Skoči na vsebino

Voda...


kekec III

Priporočene objave

VODA ...

Vemo,da predstavlja voda osnovo vsega živega na planetu Zemlja (saj mu pravimo tudi modri planet) in da brez nje ni obstanka ljudem,živalim in rastlinam,kot tudi življenju na splošno.Z vodo in v vodi se pripravljajo vse naše jedi in pijače.

Vendar ,ali se do te surovine obnašamo z vso dolžno pozornostjo,ali pa teče mimo nas popolnoma neopazno in jo bomo opazili šele tedaj,ko bomo žejni ?

Vsi smo zelo občutljivi na čistočo vode,ki jo uporabljamo za kopanje,zalivanje vrtov ali pranje avtomobilov, vseeno pa nam je ko to isto vodo onesnažujemo.V vseh nas je navada ,da gledamo na vodo,ki priteče iz vodovodnih pip,kot na zdravo,čisto in neoporečno surovino,kar pomeni,da slepo zaupamo komunalnemu vodovodu.Toda ali je res vedno tako?

Večina počasi razpadajočih snovi s površja zemlje,prej ali pozneje ,pride v vodo.Med največjimi onesnaževalci pitne vode je tudi kmetijski sektor,ki uporablja pri svojem delu mineralna gnojila in zaščitna sredstva (herbicide,pesticide),ki hitro pridejo v vodne vire. Strokovnjaki Evropske skupnosti so izdelali obsežno študijo o zastrupljanju pitne vode in o zaščiti vodnih črpališč.

Vodozaščiteno okolico vodnih črpališč so razdelili na tri območja.

Prvo območje (cona I.) predstavlja krog s premerom 10 metrov (okrog 80 m2) okoli vodnega črpališča.V cono so uvrščeni vsi individualni vodnjaki,namenjeni za oskrbo gospodinjstev z vodo.

Cona II.:Paša živali,gradnja industrijskih in stanovanjskih objektov,avtomobilska parkirišča,pokopališča,skladišča kemikalij,in intenzivno poljedelstvo.

Cona III.:gradnja letališč,bolnic,vojaških objektov,farm za pitance in prašiče,stanovanjskih naselij in izkoriščanje zemeljskega plina ali nafte.

Cona III B: (premer več kot 2 km): prepovedana gradnja rafinerij,kemičnih tovarn,železarn,skladiščenje radioaktivnih in kemičnih snovi in spuščanje odpadne vode.

Kako pa navedene kriterije merijo ?

Obstaja dogovor,da se v vodi za pitje meri vsebnost trikloretilena (to je kancerogena snov).Postavili so tudi zgornjo mejo za vsebnost trikloretilena v enem litru vode ?10 mikrogramov / l.

Vendar so ,potem ,ko so uporabili navedene kriterije za posamezne cone,ugotovili,da je vsebnost trikloretilena v vodnjakih po Nemčiji porazna in,da bi takoj morali zapreti vsaj 20 % vodnih črpališč.

Našla pa se je rešitev,kajti dogovorili so se (seveda politiki),da se zgornja meja trikloretilena v enem litru vode zviša na 25 mikrogramov in tako sedaj črpajo vodo še vedno iz vseh vodnih črpališč!

Vsi imamo pravico do zdrave in pitne vode in od oblasti zahtevati,da nam tako vodo tudi nudi !

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.


×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!