preverjeno v 5 urah naliva). Skratka rad bi posredoval kaj in kako vsem, ki rade odkrivate nove poti z uporabo Garmina. Navodila po domace so sledeca: VARIANTA 1 - pot ustvarjena v Google map, poslana preko MapSource v Garmina: V google mapu izdelas pot desno zgoraj kliknes link in ga skopiras instaliras program Tyre v programu Tyre, klikni File in izberi »Import from website…« odpre se novo okno v katerega prilepiš prej kopiran link in še 1x kliknes import nato v osnovnem programu Tyre, izberes Save as…, in pod vrsto formata izberi »GPS exchange« – dobis GPX format pravkar ustvarjeno datoteko odpres s programom MapSource in kliknes Send to device.. (menda lahko iz diska kopiras datoteko tudi direkt v Garmina v mapo GPX – se pravi, brez uporabe MapSource) v Garminu grem v Orodja – Moji podatki – Uvozi… nacrtovno pot po meri datoteka se uvozi v rubriko »načrtovane poti po meri« (ali morda kam drugam, odvisno od modela) klines Pojdi in se peljes… OPOMBA: Datoteka GPX je zelomala, 2 - 5 kB. VARIANTA 2 - pot izdelana in poslana z MapSource Garmina: Odpres program MapSource in v njem s pomocjo »route tool« naredis pot (ce se zmotis ne pozabi, da obstaja UNDO!) – vcasih te poslje okoli riti v žep, zato dodaj na tem delu poti bolj na gosto tocke/zastavice. File – Save As - ….glede formata izberi GPX ali za tvoj model primeren format. od tu naprej je isto kot zgoraj… pravkar ustvarjeno datoteko odpres s programom MapSource in kliknes Send to device.. (menda lahko iz diska kopiras datoteko tudi direkt v Garmina v mapo GPX – se pravi, brez uporabe MapSource) v Garminu grem v Orodja – Moji podatki – Uvozi… nacrtovno pot po meri datoteka se uvozi v rubriko »načrtovane poti po meri« ali morda kam drugam, odvisno od modela. klines Pojdi in se peljes… J OPOMBA: Datoteka GPX je zelomala, 200 - 500 kB. Obe varianti (velikost datoteke) sta bili preverjeni in stadelali – ne znam razložiti zakaj je isti format enkrat ene velikosti, drugic pa100x vecji. Upam, da sem vsaj nekaterim morda privarceval cas in vam zelim obilo brezskrbno prevozenih km z navigacijskimi napravami. Tiger, Vinko, dromomaniac in 17 others 20
musaschi64 Objavljeno September 20, 2009 Opozori Objavljeno September 20, 2009 Lepo si tola pogruntu, druga varijanta je zame čist O.K.
horn3t Objavljeno September 20, 2009 Opozori Objavljeno September 20, 2009 Hvala za navodila. Zaenkrat sem preizkusil na drugem Garminu, ampak deluje čisto enako. Lep dan
Electric Objavljeno September 20, 2009 Opozori Objavljeno September 20, 2009 Hvala za info! Čeprav si mi povedal že prej, ampak vseeno sem ti en plus stisno, ko jih boš meu 10 daš za rundo
