mk-r Objavljeno Avgust 2, 2004 Opozori Objavljeno Avgust 2, 2004 Street pilot III je res preizkušena zadeva. Tudi osebno sem z njim zelo zadovoljen. Te male naprave pa jaz ne bi kupil, ker se težko vidi pa tudi vprašanje je kako dela ko te 500km pere dež :lol1: Še ena prednost Garmina. Kartografija je mislim da najbolj napredna. Edini ki ima karto tudi za slo in hr. Kmalu bo tukaj delal še routing in to bo odlično za vsakdanje uporabljanje...
Noise Objavljeno Avgust 6, 2004 Opozori Objavljeno Avgust 6, 2004 Cvetoo in mk-r imata "point"... čimvečji zaslon je bistvenega pomena.
bambi Objavljeno Avgust 6, 2004 Opozori Objavljeno Avgust 6, 2004 Kar se zaslona tiče se mi pa zdi najboljša možnost GARMIN GPS 276. Ima velik barvni zaslon in podpira autorouting. Kdor lahko shaja brez slednjega ima na razpolago veliko cenejša GARMIN GPS 196 ali 176c. Poleg tega imajo te naprave veliko večji "track log" spomin kot Streetpilot III, ki bo začel tvojo sled na karti prepisovat že po nekaj sto kilometrih(odvisno od razgibanosti poti). Je fajn če se lahko po potovanju doma vsedeš za računalnik in tam pregledaš celotno prevoženo pot in morda določene odseke, ki so ti bili posebej všeč shraniš za poznejše route.
bobek Objavljeno Avgust 6, 2004 Opozori Objavljeno Avgust 6, 2004 176C ni več dobavljiv- ga je zamenjal 276
ceco Objavljeno Avgust 6, 2004 Opozori Objavljeno Avgust 6, 2004 Dovilim si zapisati nekaj lastnih modrovanj na temo. Govorim o zgodbi bi ne bi zadeve dal na motor in kaj bi rad. Če sem čisto pošten kot potovalec, je bistvo potovanja načrtovanje okvirja poti in ne detajlov. Miselna zanka - bom na poti še kaj užival, spreminjal, dopolnjeval in malce improviziral. Jaz bom, ker ne potujem zato, da bi kljukice na cilje dajal. Za to so odlične navadne papirnate karte, meni papir daje plastično predstavo, monitor ne. Km, cestnine in benzo mi izračuna Michelin, for free. Izvedba je seveda malce bolj komplicirana zgodba. Kaj pravzaprav rabim? Cel potek npr. 600 km poti po detajlih ali kaj drugega - npr. najbolj zaguljene dele, kjer se lahko zgubim ali zaidem. Moja praksa kaže, da samo slednje. Letos mi je končno uspelo preizkusiti ober iber navigacijo čez mejo v avtu - Toyota LC, ker pač pri nas ne dela. Najprej sem sedel v avtu 1 uro, da sem vse sprogramiral. Po 10 km sem ugasnil voice guide, ker nisem bebo. Na koncu sem gledal le še koliko km imam do cilja. Čez tri dni sem poslušal in gledal predavanje na temo GPS na morju. Rezultat je bila zmemorirana klobasa, kje vse je jadrnica plula. Cool zadeva tale GPS, ampak menim, da bi me na motorju oropala potovalne romantike in mistike. Nekako se ne morem znebiti vtisa, da bi mi škatla diktirala pot, čeprav sem jo sprogramiral sam. In lepo prosim, mislim nase in na lastne potrebe in pristope k potovanju. Danes, tukaj in zdaj. Mogoče bom drugo leto razmišljal drugače. Sploh če bo Garmin začel delati pokromirane variante :grim Do takrat pa na tank torbo s flomastrom narejen velik road book. Čečo the špeglar
