Skoči na vsebino

Malo delo


Python

Priporočene objave

Guest Ajdemi Popuši

Avtorske so preveč povezane z avtorskimi pravicami in nekako niso primerljive z "malim delom".

Naj enostavno prenovijo in posodobijo pojem "podjemne pogodbe" in zato ne rabimo novega zakona in celo referenduma !

S podjemno pogodbo je že sedaj možno opravljati dobesedno vsa dela.

Problem teh pogodb je pa v tem, da so preveč obremenjene z dajatvami, katere delavcu ne prinašajo nobenih ugodnosti in nobene socialne varnosti (razen zavarovanje za primer poškodbe pri delu).

Meni se zdi normalna približno taka situacija: najameš delavca (npr. študenta), se z njim individualno dogovoriš za urno postavko, delavec pa se sam odloči, ali želi, da se mu plača tudi pokojninsko zavarovanje.

Če se mu to zavarovanje plača, bo pač neto izplačilo manjše in bruto obremenitev delodajlca večja.

Če pa najameš npr. upokojenca, pa itak DURS lahko vzpostavi komunikacijo s SPIZ-om in se upokojencu ta dohodek upoševa pri višini pokojnine oz. pri dohodnini.

Evidence pa naj vodi DURS ! Itak je potrebno že sedaj za vsako izplačilo poročat na e-davke.

Ma zakon je zgrešen že v sami osnovi !

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Še en trezen zapis na temle linku: http://www.drfilomena.com/2011/04/za-malo-delo-in-resen-studij/

CITIRAM:

Za malo delo in resen študij

Category: politics — dr.filomena @ 8:57 am

04/06/2011

Spet sem se morala lotiti branja zakona in razmišljanja o argumentih zanj ali proti. Zakon o malem delu. Jezi me, da se me tako pogosto sili v nekaj, kar se mi zdi delo izvoljenih predstavnikov ljudstva. Po drugi strani pa mi na kraj pameti ne pade, da se referenduma ne bi udeležila ali da ne bi prebrala zakona, o katerem bomo odločali.

Moji “zapiski” ob branju:

Delo se opravlja na podlagi napotnic pooblaščene organizacije za posredovanje malega dela (ta dejavnost je nepridobitna), lahko pri več delodajalcih hkrati (ob omejitvah delovnih ur na mesec in letnega zaslužka). Napotnice se izdajajo za vsak mesec posebej, naenkrat se lahko potrdijo največ za tri mesece. Potrjujejo se lahko tudi elektronsko.

Malo delo lahko (poenostavljeno) opravljajo dijaki, študentje, brezposelne osebe, upokojenci, prosilci za azil in še dve zelo specifični kategoriji oseb ter neaktivne osebe, ki niso (samo)zaposlene, niti ne spadajo v katero od navedenih kategorij, nimajo svoje zasebne družbe oziroma zavoda ali statusa kmeta.

Opravljanje malega dela ne sme ovirati brezposelne osebe pri izpolnjevanju njenih obveznosti, ki so določene s predpisi, ki urejajo zavarovanje za primer brezposelnosti.

Malo delo je omejeno na 60 ur v mesecu. Kvota ni prenosljiva med meseci razen pri študentih in dijakih, ki v posameznem mesecu lahko opravijo več ur dela, vendar v enem koledarskem letu skupaj ne več kot 720 ur.

Bruto urna postavka ne sme biti nižja od 4,00 eurov, bruto dohodek v koledarskem letu ne sme presegati 6.000 eurov.

Posamezen delodajalec lahko upravičence najame le za omejeno število ur malega dela mesečno in sicer glede na število zaposlenih (nič zaposlenih ali en zaposlen -> do 180 ur malega dela; 2-10 delavcev -> do 360 ur malega dela itd.)

