Binch Objavljeno September 24, 2005 Opozori Objavljeno September 24, 2005 (popravljeno) iz: www.ztm.si - Zavod za transfuzijo Kdo je lahko krvodajalec? Krvodajalec je lahko vsakdo, ki je trdnega zdravja, brez večjih zdravstvenih težav v preteklosti. Da bi zavarovali tako dajalca in njegovo zdravje, kot tudi prejemnika pred prenosom bolezni ali zdravilnih sestavin, ki bi lahko bile za pacienta usodne, moramo pred samim odvzemom upoštevati določene omejitve: Starost: Krvodajalec mora imeti vsaj 18 let in ne več kot 65 let. Izjemoma s pisnim privoljenjem staršev oz. skrbnikov in soglasjem zdravnika se lahko udeleži krvodajalske akcije tudi krvodajalec/ka, starejši od 17 let. Časovni presledek med odvzemi: Pri dajanju polne krvi mora biti presledek med odvzemi vsaj 3 mesece za moške in 4 mesece za ženske. Telesna teža: mora biti nad 50 kilogramov. Polnokrvnost: je pogoj, da je občan lahko krvodajalec. Moški mora imeti hemoglobin vsaj 135g/l oz. hematokrit najmanj 41%, ženske hemoglobin vsaj 125g/l oz. hematokrit najman 38%. Po presoji zdravnika je lahko krvodajalec odklonjen tudi zaradi visokih vrednosti hemoglobina oziroma hematokrita. Anamneza in pregled pri zdravniku: Na podlagi anamneze in pregleda pri zdravniku ocenimo, kdo je lahko krvodajalec. Zdravnik pri tem upošteva rezultate prejšnjih meritev in izpolnjenega vprašalnika. Prvi pogoj za varno transfuzijo je varen krvodajalec. Zato je pomembno, da je krvodajalec, še preden se udeleži krvodajalske akcije, seznanjen, kateri so znaki bolezni, na katere mora biti pozoren. Tako naj bi ne prišel na krvodajalsko akcijo krvodajalec, ki je imel v zadnjih dveh tednih povišano telesno temperaturo, nepojasnjeno izgubo telesne teže, drisko, nepojasnjene glavobole, motnje v bitju srca, težave pri dihanju, nočno potenje, spremembe na koži, je jemal antibiotike. Prav tako ni primeren za krvodajalca tisti, ki je imel ali še ima istospolne spolne odnose, je bil ali je uživalec intravenskih drog ali je imel oz. ima spolne odnose z uživalcem intravenskih drog. Včasih smo v dvomu in bi sicer želeli dati kri, vendar se bojimo, da bo naša kri bolniku škodila. Tedaj lahko pri pogovoru z zdravnikom razjasnimo dvome ali pa se odločimo za zaupno samoizključitev. Nikoli pa ne sme biti testiranje motiv za dajanje krvi. Danes imamo veliko možnosti, da dobimo rezultate testov zunaj krvodajalstva. Edini namen dajanja krvi sme biti želja pomagati bolniku. Posebni odvzemi Plazmafereza in citofereza: Dajanje krvi, pri katerem odvzamemo le posamezno sestavino (plazmo, trombocite, levkocite), sodi med posebne odvzeme. Zdravnik na transfuziološki ustanovi oceni, kdo in kdaj je najprimernejši dajalec. Tako lahko npr. plazmo dajemo večkrat na leto in v večjih količinah kot polno kri, pred odvzemom se laboratorijsko pregleda tudi koncentracija proteinov. Avtologna transfuzija: Pri avtologni transfuziji je krvodajalec bolnik sam. Taka odvzeta doza je namenjena samemu dajalcu. Pri takem odvzemu ni starostnih omejitev, vrednosti hemoglobina in hematokrita so lahko nižje in razmik med dajanji krajši. Da bi obvarovali zdravje krvodajalca, mu odsvetujemo odvzem krvi: Če se na dan odvzema ne počuti dobro. Če od zadnjega odvzema krvi še ni preteklo tri mesece za moške in štiri mesece za ženske ali 48 ur od odvzema krvnega pripravka na posebni napravi. Če je bila ob kontroli hemoglobina ugotovljena slabokrvnost pred odvzemom krvi. Če ob pregledu vrednosti krvnega tlaka niso v okviru zahtevanih meja. Če je krvodajalec v določenem času pred odvzemom krvi jemal zdravila, antibiotike, aspirin, insulin, antikoagulante. Dajanje krvi bi v tem primeru lahko škodilo tako zdravju krvodajalca kot tudi prejemniku krvi. Zdravnik lahko odsvetuje krvodajalcu odvzem krvi, če dobi od njega podatke o: Malignih ali krvnih boleznih. Kroničnih boleznih srca, pljuč, sladkorni bolezni, boleznih prebavil, ščitnice, tuberkulozi in podobno. Sistemskih boleznih in alergijah. Nenormalnih