Scarabeo 500 Objavljeno December 4, 2024 Objavljeno December 4, 2024 pred 8 urami, franc pravi: @Frenk 67 Koliko je solarna elektrarna dejansko rentabilna? V planu je menjava strehe (kritine) in je ena od možnosti, da gremo še v to investicijo (in v tem primeru, seveda tudi zamenjava "energenta" ) . Številke me potem malo "medejo". Za "dodatni" denar se na drva grejem do smrti, na olje malo manj. Elektrika je seveda bolj "komot" ... In če prav razumem zgornji zapis, je bedarija razmišljati o hranilniku? lp Moje izkušnje, ko si v sistemu te molzejo. Prvo reklamirajo, subvencionirajo, nato pa molzejo. Nekako mi drva ne ležijo, olje pa se mi ne zdi preveč napačno. Če peč crkne dobiš za par sto evrov vrhunske Wiessman ali podobne peči - ki so praktično doživotne. Imam pomisleke tudi glede panelov in toče, pa slabi stiki - požari ... pa je računica takoj adijo. 1
Zivnorc Objavljeno December 4, 2024 Objavljeno December 4, 2024 Najboljši hranilnik električne energije je električen avto, seveda, če ga imaš doma parkiranega in priklopljenega čez dan...in se voziš z njim ponoči...al pa če imaš nočne... ..kolikor ugotavljam, električne celice in hranilnike montirajo doma tisti, ki imajo presežka denarja... ne bi pa ga radi zapravili za "brez veze".. ..za kaka potovanja, ali pa kupili kak drag avto...itd., zato raje "pametno investirajo" v tovrstno elektrarno.... kar je za moje pojme še bolj brez vezno, kot če bi si na primer privoščil novega GS-a... 5
smasher Objavljeno December 6, 2024 Objavljeno December 6, 2024 Ob 4. 12. 2024 ob 16:23, franc pravi: @Frenk 67 hvala. Tabela je zelo očitna, samo mi realno ne pomaga, ker ne vem kaj to pomeni za nas, s čim jo lahko primerjam. Če porabimo za 70-100€ elektrike na mesec (je vsekakor nerentabilna) . Zaenkrat se grejemo na drva/kurilca ob morebitnem prehodu na toplotno črpalko (elektriko) , je pri današnjih cenah vprašljivo (v plin glede na situacijo v svetu hudo dvomim, trenutno so cene nizke, samo je to čista "politika" , ki se bo enkrat končala ) , ker pa "močno sumim" , da bodo cene elektrike podivjale, sončna elektrarna in toplotna črpalka, mogoče ni tako zelo zgrešena investicija. Vendar pa, če gledam tvojo tabelo, je sončna elektrarna za ogrevanje, čista polomija, uporabna je edino poleti za klimo, ki pa je nimamo . Če prav razumem, moram preračunat, ali čez poletje ( "svetli del leta" ) privarčujemo dovolj na elektriki iz sončne elektrarne, da pokrijemo izgubo pozimi. Oče se je navdušil nad sončno elektrarno, ker jo ima par njegovih znancev in seveda hvalijo na polno. Ko mu jaz začnem razlagati, da če denar za investicijo porabimo za elektriko, je to cca 20 let "elektrike" , je pa... Pa v Ljubljani je verjetno še manj sonca pozimi. V glavnem, ko že mislim, da mi je kaj bolj jasno, vidim, da mi ni. lp Torej sedaj že resno razmišljam o elektrarni in sem zbral že nekaj ponudb. Imam sedaj že par let realnih podatkov ker imam