Dajatev iz malega dela

Delodajalci plačajo 14 % vrednosti opravljenega malega dela:

  • 2 % zadrži organizacija, ki izdaja napotnice;
  • 2 % se nakažeta v nov proračunski sklad za izgradnjo in vzdrževanje študentskih bivalnih zmogljivosti, za (so)financiranje razširitve in posodobitve prostorskih pogojev in tehnološke opremljenosti univerz ter za odplačilo s tem povezanih dolgov;
  • 5 % se nameni za financiranje štipendij;
  • 1 % se nameni za kritje stroškov podpornih struktur;
  • 4 % se namenja ločeno po ciljnih skupinah, tako da se ta del dajatve, odmerjene za delo študentov, nameni študentom, za malega delo upokojencev upokojencem, za malo delo brezposelnih pa za izvajanje ukrepov aktivne politike zaposlovanja.
Število opravljenih ur dela se preračunano v število ur v delovnem času šteje v zavarovalno dobo za pravice iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Moji vtisi? Gre za obliko dela, podobno dosedanjemu študentskemu kot je bilo zamišljeno in ne kot se je pogosto izvajalo. Mali delavec ni vezan na posameznega delodajalca. Lahko dela tudi za več podjetij, dokler ne preseže omejitve števila delovnih ur ali bruto zaslužka. Zaslužek je omejen na ca 5.100 EUR letno neto, kar je ca 1.700 EUR manj, kot bi v takšnem obdobju znašala minimalna plača. Večina zbrane dajatve se ne glede na to, od čigavega malega dela se odmeri, nameni v korist študentov. (Tudi največji delež dajatve iz malega dela brezposelnih in upokojencev se namenja študentom.)

Državi je v interesu, da je čim več ljudi redno zaposlenih (s čim višjo plačo), ker v tem primeru pobere največ davkov, zato sem se trudila razumeti argumente proti zakonu. Na primer tule: http://socialna-druzba.si/. Ne prepričajo me.

  • Upokojence prepričujejo, da bo pokojninska blagajna na izgubi, ker bodo vplačila preko malega dela v pokojninsko blagajno le 9%. Pozabljajo omeniti, da študentje sedaj v pokojninsko blagajno ne prispevajo ničesar.
  • Podjetja svarijo, da bodo po štirih mesecih izgubila pravkar usposobljene študente in morala najeti druge male delavce. Za kaj takšnega mora veljati predpostavka, da študent dela poln delovni čas, kar je ob resnem študiju nemogoče. V času študija naj študent študira in se čim bolje, čim hitreje usposobi za vstop na trg delovne sile. Malo delo (in zdaj študentsko) naj bi mu bilo v pomoč. Pa tudi če ta argument zanemarimo, ne moremo mimo dejstva, da podjetje dobrega malega delavca, ki ga ne želi izgubiti, lahko zaposli. Navajanje možnosti zlorab kot argument proti zakonu je abotno.
  • Brezposelne na tem spletnem mestu opozarjajo, da se bo zaradi omejitve letnega zaslužka malega delavca povečalo število revnih zaposlenih. Oseba, ki opravlja malo delo, ni zaposlena! Gre za način, da tudi brez zaposlitve prisluži nekaj denarja. “Na napotnico.” Poleg tega naj bi bili v nevarnosti zaposleni za določen čas. Težko si predstavljam, da bi delodajalec namesto delavca za določen čas najel malega delavca, ki bo smel delati le sedem dni in pol v mesecu. Ali pa vzel študenta in ga z drugim zamenjal vsake štiri mesece.
  • Nazadnje berem argumente glede študentov. Največji del dajatve iz naslova malega dela bo namenjen prav njim. Res (na ta način!) ne smejo delati več kot 720 ur v letu in (na ta način!) ne smejo zaslužiti več kot 6.000 eurov letno, ampak koliko dejanskih študentov ti dve omejitvi v resnici lahko prizadeneta?

Trenutno stanje, ki bi ga študentski servisi (ki poberejo 10 % provizije) seveda z veseljem ohranili, delodajalcem omogoča, da namesto, da bi zaposlovali, dolga leta izkoriščajo “študentsko” delovno silo, za katero ne plačujejo prispevkov. Študentje iz strahu pred brezposelnostjo kreativno nategujejo status, kolikor dolgo se le da, da ta suženjski odnos čim dlje ohranijo. Ko vendarle končajo študij, imajo morda že nekaj let delovnih izkušenj, ki pa uradno ne štejejo. Ne kot izkušnje, še manj kot del pokojninske dobe. Z omejitvijo njihovega dela bodo delodajalci primorani ponuditi boljše možnosti zaposlitve, če ne bodo hoteli postati kadrovski vrtiljak, študentje pa bodo končno imeli spodbudo, da študij dokončajo čim prej in ne obratno.

