Skoči na vsebino

Komplet prve pomoči za motoriste in prva pomoč ob nezgodi

Priporočene objave

Objavljeno
pred 28 minutami, DAMI34 pravi:

sem že pisal v tej temi, pa bom še 1x

-s tistim kompletom ne boš nudil ravno neke prve pomoči

-sam sebe kot ponesrečenca ne moreš obvezati (razn če se urežeš v prst)

-ob vsaki nesreči se najde nekdo, ki ima večjo prvo pomoč kot je motoristična

-prva pomoč je po zakonu obvezna

- PRVA pomoč...odprt zlom-sterilo pokriješ rano, da se dodatno ne inficira, krvavitev-z kompresijsko obvezo poskrbiš, da ne izkrvaviš, pneumothorax-zapreš luknjo preden se zadušiš itd, itd....komplet vsebuje dovolj (ob dovolj znanja), da si rešiš (ali ti rešijo) življenje...kar je namen PP

-Sam sebe lahko še kako dobro obvežeš oz. si rešiš življenje (seveda na to vplva še veliko drugih okoliščin)...ali imaš vsaj možnost...veliko več kot brez PP

-Vse je odvisno kje se voziš. Na cesti recimo Osankarica-Areh (in podobnih), bo v najboljšem primeru prišel mimo kak pohodnik, ki ima s seboj pomečkan sendvič in piksno pira...edina PP je pri tebi.

-prva pomoč je poleg zakonske obveze tudi uporabna...lahko tudi življensko odločujoča

Zanimivo da ni polemike o čeladi..., ki te stiska po ličnicah, ne moreš kadit med vožnjo, poleti ti je vroče, od švica je sluzasta, nekatere so celo grde, je velika in je nimaš kam dat v motorju, ko je ne rabiš....in je tudi zakonsko obvezna. Pa jo nosimo na glavi iz čisto posebnih razlogov...zakon gor ali dol....:)

• Všeč mi je 3
Objavljeno
pred eno uro, DAMI34 pravi:

zato pa sem napisal točko 4

Meni osebno je bolj pomembno, da bi obnovili znanje prve pomoči, doktrina se je precej spremenila in se spreminja. V prvi vrsti pa itak skoraj nimaš kaj narediti ob prometni nesreči, kot 

poskrbeti za varnost, zavarovanje kraja dogodka, da ne pride še do večjega sranja

pomagat človeku, če se duši

mogoče kompresijsko obvezati, če je huda krvavitev

poskrbeti, da pridejo čimprej reševalci

Se strinjam s tem , da bi bilo potrebno znanje obnavljati. Ker roko na srce tisto kar so nas ucili , ko smo delali izpite smo ze vse pozabili in tudi precej se je spremenilo.(No, jaz osebno se usposobljena za nudenje prve pomoci, ker sem gasilka s specialnostjo bolnicar.)

Jaz imam prvo pomoc tut v svoji torbici in ko grem v hribe. Kot je ze BIF napisal nudenje PP je nasa dolznost in tudi s tistim malim paketekom lahko resis zivljenje. 

• Všeč mi je 3
Objavljeno
pred 1 uro, BIF pravi:

- PRVA pomoč...odprt zlom-sterilo pokriješ rano, da se dodatno ne inficira, krvavitev-z kompresijsko obvezo poskrbiš, da ne izkrvaviš, pneumothorax-zapreš luknjo preden se zadušiš itd, itd....komplet vsebuje dovolj (ob dovolj znanja), da si rešiš (ali ti rešijo) življenje...kar je namen PP

-Sam sebe lahko še kako dobro obvežeš oz. si rešiš življenje (seveda na to vplva še veliko drugih okoliščin)...ali imaš vsaj možnost...veliko več kot brez PP

-Vse je odvisno kje se voziš. Na cesti recimo Osankarica-Areh (in podobnih), bo v najboljšem primeru prišel mimo kak pohodnik, ki ima s seboj pomečkan sendvič in piksno pira...edina PP je pri tebi.

