Skoči na vsebino

Domobranci so slavili nad Horjulom


ImenitnaPriložnost

Priporočene objave

Jap v deželici na sončni strani Alp, nekateri še danes ne vejo kdo je bil zmagovalec leta 1945.

Vedo, sam jih LJUBLJENI VODJA JJ že več kot 20 let fila z lažmi,z namenom da skrega narod, kar mu zelo uspeva

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ni glih smešn!

 

Odvisno, kakor jemlješ, po eni strani je, po drugi imaš pa prav, je pa žalostno. Žalostno je to, da je borcev udeleženih v drugi svetovni vojni še zelo malo in se s tem že davno ne ukvarjajo več medtem ko se naši "mladi" politiki lotevajo pisanja nove zgodovine in bolj poznajo dejstva kot tisti, ki so bili v tej zgodovini prisotni ala JJ (če ga ne bi poznal bi mu mogoče še kaj verjel).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Take proslave so samo dokaz tega, kar velja za veliko večino slovenceljev, da jim je zdrava pamet, španska vas. Me pa kar zmrazi, ko pomislim, da je to velika večina volilne baze in da se čedalje bolj pogrezamo v srednji vek.

Res pa je da smo Slovenci postali bolj papeški od papeža in seveda s puhlicami na jeziku,vsak imam pravico do zborovanja dovoljujemo to,da se časti Hitlerjeve sodelavce. To bi morali z ustavo prepovedati, drugače se nam bo kaj kmalu zgodila Madžarska.

 

Mi vemo kdo je zmagal!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Take proslave so samo dokaz tega, kar velja za veliko večino slovenceljev, da jim je zdrava pamet, španska vas. Me pa kar zmrazi, ko pomislim, da je to velika večina volilne baze in da se čedalje bolj pogrezamo v srednji vek.

Res pa je da smo Slovenci postali bolj papeški od papeža in seveda s puhlicami na jeziku,vsak imam pravico do zborovanja dovoljujemo to,da se časti Hitlerjeve sodelavce. To bi morali z ustavo prepovedati, drugače se nam bo kaj kmalu zgodila Madžarska.

 

Mi vemo kdo je zmagal!

 

Se podpišem z veseljem pod tole.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pred vojno je JOŽE GRUM iz Podkraja pri Tomišlju (občina Ig),rad oprezal za Francko.Kamorkoli je šla,povsod je bil za njo.Hodil je v vas k Branceljnu v vas,trkal na Franckino in ji pihal na dušo.Obljubljal ji je gradove v oblakih in raj na zemlji.

Francka se ni zmenila zanj.V njegovih meglenih očeh je opzila uklenjene strasti in bala se je,kaj bo,ko se bodo sprožile.Nasploh ji Grumovo vedenje ni ugajalo.Sedmi čut je ni izdal,ni se zmotila.
Francka se je poročila z drugim in se oreselila v Ljubljano. Ker je imela brate v partizanih,je Črna roka prišla tudi po njo v Ljubljano.
Ker ni mogel preboleti,da ga Francka ni hotela,se je tudi sam pridružil aretaciji Francke.

Ko jo je aretiral,ga je Francka prosila "JOŽE POGLEJ MOJA DVA MAJHNA OTROKA,USMILI SE JIH IN ME PUSTI DOMOV."Iz njegovih oči je sikalo sovraštvo,želja po maščevanju,po krvi.

Ko so se druge aretirane civiliste domobranci lastnoročno KLALI pri Kozlarjevi gošči,si je črnorokec rezerviral nesojeno ljubezen Francko.

"NISI ME HOTELA,ZDAJ PA SE BOM NAPIL TVOJE KRVI,"je rjovel in ji kazal zobe.

"DA VEŠ,KRI TI BOM IZSESAL,"je kot nor ponavljal,da so se še drugi morilci za trenutek obstali in se ozrli,kaj neki bo storil njihov pajdaš.
S silovitom potegom je Grum strgal Francki krilo in nedrc,da so se ji v jutranjem svitanju pokazale bele prsi.
Grum jo je stisnil k sebi ,široko odprl usta in zagrizel tja ,kjer otrok dobiva mleko.
Kriknila je in ga skušala pahniti od sebe ,a že sta priskočila dva krvoloka in jo prijela za roke.

