Skoči na vsebino

Priporočene objave

Objavljeno
pred 15 minutami, VS800 pravi:

a lohka prašam kaj je to QUARK zaena žvau?

Lik iz Star trek......:ras:

Al pa subatomski delec....;)

Objavljeno
Just now, dr.looney said:

Lik iz Star trek......:ras:

Al pa subatomski delec....;)

Definitivno prej tole dvoje asociacija k pa hrana, se čist strinjam ;) 

  • Všeč mi je 3
Objavljeno
pred 25 minutami, lucif3rka pravi:

Če se lih gremo nekaj.. Sm vnesla vso včerajšnjo hrano v My Fitness Pal aplikacijo:

zajtrk: quark (125g), ovseni (20g), whey, pest borovnic
kosilo: puranja prsa (150g), mešana kuhana zelenjava, solata
malica + večerja (pojedla v dveh delih): omleta - 3 jajca, grah (50g), puranja prsa (2 rezini puste salame), solata
dodatno čez dan: latte macchiato, košček 90% čokolade :blush:, BCAA (10g) pred vadbo, CLA, karnitin, multi vitamin, 1g C vitamina in omega 3

cca 1300kcal, 50% beljakovin (149g), 24% OH (73g), 26% maščob (35g). Za to, da nism nč vnaprej splanirala pa kaj preveč gledla kaj in kako... Še kr ok no :P Lahk bi sicer mogoče manj beljakovin, pa manj kalorij na splošno, k je bla itak čist na izi vadba ob kašlju, ampak ajd :blush:

Bogi purani...

Objavljeno
pred 6 minutami, MARE 65 pravi:

Bogi purani...

Purani, kure ???? ... kanibalizem :blush:

  • Všeč mi je 3
Objavljeno

ksna je razlika med rikoto (albuminsko skuto) in qurkom?

me zanima zarad testa za štrudl :P

Objavljeno
pred 2 minutami, cikadina pravi:

ksna je razlika med rikoto (albuminsko skuto) in qurkom?

me zanima zarad testa za štrudl :P

Jest v sirov štrudel zamešam grški jogurt in nam je super.

  • Všeč mi je 2
Objavljeno
3 minutes ago, cikadina said:

ksna je razlika med rikoto (albuminsko skuto) in qurkom?

me zanima zarad testa za štrudl :P

Pojma nimam :D Po mojem ma bistveno manj maščob (quark 0.1), pa malo bolj gladek je po teksturi, tak čist spasiran, kot kakšen namaz. Je pa dokaj kompaktna/suha zadeva, jaz si ga za šejk redčim z vodo.

Objavljeno
pred 15 minutami, cikadina pravi:

ksna je razlika med rikoto (albuminsko skuto) in qurkom?

me zanima zarad testa za štrudl :P

Quark je navadna skuta, ki se naredi s sirjenjem kislega mleka. Dobiš skuto (quark) in sirotko

S ponovnim sirjenjem sirotke pa dobimo albuminsko skuto

Pravijo, da je slednja lažje prebavljiva.

Objavljeno
pred 2 minutami, Alla pravi:

Quark je navadna skuta, ki se naredi s sirjenjem kislega mleka. Dobiš skuto (quark) in sirotko

S ponovnim sirjenjem sirotke pa dobimo albuminsko skuto

Pravijo, da je slednja lažje prebavljiva.

hvala alla

Objavljeno
pred 1 uro, Alla pravi:

Quark je navadna skuta, ki se naredi s sirjenjem kislega mleka. Dobiš skuto (quark) in sirotko

S ponovnim sirjenjem sirotke pa dobimo albuminsko skuto

Pravijo, da je slednja lažje prebavljiva.

Skratka včasih so se krave ukvarjale s kemijo, zdaj se pa laboratoriji ;)

Objavljeno

No, glej...sirotka od vedno velja za precej zdravo zadevo in tudi beljakovinepridobljene iz nje enako.
Je pa res, da so vmes ljudje malce pozabili na to, ker so pač imeli polno rit vsega.

Pa zato niso rabili nobene kemije in laboratorijev

  • Všeč mi je 3
Objavljeno

Se strinjam in v jabolčnem štrudlu je skuta božanska, pa s palačinkami njami...pa bjurek ne smem pozabit ;) sirotka pa...no ja...ko voli nek izvoli...

  • Všeč mi je 3
Objavljeno

iz sirotke se pa nrdi rikota, same sirotke jst ne bi. meni je fajn ker ni kisla, paše pa fajn tako v slanem kot sladkem. 

Objavljeno
pred eno uro, MARE 65 pravi:

Se strinjam in v jabolčnem štrudlu je skuta božanska, pa s palačinkami njami...pa bjurek ne smem pozabit ;) sirotka pa...no ja...ko voli nek izvoli...

Saj iz sirotke tudi delajo skuto - albuminsko skuto. 

Objavljeno

in pol in pol in pol....pol pa jokajo da so občutljivi na laktozo.....

  • Všeč mi je 2
Objavljeno

Ta najboljšo skuto sem jedel na Velk planin k jo je teta nardila v lesen koč...

