Skoči na vsebino

.....miloščina


YZFgeorge

Priporočene objave

Klošarjem? Zato, da si grejo liter vina nabavit in se potem napit. Ni govora, za jest jim kupim, denarja jim pa ne dam. Ni samo družba kriva za njihovo stanje, so tudi sami krivi za mizerijo v kateri živijo.  

A res? Je temu tako? Zanimivo.

Včasih sem bil učitelj. Tudi jaz sem vozil motor. Ne takšnega, ker jih takrat še ni bilo, pa vseeno je bil hiter. Bil sem poročen, vendar z ženo ni zneslo. Ločila se je od mene in me obrala do kosti. Izgubil sem službo in pristal na cesti. Zdaj sem klošar. Nimam več stalnega prebivališča, ter spim z zapuščenih stavbah. Živim v mestu, ker le tukaj uspem, če sploh, nekaj naprosjačiti. Jem tu in tam pri kaki dobrodelni organizaciji, enkrat na leto morebiti dobim pri rdečem križu kakšno staro obleko. Ne izgledam ravno "dobro". Zaudarjam, saj nimam kje, da bi se stuširal. Pa tudi pomagalo mi nebi dosti, ker obleke ostanejo umazane in preznojene. Stanje v kakršnem sem mi dejansko onemogoča da bi dobil kje kakšno delo, ljudje se me izogibajo. Niti pogovarjati se nočejo z menoj. Družba me zapostavlja, zatiska si oči, ne da mi možnosti, da bi se postavil na lastne noge.

Prvi, RDEČI del, je del pogovora z klošarjem, ki me je ogovoril pred faxom. Ostanek sem malo napletel, vendar mislim, da je stanje bolj ali manj res takšno.

Če menite da ni tako, roko gor vsi, ki bi zaposlili klošarja, ki se že nekaj let potika po ulicah mesta in spi na avtobusnem ali železniškem kolodvoru.

Pa še eno bolj iz trte zvito: A je to, da gre nekdo v trgovino, si kupi liter vina, ter se ga napije, privilegij samo tistih, ki niso klošarji?

Ni mi težko dati klošarju nekaj denarja. Jaz zaradi tega nebom obubožal, on pa ne obogatel.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

v nekaterih primerih je že res kar si napisal, a problem ni v tem, da se znajdeš na cesti, ljudje se v to vdajo in niti ne poskušajo kaj spremeniti (razen mogoče na začetku).

sam klošarejm dam navadno za kak liter, ampak samo če je njihov pristop OK. najbolj mi je všeč če ti reče "gospod ne bom lagal da rabim za hrano, a date meni in kolegom za kak liter?" tak vedno dobi kaj. me pa moti ko me kateri napade naj mu nekaj DAM ker on nima nič. to se mi je zgodilo ko sem pri faksu (točno tem, verjetno je bil zgoraj omenjeni tip tudi zraven) ravno odklepal BMW-ja in je pač zgleda sklepal da je moj in da sem poln keša. tarkat ni bilo nobene prijaznosti ampak čisti DAJ MI, KER IMAŠ. ko sem mu rekel da nimam (celo nisem lagal ker sem res slučajno imel samo 20 ali 30 tolarjev v žepu), me je pa napadel "ja češ kaj pa je to" in pokazal na avto. "Ja avto, kaj pa bi naj to bilo drugega?" in sem se odpeljal.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ko si enkrat na dnu se je najbrž res težko spet povzpeti, zato pa jest tud študiram, da ne bom nkol na dnu(vsaj upam) in da si bom sam kruh rezal.

Tak sistem smo hotli ( čeprov nebi mogu rečt, da gre za neki kapitalizem, bolj za socialni kapitalizem), zdej ga pa mamo.

Kot reče devica: htjela bi, htjela, samo da mi ne uđe.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Poznam "poklicnega" klošarja ... dela od ponedeljka do petka od 12h do 20h in zasluži povprečno 20k SIT na dan ... da res ... 400kSIT na mesec !!!

Ima avto, stanovanje, gre na dopust, ... pa še celo zdravstveno in socialno zavarovanje si plačuje kar sam :) :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Poznam "poklicnega" klošarja ... dela od ponedeljka do petka od 12h do 20h in zasluži povprečno 20k SIT na dan ... da res ... 400kSIT na mesec !!!

