Skoči na vsebino

Priporočene objave

Objavljeno

GEN-i ... oktobrski račun malo preko 24 EUR .. novembrski malo preko 32 EUR .. ob približno isti porabi, predvsem na račun omrežnine... saj bo kdo rekel .. ok 8 EUR .. pa na 800.000 računov, se kar nekaj nabere, kajne ;) ... več kot 30 % povečanje

štedilnik je na plin in centralno ogrevanje ni na elektriko .. še električno violino igram brez elektrike ;) 

itak nas okol prinašajo ;) 

• Zmeden 1
Objavljeno

So rekli da...

tisti, ki bo porabil več, ... bo plačal več

tisti, ki bo porabil manj, ... bo plačal več

A ni to pošteno  :lol1:

Objavljeno
1 hour ago, maus said:

GEN-i ... oktobrski račun malo preko 24 EUR .. novembrski malo preko 32 EUR .. ob približno isti porabi, predvsem na račun omrežnine... saj bo kdo rekel .. ok 8 EUR .. pa na 800.000 računov, se kar nekaj nabere, kajne ;) ... več kot 30 % povečanje

štedilnik je na plin in centralno ogrevanje ni na elektriko .. še električno violino igram brez elektrike ;) 

WOT??? To je 25% vec?!?  Pa dej, prosim poglej se porabo v kwh. Tud naso bajto futra  GENi, tud nama se zdi da vec al manj vecno isto porabimo, paaaaa…na stevcu pise drugace. Bojler ogreva bistveno bol mrzlo vodo. Peci na pelete kurijo “samo par 10w” ampak laufajo 2x dlje. In kr na lepem rata 85kwh razlike, to je slabe 3 kwh na dan in 15€ na mesec. 

Objavljeno
pred eno uro, maus pravi:

Pr men Gen-I  s 40 na 80 ojrov, samo na račun omrežnine. 😡

Objavljeno

Geni, hiša, dvostanovanjska ,neizolirana,  TČ, ET

lani novembra    292€,  1.681 kWh

letos november  222€,  1.437kWh

ob enaki porabi bi bil račun  249€ , 43€ v dobro

Objavljeno
pred 4 urami, Kugelschreiber pravi:

Oktoberski racun 77€ poraba 374kwh=0,205€/kwh

Novemberski racun 88€ poraba 460kwh=0,191/kwh

Kuhava na plin, grejeva na pelete. Ne vem. Pri nas ni podrazitve. Nobene dramaticne razlike. 

2 bajti (dvojček oz dve gospodinjstvi) Poraba od 405kw do 580 kw(poleti 2xklima, en ali 2meseca na ful tudi 24ur) ogrevanje-enako pelete, to pa ni poceni..cca 4-5 ton letno, kuhamo 2x indukcija+toplotna za sanitarno, kateri sicer zelo pomaga sončna (dokler dela, ima namreč vsaj 35 let)

Drgač, mi je cena padla (trenutno) Zadnji račun Nov 24: 403kw-64,81€. Kaj bo, ko bomo presegli povprečje pa pojma nimam, niti, ko bodo regulirane cene mimo. (GENI 100%jederska energija) za primerjavo avgust 24: 470kw in cena 91,59 

pred 1 uro, Frenk 67 pravi:

Pr men Gen-I  s 40 na 80 ojrov, samo na račun omrežnine. 😡

ne razumem, lej moj račun. Lahko ti ga privat pošljem.

Po domače: avgusta so mi računali sumasumarum kw/h po 0,1949 sedaj pa po 0,1608. ampak sej pravim, vmes so regulacije, golobovi drekci itd...

Objavljeno (popravljeno)
13 minutes ago, DAMI34 said:

2 bajti (dvojček oz dve gospodinjstvi) od 405kw do 580 kw(poleti 2xklima, en ali 2meseca na ful tudi 24ur) ogrevanje-enako pelete, to pa ni poceni..cca 4-5 ton letno, kuhamo 2x indukcija+toplotna za sanitarno, kateri sicer zelo pomaga sončna (dokler dela, ima namreč vsaj 35 let)

Drgač, mi je cena padla (trenutno) Zadnji račun Nov 24: 403kw-64,81€. Kaj bo, ko bomo presegli povprečje pa pojma nimam, niti, ko bodo regulirane cene mimo. (GENI 100%jederska energija) za primerjavo avgust 24: 470kw in cena 91,59 

Po domače: avgusta so mi računali sumasumarum kw/h po 0,1949 sedaj pa po 0,1608. ampak sej pravim, vmes so regulacije, golobovi drekci itd...

Pitanje, a mas dvojno tarifo? 

za dlje ne morm primerjat, ker sem menjal dobavitelja in iz malega gospodarstva presaltal na gospodinski. 