-prva pomoč je poleg zakonske obveze tudi uporabna...lahko tudi življensko odločujoča

Zanimivo da ni polemike o čeladi..., ki te stiska po ličnicah, ne moreš kadit med vožnjo, poleti ti je vroče, od švica je sluzasta, nekatere so celo grde, je velika in je nimaš kam dat v motorju, ko je ne rabiš....in je tudi zakonsko obvezna. Pa jo nosimo na glavi iz čisto posebnih razlogov...zakon gor ali dol....:)

-k sem se jaz razbou, bi lahko imel 10 prvih pomoči na razdalji pol metra, pa si prav nič nisem mogel pomagati. :D

-Gledalci, ki so stali okrog mene, niso vedeli sploh kaj bi naredili, nekateri bi mi celo čelado dol stavli

-Še reševalci se niso ubadali z odprtim zlomom, le roko mi je držal medicinec

-tako da, v idealnih pogojih je moto PP pogojno uporabna

čelada se pa ne more primerjati s PP. Čelada je sama opravila delo ko je bila na glavi....če hočeš ti dam slike čelade po opravljenem delu :P

received_10207413878360180.jpeg.34ca170793ee86d2ff8d07ac0b39d3bc.thumb.jpeg.b008f3600c0db9fe4b3f4cc49723f3ed.jpegreceived_10207413879120199.jpeg.384552f12deae6d648c7e08d7cc268a4.thumb.jpeg.38626494beac968c3a6444cc19c39820.jpeg

• Všeč mi je 2
Objavljeno

Verjamem in se strinjam....in bog daj, da bi celo življenje menjaval PP zato, ker ji je pretek rok uporabe in nikoli zaradi uporabe. Pa vendar...za nekoga zgolj zakonska obveza, za druge "must be"...zlu ne trebalo...:blush:

Seveda razprava o čeladi sploh ni smiselna...amapk, če se ne bi videla na daleč in ne bi bila obvezna....verjemi, da bi našel delegate, ki se bi vozili brez nje....da o "kahlicah" na glavi ne govorim....:slap:...ampak tako pač je...

Objavljeno
pred 18 urami, twom pravi:

Enkrat sem že omenil, pa ni bilo odziva..., če moje vozilo nima tehničnih značilnosti, kako potem?

Npr, če starodobnik nima vgrajenega vzglavnika ali varnostnega pasu, ga pač ne rabiš imeti. Zakaj potem rabim imeti na motorju prvo pomoč, če na motorju ni nikjer prostora za to.

Sam prve pomoči ne vozim s seboj, ker jo nimam kam dat. 

Borut?

Prvo pomoč moraš imeti s seboj. 

Objavljeno
pred 3 urami, DAMI34 pravi:

-k sem se jaz razbou, bi lahko imel 10 prvih pomoči na razdalji pol metra, pa si prav nič nisem mogel pomagati. :D

-Gledalci, ki so stali okrog mene, niso vedeli sploh kaj bi naredili, nekateri bi mi celo čelado dol stavli

-Še reševalci se niso ubadali z odprtim zlomom, le roko mi je držal medicinec

-tako da, v idealnih pogojih je moto PP pogojno uporabna

čelada se pa ne more primerjati s PP. Čelada je sama opravila delo ko je bila na glavi....če hočeš ti dam slike čelade po opravljenem delu :P

received_10207413878360180.jpeg.34ca170793ee86d2ff8d07ac0b39d3bc.thumb.jpeg.b008f3600c0db9fe4b3f4cc49723f3ed.jpegreceived_10207413879120199.jpeg.384552f12deae6d648c7e08d7cc268a4.thumb.jpeg.38626494beac968c3a6444cc19c39820.jpeg

Če imaš prvo pomoč s seboj, si lahko z njo pomagaš. V nasprotnem primeru si pomagaš s tvojimi nasveti. Mogoče pa ustavijo krvavitev in preprečijo okužbo rane. 

• Všeč mi je 2
Objavljeno
pred 7 urami, BIF pravi:

Ne razumeš bistva. Ne glede na motor, starost, obliko, namen itd....PP ima svoj namen in kot takšen je zakonsko predpisan dodatek. Tudi sam imam motor, ki nima prav nobenega prostorčka za PP...pa je novodobnik...in tudi tebi zaradi tega ni treba bit zafrustriran. Tvoja obveza je, da najdeš način in prostor za PP ne zaradi zakonodajalca temveč zdravega razuma, kolikor ga kdo premore.

Da bo lažje razumljeno zakaj "branim" prisotnost kompleta PP na motorju. 10 let sem delal v operacijski (anestezija) in po domače "šok-sobi", kjer sem se žal nagledal vegetativnih stanj motoristov od katerih jih je le skromen del uspel priti do Soče. Veliko jih je žal svojo pot končalo pri nas, TUDI zato, ker jim ni bila pravočasno nudena prva pomoč....včasih tudi nepravilno...ampak to je spet stvar neke druge razprave. Ne glede kaj si kdo misli o vsem skupaj....PP je pomemben "dodatek" in ne nebodigatreba, ki ga nimaš kam vtaknit, da bo peciklek in njegov lastnik lepo izgledal. In tudi zato vozim le z tistimi, ki se zavedajo tudi takšnih "malekosti" kot je PP na motorju in za katere vem, da bodo znali ukrepat, če se mi karkoli zgodi....ne pa samo letat z mobitelom okoli kot kura brez glave.

