Skoči na vsebino

Pišimo in govorimo "po naše" oziroma kaj vse me moti...

GO_Tomi

Priporočene objave

Ob 26. 5. 2021 ob 18:43, Snečer pravi:

srbo-hrvaščine...

...ki je v bistvu ni (skovanka v času Juge). Obstajata Srbščina in Hrvaščina.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 7 minutami, MiNa pravi:

...ki je v bistvu ni (skovanka v času Juge). Obstajata Srbščina in Hrvaščina.

Kaj pa Bošnjaki in MNE? 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Latinica, cirilica, pa še mngo je različnosti. Zvenijo pa res zelo podobno.

Ko se midva pogovarjava slovensko v tujejezičnih državah (ne na balkanu) naju skoraj vedno imajo za "čeha".

Toliko o podobnosti med jeziki.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

v bistvu je obstajala jugoslovanščina... vseeno kako si govoril in kako so govorili okoli tebe smo se razumeli.. zdaj pa kar naenkrat na območju bivše juge kolk ? - ne da se mi štet ampak samo v sloveniji jih je več kot 7 .. 

in kar naenkrat se težko razumemo med sabo ..

dajte nehat in eni in drugi .. ve se kje smo ko smo tukaj..pravila gostitelja..  če komu ni všeč -- crta miško.. brale..care ..bajo..bato..   ---- ostalih pokrajinsko zvenečih ne bom našteval.. 

pred 18 minutami, MiNa pravi:

Latinica, cirilica, pa še mngo je različnosti. Zvenijo pa res zelo podobno.

Ko se midva pogovarjava slovensko v tujejezičnih državah (ne na balkanu) naju skoraj vedno imajo za "čeha".

Toliko o podobnosti med jeziki.

a veš kaj je top of de top ? ko v državah bivše juge nekaj govoriš , razumejo te čisto vse nimajo pa pojma od kod si..

a misliš da se purger in ero totalno razumeta ? jok brale..

ma dej no.. ko smo bili v pragi je tip , ki je prodajal trdelnike takoj pogruntal kdo smo - slovenci (po češko in slovaško o pomeni slovaki) .. samo ne .. rekel je "slovenci iz slovenije" .. 

ko smo se sred berlina nekaj hecali , smejali in "slengali" je en priste švabo z nasmehom rekel "zlovenia??" .. 

na jugu francije sva se z mojo v lokalu pogovarjala.. pride kelnar in reče : " oprostite nekaj bi vprašal, nista čeha nista rusa nista slovaka , hrvata in srba..od kje sta? ".. seveda je govoril francosko..

ko sem kupoval čike , ki se jih ni več nikjer dobilo , mi je prodajalka rekla , da ji ni jasno s katerega konca francije sem.. preveč bel itak da bi bil iz kolonij..ko sem se ki opra in vičil v mojih par besed obsegajoči francoščini (nikol učil )ji rekel slovenija je skoraj pobledela .. vprašala koliko let sem se učil francosko .. jaz pa "žabartma" odgovor.. se je malo nasmejalas sodelavko in me pohvalila , da sem naročil cigarete v preveč knjižni francoščini zato ji je bilo malo sumljivo , ker se tako govorico le še redko sreča ..

v sevastopolu mi je nekaj padlo s sedeža motorja pa sem pač zaklel kot se spodobi - po rusko.. mi je en rus zricitiral ene dva pa pol stavka - ga nism razumel besede.. :lol1:

Popravljeno . Popravil thumper
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Vsakemu svoje, ampak "kateri" namesto "ki" je zame znak slabega znanja jezika. Mnogo tistih, ki niso dovolj vešči slovenščine, misli, da s "kateri" izpade bolj knjižen, pa je ravno nasprotno. (kdor se je našel, si je sam kriv)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 17 minutami, Darko3g pravi:

Vsakemu svoje, ampak "kateri" namesto "ki" je zame znak slabega znanja jezika. Mnogo tistih, ki niso dovolj vešči slovenščine, misli, da s "kateri" izpade bolj knjižen, pa je ravno nasprotno. (kdor se je našel, si je sam kriv)

"Od kje" si to vzel? :)

Katastrofa so komercialne televizije, danes je že vsak lahko novinar. Katastrofalno naglaševanje, napačna skladnja itd...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ob 26. 5. 2021 ob 16:05, KARMEN1 pravi:

Črni kal je na dvojezičnem območju, zato bi kelnarca morala govoriti tudi italijansko.

