Codeine Objavljeno Julij 29, 2002 Opozori Objavljeno Julij 29, 2002 Prej še vprašaj administratorje, če bo mašina vzdržala :D :D :!: :!: In zakaj naj ne bi mašina vzdržala ... Aja, pač razmišljaš kot uporabnik Wintenda ... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Gallus Objavljeno Julij 29, 2002 Opozori Objavljeno Julij 29, 2002 Nisem največji poznavalec "mašin", bi bilo pa škoda, če bi nastal mrk :D :!: :D :P :!:
Dave Objavljeno Julij 29, 2002 Opozori Objavljeno Julij 29, 2002 Prej še vprašaj administratorje, če bo mašina vzdržala :D :D :!: :!: In zakaj naj ne bi mašina vzdržala ... Aja, pač razmišljaš kot uporabnik Wintenda ...:lol: Seveda, ker operacijski sistem tako mocno vpliva na zagotovljeni bandwith od ISPja (sarkazem). Vem, da te bo to sokiralo ampak tudi unix flavourji in distribucije so omejene s hardwerom...
Codeine Objavljeno Julij 29, 2002 Avtor Opozori Objavljeno Julij 29, 2002 Nisem največji poznavalec "mašin", bi bilo pa škoda, če bi nastal mrk :D :!: :D :P :!: Vse kar se lahko zgodi je to, da se odzivnost upočasni. Da bi jo pa sesuli z obiski pa nikakor, razen če ne bo kdo sprožil DOS napada.
Noise Objavljeno Julij 29, 2002 Opozori Objavljeno Julij 29, 2002 Mogoče se vam bo moj predlog zdel malce trapast in težko izvedljiv, ampak a nebi vžgal, da bi se enkrat v seveda veliko večjem številu kot ponavadi dobil kar tukaj na forumu. Recimo, da bi se zmenil za datum in uro, ko bi bili potem vsi, ki jim to pač dopušča čas, takrat na forumu. Po moje bi blo ful dobr, če bi nas bilo naenkrat na forumu 200, 300,... Verjetno bi razne debate in nove teme kar deževale. Noro dober predlog, samo zdajle poleti mogoče malo "off-topic"... bomo naredili virtualno forumsko srečanje enkrat oktobra, novembra... Hehehe, da vidimo kaj se bo zgodilo oz. koliko novih sporočil / tem bomo naredili v nekaj urah 8) 8) 8)
Codeine Objavljeno Julij 29, 2002 Avtor Opozori Objavljeno Julij 29, 2002 Prej še vprašaj administratorje, če bo mašina vzdržala :D :D :!: :!: In zakaj naj ne bi mašina vzdržala ... Aja, pač razmišljaš kot uporabnik Wintenda ...:lol: Seveda, ker operacijski sistem tako mocno vpliva na zagotovljeni bandwith od ISPja (sarkazem). Vem, da te bo to sokiralo ampak tudi unix flavourji in distribucije so omejene s hardwerom... Bedarija.... ISP ima dovolj velik bandwith in nima prav nobene veze, ker bi vas moralo biti rahlo preveč, če bi hoteli zakuriti ves bandwith. Hardwersko, pa bi še vedno reč pokleknila veliiiko pozneje kot kakšen winblowz in še vedno trdim, da ne bo pokleknil server, pa četudi bo to nekatere zagrižene pristaše wintenda zelo prizadelo. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dave Objavljeno Julij 29, 2002 Opozori Objavljeno Julij 29, 2002 Prej še vprašaj administratorje' date=' če bo mašina vzdržala :D :D :!: :!:[/quote'] In zakaj naj ne bi mašina vzdržala ... Aja, pač razmišljaš kot uporabnik Wintenda ...:lol: Seveda, ker operacijski sistem tako mocno vpliva na zagotovljeni bandwith od ISPja (sarkazem). Vem, da te bo to sokiralo ampak tudi unix flavourji in distribucije so omejene s hardwerom... Bedarija.... ISP ima dovolj velik bandwith in nima prav nobene veze, ker bi vas moralo biti rahlo preveč, če bi hoteli zakuriti ves bandwith. Torej trdis, da motosvet dobi ves bandwith vasega providerja? Zanimivo. Nima nobenih drugih strank? Zagotovljeni