IZ NJENIH PRSI JE TEKLA KRI.

Grum pa je še NAJPREJ STISKAL ZOBE IN SESAL KRI.

KO JE UTEŠOIL KRVOLOČNO ŽEJO,JO JE ZAČEL VLEČI PO GOZDU SEM TER TJA,JO BUTAL Z GLAVO OB DREVESA IN VLEKEL SKOZI GRMOVJE,DOKLER NI OBLEŽALA.

Tako so delali krvoločni vampirski domobranci,ki so radi KLALI in pili kot vampiriji KRI.

In danes tem krvolokom za nagrado dvigujemo spomenike!

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Knoj + UDBA pa še kdo. Je pa bolj bistveno vprašanje, kdo je tam pustil kosti. Če so res domobranci, četniki, Ljotičevci in ustaši, so dobili to, kar so zaslužili. Eden izmed sklepov Jaltske konference je bil poziv pro nacističnim oboroženim formacijam po Evropi, da naj odložijo orožje ali se priključijo anti naci koaliciji, v nasprotnem primeru jih čaka kazen. In naši domobranci so še po tem pozivu prisegli Adolfu. 

Obsojam povojne poboje...čeprav.... kazen je pravična, način pa sporen. Zadeva bi bila povsem legalna, če bi delovalo  hitro vojaško sodišče...takoj naprej pa strelski vod.

Popravljeno . Popravil Tedybear
  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Barbarin rov ?????????--Kdo je mev tam prste vmes????

Marcel, Tedy ti je lepo odgovoril.

Jaz bom pa nekaj drugega vprašal.

Kolikor sem sledil zapise in pričanja, so tudi partizani in njihovi likvidacijski vodi kar nekaj ljudi pospravili. Skupne številke in razmerja so že višje gori zapisane. A njihove akcije so bile bolj podobne tistim, ki jih je izvajal okupator. Bolj vojaške v smislu odstranjevanja nevarnosti ali maščevanja. Tudi disciplinske v lastnih vrstah. Streljanje zaradi ukradenega kosa kruha se danes zdi nerazumljivo, takrat pa je bilo pomembno.

Sam sem imel priliko kar nekajkrat debatirati s tremi partizani, ki so izvajali take akcije in sem marsikaj slišal. Kako so se pripravljali na akcije, saj ubiti človeka ni lahko, o samih akcijah, žrtvah in tudi o morah, ki so jih te ljudi, dva sta sedaj že pokojna, za tretjega ne vem, tlačile dolga leta, za enega vem da do smrti.

 

NIsem pa zasledil te krutosti, tega psihopatskega znašanja nad žrtvami, o katerem beremo pri klavcih domobranske črne roke. O sprijenem sovraštvu, ki so ga podžigali izza prižnic...

 

Govorim pa sedaj o dogajanjih med vojno, da ne bo spet kdo klanja črne roke v vojnem času opravičeval s povojnimi poboji, ki so se, če ne drugega dogajali kasneje in ne morejo biti vzrok niti izgovor za klanja poprej!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 tedne pozneje...

Mladina 18.2.2010:

 

