Skoči na vsebino

Povojni poboji-dokumentarc

cyc

Priporočene objave

Mislim, da bi bila edina razlika v končni fazi, če bi se vsa stvar drugače končala kot se je, da bi šli "uni ljudje" namesto v kočevske jame v -nebesa- slovenc je slovenc rdeč ali bel bolšga od sebe nima preveč rad. Hvala bogu, da imamo danes zadosti drugega dela(vsaj eni), da nam neumnosti po glavi ne hodijo...Ja ja, čez kak mesec bo boljše, ko bo sonce še v bolj osojnih dolincah osušilo ceste, pol pa GASSSA :yea2: :yea2: :yea2:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

O tem kaj bi bilo ce ne bi bilo to in bi bilo kaj drugega se da teoretizirati cele dneve, pa ne bomo nikamor prisli. Vsekakor bi brez take NOB, ki jo poznamo, se marsikdo zivel ...

Na eni strani bi bilo več živih, na drugi pa več mrtvih.

Poglejte zgodovine drugih narodov pa boste videli, da so se zmagovalci tudi drugje znašali... Ne delaj si utvar, da bi belčki bili bolj civilizirani in kulturni. Koliko so oproščali se je videlo med vojno...

Vsekakor me ne moti, da imaš drugačno mnenje od mene.Zdi pa se mi precej nekulturno in, kolikor te poznam, izpod tvojega nivoja, ljudi, o katerih si samo slišal (kot kaže, samo po pripovedovanjih nasprotne strani), zmerjati s tolpo

Po prepričanju sem z vsem srcem za partizane, vendar vem, da so na eni in drugi strani bili dobri in slabi ljudje.

Ne bom pa zaradi tega zmerjal druge strani ter se sedaj jaz ukvarjal z njimi.

Naj se pomenijo sami, kar jih je še ostalo...

Brezvezno pa se mi tudi zdi, da se o tem prepira generacija, ki je niti vojna, niti socializem nista neposredno prizadela.

Tudi Tadej, se mi zdi, da gleda samo z vidika svojega političnega prepričanja.In preveč črno belo, kar se tiče zgodovine po 91 letu.

Nihče od ljudi, ki so od 91 na oblasti ni delal ravno za državo in državljane, ampak so vsi delali bolj za svoj blagor in blagor svojih strank. Tudi Demosovi .

Ampak tako nam Slovencem pač odgovarja, kot kaže. Ko nam ne bo, bo prav gotovo zmagala na volitvah druga opcija.

Pol bomo pa drugi šinfali čez oblast .)

Sedanjemu nezadovoljstvu nekaterih (ne vem, mogoče tudi večjega dela ljudi ali pa celo večine) pa po 12 -ih letih samostojnosti ne more biti še zmeraj kriv komunizem in partizani... Ali pa...??

Glede na sistem o tem odločamo vsi, ki gremo ali gredo na volitve. Ne vem, zakaj potem večina volilcev, ki gredo na volitve izbere zmeraj najslabše??

Bi bilo najbolje zamenjati narod oz.volilce, kajne, da bi bilo po volji nekaterih.

Tako pač je.Pa bi tudi jaz rad videl, da bi bilo boljše in lepše....

LP vsem pa upam, da bo kmalu kaj vremena za kakšno furo...

Popravljeno . Popravil Damian
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Moj dedek je umrl v koncetracijskem taborišču po tem,ko ga je izdal domobranec,ki je bil krsten boter mojemu očetu.Namreč deda je ležal doma ranjen,ko so ga prišli izkat nemci.

Če bi jaz takrat živel in bi se to zgodilo komu od mojih bljižnih,bi tudi sam iskal pravico in bi kakšnemu ta belemu tudi sam morda zavil vrat... :angry:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

@damian - opazka se je nanasala neposredno na VOS, tam dobrih ljudi ravno ne bi mogel iskati. Glede "neposredno prizadela" - lej, zelo enostavno ti lahko razlozim, zakaj mene to sploh briga: danes se vedno obstajajo oblastne strukture ki vodijo drzavo, svojo moc pa crpajo se od takrat. Danes take moci ne bi imeli brez pol stoletja komunizma, pol stoletja komunizma pa ne bi imeli brez revolucije vsebovane v NOB. Zato gre .... ;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

@damian - opazka se je nanasala neposredno na VOS, tam dobrih ljudi ravno ne bi mogel iskati. Glede "neposredno prizadela" - lej, zelo enostavno ti lahko razlozim, zakaj mene to sploh briga: danes se vedno obstajajo oblastne strukture ki vodijo drzavo, svojo moc pa crpajo se od takrat. Danes take moci ne bi imeli brez pol stoletja komunizma, pol stoletja komunizma pa ne bi imeli brez revolucije vsebovane v NOB. Zato gre .... ;)

Cyc :

razglabljanje kaj bi blo, če bi blo, prepusti raje pametnejšim od sebe.