Na referendumu bom glasovala za. Ker sem prepričana, da je delo študentov študij, malo delo pa lahko omogoča dovoljšen zaslužek za preživetje ob siceršnji podpori države socialno najšibkejšim. Ker se mi zdi pošteno, da se opravljeno delo šteje v delovne izkušnje in delovno dobo. Ker mi je všeč, da imajo brezposelni na voljo preprosto možnost za nekaj zaslužka in neke vrste samopromocijo pri potencialnih delodajalcih. Ker močno dvomim, da bodo upokojenci odžirali malo delo študentom (babice za šanke in dedke na fizično delo ali za računalnike?). Ker ne verjamem, da bodo delodajalci z malimi delavci nadomeščali svoje zaposlene, lahko pa ob uporabi malega dela morda vseeno najdejo prave kandidate za nova delovna mesta.

Glasovala bom za, ker preprosto ne vidim razloga proti.

———-

Do tu sem zapisa sestavila včeraj zvečer, ampak ga nisem objavila, ker sem hotela prebrati še čim več argumentov proti zakonu in razmišljati v tej smeri. Prebrala sem kolumno Marte Gregorčič, nekaj debat na Facebooku, odprla verižno agitatorsko elektronsko pismo. Ostajam pri zgornjem sklepu.

Najlažje je reči, da je vlada nesposobna ali da namerno dela v škodo državljanov. Biti proti je popularno. Sploh pri nepopularni vladi. Razmislek zahteva malenkost več energije kot metanje granitnih kock v stavbo parlamenta še pred začetkom javne obravnave zakona, proti sprejetju katerega se demonstrira.

Ob branju domnevnih argumentov proti zakonu dobim občutek,

  • da v družbi obstaja omejena količina plačljivih delovnih ur,
  • da imajo študentje “pravico”, da delajo poln delavnik in so pri tem čim manjši strošek za delodajalca,
  • da je cilj dela čim prej prilesti do pokojnine,
  • da je edini smisel malega dela upokojenca okrepitev njegovega finančnega stanja,
  • da bodo mali delavci odžirali delo zdaj redno zaposlenim in nadomeščali zaposlene za določen čas.

Že dolgo je jasno, kako se izkorišča možnost študentskega dela. Nima smisla, da opisujem, proces poznamo vsi. Odkar pomnim se ljudstvo huduje nad mastnimi zaslužki študentskih servisov in razkošnim obstojem nedotakljivih študentskih organizacij. Ko pa vlada stanje poskuša urediti, je potreben le vzklik “dol z vlado” in pakt s sindikati za podporo pri nasprotovanju pokojninski reformi in že nastopi amnezija.

Študentje naj študirajo in delajo toliko, kolikor nujno potrebujejo, da čim prej dokončajo študij. Brez skrbi, za dolge delovnike hitro pride čas. Upokojenci naj le imajo možnost, da tu in tam sodelujejo kot aktivni člani družbe. V desetletjih dela so nabrali veliko izkušenj, ki jih je nesmiselno zavreči. Kot pravi moja 90-letna babica, “delo človeka drži pokonci”. Seveda obstajajo tudi druge oblike pogodbenega dela, ampak delo “prek napotnice” se zdi najbolj preprosto.

Kakor koli obrnem, ne vidim realne možnosti (ali želje), da bi podjetja zaposlene nadomeščale z malimi delavci, torej študenti, brezposelnimi (ki morajo vmes aktivno iskati zaposlitev!) in upokojenci. Kolegico so pozvali, naj glasuje proti prav iz tega razloga (zlasti, ker naj bi zaradi malega dela trpele ženske, ki bodo lahko opravljale samo še malo delo). Ta kolegica dela v podjetju z okoli 90 zaposlenimi, ki torej spada v kategorijo podjetij, ki smejo mesečno uporabiti največ 1.440 ur malega dela. Če bi to podjetje zakonske možnosti izkoristilo do konca in bi vsak mali delavec opravil vseh 60 dovoljenih ur, bi v posameznem mesecu prek napotnic plačevalo 24 malih delavcev, ki bi skupaj opravili delo 8 zaposlenih za poln delovni čas. Se vam zdi, da je delodajalcu privlačna rešitev, po kateri ima namesto 8 zaposlenih najmanj 24 študentov, brezposelnih ali upokojencev, ki se lahko kateri koli mesec odločijo, da gredo prek napotnice delat za koga drugega? Malo delo ni oblika delovnega razmerja!