bandwith ni isto kot ISPjev bandwith. Poleg tega se mi ne sanja kaksen bandwith v resnici motosvet ima in to tudi ni bila poanta mojega komentarja. Hardwersko, pa bi še vedno reč pokleknila veliiiko pozneje kot kakšen winblowz in še vedno trdim, da ne bo pokleknil server, pa četudi bo to nekatere zagrižene pristaše wintenda zelo prizadelo. Zdi se da taki komentarji bolj prizadevajo ljudi, ki nekomu, ki odkrito pove, da ne ve veliko o temu postrezejo s komentarji tipa: Jah ko imas pa razmisljas kot uporabnik XYZ sistema. Pred leti sem bral MAcworld uvodnik (sam sicer nimam Maca, da ne bo pomote), kjer je urednik rekel: Ze res da je Mac userjev samo 10%, ampak to je racunalniska smetana, mi smo pravi carji ne pa uporabniki windowsov. Tvoj komentar se mi zdi podobno aboten. Zakaj bi nek domac uporabnik uporabljal Linux, al pa FreeBSD al pa BeOS al pa NextStep al pa... Windowsi mu sluzijo dovolj dobro. PRiznam, da tudi sam za delo uporabljam windowse, je pa res, da smo imeli firewall/router na Linuxu dokler si nismo kupl Ciscota (prikrit podrk). Neki vem o Unixih, doma imam (kupljen) BSDI ce ti to kej pomen, v kotu mi stoji IBM PowerPC, na domaci masini imam instaliran RedHat. Ampak vseen uporabljam windowse v sluzbi in nikoli se nisem nikomur rekel, da je kmet ker jih ma. Res je tut to, da gromozanska vecina uporabnikov Linuxa le tega a) ne rabi B) in ga obenem tako neznosno slabo konfigurira, da je precej manj secure kot windowsi (ce je to sploh mozno). Pa da ne zacneva zdej nabijat o NFSju in o X-windowsih. Kot si videl se je cela debata zacela s stavkom: Prej še vprašaj administratorje, če bo mašina vzdržala. in ti si iz tega povlekel, da nekdo razmislja z windows logiko (karkoli ze je to). Tako kot M$ fanatiki (ki so sicer obicajno zaposleni na M$ PR oddelku) dajejo slabo ime svojim uporabnikom, ga na povsem isti nacin in v isti meri dajejo tudi ljudje, ki ocitajo vsakomur ki leze in gre, ces, zakaj pa ne uporabljas mojega in edino zvelicavnega operacijskega sistema. Sej ni vazn, da nicesar res podobnega Visual studiu ni, sej nima veze, da je printer support v ku*cu, sej nima veze, ce ti sumniki in sicniki ne delajo (al pa jih nikol ne bos znal usposobit), sej nima veze da KOffice sicer podpira M$ formate, ampak to dela zelo napol in se skupaj s celim KDEjem konstantno sesuva, sej ni vazn, da Konqueror se nikol ni delal dalj kot 2 minuti skupi, sej nima veze, da se ne bos nikol znajdu v command lineu, vazn da je LINUX. Photoshop? Pozab, sej mas GIMP (sam ne me vprasat zakaj moram source popravljat da mi bojo Photoshopovi shortkati zacel delat). Ti kej ne dela, ni panike, sam skompajli kernel (hours of fun there). Ti kak softwer ne dela, jah if it breaks you get to keep both pieces (haha, veri funi). Bi rad mel webserver? Ni problema evo apache, chrootat ti ga pa itak ni treba, sej bo secure tut brez tega. Ne ves kaj je chroot? Jah preber si man page. NE ves zakaj je to sploh dobr? Tlele mas polico knjig o TCP/IPju in securityju, kaj pravs, da bi rad samo dokumente v Wordu pisou? Ne bo slo, zdej mas Linux, deli rajs v Texu al pa Emacsu, mah zate je se to predobr kr vi uporab. Kr neki no. Unixi so dobri za infrastrukturo. Se vec, celo odlicni so, glede na ceno hardwera celo fantasticni (ceprov I will take IOS anytime over Linux router project), ampak ne sanjat o desktopu no.
