Skoči na vsebino

Verouk..

Thundercat

Priporočene objave

tak način kot si zlorabil besedo "vera" za širjenje tvoje religioznosti uporabljajo duhovniki za prepričevanje svojih ovčic. ciklična retorika s ponavljanjem besede in obračanjem njenega pomena v nedogled.

recimo: verjamemo v znanstvene resnice, in potem gremo z "vero", da nam bodo zdravniki pomagali...

tu vera v nedokazljivo, kot ti praviš, da je zaupanje znanju zdravnika, nima skupnega z enostavno povezavo: doktor medicine-bolezen-možnost pomagati, ker ima znanje iz medicine-če ne drugo mi lahko kaj pametnega svetuje. še vedno pa lahko greš k drugemu ali poslušaš drugo mnenje. Pri verstvih pa tega ni, ni drugega mnenja, ker verniki avtomatično privzamejo svojo versko resnico za EDINO RESNICO.

"vera" v znanstvene resnice nima veze z religiozno vero. stvari, ki so bile opazovane, preizkušane, študirane in dejansko tako tudi delujejo niso neka religija, enostavno so dejstva. še vedno jih lahko ne sprejmeš in iščeš drugo razlago če te dana ne zadovolji. ampak tu je razlika med vero in znanostjo. VERA NE DOPUŠČA SPREMEMBE IN SE IMA ZA EDINO PRAVO, medtem ko znanost zna vsaj priznat, da se je zmotila in gre v novi smeri naprej.

torej beseda "vera" je samo beseda, ki pa ima zelo različne pomene odvisno kam jo prilepiš.

če jaz rečem: verjamem, da bo ta profil zdržal 4 tone, to ne avtomatično pomeni, maš vero v nedokazljivo torej si veren...daleč od tega. poznam material nosilca, poznam lastnosti profila in lahko izračunam, če bo zdržal, oziroma LAHKO OCENIM IZ IZKUŠENJ če stvar gre skozi. tu ni "vere". seveda. ker rečem VERJAMEM sem avtomatično zate vernik...kar je pa daleč od tega. samo besedo "verjamem" uporabljam kot "poznam neka dejstva in iz njih lahko sklepam".

Kaka dejstva uporabljate pa verniki krščanske religije?

Pa prosim, nehajte že uporabljat čisto človeške vrline za dokazovanje vaše vere, ker z njo nimajo nič skupnega.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

@GorazdH: mislim da si zgrešil bistvo mojega pisanja... eksplicitno sem potegnil ločnico med religijo, katero smatram kot institucionalizirano formo in religioznost, ki se nanaša na subtilno materijo. Eksplicitno sem povdaril, da slovenska beseda vera nastopa tukaj zavajujoče. In ekplicitno povdaril pomembnost svobode posameznika v načelu "Dubito, ergo sum!", kar v prevodu pomeni "Dvomim, torej sem!", pomensko pa, da je svoboda pogojena s pravico do dvoma.

Zatorej ti dajem vso pravico do nestrinjanja z menoj. To se mi zdi pozitivno, saj lahko na tak način morebiti oba nadgradiva najino vedenje, ne morem se pa strinjati z diskreditacijo, ki temelji na izkrivljanju eksplicitnih navedb. ;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Uf... ala vam vera.Upam, da bo kdo naredil čistopis in izdal v samozaložbi naša razglabljanja.Bit če para. :whistle:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

GREY, dobiš prvo stiskano knjigo, seveda z avtogrami. :whistle:

Grazie, sei propio un amico.Lahko z posvetilom?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

seveda. prijazno odstopim, da Piki napiše posvetilo na prvi platnici jaz pa na tazadnji. :whistle:

vmes bo tako in tako nepregledna solata :rolleyes:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

seveda. prijazno odstopim, da Piki napiše posvetilo na prvi platnici jaz pa na tazadnji. :whistle:

vmes bo tako in tako nepregledna solata :rolleyes:

vmes je pa lukna za piksno pira :lol1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V končni fazi je religioznost tudi gibalo znanosti... Za empirični dokaz znanstvene hipoteze je potrebna visoka stopnja vere, sploh če gre za revolucionarno odkritje, ki bo ovrglo obstoječo znanstveno dogmo.