Saint Objavljeno Avgust 6, 2004 Opozori Objavljeno Avgust 6, 2004 Še moje mnenje. Če ne bi bil GPS tolk poceni (20k SIT) in če ne bi že prej imel kupljenega PDA-ja, potem se niti v sanjah ne bi s tem igral. No, če pa že imaš zadevo in če imaš tudi vtičnico za 12V na motorju, potem pa, je to kar uporabna zadeva. V avtu je vsaj na PocketPC PDA-jih zadeva NOOORRRAA. TomTom 3 je natančen v 0, hiter, pokriva skoraj celo Z Evropo, v kombinaciji z Destinatorjem pa še Češko in Medžarsko, tko da razen vzhoda in grčije zelo malo praznega ostane. Ikone ogromne, navigacija super, pogledi uporabni... skartka, kdor se je prej igral z črnobelimi garmini in prešalta na tole, bo takoj visel razliko.Glede uporabnosti pa sploh brez veze razglabljati, sem ga že tolkokrat za lovljenje po zakotnih ulicah Dunaja nucal, da brez njega sploh ne znam več vozit, no al pa bi se moral vsaj zelo potrudit. Na motorju je pa drugače, tam je uporabna bolj ali manj samo voice navigacija, glede slike pa žal nimaš ravno časa, da bi spremljal vse ovinke in puščice, gre zadava mal hitreje kot z avtom. O:-) Na srečo se pod mojo čelado da imet tudi slušalke in zadeva dela sprejmljivo, ni pa tolko uporabna kot v avu, no sam škodi pa tudi ne. Aja, moj PDA je občutljiv na pritisk tudi skozi plastiko v tank torbi, tko da je upravljanje z njim zelo preprosto. lp Rudi p.s. Če kdo ve, a so že uspeli spacat skupaj Grčijo za TomTom al pa Destinator, naj kar napiše. :D
Noise Objavljeno Avgust 8, 2004 Opozori Objavljeno Avgust 8, 2004 Cool zadeva tale GPS, ampak menim, da bi me na motorju oropala potovalne romantike in mistike. Mislim, da bi se v puščavi brez te romantike hitro počutil zelo zelo ranljivega in smrtnega. Pravzaprav bi te v kakih dveh dneh pobralo (poleti še malo prej).
ceco Objavljeno Avgust 10, 2004 Opozori Objavljeno Avgust 10, 2004 Vidiš, in v tem je keč. Saharto ste oropali romantike in strahospoštovanja. Pa ne me narobe razumet. Ne zanikam tehničnega napredka, ampak zaradi takih in podobnih stvari človeška noga mendra tudi tam, kjer po moje ne bi bilo potrebe. Bi bilo recimo prihranjeno samo tam prilagojenim živalim. Čečo
bobek Objavljeno Avgust 19, 2004 Opozori Objavljeno Avgust 19, 2004 (popravljeno) Človek, ki pretežno vozi po avtocesti ne rabi GPS, še avtokarto ne :zzz: zato mi gre na spanje :lol1: odvisno kje se voziš - če rad potuješ po "bivši" evropski uniji in si ljubitel obiska večjih mest 8 in več miljonska mesta, meni vrjami da ti še kako prav pride - al iščeš in sprašuješ 1-2 uri da prideš do željene destinacije ali pa si takoj na cilju in se raje spočiješ kot pa da še folk sprašuješ kje je ta in ta ulca- Sploh če te folk ki te vsaj 1x nategne vmes si pa zihr zmagu. Drugače pa je tudi full hud program Navigon (sporočanje tekočih novic- kje je cesta zaprta in kje so obvozi in podobno- Za kamjonarje pa pride v poštev zato ker vam prikazuje oz izriše željeno pot glede na max višino mostov.) Popravljeno Avgust 19, 2004. Popravil bobek
