Skoči na vsebino

Bagdad - Irak

Brrrm

Priporočene objave

Pozdravljena, Zarja!

Zakja so pa zdaj tako majhne slikce?

LP

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

• 3 tedne pozneje...
  • 2 tedne pozneje...

LP

Po dolgem cajtu spet nekaj iz vrocih krajev. V vmesnem casu sem bil vecino casa v Mosulu in Dohuku. Dohuk je sigurno najbolje urejeno mesto v celem Iraku. Ceste imajo crte, semaforji delajo, v mestu je supermarket odlicno zalozen,.... mesto je dosti bolj "civilizirano" kot vsa ostala. Pozna se tudi, da mesto lezi na dobrih 600 m ASL in je nekako ob vznozju turskih hribov. Temperatura je vsaj za 10C nizja kot v Mosulu. Meja s Turcijo je odprta, kolone tovornjakov ven in not pa neskoncne.

Mosul je druga zgodba... Mesto je eno najstarejsih mest v Iraku in ima se vedno zive ostanke starega obzidja. Mesto je omenjano tudi v eni od zgodb iz biblije. Promet nor, vozila obupna policije ni, americani patrulirajo noc in dan, helikopterji preletavajo mesto non stop...skratka ludnica. Svinjarija in smrad v mestu sta definitivno predznaka Mosula. Zvecer ko se ulice spraznijo z bagerji postrgajo kar je na ulicah in vse skupaj porinejo direkt v Tigris. Ce pa kaj ostane pa zazgejo....(komunala d.d.)

Vceraj je prislo do mnozicnih demonstracij in streljanj v centru mesta tako, da smo morali evakuirati osebje iz UN hise v nase skladisce na varnejse obrobje mesta. Dobili smo strazo in ameriske enote varujejo sedaj nase skladisce - prava mala baza....

Popoldne smo lahko zapustili Mosul in se vrnili v Erbil. Danes je situacija se slabsa. Prislo je do masovnega obracuna med odpuscenimi pripadniki bivse iraske vojske in Ameri. Zjutraj smo pobrali se preostalo osebje tako, da sedaj ni nikogar UN vec v Mosulu.

V grobem je situacija na severu se kar dobra, kar pa ne velja za Kirkuk in Mosul. V Tikritu pa sem bil samo na varnostni misiji in stanje ni se nic kaj obetajoce.

Toliko na kratko...

Slike pa ima bo "teta Zarja" na forum spravila...:-))

Dane

Erbil/Irak

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hojla, Dane!

Kakor se meni zdi iz tvojega pisanja in iz poročanja medijev, doli še dolgo ne bo miru! Vprašanje je, koliko časa bodo ameri vztrajali, če jih bodo na vsakem koraku pričakale zasede, napadi (samomorilski in konvencionalni - kolikor so v urbanih naseljih sploh lahko konvencionalni). Zdaj se že prepirajo v USA in GB, kje je zdaj tisto orožje za množično uničevanje, pa da so ponaredili tajne podatke itd. Če se javno mnenje obrne proti, bodo ameri spokali, britanci itak takoj za (pred) njimi....kaj bo pa potem? Bodo spet financirali kakega novega Sadama ali pa Bin Ladna?! Zgodovina se namreč ponavlja, to se ve. Ampak ameri temu pravijo: Show must go on! Verjetno se že snema par filmov v Hollywood-u na to temo. B)

Dane, pazi nase, pa da ti čimprej in s čimmanj piz**rijami min čas do dopusta, ko boš ves presrečen :D zajahal svojga bemflna. Aja, ko smo ravno pri tem. Nekaj mi popuščaš na tehničnem področju! Mi je Mitja pravil, kako si imel fajn našponano ketno, ko ga je servisant pripeljal na menjavo gum...Šelabajzeru jedan! Da se nisi slučajno preklopil na tisti Hi-Tech, ki smo ga videli na slikah :P :D .

