Skoči na vsebino

Vojna v Ukrajini

Priporočene objave

Objavljeno

No še pšeničko in sočnično olje bodo v rublih kasiral. Mislim da nam bo solidarnost pomagala

Objavljeno

Ravno včeraj je bila odaja kako so gradili določene plinovode čez sovjecko zvezo in to  kao v najbolj železnih časih, kakšne neverjetne razdalje so premagali samo kapo dol  :worship:in že takrat Ameriki to ni bilo všeč,sedaj pospešeno meša drek in zalaga dolarje samo da bo Evropo zjebala pa eni mislijo, da bo Rusija že po samo mesecu dni kapitulirala:fyou:,ne verjamem niti pod razno ,prej bo crknila Evropa kot Rusija pa še nam  Sloveniji  bo tole Janševo soliranje močno v napoto hodilo

Saj biznis v ozadju vseeno neglede na ves bla,bla,bla nemoteno lavfa samo mi mali državljani bomo precej slapše in težje živeli:angryrant1:

Objavljeno

Saj to že vrabci po strehah čivkajo, da bo Evropa največ izgubila s to vojno. Kaj imajo evropski politiki v ozadju je pa samo njim razumljivo...v glavnem ne delajo v korist Evrope, prej za globalno mafijo.

• Všeč mi je 2
Objavljeno
pred eno uro, vandrovec pravi:

Saj to že vrabci po strehah čivkajo, da bo Evropa največ izgubila s to vojno. Kaj imajo evropski politiki v ozadju je pa samo njim razumljivo...v glavnem ne delajo v korist Evrope, prej za globalno mafijo.

Jest mislim da gre enostavno za čredo neverjetno zabitih eu birokratov ki ne znajo pogledat dlje od svojga nosa in samo lezejo v rit ameriki. Včeraj je po nemčiji tudi avstrija zagnala paniko glede plina. Ti ljudje niso ničesar sposobni predvidet naprej. Še vedno mislim da bi morala bit eu povezana z rusijo v smislu tehnologija-surovine. Ohranili bi svoj zahodni stil življenje in bi lahko bili konkurečni svetu še naprej. Po scenariju ki se odvija pa zgleda da bomo podrejeni še 10x bolj. Skregali se bomo z močnimi sosedi…..cez par let pa še trump nazaj pride z amerika first in nas bo še ta odpikal. Upam da se motim. Pomoje nam bodo takrat ukrajinci pomagal.

• Haha 2
Objavljeno (popravljeno)

Smeško je za zadnjo vrstico.

Drugače pa se strinjam.

lp

ps. po mojem smo ovce mi. Ne samo, da nas bodo "ostrigli" , odrli nas bodo. Mal panike, mal "predpriprave" , potem pa na polno.

Se kdo spomni "panike" ob italijanskem načrtu za postavitev plinskega terminala v Žavljah?

Kaj mislite koliko bi jih bilo danes proti?

Malo po malo...

Popravljeno . Popravil franc
Objavljeno

... tut po drugih državah imajo očitno "SDSovce" na oblasti....

Objavljeno
pred 1 uro, vandrovec pravi:

Kaj imajo evropski politiki v ozadju je pa samo njim razumljivo...v glavnem ne delajo v korist Evrope, prej za globalno mafijo.

Oni so globalna mafija. 

• Všeč mi je 2
Objavljeno
On 3/28/2022 at 4:48 PM, maus said:

francozi imajo svojo legijo za umazane stvari ;) 

to ni za primerjat...French Foreign Legion...z Wagner group in Blackwater.... legija je sestavni del francoske vojske...ostali dve nista...so plačanci....ki ne odgovarjajo nikomur,,,,,,