Če bi jaz nadaljeval po tvoje in če bi zmagala tista stran, za katero si se intimno odločil, bi naju najbrž ne bilo, najini predniki pa v obliki dima spuščeni na prosto in v svobodo.

:angry:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Naj se pomenijo sami, kar jih je še ostalo...

Brezvezno pa se mi tudi zdi, da se o tem prepira generacija, ki je niti vojna, niti socializem nista neposredno prizadela.

pa ravno v tem je štos ! saj ostalo jih je res bore malo ( kaj smatras za "malo"), so pa ostali njihove družinske korenine ....

ceno "socializma" pa si in še boš plačeval !

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

tk okot ti je že RANči povedal ... Kaj bi bilo, če ... mislim - mogoče pa bi nemci poklal celo slovenijo, če ne bi bilo partižanov ... kdo ve... jaz ne ....

A misliš, da bi linux bil, če ne bi bilo Windowsa? Think!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ne ta beli ne ta rdeči,

nas ne vodijo k sreči,

Francka,Micka,Lojzka,

živela pijanska vojska... :beer2:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Poleg dokumentarcev imamo še ,,črne bukve,, ki so vredne prebiranja.

Baje so dokumenti o ,,krivcih,, izgubljeni in arhiv se je počistil okoli letnice 90--tragikomično je pa tudi to, da se ne ve kdo je izdal ukaz za ,,zažig,, dokumentov.

Izjava gospe Cerar je pa tudi vredna svojga denarja ,,ljudje v gostilni veliko vedo povedat kdo je bil krvnik, na sodišču pa se ničesar ne spomnijo,,--le zakaj?

:doze: :doze: :doze:

bmg, ne moreš iz svoje kože kaj ne? :?

no ja, saj jaz tudi ne.... :wacko:

p.s.

@cyc : Ko že govorimo o filmih - včeraj sva si s Fiftyjem, v luči zadnjih dogodkov , (spet) sposodila film Romana Polanskega PIANIST.

Predlagam, da si ga pogledaš. Trikrat. Zaporedoma. :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

@cyc : Ko že govorimo o filmih - včeraj sva si s Fiftyjem, v luči zadnjih dogodkov , (spet) sposodila film Romana Polanskega PIANIST.

Sem ga gledal, brez skrbi ...

Se boljse od tega je strip Maus, avtor je Art Spiegelman. Prikaze cisto posteno tudi slabosti ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

se samo meni zdi, ali mesate jabolka in hruske? NOB niso bili samo rdeci partizani, bilo jih je tudi "nekaj" drugace pofarbanih partizanov oz. gverilcev (npr. primorska najbolj izstopa); komunisticnega kadra je bilo bore malo, a je ta s strahovlado in terorjem v lastnih vrstah drzal politicno (pre)moc. zaradi skupnega sovraznika se je vecina ljudi (ki niso bili komunisti) pac odlocila, da stopi v tisto skupino, ki vsaj navzven obeta "najboljse" pogoje za boj proti sovrazniku. in to so bili partizani.

in po koncu vojne in vseh cistkah do leta 1949 se se kdo cudi kako so rdeci napisali zgodovino sebi po meri?

ko smo ze pri tem: zda danes "lazejo in kradejo", "partizani" (v narekovajih zato, ker je bila vecina teh ljudi-nekomunistov prepricana v pravicen boj proti okupatorju in ne v politicne revolucije, katere so jih prakticno cez noc pustile brez vsega) pa so devicnost prerojena? se se komu zdi, da obstajajo dvojni standardi merila?

