Skoči na vsebino

Montažne hiše...

Špilferderber

Priporočene objave

recimo pri garazi, ce se malce spoznas na statiko, si to lahko privoscis. ce imas dovolj denarja si lahko to tudi privoscis pri gradnji lastnega prebivalisca. potem samo vkalkuliraj vsa popravila z delom. :)

drugace bi priporocal za take podvige usposobljeno osebo; npr. arhitekt ali kaksno firmo ki se ukvarja s tem. ;)

danasnja gradnja ne pomeni namrec vec zbijanje parih plank ali malo razmetavanja s cegli in mortom v prostem casu. danasnje zgradbe so high tech produkti, kateri naj zdrzijo nekaj casa*, nudijo maksimalno mero komforta in porabijo cim manj resurs tako pri gradnji kot pri obratovanju. in na koncu ne smemo pozabiti stroskov odstranitve objekta.

* to je tema debate, koliko casa naj neka zgradba res ima rok trajanja.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

spet se lahko samo strinjam s kolegom ranom. in to na veliko zalost tudi v tocki povrsnosti in neprofesionalizma nekaterih (vecine?!) arhitektov. konec koncev jih je vedno manj tehnikov in vedno vec "umetnikov". in raje risejo rozice in okraske kot da razmisljajo o tehnicnih detajlih ali (enostavni & cenovno ugodni) resitvi problema.

osebno vedno poskusam vse spraviti na papir v tako jasni obliki, da kasneje ni kaksnih sporov ali dilem tako z lastniki kot tudi z izvajalci. na zalost se dostikrat zalomi ravno pri izvajalcih, saj zelo radi "varcujejo" kjer se le da. ce ne stojis kot paznik za njimi in jim gledas pod prste je to dokaj hiter in gost primer.

izjeme izvzete in ustrezno placane.

ko in ce pride do sprememb v projektu je priporocljivo vsako taksno spremembo pisno odobriti tako z lastnikove kot tudi z arhitektove in izvajalceve strani.

mladeniča,se popolnoma strinjam z vama.....pa naj povem še jaz iz lastnih izkušenj.....namreč največji problem, ki se pojavlja (s strani izvajalca mislim, da ne bo pomote) je , da so popisi za gradbeno izvajalska dela hudo šlampasto narejeni, skladno s tem so tudi predračuni za izvedbo del temu primerni (beri pomankljivi)........ker pa velikokrat izvajalec podpiše pogodbo na ključ in nima možnosti dodatnih obračunov (v veliki večini primerov zaradi "pametnih" in "umetniških" arhitektov), začne izvajalec "šparati" na materialu in čim cenejši in hitrejši izvedbi......skladno s tem seveda trpi kvaliteta in vse ostalo......

v vsej moji karieri sem samo enkrat doživel, da je projektant dal iz rok projekt in popis "v nulo", tako da je lahko tudi ponudba klapala.......pa še nekaj....samo enkrat sem doživel, da je investitor "obesil" dodatne obračune izvedenih del arhitektu (ki je bil mimogrede tudi ene vrste projektant) in niti ni poskušal obesiti teh obračunov izvajalcem....seveda se je arhitekt takoj vlekel ven,češ da bi izvajalci to morali vedeti,itd,itd....pa ni palilo.....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kaj naj na to rečem.

Napisal si vse kar sem že sam omenil in to je v 90 % vsakdanja praksa našega gradbeništva.

Slabi projekti so v interesu vseh, samo ne investitorja.

Posebno šlampasti del popisa je nebeška mana za izvajalca, ker potem lahko počne kar hoče.

Obstajajo dobri projektni biroji. So pa redki.

V sklopu glavnega načrta so projekti posameznih instalacij, kateri so za manjše objekte kamor spadajo vse individualne gradnje kar sestavni del dokumentacije arhitekta.

Po pravilu( ne sicer vedno) je to najslabše obdelan del dokumentacije ker arhitekt poišče najcenejše fušarj, ker mu v sklopu cene, ki mu je bila priznana za izdelavo celotnega načrta ne ostane kaj prida maneverskega prostora za izbiro dobrih projektantov instalacij, ki so po pravilu tudi do 4 x dražji od fušarjev.