Zakonsko skladje in neskladje pa tukaj sploh ni potrebno...zdrava pamet pa je potrebna....kolikor je kdo pač premore.

Hja z tvojega vidika te razunem ampak postavi se v kozo nekoga, ki o nudenju prve pomoci ve toliko, kot so ga naucili v hitrem tecaju. Pride na mesto ponesrecenca motorista, je v nezavesti , udi so bingljavi, ker ima polomljene kosti, hrope, krvavi... kaj pa lahko laik napravi z tole prvo pomocjo? Tole je kvecjemu za kaksno urezjino povit. Bi bilo bolje, ce bi bil obvezen sestavni del motorja avtomatsko klicanje pomoci, kot imajo to po novem avtomobili. Pa ce bi se lahko v tej ljubi podalpski dezelici koncno uvedli centri za helikoptersko resevanje. Potem bi morda bilo vec prezivelih kajne?

• Všeč mi je 3
Objavljeno
pred 46 minutami, Borutt pravi:

Če imaš prvo pomoč s seboj, si lahko z njo pomagaš. V nasprotnem primeru si pomagaš s tvojimi nasveti. Mogoče pa ustavijo krvavitev in preprečijo okužbo rane. 

Moji nasveti so v primeru nezgode prav toliko uporabni kot pa prva pomoč, ki jo imam s seboj :ras: (oboje bolj mal)

Pa da se zresnimo:

imaš PP, ne znaš pa:

-ne veš kaj sploh ukreniti s ponesrečencem, ga obrniti, premikati, ne premikati, sneti čelado, odpeti obleko...

-očistiti ponesrečencu dihalne poti,

-masirati srce, oziroma oživljati,

A imaš PP in vsi problemi izginejo :D

• Všeč mi je 2
Objavljeno (popravljeno)

Moraš jo met , pa zelo je pomemben rok uporabe !

Popravljeno . Popravil Kmet2
Objavljeno

Zoped pogled s strani nekoga, ki je strokovno usposobljen. Jaz nisem trdil, da bom gledal stran in ne bom pomagal. Ampak koliko laikov, ki prvic v zivljenju vidijo prometno nesreco od blizu, z krvjo in vsem, kar spada zraven je pa to sposobno izvesti, brez da bo naredilo se vec skode? Pa tak klincev albanski sistem, da lahko helikopter aktivira zgolj resevalec? Ce bi to bilo porihtano bi ze v centru za resevanje glede na opis klicatelja in razdaljo do ponesrecenca odlocili ali helikopter ali kombi. Torej na pol mrtev najprej cakam na resevalca 45 minut, pol pa se 15 minut, da prifrci helikopter, ker bog ne daj, da bi bilo resevanje predrago po nepotrebnem. Bolje, da kaksen umre, bomo prisparali za kaksno gumo za Patrio.

Leta 2003 sem imel nesreco v Avstriji. Nic tragicnega, zlom tibie in fibule, sicer brez praske. Bil sem pri zavesti in pomoc je poklical nekdo drug. Ker pa je to bilo na cesti pod Pavlicevim sedlom so brez filozofiranja poslali helikooter iz Celovca. No pri nas bi verjetno bil potreben najprej zdravniski konzilij, potem pa bi se direktor zdravsrvene zavarovalnice moral pozegnat. Cudi pa me, da me hihce nic ne vprasa o mnenju, ko placujem v zdravstveno blagajno.

Ves kaj si kislim o taksni drzavi? :angryrant1:

Objavljeno
pred 45 minutami, dr.looney pravi:

Vidis ko nimas pojma. ( ne jemlji tega kot osebni napad.)

Najbolj pomebnih je prvih 10 minut od nastanka nesrece. Torej najprej bo pri tebi laik. Lahko se zgodi da resevalcev ne bo eno uro. Helikopter pa lahko aktivira samo resevalec na kraju dogodka. Torej laik je prvi tam.Torej je smiselno uvesti obnavljanje znanja iz PP. Avtomatsko klicanje prve pomoci je super stvar a zivljenja ti ne bo resila ce resevalci rabijo do tebe vec kot pol ure.

Torej kaj narediti v opisanem primeru.

Preveris kraj nesrece in ga zavarujes. 