V končni fazi zato morata znanost in religioznost nastopati z roko v roki. Znanstvenik mora spoštovati moralno etični kodeks vsaj v obliki univerzalne resnice in mora svoje odkritje usmeriti v dobrobit, saj ima lahko v nasprotnem primeru kataklizmične posledice.

Zato je potrebno ločiti religioznost od religije. In obenem priznati še drugo plat. Tudi pripadniki religije so lahko zares religiozni in je njihova pripadnost ujeta znotraj nekega časovnega obdobja, ker jim omogoča interakcijo s podobno mislečimi. Ko pa jim ta pripadnost omeji njihovo svobodo dvoma, pa lahko religijo tudi zapustijo, še vedno pa ostanejo zvesti religiozni podstati.

Ne morem v popolnosti slediti temu kar si napisal, ker nisi napisal na kateri pomen ali izpeljanko pojma religija misliš.

Znanost ne daje odgovora na vse. Tam kjer ga ima, ga utemeljuje na podlagi empiričnih dognanj ali pa odkrito prizna domnevanje za tisto kar je znanstveno izpeljano a trenutno nedokazljivo. V primerjavi z odgovori, ki jih daje vera je to druga galaksija..drug svet. Če je nekdo zadovoljen z odgovori, ki se navezujejo na 2000 let staro knjigo (+ponatisi, dodatki in spremembe), tudi v redu. Jaz nisem.

Znanstveno dogmo naredijo ljudje. Drugače pa nekaj takega ne obstaja. Če lahko dokažeš, da tvoje odkritje prekaša ali revidira prejšnjo sprejeto ugotovitev, bo prej ali slej obveljala tvoja. Slej samo zaradi inercije znanstvene skupnosti in iracionalnega obnašanja ljudi.

K zdravniku res grem z upanjem, da mi bo pomagal vendar tudi z zavedanjem, da medicina ne more rešiti vsega, saj za vse bolezni še ni zdravila ali niso raziskane. Zdravniku in ostalemu osebju zaupam na podlagi njihove strokovne avtoritete in realne ali percepirane sposobnosti.

Na koncu se nedvomno strinjava v tem, da ljudje niso 100% racionalna bitja in je v vsakem kaj iracionalnega. Kako se to manifestira je lahko pri vsam posamezniku drugače. Institucionalizirana religija to pograbi in razvija v svoji smeri, v svojem interesu... Pravijo, da je pot v pekel tlakovana z dobrimi nameni ;)

Pa lepo, da umirjaš strasti. Bi te ob tej priliki pohvalil za delo z mladino na kačjih ridah. Glede institucionalizirane religije in vernih je pa tako, da sem tudi sam precej strpen človek in sem se tako obnašal tudi pri tem vprašanju. Ker se mi pa čedalje bolj dozdeva, da strpnost daje RKC krila za nove napade na sekularno državo in MOJE realne ali namišljene pravice, sem do teh RKC in njenih pripadnikov čedalje bolj nestrpen.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Alo, je to teološki forum?

alora pridem vč ksno... :worship:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ko sem še bil mlajši sem bil veren, vsak večer sem molil za dve joškati blondinki pa nič od tega, zato sem se zatekel k svoji religiji - čas za molitev porabiš v bufi ob pivu in iščeš žrtve. mogoče ni obljubljen raj, ampak boljše ena pijana povprečna rjavolaska v postelji kot dve joškati blondinki v posmrtnem življenju. :whistle:

The Church of Pervy še vedno sprejema nove kandidate in predvsem kandidatke :evilgrin:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Za tiste ki tega še niso prebrali na Mladina.si

Kaj če boga ni?

Marcel Štefančič, Jr.

...