Desmo Objavljeno Julij 29, 2002 Opozori Objavljeno Julij 29, 2002 Res je tut to, da gromozanska vecina uporabnikov Linuxa le tega a) ne rabi B) in ga obenem tako neznosno slabo konfigurira, da je precej manj secure kot windowsi (ce je to sploh mozno). Pa da ne zacneva zdej nabijat o NFSju in o X-windowsih. . . . Kr neki no. Unixi so dobri za infrastrukturo. Se vec, celo odlicni so, glede na ceno hardwera celo fantasticni (ceprov I will take IOS anytime over Linux router project), ampak ne sanjat o desktopu no. Se premočno strinjam Dave. Pa če me zna kdo prepričat, da ima katerokoli obliko Unix-a na desktopu za lastno uporabo iz kateregakoli drugega razloga kot iz afnarije, mu pa tud eno piratsko kopijo Quake-a 13 kupim.
bostov Objavljeno Julij 30, 2002 Opozori Objavljeno Julij 30, 2002 Windows - če se ti ne da popravljat source kodo in ročno konfigurirat večine strojne opreme, iskat po netu gonilnike za strojno opremo in nimaš časa in/ali volje za take reči, uporabljaj WINDOWS... Linux - velja nasprotno, imaš dovolj časa za konfiguriranje sistema in igranje s source kodo, nastavitvami strojne opreme, sorazmerno stabilen napram Windows, vsaj kar se tiče pri mrku določene aplikacije, kar ne povzroči sesutje celega OS-a, imaš v sistemu že dodana vsa orodja za delo (npr. KWord, delo s tabelami-inačica Excela, ipd..) uporabljaj Linux, pa še eno lepo lastnost ima da je freeware...Mu pa še veliko manjka do popolnosti (predvsem gonilniki)...
hotschko Objavljeno Julij 30, 2002 Opozori Objavljeno Julij 30, 2002 ...Mu pa še veliko manjka do popolnosti (predvsem gonilniki)... Saj največja slabost Winsow so ravno gonilniki, ki jih proizvajalci opreme pišejo tkole mal na pošrek ... Zakaj pa mislite, da isti OS, ko pride ven deluje za en kur... brez dodatnih service-packov pa po enem letu na novih PC-jih z novimi driverji čisto v redu... Driverji so problem vseh OS-ov in tu ima MAC največjo prednost, ker je vse purpose built... no pa še MacOS ni ravno pojem stabilnosti ...