K ponesrecencu pristopis od spredaj in pogledas kaj je z njim. Poklices na pomoc da ti pride kdo pomagat. Preveris zavest in dihanje. Hropenje ni dihanje. Torej clovek ne diha in nima zavesti. 

Ce tu se nekdo pomaga mu narocis na poklice 112. Ti zacnes z ozivljanjem. 

Ostale poskodbe niso pomembne razen hude krvavitve. Ce sta vsaj dva eden ozivlja drugi oskrbi krvavitev. 

Ozivlja se 30 stisov prsnega koša 2 vpiha. Vpihe ni nujno dajat ce imas zadrzke. Ce sta sva en daje vpihe drug izvaja stise. Menjata se na dve minuti. To pocneta do prihoda resevalcev.

Z motoristicno PP lahko naredis kompresijsko brez problema.

z marsičem lahko naredim kompresijo BP..še vedno nismo opravičili male škatlice :P

Objavljeno
pred 12 minutami, DAMI34 pravi:

z marsičem lahko naredim kompresijo BP..še vedno nismo opravičili male škatlice :P

Če jo imaš, jo lahko uporabiš. To je dovolj velik razlog za.

Objavljeno
pred 1 minuto, Borutt pravi:

Če jo imaš, jo lahko uporabiš. To je dovolj velik razlog za.

če jo imaš , ne plačaš kazni, to je dovolj velik razlog. Drugih ne vidim.

Saj veš, da ne bova prišla do konca mar ne? :P

• Všeč mi je 2
Objavljeno (popravljeno)

Ne spremljam teme v celoti, tak da nisem siguren a je problem paket prve pomoči, ki jo obvezno motorist mora imeti ali znanje prve pomoči. Oprema je bolj kot ne šala, je pa boljše imeti nekaj malega pri sebi, kot čisto nič.

Glede znanja prve pomoči pa tako. Večina voznikov, ki ima vozniško več kot 10 let več ne pozna vseh prometnih znakov na cesti, talnih označb, splošnih pravil, ne da bi obvaladalo osnove prve pomoči. Ne vem kako je zdaj, a takrat, ko sem jaz delal prvo pomoč (1996/97) sem jo naredil tako, da sem odgovoril na tri vprašanja, nič teoretičnega preverjanja, prakičnih vaj, itn. PP bi morali obnavljati vsakih nekaj let, izvajati več na praktičnem delu, kot sami teoriji. Politravmatiziran poškodovanec ni šala, marsikdo lahko naredi ob njem več škode, kot dobrega. Nikomur ne bi škodilo, če bi v smeri usposobljenosti iz prve pomoči storili več.

pred eno uro, dr.looney pravi:

Vpihe ni nujno dajat ce imas zadrzke.

Žal velja to za kratek čas, približno po 5. minutah so rezerve kisika izrabljene.

Popravljeno . Popravil Andrejcer
Objavljeno (popravljeno)
pred 6 minutami, Andrejcer pravi:

.....

Žal velja to za kratek čas, približno po 5. minutah so vse zaloge kisika izrabljene.

To drzi.

A se vseeno je bolje da se izvajao vsaj stisi prsnega kosa kot pa nic.

Ker vpihovanje je laike odvracalo od tega da so sploh kaj storili. 

Popravljeno . Popravil dr.looney
Objavljeno (popravljeno)
pred 47 minutami, IZTOK pravi:

Zoped pogled s strani nekoga, ki je strokovno usposobljen. Jaz nisem trdil, da bom gledal stran in ne bom pomagal. Ampak koliko laikov, ki prvic v zivljenju vidijo prometno nesreco od blizu, z krvjo in vsem, kar spada zraven je pa to sposobno izvesti, brez da bo naredilo se vec skode? Pa tak klincev albanski sistem, da lahko helikopter aktivira zgolj resevalec? Ce bi to bilo porihtano bi ze v centru za resevanje glede na opis klicatelja in razdaljo do ponesrecenca odlocili ali helikopter ali kombi. Torej na pol mrtev najprej cakam na resevalca 45 minut, pol pa se 15 minut, da prifrci helikopter, ker bog ne daj, da bi bilo resevanje predrago po nepotrebnem. Bolje, da kaksen umre, bomo prisparali za kaksno gumo za Patrio.