mk-r Objavljeno Avgust 19, 2004 Opozori Objavljeno Avgust 19, 2004 Jaz bi prekinil z tem debatiranjem ali je gps potreben ali ne... Če ti je ta tehnologija všeč si jo kupiš, drugače pa po starem z kartami dalje... Pa preidimo nazaj k temi... Meni računalnik noče prepoznati USB porta (Street pilot III) in nalagam karte preko navadnega porta kar pa je neverjetno počasno... (za naložit 100MB bi trajalo 2-3 ure?!?!? :lol1: )... A je že kdo imel podobne težave???? Hvala za odgovore :notworthy:
bambi Objavljeno Avgust 19, 2004 Opozori Objavljeno Avgust 19, 2004 Ko priklopiš ali odklopiš USB programmer računalnik sploh ne zazna kakšne spremembe(nove strojne opreme). Tudi če jo računalnik zazna, MapSource še vedno ne zazna programmerja in ti še vedno ponudi samo prenos podatkov preko paralelnega porta. Če ga prepozna imaš gonilnike za njega na CItyNavigator CD1: grmn0200.inf grmn0200.sys grmn1200.sys
stotinka Objavljeno Avgust 31, 2004 Opozori Objavljeno Avgust 31, 2004 Hoj! sem popolnoma "friški" na forumu. Zanima me, uporablja kdo Garmin IQUE. Ker se odločam za nakup bi potreboval informacije. hvala
mk-r Objavljeno Avgust 31, 2004 Opozori Objavljeno Avgust 31, 2004 Zanima me, uporablja kdo Garmin IQUE. Ker se odločam za nakup bi potreboval informacije. hvala Verjetno je kot naprava vredu... Mislim pa da ni ravno primerna za vgradnjo na motor... (zelo občutljiva, nevarno s poškodbe lcd displaya, vodoodpotnost... itd) LP
rajkonovak Objavljeno Oktober 6, 2004 Opozori Objavljeno Oktober 6, 2004 To je to! Sam GPS niti ni hudo drag, drage so spominske kartice in CD-ji Evropskih držav ter mestni načrti. Ti povem, da imaš gor vse od A do Ž... Prav ti pride tudi v avtu. LP
mk-r Objavljeno Oktober 7, 2004 Opozori Objavljeno Oktober 7, 2004 drage so spominske kartice ← Koliko velike kartice pa maš. A so kompatibilne z SPIII?
bobek Objavljeno Oktober 7, 2004 Opozori Objavljeno Oktober 7, 2004 Cene GPS-jov so padle Monokromatske GPS-je zamenjujejo novi z barvnim displajom, tako da ..... LP eTrex Legend (PC kabel, kartografija, 8 MB internega spomina) 60.720,00 eTrex Legend EUROPE (podrobna karta Evrope) 85.800,00 eTrex Legend C (24 MB, USB kabel, "turn by turn") **novo!** 110.280,00 eTrex Vista (PC kabel, kartografija, višinomer, kompas, 24 MB internega spomina) 96.480,00 eTrex Vista EUROPE (podrobna karta Evrope) 121.440,00 eTrex Vista C (24 MB, USB kabel, "turn by turn", el.kompas, višinomer) **novo!** 128.280,00 GPS 72 57.600,00 GPS 72 Marine (torbica, nos.Marine, 12V napajalnik) 65.160,00 GPS 76 76.200,00 GPSMAP 76 (PC kabel, kartografija, 8 MB internega spomina) 106.680,00 GPSMAP 76 S (PC kabel, kartografija, višinomer, kompas, 24 MB internega spomina) 133.320,00 GPSMAP 76C (USB kabel, kartografija, 115 MB internega spomina) **novo!** 167.520,00 GPSMAP 76CS (USB kabel, kart., 115 MB int.spom., kompas, višinomer) **novo!** 187.560,00 GPSMAP 60C **novo!** 147.000,00 GPSMAP 60CS (barometrični višinomer, el. kompas) **novo!