Šparanje pri dokumentaciji je praviloma zapravljanje pri izvedbi.

Po principu da si dobil toliko kot si plačal ali pa manj.

B)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

malce v glodanje.. tole sem našel na http://www.gradimo.com , pa me zanima, če je zadeva realno postavljena (predvsem procenti)..

Struktura cene gradnje objekta

Stroške gradnje stanovanjske hiše ali stanovanja je zelo težko natančno oceniti. Načeloma se seveda da določiti predračunsko vrednost gradnje (projektantski predračun oz. še boljše izvajalčev predračun), vendar oba pravilom odstopata od kasneje dejansko realizirane cene.

Vzrokov za bodisi majhne ali velike razlike v končnih vrednostih je lahko veliko, t.j. od napak v projektni dokumentaciji pa vse tja do posebnih želja investitorjev in dolžine trajanja gradnje (nezanemarljiv je tudi vpliv inflacije, pa naj bo še tako majhna).

Da bi vsak investitor v naprej vedel v kakšne finančne obveznosti se podaja je gradbena stroka razvila vrsto uporabnih metod za izračun stroškov gradnje - najzanesljivejša je seveda izkustvena metoda, ki temelji na znanih stroških v istem časovnem obdobju realiziranih gradenj.

Če na primer strošek gradnje povprečne stanovanjske hiše delimo s kubičnimi metri njene prostornine bomo vedno prišli do dokaj zanesljive in podobne številke - t.j. okrog 60.000 SIT/m3 (260,00 EUR/m3). Podatki veljajo za evropske razmere, pri nas so ti stroški žal nekoliko višji.

Vendar je zelo koristno poznati tudi strukturo posameznih stroškov gradnje povprečne stanovanjske hiše v naslednjem izračunu:

tlorisne dimenzije objekta 10×10 m, višina objekta 3 etaže (~8,0 m)

800 m3 × 60.000 SIT/m3 = ~48.000.000 SIT

zemeljska dela 1,9 %

temelji 3,0 %

stene (zidovi) 22,0 %

stropovi 10,0 %

stopnice 2,6 %

strešna konstrukcija 3,0 %

streha - kritina 3,2 %

žlebovi 1,2 %

skupaj do III. gradbene faze 46,9 %

notranji omet 6,0 %

zunanji omet - fasada 3,0 %

vrata 5,0 %

okna 5,0 %

tlaki 10,0 %

zasteklitev 1,5 %

pleskarska dela 6,0 %

elektrika in sanitarna dela 5,0 %

ogrevalni sistem 6,0 %

oprema kuhinje in kopalnice 5,6 %

skupaj 100 %

Vrednost 60.000 SIT/m3 je, priznamo nekoliko napihnjena, vendar smo zapisali to vrednost zaradi vas investitorjev samih, kajti izhodov iz situacije, ko vam zmanjka sredstev za nadaljevanje začetih del ni veliko in tudi navsezadnje sploh niso poceni. Seveda pa je vsaka gradnja specifična že po samio lokaciji, obsegu, trajanju, zatorej čisto točnih vrednosti za predizračun investicije ni mogoče doreči - boljše je vzeti malce večji znesek in se sprehajati na varni strani.

Kot zaključek naj omenimo še eno možnost predhodnega cenjevanja vrednosti investicije, to je da bodočo izdelano kvadraturo objekta množite s povprečno vrednostjo 700 - 800 EUR/m2. Zopet pa naj omenimo, da je končna vrednost investicije v največji meri odvisna od želja in sposobnosti investitorja.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ice saj meni je garažo delala gradbena firma ampak po mojem načrtu. Načrt pa je prej pregledal statik.

Z arhitekti imam pa slabe izkusnje (verjame, da obstajajo izjeme). Vsi neki pametujejo na koncu pa nic ne spacajo skupaj.

Resne gradbene firme v Slo so vecinoma samo posredniki, ki najemajo fizične delavce da zidajo, pa krovce, pa tesarje. Končni izdelki so pa slabi. ko pa reklamiraš, se pa zgovarjajo in valijo krivdo drug na drugega.