Popravljeno . Popravil Kugelschreiber
Objavljeno
pred 19 minutami, Kugelschreiber pravi:

Pitanje, a mas dvojno tarifo? 

ne

Objavljeno
pred 1 uro, DAMI34 pravi:

Sej jaz tud ne razumem. 🤬

image.png.c9dd4053576629ccdaafee4c33d27747.png

Objavljeno
pred 29 minutami, Frenk 67 pravi:

Sej jaz tud ne razumem. 🤬

image.png.c9dd4053576629ccdaafee4c33d27747.png

kolektorje spuci :P

ps. med nama, še zase ne vem, kak in kako obračunavajo, ker je vse skupi na velka mučka. Ampak dejstvo je, če si neto uporabnik, še lahko primerjaš, ko pa maš še fotovoltaico, je pa velik težje primerjat.

image.png.c3fd0b2f143ba17a1fa56636571b9566.png

in potem pri mojih skoraj 60ih letih zračunam:

vsaj 50k€ vržem v sončno in rabim ohohoho let da sploh pridem na dobiček....veš kaj, naj ga moji zanamci ustvarjajo in država naj se futra sama.

V italiji, vsaj po besedah mojga šefa, se je investicija hitro izplačala in dela celo dnar. Pa vse skupaj ni nek porabnik.

Objavljeno
pred eno uro, DAMI34 pravi:

kolektorje spuci :P

ps. med nama, še zase ne vem, kak in kako obračunavajo, ker je vse skupi na velka mučka. Ampak dejstvo je, če si neto uporabnik, še lahko primerjaš, ko pa maš še fotovoltaico, je pa velik težje primerjat.

image.png.c3fd0b2f143ba17a1fa56636571b9566.png

in potem pri mojih skoraj 60ih letih zračunam:

vsaj 50k€ vržem v sončno in rabim ohohoho let da sploh pridem na dobiček....veš kaj, naj ga moji zanamci ustvarjajo in država naj se futra sama.

V italiji, vsaj po besedah mojga šefa, se je investicija hitro izplačala in dela celo dnar. Pa vse skupaj ni nek porabnik.

So mi jih glih letos spucal. Sam 50k€ pa ne daš za sončno, mene je koštala 18k€ pa še neki malga sem dobil nazaj subvencije.  Sam zdej je pa tale omrežnina bolano visok strošek na katerega seveda nisem računal, ko sem šel v sončno elektrarno.

Objavljeno

Pri omrežnini ni važno koliko trošiš, temveč samo seštevek moči vseh hkrati uporabljenih porabnikov. To je slika mojih lanskih doseženih moči iz katere so izračunali osnovo za sedanje račune, ki je povprečje treh najvišjih meritev v območjih po 15 min. Kot vidite, je šlo 1x čez 10, ostalo pa nikoli čez 7. Vseeno imam "dogovorjeno" moč od 1.1.25 9,4kW, ker po obrazložitvi tako obremenjujem omrežje, čeprav bi že otrok iz tega grafa videl,  da ga "obremenjujem do 7kw, enkrat pa sem ga "obremenil" 10,22kw.

image.png.b6ded6900f667d156a9c163d20229a33.png

Objavljeno
pred eno uro, Frenk 67 pravi:

So mi jih glih letos spucal. Sam 50k€ pa ne daš za sončno, mene je koštala 18k€ pa še neki malga sem dobil nazaj subvencije.  Sam zdej je pa tale omrežnina bolano visok strošek na katerega seveda nisem računal, ko sem šel v sončno elektrarno.

sori, sem hotu napisat 15 al jebiga zatipkal. 

Objavljeno

Če sem malo teoretik zarot, lahko razmišljam. :)

Omrežni sistem imamo v malori. Sončnih elektrarn pravzaprav omrežje ne prenese več ali pa jih je dovolj, da jih bodo molzli. Veliko Slovencev se je odločilo zanje - zdaj pa udri po sromaku.

Čist laično razmišljam. :)

Objavljeno
pred 36 minutami, Scarabeo 500 pravi:

Omrežni sistem imamo v malori. Sončnih elektrarn pravzaprav omrežje ne prenese več ali pa jih je dovolj, da jih bodo molzli. Veliko Slovencev se je odločilo zanje - zdaj pa udri po sromaku.

dejstvo, ne laično razmišljanje. Molze se tam, kjer se da.

Objavljeno
1 hour ago, Scarabeo 500 said:

ne vem. S TČ in primerljivo bajto, en stiskač zivi v dolgih gatah za 280€ na mesec, pr starših mi je neprijetno toplo za 80€ na mesec. Res da je blo prej samo 35€. Vseeno, peleti in štrom za november+december 400€, omrežnina 160. S tem da se bajta greje, kuha, zmrzuje dve skrinji, živi 6 ljudi, gorijo 4 tv, napram nama z dvema v gospodinjstvu, brez indukcije, brez TV in brez zmrzovalnih skrinj. Njihovi tekoči stroški so manjši. Investicija pa..ajd, ni bla čist majhna. 