Good luck & 73

de Mobilko & lady Mobilko & little Mobilko & ?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

LP

Ja Grega ni cist tko ampak za cez zimo sem moped pripravil jeseni preden sem odesel tako, da je ba ketna odsponana. Kar se pa servisanta tice pa hvala za pomoc in se vidjamo Avgusta.

Kar se situacije tice sedaj tu je stanje recimo "spet" normalno. Vrnili smo se u Mosul in zaenkrat zgleda vse OK. Temperature se sedaj gibajo okoli 50C preko dneva in zvecer je cca 30 C v spalnici ( in to brez .... he he)

Dela je polno in letanja iz konca na konec nikjer konec. Kaze, da se nekaj casa ne bomo mogli v Tikrit kar je po eni stani ok saj doli se ni miru.

Toliko za sedaj...

lp de Dane

P.S. Zarja - lepo te je bilo slisat.... in iskrena hvala za pomoc.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hojla Dane!

Doli je pa res vroče, tako in drugače. Upam, da imate vsaj v Toyotah klimo!?

Kolikor gledamo po TV, so pa tile bivši vojaki Iraške vojske kar precej zoprni in vztrajno najedajo amerom živce in neprebojne jopiče. Upajmo, da se bo za vse srečno končalo. Danes so objavili Britanci, da bodo ostali leto ali dve, če ne bo miru, pa tudi 4 leta.

Kar se ketne tiče, se mi je ful čudno zdelo, da bi ti kaj takega dopustil...no, odgovor je zadovoljiv.

BTW, a si dopoldne kaj QRV na bandu? Moram ta starga (Slavca) mal povprašat...

C Ya soon! Good luck!

Grega

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

LP

Ja lahko se zmenmo za kaksen sked, samo mi moras vsaj dan prej javit. Pa kar na moj email poslji...

Kar se tice klim so notri, ampak vseeno sonce cez steklo nabija tako, da ni glih velike pomoci. :blink:

Ajd uzivancija

Dane

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

• 2 tedne pozneje...

LP

Po dolgem cajtu spet nekaj vrstic iz teh koncev. Vecino casa prezivljam na severu tako, de resnejsih pizdarij nisem imel. Glede na informacije od nasih kolegov iz Baghdada in Basre je tukaj OK. Ne morem pa trditi, da to lahko traja. Mosul je bil potrditev tega. En dan vse ok, en dan cez 70 mrtvih. Po treh mesecih tega sranja tu je pocasi cajt, da se poberem na dopust. No do tam je se cel mesec...Imam pa nekako obcutek, da se po dopustu obeta jug... Na severu smo uspeli vec ali manj narediti vsa velike posle. Hrane je na pretek, distribucija tece...narod je miren. Center in jug je druga slika. V Baghdadu UN osebje zivi v Canal campu - sotorsko naselje sredi Baghdada. Gibanje omejeno, izhodov v mesto skorajda da ni. Robert mi pravi, da je popolna norija... Elektriko v mestu so zaceli diverzirati narod pa na ulice. Ameri poskusajo drzet konec s koncem ampak... vsak dan davek na obeh straneh...

Na jugu Alf s svojim teamom poskusa naresti cuda ampak pri + 50C ali vec se svet ustavi ... distribucija poteka pocasi, ljudje so nezadovoljni. Krade se na vse strani. Cez dan zmontirane stvari zjutraj izginejo vred s strazo... Tovornjaki izginevajo kot po tekocem traku.

Kurdistan je popolnoma drugacen in verjetno bo tudi tak ostal. Spomin na pretekla leta je se vedno ziv in kri prelita za blagostanje, ki ga imajo sedaj ne bo nikoli pozabljena. Domacini pravijo, da ne vidijo prihodnosti v skupnem Iraku. Spomini se prikradejo na domace kraje pred dobrim desetletjem...

Ampak tako pac je ...

