FazerMan Objavljeno Februar 19, 2008 Opozori Objavljeno Februar 19, 2008 Koliko nas bo letos na cesti preživelo? Zanimivo vprašanje, in moj odgovor preživel jih bo velik ( tistih ki vozijo po pameti in tudi norci bodo preživel mogoče še to sezono enkrat pa bo sreča tudi te junake odpeljala v smrt ). Ne me narobe razumet, nobenmu ne želim smrt ali kakršno kol škodo, sploh pa nam motoristom ne. Ne bi rad nobenmu pamet solil vse se že ve pa vseeno dela vsak po svoje in tudi bo delal vsak po svoje še naprej. Tudi sam nimam veliko izkušenj, zato ne mislim bit pametn ker nevem kako bo z mano čez nekaj let. Ampak samo to kar sem v letošnjem letu videl na cesti in po mojih predvidevanjih so bili to dokaj izkušeni motoristi je nemogoče. Nevem mogoče sem imel samo jst tako nesrečo in sem videl tri obupne primere obnašanja na cesti. S tem pisanjem ne bom nič spremenil in tudi nočem Samo povem, da je obnašanje Slovencev na cesti enako obnašanju Italjanskih voznikov ( vsaj nekaj let nazaj je bil njihov odnos v prometu obup ). Današnji primer bom na kratko opisal ( po videnem sem bil vesel da sem sedel v avtu ). No pa začnimo, tip z motorjem zavija iz stranske cesta na glavno cesto ( ura 15:45 vemo kakšn je ob tej uri promet v mestu ), cesta na katero je motorist zavijal ima omejitev 70. Dogodek sem opazoval iz avta, ker sem bil v vrsti za motoristom. Res čakamo že kar 3 do 4 minute, nakar motorist naenkrat potegne, najprej mi ni blo jasno zakaj potem pa pogledam na levo in vidim seveda avto šola je bila prva ki se mu je približevala in ker v avtošolo hodijo samo bedaki (dvomim da je ta motorist hodil kdaj v avto šolo), ki bojo vsem dali prednost ne glede na predpise se lahko avto šolo izsiljuje. Največji problem pa je to, da je za avto šolo vozil kamion, v katerem je bil pomojem mnenju izkušen voznik in je dovolj hitro zavil na pločnik in nato na dovoz za črpalko, če nebi stroril tega bi verejtno prišlo do verižnega trčenja ker je bila kolona res dolga. Motorist pa bi tako ali tako odrvel naprej in se nato ob večirnih poročilih čudil kaj ljudje delajo ( če je sploh pršišel domov ob takšnji nadaljni vožnji). No sedaj me popljuvajte zaradi mojega pametovanja in slovničnih napak in zaradi nevem česa... Ampak tale post sem rabo da se izpovem ker sem zelo jezn, da takšni izivalci preživijo ( hvala bogu da preživijo ), medtem ko velikokrat nedolžnoi ljudje prav zaradi takih izivalcov plačujejo davek z življenjem ali poškodbo. :angry: Pa lep začetek sezone v kolikor je še niste začeli.
moto rider Objavljeno Februar 19, 2008 Avtor Opozori Objavljeno Februar 19, 2008 1) ...odprejo teme tipa "razkosani motoristi" "smrt ob količkih" "poglej kaj lahko od tebe ostane če boš... .........2) ...mogoče bi lahko nadebudni moralizatorji organizirali post mortem delavnice, kjer bi v živo razkazali trupla ponesrečencev, ker slika je pač slika in ni tako nazorna, ker ni smradu, zvokov itd. pa...pazte nase na cesti. jaz pazim na vas dragi motoristi, vedno. :winkiss: A) GorazdH :worship: :worship: :worship: 1) Za pod to točko, sem nemudoma zbrisal prejeti E-mail, kjer je bil motorist v dveh (celih) kosih, pretrgan v pasu!!! Prav si prebral: V DVEH DELIH!!! HUDO GRDO!!! Nagraužno! ..... Če ga ima še kdo, naj ga prilepi. Eni se bodo ob tem skozlali. Drugi, padli v nezavest! Nihče pa stavim, ne bo ostal ravnodušen!!! Še zdaleč ne! Pa ne reči, da sem jaz bedak. Kajti le ob takem prizoru, bo usločeno zapestje "moralizatorjem", v trenutku popustilo! 2) V Sočo na ekskurzijo! Tam lahko izvemo s prve roke, kako je, ko te bo p'rjatu vprašal: "Ti, ampak (noga) pa ne bo nič več zrasla, a ne"?! To sem doživel iz prve roke. Pa ni zaril iz objestnosti, ampak zaradi smole! V mojo kožo, se postavite še vi (moralizatorji). Pa še nekaj je; Sam sebi se že zdim bedak, da tukaj klamfam take "bedarije"! Priznam pa, da sem bil v to "prisiljen". Zaradi Vas, (moralizatorji)! V tej temi, je tudi nekaj "neslanega" humorja. Naj bo, le da to sodi v drugo temo. Tale je preresna! Opravičujem pa se Vsem, ki se trudite, pozitivno vplivati na druge!!!
