Popularna objava avtomoto Objavljeno Julij 22, 2014 Popularna objava Deli Objavljeno Julij 22, 2014 Pamir. Pred mano je zopet ena od revnih vasi. Že od daleč se vidijo hiše, večinoma z ravno streho. Največ med njimi je še vedno le "blatnih", a tu in tam se vidi kakšna, ki je že prebarvana v belo – verjetno apneno barvo – in modro pobarvanimi okni ter vrati. Skoraj vsako od njih, ne glede na "blatno ali barvno fasado", na strehi krasi satelitska antena in obvezna ograja, bolje rečeno "blaten" zid, ki obdaja hišo z dvoriščem vred. Cesta skozi vas je luknjasta, zato vozim počasi. Proti koncu vasi mi z desne strani priteče do ceste majhna punčka. Kot sem že navajen od otrok na tem potovanju mi vsa navdušena hiti mahati v pozdrav. Mogoče ima kakšnih sedem let. Na nogah ima obute ponošene "plastične" sandale. Oblečena je v pisano obleko, ki ji nekako ne "stoji" dobro na drobnem telesu. Očitno je bila nošena že na kakšnem otroškem telesu pred njo. A to ni bistveno. Kar me je prevzelo in se mi je vtisnilo v spomin je njen mili obraz, pogled ter sijaj, ki veje iz njenih rjavo-črnih oči. Le-te obdajajo bujni, skuštrani črni lasje. Verjetno pretiravam v napisanem, a dobil sem občutek, da me gleda kot boga. Pa samo navaden, utrujen, od "ceste" umazan motorist sem bil. Mogoče res prvi ta dan, ki sem se peljal skozi njeno vas, in čisto nič drugega. Dokler nisem videl te punčke – njenega pogleda – nisem ravno verjel v "notranjo lepoto". A to, kar mi je "dala", me je spremljalo preostanek potovanja in še danes, po enem mesecu, niti za malo ni pozabljeno. Mirno lahko dodam, da nisem bil nikakršen bog temveč je ona bila "Angel", ki si ga bom za vedno zapomnil. In to kljub temu, da si nisem vzel časa, da bi jo fotografiral. Ampak, če bi se ustavil, da bi vzel fotoaparat, bi sigurno spremenila svoj "nebeški" pogled. Tako pa sva oba ostala pri le nekaj sekundnem medsebojnem pogledu in mahanjem z rokami v pozdrav. Naslednja "dogodivščina", tokrat z nekaj let starejšo deklico. Pogosto sem si pri iskanju prenočišč pomagal z LP vodičem in Garminom. V LP-tu sem izbral prenočišče, nato sem pogledal ali ga "gospodična" v Garminu pozna. Ob ugodni "povezavi" sem "gospodično" lepo ubogal, da me je pripeljala do izbrane lokacije. A v mestu Oš (KG) se je malo "zapletlo". GPS me pripelje v blokovsko naselje. Malo mi je bilo čudno vse skupaj. Vprašam prvega, pa drugega in še tretjega mimoidočega, kje je Guest House oz. "Gastinica" a nihče ni imel pojma. Vsi so me pošiljali v bližnji (1 km oddaljen) hotel. Grem si pogledat ta hotel, a mi le-ta ne "ustreza" (škrticapress). Še enkrat vzamem LP v roke in natančno preberem kje se nahaja G H Oš. "Gospodična" iz GPS-a me zopet pripelje v bližino blokov, kjer sem že bil. Tokrat se z vprašanjem obrnem na mladenko, kakšnih 12 let bi ji pripisal. Mestna "frajla" si ob mojem vprašanju glede G H, ki naj bi bil v bližini, sname slušalki iz ušes. V lepi angleščini mi pove, da sem prišel prav. Takoj mi je pripravljena iti pokazat kje se G H nahaja. Parkiram motor in skupaj z njo in njenimi mlajšimi prijateljicami odhitimo proti blokom. O madonca, zopet ta blok, pri katerem sem bil že pred pol ure. Pa menda ja ve, kaj sem jo vprašal v moji "strokovni" ruščini in angleščini ? Glej ga zlomka, punca me med debatiranje o mojem potovanju pripelje pred