fiksno priklopljeno "balkonsko" sončno elektrarno, ki seicer ni nek profit je pa odlično orodje da sem lahko preračunal sedaj kaj in koliko rabim hranilnika in panelov. Imam to srečo da sem na obali in imamo obilo sonca, koliko ga je v Lj. ne vem. Glavni problem je obiranje ljudi zaradi "pečata", Sam sem gledal sistem z hibridnim inverterjm in vse kar rabim kupim za 7 jurjev, podjetje s "super akcijsko ceno" 15jurjev, seveda ko odštejemo subvencijo je samo še nekaj manj kot 12. Recimo če imate pri vas 3 fazni štrom je potem nek koristni sistem 9jurjev (https://www.eurodiskont.net/izdelek/solarni-komplet-deye-3-fazni-10kwp-10kw-15kwh-li-sodo/) , če pa pošljete okoli povpraševanje vam bojo z veseljem ponujali take sisteme verjetno za okoli 20jurjev. Jezi me da tako mastno služijo samo zaradi principa "a kdje je pečat", na tistih ponudbah ki sem jih jaz dobil je bil strošek vgradnje na računu napisan res samo okoli 1200 do 1500€, kar je OK. Tudi električarji in monterji morajo neki zaslužit, samo zakaj je bil na njihovem predračunu inverter vsaj 50% dražji, baterije so bile po 2x ceni. Videl sem sicer še ponudbo podjetja ( LINK do letaka ) in smo se dogovorili, da jih kontaktiram ko bom resno odločen, ker cene baterij preveč varjirajo da bo predračun bolj točen. Ne vem nič o njih, ampak so eni redkih ki imajo razumno ceno. Vsi tisti ki ponujajo neko odkupovanje, pa povezavo v pametno mrežo z bla bla bla.... imajo že v štartu vsaj 2x višjo ceno in vprašanje če se res tolko več. Kaj lahko še pišem? No, druga stvar izogibal bi se montažo na streho, prah in umazanija zelo zmanjšata učinkovitost, kdo bo čistil panele na strehi? Sam se nagibam bolj na montažo panelov na nastrešek, garazo ali kaj kar je nizko, tako da se lahko z lehko vsaj ene 4x letno splaknejo paneli (da ni treba imet kakšnega kompliciranega sistema ali pa najem čistilcev) ČE želi še kdo kaj več slišat mojega mnenja, vprašajte, že pou leta se mučim z uprašanjem al bi al nebi, kje in kako, otočno al hibridno... 1 1
Frenk 67 Objavljeno December 9, 2024 Objavljeno December 9, 2024 Ob 6. 12. 2024 ob 17:56, smasher pravi: ČE želi še kdo kaj več slišat mojega mnenja, vprašajte, že pou leta se mučim z uprašanjem al bi al nebi, kje in kako, otočno al hibridno... Ne razumem, kako se ti bo splačalo, poleti boš šenkal elektriko distributerju, pozimi jo boš pa drago plačeval, ko boš imel proizvodnjo nizko. 2 1
Zivnorc Objavljeno December 9, 2024 Objavljeno December 9, 2024 pred 41 minutami, Frenk 67 pravi: Ne razumem, kako se ti bo splačalo, poleti boš šenkal elektriko distributerju, pozimi jo boš pa drago plačeval, ko boš imel proizvodnjo nizko. ... poznam veliko ljudi, ki so to namontirali...in po analizah njihovega pričevanja sem ugotovil, da je tu velik faktor samotolažbe, da se jim bo investicija povrnila v petih.. šestih... osmih... letih .. (najverjetneje pa v XX letih)... 1 1