meni osebno in najbrz se komu "gre na jetra" naslednje:

v/med NOB (to naj bi/je v zacetku bil organiziran odpor do okupatorja, brez razlik v politicni usmeritvi) se je rdeca revolucija vsilila, "pometla" vse drugacemislece iz vrst NOB pod neposrednim nadzorom moskve s pretenzijo, da pripravi teren za komunisticno-stalinisticen prevzem oblasti po vojnem obdobju in to jim je na sreco delno spodletelo; drugace bi se tudi okoli ex-YU vila zelo trda zelezna zavesa naslednjih 45 let.

rusko izobrazeni kadri so namrec imeli nalogo posredno ali neposredno odstraniti (beri: preobraziti ali likvidirati) vse potencialne "faktorje" (torej ljudi), ki bi lahko ogrozali rdeco oblast po vojni. in to so storili.

in iz teh zgoraj omenjenih dejstev crpa kar nekaj danasnjih slovenskih (ex)politikov se vedno svoj vpliv in mandat v politiki. aktivno so bili na izobrazevanju v moskvi, so sodelovali (posredno ali neposredno) pri "ljudskem pravu" (ljudska sodisca, pomori itd.), zatirali lasten narod 45 let in sedaj se "grejo" demokracijo? na slovensko veliko zalost so dodobra poskrbeli za nadaljni obstoj svoje partije z intenzivnim kadrovskim solanjem naslednikov, kateri "uspesno" nadaljujejo v vsakdanji politiki.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ko že govorimo o filmih - včeraj sva si s Fiftyjem, v luči zadnjih dogodkov , (spet) sposodila film Romana Polanskega PIANIST.

Predlagam, da si ga pogledaš. Trikrat. Zaporedoma. :)

raje imam Vrnitev odpisanih. Se vsaj z motorji vozijo.

In za božjo voljo otroci, kaj se vi toliko obremenjujete s to zafecljano preteklostjo, ki se ji je reklo državljanska vojna. In taka vojna je čisto navadno klanje, pospravljanje starih zamer in pobijanje kar tako. Čeprav se ji ni reklo tako - eni so trobezljali o NOB, drugi o boju proti rdeči nevarnosti. Rezultat je znan. In zgodovino so napisali zmagovalci ter zasedli tudi stole.

In iz zgodovine in tekoče politike vam je lahko jasno, zakaj npr. Amiji prodajajo Tajvan nazaj Kitajcem. V imenu ideologije ne, pač pa po ekonomski logiki. In tisti, ki bi radi leta 2004 lustrirali in pospravili vse, kar zgleda rdeče, bi radi pospravili svoje ekonomske tekmece. Tako kot so rdeči svoje bele tekmece po letu 45, pa še malo ali več intelektualcev, kmetov .... Skratka, preko politike in ideologije bi radi prišli do ekonomskih vzvodov moči. F*** you all, ki mislite tako.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

meni osebno in najbrz se komu "gre na jetra" naslednje:

v/med NOB (to naj bi/je v zacetku bil organiziran odpor do okupatorja, brez razlik v politicni usmeritvi) se je rdeca revolucija vsilila, "pometla" vse drugacemislece iz vrst NOB pod neposrednim nadzorom moskve s pretenzijo, da

če se ne bi rdeča, bi se pa bela, ali katera druga ... dost vseeno je, kako so pofarbani. in vse, kar si naprej napisal, bi verjetno lahko očitali tisti drugi skupini, če bi bila na oblasti ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

če se ne bi rdeča, bi se pa bela, ali katera druga ... dost vseeno je, kako so pofarbani. in vse, kar si naprej napisal, bi verjetno lahko očitali tisti drugi skupini, če bi bila na oblasti ...

aha. in to je zadosten razlog pustiti status quo?

....potem te lahko jaz brez posledic na gobec,ti poberem premozenje in te vrzem v rest, saj ce te ne bom jaz te bo kdo drugi? to mislis?

ni point kdo je kaj delal ampak da se tega enostavno ne dela. ce to nekdo stori je potrebno ta subjekt (ali njih vec) ustrezno preganjati. to je kljucno bistvo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ice, se popolnoma strinjam ... samo reku bi rad "evil comes in all colours". In kalkulirat "čiste račune" po vojni je verjetno res nekaj nemogočega ... tudi naknadno, po 50 letih, ali 60, ... ni ustrezne preventive, nikoli je ne bo, žal. to, da poznamo zgodovino, pa nam lahko le pomaga za naprej...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

vse to je res.