srednji vhod istega bloka, kamor me je pred njo že pripeljala moja GPS "gospodična". Nad vhodnimi vrati v blok zagledam bel listek, velik kakšnih 15 x 10 cm, na katerem piše G. H. OSH. Zahvalim se mladenki za kratko "turistično" vodenje. Punce, hihitajoče odhitijo svojo pot, jaz pa nazaj po motor in kar po peš-potki, kjer me je prej vodila mladenka, zapeljem pred vhodna vrata bloka. Spanje za ta dan je bilo tako urejeno. Da ne bi kdo posumil vame, da sem glede na zgoraj opisani dogodivščini "oni-fil", pa še ena kratka prigoda - tokrat s polnoletno žensko iz skoraj "domačih logov". Pri vrnitvi sem se na Balkanu vračal preko Kosova in Črne gore. Tokrat v glavni vlogi nastopa policistka na kosovski meji. Malo pred mejo me najprej "pozdravi" trop potepuških psov, ki se zadržujejo ob Ukrajinski mirovni enoti OVSE. Na srečo mi ni potrebno obstati pred STOP znakom saj mi policistka pomaha z roko, naj kar pripeljem pred njeno kabino. Tako pse – vsi po vrsti so seveda "čistokrvni siebenfaterhunti" – mine volja, da bi mi sledili in se obrnejo nazaj Ukrajincem, ki se s psi kratkočasijo, medtem ko "čuvajo" Kosovo in njihovo mejo. Pred kom že ? Policistki moram poleg potnega lista pokazati tudi prometno dovoljenje za motor. Ko že drugič ali tretjič pregleda potni list, vse žige in vize v njem, začne pogovor v angleščini o mojem potovanju itd. Ko že mislim, da sva končala začne v računalnik vpisovati osebne podatke iz potnega lista in prometnega dovoljenja. Tu pa nastopi "dogodek". Ko pregleduje in obrača prometno mi ni čisto jasno kaj išče. Nato pa izusti vprašanje za 1 miljon € : "Ali je motor znamke Latkova vas" ? Ker sem mislil, da se šali ali pa nisem dobro razumel njene angleščine ji odgovorim, da ne razumem vprašanja. Ona pa zopet: "Ali je motor znamke Latkova vas" ? S smehom na obrazu ji povem, da je to BMW, Latkova vas pa je domovanje tega BMW-ja. No sedaj tudi njo premaga smeh in se mi začne opravičevati, da se na znamke motorjev pač ne spozna. Potolažim jo, da sva se z njeno nevednostjo vsaj nasmejala in da ni nikoli prepozno, da se nebi naučila znamke motorjev. Za konec tega "dogodka" še to. Policistka ni bila "bjonda" ! :naughty: Naj še kdo reče, da nam ženske (takšne ali drugačne) ne "popestrijo" življenja. Rocky, bregar07, SuNa in 11 others 14 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Whiskey Objavljeno Julij 22, 2014 Deli Objavljeno Julij 22, 2014 Jest pa zmeri Kosovce napadem v srbohrvaščini. Najprej debelo pogledajo, potem ko vidijio, da si Slovenc, beseda brez probljemov steče. Avtomoto, ker tudi sam krenem proti PHyW ... a se tud tam slika za bakšiš? Videl sem kar nekaj slik, ko se lokalci sprostijo, potem brez problema steče fotošuting. Ne da sem škrt, ampak načeloma s kovanci v žepu ne slikam portretov, ker to ni to. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