Objavljeno
pred 4 minutami, Satao pravi:

to ni za primerjat...French Foreign Legion...z Wagner group in Blackwater.... legija je sestavni del francoske vojske...ostali dve nista...so plačanci....ki ne odgovarjajo nikomur,,,,,,

to je res... ko naredijo ali grejo delat "sranje" dajo oznake dol in potem kao ne vedo kdo je bil ... pa še Francija jih plačuje ;)

vpraši koga, ki je bil v tej legiji, če ti bo povedal kaj več 

enako kot AZOV, ki so del redne Ukrajinske vojske 

• Všeč mi je 3
Objavljeno
9 minutes ago, maus said:

to je res... ko naredijo ali grejo delat "sranje" dajo oznake dol in potem kao ne vedo kdo je bil ... pa še Francija jih plačuje ;)

enako kot AZOV, ki so del redne Ukrajinske vojske 

to delajo vse special forces v svetu…mali zeleni na Krimu…itd….pa primerjat Azov, ki jih vodi ideologija z legijo je neumesno….legija je spoštovana..ima reputacijo in zgodovino…Azov je pa skupej zmetano vse i svašta……🤷🏼‍♂️

• Všeč mi je 2
Objavljeno
pred 37 minutami, maus pravi:

Moj pokojni stric je bil v legiji in je bilo marsičesa

Objavljeno
pred 19 minutami, Satao pravi:

tlegija je spoštovana..ima reputacijo in zgodovino…Azov je pa skupej zmetano vse i svašta……🤷🏼‍♂️

ne mi rečt,, čeprav je legija spoštovana, da niso zmetani od povsod ... veliko je vzhodnjakov ... rusija, poljska, češka .... ;) 

• Všeč mi je 3
Objavljeno
2 minutes ago, maus said:

ne mi rečt,, čeprav je legija spoštovana, da niso zmetani od povsod ... veliko je vzhodnjakov ... rusija, poljska, češka .... ;) 

Da ne govorimo o tem kako in iz koga je legija sploh nastala. 

Azov in tujska legija sta zelo podobni stvari.

• Všeč mi je 3
Objavljeno
2 minutes ago, maus said:

ja od tu tudi naziv…baje majo balkanci zelo radi legijo..🤷🏼‍♂️..mogoce sem se nerodno izrazil….v mislih sem imel da je tam red in disciplina…kar za Azov tezko recem…ceprav so pa žilavi…mogoce fanatični…

@Shillien jaz jih ne bi v isti koš metal…

Objavljeno

... pomoje se je tujska legija začela v času Asterixa in Obelixa....

Sem gledal film, ko v bistvu še ni bilo filma, ampak so tak film še risali.... to se pravi, da je že dolgo tega...

Objavljeno
28 minutes ago, Satao said:

ja od tu tudi naziv…baje majo balkanci zelo radi legijo..🤷🏼‍♂️..mogoce sem se nerodno izrazil….v mislih sem imel da je tam red in disciplina…kar za Azov tezko recem…ceprav so pa žilavi…mogoce fanatični…

@Shillien jaz jih ne bi v isti koš metal…

Ne trdim da je isto, je pa zelo podobno, tudi azov je bil v zadnjih 8 letih znan kot elitna enota v ukraini, azov je pač v štartu bila zelo nacionalistična enota legija pa je v tem nasprotna, zmetani kriminalci iz vseh koncev samo da niso šli v zapor. Seveda pa ima legija mnogo dalšo zgodovino.

Objavljeno
7 minutes ago, Shillien said:

Ne trdim da je isto, je pa zelo podobno, tudi azov je bil v zadnjih 8 letih znan kot elitna enota v ukraini, azov je pač v štartu bila zelo nacionalistična enota legija pa je v tem nasprotna, zmetani kriminalci iz vseh koncev samo da niso šli v zapor. Seveda pa ima legija mnogo dalšo zgodovino.

bistvena razlika je v poveljevanju…vertikala…Azov je sestavni del vojske…sam so zelo samosvoji….ni nekega nadzora s strani Ukrajinske vojske nad njimi….