Strominator Objavljeno September 20, 2009 Avtor Opozori Objavljeno September 20, 2009 saj nisem napisal zato, da bi dobival pluske - saj niti ne vem kaj bi naj to pomenilo??? ampak, ok... ce reces tako, dam za rundo pri 10 ampak pred tem cca 300 km prefurati v eno smer in se v istem dnevu nazaj priti?! velja? malo sem se edino spomnil, ker sem kar kopiral vse skupaj pri Varianti 2, ko sem pustil napisano - datoteka je zelo mala. saj stevilke sem prav napisal, samo besede bi lahko popravil. ampak pomembno je to, da je cim širši krog uporabnikov prebral in da jim je morda koristilo oz bo še mnogim. v garminu je tezko dolociti tocno pot, kjer se zelis voziti, pa se povrh ko nastavljas mesta te vedno poslje v center - zato pa zmeraj skusam napisati manjse kraje oz vasi, ampak je potem problem, ker jih je vcasih vec isto pimenovanih in mores tocno vedeti v katero regijo spada. lp Hvala za info! Čeprav si mi povedal že prej, ampak vseeno sem ti en plus stisno, ko jih boš meu 10 daš za rundo
franc Objavljeno September 21, 2009 Opozori Objavljeno September 21, 2009 Tudi jaz imam Garmina 550 nuvi, imam pa en problem, se mi malo izgublja, ko pridem iz tunela "riše" do onemoglosti in zadnjič je "kiksnil" izvoz za dober kilometer. Še komu drugemu dela kaj podobno (posodobil sem ga, edino če mu ni všeč dodatna kartografija na kartici). lp Franc
Strominator Objavljeno September 21, 2009 Avtor Opozori Objavljeno September 21, 2009 zmeraj mores imeti vkljuceno samo 1 karto, nikoli dveh ali vec, ker se "tepejo" med seboj. se pravi ... samo city navigator ali samo adriaroute ali samo topo slovenija. nikoli pa ne dveh ali vseh treh hkrati za isto podrocje/pokrajino/teren, v nasprotnem primeru zmrzne. Tudi jaz imam Garmina 550 nuvi, imam pa en problem, se mi malo izgublja, ko pridem iz tunela "riše" do onemoglosti in zadnjič je "kiksnil" izvoz za dober kilometer. Še komu drugemu dela kaj podobno (posodobil sem ga, edino če mu ni všeč dodatna kartografija na kartici). lp Franc
Strominator Objavljeno September 21, 2009 Avtor Opozori Objavljeno September 21, 2009 pa se to.... raje glejte table, ki so namescene kot pa garmina! garmin vam naj bo samo v pomoč - predvsem glede radija prihajajočih ovinkov. tudi parkirni senzorji so samo pomoč pri vzratni vožnji, to pa ne pomeni, da lahko na pamet zapeljš vzratno, saj včasih tudi "odpovejo" senzorji in ne zaznajo ovire. kateri se popolnoma prepusti senzorjem pri vsaki vzvratni vožnji... se je že vsaj 1x dotaknil ovire, če ne celo zvil odbijač ali blatnik ali.... še 1x: GARMIN JE SAMO POMOČ, ne pa osnova za navigiranje in vožnjo ! ! ! tako, da ne slepo verjeti kam vas je kdaj poslal iz avtoceste in podobno. poleg tega, mnogi tudi ne posodabljate kart. primer: kupil sem si garmina meseca avgusta, zraven dokupil adriaroute in nima avtoceste do prekmurja, ki je bila odprta julija. odgovor na vprašanje: katero verzijo adriaroute ste dokupili? 2.00? 2.10? 2.30?ž lp
LooLekSLO Objavljeno September 21, 2009 Opozori Objavljeno September 21, 2009 Kako pa se pri Google Maps nastavi, da bi mi prikazalo le navadne ceste (ne AC)? Se to sploh da?
tonystx Objavljeno September 21, 2009 Opozori Objavljeno September 21, 2009 Jaz imam tud eno vprašanje. V Garminu (Zumo 550)imam shranjeno ruto, ki sem jo naredil in si jo je Garmin zapomnil. Sedaj bi rad to ruto prenesel v GoogleMaps ali pa v MapSource a mi nikakor ne uspe. Poskušal sem že več variant pa mi ne rata.