avtomoto Objavljeno Julij 22, 2014 Deli Objavljeno Julij 22, 2014 @Whiskey, jaz začnem z njimi komunicirat v slovenščini. Če gre, gre sicer v srbohrvaščini. Tokrat je "kosovarka" na meji začela v angleščini, pa sem potegnil za njo . . .. Nisem potreboval bakšiša - res je sicer, da sem bolj "preletel" čez Pamir in sem slikal večino mlajše Pamirce. A tudi odrasli niso kazali znakov, da se "bojijo" fotoaparata. Mislim, da boš brez "dodatnih finačnih vložkov" lahko slikal folk. Le časa si vzemi bistveno več kot sem ga imel jaz ! Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Whiskey Objavljeno Julij 23, 2014 Deli Objavljeno Julij 23, 2014 Čas je relativna stvar. Imam v planu neko 2-3 mesece dolgo varianto in startat v Dushanbeju. Vse zavisi od dogajanja in stanja prevoznosti. Načeloma pa za hribe planiram od 200 do 300 km / dan. Arabci se sploh ne pustijo slikat, razen za keš. Z ostalimi Muslimi gre načeloma lažje, drugače pa z distance raztegneš 300 mm. Azijati s poševnimi očmi pa sami skačejo v kader. Imam pa namen zaviti na Afghanistansko stran Wakhana in se odpraviti vse do tromeje, do jezera Chakmaktin. Kosovarka je imela očitno dolgo lajtngo, ker ji tudi model motorja ni potegnil :-) Mavti 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
avtomoto Objavljeno Julij 23, 2014 Deli Objavljeno Julij 23, 2014 Vauuu, že zdaj sem ti fouš (2-3 mesece) Še bolj, ko bom videl fotke Uživaj in dobro luč Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Pips Objavljeno Julij 23, 2014 Deli Objavljeno Julij 23, 2014 Pozdravljen avtomoto, še enkrat čestitke za opravljeno turo. Mene pa zanima s kakšnimi gumami si letos potoval in če si jih moral med potjo zamenjat? Hvala za odgovor in srečno. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Fantocci Objavljeno Julij 23, 2014 Deli Objavljeno Julij 23, 2014 ... Azijati s poševnimi očmi pa sami skačejo v kader. .... Samo skoraj obvezno nastavijo tisti V s prsti pred faco in tako skvarijo vsak še tako dober portret. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
avtomoto Objavljeno Julij 23, 2014 Deli Objavljeno Julij 23, 2014 @Pips, še vedno prisegam na (že večkrat) preizkušen model pnevmatik Pirelli MT60. Z njimi, pri mojem "analognem načinu vožnje", z lahkoto prevozim 20k km. :yes: Torej ni bilo potrebe po menjavi pnevmatik na turi. hajoktejn 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Pips Objavljeno Julij 23, 2014 Deli Objavljeno Julij 23, 2014 @Pips, še vedno prisegam na (že večkrat) preizkušen model pnevmatik Pirelli MT60. Z njimi, pri mojem "analognem načinu vožnje", z lahkoto prevozim 20k km. :yes: Torej ni bilo potrebe po menjavi pnevmatik na turi. Hvala, in srečno kjerkoli že boš. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
avtomoto Objavljeno Oktober 14, 2014 Deli Objavljeno Oktober 14, 2014 Kdor želi še kaj izvedi "v besedi in sliki" o vožnji (do) po Pamirju, vabljen v sredo 22. oktobra ob 20. uri v dvorano prostovoljnega gasilskega društva Groblja (Latkova vas 214). Se vidimo. lp avtomoto https://www.google.si/maps/place/Latkova+vas+214,+3312+Prebold/@46.2524977,15.0948282,9530m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x476568d712c53e63:0xf9d6d61af4d3be92 Keiko, Pips, mira53 in 4 others 7 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
SuNa Objavljeno Oktober 14, 2014 Deli Objavljeno Oktober 14, 2014 (popravljeno) Kdor želi še kaj izvedi "v besedi in sliki" o vožnji (do) po Pamirju, vabljen v sredo 22. oktobra ob 20. uri v dvorano prostovoljnega gasilskega društva Groblja (Latkova vas 214). Se vidimo. lp avtomoto https://www.google.s...9d6d61af4d3be92 Prideva! Popravljeno Oktober 14, 2014. Popravil SuNa Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Gost Objavljeno Oktober 14, 2014 Deli Objavljeno Oktober 14, 2014 Kdor želi še kaj izvedi "v besedi in sliki" o vožnji (do) po Pamirju, vabljen v sredo 22. oktobra ob 20. uri v dvorano prostovoljnega gasilskega društva Groblja (Latkova vas 214). Se vidimo. lp avtomoto https://www.google.si/maps/place/Latkova+vas+214,+3312+Prebold/@46.2524977,15.0948282,9530m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x476568d712c53e63:0xf9d6d61af4d3be92 Dočakali Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