1.Z eno besedo, Christopher Hitchens v svoji kontroverzni knjigi Bog ni velik (God Is Not Great, 2007) najde kopico mest, v katerih se ne bi počutil varnega, če bi vedel, da večja skupina moških, ki se mu ponoči približuje v kaki zakotni ulici, prihaja od maše.

Njegov sklep je razumljiv: "Religija vse zastruplja." V imenu Boga ...

...

2.Da se religiji vedno pogleda skozi prste, je še toliko bolj čudno, ker že same "svete knjige" izgledajo kot pozivi k nasilju, k "svetemu" nasilju - k nasilju v imenu Boga. Spomnite se le Biblije,...

...3., da je Biblija napisana natanko tako, kot da Bog ne obstaja.

...

...4.Biblija je kljub vsem tem protislovjem, kljub vsej tej nekoherentnosti in kljub vsej tej šibki argumentaciji preživela zato, ker so lahko kristjani, kot pravi Hitchens, "donedavna sežgali ali pa utišali vsakogar, ki je zastavljal neprimerna vprašanja". Verska prepričanja je bilo treba spoštovati kratko malo zato, ker so bila verska. In to je to, kar zmrazi Dawkinsa, Hitchensa, Harrisa in Stengerja: da je še vedno tako! Da je torej treba verska prepričanja še vedno spoštovati kratko malo zato, ker so verska. ...

...5.Cerkvi davkov ni treba plačevati, ker gre za "versko skupnost". ...

...6.Ni čudno, da je francoski matematik in filozof Blaise Pascal že v 17. stoletju ugotovil: "Ljudje nikoli ne delajo zla tako temeljito in s takim navdušenjem kakor takrat, ko to počnejo zaradi verskih nazorov." ...

....7.; na nadzorovanju; na maščevanju; na rigidnem obvladovanju vzgoje in izobraževanja; na šikaniranju "zunanjih sovražnikov"; na tišanju "notranjih sovražnikov"; na "svetih knjigah"; na cenzuriranju knjig; na dogmah; na montiranih sodnih procesih; na beatifikaciji in mumificiranju mrtvih poglavarjev; na egalitarističnem omejevanju svobode in zasebnosti. ...

...8., trdijo, da je treba Ameriko vrniti Jezusu, ker da je bila ustanovljena kot krščanska dežela, pa četudi je dobro znano, da so se ameriški ustanovni očetje cerkvi in religiji posmehovali in da ameriška ustava - tako kot slovenska - ne omenja niti Boga niti Jezusa niti krščanstva niti desetih zapovedi.

...

...9.Ali kot pravi Stenger: "Mnogi ljudje so dobri. Toda dobri niso zaradi religije, ampak navkljub religiji."

...

1. Na mestih, ki so omenjena, se ne bi počutil varnege ob približevanju skupine moških ne glede od kod prihajajo. Pa četudi bi bili ateisti.

2. Roko na srce, ne vsebujejo vsi svetovni sveti spisi pozivov k nasilju.

3. V celem članku svoje trditve ni niti skušal dokazati.

4. To je res. In zakaj je še vedno tako? Zato ker religija poneumlja svoje ovčice, ki so lažje vodljive politikom. Roka roko umije.

5. Cerkev ne plačuje davkov. Kje? Pri nas morajo plačevati državi. Škoda, da nisem ohranil članek, ki podrobno razloži kaj morajo plačevat. Vsaj pri nas je zmotno prepričanje, da ne rabijo plačevati davka.

6. Logično. Ko ti je vse dovoljeno z žegnom nadrejenih (in boš za svoja gnusna dejanja še nagrajen od Boga), se v tebi prebudi Zver. Spomnite se kaj se je dogajalo v Vietnamu. Pa je tam bilo bolj malo govora o boju v imenu Boga.