Škof Rožman je sicer večna tema in o njegovem delovanju med drugo svetovno vojno je bilo že veliko povedanega in napisanega. Tako so znani tudi drugačni argumenti, ki na okrogli mizi niso bili predstavljeni. V zvezi s škofovo »pomočjo« ljudem je leta 1996 senat ljubljanskega okrožnega sodišča, ob poskusu Rožmanove pravne rehabilitacije, opozoril, »da je zavzemanje za bolj človeško ravnanje s prebivalstvom, aretiranimi in interniranimi ter interveniranje za njihovo izpustitev ali omilitev kazni ravnanje, ki se od vrhovnega cerkvenega poglavarja tudi pričakuje oziroma naj bi bilo pomemben del njegove vloge ... Poleg tega ta dejavnost ni v ničemer zmanjševala niti ovirala bojne zmogljivosti okupatorja oziroma preprečevala njegovih ciljev, pač pa le v manjši meri blažila že nastale posledice«.
Na tezo, da naj Rožman tudi ne bi organiziral vaških straž ali domobranstva, ampak naj bi vaške straže nastale zaradi italijanskega in partizanskega nasilja, pa je ljubljansko sodišče pred leti odgovorilo s statistiko: italijanski okupator je samo od marca do jeseni leta 1942 požgal 150 vasi in zaselkov v Ljubljanski pokrajini, v času od 28. aprila 1942 do januarja 1943 pa ustrelil 145 talcev, pri čemer je polovico talcev predlagala policija (Hacinova). Od decembra 1941 do septembra 1943 je bilo zaprtih 13.186 oseb, od katerih je bilo 830 usmrčenih. 4000 oseb je bilo odpeljanih v italijanska koncentracijska taborišča, 25.000 pa v koncentracijsko taborišče na Rabu. Ker so na drugi strani, do konca leta 1941, pripadniki NOB ustrelili zgolj 20 ljudi, naj bi bilo škofovo opozarjanje na strahote NOB, na podlagi katerega so potem nastale vaške straže in domobranci, predvsem »lažna propaganda«.
Vse to so sicer že znana dejstva. Nedavno pa je v stik z Mladino stopil bivši organist v šentjernejski župniji, Branko Mahne iz Velenja, ki nam je hotel razkriti svojo osebno zgodbo, prav zato, da se delovanje cerkve med drugo svetovno vojno ne bi pozabilo. Mahne, ki smo ga tudi obiskali, trdi, da se je junija 1940, torej še pred začetkom druge svetovne vojne, udeležil tečaja v Ljubljani, kjer so jim duhovniki razlagali, kako se bodo morali boriti proti prihajajočemu sovražniku. Vendar ne proti Nemcem ali Italijanom, temveč proti »brezvercem«. Dejali so jim, da so borci za vero in cerkev, dali so jim tudi vzdevek, ki naj bi domnevno izviral iz Francije - žosisti, Kristusovi bojevniki. Ti tečaji naj bi bili nekakšne duhovne priprave oziroma vaje. Potekale naj bi pri jezuitih v cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani, kjer naj bi jim razkrili tudi nagrado za smrt v boju proti brezvercem: neposredno pot v nebesa.
»Že 50 oziroma 60 let poslušam, kako se je cerkev branila in kako je nastalo domobranstvo, ker so komunisti lovili in pobijali krščanske ljudi. V resnici je bilo drugače,« pripoveduje Mahne, ki je zaradi fašističnega nasilja pribežal iz Italije v Slovenijo, kjer se je v Ljubljani tudi vpisal v orglarsko šolo. »Ob koncu šolanja pa so nas vse poslali na tečaj za versko utrjevanje.« Predavanja, pravi Mahne, so imeli dopoldne in popoldne, trajala pa so osem dni. »Tam so nam tudi pojasnili, da so podobne vaje organizirane po vsej Sloveniji. V vsaki župniji naj bi bil eden izmed župnikov oziroma kaplanov poverjen, da jih organizira. Spomnim se, kako so nam razlagali, da se je treba boriti proti brezverstvu. O tem, kako je treba zaščititi krščanstvo, kako se je treba pokazati, izprsiti, češ, veren sem. Govorili so nam tudi o orožju. Spomnim se, da so mladi tedaj spraševali o peklu in vicah. Pa so jim jezuiti zatrjevali: Nič pekla, nobenih vic, naravnost v nebesa boste šli, če boste dali življenje za vero. Danes na to gledam, da so nas vzgajali kot kamikaze. Ker so govorili, kako se bomo zveličali.«