Pri razmišljanju o vsem skupaj ugotavljam, da je najrealnejši problem dejansko verjetnost zlorab. V Sloveniji vlada kultura nespoštovanja zakonov. Car je, kdor vozi agresivno in prehitro. Nesramen je policaj, ki ga oglobi. Car je, kdor kreativno parkira. Nesramen je mestni redar. Car je, kdor utaji davke z delom na črno in tako okrog prinese državo. Car je, ki skrije svoje prihodke, da plačuje minimalne stroške za svoje otroke v vrtcu, tako da vzgojni program zanje plačujejo ostali, manj iznajdljivi davkoplačevalci. Predvidevam, da se bodo napotnice prodajale, ampak to v resnici ni problem zakona, je problem splošne kulture. Družba, v kateri je povsem sprejemljivo, da neštudentje delajo prek napotnic študentov, ki jim za to plačujejo provizijo, se pač ne more prav iskreno zmrdovati ob podkupovalskih aferah.

Sedanja rešitev je nevzdržna. Kako bi se v naši družbi izkazalo malo delo, v resnici ne bomo natanko vedeli, dokler ne poskusimo (kar ne pomeni, da se mi predlagani zakon ne zdi premišljen). Da nobena rešitev ni zacementirana, pa ponazarja tudi tako pogosto navedeni nemški primer/vzor – če model ne ustreza, se ga popravi.

Najprej s študentskega na malo delo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jaz recimo delam kjer se tudi čez čas vidim, znanje, ki sem ga tukaj osvojil mi pač ne da nobena fakulteta. Prav tako se ne branim denarja ;). Bi me tudi zaposlili, samo potem bi bila pa res jeba študirat, tako da zaenkrat se (meni) bolj splača biti na napotnico.

Dementni ljudje pozabljate (ali pa niste nikoli vedeli, ker je bilo včasih drugače), da primarni cilj študija ni da doštudiraš (recimo da je ta na drugem mestu). Na prvem mestu je osvojeno znanje, s katerim se potem lahko prodaš na trgu. Če samo doštudiraš, recimo nek ekonomist. Kaj ti to pomaga?

Debatirat to z dinozavri se ne splača, ker je trenutno čisto drugačen čas kot je bil še ne dolgo nazaj.

Isto kot sedaj, niti minimalno več ni. Celo manj, ker si omejen s časom in zaslužkom.

To če čist faljen ragument, obstaja to že sedaj, če slučajno ne veš (v kar dvomim) se temu reče avtorska pogodba.

Tudi meni, pa kaj čmo, pravijo da mamo kar si zaslužmo :)

glej bom zelo kratek ker morem delat, nisem študent:

- delo ob študiju je edino pravilno, sam faks ni dovolj za dobit izkušnje. delaš pa lahko zato ker si z napotnico "ugoden" za delodajalca. če si res tako nepogrešljiv za delodajalca ti bo ko boš doštudiral ponudil zaposlitev AMPAK zavedaj se da si eden izmed zelo redkih. večja šansa je da ti bo ponudil da odpreš s.p. in delaš naprej ali pa bo vzel novega študenta. S.P. ti pomeni cca 400-500€ stroškov zraven kar pomeni da moreš res dosti naredit da se ti še splača. noben ni nenadomestljiv če ima delodajalec boljšo finančno kalkulacijo.

VERJAMI MI, TAKO JE BILO PRI MENI IN TAKŠNE PRIMERE GLEDAM VSAK DAN.

