Skoči na vsebino

Izbrisani

lina

Priporočene objave

Referendum in načini, kako se nanj poziva so žal še ena politična barabija in ščuvanje enih napram drugim. Zato sem jaz proti.

Pričakoval pa bi, da bi ljudje, ki smo jih vodili, svoje delo pošteno opravljali in potem do takih zmešnjav ne bi prihajalo. Samo pomembneje je (ko so videli, da jim pod nogami ne gori več), se trkati koliko so naredili za osamosvojitev, in da ne bi slučajno kdo kaj čez njih in njihovo nesposobnost rekel.

Bojim se, da je zadeva zavožena. :(

Seveda je zavožena in plačat jo bo tudi treba.

Sam naj že enkrat čistega vina nalijejo.

Ne pa da nas buzerirajo z vseh strani, kakor je komu po volji.

B)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Js bi bila zelo vesela, če bi začeli zbirat podpise, za referendum, da razpustimo naš parlament, ker res ne vem več zakaj jih mamo ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Točno tako, Horjo. In zato že težko čakam referendum. Stvari je treba urejati individualno, ne pa počez. In urediti stanje (in odškodnine) tistim, ki so do tega upravičeni, ostale pa izgnati zaradi ilegalnega bivanja na ozemlju Slovenije.

Hja, in kaj drugega kot individualno urejanje - tako za državljanstvo, kot za odškodnine, je napovedala LDS? No, SDS se ne zavzema za individualno urejanje ampak pavšalno ureditev ... ;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hja, in kaj drugega kot individualno urejanje - tako za državljanstvo, kot za odškodnine, je napovedala LDS? No, SDS se ne zavzema za individualno urejanje ampak pavšalno ureditev ... ;)

Sym ti simpatiziraš z lds in si ti to tako razlagaš in tudi oni to razlagajo tako, jest jim pa NE verjamem več ničesar.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sym ti simpatiziraš z lds in si ti to tako razlagaš in tudi oni to razlagajo tako, jest jim pa  NE verjamem več ničesar.

Nasprotno - LDS se mi gravža še najbolj od vseh, saj jih lahko skoraj neposredno okrivimo za marsikatero "sranje" in "krivico" v državi... Je pa res, da je tudi najvplivnejša in je vprašanje, kako zelo bi se mi gravžala katera opozicijska stranka, če bi bila na oblasti. ;) recimo SDS in SNS, ki sta že v opoziciji abotni do amena.

Skratka - politično nisem naklonjen ne eni ne durgi strani, bolj to naklonjenost podarjam v skladu s projektom...

Ampak osebno verjamem, da so se končno enkrat za spremembo lotili nekega projekta, pri katerem si sicer ne bodo nujno prislužili ovacij javnosti, a bodo vendarle morda popravili kakšno krivico za nazaj. Tudi zato zagovarjam ta projekt.

Lahko pa, da sem (še vedno) utopični idealist.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Žal sem prebral le predlog zakona, kaj je kdo mislil, pa ne vem. In v predlogu ni niti besedice o individualnosti niti o tem, kaj se bo zgodilo s tistimi, ki jim tudi ta ureditev ne bo všeč in bodo še enkrat "izbrisani". Eno je, kaj je nekdo napovedal, drugo pa, kaj dejansko piše v zakonu. Ljudje se bodo sklicevali na zakon!

BTW, ali sem kje omenjal kakšne stranke? Omenim jih le takrat, ko povem, kdo je bil na oblasti na datum izbrisa.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

DZ je sinoči z 48 glasovi za in 17 proti sprejel odločitev, da naj ustavno sodišče odloči, ali je vsebina referendumske zahteve v skladu z ustavo.

Državni zbor je s tem sledil mnenju parlamentarne zakonodajno-pravne službe in vlade, ki je menila, da bi referendumsko odločanje o zakonu pomenilo odločanje o odločbi ustavnega sodišča. V sprejetem sklepu, ki so ga podprli poslanke in poslanci iz vrst LDS, ZLSD, DeSUS ter poslanca narodnosti, so ocenili, da referendumska zahteva ni skladna s petimi členi ustave. Tako so menili, da zahteva ni skladna s 1. (načelo demokratičnosti), 2. (pravna država), 3. (delitev oblasti), 14. (enakost pred zakonom) in 15. členom (uresničevanje in omejevanje pravic).