  • Všeč mi je 3
Objavljeno

No, tlele je kako se dela albuminska skuta.

Od sirotke …

No, pojdimo lepo po vrsti. Ko sirar iz kravjega, kozjega ali ovčjega mleka v postopku sirjenja naredi sveži sir, ostane kot stranski proizvod tekočina, ki ji rečemo sirotka. Iz mleka se v obliki sira izločijo predvsem beljakovina kazein in večina mlečnih maščob, v sirotki pa ostanejo beljakovine iz vrst albuminov in globulinov. Sirotka je prosojno bele do rumenkaste barve in je lahko kisla ali sladka, odvisno od postopka, sirjenja in njene fermentacije. Njen največji adut je, kot že rečeno, vsebnost nekaterih esencialnih beljakovin, ki so lažje prebavljive, se hitro vsrkajo v organizem in imajo dokazano pozitivne učinke na regeneracijo tkiv. Vsebuje torej številne beljakovinske frakcije, ki pozitivno vplivajo na imunski sistem. To so predvsem beta-laktoglobulini, alfa-laktalbumini in imunoglobulini. Vsi trije delujejo kot močni zaščitniki pred raznimi boleznimi. Zdravilne učinke sirotke je poznal že znameniti starogrški zdravnik Hipokrat. Priporočal jo je pri težavah s prebavo, različnih kožnih nevšečnostih, kot preventivo pred različnimi zastrupitvami ter za čiščenje krvi. V 18. in 19. stoletju je ta krepčilna pijača spet doživela preporod. Gospoda se je v tistem času iz različnih predelov Evrope vozila v Švico, prav na zdravilne tretmaje s sirotko. Čeprav je mlečni izdelek, številni ljudje, ki jim sicer njihovo uživanje povzroča težave, teh pri sirotki nimajo.

… do albuminske skute

Danes se večinoma uporablja kot krma za živali, kot aditiv (npr. pri peki, kjer močno izboljšuje kakovost testa) oz. kot začimbni dodatek nekaterim jedem. No, še največ se je kar zlije stran – samo pri nas je menda mlečna industrija zavrže prek 150.000 ton na leto! Na srečo se je nekaj porabi za proizvodnjo albuminske oziroma tako imenovane sirarske skute. Pripravijo jo tako, da sirotko segrejejo na dobrih devetdeset stopinj Celzija, dodajo nekaj kisave, to je mlečnokislinsko fermentirane sirotke, da na površini izstopi albuminska skuta. Ta vsebuje približno 30 odstotkov suhe snovi. Od tega je približno 60 odstotkov sirotkinih beljakovin, od 20 do 30 odstotkov je maščob, preostanek sestavljajo rudnine in nekaj laktoze. Sirarji navadno pridelujejo dve različni vrsti skute – sladko in slano. Sladka je namenjena takojšnji porabi, saj se hitro pokvari. Najokusnejša je povsem sveža, pozneje postane blago kisla. To ni znak kvarjenja, ampak delovanja mlečnokislinskih bakterij. Če bi želeli njen rok trajanja nekoliko podaljšati, je obvezno hranjenje na hladnem, obenem je treba dodati nekaj kisave ali soli, ki deluje kot konzervans. Prav sol je ključni element druge vrste, torej trajne albuminske skute, ki se na hladnem ter v zaprti posodi ohrani več mesecev in še dlje, medtem pa pridobiva vse pikantnejša aromo in okus, ki za kulinarične sladokusce ne potrebuje nikakršnih dodatkov. V Italiji jo poznajo pod imenom ricotta, to najdemo tudi pri nas vse pogosteje in v več oblikah na trgovskih hladilniških policah.

  • Všeč mi je 3
Objavljeno (popravljeno)
Ob 25. 1. 2017 at 11:46, lucif3rka pravi:

Dve najljubši stvari si mi vzel :mad: Sori, ampak si res ne predstavljam življenja brez mleka, ajd jogurti še nekak mogoče... Kaj bi bil torej primeren zajtrk? Pogoj mi je, da si ga lahko vzamem v pisarno, zjutraj mi pač ni variante da si pečem jajca al pa kaj podobnega in potem na hitro zmečem vase.. Oreščke pa sprobam :)  Na koliko g dnevno potem predlagaš omejiti OH za čas hujšanja?

Sem ti že rekel, da jej zelenjavo. Namesto borovnic dej oreščke, grah, kvinojo,...take stvari. Meni je všeč špinača. Vem, sadje da boljši okus, ampak cukr...namesto mleka pa vodo. Se boš že navadla.

 

@Kmet2  katero vadbo najbolj priporočaš za izgubo maščobe? Predvsem okoli trebuha. Malo sem se zapustil in moram izgubiti vsaj 15-20 cm v pasu, ne rabim pa sx pack in teh for, samo da ide maščoba. 