Objavljeno

Vidim da tle nekateri še bolj škrtarijo s štromom kot mi.. :D 

No moje dejasnko podražanje je 10%, spet na račun omrežnine, sej tistih 7 al 8 eur preživimo... bolj je to ki ni enega pametnega razloga zakaj bi bila priključnina za blok1, 4x dražja. Pod 3kW si pa ne upam dat dogovorjene moči, ki pol moraš res pazit da dva stroja nebi hkrati delala. (ŽE zdej sekiram ženo da naj ne sesa kot pere stroj pa mi :angryrant1: nazaj)

Ampak sej je vseeno če te nategnejo za dosti al malo, tisti občutek da te nategnejo pa še plačat morš, to mi gre res na živce.

Objavljeno
pred 38 minutami, Kugelschreiber pravi:

ne vem. S TČ in primerljivo bajto, en stiskač zivi v dolgih gatah za 280€ na mesec, pr starših mi je neprijetno toplo za 80€ na mesec. Res da je blo prej samo 35€. Vseeno, peleti in štrom za november+december 400€, omrežnina 160. S tem da se bajta greje, kuha, zmrzuje dve skrinji, živi 6 ljudi, gorijo 4 tv, napram nama z dvema v gospodinjstvu, brez indukcije, brez TV in brez zmrzovalnih skrinj. Njihovi tekoči stroški so manjši. Investicija pa..ajd, ni bla čist majhna. 

Ne poglabljam se v številke. Eni plačujejo več eni manj. Več je tistih, ki plačujejo precej več, če je manj je to zelo malo.

Mislim predvsem na sončne elektrarne. Podobno kot TEŠ 6. Izračuni pred leti so kazali na... Sedaj pa je drugače. Ves riziko nosi posameznik in nič rizičnega država ali kdorkoli že. Na noben parameter kot posameznik nimaš/ nimam vpliva, država pa na vse. 

Izračuni temeljijo na okoli 20 let, mi pa jutri ne vemo kaj bo. To mi smrdi.

Objavljeno
3 minutes ago, Scarabeo 500 said:

Podobno kot TEŠ 6. Izračuni pred leti so kazali na... Sedaj pa je drugače.

To ni cist res. Za vikend sem malo osvezeval spomin, zanimivo branje.

https://old.delo.si/gospodarstvo/radiceva-rotnik-neucinkovit-projekt-tes-6-znova-pregledati.html

https://old.delo.si/novice/okolje/radiceva-tes-6-niti-priblizno-ni-ekonomsko-ucinkovit-projekt.html

https://old.delo.si/gospodarstvo/makromonitor/darja-radic-o-tes-6-gradimo-najdrazjo-elektrarno-na-svetu.html

4 minutes ago, Scarabeo 500 said:

Ne poglabljam se v številke.

Ce cifre niso pomembne, pol itak ni nic vazno. Vedno je vse top. 

Objavljeno (popravljeno)

Pri meni račun običajen, sličen kot prejsnje mesece. Okoli 90 eur, 100% sonce, 3x25A, gledam po dnevih, nikoli prekoračitve, navad nismo spreminjali.

gen-i

pri taki mesečni cifri ne vem zakaj bi šel v bolane investicije na strehi, pa še moj štrom to ni...

če prav vidim, imam priključno moč 17kW? :) zato ni šans da prekoračimo nikoli... gledam grafe porabe, pa niti do 3-4 ne pridemo v špici

plačali so gor torej tisti, ki so se šmuglali na nizko obracunsko moč, in je večja omrežnina

morda narobe razumem?

Popravljeno . Popravil Snečer
Objavljeno

...kolk je men fajn, k se mi ni treba še s tem ukvarjat...   :D

Plačam štroma, kolikor ga porabimo...in to je to.  :D 

Objavljeno
pred 2 urami, Zivnorc pravi:

...kolk je men fajn, k se mi ni treba še s tem ukvarjat...   :D

Plačam štroma, kolikor ga porabimo...in to je to.  :D 

vedno ga boš sam kolkor ga boš porabil. Ampak omrežnina se bo tudi tebi spreminjala. 

In iz previdnosti nisem vzel niti priključnega hibrida, pa čeprav sva z mojo mela 1 teden električarja, pa se sploh ni poznalo na računu elektrike (prevozila cca 250km, dofilala vsak dan)

Objavljeno

Kaj pa stare mamce in fotri v bloku vedo kok morajo imeti prijavljene priključne moči .. tok kokr majo že 40 let.. 

in take bodo okoli prenašali s temi nerazumljivimi računi ...

smradi 

Objavljeno
1 hour ago, DAMI34 said:

(prevozila cca 250km, dofilala vsak dan)

Za Leafa internet pravi, 16kwh/100km. Torej cca 40kwh za 250km. 40×0.2=8€/250km, oziroma 3,2€/100km. U bistvu polovico manjši strošek napram kateremukoli ICE vozilu. To pravi interne+teorija. 

Pri ICE avtih znamo na pamet ovrednotit porabo.  Za baterijce se ful lovim. Moram plonkat. 

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!