Je dal moj sosed dozidati prizidek pri eni zelo resni firmi. Obljubili so mu, da bo prizidek vseljiv do 1. oktobra. No tik pred novim letom se je vselil. in je ful zadovoljen: streha zamaka, stena plesni, ploščice so šlampasto položene. Sedaj je najel odvetnika, ker nihče ne prizna napak.

Sam sem si vzel nekaj dni dopusta, da sem brez posrednikov najemal zidarje, tesarje, kleparje, krovce, ploščičarje, monterje vrat, afalterje, električarje... ker mi ni bilo potrebno plačevati posrednikov, sem prišparal nekaj $$$$$$$$.

Tadej

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

tadej, na zalost "znajo vsi graditi", samo ne trajno in zadovoljivo za vse strani. tako nekako je tudi pri nogometu; vsi so boljsi trenerji od poklicane osebe. <_<

@ spielferderber: stroske strehe opredeliti z skupaj samo 6-7% je malce nenavadno. seveda je odvisno kaksno streho se postavlja (konstrukcija, zapletenost le-te, kritina itd.) vendar je realna cena navadne enoslemenske, dvokapne strehe z navadnimi stresniki in leseno nosilno konstrukcijo blizje 12%. ce malce zakompliciras zadevo z raznimi stresnimi okni ali lomljenimi tlorisi se ti stroski hitro dvignejo nad 20% skupne investicije gradnje.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Da peljemo to debato naprej če sem se že vtaknil vanjo.

Kot večina veste sem tudi sam gradbenik sicer imam samo 4 leta delovne dobe na gradbiščih po Slo in med njimi je bilo tudi nekaj objektov ki bi jih lahko primerjal z gradnjo stanovanjske hiše.

O kakovosti projektov in popisov ne bi tule živcev zgubljal. So bile gradnje ko je projektant naredil samo PID. Enostavno prej ni znal (višine, dimenzije) narediti neke skice kaj šele projekta. Mi pač smo morali na gradbišču narediti saj nas je basal rok kot pravi Tadej. Danes praktično ni gradbišča kjer bi se lahko delalo lepo v miru. Vedno se nekam mudi. Razumem in dobro vem koliko stane recimo en dan več najema opaža ampak kaj ti pa koristi teminski plan če imaš opaž narejen po planu nimaš pa armaturnega načrta(s tem da ti nihče ne skrivi armature čez noč).

Na žalost sem do sedaj imel priliko spoznati bolj potanko samo dva projekta individualne hiše(dva sovaščana) in ko sem videl popise in armaturne načrte (preklada 4xfi14 in stremena fi8 na 25 cm brez skice), ajd pa preklado še nekako narediš na ta način ampak kake plošče in balkonov pa ne bi betoniral na tak način, čeprav sem gradbenik. Naj projektant odgovarja ko se bo malo zdrmalo.

O kakih Inštalacijskih Načrtih mislim da sploh ni bilo ne duha ne sluha. Neke skice narisane v bifeju ob čiku so sicer bile priložene ampak to zame niso projekti.

@bmw: tudi mi smo nekajkrat probali na Lj. Gradu obesit (v soglasju z investitorjem) dodatna gradbena projektantu ampak njim ne prideš do živega pa če si Bog.

Upam da bo meni mojo hišo delala firma v kateri sem zaposlen (na bolniški) seveda pod mojim vodstvom. Zato iščem vsaj pogojno sprejemljive projektante. Bom projektanta kar vnaprej seznanil da se bo z izvajalcem (menoj) on boksal na gradbišču. Dokler ne bo bajta fertik mu sploh ne mislim plačat 100%, čeprav vem da nekateri ne bodo dali projektov od sebe (ali pa sploh začeli delat) če ne bo 100% avansa.

@ Spilferderber: tile % ne bodo ravno sigurno držali.

Da bi stene in stropovi stali 1/3 objekta je preveč.