Objavljeno

Tudi jaz sem bil v tujski legiji, leta 1982/83 v Beogradu ..   :OK:

Objavljeno

men je bolj interesantno, da se je v tej invaziji pokazalo kako Rusija zaostaja glede na OTAN v planiranju, logistiki in v zračni dominaciji…Rusija kot kaže ni sposobna koordinirat večje število letal v zraku…max 4-6…v primerjavi z Red Flag 30-40…da o nekriptirani komunikaciji med vojaki-rodovi vojske sploh ne izgubljamo besed…baje majo neke prepakirane kitajske voki-toki-je..🤷🏼‍♂️..tudi elektronsko bojevanje šepa…Sanitetna služba je verjetno pa grozljivka..😢

• Všeč mi je 2
Objavljeno
pred 2 urami, Satao pravi:

men je bolj interesantno, da se je v tej invaziji pokazalo kako Rusija zaostaja glede na OTAN v planiranju, logistiki in v zračni dominaciji…Rusija kot kaže ni sposobna koordinirat večje število letal v zraku…max 4-6…v primerjavi z Red Flag 30-40…da o nekriptirani komunikaciji med vojaki-rodovi vojske sploh ne izgubljamo besed…baje majo neke prepakirane kitajske voki-toki-je..🤷🏼‍♂️..tudi elektronsko bojevanje šepa…Sanitetna služba je verjetno pa grozljivka..😢

... če povzamem tvoje besede... .in jih posplošim v verjeten scenarij, kako naj bi bilo:

Ne spremljam redno te teme ... niti ne poznam razmer tam, niti nimam pojma o kaki strategiji vojske in vojne..... pa bom vseeno komentiral:

Glede planiranja je po moje enako, kot v bivši JNA. zemljevid na steni, čez folija, po foliji se špancirajo s flomastri, zatikajo zastavice s tanki.... vojaškimi hordami...itd.... AMPAK na terenu je to vse drugače. Zastarela (kopenska) oprema, vojska verjetno podobna kot bivša JNA... mulci od 18 do 20 let... pojma nimajo, zakaj se gre, kam gredo, proti komu se bojujejo.... itd ... razdalje so tam gromozanske, zmeda na višku, ker ni jasnih ukazov, ker če bi vedeli zakaj in proti komu se ta mladina bojuje, bi se verjetno obrnili in šli domov.

Glede kkoordinacije letal. Ja.  hmm    Red flag... Frecce tricolori, Blue angelsi...itd trenirajo v miru, brez orožja, ponavljajo neštetokrat na istem terenu, izurjeni vojaški piloti, elita, ki so v preteklosti naredili mnoooogo več urjenja in usposabljanja, kot ruski piloti... Letalo je ravno tako zelooo ranljivo, kot so tudi tanki. Kaj mu pomaga nekaj tistih odvrženih toplotnih vab proti pametnim izstrelkom... ravno tako tanki. ... že v obeh prejšnjih WW je bila življenjska doba tanka ba bojšču nekaj minut... kaj šele sedaj, ko se jih nacilja z vodljivimi izstrelki... Ne gledam TV.... ampak, kolikor sem slučajno videl, so rusi (vsaj na začetku) napadali s staro floto, ki jo je "bolje" uničiti na fronti, kot pa pretopiti v železarnah v osnovne surovine. Smilijo se mi piloti, ki so v zraku kot v "letečih tarčah", ki so jih včasih vlekli z letali, da so streljali nanje....

Komunikacija med vojaki.... kot sem omenil, če bi vojaki vedeli, kaj počnejo, bi se verjetno obrnili za 180 stopinj...

... saniteta in ostala logistika... isto.... z zastarelo in neizpravno opremo je težko priti čez te gromozanske razdalje...in to na območju (poglejte na zemljevid in primerjajte z velikostjo Slovenije)....

Elektronsko bojevanje... hja... vsako orožje dobi skoraj v istem trenutku protiorožje.....