Strominator Objavljeno September 21, 2009 Avtor Opozori Objavljeno September 21, 2009 mislim, da v google map ni mozno nastaviti vidnost posamezne kategorije cest. lahko si nastavis samo, da ti poti ne spelje po AC - pod "show options", imas "avoid highways" in "avoid tolls". na tem mestu si lahko tudi nastavljas milje ali kilometre. routo iz garmina.... zazenes mapsource, priklopis garmina na racunalnik in kliknes "receive from device". dajte no... vsaj malo poskusite raziskovati po programih osnovne funkcije. nage babe znate vsi iskati, po programih pa se vam ne da... MOTOtourer 1
bmwslo Objavljeno September 21, 2009 Opozori Objavljeno September 21, 2009 mislim, da v google map ni mozno nastaviti vidnost posamezne kategorije cest. lahko si nastavis samo, da ti poti ne spelje po AC - pod "show options", imas "avoid highways" in "avoid tolls". na tem mestu si lahko tudi nastavljas milje ali kilometre. routo iz garmina.... zazenes mapsource, priklopis garmina na racunalnik in kliknes "receive from device". dajte no... vsaj malo poskusite raziskovati po programih osnovne funkcije. nage babe znate vsi iskati, po programih pa se vam ne da... ... in ti velikokrat napiše da je prišlo do napake pri prenosu Potem prebrskaš v raziskovalcu po Garminu do mape X:\Garmin\GPX\Archive in v njej se nahajajo datoteke s končnico GPX, v katerih je ohranjenih po mojih evidencah cca zadnjih 8.000 km poti ali več . Datum opravljene poti, ni povezan z datumom datoteke in je lahko pot izpred 6 mesecev v datoteki z včerajšnjim datumom LooLekSLO 1
LooLekSLO Objavljeno September 21, 2009 Opozori Objavljeno September 21, 2009 mislim, da v google map ni mozno nastaviti vidnost posamezne kategorije cest. lahko si nastavis samo, da ti poti ne spelje po AC - pod "show options", imas "avoid highways" in "avoid tolls". na tem mestu si lahko tudi nastavljas milje ali kilometre. Točno to me je zanimalo! Hvala
franc Objavljeno September 22, 2009 Opozori Objavljeno September 22, 2009 zmeraj mores imeti vkljuceno samo 1 karto, nikoli dveh ali vec, ker se "tepejo" med seboj. se pravi ... samo city navigator ali samo adriaroute ali samo topo slovenija. nikoli pa ne dveh ali vseh treh hkrati za isto podrocje/pokrajino/teren, v nasprotnem primeru zmrzne. In kako ga prepričam, da uporablja samo eno karto? Ravno tako mi ga ne uspe pripraviti do tega, da bi mi kazal istočasno zemljevid in puščice (ko pritisnem na vogal levo zgoraj mi to opcijo pokaže potem pa po par sekundah preklopi nazaj). lp Franc
Cartman Objavljeno September 22, 2009 Opozori Objavljeno September 22, 2009 (popravljeno) fak u 3pizde. .. . človek kupi največji model, de ja nebo kej manjkalo. . in zajebe!!!! uuuusm besen. nase. in na nesposobne prodajalce. mam nuvi 660, in se že dva dni zezam s tyre in mapsourcom in vsem kar sem prebral. rookie81 hvala za pomoč, ampak, moj gremlin nima knofka moji podatki ker ne zna Ročno načrtovati poti :headbang: Popravljeno September 22, 2009. Popravil Cartman
Strominator Objavljeno September 22, 2009 Avtor Opozori Objavljeno September 22, 2009 In kako ga prepričam, da uporablja samo eno karto? Ravnotako mi ga ne uspe pripraviti do tega, da bi mi kazal istočasnozemljevid in puščice (ko pritisnem na vogal levo zgoraj mi to opcijopokaže potem pa po par sekundah preklopi nazaj). lp Franc ODG 1: Na pamet ti govorim, ker nimam Garmina pred seboj, da bi po korakih narekoval: v orodjih bos nasel "navigacija" ali pa "o zemeljevidih" ali karte ali ali "o kartah" ali nekaj podobnega. tam pa imas kvadratke pred posameznimi kartami: [] City navigator 2009 NT [] AdriaRoute v2.20 [] SRC v2.00 [] Topo ..... in kliknes na posamezno karto.... na ta način aktiviras ali izklopis posamezno karto. Po sloveniji in hrvaski imas vklopljeno Adriaroute in izklopljeno City Navigator. V Avstriji in Italiji, pa itaq adriaroute ne dela, zato obvezno vklopis City Navigator, ker