skalar36 Objavljeno Julij 25 Objavljeno Julij 25 pred 2 minutami, DAMI34 pravi: Veš, taki houruk zakoni delajo samo splošno škodo. Kolikor je Trump butast, ima dobre, al pa tisti okrog njega. Kripto oz BTC je prihodnost. Kmalu bodo v USA mel državne rezerve v BTC, baje so ideje da se bo nekaj denarja dajalo v kripto za penzijo. https://novice.najdi.si/novica/d8e15f2a9b84185fefd64541ade35571/racunalniske-novice/kriptovalute-kot-del-pokojnine-donald-trump-pripravlja-zgodovinski-ukrep Ker propadel ne bo (kripto), in če ne greš prvi v prihodnost potem capljaš zadaj. S temi davki bodo samo zavirali zadevo. Podobno je z UI. Kdor bo zamudil bo zadaj. ps. nihče od nas ne skrije nič pred fursom. žal Vcas dobim obcutek, da takili predlogi za davek pride od gospodarja preko oceana. Seveda se mu gre , da bi imel cim vec BTC in ni tezko lakaju v mali drzavici pritisnit na imetnike. Tako hitro kot je ta vlada storila tole je res zanimivo, glede na to da ostalega nic ne morejo. Follow the money... 1
DAMI34 Objavljeno Julij 25 Objavljeno Julij 25 Pravkar, skalar36 pravi: Vcas dobim obcutek, da takili predlogi za davek pride od gospodarja preko oceana. Seveda se mu gre , da bi imel cim vec BTC in ni tezko lakaju v mali drzavici pritisnit na imetnike. Tako hitro kot je ta vlada storila tole je res zanimivo, glede na to da ostalega nic ne morejo. Follow the money... se bojim, da niti to ni ampak je kr en houruk poskus. Politika ve, da nima več kje vzet, pa poskuša vse žive fore. To je isto kot če bi jaz ženi ukradu z denarnice pa reku evo, sva zaslužla Nekak tako hočejo krpat luknje pri nas.
franc Objavljeno Julij 25 Objavljeno Julij 25 Kakor koli, vse države pobirajo davke, tudi "davčne oaze" . Dohodek je dohodek, ne glede na to kako je nastal in "demokratično kapitalistični sistem" sloni na tem. Če kdo misli, da je to na horuk, se moti. Stvar je samo v tem kakšne "struje"(svetovalci) in lobiji so sodelovali pri tem (in kakšne interese imajo) .
skalar36 Objavljeno Julij 25 Objavljeno Julij 25 pred 26 minutami, DAMI34 pravi: se bojim, da niti to ni ampak je kr en houruk poskus. Politika ve, da nima več kje vzet, pa poskuša vse žive fore. To je isto kot če bi jaz ženi ukradu z denarnice pa reku evo, sva zaslužla Nekak tako hočejo krpat luknje pri nas. Politika kamot vzame kredit. Jest pa kr mislem da je USA kr precej upletena v tole. Radi bi postali glavni v svetu kripta. Vse "okoli sebe" prisilš v neka pravila, sam jin nimaš...in samo čakaš, kdaj prostovolno vsi, ki nekaj imajo pridejo k tebi. American vedno dela tako. Tisti,ki imajo veliko se bodo selili drugam. Hrvaška je zelo blizu. Podjetje tam odpret, al pa drzat 2 leti ni panika. Tle pri nas bomo pa par revežev, ki bomo ostali ,al pa ne, bodo notr dobili bore malo. Ne bo za tistih 50-100 ljudi, ki ji bodo zaposlili v ta namen, niti za plače. Slovencelj rad ubije konja, ki vleče, da iz nega naredi golaž. Še najraje ce mu to naroci kdo drug. Že Cankar je vedel.