Za streho je pa 6-7% absolutno premalo pa če je še tako simpel streha.(Dvokapnica z betonsko kritino in s pocinkanimi žlebovi pa kar verjemi mi sem 10 let fušal na strehah in približno vem kake so cene streh). Ampak vse skupaj je precej odvisno od same gradnje (način velikost, uporabljeni materiali) tako da so ti % lahko samo okvirni. Nekateri vzamejo maximalni kredit na dvajset let toliko da spravijo bajto pod streho (III.faza) ampak takrat si $ šele na polovici. Potem pa jim dvajset let stoji 300m2 ker pač nimajo $ za sfiniširat nekaj sobic v kleti, da bi se za silo vselili.

Želim si da čimprej prideva do babičine hiše (dediščina) potem pa gremo na Triglav po $ pa ruši in zidaj na novo z DOBRIM PROJEKTANTOM ki mi bo zrisal povprečno hišo. Tako po dimenzijah kot po obliki in funkciji pa dobro izolirano (toplotni mostovi??). V teh starih hišah je samo na radiatorju oziroma na krušni peči toplo in nikjer drugje.

Da napišem v eni vrstici: vsi imamo večino prav saj na tej strani objav.

RAN hvala za PM.

Saj vem da s tem še ni konec debate ampak za danes je dovolj.

Smeškote dodaj po potrebi

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

@bmw: tudi mi smo nekajkrat probali na Lj. Gradu obesit (v soglasju z investitorjem) dodatna gradbena projektantu ampak njim ne prideš do živega pa če si Bog.

seveda da niste prišli na konec z njim......saj ste mu morali 100% plačati v naprej....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ice, za koliko casa pa naj bi bile sodobne montazne hise? Se mi zdi da je nekdo omenjal 40-50 let tu na forumu, ampak to se mi zdi zelo malo - menda naj bi brez tezav zdrzale 80 let, je to res?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

raje ne bi govoril o stevilkah. prevec faktorjev vpliva na "zivljensko dobo". po izkusnjah na forumu drzijo ze od zacetka `80tih prejsnjega stoletja. in kaksnih 10-20 let bodo se "zdrzale". seveda vedno odvisno....

80 let je po moje malce pretirano pricakovati, saj je s tako starim objektom ze prevec tezav kot koristi (krivulja materiali-izdelava-cas). za vzdrzevanje je potrebno vec energije in financnih sredstev kot je objekt vreden v vedno krajsih casovnih razmakih.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

• 2 tedne pozneje...
En razlog proti montažnim hišam.

niti ne. ne samo da so ,,naše" montažne hiše bolje zgrajene ampak imajo tudi velikokrat pritličje iz navadnih ,,ceglov"...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hja. Če bi bilo cekinov dovolj, bi zelo verjetno delal montažno in to Marlesovo hišo. Tako pa zidamo klasično.

Po primerjalnem izračuni je mi je strošek gradnje pri klasični zidavi razporedil na dve leti, medtem ko bi pri montažni moral nakazati takoj. Cenovno pa bi me prišlo dražje za caa 2.5 mio sit ( je treba ceni montažne hiše še prišteti ceno podkletitve in kritine, pa še kaj se sproti nabere). Je pa res, da je potrebno kar nekaj iznajdljivosti ter znanja, predvsem pa prijateljev, da se račun izide.

Dobra stvar klasične gradnje je pa še v tem, da so dopustne manjše spremembe medtem ko je pri montažni gradnji treba poznati in predvideti vse detaile bodočega stanovanja že na papirju preden gre stvar v naročilo, tako, da lahko kljub izbranemu tipskemu načrtu , kar je krepko ceneje in tudi izbira ni tako slaba, še vedno skozi samo gradnjo razmišljaš o običajno boljših rešitvah.