adriaroute tako ne pokriva podrocja. Slovenija in hvraska sta pac najbolj "problematicni", ker obe karti pokrivata. ODG 2: mislim, da je istocasno priakozvanje karte in puscic samo zacasen pogled. trajen pogled je samo - narekovanje ovikov po vrsticah (vsaj zdi se mi, nisem preprican). najbrz bi zelel oboje hkrati zato, da bi videl ovinek, hkrati pa videl na polovici koliko m je do ovinka in cez koliko sekund bo prisel, ne? fak u 3pizde. .. . človek kupi največji model, de ja nebo kej manjkalo. . in zajebe!!!! uuuusm besen. nase. in na nesposobne prodajalce. mam nuvi 660, in se že dva dni zezam s tyre in mapsourcom in vsem kar sem prebral. rookie81 hvala za pomoč, ampak, moj gremlin nima knofka moji podatki ker ne zna Ročno načrtovati poti :headbang: POZOR (Cartmanu in ostalim)! ko kupis garmina alias gremlina ni ikone "moji podatki"! potrebno je prenesti datoteko/e iz racunalnika v garmin. odklopis garmina iz pc. vklopis garmina. gres v orodja in sele takrat se pojavi ikona "moji podatki". sem slisal, da menda vsi modeli nimajo moznosti "nacrtovanja poti po meri". pri meni je tako... shranjenih lahko imam 10 nacrtovanih po meri. koliko vmesnih tock lahko imam na posamezni nacrtovani poti pa ne vem - zaenkrat sem imel maksimalno stevilo 38, za prevozenih 720 km, v 12 urah. Osebno mnenje glede nuvi 550 - ponavljam, ni za motoriste, vendar je vseeno vodotesen in ima dolgo avtonomijo baterije (TO NI REKLAMA!!!!) verjamem, da ima vsak model navigacijske naprave nekaj kar nikoli ne uporabljas in nekaj kar pogresas, ker ima drugi. plus je, da si lahko poti nacrtujem. plus je, da mi baterija zdrzi v avtu 8 h, na motorju v oblacnem vremenu 7 ur, v soncnem pa 4-5 ur. plus je, kompas plus je, nadmorska visina plus je, koordinate kjer se nahajam plus je, najblizje krizisce poimenovano z imeni ulic, ki se krizajo. plus je, sencena karta. minus, vendar zanemarljiv - ni prirejen za motoriste kakor je zumo 550, ko kliknes nanj in se 4 crke povecajo, da lazje stisnes na posamezno crko v rokavicah minus, vendar zanemarljiv - klasicen zaslon v razmerju 3:4.
franc Objavljeno September 22, 2009 Opozori Objavljeno September 22, 2009 Rookie81 najlepša hvala. Bom poskusil ko pridem domov. Sedaj ga imam kakšne tri tedne, pa mi je že uspelo, da sem mu pobrisal software, pri nadgradnji sem ga po nesreči prijel za gumb za ugašanje... (kar sem potem uspešno odpravil). Tak pogled bi mi prišel prav, ker na motorju ne slišim glasovnega vodenja, da bi neprestano gledal nanj pa mi niti na pamet ne pride, same puščice mi pa delujejo malo "pusto" pa še pravega občutka za razdalje potem nimam. lp Franc
Snečer Objavljeno September 22, 2009 Opozori Objavljeno September 22, 2009 fak u 3pizde. .. . človek kupi največji model, de ja nebo kej manjkalo. . in zajebe!!!! uuuusm besen. nase. in na nesposobne prodajalce. mam nuvi 660, in se že dva dni zezam s tyre in mapsourcom in vsem kar sem prebral. rookie81 hvala za pomoč, ampak, moj gremlin nima knofka moji podatki ker ne zna Ročno načrtovati poti Nuvi 660 si kupil? To je precej zastarel model... Ali pa imaš morda Zumo 660?
Snečer Objavljeno September 22, 2009 Opozori Objavljeno September 22, 2009 Edini večji minus Nuvija 550, da ni čisto idealen za motor, je da nima modrega zoba, da bi lahko glasovne napotke slišal v čelado. Sicer pa ne gledaš nonstop na ekran, ampak si nastaviš, da ti kaže kdaj je naslednji odcep in šele tedaj ošvrkneš ekran. Če ti piše 30km npr. imaš pred sabo mirno vožnjo..
franc Objavljeno September 23, 2009 Opozori Objavljeno September 23, 2009 Rookie81 Zdaj se pa čisto drugače obnaša (ga moram še sprobat v praksi). lp Franc
Cartman Objavljeno September 23, 2009 Opozori Objavljeno September 23, 2009 Nuvi 660 si kupil? To je precej zastarel model... Ali pa imaš morda Zumo 660? ga mam že dve leti, za v avto, uporabljan kot kladivo. kam? tja na naslov. očitno je sam za to uporaben.