Tomozuki Objavljeno Februar 20, 2008 Opozori Objavljeno Februar 20, 2008 Lahko naredimo tudi posebno temo z takšnim naslovom, kot ga je predlagal GorazdH. Pa spet zmotno misli, da se bomo tam naslajali tisti, ki nam ni uspelo priti v srednjo mesarsko šolo ali na medicino (sem enkrat videl začetek tistega videa, ki je krožil po netu, ko so islamski skrajneži z nožem obglavljali enega moškega, pa nočem niti slišat več zanj). Da ne boš mislil, tudi meni se obrača ob takih posnetkih, ampak ravno ta groza me potem odvrne od brezglavega divjanja po cesti (ali vsaj razmišljanja za 5 sekund naprej). Pogledam si jih vse, ker drugače ti ne sežejo do možganov. Oziroma sem si jih, ker zdaj se zgodba že ponavlja in vem, kaj me čaka. Najhuje je, da je nekatere treba z takšnimi posnetki "posilit", ker sami si jih nikoli ne bodo šli pogledat, delajo pa največje pizdarije po cesti. Posnetke imam, če hočete odpreti takšno temo, povejte in jih lahko nalepim. Sem pa videl že kar nekaj motorističnih nesreč v živo ali pa nekaj trenutkov po dogodku. Ko sem bil lansko leto na Kreti se sta se vzporedno z mano, ko sem se peš vračal iz mesta, zaletela dva motorista. En motor je odneslo po hribu navzdol na eno parkirišče, drugi pa je ostal na cesti. Voznik drugega, ki je obstal na cesti, je začel motor pobirat, o prvem pa ne duha ne sluha. Ko smo šli pogledat niže, smo videli eno truplo brez glave, motor s sopotnico pa je bil ob eni škarpi. Ženski ni bilo nič, vendar, ko je prišla k sebi je skoraj doživela histeričen napad. Verjetno je bil tisto njen fant. Grozljivo. Predlansko leto sem prišel nekaj trenutkov po nesreči, ki se je zgodila v Slivnici pri Mariboru. Zadeva me je toliko bolj pretresla, ker sem tipa še pozdravil, ko se mi je peljal pred parimi minutami nasproti iz smeri Rač. Ker je bilo slabo vreme, sem obrnil motor nekje v Polskavi in šel nazaj, nakar sem videl, da so ravno zapirali cesto. Ko sem prišel do kraja nesreče (seveda, preko bencinske črpalke), sem videl pokritega tipa, teniske so ležale naokoli, motor je bil v prafaktorjih... pretresljivo, če si predstavljam, da je pred slabe četrt ure še živel. Voznik, ki je zavijal iz neprednoste ceste, je zavil seveda pred njega, motorista je vrglo preko avta, od koder je priletel v nasproti vozeči avto. Mladi moški, 34 let star, s mlado ženo in 3 leta starim otrokom. Lansko leto avgusta se je ubil tudi moj dober prijatelj malo naprej od Vojnika (v smeri MB), ko je prehiteval vozilo pred seboj. Zaneslo ga je na nasprotni vozni pas, kjer je trčil v nasproti vozeč avto. Star je bil 25 let. 3 leta nazaj se je ubil od prijatelja foter, ko ga je na križišču Proletarskih brigad in Ljubljanske v MB izsilil en avto. Star je bil malo čez 40. Lahko bi še nadaljeval, ker še kar nekaj primerov poznam, ki so odnesli kratko, ampak ni potrebe. Nekateri pač ne poznajo nikogar, ki bi se mu kaj takšnega zgodilo in se počutijo "nedotakljive", zato pa sklepam, da slike lahko pomagajo. Moj rek je: Kar se je danes zgodilo njemu, se lahko jutri meni. Pa rečite, da moraliziram, solim, tečnarim... če bom samo enega uspel s tem gradivom prepričat, da se malo poglobi vase in ga s tem rešil kakšne nepotrebne poškodbe (ali celo smrti), bo to že precej ;)
GorazdH Objavljeno Februar 20, 2008 Opozori Objavljeno Februar 20, 2008 pomagala BO edino prometna vzgoja že od malih nog. nič drugega. ne visoke kazni ne slike razfukanih teles ne nič. pravzaprav bi te slike pri nekaterih lahko izzvale neracionalen strah, kar bi gotovo negativno vplivalo na vožnjo, saj varnost ni samo "prilagojena" hitrost ampak predvsem pozornost in zbranost. mislim, da je moralistična propaganda podprta s takimi slikami zgrešena in je navadno mrhovinarstvo.