Po vojni, pravi Mahne, je slišal še mnoge druge, ki so šli skozi omenjeno versko utrjevanje. »Iz teh vrst so očitno kasneje tudi rekrutirali domobrance. Večina teh mladih fantov je nato v glavnem umrla, med vojno ali po njej,« ugotavlja. Mahne je bil takrat star 20 let in se pozneje ni priključil domobrancem. Bil je zaprt v Avstriji, pa v delovnem taborišču v Italiji. Mahnetu je pozneje uspelo pobegniti v Slovenijo, kjer se je povezal s partizanskim mobilizacijskim bataljonom. Pozneje je postal partizanski učitelj v Hrušici in v Gradišču ter je po vojni prejel tudi priznanje za svoje medvojno delovanje. Zatem pa je bil dolga leta zborovodja na Primorskem in v Velenju, kjer je na glasbeni šoli poučeval kitaro.
Mahnetovo zgodbo smo predstavili tudi zgodovinarju Jožetu Pirjevcu in zgodovinarki Griesser - Pečarjevi, ki nam je poslala nekaj pripomb. Sporočila je, da močno dvomi o tem, da so mu na tečaju govorili o boju proti brezvercem, »gotovo pa so mu govorili o brezbožnem komunizmu, ki so ga odklanjali iz verskih razlogov. To je povsem v skladu s tem, kar je zastopal tudi škof Rožman. Toda sredstva, ki so se jih posluževali, ni bilo orožje, temveč načela,« nam je dejala. Predvideva, da so bili tečaji organizirani v povezavi s t. i. Katoliško akcijo. Rožman si je namreč svoj program verske prenove utemeljil na vzgoji mladine. Je pa Pečarjeva omenila, da »žosizem« izvira iz Belgije in ne iz Francije. Gibanje JOC je ustanovil kardinal Joseph Leon Cardijn (1882-1967), ki je bil prej duhovnik v Belgiji, namenjeno pa je bilo krščanski delavski mladini.
Veliko bolj verjetno se Mahnetovo pričevanje zdi Jožetu Pirjevcu. »Pričanje kaže, kakšna fundamentalistična miselnost, vredna Osame bin Ladna, se je oblikovala na predvečer druge svetovne vojne v ljubljanski škofiji.« Zgovoren kazalec te naravnanosti naj bi bil že kongres Kristusa Kralja, ki je bil organiziran pod pokroviteljstvom škofa Rožmana poleti 1939 v Ljubljani. Šlo naj bi za poskus v Ljubljani ustvariti center boja proti Kominterni mednarodnih razsežnosti. »V Dravski banovini, predvsem pa v ljubljanski škofiji, se je v poznih tridesetih letih uveljavila situacija, ki je bila po mojem enkratna v Evropi. Znotraj avtoritarnega režima kneza Pavla Karađorđevića je pri nas nastal majhen klerikalen fevd, v katerem je cerkev imela škarje in platno. V imenu Kristusa Kralja je skušala udejanjiti totalni nadzor nad družbenim življenjem, tako da je Beograd s svojimi zakoni pravzaprav postal zaščitnik tistih, ki se niso bili pripravljeni ukloniti. Samo če poznaš te razmere, lahko razumeš, zakaj je pri nas prišlo v letih okupacije do tako prepričanega kolaboracionizma. Italijani in Nemci preprosto niso bili sovražniki, temveč zavezniki v boju proti brezbožnemu komunizmu. In nič ne de, če bi z njihovo zmago slovenski narod šel po zlu. Zapravil bi si obstoj na zemlji, zato pa bi šel v nebesa,« pravi Pirjevec. Dodaja, da je lani dobil članek iz dveh italijanskih časopisov, v katerih je bil Rožman zaradi svojih militantnih stališč postavljen za zgled italijanskim škofom.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