cyc Objavljeno Julij 30, 2002 Opozori Objavljeno Julij 30, 2002 Bi rad mel webserver? Ni problema evo apache, chrootat ti ga pa itak ni treba, sej bo secure tut brez tega. Ne ves kaj je chroot? Jah preber si man page. NE ves zakaj je to sploh dobr? Tlele mas polico knjig o TCP/IPju in securityju, kaj pravs, da bi rad samo dokumente v Wordu pisou? Ne bo slo, zdej mas Linux, deli rajs v Texu al pa Emacsu, mah zate je se to predobr kr vi uporab. Hehehe Dave, saj v zivo si faca, sam tu na forumu moras pa vedno bit nekaj pameten vec kot je treba :D Mesas namizje in streznik, saj govora je bilo o strezniku, zdaj pa kar ena debata o Koffice pa kaj vem kaj. Torej ... webserver. To ni domaca raba, ce se kdo s tem igra doma fino, ampak to je drugo, ce pa nekdo potrebuje web server bo pa a) najel koga ki to pozna in mu bo rec postavil ali B) to itak ze obvlada in bo to tudi postavil. Linux je pac vecinoma strezniski sistem, in obnese se imenitno. Ne, ni popoln firewall/router, ampak saj imas se druge reci ... smtp, pop3/imap, http, dns (in na vseh teh podrocjih je windows zanic!). No, pa dejmo obratno no! Windows da je uporabniku prijazen in imeniten server? Coooool. Sam ... err ... kako to, da ko pa enkrat dejansko sem zaradi ASP potreboval IIS (neka kozlarija od Rationala je to hotela, Rational Web), sem ze naslednje jutro dobil imeniten problem. En crv se je naselil na IIS, verjetno prek kakega LookOuta, ceprav v bistvu Lotus Notes uporabljamo. Ne, nisem IISja dodatno patchal z ne vem katerim popravkom, ampak hej! saj to je user friendly OS a ni? Glede desktopa pa ... no ... jaz uporabljam KDE2 v linuxu in se mi se ni sesul. Pa ne mislim razlagat na dolgo in siroko kaj uporabljam itd. itd. Da se v glavnem, potrebujes pa poseben razlog/motiv da se tega lotis. Moj motiv se je imenoval windows explorer in sesutja system traya.
cyc Objavljeno Julij 30, 2002 Opozori Objavljeno Julij 30, 2002 Pa če me zna kdo prepričat, da ima katerokoli obliko Unix-a na desktopu za lastno uporabo iz kateregakoli drugega razloga kot iz afnarije, mu pa tud eno piratsko kopijo Quake-a 13 kupim. Afnanje? Ne. Windows explorer se mi je vcasih tudi po veckrat na dan zacel sesuvati in mi to pac ni bilo vsec. Se manj mi je vsec filozofija "zbrisi in ponovno namesti, morda bo bolje". Zato sem pac namestil nekaj, kar ze poznam. Dela lepo, sesulo se mi se ni. Edino moziila nekajkrat. Naj me hudic vzame ce vec kot trikrat v vecmesecni uporabi. Kaj uporabljam? Vse kar se interneta tice - splet, e-mail, irc, icq, ftp, edonkey, obcasno zaigram kako igro (redko, ampak izbor je bolj pester kot verjetno mislis), kar se multimedije tice so tu seveda mp3ji in divxi, oboje dela super. Za Word .doc imam OpenOffice ... skratka, niti slucajno mi ni hudega in to kar imam mi kar dela in hudic se noce sesut :D Ne trdim da se linux nukoli ne sesuje, sam pac, meni se ne. :lol: Ja, ce bi bil designer ali kaj podobnega, potem bi mi manjkalo ustreznih programov. To sicer je desktop. Ni pa za lastno uporabo, je tocno dolocen spekter sluzbene uporabe pri nekaterih. Kar se domace uporabe tice, sem nastel vse, verjetno. Ali pa nisem povprecen uporabnik, kar je tudi verjetno. :D Dobim jutri na 3M Quake 13?
rozi Objavljeno Julij 30, 2002 Opozori Objavljeno Julij 30, 2002 Pejte v rit računalničarji. Me je sram, da sem računalničar tudi sam. :) Skratka že ogrevam svoj gumb "Refresh" v Konqererju.