Je pa zadeva podobna marlesovi hiši pod imenom Alegro

http://www.marles-hise.si/

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

dare se popolnoma strinjam. Ponavadi navadni smrtniki (beri delavci) nimamo dovolj $, da bi plunili naenkrat in s teg stališča se zidana gradnja bolj izplača, ker se stroški porazdelijo na določeno časovno obdobje (pa ne mi kdo reč, da lahko šparaš in našparaš pa polj pluneš naenkrat). Se pa z strinjam s tadejem, da se izšlača vzeti v roke svinčnik in papir pa si skicirat in izrisat. Saj revij z tipskim načrti je ogromno, kjer se da iskat inspiracije. Ko pa si zadovoljen s svojim delom pa je potrebno piskat samo dobrega projektanta, da pripravi dober projekt in denar, ki si ga prihranil z arhitektom porabit na dobrem kontrolorju izvajalcev (seveda če nisi iz stroke) in se po mojem na tak način izogneš, kasnejšim zamakanjem, posedanjem, vlago ... (pa kaj bi našteval)

lp

gec

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

....napačno razmišljanje.....pa ne vse, da ne bo pomote....predvsem na tezi, da poiščeš dobrega projektanta in inžinerja in potem porabiš denar na dobrem kontrolorju izvajalcev......

....brez zamere, ampak malo predolgo sem v gradbeništvu, pa ti kar takoj direktno povem, da je najboljši kontrolor navadni gradbeni tehnik, ki je cel dan na gradbišču......in ne neki projektanti in arhitekti......te "peljem lulat" kadarkoli in kakorkoli,verjemi.....o tej stvari bi ti lahko veliko povedal tudi naš Hanzi, ki je ves čas "prebedel" na gradbišču,dokler je še delal seveda......eden zanesljivejših načinov izogibanja kasnejšim zamakanjem, posedanjem,itd....,je najem gradbenega inžineringa ,kajti kasneje ni izgovorov izvajalcev ter valjenja krivde drug na drugega in posledično temu je gradnja kvalitetnejša.......

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Največkrat pa pomaga samo zdrava pamet, izkušnje ter nenazadnje sodelovanje z že preiskušenimi mojstri oz. ljudmi katerih kvaliteta je že preiskušena. Vrjemite, pravi in dobri mojstri ne rabijo nič več reklame kot jo imajo na ceradi svojega vozlia..

Treba se je zavedati, da je vsako resnejšo napako zelo težko odpraviti in tudi zbita cena zame ne pomeni nič. Še vedno bom moral v takšnem objektu živeti.

Vsekakor je treba imeti najprej predstavo kakšno hišo oz. stanovanje hočeš, to predstaviti mojstrom, potem pa akcija...

Sam sem vzel tipski načrt; za objekt sem imel že to srečo, da sem si dogovoril za ogled že izgrajenega, z lastnikom podebatiral o problemih, ki so nastali med gradnjo ter njihovih rešitvah.

Res je da pa tak način vzame marsikater popoldan ko presediš za računalnikom, ko rišeš posamezne variante, vendar se vse to obrestuje takrat, ko se dela lotiš dobro pripravljen z jasnimi idejami kaj hočeš. Dandanes ni težko dobiti dobre informacije samo vprašati je treba ZNAT!

:yea2:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dragi moji "klasiki".....že na začetku sem rekel,da je montaža v glavnem prihranek časa.Iz tega izhajam,da nekdo,ki nima časa,ker ima preveč svojega dela,pač izračuna svoje delo napram času ki bi ga potoršil za zidavo.....upss tuki je pa računica že hudo drugačna.

Glede nadzora.......sam sem na ta način že mnogim privarčeval lepe denarje.......pa so zidali klasično,ker imajo mišlenje,da je treba gradit za 300 let in 6 rodov naprej(meni osebno je to bedno.......kokr sem sam moral za sebe poskrbetmnaj tut moji otroc,vnuki,pra....pra......).

BTW....a je kdo zračunal,kolk dnarja gre za raznorazno pijačo,prigrizke,kosila.....itd........no dejte enkrat za vic to upoštevat in boste kaj kmalu ugotovili,da je gradnja na sistem FRENDI pa DELOVNA AKCIJA neki najdražjega kar je možno.ŽAL......pa ne me zdej takoj napast,da ne maram kolegov,prijateljev,njihove pomoči....itd.

