Skoči na vsebino

Priporočene objave

Objavljeno

Ma se nisem hotel oglasit, pa se zgleda morm. 

Elektrika je poceni, glede na to kaj nam omogoča. Našo 4 člansko družino pride cca 60 eur na mesec. Vsa voda se ogreva na 80 litrski bojler. Ogrevamo se s kaminom na drva. Kuham stalno sam, pečica/ indukcija. Pralni/Pomivalni stroj dela vsak dan. TV tud. Mobiteli konstantno... Luči svetijo konstantno. Klima čez poletje dela. Če primerjam z bencinom/dizlom je štrom "zastonj". 

Sončna energija. Preden bom porabil za elektriko toliko, kot bi me prišla sončna bom že v grobu. Če bi bila sončna popolnoma avtonomna jo takoj nabavim. Dokler sem pa odvisen od javne elektrike, kot je poceni raje sprotno placujem.

• Všeč mi je 5
  • Hvala 1
Objavljeno
pred eno uro, Kugelschreiber pravi:

Za Leafa internet pravi, 16kwh/100km. Torej cca 40kwh za 250km. 40×0.2=8€/250km, oziroma 3,2€/100km. U bistvu polovico manjši strošek napram kateremukoli ICE vozilu. To pravi interne+teorija. 

Pri ICE avtih znamo na pamet ovrednotit porabo.  Za baterijce se ful lovim. Moram plonkat. 

No sej to pravim, na mesec je to okrog160-200kwh. ampak kam bi skočila cena elektrike, če jo mesečno za toliko povečam, si tut ne upam mislit.

• 1 mesec pozneje...
Objavljeno

.

... malo gledam, kako imajo vzhodnjaki rešen "zeleni prehod" :kva2:

20250123_094209.jpg

• Haha 3
  • 7 mesecev pozneje...
Objavljeno

že ko sem se malce smejal električnim avtom, da ne bo kdo mislil da sem nazadnjaški in ne maram sodobne tehnologije.

Balkonska somčna elektrarna z baterijo ima celo delno smisela, seveda se splača kupit komponente v dojčlandu, z davkom in poštnino dobra 2kWh baterija 500eur, pri nas so io meli po znižani super ugodni ceni 1000eur.

povprečno ene 3kWh pršparam, oziroma v mesecu avgustu ki je bil kar naklonjen sončnim dnevom je bil izplen kar dober, je bila mesečna položnica za štrom samo 38€. ( zmeraj zaj... položnico te omrežnine pa dogovorjene moči in ostale gluposti in je dejanski štrom 1/3 položnice)

Točnih številk ne vem ker je med aplikacijo Hoymiles od mikroinverterja in aplikacijo od baterije Marstek, kar velika razlika cca 30% in ne vem kateri aplikaciji verjet glede kWh.

ampak če potegnemo nekje letno povprečje, balkonska sončna z baterijo pokriva nekje 20% povprečnega gospodinstva pri strošku nakupa nekje 1200 do 1500 eur. Za 100% samooskrbo bojo vedli drugi je strošek nekje 15jurjev ( ?) . Torej iz matematičnega vidika se splača, čas bo pokazal če se res.

• Zmeden 1
Objavljeno
12 minutes ago, smasher said:

povprečno ene 3kWh pršparam

A prav racunam? 3kWh=0,6€. Ce to prisparas vsak dan! bo amortizacija trajala cca 2200-2400 dni, oziroma 6,5 let. 

Objavljeno (popravljeno)
pred 15 minutami, Kugelschreiber pravi:

A prav racunam? 3kWh=0,6€. Ce to prisparas vsak dan! bo amortizacija trajala cca 2200-2400 dni, oziroma 6,5 let. 

ja tam nekje, brez baterije sem bil kar razočaran saj je bil večinoma efektivni izplen cca. 1.6kWh, ker ravno ko smo bili v službah je sonce najmočnejše, in ni bilo porabnika doma ki bi to izkoristil. Sedaj pa je ponavadi baterija polna in lahko tiste 2kwh porabimo popoldan/ zvečer.  ( tako da je tise 1.5kwh kot prej čez dan + 2kwh iz baterije )

efektivna proizvodnja 700W panelov na obali v sončnem dnevu je nekje okoli 4kWh dnevno

Seveda je to bolj solarno igračkanje, ampak je poceni, vsak lahko naštima in ni potrebe po tacanju po strehi ali kakršnemukoli dovoljenju. 

ko pridem do pcja bom še kakšen graf prilepil.

Popravljeno . Popravil smasher

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!