Skoči na vsebino

Policijsko nasilje v Knafljevem prehodu


SiR

Priporočene objave

Tole sem dobil po e-mailu.

Kaj si o temle mislite VI?

------------------------------------

Datum: 25. marec 2003

Policijsko nasilje v Knafljevem prehodu

Javno vprašanje odgovornim !

Po uspešni referendumski nedelji, je slovenska politična elita v družbi evropskih >velikanov< proslavljala >zmago< v lokalih Knafljevega prehoda.

Pri tem je več vozil slovenske vlade nepravilno parkiranih. Na Prešernovemu trgu je bilo tako nepravilno parkiranih kar pet vozil. Znotraj samega Knafljevega prehoda sta bila parkirana dva vladna avtomobila in diplomatsko vozilo, čeprav znak na vhodu dovoljuje vstop le imetnikom dovoljenja in dostavi. Zanimivo je, da so policisti ravno takrat napisali kazen taksistu, ki je bil parkiran poleg vladnih vozil.

Ob tako očitnem kršenju zakonov, se je skupina desetih zavednih državljank in državljanov odločila, da blokira pešpot Knafljevega prehoda in počaka na policijo. Še preden je policija prišla je eno od vozil poskušalo zapustiti prizorišče. Pri tem je nevarno izrivalo na javnem prostoru stoječe posameznike, ter dva skoraj povozilo. Šest posameznikov se je tako zaradi lastne varnosti posedlo na tla.

Na prizorišče je kmalu za tem prišlo okoli petnajst policistov. Vodji policistov je bilo pojasnjeno, da se bodo državljanke in državljani umaknili takoj, ko bodo policisti napisali kazni za nepravilno parkiranje. Policisti so se nato dalj časa posvetovali, nato pa zahtevali, da naj se državljanke in državljani umaknejo z JAVNE POVRŠINE in omogočimo vožnjo vozilom. Ker to ni bilo storjeno so policisti odnesli šest državljank in državljanov, ki so sedeli na tleh. Poudariti je potrebno, da se odstranitvi ni nihče fizično upiral.

Nato so policisti kršili Zakon o policiji, saj se ob poskusu legitimacije državljank in državljanov niso hoteli identificirati. Državljanke in državljani so vztrajali na upoštevanju Zakona o policiji, pri tem pa je nekaj, še posebej mlajših policistov povsem izgubilo kontrolo nad seboj.

Najprej so napadli dva državljana, ki se nista fizično upirala, ju podrli na tla, vklenili in odpeljali. Državljanko in državljana, ki sta zahtevala korekten postopek so med tem utišali s klofutami, vlečenjem za lase in grožnjami z udarci. Šele takrat je vodja policistov nekaterim podrejenim namignil naj se vendarle predstavijo. Ko so tako opravili legitimacijo vseh prisotnih, so hitro zapustili prizorišče.

Zgoraj opisani >pripetljaj< zahteva nekatera pojasnila.

Ali so nekateri državljani bolj enakopravni kot drugi?

Ali zakoni veljajo samo za nekatere, med tem ko za druge ne?

Zakaj mora policija omogočiti kršitve zakonov nekaterim in po čigavem ukazu?

Je Republika Slovenija pripravljena, v imenu gostoljubnosti in dobrikanju evropskim >velikanom<, pripravljena kršiti svoje lastne zakone in fizično odstranjevati drugače misleče?

Ali so klofute in lasanje del predvidenih sredstev pri ugotavljanju istovetnosti?

Nakatere izmed fotografij dogodka si lahko ogledati tudi na spletni galeriji

Kiberpipe:

http://www.kiberpipa.org/modules.php?set_a...=view_album.php

---------------------------------------

Lep pozdrav, Simon

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!