Pa še neki......na tem mestu bi se rad zahvalil BMW-ju za vso pomoč,ki jo je nudil tako meni kot Lidiji.......PRJATU......NIKOL PODABU!!!!!!!!!!!!!!!!!! :notworthy: :notworthy:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

BTW....a je kdo zračunal,kolk dnarja gre za raznorazno pijačo,prigrizke,kosila.....itd........no dejte enkrat za vic to upoštevat in boste kaj kmalu ugotovili,da je gradnja na sistem FRENDI pa DELOVNA AKCIJA neki najdražjega kar je možno.ŽAL......pa ne me zdej takoj napast,da ne maram kolegov,prijateljev,njihove pomoči....itd.

jap... tole s frendi se splača edino kje na vasi, kjer nihče ne hodi v službo... pa kjer doma prasca utolčejo za južno, pa krompir iz polja naberejo ... a ker smo meščani in moramo vse to kupovati, je seveda dražje... in je lahko pri ducatu delavcev ali manj že svinjsko drago ... vsak dan kar lepe jurje za to dat, da niso lačni in žejni ...

:)

PS: upam ,da se bom tut jest kdaj zahvaljeval BMW-ju :OK: :notworthy:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

jap... tole s frendi se splača edino kje na vasi, kjer nihče ne hodi v službo... pa kjer doma prasca utolčejo za južno, pa krompir iz polja naberejo ...  a ker smo meščani in moramo vse to kupovati, je seveda dražje... in je lahko pri ducatu delavcev ali manj že svinjsko drago ... vsak dan kar lepe jurje za to dat, da niso lačni in žejni ...

c c c ...stereotipi...

dam ti primer betoniranja betonske plošče. Blo je proti koncu Oktobra, tako da so cene še kolikor toliko aktualne

pesek - 3.700 SIT/m3; dostavljen na gradbišče

cement - ( 300 kg/m3 peska ); 6.800 Sit/m3, dostavljen na gradbišče

beton smo mešali z bargom, kjer naenkrat zmeša caa 0,7 m3; za 15 m3 je stric hotel 20.000 SIT ( 4-5 ur dela z malico in pripravljanjem vred)

Blo nas je 6 ljudi, malico in kosilo mi je kuhal lokalni oštir; 1.500 Sit na osebo, ravnotako dostavljeno in postreženo.

Vgradili smo 15 m3 betona.

Suma sumarum: 1 m3 betona, dostavljen na gradbišče, zmešan in vgrajen me je stal 12.500 Sit.

Stroški hrane in pijače 9 do 10.000 Sit + plato piva in nekaj žganega za bacile pregnat, skratka vse skupaj ne več kot 20.000 Sit

Vsakdo ima svojo kalkulacijo, ne pa na pamet govorit, da se splača edino tam nekje kjer nihče ne hodi v službo, hrana zastonj etc...

Časi nabiralništva so mimo že olala časa in danes vse stane, kar pa še niti ni tak problem. Večja štorja je stvar organizirati. Žal je prostega časa vedno manj. Tu pa pridejo do izraza PRIJATELJI.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

....brez zamere, ampak malo predolgo sem v gradbeništvu, pa ti kar takoj direktno povem, da je najboljši kontrolor navadni gradbeni tehnik, ki je cel dan na gradbišču......in ne neki projektanti in arhitekti......te "peljem lulat" kadarkoli in kakorkoli,verjemi.....

Se strinjam. Morda nisem bil dovolj jasen. Nikakro ne mislim za nadzornika nekoga iz projektnega biroja ali arhitekta ampak nekoga, ki je človek direktno iz gradbišča, ki pozna vse finte in zanke izvajalcev na koncu koncev pa je še zaj...n. Mislim, da je to idealna kombinacija za nadzor.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Po vsem kar pišete tukaj, je najboljše hišo postavit na črno, potem pa si urediš legalizacijo tako, da poiščeš najcenejšega projektanta, ki ti stvar izriše za gradbeno dovoljenje, tako marsikaj prihraniš , legalizacija pa tako in tako ni tako draga, kot so arhitekti in nadzorniki!

Pa brez zamere strokovnjakom!

:huh: :o .) :P :D :lol: :rolleyes: <_< :) :angry: :( :wacko:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!