Leta 2003 sem imel nesreco v Avstriji. Nic tragicnega, zlom tibie in fibule, sicer brez praske. Bil sem pri zavesti in pomoc je poklical nekdo drug. Ker pa je to bilo na cesti pod Pavlicevim sedlom so brez filozofiranja poslali helikooter iz Celovca. No pri nas bi verjetno bil potreben najprej zdravniski konzilij, potem pa bi se direktor zdravsrvene zavarovalnice moral pozegnat. Cudi pa me, da me hihce nic ne vprasa o mnenju, ko placujem v zdravstveno blagajno.

Ves kaj si kislim o taksni drzavi? :angryrant1:

To kar sem ti napisala bi moral znat laik.

Po novem se uvajajo dispecerski centri in potem bo laikom pomagal dispecer.

S strinjam da bi glede resevanja moralo biti drugace, a na zalost gre na slabse. 

Aja pa se to helikopter v slabih vremenskih pogojih ne bo prisel. 

Popravljeno . Popravil dr.looney
  • Všeč mi je 2
Objavljeno
pred 34 minutami, DAMI34 pravi:

če jo imaš , ne plačaš kazni, to je dovolj velik razlog. Drugih ne vidim.

Saj veš, da ne bova prišla do konca mar ne? :P

Če jo imaš, jo lahko uporabiš. 

Objavljeno
pred 2 minutami, Borutt pravi:

Če jo imaš, jo lahko uporabiš. 

če jo znaš in če jo imaš za kaj uporabit.

To je isto kot če bi napisal, če mam krila bi lahko poletel :P

• Všeč mi je 3
Objavljeno

Vsako pomlad imamo vsi motoristi kar večkrat možnost obnavljati znanje nudenja prve pomoči ponesrečencu. 

Vsak laik lahko zavaruje mesto nesreče, pokliče 112, ponesrečenca pripravi v položaj za oživljanje in oźivlja.

Čelada se sname v primeru, da je ponesrečenec v nezavesti in še to s pomočjo druge osebe.

Zapomniti si moramo nekaj, za vedno: če nudimo pomoč ponesrečencu, mu damo šanso, da preživi.

Objavljeno
pred 11 minutami, KARMEN1 pravi:

Vsako pomlad imamo vsi motoristi kar večkrat možnost obnavljati znanje nudenja prve pomoči ponesrečencu. 

Vsak laik lahko zavaruje mesto nesreče, pokliče 112, ponesrečenca pripravi v položaj za oživljanje in oźivlja.

Čelada se sname v primeru, da je ponesrečenec v nezavesti in še to s pomočjo druge osebe.

Zapomniti si moramo nekaj, za vedno: če nudimo pomoč ponesrečencu, mu damo šanso, da preživi.

absolutno, le s škatlico PP si dost pomagat ne moreš :D

• Všeč mi je 2
Objavljeno
pred 20 minutami, DAMI34 pravi:

absolutno, le s škatlico PP si dost pomagat ne moreš :D

Kaj pa če na mestu nesreče (nekomu) slečeš lepo oprano platneno srajco, pa jo razrežeš na trakce, pa to ponucaš kot gazo, frbant, povoj... Sam razmišljam, če bi se s tem dalo kej bolj pomagat...

Objavljeno
pred 3 minutami, izibajker pravi:

Kaj pa če na mestu nesreče (nekomu) slečeš lepo oprano platneno srajco, pa jo razrežeš na trakce, pa to ponucaš kot gazo, frbant, povoj... Sam razmišljam, če bi se s tem dalo kej bolj pomagat...

točno tako, saj to pojasnjujem že kakih 50 strani.

če razčlenimo prometno nesrečo.

1. samo en udeleženec, padeš in ni nikogar, hude poškodbe, moped v malinah...kako boš do prve pomoči? Ne moreš.

2. če so milejše poškodbe in si pokreten, verjetno PP ne rabiš mar ne? Za praske se človek hitro znajde.

3. če je udeležen avto se lahko uporabi avto komlpet, ki je nekoliko večji, pa še to za samo par zadev. Torej kompresija in povitje rane.

Drucga z PP nimaš kaj počet. Sploh pa ne z moto PP.

ps. js mam PP, ker jo rabim zase. V škatlici PP mam namreč koplet za flikanje gume. Zlo uporabno :P

Objavljeno
pred 24 minutami, izibajker pravi:

....in škarje si dobil kje....v skatlici za PP....:ras:

• Všeč mi je 3
Objavljeno
pred 20 minutami, DAMI34 pravi:

ps. js mam PP, ker jo rabim zase. V škatlici PP mam namreč koplet za flikanje gume. Zlo uporabno :P

A pa ni to bolš k navadni flajštri...s tem oboje nardiš...z flajštram pa nauš gume fliku:P

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!