- avtorske pogodbe in podjemne so sranje in krepko obdavčene. avtorske ne moreš niti pod razno uporabit za vsako delo. saj gre dokler ne pride davkarija - potem pa je sranje in jokanje. jaz ljudi na avtorske ne najemam ker mi vzame preveč časa in živcev za urejanje vse papirologije (pogodba z AAS, nakazovanje dohodnine, poročila o dohodnini itd.) pa še davka je preveč in ni zadovoljen ne on, ne jaz če bi mu moral davke "pokrit".

želim ti, da delaš, dobiš prakso in doštudiraš pa se potem lepo zaposliš za nedoločen čas. upam pa tudi, da če referendum pade, nikoli ne boš v situaciji, ko boš BREZ STATUSA in brez redne zaposlitve. šele takrat namreč ugotoviš kako priviligiran je status študenta in kako si po sedanji delovni zakonodaji v riti če nimaš dela za poln delovni čas. zaposlit te nočejo ker imajo dovolj svojih in študentov, za s.p. ali d.o.o. imaš premalo dela, na avtorske pa tudi ne gre vse.

Ker vidim ogromno brezposlenih v najboljših letih, upokojence ki še niso za odpis in predvsem dosti mladih (brez statusa) z poklicno šolo ali diplomo kako ne morejo delati sem ZA ta zakon čeprav ni dober. Mogoče bo direktno za tebe slabše, za večino pa bo boljše ker bo omogočal da bo vsak lahko delal neglede na status.

Pa še marsikdo se bo izpisal iz faksa in sprostil mesto ker tam visi 10 let itak samo zaradi statusa.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

PERVY .. zarad tebe sem ZA ;) (pa še lepe joške maš :lol: )

podobno premišljujem :worship:

Popravljeno . Popravil maus
  • Všeč mi je 1
  • Ni mi všeč 1
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Guest Ajdemi Popuši

Malo delo ni naperjeno proti študentom. Ti so pač najbolj glasni in zato se jih daleč sliši: prazen sod je pač bolj glasen od polnega.

Dajte pomislit tudi na ljudi, ki so končali srednjo šolo in ne dobijo redne službe. Nekateri znajo marsikaj naredit (mizarji, električarji, zidarji, frizerji, strojniki, šivilje, .. ).

Potem so tu še ljudje z X let delovne dobe ki so ostali brez služb zaradi stečajev ...

Pa mamice z malimi otroci, zaradi katerih so za delodajalce nezanimive...

Zakon o malem delu ne rešuje krize teh ljudi, katerih je največ ! Še bolj grozno je pa to, da bi ti ljudje iz svojega prihodka polnili blagajno, iz katere se financirajo študentska naselja in štipendije !

Zakon bi moral biti napisan tako, da se lahko vsak, ki ima voljo, znanje in je pripravljen delati, lahko vključi na trg delovne sile in lahko kasneje od opravljenega dela pričakuje tudi priznavanje pokojninske osnove.

Upokojence bi jaz črtal že v prvi vrsti: preveč je namreč dela sposobnih kalkulantov, ki se za 2 al pa 3 leta fuknejo na zavod in potem glivijo do penziona !

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Upokojence bi jaz črtal že v prvi vrsti: preveč je namreč dela sposobnih kalkulantov, ki se za 2 al pa 3 leta fuknejo na zavod in potem glivijo do penziona !

glej upokojenci tudi po večini niso samo krivi ampak to je problem druge reforme - pokojninske. Bi ti šel zdaj na borzo in v penzijo ali reskiral da drugo leto fašeš še 3 ali 5 let zraven do penzije?

kolikor jaz poznam večino upokojencev, ki so se upokojili v zadnjih 2 letih bi oni še delali ampak jih je strah, da bodo fasali podaljšanje up. dobe in bili na slabšem kot zdaj. vsi po vrsti pa enostavno ne morejo sedeti doma na miru, tudi to človeka, ki je bil navajen celo življenje delat, ubija.

Itak je cel sistem v kurcu ampak mogoče se bo po malem kaj začelo spreminjat.