krvavitvah. Boleznih živčnega sistema, vročinskih krčih ali podatke o božjastnih napadih in omedlevicah. Nepojasnjeni izgubi telesne teže za več kot 4,5 kilogramov. Porodu, od katerega še ni preteklo eno leto, in o splavu, od katerega še ni minilo šest mesecev. Ker se s testiranjem krvi ne more ugotoviti zelo sveže okužbe in ker ni možno testirati krvi na vse povzročitelje, ki lahko s krvjo prenesejo bolezen na bolnika, moramo zagotoviti, da med krvodajalci ni morebitnih prenešalcev okužb. Zato krvodajalcu začasno odsvetujemo odvzem krvi v naslednjih primerih: Če je v zadnjih petih letih zbolel za virusno zlatenico ali je bil v zadnjih šestih mesecih v stiku z osebo s to boleznijo. Če je bil operiran ali je prejel transfuzijo krvi v zadnjih šestih mesecih, v primeru manjšega operativnega posega brez transfuzije krvi, pa se krvodajalca odkloni za tri mesece. Če je bil v zadnjih šestih mesecih na akupunkturi, tetoviranju kože ali prebadanju ušes. Če je preteklega pol leta potoval po tropskih krajih oziroma je jemal zdravila za preprečevanje okužb s povzročitelji tropskih bolezni. Če je bil v zadnjih dnevih ali tednih cepljen. Čas odklona je odvisen od vrste cepiva oziroma bolezni, zaradi katere je bil krvodajalec cepljen. Če je vidno zasvojen z alkoholom ali mamili oziroma je z njimi celo zastrupljen. Če ima na mestu odvzema poškodovano ali vneto kožo. Če so mu v zadnjih 72 urah izdrli zob. V posebnem izobraževalnem gradivu, ki ga dobijo krvodajalci pred odvzemom krvi, so navedene vse skupine in dejavnosti s tveganjem, povezanim z boleznijo AIDS, ter napotek, da osebe s tveganim načinom spolnega življenja ne dajejo krvi. Nikoli ne smejo dati krvi: Osebe, okužene z virusom HIV in njihovi spolni partnerji. Osebe, ki so si kdaj koli vbrizgavale droge. Homoseksualni moški. Osebe, ki za spolne odnose prejemajo plačilo ali drogo. Osebe, okužene z virusom zlatenice (hepatitis B). Navodila pred odvzemom krvi Na odvzem krvi pridite spočiti. Popijte dovolj tekočine in pojejte nemasten obrok hrane, npr. kruh z marmelado, čaj, sok ali kavo. Odvzem krvi načrtujte tako, da vsaj 12 ur po odvzemu ne boste opravljali nevarnih poklicev ali hobijev (pilotiranje, vožnja vlaka ali avtobusa, upravljanje žerjava, plezanje po lestvah ali zidarskih odrih, padalstvo, športno plezanje in potapljanje). Če boste dali krvno plazmo s postopkom plazmafereze ali krvne ploščice s citoferezo, je še posebej pomembno, da pred odvzemom ne pojeste nobene mastne hrane. Vsaj pet dni pred dajanjem krvnih ploščic ne smete vzeti aspirin ali katero drugo zdravilo, ki vsebuje acetil salicilno kislino. Na Zavodu se lahko oglasite vsak delovni dan od 7.00 do 14.00, ob četrtkih od 7.00 do 17.00 ure. ---------------- Iz ciste prakse...prides tja, gres na prijavno okence, ce si prvic pustis podatke ... prejmes karton in sledis navodilom. Sestre so prijazne, futr je kakrsen je ... pa naceloma se uredu pocutis :OK: Pred odvzemom veliko pij, tisti dan ne jej mastnih stvari, pa ne ga zurat kako noc prej ... Pet dni pred odvzemom ne jest aspirinov zaradi acetil salicilne kisline, ki redci kri (ali drugih preparatov s to snovjo) Popravljeno September 24, 2005. Popravil Binch
jose Objavljeno Oktober 2, 2005 Opozori Objavljeno Oktober 2, 2005 trije meseci so mimo.......gremo jutri spet 'krvavet' :)
vragica Objavljeno Oktober 13, 2005 Opozori Objavljeno Oktober 13, 2005 (popravljeno) ... so me dons klical... na, zdej sm pa koma... :wacko: ... me kar dobr zavinta tole ja (materšeV.I.P.naAkanalumijekul :blush: )... :huh: Popravljeno Oktober 13, 2005. Popravil vragica
tati Objavljeno Oktober 19, 2005 Opozori Objavljeno Oktober 19, 2005 ... so me dons klical... na, zdej sm pa koma... :wacko: ← Tud mene so dons zbudil, pa me skor iz postle vrgli, pol pa še skoraj 2 uri matral, zdej sm pa kar mal adijo, sam vseen - je treba pomagat, če rabjo..... kolk žlehne krvi od mene so že drugi dobil, se mi kr zasmiljo...... od 21 odvzemov kar neki.... .) .) .)