DAMI34 Objavljeno Julij 25 Objavljeno Julij 25 tudi ena od opcij, ampak jaz se bojim, da je še bolj marginalno, namreč zakon je plod neznanja, neizkušrenosti, nerazumevanja in je podoben sistemu ki smo ga furali v komunizmu. Če nekaj ne razumemo, al prepovemo, al pa tok zakompliciramo z obdavčenjem, da še sami ne razumemo in se večini ne splača več. ps. tut desna opcija neb bla boljša v tej smeri, majo vsi iste šole 1
sergini Objavljeno Julij 25 Objavljeno Julij 25 Preden kdo eksplodira, ker ni razumel mojega posta. Sam nikoli nisem utajeval davka, mogoče kdaj komu rekel:"ne rabiš mi delat računa", ker mi je jasno, da gre denar v državno blagajno, ki bi lahko s sposobnimi ljudmi ustvarila blaginjo. Ampak pri nas je že iz juge navada, da se delajo storitve brez računov, da se izognejo razni keramičarji, vodovodarji, avtomehaniki in ostali plačevanju davka. Skratka jaz sem za davke, da se davke plačuje in je vse by the book. Moti me to, da me hočjo zdaj opalit za 14let nazaj. Tko k je Dami rekel 1 hour ago, DAMI34 said: zakon je plod neznanja, neizkušenosti, nerazumevanja in je podoben sistemu ki smo ga furali v komunizmu. Čistu v redu bi bilo, če bi že takoj, ko so prvič mediji poročali o tem balončku rekli naši vodilni:"Zdaj pa tako. Vsi boste mogli prijavit vsako leto svoje profile na menjalnicah. Trejdanje je obdavčeno kot loterija, posest manj kot leto 25%, 10 let 15%, 15let 10% in 15+ je oproščeno davka. Hkrati pa bomo kot država sami dajali neko vsoto na letni bazi notri". S tem bi spodbujali holdanje in investicije na dolgi rok. S tem bi povzročili abnormalno kupno moč slovencev leta 2030. Seveda bi vseeno obstajalo kup trejderjev, ki bi sproti krpali bančne luknje in raznim Lukcom in plesalcem omogočalo počitnice in razne nakupe. Ampak naši rajš davke nabijajo, odganjajo razne firme in uničujejo kupno moč folka. Ni čudno, da hodimo pol v italijo in avstrijo fasat hrano in po avte v tujino, namesto, da bi ves denar ostajal v domovini. Še na počitnice hodimo ven in tam zapravljamo. Kar predstavljajte si, da tkole spišejo zakon za tiste, ki so po jazbinšku kupili stanovanja in jih za leta nazaj vžgejo po žepu. Verjetno ni bi bilo lih fer ane? Pa jaz na žalost nisem med njimi 😕 @Kugelschreiber jaz bi jebal, pa ni se mi problem umazat in pluti po rdečem morju, ampak da mi medtem nekdo roko rine v žep, mi krade in me pol hoče še v rit nabit, sem pa prestar za to in preveč govna pojedel od ostalih, da mi še dišijo take fore. Pa Jebite se vsi, je res hudo dober komad od Alo!Stari 4
maus Objavljeno Julij 25 Objavljeno Julij 25 Vse prodal in do novega leta s tem kupil zlato ... Rabjo dnar, da bodo financirali ameriko in njihove avanture z izraelom Bom počal, da vidim sprejet zakon pa se bom potem odločal .. ali pa že vse spremenim in si nakažem na TRR... zdaj je neobdavčeno... Vse bodo odgnali .. naj si raje pogledajo kaj je prejšnja vlada predlagala in Simič in je zelo razumno predlagal ureditev kriptovalut. 2
DAMI34 Objavljeno Julij 25 Objavljeno Julij 25 Vsekakor bi bilo tudi pametno ali bom drugače zapisal: zdravo in vzpodbudno, da bi sama naložba v kripto na dolgi rok bila manj ali nič obdavčena. Matematika je enostavna: mam dnar, kupim nov moped, država dobi davek ni dnara, ni motorja, ni davka še dobru, da sm vse zagonu , bom pa prekleto premislil, če bom v bear marketu še kaj nabavil.