Frenk 67 Objavljeno December 9, 2024 Objavljeno December 9, 2024 pred 3 minutami, Zivnorc pravi: ... poznam veliko ljudi, ki so to namontirali...in po analizah njihovega pričevanja sem ugotovil, da je tu velik faktor samotolažbe, da se jim bo investicija povrnila v petih.. šestih... osmih... letih .. (najverjetneje pa v XX letih)... Tisti, ki so (smo) to namontirali v času net meteringa se lahko mal tolažimo, da je bla dobra investicija, sedaj pa ne vidim nobene logike. 1 1
franc Objavljeno December 9, 2024 Objavljeno December 9, 2024 (popravljeno) OK. če povzamem: "Trenutno" je sončna elektrarna nerentabilna. Če se spremeni način obračunavanja (na nekaj podobnega kar je nekoč bilo) pa je stvar za premisliti. "Samooskrbnost" pozimi odpade. Poleti je presežek. "Podvprašanje" : Je smiselno dimenzionirati elektrarno na "poletne" potrebe? (pozimi je očitno tako ali tako primanjkljaj) . lp ps. se moram bolj resno pomenit s sosedom, je lani priklopil sončno elektrarno na omrežje (po kakšnem letu čakanja) . Hudo flegmatičen dečko, pa kakor sem ga razumel, se ne sekira, ker ne plača nič (nisem pa razumel, a do priklopa ali se "kao" sama odplačuje) . pps. Kaj pa brez priklopa na omrežje, kot "dodatek" (pa kolikor pridelaš pridelaš) ? Popravljeno December 9, 2024. Popravil franc
smasher Objavljeno December 9, 2024 Objavljeno December 9, 2024 No, kot sem pripel link, jaz sem računal 5kw panelov in 10kwh hranilnik z montažo vred ene 6keur. (še tako poceni sistem bi se povrnil nekje po okoli 10letih) S tem bi na obali pokril več kot 90% porabe, tudi pozimi. (nimamo megle samo deževen dan vsako tolko) Ne računice ni nikoli, tudi bojler s toplotno ki košta 3jurje se povrne... Kdo ve kdaj. Jaz sem se mučil s tem vprašanjem ko so upalili 5 tarifni sistem, pol me nebi noben J.. Tut če sredi dneva največ štroma pokurim. Sem najprej mislil dat velik bojler s toplotno, pa je investicija 3k eur, pršpara pa se max 25% mesečno (kr kuhamo na plin in je bojler tanajvečji porabnik) pred 7 urami, Frenk 67 pravi: Ne razumem, kako se ti bo splačalo, poleti boš šenkal elektriko distributerju, pozimi jo boš pa drago plačeval, ko boš imel proizvodnjo nizko. A, na to sem pozabil idgovorit, če bi inštalirau bi imel izvoz 0, če nič ne plačajo tut nič ne dobijo.
DAMI34 Objavljeno December 9, 2024 Objavljeno December 9, 2024 jop https://www.robin.si/lokalne-novice/burja-odpihnila-socno-elektrarno-pri-vipavskem-krizu/?fbclid=IwY2xjawHD9ptleHRuA2FlbQIxMQABHVolONDFajBj4W1chDvimfoQrW7Ip-rNqsQB1Z7imqQ_WKjKrBhHIWmVcg_aem_OfaStJ3iHxghCnABf4sSqA Men korce in kamenje zmeče dol s strehe. Tut na šajbo oad avta že.
Frenk 67 Objavljeno December 9, 2024 Objavljeno December 9, 2024 pred 5 urami, franc pravi: "Podvprašanje" : Je smiselno dimenzionirati elektrarno na "poletne" potrebe? (pozimi je očitno tako ali tako primanjkljaj) . Ko je bil net metering se je elektrarna dimenzionirala na letno porabo. Kako se brez net meteringa pa ne vem.