Če pa Italijani ne znajo slovensko, je to le znak njihove kulture, ki je na nivoju neandertalca.

Jaz grem v Moto Charlie, tam govorijo tudi esperanto, če je treba ?????.

Mislim, da nekateri še vemo, kaj je lepa vzgoja, prijaznost in gostoljubnost.

In ja, v Italiji govorim italijansko, tudi z Italijani v Sloveniji govorim italijansko.

Zato, ker to znam in mi ni težko.

Bravo in če govoriš še jezik obiskovalca naše deželice (ne napadalca ali nekega agresorja) si nivo višje in jaz to tako jemljem.

Če sem zaradi tega kaj manj Slovenec tudi ok, jaz zase že vem. Ne vem pa kaj imamo toliko proti balkancem, če nam nobeden nič noče in smo za njih še zmeraj "nekaj več", nas je strah ??

• Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja še to, mi gre pa na živce sploh pri italijanih, da pa tisti, ki govorijo slovensko to nočejo, kar pa vse pove o njih kot je omenila Karmen.

Še dogodivščina, kako nekateri to rešijo. Je razlagal en primorc, ki ima kmečki turizem in sem bil enkrat pri njemu na kosilu (normalno italijanov polno): " Pridejo na kosilo, govorijo italjansko, ma jih pustim, da so zadosti lačni inu potem govorijo slovensko :D."

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Debata kaže naš manjvrednostni kompleks....majhni smo in želimo biti veliki. Če bi na angleškem forumu pisal v slovenščini se ne bi nihče niti obregnil ob prispevek, nas pa moti. Če bi bili samozavestni bi enostavno spregledali nerazumljive prispevke.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Papež je Argentinec, ki kot migrant dela v tuji državi in mora v službi govoriti italijanščino... vendar on vsaj prebere svojo poslanico Urbi et Orbi v slovenščini, mar ne :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pomen biti zelo strog, dosleden glede izpolnjevanja zahtev, norm

Zgledi rabe

Demonstrirali smo svoje znane nacionalne slabosti. Najprej biti bolj papeški od papeža. V dveh dneh je postala Ljubljana končna postaja policijskega koridorja od Brnika do prestolnice; človek je komajda vedel, da premoremo toliko policajev. (Drago Bajt, Odčitki, NB)

Režim, ki je vladal na Kranjskem, je bil potenciran izraz Taafejevega režima iz 80. let. Deželni šef Kranjske je bil pogosto bolj papeški od papeža … Winkler je bil pri tem dosleden, to mu lahko priznamo. (Dragan Matić, Nemci v Ljubljani, NB)

Vsekakor pa je na njihovo prodajo, zaradi katere bodo slišali še marsikatero bridko, odločilno vplivala drža države, očitno odločene, da pride večina slovenskih bank v tujo last. Direktorjem se je zdelo neumno, da bi bili bolj papeški od papeža. (Delo, 17. nov. 2001, NB)

Ker nisem hotel biti bolj papeški od papeža pri drugih vprašanjih, mi tudi zdaj ni treba biti. Diplomat mora biti dovolj prožen, vendar ne sme zlomiti hrbtenice, ker potem ni dovolj verodostojen ne za tiste, ki jih predstavlja, ne za tiste, s katerimi vodi dialog. (Delo, 19. jun. 2004, NB)