Ima avto, stanovanje, gre na dopust, ... pa še celo zdravstveno in socialno zavarovanje si plačuje kar sam :) :)

Ja, zgleda tut to postaja šiht. Tko kt k smo bli na mori nem je en talu po mizah igračo pa list uspod. gor je pa pisal de je gluhonem u 5 jezikih. T Pa kartice so ble PLASTIFICIRANE. :shock: Druga stvar je pa ta de nem je en enkrat isto foro poturu nek drge. :evil: Ampak dobr, nej jim bo :evil:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Če daš kdaj za kakšen liter vsaj veš do bo en mel kaj od tega :!:

Al daš pa na rdeči križ,da si pol audije pa bemfe kupujejo :roll:

rdeči križ dobi od mene samo kak liter krvi na leto - nikoli ne veš kdaj jo boš rabil nazaj :? :twisted:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Me pa zanima filozofija klošarstva.

A se tip odloči ker mu tako paše ?

Dvomim.

A je tako na dnu, da se res ne more več gor dvignit ?

Po moje je tudi mal s sposobnostjo povezano.

Najbrž ne najde energije za karkoli drugače in iz tega vegetiranje-klošarjenje, samo po sebi rata.

8)

kobomvelikbomklošarpress – ampak v Splitu

:D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

še tale zanimivost, ... marsikateri NewYorški klošar si jeseni kupi letalsko karto za v LA, kjer preživi zimo...

Kar se pa tiče razlogov, da posameznik postane klošar, pa so različni:

- nekaterim se ni izšlo in so ostali brez vsega

- nekateri so se tako odločili, ker jim je bilo dovolj stresa "normalnega" življenja

- nekateri so zapili sebe in svoje premoženje ostali brez

....

skratka, univerzalnega razloga tudi tukaj ni.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa se moje mnenje:

Zivim v centru Ljubljane. Vsako jutro, ko grem v sluzbo, me ze pred nasim blokom zica en klosar za drobiz. Jaz v skrbeh kako bom danes v sluzbi speljal to in uno stvar, on pa ze zjutraj nazgan in zica. Potem me pot nese mimo parka, kjer sem se kot otrok igral, kasneje pa pecal kako bejbo na klopci. Danes je park zapuscen, povsod same glazune od flas, vse pokozlano, posrano... Zavetisce za brezdomce je samo 500 m stran, samo kaj, ko pijanih ne spustijo notri...

Ko pridem iz sluzbe je klosar pred nasim blokom ze prevrnjen in se mu sladko jebe za sve... V nedeljo dobimo obiske. Obiski zgrozeni: ja kako pa da mate same klosarje pred blokom? Saj to mora biti pa ful neprijetno... Boste rajsi vi drugic k nam prisli.

Zadnjic grem do avta in stopim flock v en velik drek. Ja klosarju je bil park predalec, pa je sel kar med avte ....

Zavijam z nase ulice pa mi en odpira desna vrata in tuli v avto, daj 500 SIT za liter.

Grem v trgovino, pa mi tezijo: dej 500 za liter. Jim ne dam, pa me je zadnjic zacel en za rokav vlect...

Za piko na I so pa pred enim letom za casopis NEDELO sprasevali klosarje kako in kaj. Pa so povedalli, da je delat cist brez veze, da z zicanjem zasluzijo tudi po 200.000 na mesec,.....

ZATO! Klosarjem ne dam niti stotina. V Ljubljani je veliko priloznostnega dela, pa ga necejo delat, imajo zavetisce, pa kaj komoras biti trezen, da te sprejmejo.

Tadej

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Mislim, da bi morali tlele ločiti med klošarji in berači. Klošarjev pri nas skorajda ni, oziroma nisem slišal za nobenega. Pravzaprav so vrsta v izumiranju tudi v državi svojega nastanka - Franciji. Klošar nikoli ne prosjači, pač pa se je odločil za takšen način življenja, ker je imel svoje razloge. Med njimi je veliko boemov in zelo študiranih ljudi, ki so se naveličali umazanega kapitalizma. Živijo pa večinoma od tistega, kar jim ljudje dajo prostovoljno, nikoli ne žicajo. Pred desetimi leti, ko sem živel v Parizu, smo imeli pod bajto ve čas štacioniranega klošarja. Vsako jutro, razen ob nedeljah, se je postavil spodaj in čakal. Včasih je bral kakšno revijo, knjigo, nikoli pa ni težil ljudem. Vedno je bil prijazen in pozdravljal mimoidoče. Folk mu je sam nosil drobiž ali pa hrano. Niso ga preganjali, ker ni nikomur težil, pa še neke vrste čuvaj je bil za vso ulico.