AK84 Objavljeno Oktober 17, 2014 Deli Objavljeno Oktober 17, 2014 Po vsej verjetnosti pridem! Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Pips Objavljeno Oktober 17, 2014 Deli Objavljeno Oktober 17, 2014 Ne morem obljubit, a si želim. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
menih Objavljeno Oktober 18, 2014 Deli Objavljeno Oktober 18, 2014 prideva Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Bojanv Objavljeno Oktober 19, 2014 Deli Objavljeno Oktober 19, 2014 V tistih krajih sem bil najmanj trikrat... Uzbekistan, Kazahstan, Rusija mislim da 8 x, Kirgizija,... Zelo lepo bi bilo, če bi bil malo bolj natančen... Ja, vem za dva Slovenca, ki sta bila pretepena pri Habarovsku, pa jih raje vparašj, kaj je res od njune zgdbe, razen da sta fehtala denar za vrnitev, ddrugače je vse skupaj spuščanje megle. Samo enkrat v življenju sem bil oropan, v Rimu, pa en poskus ropa sem preživel v Barceloni... Vse ostalo je pa balon, seveda če batin ne iščeš... lp bv regi 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Pips Objavljeno Oktober 22, 2014 Deli Objavljeno Oktober 22, 2014 Prihajam, Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
eltrinajst Objavljeno Oktober 22, 2014 Deli Objavljeno Oktober 22, 2014 Pridem Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Kiri Objavljeno Oktober 22, 2014 Deli Objavljeno Oktober 22, 2014 Nah, super...in ravno zdaj po par tednih odprem motosvet. Če kdo snema, bom ful vesel Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
eltrinajst Objavljeno Oktober 22, 2014 Deli Objavljeno Oktober 22, 2014 Hvala za čas in trud, res lepo pripravljeno! Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Pips Objavljeno Oktober 22, 2014 Deli Objavljeno Oktober 22, 2014 Hvala Ivan, za prijeten večer in nadvse zanimivo predavanje. Imej se lepo in srečno. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
MiNa Objavljeno Oktober 22, 2014 Deli Objavljeno Oktober 22, 2014 Kar prehitro je minilo. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
AK84 Objavljeno Oktober 23, 2014 Deli Objavljeno Oktober 23, 2014 Hvala za nepozaben potopis!!! Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Whiskey Objavljeno Oktober 23, 2014 Deli Objavljeno Oktober 23, 2014 (popravljeno) Ivan, sm nameravu pridt, pa me je en interrupt iz MS odvrnil. Bomo pa drugič na 4x. No, pa tudi Bostjany se vraca po 5 mesecih iz totih koncev ... Popravljeno Oktober 23, 2014. Popravil Whiskey Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
avtomoto Objavljeno Oktober 23, 2014 Deli Objavljeno Oktober 23, 2014 Hvala vsem za številčen obisk. Lepo mi je bilo skupaj z vami še enkrat podoživeti Pamir. Hkrati se opravičujem vsem za katere "nisem našel časa" za pogovor. Pač posledica "gužve" !?! lp Scarabeo 500, Pips, hondazok in 2 others 5 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se