alkatraz Objavljeno September 23, 2009 Opozori Objavljeno September 23, 2009 ... in ti velikokrat napiše da je prišlo do napake pri prenosu Potem prebrskaš v raziskovalcu po Garminu do mape X:\Garmin\GPX\Archive in v njej se nahajajo datoteke s končnico GPX, v katerih je ohranjenih po mojih evidencah cca zadnjih 8.000 km poti ali več . Datum opravljene poti, ni povezan z datumom datoteke in je lahko pot izpred 6 mesecev v datoteki z včerajšnjim datumom In kako to vidiš
alkatraz Objavljeno September 23, 2009 Opozori Objavljeno September 23, 2009 In kako to vidiš Že znam
MOTOtourer Objavljeno Februar 3, 2012 Opozori Objavljeno Februar 3, 2012 ODG 1: Na pamet ti govorim, ker nimam Garmina pred seboj, da bi po korakih narekoval: v orodjih bos nasel "navigacija" ali pa "o zemeljevidih" ali karte ali ali "o kartah" ali nekaj podobnega. tam pa imas kvadratke pred posameznimi kartami: [] City navigator 2009 NT [] AdriaRoute v2.20 [] SRC v2.00 [] Topo ..... in kliknes na posamezno karto.... na ta način aktiviras ali izklopis posamezno karto. Po sloveniji in hrvaski imas vklopljeno Adriaroute in izklopljeno City Navigator. V Avstriji in Italiji, pa itaq adriaroute ne dela, zato obvezno vklopis City Navigator, ker adriaroute tako ne pokriva podrocja. Slovenija in hvraska sta pac najbolj "problematicni", ker obe karti pokrivata. ODG 2: mislim, da je istocasno priakozvanje karte in puscic samo zacasen pogled. trajen pogled je samo - narekovanje ovikov po vrsticah (vsaj zdi se mi, nisem preprican). najbrz bi zelel oboje hkrati zato, da bi videl ovinek, hkrati pa videl na polovici koliko m je do ovinka in cez koliko sekund bo prisel, ne? POZOR (Cartmanu in ostalim)! ko kupis garmina alias gremlina ni ikone "moji podatki"! potrebno je prenesti datoteko/e iz racunalnika v garmin. odklopis garmina iz pc. vklopis garmina. gres v orodja in sele takrat se pojavi ikona "moji podatki". sem slisal, da menda vsi modeli nimajo moznosti "nacrtovanja poti po meri". pri meni je tako... shranjenih lahko imam 10 nacrtovanih po meri. koliko vmesnih tock lahko imam na posamezni nacrtovani poti pa ne vem - zaenkrat sem imel maksimalno stevilo 38, za prevozenih 720 km, v 12 urah. Osebno mnenje glede nuvi 550 - ponavljam, ni za motoriste, vendar je vseeno vodotesen in ima dolgo avtonomijo baterije (TO NI REKLAMA!!!!) verjamem, da ima vsak model navigacijske naprave nekaj kar nikoli ne uporabljas in nekaj kar pogresas, ker ima drugi. plus je, da si lahko poti nacrtujem. plus je, da mi baterija zdrzi v avtu 8 h, na motorju v oblacnem vremenu 7 ur, v soncnem pa 4-5 ur. plus je, kompas plus je, nadmorska visina plus je, koordinate kjer se nahajam plus je, najblizje krizisce poimenovano z imeni ulic, ki se krizajo. plus je, sencena karta. minus, vendar zanemarljiv - ni prirejen za motoriste kakor je zumo 550, ko kliknes nanj in se 4 crke povecajo, da lazje stisnes na posamezno crko v rokavicah minus, vendar zanemarljiv - klasicen zaslon v razmerju 3:4. že nekaj dni se "mučim" in raziskujem, vendar nikakor ne "pridem" do gumba "moji podatki" vse po opisanem postoku, datoteko shrani v mapo GPX, to pa je tudi vse
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se