C eagle Objavljeno Julij 26 Objavljeno Julij 26 Če sem jaz prav razumel, bo vse kar boš prijavil na 1.1. 2026 VLOŽEK in ne bo obdavčeno. Tudi če boš 1.4.2026 dvignil ta znesek, ne bo davka. Obdavčen bo znesek nad cifro, ki si jo prijavil 1.1.2026...To pomeni, da bom pač dvignil ven moje imetje, ostalo pa bom pustil za "mogoče boljše čase". Upam (močno), da bodo še popravili, ker 25% je oderuško.... Samo spomnim vas; včasih so grofa na kol nabodli, ker je hotel namesto desetih enajst kokoši od 100... Mi smo pa še kar tiho... PS: Tudi davek so povečali z 20 na 22, kao krizni davek in bomo vrnili na 20 , ko bo boljše. Bilo je boljše, 22% davek pa je ostal in mi smo ostali tiho... BEEEEE BEEEEEE...🐑 3
franc Objavljeno Julij 26 Objavljeno Julij 26 "Lajkam" o davku iz 22 na 20 (istomisleči) pa z lahkoto bi bil 19 ali 18, samo očitno davek navzdol ne gre. Ne levi ne desni, ne beli ne črni tega ne zmorejo, oz nočejo. 1
DAMI34 Objavljeno Julij 29 Objavljeno Julij 29 zelo dobro napisano https://www.delo.si/mnenja/gostujoce-pero/kako-je-bitcoin-postal-del-drzavne-strategije Leta 1999 je Milton Friedman izrekel besede, ki danes zvenijo skoraj preroško: »Internet bo ena največjih sil za zmanjšanje vloge vlade. Manjka nam le zanesljiv e-denar oziroma metoda, s katero lahko prenesemo sredstva po internetu brez posrednika. Tako kot lahko dam 20 dolarjev iz roke v roko, brez zapisa in brez identitete. Tak sistem se bo razvil in vladi otežil pobiranje davkov in izvajanje zakonov.« Takrat je bil internet še v povojih. Plačevanje po spletu je pomenilo vpis številke kreditne kartice, brez zaščite in s kupom posrednikov. Friedman je vedel, da svoboda na internetu ne bo popolna brez neodvisnega denarja. Deset let kasneje se njegova napoved uresniči. Januarja 2009 se rodi bitcoin. Prvi decentralizirani denar brez zaupanja tretji osebi, brez centralne banke, brez države. Satoši Nakamoto objavi programsko kodo in z njo reši Friedmanovo uganko: kako omogočiti plačila peer-to-peer, brez cenzure in brez nadzora. V prvem bloku bitcoina ostane vgravirano sporočilo iz britanskega časopisa The Times: »Chancellor on brink of second bailout for banks« (Kancler na robu drugega reševanja bank). Simbolični upor proti sistemu, ki je z reševanjem bank pogreznil svet v dolgove. Zakaj? Ker so ZDA ravno takrat začele zadolževanje brez primere. Leta 2001 smo govorili o proračunskem presežku. Nato vojne, reševanja, stimulusi. Po letu 2008 kvantitativno sproščanje. In graf ameriškega dolga je šel navpično. Če Friedman ni maral centralnih bank prej, bi ga danes verjetno kap. Kriptosvet je nato živel svojih 15 let: najprej obljube, nato prevare, propadi, prepovedi. Kitajska je zaprla borze, ZDA so preganjale vsakogar, ki je hotel na oder. Coinbase, Ripple, Binance so prejemali tožbe, kazni in sodne boje. Gary Gensler in SEC sta v imenu »zaščite vlagateljev« čistila trg, medtem ko so v ozadju čakali pravi velikani. Januarja 2024 se zgodi preobrat: ameriška SEC odobri prvi bitcoin ETF (Exchange Traded Fund – sklad, s katerim se trguje na borzi). Bitcoin nenadoma ni več orodje kriminalcev, temveč investicijski produkt za pokojninske sklade. BlackRock, Fidelity in Wall Street zavzamejo oder. Ironija? Tisti, ki so včeraj kričali »Ponzi«, danes pobirajo provizije. In potem marec 2025: Donald Trump podpiše izvršni ukaz, s katerim ZDA ustanovijo bitcoin kot strateško rezervo. Bitcoin, rojen kot upor proti centralnim bankam, postane del ameriških državnih rezerv. Vlada ZDA ga obravnava kot strateško sredstvo, podobno zlatu ali nafti. Friedman bi se verjetno nasmehnil in vprašal: »Kdo zdaj otežuje položaj komu?« Če bitcoin ni bil ameriška domislica, so ZDA v vsakem primeru ponovno prepoznale priložnost in jo izkoristile. Za to jim lahko samo čestitamo, ker znajo tisto, česar mi ne: iz ideje narediti strategijo. In mi? Slovenija, namesto da bi ustvarila ustrezne razmere za inovacije, sprejema zakone, ki podjetnike raje odganjajo, kot privabljajo. Ko svet odpira vrata novim tehnologijam, mi zapiramo svoja in se sprašujemo, zakaj ni investicij, zakaj ni talenta, zakaj ni rasti. Morda bi bilo bolj iskreno, če se ministrstvo za finance preimenuje kar v ministrstvo za ohranjanje kulturne dediščine, saj prihodnost očitno ni na seznamu prioritet. 2
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se