Sicer pa so poslanci iz dveh največjih vladnih strank ostale poslanske kolege še posvarili, da bi Slovenija z neupoštevanjem odločbe ustavnega sodišča tvegala obravnavo tega primera pred evropskimi institucijami. Po drugi strani pa so opozicijske SDS, NSi in SNS ter koalicijska SLS menile, da je referendum o tem zakonu povsem legitimen, ni dvomov o njegovi morebitni neustavnosti, zato tudi ustavna presoja ni upravičena.

Vir

Popravljeno . Popravil thundercat
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sym, nihče jim ni odvzel stalnega bivališča - stalno bivališče je naslov, kjer so živeli - soba, stanovanje, hiša, karkoli. Lastniki ali najemniki so še vedno lahko. Izgubili oziroma niso si pridobili dovoljenja za bivanje po zakonu o tujcih ali državljanstva.

.....napača in to velika......NE morejo biti lastniki, so lahko samo najemniki.....kot primer ti lahko navedem svojo mater, ki ji je oče moral narediti najemno pogodbo za del hiše, v kateri živi že 30.let, katero sta skupaj z očetom zgradila z krediti in odrekanjem.......sedaj ti pa nekdo reče da to ni tvoje.....lepo,kajne?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kdor nima drzavljanstva ne more imeti stalnega bivalisca v doloceni drzavi,right?Pogoj,da zivis v sloveniji je,da imas slovensko drzavljanstvo ali urejen status tujca. To so oni dobro vedeli pa si nisi zrihtali ne enega,ne drugega, zdajpa je vse kriva drzava. Seveda, dnar so zavohali. Ne zdi se mi prav, da je bilo 18000 ljudi takih lenob,da niso mogli dati vloge za drzavljanstvo (oz. je niso hoteli) ali pa si zrihtati statusa tujca. Ker pa zivijo pri nas ilegalno, bi lahko zelo hitro resili ta problem:Na tovornjake pa na kolpo,MARS!

dobro si napisal,da kdor nima državljanstva, ne more imeti stalnega prebivališča v sloveniji.......status tujca si si lahko uredil za največ 3. mesece,pa še to v tujini na ambasadi (seveda proti plačilu pristojbin, ki niso bile majhne.....v tistih časih cca.50 DEM)....skladno s tem si izgubil tudi službo in ostale stvari......nove zaposlitve se nisi mogel nadejati, kajti nihče te ni hotel zaposliti za 3.mesece,imeti obilico težav in dela z zavodom za zaposlovanje,itd......da se pa slučajno ne razpišem o postopku za pridobivanje državljanstva,kajti pri temu se pa človek resno zamisli, v kakšni državi živimo....

PS: a je mogoče kdo pomislil, da mogoče nekateri ljudje enostavno niso mogli odati vloge za pridobitev državljanstva v zakonskem roku, ki je bil predpisan in so talali državljanstvo za "gajbo piva"?.....če si pa prišel dan pozneje z vlogo, te pa niso šmirglali 5%.......

v končni fazi,KDO si lahko vzame to pravico,da nekomu, ki je tukaj že 30.let,redno plačuje davke,je vzoren državljan,ustvarja svojo eksistenco z enim samim zakonom vzame vse?....v momentu si brez vsega,popolni tujec kot nekdo, ki je ravnokar prišel čez mejo,brez človekovih pravic.......po drugi strani pa talamo državljanstvo nekomu, ki pride v Slovenijo igrat košarko za "mastne pare", pa še ne govori slovensko......

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa saj te ljudje so že pridobili državljanstva--seveda so še vedno nekateri, ki ga še danes odklanjajo(za enega smo celo premalo kulturni, da bi hotel biti državljan). Gre za DENAR, ki je pa povrh vsega tudi moj.

....mladenka , ne gre za denar.......gre za princip in način , s katerim so si nekateri dovolili izvesti to svinjarijo in za posledice, ki so nastale s tem....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Mešaš jabolka in hruške.

Plačevanju odškodnin se lahko izognemo ali vsaj močno zmanjšamo številko. Zato vem, kako bom glasoval. Referendumsko izražena volja je najmočnejši adut tudi v državah EU. Pa ne govorim o pravici do bivanja in podobnih stvareh. Se strinjam, da se pravica do bivanja uredi za nazaj, če je človek do teg upravičen. Govorim o odškodninah. Ti ljudje so imeli kožnost, da si uredijo dokumentacijo, pa je niso izkoristili. Torej do odškodnin niso upravičeni. PIKA!