ce so dejstva znana zakaj se potem tem ljudem se vedno dovoli udejstvovati v politicnem zivljenju? to povzroca vsaj "cudno optiko" ce ze nic drugega (da o kazenskih pregonih ne zacenjam). isti ljudje, ki so bili 40 let na moci in so zatirali lasten narod mu zdaj demokraticno vladajo?! you gotta be shitting me..... <_<

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Po tej logiki so tudi danes v Sovi, določenih delih policije in še v kakšnih podobnih službah sami slabi ljudje? Ne zagovarjam dela VOS-a (sem apriori proti kakršnimkoli špicljem in kontrolam itd), vendar so bili tudi tam zaposleni samo ljudje (vsaj večina)

To da te briga zgodovina pa je najbolj normalna stvar na svetu.

Vendar zgodovine ne smeš prilagajati svojim političnim pogledom na svet, potem pa biti užaljen, če ti kdo kakšno spusti.

Trenutna oblast, pa tudi tista demosova, takoj po osamosvojitvi so legalno in demokratično izvoljene oblasti, ki jih je izvolil narod. Če večina misli drugače , kot ti, to še ne pomeni, da je vse, kar ti ni všeč, gnilo.

Oba se strinjava, da bi se to našo ljubo Slovenijo dalo voditi veliko bolje. Vendar...

(pa ne bom ponavljal stvari, ki sem ti jih že navedel v prejšnjem odgovoru)

Veliko sedanjih "demokratov" itd so bili včasih zadrti komunisti. Ti si še mlad, meni pa je bilo dano brati prispevke gospoda Janše, pa tudi drugih,ko so bili še na drugi strani... . Sedaj bi pa ta del zgodovine najraje zbrisali.

To o črpanju moči sedanje oblasti iz "zaloge moči", ki se mi zdi bolj pravljica za otroke ter izraz nemoči tistih, ki ne zmorejo boljšega od tega, kar imamo sedaj.

Poznam kar nekaj ljudi, ki jim je bil že pred dvajsetimi leti kriv komunizem, da niso uspeli, in ta isti izgovor imajo še sedaj. Bla, bla , bla, kar se mene tiče.

Kar pa se tiče petdeset let komunizma, ki jih ne bi imeli brez revolucije imenovane NOB pa preglej še kakšno drugo knjigo. Pa poskusi slišati še kakšno drugo mnenje.

Pa pogledati še kakšen drug film...

Bi bilo bolje, da bi se kar Dolfetu pustili... ??

LPD

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sedanjemu nezadovoljstvu nekaterih (ne vem, mogoče tudi večjega dela ljudi ali pa celo večine) pa po 12 -ih letih samostojnosti ne more biti še zmeraj kriv komunizem in partizani... Ali pa...??

Glede na sistem o tem odločamo vsi, ki gremo ali gredo na volitve. Ne vem, zakaj potem večina volilcev, ki gredo na volitve izbere zmeraj najslabše??

Bi bilo najbolje zamenjati narod oz.volilce, kajne, da bi bilo po volji nekaterih.

Nisi dojel pointa mojega pisanja. Hotel sem napisati, da kar imamo sedaj na oblasti, imenujemo jih lahko ta pokvarjeni rdeči ne vodi nikamor.

Te packi so iz vseh vetrov (bojševizma, komunuzma, fevdalizma, kapitalizma,...) potegnili samo tiste svari, ki jim sedejo. Napisali so si take zakone, da se lahko krade, da lopovi (uni ta veliki) ne ostanejo kaznovani, da je navaden človek vedno manj vreden, da si lahko poslanske in direktorske place segajo v nebo, da nas (navadne smrtnike) odirajo z davki in prispevki.

Evo za tako lepšo prihodnost se pa en preprosti kmečki fant sigurno ni šel borit, ko je leta 41 stopil v partizane.

Od leta 1992 so na oblasti stare rdeče strukture, ki so omogočile, da je šlo večinoma gospodarstva v kurac in da se je pokradlo, kar se je pokrasti dalo.

Folk živi slabše kot prej, kar se je ugotovilo z javnimi anketami. Taka informacija bi morala biti alarm za vodilne v državi, ampak njih boli kurac.

