Grut Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 pred 6 minutami, ftp pravi: Če ti kaj ni prav, pa greš drugam. Čisto enostavno. maš prou... Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
ftp Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 Princip je princip, tako kot zate, tako tudi za ta drugega. Če vsak v principu vleče nasvoje, se pač ne bosta razumela, če pa se poskusiš prilagodit, se ti bo tudi ta drugi prilagodil. Sicer pa v tujini nikoli ne pričakujem da bom govoril po slovensko, če pa ja, sem vesel in načeloma več zapravim. Kmet2, gretzky in DAMI34 3 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
izibajker Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 pred 16 minutami, DAMI34 pravi: .... ampak kot opažam nekateri ne pomolijo nosa ven iz Slovenije, zato jih pa takoj hitro kaj moti ... V tem (zgornjem) stavku leži bistvo teh "strahov". Tisti, ki smo res kaj tujine prepotovali in imeli (in še vedno imamo) pristne kontakte s tujci, se sploh ne ubadamo s "hlapčevskimi strahovi". Spoznaval in komuniciral sem s prebivalci iz vseh celin te naše kugle. Popolnoma vseeno mi je v katerem jeziku se bom z dotičnim tujcem sporazumel. Pomembno mi je, kaj (v vsebinskem smislu) si imava za povedat... Žal govorim poleg materinske slovenščine samo dva tuja jezika, tako da se izbor hitro zoži... Se mi pa zdi, da najbolj traumirajo ravno tisti, ki so jim domet potovanj počitnice na jadranski obali, komunikacija pa pogovor z lokalnim natakarjem ali prodajalko v trgovini. In v tem smislu tudi razumem njihovo negodovanje, ko na jedilniku ne najdejo slovenskega prevoda... Če si imata dva tujca kaj za povedat, ne glede na to iz katerih držav sta in ne glede na to na kateri geografski točki, državi... poteka ta pogovor, imata naslednje možnosti: Lahko najdeta tretji jezik, ki ga morda oba niti ne obvladata prav dobro Taka komunikacija bo vsebinsko verjetno bolj skromna, bazična... Lahko najdeta skupni jezik, npr. jezik enega izmed sogovornikov. Ker le tega eden govori odlično, drugi pa tudi solidno, bo komunikacija bistveno bolj kvalitetna kot pa v prvem primeru... Lahko pa zadrgnjeno gonita vsak svoj jezik (in imata oba pri sebi občutek kakšna velika patriota sta). Vsak trdno za svojim plotom, samo zmenila se bosta bolj malo... Lunatic, igc1, Kmet2 in 5 others 6 2 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
BIF Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 pred 50 minutami, maiden pravi: ne prjatu,kla se ne gre za menu...kla se gre za princip.. ...no včasih se vprašam, ali ni takšna "slovenščina" že malo na meji razumljivega...če se že spuščamo(te) v potankosti... Lunatic, Kmet2, DAMI34 in 1 other 3 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
gusar Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 pred eno uro, DAMI34 pravi: ker nabijaš o hlapcih spet. Če se ti tako počutiš je to tvoj problem, ampak kot opažam nekateri ne pomolijo nosa ven iz Slovenije, zato jih pa takoj hitro kaj moti in bognedaj da kdo spregovori v "južnem" jeziku. Ampak če bi si malo plašnice sneli z oči bi hitro ugotovili, da se tuji jeziki ne ločijo na: 1. balkanske torej nezaželjene jezike 2. evropske ali svetovne, torej zaželjene jezike, full kul a ne. In tvoje trditve, o tem, kako na Hrvaškem ali kje drugje ne znajo slovensko so čista izmišljotina in ti bom tudi navedel nekaj primerov: 1. nekaj mojih prijateljic (tudi moja žena) večkrat naročajo hrano in pijačo, kar v Slovenščini. 2. o tem da govorijo z mano marsikje Slovensko (eni dobro, drugi polomljeno) sem ti že napisal 3. celo en italijanski šofer, ki mi občasno pripelje blago zna 6 slovenskih besed in mi jih z veseljem vedno pove, aja se oproščam Italijanščina spada med zaželjene jezike a ne (naj ti povem, da so jo primorci zaradi potujčevanja sovražili, isto kot nekateri sedaj sovražijo tako imenovane "balkanske" jezike.) 4. ko gredo Dami, Kmet in Pik po jugi, velikokrat klobasajo močno vinjeni in močno na glas v Slovenščini po vseh barih, pa jih tut omejenci gledajo in zmajujejo z glavo rekoč "vidi ove Slovence, došli su da nam serejo ovde po Bosni/Srbiji...itd) ampak pare su pare, torej kjer denar pustimo potem ni panike. Sem napisal en post pod tvojega, jaz sem tudi extremni primer.. Zdej me pa zanima zakaj se tudi ti brigaš zame?Končno je pa lepo,da nisi pozabljen od ljudi. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Grut Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 prosim,moderatorje,da zbrišejo moje poste,da ne bojo razni poligloti in veliki avanturisti,ki so prepotovali vse celine užaljeni. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