  • Všeč mi je 1
  • Ni mi všeč 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Guest Ajdemi Popuši

Pervy, se popolnoma strinjam s tabo: bika je treba zagrabit za roge, ne pa pocukat za rep. Samo snovalci tega zakona, ga cukajo samo za rep.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kako je pa s tem, ko študentje reklamirajo, da če bo zakon o malem delu sprejet bomo imeli delavci manj pravic kot so plačilo prevoza na delo, bolniška, malica . . . :? po moje nas bodo nategnili v vsakem primeru, če bo sprejeto ali če ne bo

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kako je pa s tem, ko študentje reklamirajo, da če bo zakon o malem delu sprejet bomo imeli delavci manj pravic kot so plačilo prevoza na delo, bolniška, malica . . . :? po moje nas bodo nategnili v vsakem primeru, če bo sprejeto ali če ne bo

glej študentski funkcionarji in študentski servisi, ki si talajo milijone jih bodo dosti zgubili če bo zakon sprejet. sedaj normalno da zapravljajo dosti denarja in panično delajo kampanijo proti in ne izbirajo sredstev.

cela reklamna kampanija študentskih organizacij je na lažeh in paniki. ne za povprečne študente ne za delavce se ne bo spremenilo dosti. izgubili pa bodo ogromno štud. servisi in študentske organizacije in tistih nekaj študentov, ki preko napotnice služijo več denarja kot večina zaposlenih. to pa itak niso študenti, takih je baje samo okoli 4% od vseh ki delajo preko napotnice.

  • Všeč mi je 1
  • Ni mi všeč 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pridobila pa bo predvsem država. Zaposlovalci bodo tam-tam, glede na napotnico, par stvari bo bolših par pa slabših.

Sej drugače se strinjam skoraj v celoti s Pervijem, ampak tale zakon sigurno ne bo rešil ničesar, niti malo :)

Konc koncev če pogledaš zakaj je prišlo do tega. Državi ne gre v nos trenutni slab sistem, ampak to da nima nič od tega :D

Bo pa slej ko prej še kak hakelc/predlog za redno zaposlene, tako da naredijo trg dela bolj "fleksibilen", sam še vprašanje časa je.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Semolič: Upokojence pozivamo k solidarnosti

Semolič je tudi tokrat poudaril, da zakon o malem delu znižuje pravice in socialni položaj zaposlenih in tistih, ki na zaposlitev še čakajo. "Mali delavci bodo ljudje brez pogodb o zaposlitvi, delali bodo po napotnicah, ostali bodo brez bolniških nadomestil, regresa za letni dopust in prehrano, dodatka za minulo delo in drugih pravic, ki so jih bili deležni upokojenci, ko so še delali," je pojasnil in dodal, da potrebujejo delovna mesta, ki bodo od delodajalcev zahtevala, da plačujejo prispevke, česar pa zakon o malem delu ne vsebuje.

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Dementni ljudje pozabljate (ali pa niste nikoli vedeli, ker je bilo včasih drugače), da primarni cilj študija ni da doštudiraš (recimo da je ta na drugem mestu).

Debatirat to z dinozavri se ne splača, ker je trenutno čisto drugačen čas kot je bil še ne dolgo nazaj.

Ej.....res nisi gladek........uboga Slovenija, ki bo imela tako plehko in zavoženo inteligenco. Ajmeeeeeeee.....ubogi delavci, ki jih bodo vodili osebki tvojega kova.

Verjemi pa.......da boš začel delati pod komando takega "starega dementnega dinozavra" ( če sploh boš kdaj, saj te bo na razgovoru ponovno do obisti izprašal dementni dinozaver in s takmi spoštovanjem kot ga gojiš do starejših in odnosom do študija nimaš šans da se prebiješ )......in ti bo ta isti, kaj hitro skrajšal grebenček.....in ti DOKAZAL......da si BUTL!!!!!

Zatorej......dete......malček ustavi svoje nepremišljene izjave.......in se vprašaj, kaj si zgoraj, v odebeljenem tekstu napisal napačno.

Popravljeno . Popravil klimbra
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Večina mojih (bližnjih)sodelovcev je precej starejših od mene, 2 sta šla pred kratkim v penzijo, pa se mamo kar super, celo upam si trdit da smo eni najbolj uigranih oddelkov znotraj podjetja :). In priznam (tukej na forumu, njim sigurno ne :D), da si bolše ekipe, ki me je dejansko uvedla in "vzgojila" v moj poklic ne bi mogel želet.