cyc Objavljeno Julij 30, 2002 Opozori Objavljeno Julij 30, 2002 Mah ja no, ne morem pomagat, Codeine je eno pikro na racun Wintenda rekel, pa so se prec oglasile modre glave :D :D :D Pa ko so bli vmes tako rekoc ocitki da je apache smotan za namescat in da linux torej ni za laika ki bi to doma imeli :wink: .... Jaz itak vedno zagrabim ko kako tako debato vidim :twisted: :twisted: :!: :wink:
Codeine Objavljeno Julij 30, 2002 Avtor Opozori Objavljeno Julij 30, 2002 Pejte v rit računalničarji. Me je sram, da sem računalničar tudi sam. :) Skratka že ogrevam svoj gumb "Refresh" v Konqererju. A ne bi blo lepo, če nas sploh ne bi bilo? :cry: :cry: :cry: :lol: :lol: :lol:
cyc Objavljeno Julij 30, 2002 Opozori Objavljeno Julij 30, 2002 v firmi imamo štiri WinNT4 in dva Win2k serverja s povprečno več tisoč urami uptimea ... sisteme vzdržujem sam, poskrbel sem za antivirusno zaščito, zadnji Service Pack, dober harwareski firewall, arhiviranje in vsak server lahko obnovim v par urah na isti ali drug ustrezen hardware... meni se zdi to OK... pa vam... :?: :) V redu ... ampak se zdaj ne vem, kaj ti "serverji" pocno? Ker jaz si tezko na window masini predstavljam kot file server za manjso firmo ... no, tudi kar nekaj serverjev za edonkey2000 je, po navadi na dinamicnih IPjih (to so oni serverji kamor absolutno noces prit ker pol vse skp ni nic z downloadom :D :lol:) (respajedasemMCSEinobvladamNTunulohahaha :) press) U super, dobro da vem, ce se bo se kaj moral ubadat s ClearCaseom, ker ono je zmedeno za ponort, znotraj Win32 so implementirana dovoljenja kot je to na unix sistemih, vse skupaj pa na koncu zgleda kot popolna zmeda. :D Aja pa logi, dostikrat ko se kaj sesuje napise da se je zapisalo v nek log, enkrat sem se spravil pregledovat in in windows pa ni nikjer nic, tko ubogo brez kontrole si ... Iz www.userfriendly.org izhaja sala "god, root - what is the difference", na windows sistemih se pa res nemocnega pocutim, black box brez nadzora. Saj za klikat in igrice poganjat je Wintendo OK, da bi pa kdo to cisto resno imel za streznik (razen kdo po sluzbeni dolznosti, MCSE comes to mind) si pa prakticno ne morem predstavljat. Win2k+IIS(smtp, pop3, http, dns, ftp)+MS SQL namesto recimo Linux+postfix+cyrus+apache+bind+pureftpd+postgres? :wink: Sploh se mi ni treba spuscat v ceno, ze samo hitrost in varnost sta dovolj dobra argumenta :D
hotschko Objavljeno Julij 31, 2002 Opozori Objavljeno Julij 31, 2002 V redu ... ampak se zdaj ne vem, kaj ti "serverji" pocno? nič ... samo čakajo, da se sesujejo ... :) in da jih jaz obnavljam vsake 3 mesece :lol: ... Tvoj problem je če misliš, da je NT lahko samo file server in ne boš verjel eden od teh to celo je.
klemens Objavljeno Avgust 7, 2002 Opozori Objavljeno Avgust 7, 2002 Sej ne vem kaj naj napišem ampak čutim da nekaj moram :) V takih debatah je ponavadi vse nekaj zmešano Linux - Unix, W98 - NT, uporaba za desktop-strežnike, ... in vedno se meče drugemu v obraz stvari kjer je "nasprotnikov" sistem šibak. Nasploh se nikoli ne razvije konstruktivna debata na to temo. Le zakaj ? Z linux-om imam minimalno osebnih izkušenj ampak kar sem dosedaj opazil ga veliko ljudi ( mlajši računalniški "strokovnjaki" ) izkoriščajo zato da se postavljajo z samo uporabo le tega ( pa čeprav ga uporabljajo samo za dostop do Interneta in poslušanje mp3-jev in