Skoči na vsebino

Začetnik na 125 ccm motorjih

Priporočene objave

Objavljeno
pred 12 minutami, Aljaz(gsr) pravi:

Zdravo ima keri namen prodajat 125ko to zimo. Kolega kopuje za jcerko

Selesa naj pokliče in se pozanima za kak skonto. Glede na cene po avtonet 2017 letnika (če se gleda ta letnik) nima smisla kupovati ker se novega Duke 125 dobi za par sto EUR več.

Objavljeno
Ob 23. 7. 2018 ob 21:04, Tjaž Starovasnik pravi:

Vem da lahko tak motor doseže hitrost 120km/h !

Mulc je ta motor vozu v avtošoli in je reku da sanjaj 120. Motor gre max 100.

• Všeč mi je 3
  • 2 mesecev pozneje...
Objavljeno

kkk

• 5 let pozneje...
Objavljeno (popravljeno)
On 7/17/2012 at 12:03 PM, tomos racer said:

pozdravljeni,

sem čisti začetnik na 125 ccm motorjih, sem pa prevozil že ogromno kilometrov z raznimi automatiki, skuterji... (50 ccm).

čez čez dobre 3 mesece bom star 16 in ker mi do takrat seveda manjka manj kot pol leta, sem se odločil da v avgustu začnem s teoretičnim delom izpita. zanima me ali lahko pred 16 letom odpeljem tudi že 22 ur vožnje, izpitno pa novembra ko bom dopolnil 16 let ali na cesto ne smem pred dopolnjenim 16 letom. zanima me še kakšne izkušnje imate z avtošolama šmarca in varnost ljubljana?

no sedaj pa še glede motorja. razmišlam bolj o kakšnem supermotu in nakedu lahko tudi sportu, želim zanesljiv in zmogljiv motor, ki me ob kakšnih daljših turah ne bo pustil na cedilu. kar se tiče znamk nisem izbirčen vendar pa če bi bilo možno bi najraje imel yamaho, aprilio, hondo; važno le da ni kitajc in da poleg tega še dobro izgleda.

kupil bom rabljen motor gledam pa letnike med 2007-2012, budget pa je cca. 1500€.

sicer pa sem gledal nekaj takega:

https://zanositev-coach.si/

zanima me kaj mi kot začetniku svetujete?

motor bi uporabljal za krajše vožnje (za v šolo...) in tudi daljše ture (slovenska, hrvaška obala...)

se opravičujem za dolg post.

sicer pa že v naprej hvala za odgovore

Pozdravljen!

Najprej se lotimo vprašanja o izpitu. Pri pridobivanju izpita za motor do 125 ccm (kategorija A1) lahko začneš z usposabljanjem še pred 16. letom starosti. To pomeni, da lahko opraviš teoretični del izpita in začneš tudi z urami vožnje. Vendar pa zakon določa, da lahko praktični del izpita (to pomeni, da greš na cesto z inštruktorjem) opravljaš šele po dopolnjenem 16. letu. Torej, ure vožnje lahko začneš opravljati pred 16. letom, vendar na cesto z motorjem samostojno ne smeš, dokler ne dopolniš 16 let in uspešno opraviš izpit. Priporočam, da se glede točnega razporeda in pogojev v tvoji izbrani avtošoli pozanimaš, saj lahko imajo specifične zahteve.

Kar se tiče avtošol, kot sta Šmarca in Varnost Ljubljana, so izkušnje lahko zelo subjektivne, odvisne od posameznih inštruktorjev in pristopa. Obe avtošoli imata dolgoletne izkušnje in dobre reference, zato je najbolje, da se obrneš nanje, preveriš pogoje in se morda dogovoriš za nekaj uvodnih ur, da vidiš, katera ti bolj ustreza. Prav tako se lahko pozanimaš pri drugih motoristih ali pa na forumih, kjer deli svoje izkušnje.

Ko gre za izbiro motorja, imaš nekaj odličnih možnosti, glede na to, kar si navedel. Zanesljivost, zmogljivost in lep izgled so pomembni kriteriji, še posebej če želiš motor uporabljati tako za vsakodnevne vožnje kot za daljše ture. Nekaj modelov, ki bi jih lahko upošteval:

Yamaha YZF-R125: To je športen motor, ki je zelo priljubljen med začetniki. Znan je po zanesljivosti in je dober za vožnje tako po mestu kot po podeželju. Čeprav gre za športen model, je še vedno udoben za daljše ture.

Honda CBR125R: Podobno kot Yamaha YZF-R125 je tudi CBR125R športen motor, ki je zanesljiv in enostaven za vzdrževanje. Honda je znana po kakovosti izdelave, zato je to motor, ki te verjetno ne bo pustil na cedilu.

Aprilia RS4 125: Še en športen model, ki je zelo priljubljen zaradi svojega videza in zmogljivosti. Aprilia ima tudi zelo dobro podporo pri rezervnih delih in servisu.

Yamaha WR125X: Če te zanima supermoto, je WR125X odlična izbira. Je vsestranski motor, primeren za različne vrste terena in je tudi zelo zanesljiv. Zaradi višjega sedenja je udoben za daljše vožnje, poleg tega pa ponuja zabavno vožnjo.

Pri nakupu rabljenega motorja bodi pozoren na stanje motorja, rednost servisov, število prevoženih kilometrov in splošno vzdrževanost. S proračunom okoli 1500 € boš verjetno lahko našel solidnega rabljenega motorja, vendar se pripravi na možnost dodatnih stroškov za začetno vzdrževanje, kot so menjava olja, pnevmatik ali zavor.

Motorji, ki jih gledaš, so vsi zelo zanesljivi in dobro ocenjeni. Preden se odločiš, pa morda razmisli tudi o tem, ali bi se ti bolj prilegala supermoto ali športna izvedba, glede na tvoje načrte za vožnjo. Ne pozabi, da moraš imeti tudi dobro opremo – čelado, jakno, rokavice in škornje, kar je ključnega pomena za tvojo varnost, še posebej pri daljših vožnjah.

Srečno pri opravljanju izpita in izbiri motorja! Če boš potreboval dodatne informacije ali nasvete, sem tukaj, da ti pomagam.

Popravljeno . Popravil Tanja55
Objavljeno
Ob 14. 8. 2024 ob 22:29, Tanja55 pravi:

Pozdravljen!

Najprej se lotimo vprašanja o izpitu.

... živijo!

Tale fant, ki mu odgovarjaš, ima sedaj že 28 let in je verjetno že naredil izpit za neomejeno.... Tomose pa bo že počasi začel ljubiteljsko obnavljat....

... si pa zelo lepo napisala post, ki bo zagotovo komu prišel prav...  :D

• Všeč mi je 2
  • Haha 1

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!