Ne maram pa ljudi ki bevskajo v temo samo zato da se jih sliši, ne glede na leta. Enga samega argumenta nisi dal zakaj podpiraš zakon, samo da more bit ker trenutni je v p.

Napisal nisem nič narobe, ampak to je že stvar druge teme :). Če bi bil študent/aktivni iskalec zaposlitve bi razumel, tako pa ne moreš. Oziroma ti na srečo ni potrebno :)

(vem da se zakon ne nanaša samo na študente, ampak v imenu upokojencev ne morem govorit, ker še nisem tam (verjetno ne bom nikoli :D))

Popravljeno . Popravil Dolenc™
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Podpiram zakon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Študentje naj študirajo......servisi naj nehajo bogateti in kupovati hotele, firme.....itd.

Vse lupetanje okol tega zakona so sproduciral TISTI.......ki bodo imeli sedaj tanjše denarnice na račun "študentskega dela" !!!!!

Torej.......ZA

Če je pa Klimbra tko reku, sem pa tut jest ZA

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kako je pa s tem, ko študentje reklamirajo, da če bo zakon o malem delu sprejet bomo imeli delavci manj pravic kot so plačilo prevoza na delo, bolniška, malica . . . :?

to nekdo nekomu oči maže ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pridobila pa bo predvsem država. Zaposlovalci bodo tam-tam, glede na napotnico, par stvari bo bolših par pa slabših.

In država smo ljudje. Zato bomo s tem pridobili vsi.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ne maram pa ljudi ki bevskajo v temo samo zato da se jih sliši, ne glede na leta. Enga samega argumenta nisi dal zakaj podpiraš zakon, samo da more bit ker trenutni je v p.

Lej, stvar je simpl. Študentje so na trgu dela nelojalna konkurenca, pa še zlorablja se institut študentskega dela zaradi nizke stopnje obdavčitve.

Študent naj študira, delavec naj dela.

Kdor ne more študirat, pač ne more študirat, ali pa naj si ustrezno pridobi posojilo, sredstva od familije ali pa najprej zasluži in gre pol delat.

To, da je pa vse nekaj "vmes", je pa najslabše za vse.

Pa smešno je, da gre pri nas že vsak "študirat" - koliko in kako doštudirajo, je pa drugo. To je pol že debata o tem, da ima vsaka vas že svojo fakulteto ... vsi so diplomirani, pojma nima pa noben ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Da smo država ljudje se učiš v osnovni šoli, na faksu se definicija malo razširi in za tak odgovor dobiš 0 točk, vem ker sem jih dobil :P

Res je, da je še veliko stvari katere neštimajo, na področju študija in zaposlovanja, kot si zapisal. Ampak a se ti zdi, da je malo delo pravi odgovor za te težave?

Sem že na začetku napisal, da je pri nas sistem šolanja faljen(po mojem skromnem a vsiljajočem mnenju :D), zdej pa čisto odvisno kolk je vsak posameznik sposoben iz tega potegnit. Po mojem mnenju malo delo tega ne bo spremenilo niti ne bo izboljšalo stanje na trgu dela / študiju. Kvečem tistim par (recimo da jih je Pervy dal v 4%) otežil živlenje. Olajšal ga bo pa komu?

Sem že napisal da načeloma se zavedam, da je malo širša slika slaba, ampak tukaj se debatira o malem delu. Po moje ne prinese nobene izbolšave in tudi začetek nečesa bolšega ni, če mešaš drek je to še zmer ... Torej sem proti.

Popravljeno . Popravil Dolenc™
  • Všeč mi je 2
  • Ni mi všeč 1
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Še to bi dodal. K je toliko govora o prednosti malega dela za upokojence.

Pri nas je šlo v času mojega dela par ljudi v penzijo.

Nekaj malo pod prisilo, nekaj z največjim veseljem, nekaj pa da ujamejo rok in ne padejo v podalšano stopnjo delovne dobe.