Berači, potepuhi so čisto nasprotje. Povsod jih je dovolj, po velikih mestih pa sploh. Med njimi so brezdomci, ljudje ki jih je družba izvrgla, so vse zapravili ... So pa najbolj pereč problem emigranti. Pri nas še ni takšnega navala, kot v evropi. Ti večinoma nimajo drugega za preživetje kot prosjačiti, krasti in se iti splošno nepriljubljene poklice. Po vsiljivosti pa romi itak vodijo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

....................... Po vsiljivosti pa romi itak vodijo.

preden te kdo obtoži, da si nacionalist, rasist ali še kaj hujšega naj te opozorim, da se pri romih smatra njihov način (ne)dela in življenja kot del kulturnega izročila in tradicije zato jih ne smeš enačit z tistimi "izmečki družbe", ki kradejo in prosjačijo pa nimajo romske krvi. :wink:

čistokrvni slovenski ali tuji berači in lopovi so "lenuhi, kriminalci in izrodki" medtem ko so enaki romi "ljudje, ki živiju v skladu z svojo več-sto letno tradicijo in izročilom". :shock: :? :evil: :x :evil: :x :evil:

PS: preden me kdo obtoži česa, tega si jaz nisem zmislil (to o tradicionalnem načinu življenja), to sem pred kratkim slišal na TV ali prebral v časopisu (se ne spomnim več), ko je eden izmed kvazi-humanistov in "enoakopravnežev" poskušal opravičevat cigane. šlo pa se je zaradi tiste zadeve z volilno pravico ciganov in njihovih predstavnikov v občinskih svetih. :lol:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Vem, kaj teče romom po žilah. Ampak ne maram njihove vsiljivosti in to je to. Saj se da še na drugačne načine žicat, ne pa da te otroc skoraj slečejo, matere pa popljuvajo. Sory, ampak nekaj dostojanstva bi pa mogoče lahko imeli v svojem izročilu. Baje so zelo ponosni nase, vsaj moški del populacije.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ampak ne maram njihove vsiljivosti in to je to.

Saj je marsikdo ne ... Pervyja je bil pa zkoraj itak sam sarkazem :wink:

Glede romov sem ze enkrat napisal ... strpnost z njimi narasca s kvadratom oddaljenosti od njih. :twisted: Tako lahko kdo na primerni oddaljenosti od njih (na primer v Ljubljani) debatira o tradiciji in kulturnem izrocilu, kdo blizje njim (denimo v Grosupljem) ima pa precej drugacne poglede na to :wink:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

... strpnost z njimi narasca s kvadratom oddaljenosti od njih.
Koren bi bil boljši.
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa še moja izkušnja: je prišo mimo znani MB klošar in se postavo pred goste hotela, ki so parkirali avto na dvorišču ter jih spravo v neugoden položaj (tujci ga seveda ne poznajo in so bli rahlo prestrašeni). Zato sem šel do njega in mu pač rekel da ga prosim če se lahko umakne in da gostom prostor. In potem on meni reče: mladi gospod, saj jim nič nočem, samo avto gledam (heh, se je dalo kaj videt - SLK500). In pol mi je začel razlagat kak je mel 30 let nazaj fajn življenje, da je delal v vojski, potem pa so jih poslali v Iran in Sudan na bojišča, jih filali z raznimi injekcijami (le kakimi :roll: ) da se jim je bledlo, ko se je vrnil domov pa ga je zapustila žena in ga tako, kot je rekel YZF, obrala do kosti, zdaj pa je lastnica enega znanega MB hotela...poanta tega: človek je delal za državo v extremnih razmerah, država pa ga zdaj ne j*be več 5 posto :evil:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

... strpnost z njimi narasca s kvadratom oddaljenosti od njih.
Koren bi bil boljši.

S korenom pa padajo razlogi za nezadovoljstvo :lol: :wink:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

da se jim je bledlo, ko se je vrnil domov pa ga je zapustila žena in

Tipično za klošarje. Vsega drugi krivi. :roll:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

vsak klošar ima neko svojo zgodbo o uspehu, ki jo z veseljem pripoveduje človeku, ki mu v zameno plačuje pijačo ali podobne dobrine

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

tud zastonj ti jo pripoveduje, njemu je glavno da mu nekdo posveča pozornost, da ga posluša, klošarom je ful dolgcajt pa živijo na preteklosti zato o tem tud največ govorijo...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!