sesir Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 (popravljeno) Znanje tujih jezikov,ki jih Slovenci znamo več pomeni razgledanost in intelegenco ali hlapčevstvo? Ko sem se učil tujih jezikov nisem nikoli pomislil,da bi bil zato hlapec...še Nemško ni bil to vzrok,da si nisem želel znati... Popravljeno December 1, 2017. Popravil sesir DAMI34 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Grut Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 važno,da razumeš vse bivše jugo jezike.... Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
izibajker Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 pred 2 minutami, maiden pravi: prosim,moderatorje,da zbrišejo moje poste,da ne bojo razni poligloti in veliki avanturisti,ki so prepotovali vse celine užaljeni. Zakaj pa? Tvoji posti so kvaliteten doprinos k tejle temi. BIF 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Grut Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 pred 1 minuto, izibajker pravi: Zakaj pa? Tvoji posti so kvaliteten doprinos k tejle temi. Ne,resno..lepo te prosim,da zbrišeš...ne niso kvaliteten doprinos.... Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
sesir Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 (popravljeno) pred 6 minutami, maiden pravi: važno,da razumeš vse bivše jugo jezike.... Žal ne...Albansko nikar ne razumem...mi se Nemščina bolj domača...Nemško vsaj kuk tuk razumem...govorit ne znam... Popravljeno December 1, 2017. Popravil sesir Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
DAMI34 Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 pred 1 uro, gusar pravi: Zdej me pa zanima zakaj se tudi ti brigaš zame?Končno je pa lepo,da nisi pozabljen od ljudi. jst mam vse rt ja volim sve, aj low ol pipl ps. Ne se počutit hlapce nikjer in nikoli, sploh pa ne od naših domačih oblastnikov Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
DAMI34 Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 pred 1 uro, maiden pravi: prosim,moderatorje,da zbrišejo moje poste,da ne bojo razni poligloti in veliki avanturisti,ki so prepotovali vse celine užaljeni. užaljen si samo ti, saj veš...eno je virtuala, drugo reala. Vse ostalo je debata in nič drugega, jaz dopuščam tvoje mnenje in če se ne strinjam ti povem, povem iz iskušenj ali kakor zadevo pač razumem. Ni nujno, da se strinjaš z mano in niti ni nujno da imam prav. Predvidevam, pa da stojiš za svojimi posti, mar ne, torej je brisanje nesmiselno. Hkrati je pa tudi nepotrebno ,saj so normalni in brez žaljenja drugih. Kmet2, BIF in Lunatic 3 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
dr.looney Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 Kor13, Kmet2 in C eagle 3 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
gretzky Objavljeno December 1, 2017 Deli Objavljeno December 1, 2017 pred 3 urami, maiden pravi: prosim,moderatorje,da zbrišejo moje poste,da ne bojo razni poligloti in veliki avanturisti,ki so prepotovali vse celine užaljeni. Zakaj pa bi to delali drugi? Saj to lahko narediš sam, če ti je nerodno kaj si napisal. Si prekomot? Bodi kar si. dr.looney in DAMI34 2 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
DAMI34 Objavljeno December 2, 2017 Deli Objavljeno December 2, 2017 pred 1 minuto, Borutt pravi: Tebi res ne gre med ušesa. Je med njima samo vrvica? Problem je hlapec, ker se doma prilagaja balkancu, kateri ga razume. Bo šlo sedaj? Ne bluzi s tujino in njihovimi jeziki. Govora je o tukajšnjem hlapcu s sklonjeno glavo pred balkancem. Zakaj se mora hlapec doma prilagajati balkancu? On naj se pri nas prilagaja. Mal preberi predno tipkaš, prste imaš hitrejše od pameti. Fak kolk je fajn žalit nekoga, pa še enostavno je. ampak se ti opravičujem, ni moj interes skočiti na tvoj nivo. Moj post je odgovarjal konkretno Maidnu na njegov problem, da jedilni listi v tujini nimajo Slovenščine. Ampak, ker že nabijaš (eno in isto), nihče od pišočih, ki se s tabo ne strinjajo ne zagovarja potrebe po prilagajanju tujcu, prav tako pa ti ne moreš in tudi ne smeš nekoga označevati za "manjvrednega" če obvlada tuj jezik. Prav tako ti ni znano ozadje razmerja med pišočim in tistim, ki mu je pisal. Direktno se s svojim najedanjem mešaš med svobodno voljo nekoga, ki z nekom komunicira. In to kar počneš je navadna nestrpnost. Lunatic in izibajker 2 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Borutt Objavljeno December 2, 2017 Deli