gledanje filmov) V "produkcijskem" okolju še nisem videl linux-a razen na fakulteti v ne ravno zavidljivi implementaciji. Kar se tiče Windows okolja menim da so W95, W98, ME bolj žalost od operacijskega sistema kot kaj drugega , uspeh pa je povezan s kompatibilnostjo rešitvam ki so v določenem trenutku obstajale. Na drugi strani imamo NT sisteme, ki pa so vsaj po mojih izkušnjah zadosti stabilni in zmogljivi za raznorazne rešitve ( tako za desktop kot za strežnike ). Je pa res da tukaj na koncu naredi svoje še cena in torej če je kdo zmožen implementirati rešitev, ki temelji na linuxu in je enako zmogljiva in zanesljiva ter varna naj pač služi s tem. Vseeno pa mi ni jasno zakaj v produkcijskem okolju ne najdem rešitev z linux-om saj imajo(mo) razvijalci in sistemci proste roke pri izbiri platforme na kateri gradimo rešitev. @hotschko : MCSE ? resno ? @cyc : pa brez pljuvanja po drugih. Če misliš da se kdo moti podaj predstavitev rešitve na drugačen način ne pa nekaj brezglavo napadati kot znaš. @dave : kaj počneš nasplošno v računalništvu ( razvoj, sistemc, .. ) ? Aja, če sem se prav spomnem je prej motosvet.com tekel na Windows platformi pred migracijo na linux-unix. Razlogi za migracijo ? LP, klemen
Codeine Objavljeno Avgust 7, 2002 Avtor Opozori Objavljeno Avgust 7, 2002 Aja, če sem se prav spomnem je prej motosvet.com tekel na Windows platformi pred migracijo na linux-unix. Razlogi za migracijo ? Ker se vsaj po mojem mnenju in imam izkušnje z obema, windowsi niti slučajno ne morejo primerjati z linuxom, vsaj kar se tiče najrazličnejših strežnikov povezanih z internet. Tako glede izbire in niti slučajno glede cene. Takoj, ko hočeš v win karkoli narediti že nekdo od tebe zahteva najmanj 2000 dolarjev. Recimo za približno podobno stvar bi morali odšteti: WIN 2000 Server = 350.000 SIT MS SQL Server 2000 = 1.680.000 SIT MS Exchange Server = Pojma nimam Avtentikacija = mislim, da okol 1.500 $ Nato prideš do tega, da si lahko takšenle hec privoščijo samo največje firme, ki ne vedo kam z denarjem in ga rade mečejo skozi okno. Motosvet je bil na windowsih, ker smo se pač nekaj igrali in najhitreje in najlažje je bilo vse skupaj napisati v .ASP in je bil na serverju ISP-ja. Ko pa stvar postane malce bolj obsežna, ko je treba postaviti svoj server vidiš, da z winwodsi ne gre nikamor več. Vsekakor pa postavitev serverjev v Linuxu zahteva še kaj več kot samo nalaganje CD-ja v CD-ROM in par klikov, razen pri najnovejši distribuciji Red Hata, ki ima vse že v grafični obliki, tako, da morate kar najmanj brskati po .conf filih.
klemens Objavljeno Avgust 7, 2002 Opozori Objavljeno Avgust 7, 2002 In ste delali kakšne primerjalne teste implementacija na Windows-ih vs implementacija na Linux-u, je bilo to implementirano na istem hardware-u s simulacijo bremena ? Ne razumem zakaj maš v ceniku izbran SQL 2000 Enterprise, a ne bi bil zadost Standard verzija ( verjetno niste imeli v clusterju zadeve, pa tudi če, se da implementirati cluster s Standard verzijo ) Pa tudi potrebe po Exchange server-ju ne vidim. Kakšno Avtentikacijo si imel v mislih. Je pa še vedno nekaj 100k SIT kar pa ni malo. Res je da na Windows platformi zadeve hitreje pridejo od ideje do rešitve in tudi naknadno povečanje skalabilnosti ( scale out ) je preprosto, pač dodate še enega ali več strežnikov ( NLB cluster ). Priznam da nimam pojma kako se to reši na linux platformi. Je pa res da moramo primerjati koliko stane sama implementacija + hardware + software, ampak v primeru da ne gre za komercialno rešitev ( mam občutek da naj bi bil motosvet.com nekomerialen ampak saj se verjetno da tudi kaj tržit ) se drugače gleda na to saj je vloženega veliko časa namenjenega hobiju. Aja, pa še to. Registriral sem uporabnico "tajci" ki pa se ni dobila potrditvenega emaila in je account blokiran. Se da kej narediti glede tega. Hvala in LP, klemen
Codeine Objavljeno Avgust 7, 2002 Avtor Opozori Objavljeno Avgust 7, 2002 In ste delali kakšne primerjalne teste implementacija na Windows-ih vs implementacija na Linux-u, je bilo to implementirano na istem hardware-u s simulacijo bremena ? Da in kakorkoli se obrneš dela Linux, mySQL, PHP nenormalno hitreje kot Windows. Priznam, da najprej tudi sam nisem mogel verjeti. Ne razumem zakaj maš v ceniku izbran SQL 2000 Enterprise, a ne bi bil zadost Standard verzija ( verjetno niste imeli v clusterju zadeve, pa tudi če, se da implementirati cluster s Standard verzijo ) Pa tudi potrebe po Exchange server-ju ne vidim. Si prepričan, da lahko vsak ms sql server priklopiš tudi na internet, se posebej glede licenc. Glej: MS SQL Server 2000 Standard Edtn English Intl --> 1.680.000 SIT MS SQL Server 2000 Standard Edtn English Intl --> 492.000 SIT http://www.com-shop.com/comtronshop/classi...1&ClassIII=0013 Razen če imajo v ceniku narobe napisano, ker mi ni jasno kaj je eno in kaj drugo. V glavnem, ko smo se zanimali je bila cena takšna okoli 1,6 MIO SIT. Exchange server --> Kako boš drugače postavil svoj SMTP, POP3 server, kar pravkar počnemo na motosvetu. Kakšno Avtentikacijo si imel v mislih.? Ne gre za html + cookie ali session avtentikacijo ampak na strani HTTP serverja oz. da html server sam skrbi za avtentikacijo neodvisno od samega OS. Je pa še vedno nekaj 100k SIT kar pa ni malo.? Precej. Res je da na Windows platformi zadeve hitreje pridejo od ideje do rešitve in tudi naknadno povečanje skalabilnosti ( scale out ) je preprosto, pač dodate še enega ali več strežnikov ( NLB cluster ). Priznam da nimam pojma kako se to reši na linux platformi. Vsekakor se da. Je pa res da moramo primerjati koliko stane sama implementacija + hardware + software, ampak v primeru da ne gre za komercialno rešitev ( mam občutek da naj bi bil motosvet.com nekomerialen ampak saj se verjetno da tudi kaj tržit ) se drugače gleda na to saj je vloženega veliko časa namenjenega hobiju. Vsekakor je ASP nenormalno podoben Visual Basicu in osnove niso pretirane, še posebej ker se dobijo programi ala DreamWeaver, ki že imajo template s katerimi je bil motosvet v časih windowsov tudi narejen (pač nekaj na hitro), vendar je koda, ki jo ustvari popolnoma pretirana in neoptimizirana in potratna, pač "trotl ziher". Recimo stvar, ki jo lahko rešiš v treh vrsticah je v desetih itd. Uporabljajo ODBC namesto JetOLE itd. Pozneje sem motosvet portal v PHP, ki je vsaj zame veliko boljši.? Aja, pa še to. Registriral sem uporabnico "tajci" ki pa se ni dobila potrditvenega emaila in je account blokiran. Se da kej narediti glede tega. klemen Khmmm... poskusi si poslati geslo, ker sem pravkar probal in e-mail deluje popolnoma normalno. Če ne bom zbrisal "tajci" iz baze in jo bos lahko se enkrat prijavil.