** 163.560,00 GPS V Deluxe (PC kabel, 12V nap., nosilec, podrobna karta Evrope) 142.800,00 Quest (USB kabel,12V nap.z zv., 220V nap.,Li-Ion bat.,podr.karta Evrope) **novo!** 190.440,00 StreetPilot III Deluxe (PC kabel, 12V nap., nosilec, podrobna karta Evrope) 210.480,00 StreetPilot 2610 (PC kabel, 12V nap., nosilec,daljinec, podr. karta Evrope) 275.640,00 StreetPilot 2650 (2610+ žiroskop,senz. smeri vožnje,priklop na merilec hitr.) 345.840,00 StreetPilot 2620 (Evropa prednaložena, do 512 MB prostega spomina) **novo!** 350.880,00
rajkonovak Objavljeno Oktober 7, 2004 Opozori Objavljeno Oktober 7, 2004 Jaz sem dokupil 128 MB kartico, kar mi popolnoma zadošča. Garminove so vse kompatibilne s SPIII. Kar se tiče kart Evrope, ki so že serijsko naložene v GPS-ih, to so osnovne cestne karte, brez podrobnih mestnih načrtov ali manjših podeželskih cest. Če potrebuješ podrobne karte, jih je potrebno dokupiti, to pa ni prav poceni. LP
bambi Objavljeno Oktober 12, 2004 Opozori Objavljeno Oktober 12, 2004 Zdi se mi , da nas bodo naši južni sosedje počasi prehiteli kar se tiče pokritosti GPS kart kot npr. CroGuide. Konec 2004 bi naj prišel CroGuide v4, ki bo vseboval še več hrvaških mest, vseboval bo iskalnik naslovov, dela se tudi na autoroutingu. Vzporedno s tem je v izdelavi tudi topografska karta Hrvaške za GARMIN. Kolikor se meni zdi Slovenija nekak ni vključena v te izboljšave ali pa morda samo ni bila omenjena.
bambi Objavljeno Oktober 12, 2004 Opozori Objavljeno Oktober 12, 2004 Zasledil sem tudi , kaj je povedal predstavnik podjetja NAVIGO system, ki karte Croguide izdeluje: Radimo na rutabilnoj verziji karte koje za sada pokriva Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Možda bude i Slovenija, ali za sada nije sigurno. Što se tiče Hrvatske, Zagreb će biti jaako detaljan i puno poboljšan u odnosu na CGv3.2 ( puno točnija i detaljnija geometrija), biti će ucrtane i prigradske općine. Karta će sadržavati kućne brojeve ( u početku samo Zagreb), smjerove ulica u svim gradovima koji budu uključeni u kartu. Sve auto-ceste će biti iscrtane s dvije linije i biti će ucrtani svi izlazi/ulazi na a-ceste. BiH će biti skoro ista kao u CGv3.2, s tim što će ulice u Sarajevu imati smjerove ulica ( ostali gradovi u BiH će se naknadno odraditi) Kao i do sada, na našim stranicama moći ćete skidati nadogradnje karte, kako ih budemo završavali ( novi gradovi, ceste, popravke). Update bi se trebao raditi svakih 6 mjeseci - ovisno o količini promjena. Karta bi trebala izaći na tržište kraj 2004/početak 2005 godine, a dobra je vijest što će na Garminovim stranicama biti omogućeno pregledavanje karte u vieweru unutar vašeg browsera, tako da ćete moći vidjeti kako izgleda karta prije nego što se odlučite na kupnju Naravno, karta će biti potpuno kompatibilan sa svim Garmin GPS uređajima koji podržavaju turn-by-turn navigaciju ( od LegendaC do StreetPilota 26xx, iQuea, cfQuea, i budućih GPS uređaja), i naravno raditi će na PC računali.