doggie Objavljeno Februar 20, 2008 Opozori Objavljeno Februar 20, 2008 A) GorazdH :worship: :worship: :worship: 1) Za pod to točko, sem nemudoma zbrisal prejeti E-mail, kjer je bil motorist v dveh (celih) kosih, pretrgan v pasu!!! Prav si prebral: V DVEH DELIH!!! HUDO GRDO!!! Nagraužno! ..... Če ga ima še kdo, naj ga prilepi. Eni se bodo ob tem skozlali. Drugi, padli v nezavest! Nihče pa stavim, ne bo ostal ravnodušen!!! Še zdaleč ne! Pa ne reči, da sem jaz bedak. Kajti le ob takem prizoru, bo usločeno zapestje "moralizatorjem", v trenutku popustilo! 2) V Sočo na ekskurzijo! Tam lahko izvemo s prve roke, kako je, ko te bo p'rjatu vprašal: "Ti, ampak (noga) pa ne bo nič več zrasla, a ne"?! To sem doživel iz prve roke. Pa ni zaril iz objestnosti, ampak zaradi smole! V mojo kožo, se postavite še vi (moralizatorji). Pa še nekaj je; Sam sebi se že zdim bedak, da tukaj klamfam take "bedarije"! Priznam pa, da sem bil v to "prisiljen". Zaradi Vas, (moralizatorji)! V tej temi, je tudi nekaj "neslanega" humorja. Naj bo, le da to sodi v drugo temo. Tale je preresna! Opravičujem pa se Vsem, ki se trudite, pozitivno vplivati na druge!!! a si mislil tega mađara, ki se je proseraval po zadnjem kolesu Csak.pdf
TONTO Objavljeno Februar 20, 2008 Opozori Objavljeno Februar 20, 2008 Pozdravljeni. Te poste prebirajo tudi NEmotoristi in kakor že vemo nas večina ne mara. Ob teh slikah in prizorih pa se naslajajo in tudi nehote ali pa hote kakor kdo, to sovraštvo do motoristov še stopnjujejo in se posledično potem tudi tako obnašajo na sami cesti. Doživeto in k sreči tudi preživeto. Pa o primerih raje ne bom tukaj. Pa pomislite tudi na kolege ali pa svojce žrtev, ki lahko slučajno prepozna svojega kolega ali pa sina ali hčer.. v parih kosih razmetanih po cesti. A ni lepše, da ohranijo svojce v takem spominu kot so zadnjič zapustili domači prag, verjetno nasmejani in polni življenskega elana. Vi pa lepite kar hočete zaradi mene, ampak vsakič ko pripopaš tako svinjarijo pa pomisli da bo lahko enkrat tudi tvoja, če bo šlo tako naprej, saj si lahko še bolj previden pa te ravno tako lahko rastrga na prafaktorje in te s smetišnico v plehnato trugo pogrebejo.(oprostite zadnjim besedam, gredo samo za določen sloj ljudi). Malo strpnosti do živih pa tudi do mrtvih ne bi škodovalo prav nobenemu!! Lep motoristični pozdrav
maus Objavljeno Februar 20, 2008 Opozori Objavljeno Februar 20, 2008 Upam, da bom vsaj še eno sezono preživel. :unsure:
Fritz Objavljeno Februar 20, 2008 Opozori Objavljeno Februar 20, 2008 pomagala BO edino prometna vzgoja že od malih nog. nič drugega. In kaj drugega je to, ko ti nekdo da pameten nasvet v časopisu, prek TV-ja, na spletu, na predavanju itn. A to ni vzgoja? A so tisti, ki so od malih nog kaj zamudili obsojeni za vekomaj? Mislim, ne razumem takšne logike. Četudi menim, da je to pomembno, kje je VSE ostalo. Ali je vse ostalo nepomembno? Ali ti na tem forumu nisi nikoli zaužil kakšne koristne informacije, imel kakšno plodno izmenjavo mnenj, z užitkom prebral ideje in virtuoznost pisanja nekaterih in to potem delno ponotranjil? Mimogrede, v moji službi je uporaba podobnih slik, za vzgojo o dejavnikih ogrožanja, popolnoma sprejemljiva. Gre za polnoletno avdienco. Pozdravljeni. Te poste prebirajo tudi NEmotoristi in kakor že vemo nas večina ne mara. Ob teh slikah in prizorih pa se naslajajo in tudi nehote ali pa hote kakor kdo, to sovraštvo do motoristov še stopnjujejo in se posledično potem tudi tako obnašajo na sami cesti. Doživeto in k sreči tudi preživeto. Pa o primerih raje ne bom tukaj. Pa pomislite tudi na kolege ali pa svojce žrtev, ki lahko slučajno prepozna svojega kolega ali pa sina ali hčer.. v parih kosih razmetanih po cesti. A ni lepše, da ohranijo svojce v takem spominu kot so zadnjič zapustili domači prag, verjetno nasmejani in polni življenskega elana. Vi pa lepite kar hočete zaradi mene, ampak vsakič ko pripopaš tako svinjarijo pa pomisli da bo lahko enkrat tudi tvoja, če bo šlo tako naprej, saj si lahko še bolj previden pa te ravno tako lahko rastrga na prafaktorje in te s smetišnico v plehnato trugo pogrebejo.(oprostite zadnjim besedam, gredo samo za določen sloj ljudi). Malo strpnosti do živih pa tudi do mrtvih ne bi škodovalo prav nobenemu!! Lep motoristični pozdrav V tej zadevi ne gre niti približno in niti pod razno za odnos uporabniki motociklov in ostali udeleženci v prometu. Grafična abotnost slike, ki sem jo pripopal, je zame enaka intelektualni abotnosti tvojega jokcanja nad zakoni, v tej in takšni temi (imaš vsaj nekaj tem na razpolago za takšne izlive). Ne gre za nič osebnega vendar mislim, da si s tistim postom vsekal popolnoma mimo. Slika je iz ZDA, je javno dostopna na spletu in dvomim, da jo bodo svojci našli prav na nekem slovenskem forumu. Poleg tega sem v prejšnjih debatah že jasno povedal, da avtoriziram uporabo slik mojih ostankov v vzgojne namene, če se ponesrečim na motorju (ta možnost ni nikoli izključena). Če bo to le enemu odprlo oči in doseglo center za razmišljanje, je tega vredno. Strpnost do živih se izraža tudi s svojim odnosom, tega pa izpovedujemo tudi na forumu. Za svojimi besedami je potrebno tudi stati in jih argumentirati. Daleč od tega da smo nezmotljivi a nasprotno stran prepričaš le z argumenti ali pa se razideta (kulturno) vsak na svojem bregu. Še enkrat, ne gre za osebno zadevo a povej mi, kakšno povezavo imajo hude kazni s preživetjem motociklistov na cesti, kot je tekla beseda v tej temi? Ali lahko svoje pisanje argumentiraš?