smasher Objavljeno December 11, 2024 Objavljeno December 11, 2024 No to je moj izvor kalkulacij, 600W mikro sončna, vse kjer je belo je bila proizvodnja manj kot 1kWh v tistem dnevu. (ponekod je belo tudi če je bilo sonce, ker nas ni bilo doma). Torej če ekstrapoliramo, povsod kjer je proizveden vsaj 1kWh dnevno z 600W sistemom bi z 5kW sistemom dobil 8kWh, kar je povprečna dnevna poraba. Za tistih nekaj % dni ko to nebi zneslo, pa je razlika v investiciji med 100% samooskrbo in 90% samooskrbo prevelika da bi se splačalo. 2
Zivnorc Objavljeno December 12, 2024 Objavljeno December 12, 2024 ...s tega grafa se jasno vidi, da je to zelena energija... 4
Kugelschreiber Objavljeno December 12, 2024 Objavljeno December 12, 2024 On 12/9/2024 at 8:44 AM, Zivnorc said: ... poznam veliko ljudi, ki so to namontirali...in po analizah njihovega pričevanja sem ugotovil, da je tu velik faktor samotolažbe, da se jim bo investicija povrnila v petih.. šestih... osmih... letih .. (najverjetneje pa v XX letih)... Samo elektrarna najbrz ni zadosti. A so jo samo dali na streho in zivijo v istem tempu naprej?Ce mas porabo 400kwh na mesec nisi dost naredil. Vrzi v enacbo se kak porabnik. TČ ali E avto ali oboje. frend je s paneli oblozil celo bajto. Vsako leto mu odpade 5-6 ton peletov. Odpade 1500l bencina. Pri mojih starih odpade 25-30m3 drv na zimo. V bajti se nikol ni blo tako toplo, zgodi se kot carovnija…pr njih ta samotolazba zgleda hudo prepricljivo. Strosk elektrarne bo 7 let 30-50€ vecji od zadnjih poloznic 2023. da bi delal elektrarno brez letnega obracuna pa ne vem ce prides skozi. Morda, ce jo bolano predimenzioniras, to pa mors mal na svojo roko delat. 1
franc Objavljeno December 12, 2024 Objavljeno December 12, 2024 Mogoče se bo kaj spremenilo, sem dobil anketo (Zvem) na to temo in vprašanja napeljujejo na spremembo sistema. Nekaj kar bi nadomestilo "net metering" . Ni pa prav nič jasno kaj naj bi to bilo. Očitno jim teče voda v grlo, zaradi nezanimanja in morajo nekaj spremeniti. Pa da vidimo kaj. lp
smasher Objavljeno December 12, 2024 Objavljeno December 12, 2024 Frišn članek https://www.zurnal24.si/pod-streho/varcna-hisa/toliko-elektrike-morate-porabiti-da-se-elektrarna-in-hranilnik-splacata-433589 ki je pomoje povn polovičnih infomarcij. Torej za ljudi ki so večino denva v službi bi jaz dal hranlnik vsaj 2x moč panelov, takod a se hranilnik pri polnem soncu napolni v 3urah. In če se da je hranilnik vsaj 1.5 krantik povprečne dnevne porabe tako da imaš za 24h elektrike v hranilniku. Druga stvar.. 600eur na kWh hranilnika ??? resno to je maloprodajna cena + mastna marža . Hranilniki so sedaj že v maloprodaji z 300eur/kWh. Torej vgrajevalci nabavijo celice in hranilnik po veleprodajnih cenah (ki so sedaj okoli 50eur na 400W panel, prodajo ga pa za 90 ali 100+ddv), hranilnik nabavijo po 250 do 300eur po kWh in prodajo po 600eur/kWh. In potem dodajo še kakšnega jurja za montažo. Če bi bile cene poštene, torej 65eur za 450W panel in 250-300eur za kWh hranilnika -40% subvencije, potem bi se sistem povrnil v 10letih. ČE pa je cena 2X je tistih -40% subvencije glih za pokrit mastne marže. 1
Kugelschreiber Objavljeno December 12, 2024 Objavljeno December 12, 2024 6 hours ago, smasher said: Torej za ljudi ki so večino denva v službi bi jaz dal hranlnik vsaj 2x moč panelov Ma ne štekam. Hranilnik pod idealnimi pogoji premostiš za en dan. Ajd, rečva da za 2 dni. Kaj pridobiš? Obračun je še vedno na mesec. se pravi, če hranilnik nafilaš zadnjega v mescu, in je slabo vreme 1 ali 2, pridobiš to dnevno porabo. Oziroma, česa jaz ne vem? Kolkor je hrupa okrog teh baterij, sem gotovo nekaj spregledal. Če je fora baterij 1, morda 2 dni, je to...res dobr nateg.