XDR Objavljeno November 6, 2005 Opozori Objavljeno November 6, 2005 Pripravite se na DECEMBER, takrat bo kri tekla v potokih! :OK:
AlterMann Objavljeno November 6, 2005 Opozori Objavljeno November 6, 2005 Ob dnevu krvodajalcev ( pozanimajte se, kdaj bo to ) bo organizirana spet ena od akcij motoristov, ki pa zagotovo ne bo tako medijsko podprta, kot ostale. Pa vendarle obstaja že tri leta. Prihranite kakšno kapljo krvi še za takrat. .)
tati Objavljeno Januar 18, 2006 Opozori Objavljeno Januar 18, 2006 :cry: zasmiljo...... od 21 odvzemov kar neki.... .) .) .) evo - pa spet - jutri 23-tič, enkrat na mesec povprečno, da ne bo kakšnih izgovorov, :blink: ja no ne morem dat, ker sem pred pol leta, če se človek odloči lahko da vsak mesec, če pa ne pa nikoli. :eek: ............stvar človeka in osebnega prepričanja - pomagati sočloveku......... se ne hvalim, želim vas samo mal spodbuditi k večji udeležbi......................... :? :? :?
Stric Burek Objavljeno Januar 18, 2006 Opozori Objavljeno Januar 18, 2006 a ni da vsake 3 mesce lohk daš... Ker se kri pač obnovi, ne morš dajat kr vsakih ko se ti zahoče....
moto rider Objavljeno Januar 18, 2006 Opozori Objavljeno Januar 18, 2006 a ni da vsake 3 mesce lohk daš... Ker se kri pač obnovi, ne morš dajat kr vsakih ko se ti zahoče.... Ti jo kar daji. Ko ti jo bo zmanjkal', boš že čutil! :( :(
tati Objavljeno Januar 19, 2006 Opozori Objavljeno Januar 19, 2006 Ti jo kar daji. Ko ti jo bo zmanjkal', boš že čutil! :( :( Greš in se prijaviš za dajanje trombocitov, ki jih lahko daješ na 14 dni, ker se tako hitro obnavljajo, :grim :grim :grim , ker me kličejo in, ker imajo naročene po programu, tako, da če ti služba ne dopušča potem brez veze............... drgač se pa vse da, le če je volja, sam o malo več časa rabiš, jaz sem šla včeraj na kontrolni odvzem, danes pa direkt na stroj - cca. eno uro............., kaj čem nakladati, če te bo zanimalo me vpraši, če ne pač???brez veze energijo zgubljati, največ jih sam govori kot vedno.... in vsi bi radi samo plačilo za to.........če te kličejo ti dajo za potne stroške, meni recimo danes 6000 sit, za včerja prihod in odhod ter danes prihod - odhod... pa kakšne lepe štunfke, pa sendvič...., 1000 evrov pač ne boš dobil............... :grrr :grrr :grrr meni se gre zato, da se folk zbudi in gre dat..................., ker je premalo osveščenosti, ko je pa treba imeti.............ja transfuzija.........ampak brez krvodajalcev ne gre............. :grrr :grrr :grrr zato kar pogumno............. :worship: :worship: :worship:
Stric Burek Objavljeno Januar 19, 2006 Opozori Objavljeno Januar 19, 2006 Ti jo kar daji. Ko ti jo bo zmanjkal', boš že čutil! :( :( nevem kaj si hotu s tem povedat :?
Lowrenc Objavljeno Januar 19, 2006 Opozori Objavljeno Januar 19, 2006 ( predvidevam d še nikol nisi dau krvi ) Boš že še zvedu :grim
Hanzi Objavljeno Februar 14, 2006 Opozori Objavljeno Februar 14, 2006 Dobil prošnjo od predstavnika RK , da v Ljubljani primanjkuje A negativne krvne skupine. Če je kdo pripravljen darovati kri je dobrodošel v Lj sploh pa če ima to skupino! Predlagajo da se dobite v petek dopoldne, mislim pa da ne bo imel nihče nič proti če pridete drugi teden. Mogoče so moj današnji sprejem v bolnico na operacijo tudi zaradi tega preložili :? (imam A-)
moto rider Objavljeno Februar 15, 2006 Opozori Objavljeno Februar 15, 2006 nevem kaj si hotu s tem povedat :? Ah, samo zafrkaval sem se. Ne zameri DimniBurek! Imam pa eno resno vprašanje; Ko sem zadnjič dal kri izven delovnega časa, so mi dali potrdilo "za prosti dan". V službi pa so mi rekli, da je to samo za tisti dan, ko si bil na "Zavodu za prelivanje krvi". Je to res? No, v bistvu mi je vseeno, zanima me pa le?! (Morda boste s tem, še kakšnemu odgovorili)? Hvala!