PikiJapok Objavljeno Februar 20, 2008 Opozori Objavljeno Februar 20, 2008 (popravljeno) Strpnost do živih se izraža tudi s svojim odnosom, tega pa izpovedujemo tudi na forumu. Za svojimi besedami je potrebno tudi stati in jih argumentirati. Daleč od tega da smo nezmotljivi a nasprotno stran prepričaš le z argumenti ali pa se razideta (kulturno) vsak na svojem bregu. Žal pa premnogi kot argument uporabljajo besedo "moralizator". In si mislijo, kako so me (ali kakega drugega "moralizatorja") "zatrli". Žal pa pozabljajo na zelo pomemben argument, ki mi ostajja: Raje sem moralizator, kakor morilec! Kljub temu, da se obe besedi začneta na "mor" pa je razlika bistvena. Naj povem še drugače: če se bom kadarkoli moral komurkoli opravičiti, ker sem objavil javno dostono sliko njihovega pokojnega svojca, bom to storil s popolnoma mirno vestjo. Nasprotno pa si nikakor ne želim komurkoli opravičevati, ker bi jim kakega svojca razkosal. Še več. Srčno si želim latentnim morilcem sporočiti, da si želim živeti in da imam svojo ženo in otroke rad. In bi jim rad prihranil čigarkoli opravičevanje s tem v zezi. Zatorej dragi moji, naj govori slika... ostali pa se molče priklonimo in zamislimo nad minljivostjo. Popravljeno Februar 20, 2008. Popravil PikiJapok
_Nejkooo_ Objavljeno Februar 20, 2008 Opozori Objavljeno Februar 20, 2008 Lahko naredimo tudi posebno temo z takšnim naslovom, kot ga je predlagal GorazdH. Pa spet zmotno misli, da se bomo tam naslajali tisti, ki nam ni uspelo priti v srednjo mesarsko šolo ali na medicino (sem enkrat videl začetek tistega videa, ki je krožil po netu, ko so islamski skrajneži z nožem obglavljali enega moškega, pa nočem niti slišat več zanj). Da ne boš mislil, tudi meni se obrača ob takih posnetkih, ampak ravno ta groza me potem odvrne od brezglavega divjanja po cesti (ali vsaj razmišljanja za 5 sekund naprej). Pogledam si jih vse, ker drugače ti ne sežejo do možganov. Oziroma sem si jih, ker zdaj se zgodba že ponavlja in vem, kaj me čaka. Najhuje je, da je nekatere treba z takšnimi posnetki "posilit", ker sami si jih nikoli ne bodo šli pogledat, delajo pa največje pizdarije po cesti. Posnetke imam, če hočete odpreti takšno temo, povejte in jih lahko nalepim. Sem pa videl že kar nekaj motorističnih nesreč v živo ali pa nekaj trenutkov po dogodku. Ko sem bil lansko leto na Kreti se sta se vzporedno z mano, ko sem se peš vračal iz mesta, zaletela dva motorista. En motor je odneslo po hribu navzdol na eno parkirišče, drugi pa je ostal na cesti. Voznik drugega, ki je obstal na cesti, je začel motor pobirat, o prvem pa ne duha ne sluha. Ko smo šli pogledat niže, smo videli eno truplo brez glave, motor s sopotnico pa je bil ob eni škarpi. Ženski ni bilo nič, vendar, ko je prišla k sebi je skoraj doživela histeričen napad. Verjetno je bil tisto njen fant. Grozljivo. Predlansko leto sem prišel nekaj trenutkov po nesreči, ki se je zgodila v Slivnici pri Mariboru. Zadeva me je toliko bolj pretresla, ker sem tipa še pozdravil, ko se mi je peljal pred parimi minutami nasproti iz smeri Rač. Ker je bilo slabo vreme, sem obrnil motor nekje v Polskavi in šel nazaj, nakar sem videl, da so ravno zapirali cesto. Ko sem prišel do kraja nesreče (seveda, preko bencinske črpalke), sem videl pokritega tipa, teniske so ležale naokoli, motor je bil v prafaktorjih... pretresljivo, če si predstavljam, da je pred slabe četrt ure še živel. Voznik, ki je zavijal iz neprednoste ceste, je zavil seveda pred njega, motorista je vrglo preko avta, od koder je priletel v nasproti vozeči avto. Mladi moški, 34 let star, s mlado ženo in 3 leta starim otrokom. Lansko leto avgusta se je ubil tudi moj dober prijatelj malo naprej od Vojnika (v smeri MB), ko je prehiteval vozilo pred seboj. Zaneslo ga je na nasprotni vozni pas, kjer je trčil v nasproti vozeč avto. Star je bil 25 let. 3 leta nazaj se je ubil od prijatelja foter, ko ga je na križišču Proletarskih brigad in Ljubljanske v MB izsilil en avto. Star je bil malo čez 40. Lahko bi še nadaljeval, ker še kar nekaj primerov poznam, ki so odnesli kratko, ampak ni potrebe. Nekateri pač ne poznajo nikogar, ki bi se mu kaj takšnega zgodilo in se počutijo "nedotakljive", zato pa sklepam, da slike lahko pomagajo. Moj rek je: Kar se je danes zgodilo njemu, se lahko jutri meni. Pa rečite, da moraliziram, solim, tečnarim... če bom samo enega uspel s tem gradivom prepričat, da se malo poglobi vase in ga s tem rešil kakšne nepotrebne poškodbe (ali celo smrti), bo to že precej ;) tega pa sem jaz tudi poznal :cry:
Tomozuki Objavljeno Februar 20, 2008 Opozori Objavljeno Februar 20, 2008 pomagala BO edino prometna vzgoja že od malih nog. nič drugega. ne visoke kazni ne slike razfukanih teles ne nič. pravzaprav bi te slike pri nekaterih lahko izzvale neracionalen strah, kar bi gotovo negativno vplivalo na vožnjo, saj varnost ni samo "prilagojena" hitrost ampak predvsem pozornost in zbranost. mislim, da je moralistična propaganda podprta s takimi slikami zgrešena in je navadno mrhovinarstvo. Povdarek je na "mislim".... ker jaz recimo "mislim" drugače. Tudi ne vem, kakšna prometna vzgoja od malih nog bi to naj bila. Visoke kazni bi zalegle, če bi jih nekdo izvajal. Tako pa imamo samo visoke kazni brez izvajalcev. Ko bi trikrat v enem dnevu naletel na radar in plačal, gotovo ne bi več počel tega, ker bi videl, da ni to zgolj naključje, ampak stalna praksa. Kakšen neracionalen strah? Vsakdo zna racionalno razmišljati (no, večinoma vsi). Če delam pizdarije po cesti, se mi lahko zgodi to, kar sem videl na slikah. Da bi to vplivalo na vožnjo? Gotovo. Kakor sem že rekel; niti ne potrudiš se razumeti, kar sem že 2 krat napisal in tretjič ne bom. Mrhovinarstvo si v tem razbral samo ti in mogoče še kdo. Večinoma nas je pa zmrazilo, da bi se to zgodilo nam. Pozdravljeni. Te poste prebirajo tudi NEmotoristi in kakor že vemo nas večina ne mara. Ob teh slikah in prizorih pa se naslajajo in tudi nehote ali pa hote kakor kdo, to sovraštvo do motoristov še stopnjujejo in se posledično potem tudi tako obnašajo na sami cesti. Doživeto in k sreči tudi preživeto. Pa o primerih raje ne bom tukaj. Pa pomislite tudi na kolege ali pa svojce žrtev, ki lahko slučajno prepozna svojega kolega ali pa sina ali hčer.. v parih kosih razmetanih po cesti. A ni lepše, da ohranijo svojce v takem spominu kot so zadnjič zapustili domači prag, verjetno nasmejani in polni življenskega elana. Vi pa lepite kar hočete zaradi mene, ampak vsakič ko pripopaš tako svinjarijo pa pomisli da bo lahko enkrat tudi tvoja, če bo šlo tako naprej, saj si lahko še bolj previden pa te ravno tako lahko rastrga na prafaktorje in te s smetišnico v plehnato trugo pogrebejo.(oprostite zadnjim besedam, gredo samo za določen sloj ljudi). Malo strpnosti do živih pa tudi do mrtvih ne bi škodovalo prav nobenemu!! Lep motoristični pozdrav Vedno se najde kdo, ki nekoga ne mara. Na to se je treba navadit. Eni ne marajo tovornjakarjev, drugi kombijašev, tretji motoristov itd. Pa se ti zdi, če nekdo nekoga ne mara, da mu tudi privošči, da postane freska na cesti? Rahlo dvomim. Te slike bi jih prepričale ravno v nasprotno in ne po želji, da razmesarijo nekoga. Naslednjič bi dobro razmislili, preden bi zavijali iz neprednostne na prednostno cesto, nenakazovali smerokazev, vozili po nasprotni strani vozišča (v ovinkih) itd. Seveda bi moral biti pod slikami pripis v tem stilu. Večina nesreč se dogaja ravno zaradi prepričanja o neranljivosti sebe in okolice. Kaj pa preostane drugega, kot da jih prepričamo v nasprotno? Tumbanja pri poročilih o črni kroniki? Udeleževanje šol varne vožnje (na katerih manjkajo točno tisti, katerim je namenjena)? Ljudi težko prepričaš s teorijo. Glede na precejšnjo nerazpoznavnost žrtev, je težko reči, če je uporaba takšnega materiala moralno sporna. Poleg tega pa so vse slike iz drugih držav kot naše Slovenije. Verjetno pa tudi svojci umrlega ne bodo iskali takšnih slik. Zakaj? Ker namen tega gradiva je strezniti tiste, ki takšnih primerov cestnih žrtev ne poznajo. Res je. Malo spoštovanja do živih in mrtvih ne bi škodovalo nobenemu. Kvečjemu bi lahko bilo koristno za tiste, ki še živijo.