Toliko za tokrat.

Slikovno gradivo je pri Zarji... pravi da se je nekaj zataknilo pri objavah... CYC - HELP!

Dane

N. Iraq

No ampak to je IRAK v vsej l... in obliki.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zivjo stari!

Glede na to, kaj pises in kaj dobimo preko obcil je situacija ziva jeba. Upam, da ne tisis glave prevec u luft. A nisi mogu v Bosno it k vsi normalni ljudje, hehe. Slisal sm za neke pizdarije in sem vesel, da te ni nic oplazilo.

Pri nas je situacija - mirna bosna. In moram ti priznat, da sem vesel, da ne pisem o takih, zate vsakodnevnih, dogodkih. Prejkone lahko napišem kakšno anekdoto. Ena boljših je o zdolgočasenem vojaškem policaju, ki se je namenil z lasersko pištolo/merilnikom hitrosti izmeriti hitrost ameriškega Blackhawka. Da vidiš vatrometa, ko je unmu vklopil vse alarme da nekdo meri nanjga. Sicer pa VP, anything strange?

Jaz se v Bosno celo mislim vrniti na motorju prec po misiji, zato predlog, ce si interesent, za eno turo po teh krajih z moznostjo spusta ali povratka po hrvaski obali. Cas? Konec avgusta ali septembra. O vsem se da diskutirat samo, da ne izpade - sredi januarja na norveško. Upam, da bo kaj, moja bemfa stoji po mojem skoro bolj k tvoja pa nisem na drugi četrtini globusa. Help!

Pri nas doma ni nič novega razen tega, da smo po novem Domžalčani, sicer še nevseljeni, pa vendar. Simon ima vse šanse, da pride v tvoj AOR, samo ne v isto deželo. So much.

Vahti se, uši gori i trdo sprid.

P.S.

Naročeno-zrihtano. Vidimo se avgusta.

Popravljeno . Popravil Fritz
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Aloha

Fritz - svaka cast, da si se tud ti nasel tu gor. Ja kar se tice Bosne nikoli ni bil problem. Jaz bom doma konec julija do konec avgusta. Valjda gremo na cevape al pa vsaj na burek...

Tud Zarja je povabljena - si povabljena... ;)

Hvala za robo... Kar se tice Simona verjetno mislis Afganistan... nekaj sem slisal... ampak nic sigurnega.

Domazale - cool place... pa se Mobilko je blizu za kaksen krog...

VP - a je kaj novega?- mislim... he he

Tukaj vse po starem in sranja se nadaljujejo ampak to je sedaj ze vsakdanjik...

No pa pustimo tokrat to na stran.

Toliko na kratko in uzivancija.

LP Dane

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hojla!

Da ne bo čisto MMT (malo mimo teme), Amerom je zdaj kao žal, da niso pritegnili skupaj z UN, ker so (bili) popolnoma nepripravljeni na po-vojno stanje. Samo, nekaterim visokim glavam iz ameriške administracije je to baje bolj težko priznati. Mogoče pa je to razumeti tudi že kot del popuščanja, da bi šli v kompanijo z ostalim svetom in pridejo dol plavi šlemovi v večjem številu. Malo težko je sicer verjeti, da bi se ameri odrekli takšnemu popolnemu branjenju demokracije (beri: nafte), vendar je po mojem to možno v strahu, da se jim ne zgodi Vietnam in bi popušili vse (duše vojakov so tu manj pomembne, saj so itak kanon futer :unsure: ...se pa Billy THE KID Bush zaveda, da imajo te duše svojce v domovini in tako se lahko javno mnenje kaj hitro zelo obrne proti). Seveda je to samo moje skromno mnenje. We'll see (reko Mujo: Živi bili, pa videli!).

Ja, Mobilko se je pa zadnje čase kar precej aboniral za Poreč oz. Vrsar :) ... ker je pa tam Fritz domačin, se bova pa lahko zmenila za razkazovanje lokalnih znamenitosti vsak na svojem koncu.