....verjetno si ti eden tistih, ki je šel skozi vso to proceduro pridobivanja državljanstva in zajebavanj ter šikaniranj,kajne.....jaz osebno sem šel 2X skozi to zato ti lahko (ob pivu seveda) to malo podrobneje razložim.....

mimogrede, kako si lahko urediš dokumente,če nimaš osebne izkaznice,slovenskega pasoša in ostalih stvari?

za samo zamenjavo slovenske vozniške pri bratrancu (že prej je imel slovensko vozniško,vozniški izpit je delal v sloveniji,pa mu je žal potekla ko je bil v postopku za pridobivanje državljanstva),sem jaz osebno porabil 3. tedne laufarij okoli, iskanja dokazil, pisanja pritožb itd., da so mu jo s težko muko zamenjali,kajti pogoj je bil stalno prebivališče v SLO ali državljanstvo......pa verjemi, da če sam ne bi imel državljanstva ne bi nič uredil,kajti lahko sem si privoščil "jebanje v glavo" raznoraznih "pametnih" uradnikov, ki so se imeli za "višjo" raso....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dogajale so stvari o kakšnih nas opozarja Sym in presneto res so se dogajale stvari, kakršne opisuje VRUUUUUMMMMM (sorry če ni točno št. črk :D ).

Tudi sam poznam kar nekaj primerov, saj sem nekaj let pred tem kar dolgo živel poleg oficirskih blokov, pa tudi pri nas v firmi je juge kar precej.

Torej se ne da reči vsi so taki ali taki. Ravno zato se mi neka sistemska rešitev ne zdi sprejemljiva. Vsakega posebej prešnofati in vsakemu posebej odločiti po pravici in resnici!!

Res je pa to, da bi bilo še pod prvo potrebno odvzeti državljanstvo vsem tistim parlamentarcem in ostali vladni bandi, ki je v vseh teh letih s svojo nesposobnostjo in računico tako stanje sploh omogočila. Banda politična! :angry: :angry:

BRAVO HORJO !!!!!!!!

predlagam, da grejo oni skozi isto proceduro, pa da vidimo, koliko bojo pol glasni o odškodninah.....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sym--a ti to resno misliš o etničnem čiščenju? Jaz,ki sem domače gore list imam občutek, da je do ,,tujcev,, večja toleranca. Sama se ne smatram za nacionalista mislim pa, da ima vsak narod v sebi tisti ,,zdrav nacionalizem,,,da se se zavedaš od kod prihajaš, komu pripadaš in pišuka, ne more bit čist vsak,ki tudi jezika ne govori oz. se ga nima namena niti naučit, Slovenec. Občutek imam, da je v Sloveniji to nekaj grdega in zmerjanje raznih mirOvnih društev, da smo fašisti in nacisti se mi zdi totalen absurd sploh pa iz vidika, da živijo in delajo (med drugim)od državnega denarja.

A si predstavljaš kaj bi se zgodilo če bi izbrisani tako ropotali v Avstriji---no po moje se tam, sploh ne bi upali ust odpret.

......lepo....pa si bila kdaj v preteklih letih na uradu za tujce v Ljubljani, kjer so imeli tako veliko toleranco? sobica 20m2 brez stolov, v kateri se je na začetku po osamosvojitvi trlo ljudi, uradnik (pa ne, nisem se zmotil....bil je samo eden in še to upokojenec) je bil "ekstra " prijazen z klasičnim odgovorom "jaz vas ne razumem,tukaj se govori slovensko!!!!!".......

ne vem, kaj je pričakoval? da bo tujec, ki si pride uredit status govoril slovensko?

...se mi zdi, da če bi v Avstriji tako zaropotali izbrisani,bi letela vlada,odgovorni bi pristali v zaporu, odškodnine bi se pa delile po hitrem postopku (in ugotavljanje upravičenosti in odškodnina), kajti pri njih pravosodni sistem še deluje....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

...se mi zdi, da če bi v Avstriji tako zaropotali izbrisani,bi letela vlada,odgovorni bi pristali v zaporu, odškodnine bi se pa delile po hitrem postopku (in ugotavljanje upravičenosti in odškodnina), kajti pri njih pravosodni sistem še deluje....

... po moje pa bi naslednji dan po poteku dokumentacije vsi dobili policijsko spremstvo do meje, kajti ilegalci v državi nimajo kaj početi.

Kaj so počeli uradniki, ne vem in sem proti različnem šikaniranju, vendar pa zakon je zakon, takšen je veljal leta 1991 in kdor ga ni upošteval, naj posledice nosi sam.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

... po moje pa bi naslednji dan po poteku dokumentacije vsi dobili policijsko spremstvo do meje, kajti ilegalci v državi nimajo kaj početi.

Kaj so počeli uradniki, ne vem in sem proti različnem šikaniranju, vendar pa zakon je zakon, takšen je veljal leta 1991 in kdor ga ni upošteval, naj posledice nosi sam.