Recimo da so to 3je tipi, ki tudi so zares :)

Vsi trije so še zmeraj zaposleni pri nas, en je že prej imel sp, druga dva sta pogodbeno. Spjevc je pri nas nekje 3/5 dneh, če se mu zaljubi pa dela še od doma. Malo se je naredila luknja ob njegovem odhodu, tako da še rihta svojo zapuščino, torej ga še potrebujemo. Ve pa tudi sam, da bom jaz kako stvar naredil bistveno hitreje kot on kljub temu da sem se jaz od njega učil. Pač za firmo se ga ne splača imeti zaposlenega, če pa želi še delat, ob penzijonu nima večjih ovir.

Drugi si je nabavil jadrnico in uživa svojo zasluženo pokojnino (je precej vitalen za svoja leta, v bolši kondiciji kot jaz pri 24. letih, brez heca :)), tako da se počasi loteva vseh podvigov, ki si jih je čez leta zaželel pa ni imel časa. V kratkem nas pride še malo pogledat, ker ima le določena znanja, ki jih drugi nimajo in nam bo zelo v pomoč, pa še jst bom vesel da bova skupaj kolesarit hodila :)

Tretjega poznam malo manj, ga pa vidim vsake toliko časa po firmi šetat, pa na kakšni "teambuilding" fešti tako, da očitno je še okoli.

Vsem pa je skupno, da kljub temu, da so se na začetku mogoče počutili malo odrinjene, ker verjamem da je teško presekat, če res nimaš fejst v glavi poštiman. Jim sedaj nič ne manjka. In imajo čedalje manj časa(tipična upokojenska), glih tko za kratek čas, se jim pa tudi ne da hodit zmeraj delat, ker so si našli druge hobije.

Tako je recimo pri nas glede zaposljivosti upokojencev, očitno nekih hudih sprememb, ne potrebujejo :). Če želijo MALO delat lahko, nimajo ovir, če ne pa ne, vsi 3je so zadovolnji tako ali drugače.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Vsem pa je skupno, da kljub temu, da so se na začetku mogoče počutili malo odrinjene, ker verjamem da je teško presekat, če res nimaš fejst v glavi poštiman. Jim sedaj nič ne manjka. In imajo čedalje manj časa(tipična upokojenska), glih tko za kratek čas, se jim pa tudi ne da hodit zmeraj delat, ker so si našli druge hobije.

Tako je recimo pri nas glede zaposljivosti upokojencev, očitno nekih hudih sprememb, ne potrebujejo :). Če želijo MALO delat lahko, nimajo ovir, če ne pa ne, vsi 3je so zadovolnji tako ali drugače.

Ja in? Ne vem, kaj si hotel povedati (razen, da si malo nakladal) ? ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Na tem referendumu se bo videlo koliko ljudi podpira sedanjo vlado in koliko jih je za Kalimerota JJ, po raziskavah priljubljenosti sedanje vlade, bo malo delo padlo

Popravljeno . Popravil sayo
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Na tem referendumu se bo videlo koliko ljudi podpira sedanjo vlado in koliko jih je za Kalimerota JJ, po raziskavah priljubljenosti sedanje vlade, bo malo delo padlo

Res se bo videlo, koliko ljudi ne mara sedanje vlade. Ne bo se pa videlo, koliko ljudi "ima rado" JJ-ja ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ODLOČNO PROTI!!! Moraš biti izredno neumen (to ne leti na nikogar), da misliš da ti bo država dala zakon, ki bo tebi v korist!

A ne vidite, da država zateguje pas na vseh koncih in sprejema zakone, ki samo jemljejo in nič ne dajo - to je cilj vsega tega.

Tajkunčki se pa smehljajo iz svojih gradov obloženih z denarjem, mi pa plačujemo njihove grehe na ta način.

Potrebna je reforma, se strinjam, vendar nikakor ne na plečih ljudi!!!

To je enostavna razlaga, bodite razumni.

Popravljeno . Popravil drjanez
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ODLOČNO PROTI!!!

.

.

.

To je enostavna razlaga, bodite razumni.

nehaj o delu razmišljati z socialističnimi očali in poglej realnost pa preberi zakon ne letake, ki jih delijo sindikati ali "študenti". potem pa bodi razumen.

sicer pa je demokracija tudi to, da lahko vsak neumen (to ne leti na nikogar) gre in glasuje pa če mu je vse jasno ali ne.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Gost
Ta tema zaprta in dodajanje odgovorov ni več mogoče.
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!