Kar se pa Bosne tiče, bi pa jaz mogoče tudi pojedel kakšne "Echtes Tchevaptchitchi", če bo pa taka fajn družba, pa spljoh!

Ajde, auslenderji, drž'te se, kjerkoli že ste! East or West, home is best! Pazite nase!

GOOD LUCK

Štabac - Mobilko

P.S. oz. BTW oz. MMT: Dane, zdaj sva v istem moto klubu: sem pristopil k Solo Raiderjem

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pozdravljena, Zarja!

LP

Cao, mobilko.

Kaj pa vem kdo je "kriv"?!

Ali je Cyc kaj brkljal ;) , ali pa je Dane hotel kaj "povedat"? ;) ;) ;) :D :D :D :P :rolleyes:

Ni panike, zdaj imamo spet TA VELIKE.

P.s. Hvala za povabilo.

73&88

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pozdravljena, Zarja!

LP

Cao, mobilko.

Kaj pa vem kdo je "kriv"?!

Ali je Cyc kaj brkljal ;) , ali pa je Dane hotel kaj "povedat"? ;) ;) ;) :D :D :D :P :rolleyes:

Ni panike, zdaj imamo spet TA VELIKE.

P.s.DaNe, Hvala za povabilo.

73&88

DaNe, hvala za povabilo.

73&88

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zarja, hvala za čestitke! ... Sicer ne vem, od kod tebi tiste radioamaterske številke, ampak osmičke se vedno lepo preberejo, še lepše pa je potem doživeti realizacijo :) :D .

DaNe, ti kar vsebino tiste vreče domov na dopust prnes, sej ne bom nobenmu povedal B) Samo upam, da niso tisto bili iraški dinarji (verjetno so ničvredni). Včasih so bili pa kar dragi. Kako je zdaj s tem, a je to sploh še njihova valuta, al je USD, al je blagovna menjava?

Good luck!

C Ya!

Štabac Mobilko

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Aloha

Kar se denarja tice je situacija zanimiva. Na severu je star iraski dinar uradna valuta - imenujejo ga tudi swiss dinar. Na jugu in v centralnem iraku je t.i. Sadamov dinar ali po moje missing president dinar.

Menjave so vsak dan drugacne tako, da res ne morem dati info koliko je sedaj vreden. Se pa dogaja, da znas dnevno izgubit ali zasluzit tudi 30$ na bankovcu za 100$. Menjava je odvisna tudi od tega kaksne bankovce imas- 10$, 20$, so manj vredni 50$ srednje vredni 100$ je najboljsa varijanta za menjavo. Placujes lahko tudi samo z dolarji. Drugace pa so v obtoku samo bankovci za 250 dinarjev kar je cca 1-10 centov. (je pa to se vedno liter goriva). Obstajajo tudi bankovci za 10.000 vendar jih narod ni hotel uporabljat pa so jih umaknili iz obtoka.

Bo pa od 15. oktobra dalje v obtok prisel nov Iraski dinar, ki bo uradno placilno sredstvo za celoten Irak. Casa za menjavo bo tri mesece.

Toliko o denarnih zadevah tukaj....

Ja Zarja se sicer nekako zlovesce smeji o Soloriderjih... ampak ce se dobro spomnim je ena mikica nekje med njenimi... he he

LP DaNe

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

http://www.motosvet.com/tabla/index.php?ac...=ST&f=20&t=4863

Ce pa ne deva pa pojdi malo okoli po forumu bos nasel pod motodogodki mogoce samo malo starejse objave...

Je pa nekje tud link ampak ga sedaj ne najdem... Help!!

Fritz kdaj prides home - da se zmanimo za inostranstvo...hehe

73 de Dane

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Gost
Ta tema zaprta in dodajanje odgovorov ni več mogoče.
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!