letos sem se že nekajkrat peljal čez šentjošt,

pa me domobranska posadka še ni napadla...

...še sm živ... :kva1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

letos sem se že nekajkrat peljal čez šentjošt,

pa me domobranska posadka še ni napadla...

...še sm živ... :kva1:

Ob nedelah so vsi pr maš, drgač pa pr Brunarci.

Tko de ta prav cajt pa ta rdeč motor, pa da vidimo pene okol hobcev.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ob nedelah so vsi pr maš, drgač pa pr Brunarci.

Tko de ta prav cajt pa ta rdeč motor, pa da vidimo pene okol hobcev.

 

Pa da ne boš tega PIRA naroču k pol bo pokal

 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa da ne boš tega PIRA naroču k pol bo pokal

 

attachicon.gifindex.jpg

U jebela. a veš da do zdej nism porajtu, da je Hajneken partizanski z rdečo zvezdo. Mi je pa všeč tud zato, k je zelen kot ta k ga zdej pijem.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Spominska slovesnost pri spomeniku na Orlah, Ljubljana
08.05.2014
Ob prazniku Ljubljane spominska slovesnost pri spomeniku na Orlah, posvečena padlim v zadnjih bojih za Ljubljano bo v četrtek, 8. maja 2014 ob 11. uri.
Organizator: Mestna občina Ljubljana, ZB NOB Ljubljana

 

SMRT FAŠIZMU SVOBODA NARODU

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

a tole misliš da bodo imeli, najbrž ne in to samo zaradi zvezde, a ne, a ne  :lol1:

post-28412-0-45319800-1399454404.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 tedne pozneje...

:smoke: Evo, se je dal včeraj zvečer slišat, zakaj nosijo pubeci domobranske uniforme!

 

Zaradi sprave in uravnoteženja dejstev. :kva1:

 

Gospoda ZVERA, namreč "motijo" partizanske uniforme! :kva1:

 

3,14zda, kdo vse se ne šeta med nami! :kva1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:smoke: Evo, se je dal včeraj zvečer slišat, zakaj nosijo pubeci domobranske uniforme!

 

Zaradi sprave in uravnoteženja dejstev. :kva1:

 

...

Teli bi se morali najprej s pametjo spraviti!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Teli bi se morali najprej s pametjo spraviti!

stoji i metak u čelo pa ga ljudi ne nose ... mogoče prihaja čas ko bo za tabele treba predpisati nošnjo..

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Teli bi se morali najprej s pametjo spraviti!

 

:hmm: Ne vem no .......... za take stvari moraš najprej ................ pamet sploh imet................tile mi pa ne delujejo tako. :naughty:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 2 tedne pozneje...

zmagal smo in pika :krneki:

 

domobranci so kot fuzbalerji ki so zgubili tekmo .... krivijo sodnika, igrišče, vreme, preozke drese, navijači so se nestrpno vedl do njih in se niso mogl skoncentrirat na igro ... skratka ene jokice, ki iščejo vzrok za poraz povsod drugje, le pri sebi ne.

 

zmagal smo in lahko slavimo ... 100 let najmanj :P

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

zmagal smo in pika :krneki:

 

domobranci so kot fuzbalerji ki so zgubili tekmo .... krivijo sodnika, igrišče, vreme, preozke drese, navijači so se nestrpno vedl do njih in se niso mogl skoncentrirat na igro ... skratka ene jokice, ki iščejo vzrok za poraz povsod drugje, le pri sebi ne.

 

zmagal smo in lahko slavimo ... 100 let najmanj :P

804472.jpg

 

Belugarskih šwabskih hlapcev ni na spominski svečanosti, ker so jih takrat v rit nabrcal! Na slovesnosti tudi niso povabljeni kakšni iz SDS ali NSi, temveč predstavniki borcev NOV!

Tako da se še tu poudari kdo je bil na strani zaveznikov, kdo pa na strani okupatorjev in iztrebljevalcev slovenskega naroda!

Da se ve, kdo se je lizal s tistimi, ki so hoteli narediti to deželo nemško in italijansko in kdo je osvojil in branil meje domovine, na koncu tudi pred zavezniškimi silami naj bodo iz zahoda ali vzhoda!

Da se  ve, kdo je izdajal in pošiljal ljudi v koncentracijska taborišča in kdo je osvobajal Dachau in ostala.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pravi borci proti okupatorju kot so Tigrovci in ostali teroristi(po Stanovniku) ne štejejo....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pravi borci proti okupatorju kot so Tigrovci in ostali teroristi(po Stanovniku) ne štejejo....

načeloma ne štejejo razen njihove žrtve ....

če pa je kdo od njih pihnil kakšnega okupatorja ali pa izdajalca / kolaboracionista je pa moje mnenje : "slava mu!"

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A se jajčeglavec nau prtrožu na haško sodišče, zdej k ni bil povablen na slovesnost?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!