ataIBA Objavljeno Februar 20, 2008 Opozori Objavljeno Februar 20, 2008 Da malo dodam. Na motor, v avto, na cesto, v steno, na gorsko kolo, na padalo - tudi paragliding, jadrilico, športni avion, pod vodo, v podzemni svet, na morje,.... in kaj je še rizičnih športov, kjer je nevarnost poškodb (sebi in drugim), je potrebno iti s trezno glavo, pametno in s čimveč izkušnjami. Le te pridobiš s km, urami,...Tista kritična meja (poškodba, huda poškodba ali celo slovo) je včasih blizu iz subjektivnih vzrokov (napačna ocena,...) in tudi objektivnih (vreme,...). Človek mora imeti v življenju tudi srečo. Prepričan pa sem, da padalci, alpinisti, potapljači,...v svoje forume ne lepijo pretresljivih slik iz svojih nesreč. Vsak ima med vožnjo roko na gasu in že nagon samozaščite mu veleva, kako naj vozi. Nekateri blizu rizične hitrostne meje, nekateri daleč od nje. Ta meja je za ene zelo hitro, ker še ne znajo, za druge daleč, ker obvladajo. Če je voznik podvržen paniki in v kritični situaciji "zmrzne", ima to mejo postavljeno nižje. Zato prilagajaš vožnjo in hitrost na podlagi izkušenj v prometu. Nihče pa ne razmišlja med vožnjo (ne sme!!! zaradi dekoncentracije) o zmanjšanju hitrosti zaradi pretresljive slike, ki ti samo obrne želodec. Hanzijeva Hanzijada je naredila mnogo več dobrega vsem (predvsem) začetnikom v poduk. Če kdo hoče vzbujati pozornost na prekleto pretresljiv način, ki ne dela nobene koristi, ampak hoče samo šokirati, bi ga morali moderatorji sunit v rit. To temo je Moto rider zastavil zelo dobro. Ni pa potrebno vedno torirati komentarje v ekstreme in stati za parolo - tudi to se zgodi, hitrejši vozniki so potencialni morilci in kaj je še skozlanega sranja spisanega v želji biti "pomemben". Pijanc se naj drži plota in naj ne nadira ljudi okoli sebe, če ne zna ali ne more hoditi. In prosim, če nekdo ne zna in ne upa peljati potovalno normalno, naj nima vse tiste, ki to obvladajo za "potencialne morilce", ...
Mutika Objavljeno Februar 20, 2008 Opozori Objavljeno Februar 20, 2008 Prebiram in se včasih čudim temu, kar preberem, včasih se zavedam, da izpade drugače, kot bi izpadlo, če bi tekel pogovor v živo, ... se pa vedno znova, ko se vrnem na te strani, vprašam le nekaj ... čustva, ki vejejo iz naših besed, ni pomembno kakšna, ali negativna ali pozitivna, v kaj se le-ta na cesti spremenijo? Se stopnjujejo? In v kaj se stopnjujejo? V objestnost? Defenzivnost, strah, agresijo? Znano je, da s(m)o slovenski avtomobilisti skrajno nestrpni in nekultivirani vozniki. Zelo me zanima, kam bi nas, motoriste, uvrstili? Ampak, ... to je menda že druga zgodba. Po mojem mnenju motorist, ki pozna mnoge situacije na cestah in je izkusil že malo bolj kritične situacije, kot le zdrs ali trk, že nosi nekakšno opozorilo v sebi, le-to pa je "učinkovito" v obratnem sorazmerju s številom let in temperamentom ter značajem. In vse te slike in filmi, ki ne morejo biti drugo, kot grozljivke, saj vendar vemo, kaj počnemo in kakšen hobi imamo (ali res vemo?) in so naši odzivi nanje dokaz, kako nihče od nas ni imun na takšne prizore ... vse to, kljub neizogibnemu sporočilu, je vseeno malo preveč brutalno prikazano. Vsaj za moj okus, no. Vse te opozorilne znake pa kaj radi potisnemo globoko v podzavest, saj ne želimo, da nam zvoni zvonec ter non stop sveti rdeča luč v glavi. Takoj se vklopi obrambni mehanizem, češ, če bi o takšnih prizorih razmišljal, sploh ne bo šel več na motor, ne na cesto, ne na ulico ... verjetno tudi v avto ne bi več sedli, kaj šele šli na letalo ali na kakšen nogometni stadion, med množico, ki te lahko pobesnela pomendra ... :unsure: ? Saj je že ataIBA povedal. Jasno, da vsak zaupa sebi in svojim sposobnostim ter lastni presoji, kar je ne nazadnje tudi normalno, ne glede na to, kar razpredamo tule. Sicer se ne bi spravili na motor! In spet smo tam ... to zaupanje in zavedanje, občutek, do kod seže naše supermenovstvo, pa je spet v obratnem sorazmerju s številom let in našim temperamentom ter značajem ...! Varno vožnjo vsem! Lep vikend se obeta.