Ne vem, zakaj bi morali biti bolj papeški kot papež, če povsod po Evropi dovoljujejo uporabo teh sredstev. Ognjevko imamo, zato je treba uporabiti vse možne načine, da jo lokaliziramo. (Delo, 13. jun. 2003, NB)

Zanimajo me tisti, ki so sodelovali z bivšim sistemom, pa so danes njegovi najbolj zagrizeni nasprotniki, ker me zanima, ali so bili prevaranti nekoč, danes, ali je to njihov način življenja. To, da so imeli medsebojna obračunavanja, me ne zanima, ker vem, da so v takih spopadih vedno poraženi tisti, ki so bolj papeški, kot je papež sam. (Delo, 23. maja 1998, NB)

Tudi tu so stališča županov – ne glede na to, iz katere politične opcije prihajajo – dokaj enotna. Dejstvo je, da se bomo morali pokoriti evropskim zakonom, toda zdi se pri tej temi, da smo vendarle bolj papeški, kot je sam papež. (Državni zbor RS: 53. izredna seja 28. 07. 2000, NB)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 4 minutami, Alla pravi:

Pomen biti zelo strog, dosleden glede izpolnjevanja zahtev, norm

Že res, ampak papeži niso obsodili pedofile in ostale sprevržence, dokler to ni prišlo v javnost, šele potem so se šli pravičnosti in bili dosledni ...

meni tak pomen rabe ne vzdrži pomena, ki naj bi ga predstavljal. :P  

• Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 1 uro, vandrovec pravi:

Debata kaže naš manjvrednostni kompleks....majhni smo in želimo biti veliki. Če bi na angleškem forumu pisal v slovenščini se ne bi nihče niti obregnil ob prispevek, nas pa moti. Če bi bili samozavestni bi enostavno spregledali nerazumljive prispevke.

Pravilno!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jezus....a veste kaj so to fraze? :P
A tudi "sedeti na ušesih", "z glavo skozi zid", "ti je srce padlo v hlače", "ti je pijača stopila v glavo".... jemljete tako dobesedno? :P

• Haha 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 5 minutami, Alla pravi:

A tudi "sedeti na ušesih", "z glavo skozi zid", "ti e srce padlo v hlače", "ti je pijača stopila v glavo".... jemljete tako dobesedno? :P

aja :P 

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

jupiiiiiiiiiiii,pizda toj tema lih zame,... pa bom kr pu dumač pisou,da se bojo forumski slavisti zgražali pa grizl za jetrca....men se zdi čist logočn,da govoriš tist jezik v kateri države živiš...Janez se presel na kitajsk - a bo slovensk govoru s kitajci...ja kurac moj bo,Janez se bo mogu naučit kitajsk,..poglejmo naše kvalitetne fuzbal klube,...99,7% igralcev je iz biuše juge...slovensk pa jih govori 7,pa 11 gledalcev...ostali toučejo svoj jezik...sej se ve,i ovo je srbija,....zanimivo pa je,da ta isti igralec gre v avstrijo igrat in lej ga kurca,v 2-3 mescih bo govoru nemšk...ja,v sloveniji jim ni treba govort slovensk,ker itak prevlada njihou jezik,in nas je samo še 31 ta pravih slovencev...Grut gre na 3-4 leta v geteburg za 14 dni...pa če sem se jest lohk nauču kar nekaj stavkou po švedsk,ni hudiča dab tud teli vaši veljaki lohk po toliko letih govoril po slovensk...aja...pa da se noujo zdela najdl vrli hlapčki pa usekal pu men,sploh pa ne neki slavisti,ki se prodajo za karlovačko pivo...jest sm spikou...

Popravljeno . Popravil Grut
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 8 urami, Alla pravi:

A tudi "sedeti na ušesih", "z glavo skozi zid", "ti je srce padlo v hlače", "ti je pijača stopila v glavo".... jemljete tako dobesedno? :P

odvisno od fraze in kdo to frazo izreče ..

recimo "pejd u rit" ..če mi jo frazira moški - "kidam nadesno" ..