Se čisto strinjam :OK:

Jaz jih kar nekaj poznam, ki so dobili državljanstvo,pa nobeden ni imel težav samo mal je moral rit dvignit pa na občino it :doze:

Sedaj pa sprašujejo če bodo oni tud moral prispevat za odškodnine za ˝izbrisane˝,

ker so slovenski državljani :lol1:

bojo kaznovani ker niso špekulirali :hmm:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tudi u Minhenu dokaj malo ljudi govori nemško. Da ne bi omenil koliko amerov govori angleško (tekoče in razumljivo).

Če bi jaz v Venezueli recimo živel 30 let, se mi ziher ne bi dalo na avinijo del Gato razlagat da sem Venezuelc. Poznam nekaj ljudi, ki se jim je kaj takega zdelo pod častjo in imajo še zdaj hude probleme. Ja, tudi taki ki so bili v JLA jobih jih imajo. Pa kva. Gospa, ki podeljuje državljanstva ino stalna bivanja na El Gato Street je vsaj 15 let ista oseba in težko bi trdil, da je rojena tukaj. Prej za udbo, zdaj za druge dobre plačnike.

Kdor je na Golem cuzal skale pet let in izgubil vse to, če ne kaj več, je dobil pavšalno odškodnino leta 96. Pika. Ob dejstvu, da so procesi po TEDANJIH zakonih bili neveljavni. Še opravičila v cajtengu ni bilo.

Milan K., ki bi pred 15 leti lahko rekel : tovariši, saj zdaj je pa vse v redu, pa se je delal kot tisti v Nuernbergu : a dej nehi, a je to sploh kdaj res dogajal?

Krivice je treba popravit, zlasti če se jih namerno stori. Drugač pa spisek z imeni ven, če se kdo samo grebe.

Pri vsaki kolektivni zadevi je itak polno prisklednikov. Samo Šubičevo si poglejte.

Če jutri nič ne napišem, sem v samici. Pridete lahko brez motorjev.

RŠ, nedelja : oddaja za Rome in tiste, ki bi to radi postali

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Res je pa to, da bi bilo še pod prvo potrebno odvzeti državljanstvo vsem tistim parlamentarcem in ostali vladni bandi, ki je v vseh teh letih s svojo nesposobnostjo in računico tako stanje sploh omogočila. Banda politična! :angry: :angry:

UUUUooo! To sem pa šele zdele prebral. 3x kar pač piješ ob prvi do drugi priložnosti. Razen če se jutri vidva v tisti samici (šparprogram, pa dajo po dva).

PM za lokacijo in termin.....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Se strinjam,da je krivice treba popravit samo ne tako brez presoje. S tem se strinjajo vsi samo predlagani zakon je imel preveč lukenj. Zakaj ga niso hoteli sprejeti dodelanega,kot ga je predlagala opozicija vejo pa samo oni jest si lahko pa samo mislim. Že v osnovi je bilo in je talanje državljanstev zgolj nabiranje glasov.

Glede urada za statuse --pa kaj bi ti hotel-da se to ureja v toplicah? Tudi v čakalnici za dohtarja al pa na borzi dela al pa na avtobusu, dostikrat ni prostora za sedet zato je tole nabijanje kok morajo revčki stoje čakat in kok je ,,penzjonist,, aroganten srce parajoče. ---zdej moram jet pa na urgenco srce zašit.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Večji del tako tu kot drugje se je izoblikovalo mnenje :

Ja krivice je treba popravit, ampak ne vsakemu.

Bo treba dobro izprašat vsakega, pa da vidimo kaj je takrat delal.

Vsak tako izprašan bo odgovoril, da je takrat slovenske zastavice risal, pa za naše navijal in se slovensko učil.

Kako boste ugotovili kaj je kdo takrat mislil, kaj delal ?

Ni bilo nobene sllužbe, ki bi te ljudi zasledovala in kakršnekoli dokaze zbirala.

Predvsem pa skoraj nobeden od njih se ni prekršil po obstoječi zakonodaji.

Pa vsi vemo, da je marsikdo dokaj odkrito čakal, da pridejo njegovi, pa da se vidi, ko je gazda.

Ampak za sodišče je to premalo, vse ostalo je pa lov na čarovnice.

In lova na čarovnice ne bi rad doživel.

Tako kot velja, da četudi barabe na prostost spustiš, da le ne bo kdo po nedolžnem nastradal, je to tudi tukaj tako.

Ogromno barab bo profitiralo, zato da se bodo lahko nedolžnim krivice popravile.