... v bistvu bi za Putina in vojaško vodstvo lahko rekli, da jim je lahko s polno ritjo srat, ko imajo milijonsko vojsko in nebroj stare opreme, ki jo je treba najprej porabiti...

...elito verjetno ne bodo razkrili in uporabili za napad na nemočno UA.... ampak prišparali za vrhunec, ko se bo proti njim uporabilo močnejše sile, oz. ko jim bo kuzla v rit skakala....

Verjetno nam je vsem nam lahko komentirati vse skup, kot Putinu in njegovim generalom planirati, kot sem napisal zgoraj....

Objavljeno

Glede doktrine bojevanja je JNA bila bolj kopija Ruskega s poudarkom na gverili. Namreč Ruska doktrina bojevanja sloni na količinski premoči žive sile in tehnike. O kvaliteti in usposobljenosti pa kaj dosti ne razmišljajo. V WW2 je tank T-34 veljal za zmagovalca vojne, pa ne zaradi lastnosti in kvalitete, ampak zaradi ogromne količine proizvedenih. Namreč polovica teh tankov nikoli ni sodelovala v boju, so se pokvarili že prej. Glede na kratko življenjsko dobo se niso kaj dosti sekirali za natančnost izdelave. No statistično je bila življenjska doba tanka na bojišču 22 sekund; toliko časa imaš da se uničijo vsa protitankovska orožja. Teh pa ni malo. Zelo veliko Ruskih oklepnih enot zgublja moč na predolgih premikih. Na T-34 je bil na eni strani 200 l sod za rezervno nafto, na drugi stani pa 100 l sod za motorno olje.  

Glede žive sile, je prikaz v filmu Sovražnik pred vrati zelo blizu resnice. Kaj dosti se generali niso in se ne sekirajo kaj dosti za število mrtvih vojakov, saj so imeli in imajo neomejeno število  vojakov na "zalogi".  Še večja težava je sama preskrba iz prateža, še vedno velja pravilo "Snađi se" . Torej Ruski vojaki poleg boja morajo še poskrbeti za lastno oskrbi tako z hrano kot z opremo za bojevanje. Tako hitro pada morala in "zagnanost" za boj. Tudi postopek urjenja nabornikov je bolj podoben izživljanju "stare vojske"  kot pa pripravo na boj. Vojna tehnika je močno napredovala in tudi zahteva veliko znanja in praktičnega usposabljanja. Če za primer pogledamo samo namerilca na T-72, obvladati mora laserski daljinomer, laserski namerilec, izbor granate in hkrati vse ročne komande, če elektronika odpove. Če nimaš nekega predznanja je to dolgotrajni proces šolanja. Ko dodaš še adrenalin boja in ostre municije se vidi šele kvaliteta namerilca.  

Vse to vpliva na bojne rezultate. Na nabornike v napadalnih (okupatorskih) enotah ne moreš kaj dosti računati, le profesionalna vojska je primerna za take agresije. 

Ukrajinci pa imajo močno motivirano domoljubno armado tudi prostovoljcev in proti taki motivaciji težko zmagaš.  

To vojno bodo še dolgo preučevali na vseh vojnih akademijah.

Objavljeno

@Zivnorc..in to naj bi bila druga najmočnejša vojska na svetu…brez nukic so papirnat tiger…vse kar deluje v njihovi vojski je artillery…glede letalstva…v zraku bi mogli imeti 20 lovcev+2 awacs-a, ki bi lovili ukr letala…v prvih dneh smo videli oklepne kolone brez podpore Buk-Tor-Strela-Pantsir….uporaba helikopterjev je tudi kaotična…slabo jim gre v projiciranju sile praktično v domačem okolju….

@Kaldu ja se strinjam…tehnika je toliko dobra kolikor je usposobljena posadka…ja Tajvan ze ustanovil komisijo, ki bo preucevala Ukrajinsko obrambo….

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!