mk-r Objavljeno Oktober 12, 2004 Opozori Objavljeno Oktober 12, 2004 (popravljeno) Kar se tiče cro-guide... Meni je v ljubljani (v trgovini ki zastopa garmina) razlagal da pri izdelavi teh kart sodelujeta geoset kot uvoznik za slovenijo in generalni uvoznih za hr. Tako da "mislim" v kolikor bi prišlo do kake pametne nadgradnje kart (avto routing itd. ), bo opam deležna tudi karta slo... LP Popravljeno Oktober 12, 2004. Popravil mk-r
Saint Objavljeno Oktober 12, 2004 Opozori Objavljeno Oktober 12, 2004 Tole od Garmina pa vsaj po moje ni vredno niti CD-ja, na katerega bodo posneli, res ne zastopim, kako je lahko ena taka firma kot Garmin, ki ima neprimerno manj piratstva, kot na primer Destinator al pa TomTom, tako neresna in površna pri kartah. :SS Če primerjam Destinator 3 za PDA in njihovo Češko ter Madžarsko (da ne omenim zahodne Evrope od TomToma...) in tele obljube od Garmina, so tele še zmeraj kot iz kamene dobe. :kva2: Pa so garmin in tile naši uvozniki res takšni peki, da za eno Slovenijo ne znajo poštene karte za navigacijo naredit, Destinator dela ena nepomembna firmica pa ima že dve vzhodnoevropski državi z navigacijo po hišnih številkah gor, pri nas pa tale žalost. Pa ja ni na Madžarskem več kupcev kot v Sloveniji :? lp Rudi
bambi Objavljeno Oktober 13, 2004 Opozori Objavljeno Oktober 13, 2004 Samo za info, tudi Madžarska ima novo karto, ki podpira autorouting, imenuje se NaviGuide Hungary: http://www.garmin.hu/products/naviguide_en.php Saint: Mislim, da zadnja verzija Croguide s popravkom na verzijo 3.2 sploh ni tako slaba, vsebuje večino cest in ulic v mestih in naseljih. Seveda je obsežnost podatkov in funkcij veliko manjša kot pri Metroguidu ali CityNavigatorju ampak ti se razvijajo že veliko dlje časa kot Croguide. Croguide ni Garminova stvar. Garmin nudi le naprave, na katerih te karte funkcionirajo. Metroguide in Citynavigatorje pa izdeluje podjetje Navitech (seveda po Garminovih navodilih). Croguide (ki vključuje tudi Slovenijo) pa prihaja od hrvaškega podjetja Navigo system in pomoje smo lahko srečni, da je gori sploh še kaj od Slovenije(glede na naše medsosedske odnose). Zakaj v Sloveniji še ni nobenega podjetja, ki bi izdelalo podrobno karto(mogoče tudi z autoroutingom). Boljše bi bilo, da bi se mi za svoje karte pobrigali sami, ne pa da čakamo na Hrvate, da nam jih oni napravijo.
Saint Objavljeno Oktober 13, 2004 Opozori Objavljeno Oktober 13, 2004 Po moje ima nekaj tudi dejstvo, da po besedah Micro$ofta naše oblasi nočejo za razumen denar dat podatkov o Sloveniji v elektronski obliki. :? :hmm: Sigurno je že cela mapa Slovenije digitalizirani obliki narejena, in to z vsemi cestami in najbrž tudi s hišnimi številkami, sej kako pa mislijo začet davek na nepremičnine pobirat, pa ceste popravljat pa... sej tega najbrž ne delajo vse na roke pa pairnato karto. :kva2: Samo kaj, ko to uporabljajo samo kaki lepotci za merjenje onesnaženja okolja ruševca in za seljenje deževnikov... pa za podobne pametne stvar. Da bi jo pa zastonj oz za male pare dali izdelovalcem kart in tako dobesedno Slovenijo umestili na zemljevid Evrope... neee, to pa ne, je treba služit. Bi bila to boljša promocija od vserh tistih bebnopatetičnih promocijskih akcij, ki jih sedaj izvajajo. :SS lp Rudi
Desert Soul Objavljeno December 1, 2004 Opozori Objavljeno December 1, 2004 Nisem uspel pregledati celotne teme in upam, da česa ne ponavljam. Problem: Garmin eTrex sprva namestil direktno na bilanco KTM, kasneje kupil RAM nosilec, ki naj bi vibracije ublažil, a mi le-te še vedno od časa do časa izklopijo GPS, potem nekaj časa tudi v roki na baterije nestabilno deluje in je treba paziti, kje in kako ga stisneš. Izklop NI posledica prekinitve zunanjega napajanja. Kakšen nasvet? Hvala!
Noise Objavljeno December 1, 2004 Opozori Objavljeno December 1, 2004 Baje bo v roku enega tedna na voljo slovenska turn-by-turn zadeva...
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se