ataIBA Objavljeno Februar 21, 2008 Opozori Objavljeno Februar 21, 2008 Bravo, draga mi Mutika :worship: . Na svoj izredno umljiv način poveš mnogo. Zato voziš po pameti, tekoče, previdno in dobro. :winkiss:
Lowrenc Objavljeno Februar 21, 2008 Opozori Objavljeno Februar 21, 2008 Saj ne, da so vedno avtomobilisti krivi ampak tale spot bi mogoče veljalo zavrtet prav vsem, ki so kandidati za izpit(bodisi za motor ali pa avtobus). Nekako se mi zdi boljši pristop predstavitev problemov na humoren način kot pa na način ''Texas chain saw massacre''... klik
Fritz Objavljeno Februar 21, 2008 Opozori Objavljeno Februar 21, 2008 The ads are as usual hard hitting, but very effective. The text that is shown says the following: - You just went through orange - You just went a little too fast - You were just a bit too close ... - You are just a little bit dead - On two wheels there are no little infringements The French Government decided to step up their safety campaigns after their latest success in decreasing traffic deaths (-5% in September). Two wheels are largely targeted, specially in the cities, since many don't respect the rules of the road. Francija 2 Kampanje za več varnosti na cestah so ponavadi šokantne in provokativne. Še posebej kadar gre za motocikliste, saj vidimo, da mora pri marsikateremu uporabniku dvokolesnika informacija predreti čelado, preden doseže center za razmišljanje :evilgrin: The small box on the bottom right says "Alcohol and speed are the two main cause of accidents when only the biker is to blame". The small box on the bottom right says "In 70% of all accidents between a motorcycle and a car, the car driver did not see the biker. Look in your mirrors, put on your indicators and turn your head". It says "SURPRISE! Bikers, always make sure you're visible". The government wants to be sure that you're not a jack-in-the-box when riding through traffic.
AleksG Objavljeno Februar 21, 2008 Opozori Objavljeno Februar 21, 2008 Saj v vseh razvitih, bolj severnih državah, so takšne in tem podobne kampanje. Jaz osebno tak način zelo podpiram in mislim, da zelo učinkovito vpliva na nivo splošne kulture vožnje, je pa takšna kampanja popolnoma drugačna stvar, kot npr. razkosano truplo, kajneda?
NejcZ Objavljeno Februar 21, 2008 Opozori Objavljeno Februar 21, 2008 Tako, za take kamnapne sm js tudi, zlo izvirne slikce :worship:
rokecc Objavljeno Februar 21, 2008 Opozori Objavljeno Februar 21, 2008 Saj ne, da so vedno avtomobilisti krivi ampak tale spot bi mogoče veljalo zavrtet prav vsem, ki so kandidati za izpit(bodisi za motor ali pa avtobus). Nekako se mi zdi boljši pristop predstavitev problemov na humoren način kot pa na način ''Texas chain saw massacre''... klik Na cesti preživim veliko svojega časa, saj v povprečju prevozim od 80 do 100.000 kilometrov. Vožnja osebnih avtomobilistov pa me zadnje čase ŠOKIRA. Divjajo tako stari kot mladi, vozijo neodgovorno pa neglede ali imajo izkušnje ali ne. Tako vozi več kot 60% voznikov. Očitno se nihče ne zaveda kako je ko se zgodi karambol in bognedaj kdo umre. Izsiljevane prednosti in podobne zadeve so mi postale del vsagdana in včasih me prime da bi komu zabrisal macolo skozi okno...V naši državi je še vedno tako da ko opraviš 20 ur vožnje si pa že kar sposoben za na cesto. Marsigdo se ne zaveda da ko poči je prepozno, zato bi lahko izboljšali svojo vozniško kulturo, predvsem pa strpnost. Srečno!