tati Objavljeno Februar 23, 2006 Opozori Objavljeno Februar 23, 2006 Dobil prošnjo od predstavnika RK , da v Ljubljani primanjkuje A negativne krvne skupine. Če je kdo pripravljen darovati kri je dobrodošel v Lj sploh pa če ima to skupino! Predlagajo da se dobite v petek dopoldne, mislim pa da ne bo imel nihče nič proti če pridete drugi teden. Mogoče so moj današnji sprejem v bolnico na operacijo tudi zaradi tega preložili :? (imam A-) Hanzi, no lepo, da sva si vsaj nekje podobna - oba imava A - , ja vem , da je :eek: :eek: potreba po tej grupi velika, saj me kličejo precej pogosto......., :glare: :doze: :worship: Ah, samo zafrkaval sem se. Ne zameri DimniBurek! Imam pa eno resno vprašanje; Ko sem zadnjič dal kri izven delovnega časa, so mi dali potrdilo "za prosti dan". V službi pa so mi rekli, da je to samo za tisti dan, ko si bil na "Zavodu za prelivanje krvi". Je to res? No, v bistvu mi je vseeno, zanima me pa le?! (Morda boste s tem, še kakšnemu odgovorili)? Hvala! Lahko ti povem, da je to čisto odvisno od delovne organizacije, eni to tolerirajo tako, da lahko daš kri en dan, koristiš ga prosto po izbiri, ker ti ga itak plača država, ne organizacija............, :hmm: :doze: drugi pa hočejo imeti točen datum, ki bi naj bil predviden v naprej za to, tako, da recimo, če greš kri dati jutri to moraš že v ponedeljek povedati..., čisto odvisno, policija mislim, da ima še vedno 2 dni, :grim, jaz se niti nič ne pogajam, ker se ne splača in grem dati, pa je mir, če ne drugega, ker me kličejo - mi povrnejo potne stroške - vsaj neki, pa tudi, če ne bi - bi šla isto........... :rolleyes: :trance_33_sleep: moje osebno prepričanje, ne da bom najboljša darovalka, mogoče pa, čez ene 15 let , če bom še živa, da prehitim tisto, ki ima 50 odvzemov, da o moških, ki imajo še veliko več ne govorim.... .) .)
Happy Biker Objavljeno Februar 26, 2006 Opozori Objavljeno Februar 26, 2006 Oj. A kej ve če bo v Ljubljani kaj kmalu organizirana krvodajalska akcija za motoriste? Pa če bo kje pa kdaj? .)
tati Objavljeno Februar 27, 2006 Opozori Objavljeno Februar 27, 2006 .) Oj. A kej ve če bo v Ljubljani kaj kmalu organizirana krvodajalska akcija za motoriste? Pa če bo kje pa kdaj? .) Zakaj pa bi morala biti ravno za motoriste, saj lahko daruješ kri kljub temu???? :? .)
stuhec Objavljeno Marec 2, 2006 Opozori Objavljeno Marec 2, 2006 .) Zakaj pa bi morala biti ravno za motoriste, saj lahko daruješ kri kljub temu???? :? .) tocno tako jaz sem v ponedeljek :OK:
Natko Panthers Objavljeno April 6, 2006 Opozori Objavljeno April 6, 2006 Alo folk a se bo kdo udeležil krvodajalske akcije Moto kluba Panther's ki bo 19.4. v Celju
Zdrawc Objavljeno April 6, 2006 Opozori Objavljeno April 6, 2006 (popravljeno) Nekaj je že omenjeno tule http://www.motosvet.com/koledar/izpis.php?cid=768 sam flayer je pa bolj tak (majhen) :doze: Popravljeno April 6, 2006. Popravil Zdrawc
rosse20 Objavljeno April 6, 2006 Opozori Objavljeno April 6, 2006 jaz bi se, samo me takrat na žalost ni doma... ravno napačen dan :angry:
Zdrawc Objavljeno April 6, 2006 Opozori Objavljeno April 6, 2006 jaz bi se, samo me takrat na žalost ni doma... ravno napačen dan :angry: Tam lahko daš kri, med tednom vsak dan od 7. do 15. ure :yes:
Natko Panthers Objavljeno April 6, 2006 Opozori Objavljeno April 6, 2006 Sam takrat je po končanju dajanja krvi še fešta v klubhausupri Panterjih :OK: :OK:
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se