Kaj čmo tako je življenje. Taka je demokracija

Nekateri smo obsojeni na to da krivice vseh sort popravljamo. :(

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kot vidim, prenese tale forum (pa ne samo ta) kar precej morbidnosti in nestrpnosti.

Ne zagovarjam nobenega (niti nobenega ne obtožujem), vendar imam občutek, da se nobenemu od najbolj "napetih" v tej temi še ni zgodila krivica.

Ko je zaradi dejanja ali napake drugih ali drugega, ceno tega moral plačati sam...

Ko tako vneto govorite, kako so vsi imeli možnost in čas....

Že mogoče. Vendar samo en primer. Pa čeprav mogoče ni čisto pravi.

Samo poglejte, koliko ljudi je plačalo 90ksit kazni, ker so se vozili z pretečenim vozniškim. Pa smo tam in sicer pri prijaznosti in življenjskosti naše birokracije....

In nihče ni niti pomislil, da nepravočasno podaljšanje vozniške pomeni, kot , da voziš brez izpita. Kot , da ga sploh nikoli nisi imel....

P.S. preglejte svoje vozniške pravočasno , da ne boste tudi vi izbrisani!!!

Že res, da je bil rok pol leta , itd.vendar si po moje rabil biti pol pravnika, da si se dokopal do informacij, itd. In čakalne vrste.... Veliko ljudi sploh ni vedelo. Veliko ljudi se je imelo tako avtomatsko za Slovence in čutilo pripadnost SLO, da sploh pomislili niso, da bi morali to dokazovati še pred uradniki.

Sem spet proti vetru, vendar....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Samo poglejte, koliko ljudi je plačalo 90ksit kazni, ker so se vozili z pretečenim vozniškim. Pa smo tam in sicer pri prijaznosti in življenjskosti naše birokracije....

In nihče ni niti pomislil, da nepravočasno podaljšanje vozniške pomeni, kot , da voziš brez izpita. Kot , da ga sploh nikoli nisi imel....

Saj je primerjava kar v redu. Bistvo je v tem, da je tisti, ki je pozabil podaljšati vozniško, pač plačal kazen in si jo uredil. Nikomur ni padlo na pamet, da bi tožil državo in zahteval nevem kakšno odškodnino. Pač človek je zaj..., plačal kazen (s stisnjenimi zobmi) in adijo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Veliko ljudi se je imelo tako avtomatsko za Slovence in čutilo pripadnost SLO, da sploh pomislili niso, da bi morali to dokazovati še pred uradniki. 

:blink: :blink: :blink:

misliti in srati NI isto, jest lohk tudi mislim, da če nimam denarja lohk nasilim bankomat in si ga vzamem (zalkaj bi tam stal polhen denarja jest pa, ki ga rabim pa hodim okoli brez). Po moje na sodišču tole moje ,,mislim,, ne bi vzdržalo. Zato Ne igrat na sentimentalno struno naivnosti.

Poleg tega pa če si poslušal izbrisane-Krivica ni bil problem o pridobivanju državljanstva ampak v tem, da ga niso hoteli imeti, statusa tujca pa si niso uredili.

Popravljeno . Popravil lina
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

1.)misliti in srati NI isto.....

2.)Poleg tega pa če si poslušal izbrisane-Krivica ni bil problem o pridobivanju državljanstva ampak v tem, da ga niso hoteli imeti, statusa tujca pa si niso uredili.

1.)Iz takih lepih ust take besede... :P

2. Krivica boš morala poslušati še enkrat. Problem večine (ponavljam: večine, ne vseh) naj bi bil, da po dolgoletnem bivanju v Sloveniji sploh pomislili niso, da uradno niso Slovenci.

poznam primere, ko so bili ljudje samo rojeni v Srbiji (Ker se je pač mati ob rojstvu tam nahajala) pa so na občini ob podaljšanju dokumentov izvedeli, da uradno niso Slovenci. Par mesecev prepozno...

Razumi tudi končno, da ne govorim o ljudeh, ki so zavestno odšli z JLA v jugo, se tam borili, nato pa po parih letih prišli nazaj. Ali pa med vojno streljali po naših.

Ampak taki naj bi odgovarjali pred sodiščem.

In taki ne sodijo v isti koš z ostalimi...

Sicer pa škoda prepričevati prepričane.

Le toliko nestrpnosti in vsevednosti me moti. verjetno ste vsi idealni, se ravnate točno po predpisih in črki zakona.

Sicer nisem veren, ampak menda je Kristus rekel:

Vržite kamen vame vsi, ki ste brez greha....

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!