Fritz Objavljeno Februar 21, 2008 Opozori Objavljeno Februar 21, 2008 Seveda, da je. Grda, grda slika je bila odgovor na grdo, grdo nabijanje. Splošna merila dopustnega, v naši družbi, ne dovoljujejo reklamne kampanje s tako eksplicitnimi slikami vendar je sporočilo v obeh primerih enako. Ljudje enostavno podcenjujejo nevarnost in jim je to potrebno pokazati tako, da bodo razumeli.
ataIBA Objavljeno Februar 21, 2008 Opozori Objavljeno Februar 21, 2008 Saj v vseh razvitih, bolj severnih državah, so takšne in tem podobne kampanje. Jaz osebno tak način zelo podpiram in mislim, da zelo učinkovito vpliva na nivo splošne kulture vožnje, je pa takšna kampanja popolnoma drugačna stvar, kot npr. razkosano truplo, kajneda? Tudi moje mnenje!!! :worship: Opozorila ja, ne pa šokiranja. Alpinisti ne kažejo polomljenih, pohabljenih,... posledic padcev in še bi lahko naštevali. Opozorila na pameten način ti sedejo v pomnilnik, šokiranja pa v želodec. Prvi te spominjajo, drugi silijo na kozlanje. Kaj se hoče doseči? Biti pomemben ali pomembno delati korist? Sveta preproščina!
AleksG Objavljeno Februar 21, 2008 Opozori Objavljeno Februar 21, 2008 naprimer tale: http://www.motosvet.com/album/play.php?cid=114
ataIBA Objavljeno Februar 22, 2008 Opozori Objavljeno Februar 22, 2008 naprimer tale:http://www.motosvet.com/album/play.php?cid=114 Bravo dečko. Vidi se, da imaš glavo za mislit in ne za simetrijo telesa :worship: .
Tomozuki Objavljeno Februar 23, 2008 Opozori Objavljeno Februar 23, 2008 Prepričan pa sem, da padalci, alpinisti, potapljači,...v svoje forume ne lepijo pretresljivih slik iz svojih nesreč. Načeloma niti ne umirajo v takšnem številu kot motoristi... Nihče pa ne razmišlja med vožnjo (ne sme!!! zaradi dekoncentracije) o zmanjšanju hitrosti zaradi pretresljive slike, ki ti samo obrne želodec. Mah... to je isto kot bi rekel, da je gasilec dekoncentiran med svojim delom zato, ker je že videl, kako so njegove sodelavce požrli plameni. Nonsens. Zakaj potem jaz (in ostali, ki so takšne slike videli) nisem nepozoren na cesto? Zato, ker razčistiš takrat, ko to vidiš, ne pa, da se najprej zgražaš, potem pa se kot kmečka nevesta pred poroko odločaš na motorju da boš vozil malo hitreje, potem pa se spomniš na one slike, pa voziš spet počasneje.... ... če nekdo ne zna in ne upa peljati potovalno normalno, naj nima vse tiste, ki to obvladajo za "potencialne morilce", ... In kdaj ugotoviš, kaj nekdo zna? Ko se razmaže zaradi svoje napake je že malo prepozno... Njemu podobnih tudi ničesar ne naučiš, ker si pač obzorij niso razširili in spet čakajo, da se bo to zgodilo njim. Sicer pa je Fritz dobro odgovoril: :worship: Ljudje enostavno podcenjujejo nevarnost in jim je to potrebno pokazati tako, da bodo razumeli. Tudi miroljubno reklamo lahko daš na jumbo plakat. Glede na to, kako "skoncentirani" so ljudje med vožnjo (da jih celo vlak zbije sredi belega dne), pomoje ne opazijo nič druga kot reklamo za Sun Mix in Palmers. Pa še to samo moški (in lezbe). Finta je, da smo na TV-ju imeli že ogromno "miroljubnih" reklam: za alkoholiziranost (okostnjak za volanom), prehitro vožnjo (kolo kot cirkularna žaga), simulacija nesreče na avtocesti itd. Pa so pomagale? Številke kažejo, da ne, ker se to pač drugemu kot antitalentom ne more zgoditi... recimo. Mi je pa všeč tisti video iz prejšnje strani, ker je precej nazoren. In to ljudje potrebujejo. Da dobijo udarec v sredo čela, ne pa jim ovinkarit preko invalidskih vozičkov, cirkulark, kotalečih se pnevmatik, popraskanih čelad... Ampak ziher bi bila sporna pri nas in bi si jo lahko na you tube ogledal pod "banned commercials".
Fazer03 Objavljeno Marec 11, 2008 Opozori Objavljeno Marec 11, 2008 Priznam, da sem celo temo zelo (poudarek na zelo) bežno preletel in ker sem pred tem prebiral izkušnje o gumah in njihovo "ocenjevanje", se mi je prikazala povezava med obema temama in sicer pri opisu (ali načinu) vožnje: večji del tam pisočih se je hvalilo z velikim procentom vožnje opisane kot "agresivno - športno" :eek: . Upam (ampak vem da se motim), da so stem hoteli opisat odnos do gume in da jo pač ne "šparajo" ali pa se na ta način hvalijo kako hitri so na cesti in v vsakdanjem prometu ... Ja, veliko je še za postoriti, da bomo čim manjkrat v črni kroniki ...
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se