smasher Objavljeno December 12, 2024 Objavljeno December 12, 2024 pred eno uro, Kugelschreiber pravi: Ma ne štekam. Hranilnik pod idealnimi pogoji premostiš za en dan. Ajd, rečva da za 2 dni. Kaj pridobiš? Obračun je še vedno na mesec. se pravi, če hranilnik nafilaš zadnjega v mescu, in je slabo vreme 1 ali 2, pridobiš to dnevno porabo. Oziroma, česa jaz ne vem? Kolkor je hrupa okrog teh baterij, sem gotovo nekaj spregledal. Če je fora baterij 1, morda 2 dni, je to...res dobr nateg. Ne fora je v tem da vse dni ko je sonce ne vlečeš nič iz omrežja. Večina ljudi je v službi čez dan, torej če nimaš net meteringa ti sonce nič ne pomaga, ker rabiš večino štroma po 16h in je tista max proizvodnja med 10h in 15h vržena stran če te takrat ni doma. Torej čez dan ti fila baterije, in potem zvečer in ponoči in do naslednjega dneva kuriš štrom iz baterij. Idealno gledano bi lahko dal "otočni sistem" in rekel elektru da te kar odklopijo. Ampak ker je kdaj tudi po 3 dni oblačno ali pa ponekod sneg je dobro bit priključen na omrežje da takrat ne zmrzneš. Ti gledaš obračun za tiste kiimajo net metering, ki verjetno ne rabijo akumulatorjev, za tiste ki še nimamo celic in smo net metering zamudili so baterija edina opcija. ps: samo za primerjavo iz moje mikro sončne za vikend povlečem 2x do 3x več energije kot pa med tednom ko nas sredi dneva ni doma.
krucymucy Objavljeno December 12, 2024 Objavljeno December 12, 2024 (popravljeno) 1 hour ago, Kugelschreiber said: Ma ne štekam. Hranilnik pod idealnimi pogoji premostiš za en dan. Ajd, rečva da za 2 dni. Kaj pridobiš? Obračun je še vedno na mesec. se pravi, če hranilnik nafilaš zadnjega v mescu, in je slabo vreme 1 ali 2, pridobiš to dnevno porabo. Oziroma, česa jaz ne vem? Kolkor je hrupa okrog teh baterij, sem gotovo nekaj spregledal. Če je fora baterij 1, morda 2 dni, je to...res dobr nateg. Sploh ne potrebujes SE. Hranilnik polnis v 5. časovnem bloku, ali pa v 4. in 3. kuris pa v prvem. Da bi bil samozadosten, bi jaz potreboval 3-4MWh baterijo Popravljeno December 12, 2024. Popravil krucymucy 1
Kugelschreiber Objavljeno December 12, 2024 Objavljeno December 12, 2024 49 minutes ago, smasher said: Ne fora je v tem da vse dni ko je sonce ne vlečeš nič iz omrežja. En od naju ne razume mesecnega obracuna.
smasher Objavljeno December 12, 2024 Objavljeno December 12, 2024 pred 2 minutami, Kugelschreiber pravi: En od naju ne razume mesecnega obracuna. Ne, če sem prav razumel za tiste ki bi postavili elekrarno po letu 2025 ni več net meteringa. Takod a je odvisno al imaš tisti nek sistem "sun-contract" oziroma si v kakšni shemi odkupovanja, drugače oddano energijo "šenkaš" omrežnem operaterju. Tako da ne bo več ne letnega ne mesečnega poračuna, za tiste ki še niso dobili do sedaj odločb od elektrodistributerjev,ampak se bo vsak znašel kot bo ali pa šenkavau štrom. Tako da debato lahko nadaljujemo po novem letu, ko bomo vidli ali bojo dobili tudi novi priklopi v novem letu 2025 ponudbe za mesečni poračun, kar sem jaz spraševal oz. se dobil ponudb sedaj v zadnjem mesecu, so mi rekli da če še nimaš odločbe o priklopu se lahko za poračun obrišeš pod nosom.