Popravljeno . Popravil Arzen
  • Všeč mi je 2
Objavljeno (popravljeno)

Nizkointenzivna vadba, pri kateri so v prvi vrsti vir energije maščobe. Rahel tek, hitra hoja, tudi vaje za moč z lastno telesno težo ali pripomočki. Kolo, ko bo zanj čas ali sobno kolo zdaj pozimi. 

Popravljeno . Popravil Andrejcer
  • Všeč mi je 2
Objavljeno
16 minutes ago, Andrejcer said:

Nizkointenzivna vadba, pri kateri so v prvi vrsti vir energije maščobe. Rahel tek, hitra hoja, tudi vaje za moč z lastno telesno težo ali pripomočki. Kolo, ko bo zanj čas ali sobno kolo zdaj pozimi. 

Kaj pa argument, da z HIIT vadbo pokuriš bistveno več maščob z afterburn efektom?

Objavljeno
2 hours ago, Arzen said:

Sem ti že rekel, da jej zelenjavo. Namesto borovnic dej oreščke, grah, kvinojo,...take stvari. Meni je všeč špinača. Vem, sadje da boljši okus, ampak cukr...namesto mleka pa vodo. Se boš že navadla.

@Kmet2

Sem stoprocentna, da na dan pojem dvakrat tolk zelenjave kot ti. In opisane stvari vse jem, samo za zajtrk mi pa ne potegnejo nikakor, pa naj bo še toliko bolj zdravo ali kakorkoli že. Voda sama pa tudi lih ne bo šla skoz, v kombinaciji z mandljevim mlekom pa že, je blo ravno danes sprobano :P

Nekaj jest na silo, k vem da mi ne paše... Je pač recept za to, da obupam al se pa večkrat čez dan pregrešim. Zaenkrat mi funkcionira tako, sm šla lih prej še za danes prekalkulirat - 50% B in po 25% OH in M. Pa nekje 1500, ker sm bla prej na vadbi.

Zdej pa pejt delat pa se ne ukvarjaj tolk z mojim cukrom :jezik:

  • Všeč mi je 2
Objavljeno
pred 17 minutami, lucif3rka pravi:

Kaj pa argument, da z HIIT vadbo pokuriš bistveno več maščob z afterburn efektom?

Drži. Enim paše stres visoko intenzivne vadbe, mnogim pa ne. Predvsem takim, ki so se "zapustili", ne priporočam tega, ker je to velik stres za telo in s tem morebitnih poškodb.

  • Všeč mi je 2
Objavljeno
1 hour ago, Andrejcer said:

Nizkointenzivna vadba, pri kateri so v prvi vrsti vir energije maščobe. Rahel tek, hitra hoja, tudi vaje za moč z lastno telesno težo ali pripomočki. Kolo, ko bo zanj čas ali sobno kolo zdaj pozimi. 

Nizkointenzivna vadba, to imaš v mislih 140-150 utripov na minuto? Delam narobe, če naredim recimo eno uro treninga na kolesu pri 160-170 utr/min? Nekako se najbolj počutim pri taki obremenitvi. Cilj je -5 kg do konca aprila ali pa nov kombinezon...:( 

Objavljeno
pred 4 minutami, XTR pravi:

Nizkointenzivna vadba, to imaš v mislih 140-150 utripov na minuto? Delam narobe, če naredim recimo eno uro treninga na kolesu pri 160-170 utr/min? Nekako se najbolj počutim pri taki obremenitvi. Cilj je -5 kg do konca aprila ali pa nov kombinezon...:( 

Kolo ni tako nevarno, ker sklepi ne trpijo. Jaz sem npr pretiraval z tekom in sem si zjebal ahilovo tetivo in stegensko mišico. Vendar sem k sreči pravočasno reagiral. Zdaj ko je tako butasto vreme in ko se Jankovič hvali o dobrem delu KPL ni šanse da lahko kje tečem, zato iščem alternative. Najraje bi se nekam prijavil in tam hodil na razne vaje (hiit, spin,...).

pred eno uro, lucif3rka pravi:

Sem stoprocentna, da na dan pojem dvakrat tolk zelenjave kot ti. In opisane stvari vse jem, samo za zajtrk mi pa ne potegnejo nikakor, pa naj bo še toliko bolj zdravo ali kakorkoli že. Voda sama pa tudi lih ne bo šla skoz, v kombinaciji z mandljevim mlekom pa že, je blo ravno danes sprobano :P

Nekaj jest na silo, k vem da mi ne paše... Je pač recept za to, da obupam al se pa večkrat čez dan pregrešim. Zaenkrat mi funkcionira tako, sm šla lih prej še za danes prekalkulirat - 50% B in po 25% OH in M. Pa nekje 1500, ker sm bla prej na vadbi.

Zdej pa pejt delat pa se ne ukvarjaj tolk z mojim cukrom :jezik:

Kaj ti nuca taka količina zelenjave, če ješ sadje. Meni osebno je že tole merjenje malo mimo, ampak dobro.

Tvoj cukr me pa vešda zlo skrbi, ker si totalno neresna in še sama boš v fletu, kdo te bo pobiral, ko boš nekega dne pojedla kg cukra. :ras:

 

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!