Onim Objavljeno September 17, 2002 Opozori Objavljeno September 17, 2002 Hvala Bogu, da se je našel en motosvetovec (klemens), da je sprovuciral malce bolj resno debato in ne samo "!brezglavo" hvaljenje enega in drugega sistema. Mene pa zanima sledeče: Z Linuxom nimam prav nič izkušenj in verjetno nisem edini, kako pa naj se npr. v podjetju meni podobni navadijo na delo z Linuxom. A je sistem res cenejši? Naš šolski sistem je pač precej MS usmerjen. Koliko bi res stala menjava sistema Windows z Linuxom? Nisem nek računalniški strokovnjak, vendar se mi Linux in ostalo "prosto" programje vedno bolj dopade. Pa kaj potem, če moraš v .conf file kdaj kaj napisat, jaz kot pc drot sem nekako uspel postaviti apache strežnik in PHP, tako da mi na win 98 zadeva kar lepo teče (in to ne preko CGI, temveč kot storitev v apache). Zanima me, katera distribucija linux bi bila za začetnika najbolj primerna (ali naj naložim samo linux, ali naj teče pod windowsih)? Koliko to stane? Kako je s tehnično podporo.... in kakšno mašino bi potreboval? Trenutno imam P233, 98 mb rama in 2,5 gb diska... a to zadostuje? Ker za xp žal ne... Hvala in lp, Onim
Einherjar Objavljeno September 17, 2002 Opozori Objavljeno September 17, 2002 Zgolj blodnja se enega racunalnicarja. winse sem predaval v prvi sluzbi na inst. Jozef Stefan in to win3.1, ki so cudovito poceli, kar pac pocne dos (samo lepse zapakirano) od tam je slo pa samo se navzdol. Nekdo je spraseval, kdo uporablja Linux za desktop masino - ne vem, jaz uporabljam pravi unix in ne nek "hibrid" (cyc shut up). Cca 4 leta, kot sem delal na siolu sem imel za workstation Suna s Solarisom, sedaj ko sem zamenjal sluzbo pa sem si koncno lahko postavil (dobil pac i386 masino) FreeBSD za workstation. Preseravanje - ne bi rekel - uporabljam Digitalovo dual PPro 200 masino, ki dela kot po maslu - ne bi pa rad niti probla, kaj bi se zgodilo, ce bi kako novejso verzijo Wintenda gor nalozil... Tudi server na katerem so webi za nas klub, moj band, nanbudo klub, pa se par nepremicnih stvari, mail server za vse te domene, dns, webmail za mail userje je postavljen na P2 266 in 64mb rama. Nikoli nisem imel tezav, ce odstejemo, da mi je disk hardversko crknil (kar ni nic cudnega za kar nekaj let star 2G disk) Windows - ne hvala... nimam ne casa ne volje se ukvarjat z njimi... Vedno pa bom zagovarjal da morajo tajnice in podobni uporabniki imeti nekaj kar bodo poznali, pa tudi ce so to winblows (ker so ITjevci sami po sebi ze obrnjeni proti winsom, ker so najhitrejsi za postavit, pa tko fajn za klikat po njih) May the flames start to burn!!!
cyc Objavljeno September 17, 2002 Opozori Objavljeno September 17, 2002 Sej *BSD tudi ni "pravi unix". Pravi unix je, ce ze, en sam, oni od AT&T. Potem so "unixi" se tisti operacijski sistemi, ki imajo to licenco - recimo Solaris in AIX. *BSD kolikor vem tega nima, ker to stane :twisted: :wink: 8)
Onim Objavljeno September 17, 2002 Opozori Objavljeno September 17, 2002 Hja, zanimivo mnenje.... ampak a veš, da se največ IT uporablja v tajništvih? Veš tvoje (redko) mnenje napram 100 (mogoče) 1000 tajnicam ni glasno slišano. Informacijski sistem mora delovati kot celota (hardware+software+lifeware+orgware+,+,+,+,...) in če večina pozna Windows (office+ MS navlaka), je mnenje računalniškega poznavalca skoraj marginalno, al pa se motim? Po moje bi morala sprememba izvirati v šolstvu (oz. v državni upravi). lp, Onim
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se