smasher Objavljeno December 15, 2024 Objavljeno December 15, 2024 (popravljeno) https://www.24ur.com/novice/slovenija/udarec-po-zepu-nekaterim-do-stirikrat-visje-poloznice-za-elektriko.html zato se pomoje splača računat kar na otočni sistem.. pa planirat pol kar izklop iz elektro omrežja kdor lahko Tomi res ni janso kako lahko naredjo tak neumen sistem, trudiš se porabiti manj in pol izjavijo nekaj takega: (ne objekte ne uporabljamo samo občasno, ampak grejemo na drva, kuhamo na plin) "Povedali pa smo tudi, da bo določena skupina odjemalcev, kamor sodijo predvsem tisti z nizko porabo – in to zato, ker svoje objekte uporabljajo občasno – odslej plačevali več." Popravljeno December 15, 2024. Popravil smasher
Gricko Objavljeno December 15, 2024 Objavljeno December 15, 2024 (popravljeno) mah ciganarija je to, kar se grejo in kar vlada dopusti!! sem gledal ene račune bolj "šparovnih".... da je omrežnina večji strošek kot elektrika na položnici 🤮 kam smo prišli To je že energetika (lj) naredila nekaj časa nazaj....vročevod pozimi še gre, poleti pa plačuješ 80€ zaradi fiksnih stroškov za toplo vodo🤮 barabija! bo res treba poterat vse leve in desne in vse vmes nekam u 3pm in mi bi gradili nek 2.... za koga, saj je cena elektrike u podnu, vse ostalo postavke na položnici so drage.....in kdaj se bo povrnilo??? plačujemo pa omrežnino ko norci, na omrežju se pa ni naredilo že od sfrj naprej en velik NIČ razen nujnih popravil , nadgradenj......nagrade so si pa izplačevali😒 Popravljeno December 15, 2024. Popravil Gricko
Kaldu Objavljeno December 16, 2024 Objavljeno December 16, 2024 pred 9 urami, Gricko pravi: plačujemo pa omrežnino ko norci, na omrežju se pa ni naredilo že od sfrj naprej en velik NIČ razen nujnih popravil , nadgradenj......nagrade so si pa izplačevali😒 Še kam drugam gre ta denar, kajti to je čisti monopol, omrežje je neskladno s potrebami, največkrat so to kabli, ki so jih uporabniki samo morali plačati. Sedaj pa jamrajo, da omrežje ne vzdrži........
Kugelschreiber Objavljeno December 16, 2024 Objavljeno December 16, 2024 Oktoberski racun 77€ poraba 374kwh=0,205€/kwh Novemberski racun 88€ poraba 460kwh=0,191/kwh Kuhava na plin, grejeva na pelete. Ne vem. Pri nas ni podrazitve. Nobene dramaticne razlike.
Kugelschreiber Objavljeno December 16, 2024 Objavljeno December 16, 2024 11 hours ago, Gricko said: bo res treba poterat vse leve in desne in vse vmes nekam u 3pm Vlak je verjetno zamujen. Je pa vcasih kar potrebno osvezit spomin. https://old.delo.si/gospodarstvo/radiceva-rotnik-neucinkovit-projekt-tes-6-znova-pregledati.html https://old.delo.si/novice/okolje/radiceva-tes-6-niti-priblizno-ni-ekonomsko-ucinkovit-projekt.html https://old.delo.si/gospodarstvo/makromonitor/darja-radic-o-tes-6-gradimo-najdrazjo-elektrarno-na-svetu.html Danes je jasno kot beli dan, da je imela gospa Radic popolnoma prav. 200% prav. To je sicer bol za temo politiziranje, ampak…vse pogosteje so problem korporacije.
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se