če mi jo frazira ženska ocenim trdoto..njene odločnosti ..

pred 7 urami, Grut pravi:

jupiiiiiiiiiiii,pizda toj tema lih zame,... pa bom kr pu dumač pisou,da se bojo forumski slavisti zgražali pa grizl za jetrca....

men se zdi čist logočn,da govoriš tist jezik v kateri države živiš...

Janez se presel na kitajsk - a bo slovensk govoru s kitajci...ja kurac moj bo,Janez se bo mogu naučit kitajsk,..

poglejmo naše kvalitetne fuzbal klube,...99,7% igralcev je iz biuše juge...slovensk pa jih govori 7,pa 11 gledalcev...ostali toučejo svoj jezik...sej se ve,i ovo je srbija,....zanimivo pa je,da ta isti igralec gre v avstrijo igrat in lej ga kurca,v 2-3 mescih bo govoru nemšk...ja,v sloveniji jim ni treba govort slovensk,ker itak prevlada njihou jezik,in nas je samo še 31 ta pravih slovencev...

Grut gre na 3-4 leta v geteburg za 14 dni...pa če sem se jest lohk nauču kar nekaj stavkou po švedsk,ni hudiča dab tud teli vaši veljaki lohk po toliko letih govoril po slovensk...

aja...pa da se noujo zdela najdl vrli hlapčki pa usekal pu men,sploh pa ne neki slavisti,ki se prodajo za karlovačko pivo...jest sm spikou...

mal popravkov :

logičn

tudi kitajke znajo kuhati tko da ne bo lačen brez kitajščine.. verjem mi da tvo kurac zna vse ženske jezike sveta.. če pa ne zna ga pa pel mal u šolo..

kaj je to "fuzbal" ?

z bašimi veljaki je tko kot z janezom u čajni.. namesto z glavo mislijo s kurce.. in ker se potikajo po svetu pozabijo na domač jezik..

škoda k me čaka 6 ur šihta..dela bi stresu enga kratkga dumačga..

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 8 urami, Alla pravi:

ti pa imaš jajca :)

• Haha 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Meni je "smešno" sprenevedanje. Ko na hrvaškem naročiš "eno pivo" pa "bleja" kot, da govoriš kitajsko (res huda razlika) in ko prideš v Bolzano (Botzen) v Italiji pa nihče ne (noče) govori italijansko. Pa verjetno se še kaj najde.

Verjetno bi se tudi najbolj zabit kelner na hrvaškem naučil (nehal sprenevedati) par besed slovensko (celo češko in poljsko "tolčejo" ) , če bi mi pokazali malo "ponosa" do tega kar smo (vendarle smo turisti na račun katerih presneto dobro živijo, pa imajo do nas zaničujoč odnos in se v 60+ letih niso naučili niti besede, ne samo to, "degeni" bi te še popravljali, če ne znaš pravilno njihovih novodobno spakedranih umotvorin) .

lp

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ravno to sem mislil omenit: se trudiš v njihovem jeziku, paziš da ni srbskih izrazov, potem pa ti še popravljali, po možnosti v dialektu.

Smo se smejali Bratuškovi, ko je spikala tisto angleščino ... ma tisti novinar ne zna ene besede slovensko, dvomim da govori še kak drug jezik razen amerikanščine.

Lepo pred kamerami govorit slovensko, saj je uradni jezik EU (eden izmed). Saj ponavadi nič pametnega politiki ne povedo, naj si novinarji prevajajo, če hočejo novice.

Ko pa sklepaš posel pa je druga zgodba :) tam govoriš, kaj hočejo.

• Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jaz tako slabo govorim hrvaščino (da izpadem že smešno), da raje slovensko govorim, pa me razumejo. Razume seveda samo tisti, ki hoče.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Gost
Ta tema zaprta in dodajanje odgovorov ni več mogoče.
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!