A ti ni to sumljivo, da zmeraj isti zmagajo na volitvah? To lahko pomeni le dvoje, da je folk neumen ker samo iste voli, ali pa da so rezultati volitev lahko zmanipulirani.

Glede partizanstva po vojni ti je pa že Ice lepo opisal.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

damian spet mesas ovce in koze. na noben nacin se ne bi smeli dolfetu pustiti. NOB je ze ok, "moteca" je zraven vsiljena revolucija rdecih in posledice. predvsem za "tistih nekaj" desettisoc pobitih, zaprtih, "nacionaliziranih".

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

vse to je res.

ce so dejstva znana zakaj se potem tem ljudem se vedno dovoli udejstvovati v politicnem zivljenju? to povzroca vsaj "cudno optiko" ce ze nic drugega (da o kazenskih pregonih ne zacenjam). isti ljudje, ki so bili 40 let na moci in so zatirali lasten narod mu zdaj demokraticno vladajo?! you gotta be shitting me..... <_<

Absolutno se strinjam o odgovornosti vseh zločincev. Vendar se zdaj začenja delitev, da kar je bilo med vojno, je pač vojna, po vojni pa so bili poboji zločini.

OBOJE JE BIL ZLOČIN IN ENA VELIKA NEUMNOST. In tudi ogovorni za poboje bi morali odgovarjati.

Kot drugo pa: Zakaj narod potem voli te ljudi?? Ali je sedaj potrebno zamenjati narod da bomo dobili oblast po volji nekaterih?

Udejstvovati se v političnem življenju pa je ustavna pravica vsakogar v vsaki demokraciji. Ice, v demokraciji volilci dokazujejo svojo voljo.

Ali pa bi bilo bolje spet po starem sistemu, ko so ti lahko to prepovedali. Le da bi bili sedaj "naši" na tapravi strani!?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

damian spet mesas ovce in koze. na noben nacin se ne bi smeli dolfetu pustiti. NOB je ze ok, "moteca" je zraven vsiljena revolucija rdecih in posledice. predvsem za "tistih nekaj" desettisoc pobitih, zaprtih, "nacionaliziranih".

ne mešam.

zbodlo me je: revolucija imenovana NOB. NOB in revolucija nimata v osnovi nič skupnega. V osnovi. Res pa so se določene napake delale tudi pod okriljem NOB.

Moj oče je star partizan, pa simbolično pravi, da se je sranje začelo takrat, ko so štabsko kuhinjo ločili od tiste za ostale partizane.

pač, v vsakem sistemu imaš ljudi, ki začnejo sistem izkoriščati ter od njega poberejo vse najboljše, narod naj pa gara ali se bori.

Sama revolucija rdečih pa ni bila ravno vsiljena ampak je imela dokaj realno podlago in opravičilo v razmerah, v kakršnih je večina ljudi živela pred vojno. Govorim o preprosti delavcih in kmetih, ne o tisti peščici (precej tudi tujcev) kvazi kapitalistov (oz.bolj fevdalistov), za katere je večina garala od jutra do večera za komaj preživetje. Žal pa je bila tudi ta revolucija, (kot večina drugih) v osnovi drugače zastavljena, kot je potem potekala.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Najhujši so pa prebarvani trdeči.

Tadej

Tudi jaz to najbolj sovražim. Pa mislim, da to niso bivši rdeči po srcu. Rdeči so bili, ker se je to toliko časa splačalo. Sedaj se splača drugo in so presedlali takoj. na oblasti pa niso šele od 92, ampak že kar od 90.-91.leta. (Z redkimi izjemami)

Spoštujem vsako politično prepričanje. Le kameleonov ne morem.

Poznam nekaj starih poštenih komunistov, ki so to še zmeraj v srcu. Iz ZLSD so pa izstopili.

Prav tako sem izjemno spoštoval g.Jožeta Pučnika. Čeprav sva bila politično malo vsaksebi. Ampak človek je imel značaj. In poštenost.

Popravljeno . Popravil Damian
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Moj oče je star partizan, pa simbolično pravi, da se je sranje začelo takrat, ko so štabsko kuhinjo ločili od tiste za ostale partizane.

Drži pri hrani se vse začne in konča !

Ampak za take ideje da kuhinja ostane za vse enaka so tudi streljali !!!!!!!!!!

Primer v dokumentarcu !

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.

• Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!