Objavljeno December 2, 2017 pred 3 minutami, DAMI34 pravi: prav toliko si ti hlapec kot jaz, če ti še slučajno še ni jasno, klanjaš se domačim oblastnikom in nerazumljivemu početju, le v domačem jeziku Za ohranjanje nacionalne zavesti in integritete ni problem spregovorjen stavek z nekom, ki je v "prolazu". Za ohranjanje lastne identitete je v prvi vrsti pomembna enotnost politike in vodstva, na pa da ti ne morejo skleniti niti konsenza kaka je bila zgodovina. in kdo je kriv da smo tam kjer smo. Ampak lej, lažje je Slovenca zmerjat za hlapca, mar ne Bereš za seboj? Očitno ne, ker zopet bluziš o nečem, kar nima nobene veze s hlapčevstvom. Problem je hlapec, ker se doma prilagaja balkancu, kateri ga razume. Bo šlo sedaj? Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
DAMI34 Objavljeno December 2, 2017 Deli Objavljeno December 2, 2017 pred 1 minuto, Borutt pravi: Bereš za seboj? Očitno ne, ker zopet bluziš o nečem, kar nima nobene veze s hlapčevstvom. Problem je hlapec, ker se doma prilagaja balkancu, kateri ga razume. Bo šlo sedaj? potem pa napačne poste citiraš, hlapec uf, pozabil napisat, problem imaš samo ti, ostali problema nemamo Kmet2 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Borutt Objavljeno December 2, 2017 Deli Objavljeno December 2, 2017 pred 3 minutami, DAMI34 pravi: potem pa napačne poste citiraš, hlapec uf, pozabil napisat, problem imaš samo ti, ostali problema nemamo Saj greš lahko h lahom, kot so pred leti nekateri šli na stadion. V Sloveniji se bodo balkanci prilagajali nam, ker nas razumejo in ne mi njim. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
DAMI34 Objavljeno December 2, 2017 Deli Objavljeno December 2, 2017 pred 1 minuto, Borutt pravi: Saj greš lahko h lahom, kot so pred leti nekateri šli na stadion. V Sloveniji se bodo balkanci prilagajali nam, ker nas razumejo in ne mi njim. Še 1x, zmerjal si Slovenca za hlapca. Tvoje pisanje je samo odraz nestrpnosti in nerazumevanja sočloveka. A je kdo kje zapisal, da se moramo mi prilagajat tujcu pri nas, da naj bo uradni jezik kaj drugega kot Slovenščina. Ni, a ne. Kmet2 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Borutt Objavljeno December 2, 2017 Deli Objavljeno December 2, 2017 pred 1 minuto, DAMI34 pravi: saj boš še čir na želodcu dobil, ker se toliko sekiraš ps. a odebeljeno pisavo znaš prebrat, al ne? Kdor se doma prilagaja balkancu, je prodana duša brez hrbtenice. Govorimo slovensko in balkanci nas zelo dobro razumejo. In ne bomo se jim prilagajali, saj nas razumejo. Bo šlo? Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
DAMI34 Objavljeno December 2, 2017 Deli Objavljeno December 2, 2017 pred 2 minutami, Borutt pravi: Kdor se doma prilagaja balkancu, je prodana duša brez hrbtenice. Govorimo slovensko in balkanci nas zelo dobro razumejo. In ne bomo se jim prilagajali, saj nas razumejo. Bo šlo? ti se ne boš prilagajal, ti. Za ostale te naj ne skrbi, al ti še ni jasno? Aja, a prodani so samo tisti, ki se prilagajajo balkancem ali tudi drugim, ker jaz namreč vsem Italijanom, ki me v Sloveniji kaj vprašajo odgovorim Italijansko. Zakaj, ker znam tralalala... Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
sesir Objavljeno December 2, 2017 Deli Objavljeno December 2, 2017 pred 24 minutami, DAMI34 pravi: Še 1x, zmerjal si Slovenca za hlapca. Tvoje pisanje je samo odraz nestrpnosti in nerazumevanja sočloveka. A je kdo kje zapisal, da se moramo mi prilagajat tujcu pri nas, da naj bo uradni jezik kaj drugega kot Slovenščina. Ni, a ne. Borut se pač enostavno noče spriznat s tem,da smo po znanju tujih jezikov v svetovnem merilu visoko...smo pač intelegenten narod! DAMI34 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
DAMI34 Objavljeno December 2, 2017 Deli Objavljeno December 2, 2017 pred 3 minutami, sesir pravi: Borut se pač enostavno noče spriznat s tem,da smo po znanju tujih jezikov v svetovnem merilu visoko...smo pač intelegenten narod! Verjetno ni naklučje, da je hlapec velikokrat inteligentnejši od gospodarja sesir in Kmet2 2 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
vandrovec Objavljeno December 2, 2017 Deli Objavljeno December 2, 2017 pred 12 minutami, Borutt pravi: In z balkanci govorimo slovensko, ker nas razumejo. Naj se potrudijo in nas razumejo, kot se potrudijo drugje v tujini, kjer se prilagodijo. Zakaj bi nas Balkanci morali razumeti...ker smo istega porekla ali ker so slabše materialno razviti od nas? GoBobi in Kmet2 1 1 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Priporočene objave