7. Večino tega bi lahko posplošili tudi na komunizem, fašizem, kapitalizem, ... (letališče Pučnik recimo, tajne službe, ... )

8. Ja ustava. Kaj pa ostalo? Na kaj prisežejo v ZDA? Na ustavo? Na Biblijo. Kakšna je himna? God bless America.

9. Jaz bi dejal, da so mnogi dobri ne glede na religijo ali nereligijo.

Začne na splošno z vero, kot krinko. Končuje pa z odkritimi napadi zgolj na eno vero. Žal je zaradi tega članek bolj tak kljub nekaterim zelo dobrim trditvam.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Problem se mi zdi v takih debatah, ker je večina ozko usmrjena in ne vidi onkraj katoliške institucionalizacije boga obenem pa se poskuša prikazati osvobojene katoliškega teosa. Takšne debate so namreč možne med nami, ki v pojmu božjega vidimo arbiter univerzale, ki pa nima nujno Zeusove podobe in Raa-jevske materije...

Posvečeni bodo vedeli, kaj sem hotel napisati, z ostalimi pa ne bom polemiziral. ;)

Popravljeno . Popravil PikiJapok
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

No pa upam, da te bo kak "posvečeni" kaj pocukal za rokav in bosta lahko polemizirala na akademski ravni.

Moja malenkost bo pa to še naprej obdelovala na plebejskem nivoju dnevne politike. Boga ali Vesoljnega Razsodnika, sicer, sploh ne vidim in ne iščem. Z vero in institucionalizirano religijo se ukvarjam bolj po sili razmer, ker se predstavniki te hočejo ukvarjati z menoj. In v našem kontekstu je potem seveda predvsem govora o RKC, za razliko od BiH, kjer govorimo o RKC, SPC in IS-u itn.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

No pa upam, da te bo kak "posvečeni" kaj pocukal za rokav in bosta lahko polemizirala na akademski ravni.

Moja malenkost bo pa to še naprej obdelovala na plebejskem nivoju dnevne politike. Boga ali Vesoljnega Razsodnika, sicer, sploh ne vidim in ne iščem. Z vero in institucionalizirano religijo se ukvarjam bolj po sili razmer, ker se predstavniki te hočejo ukvarjati z menoj. In v našem kontekstu je potem seveda predvsem govora o RKC, za razliko od BiH, kjer govorimo o RKC, SPC in IS-u itn.

Počakaj še malo, pa boš imel ob sebi poleg kurata še kakšnega božjega bojevnika. Počasi boste kot srednjeveški vitezi. Smo, da bo vsak vojak imel namesto kupa oprod celo hordo svetih mož različnih ver, ki bodo skrbeli za brezmadežnost njegove duše.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

MIR MED VAMI BRATJE, saj je samo nedolžna izmenjava mnenj glede verouka v šolah in ne reševati nerešljivega.Jalovo delo prepričevati prepričane, spljoh glede ver.

ALAH JE VEČEN... :worship:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Metadonci so priviligiranci, na državne stroške se ga zadevajo. :krneki:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

In ?????????????????

Sej se ta banda tut skoz na naš račun "zadeva.....onanira z občutkom oblasti v rokah........kvari splošnmo podobo mlade države......zagovarja......

Ma......Metadon zanje je minimalni strošek.......sam Tedeja bodo pol na Metelkovi še ti motili!!!!!!

Jeben lajf

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ups... Se opravičujem. Šlo je za lapsus lingue. Nisem namenoma pljuval... Imaš popolnoma prav, tudi tako se da razumeti, kot si napisal. Ponovno: se opravičujem.

Moj namen je bil izraziti mnenje, da V TEJ TEMI ni potrebno polemizirati o obstoju boga in/ali Jezusa, oz. o pedfiliji med duhovniki oz. o smotrnosti katolištva, itd. Ampak o tem, ali je smotrno otrokom omogočiti spoznavanje značilnosti posameznih religij. Tudi različice, ki jo je predstavil Gorazd. Njemu sem nasprotoval le v toliko, ker je MOJE IZJAVE ZLORABIL OZ. JIH SPREMENIL, ne pa npr. napačno interpretiral. Kar se njegove ideje tiče, pa zaradi mene lahko pristane kot opcija na seznamu tem... ;)

Pa lep dan in veliko sončka vsem skupaj. ;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!