Rude Boy Objavljeno Januar 19, 2004 Deli Objavljeno Januar 19, 2004 Vojna je totalni kaos ! Po vsakem kaosu je "glavni" zmagovalec ki odloča kaj in kako ! Tako je bilo in bo dokler bodo vojne ! a je kdo opazil podnaslov teme - poskus cenzure na nacionalki ? obširneje v Vikendu v intervjuju z Možino ! so urednico in avtorja kar klicali, da tako pa ne ! po moje je problem v besedi SPRAVA - verjetno preveč katolično zveni v današnjih kapitalističnih časih bi bil primernejši POBOT !!?? :ph34r: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
SiR Objavljeno Januar 19, 2004 Deli Objavljeno Januar 19, 2004 po moje je problem v besedi SPRAVA - verjetno preveč katolično zveni v današnjih kapitalističnih časih bi bil primernejši POBOT !!?? :ph34r: vsi skupaj bi itak najraje vidli kompenzacijo :D oz. :( Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Manu Objavljeno Januar 19, 2004 Deli Objavljeno Januar 19, 2004 Kako lepo, da tukaj, v tej temi, NIKOGAR ne cenzurirajo, a ne, a ne ? :rolleyes: In kako salamensko nenavadno in hudobno, da so hoteli cenzurirati Jožkotov film.... :( :angry: Ja, saj pravim, ko bi bili vsi tako natančni, striktni in dosledni, kot so (nekateri) naši moderatorji, sploh ne bi bilo vojn ( niti tistih, ki so se že zgodile...) , pa lačnih otrok v Afriki tut ne.... O:-) He, he, bi dejal cyc... :) Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
cyc Objavljeno Januar 19, 2004 Avtor Deli Objavljeno Januar 19, 2004 Manuela - kaj ti ni prav, pobrisal sem bedarijo ki se ne nanasa na temo. Ce jaz napisem bedarijo se vsaj na debato nanasa :D Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Rude Boy Objavljeno Januar 19, 2004 Deli Objavljeno Januar 19, 2004 @ cyc , pol še zbriši tvojo razlago, tvojega brisanja - spada v rubriko bedarije ki ne spadajo v temo .) :ph34r: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Manu Objavljeno Januar 19, 2004 Deli Objavljeno Januar 19, 2004 Manuela - kaj ti ni prav, pobrisal sem bedarijo ki se ne nanasa na temo. Ce jaz napisem bedarijo se vsaj na debato nanasa :D Hvala, dragi cyc, da brišeš moje bedarije :notworthy: :notworthy: :notworthy: In hvala, ker tvoje pustiš - da bomo ob pustih zimskih večerih lahko brali tvoje prispevke, naši otroci pa bojo zgodovinske učbenike zamenjali za intenet - naš forum&tvoje prispevke.... B) Svet je res lahko lep, če si ga ne kompliciramo, a ne? :) Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
SiR Objavljeno Januar 19, 2004 Deli Objavljeno Januar 19, 2004 @ cyc , pol še zbriši tvojo razlago, tvojega brisanja - spada v rubriko bedarije ki ne spadajo v temo .) :ph34r: In cyc kot zmagovalec po vojni ne bi nikogar ustrelil ... ah dejte no :P Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
RAN Objavljeno Januar 19, 2004 Deli Objavljeno Januar 19, 2004 Mogoče ti bo tovariš RAN lahko kaj pomagal v zvezi s tem ... Rečmo, da si me sprovociral pa bom mal okoli Trsta naložil. Ne dokumentirano, ker nimam faktografskega spomina ampak kot rezime vedenja, ki ga o tej temi imam. Čeprav sem že star, na svet me še ni bilo, ko so se bile bitke za Trst. Obstaja mnogo dokumentov, ni nobene potrebe da se ugiba kako je takrat bilo. Obstaja tudi potvarjanje zgodovine. Sedaj se Italijani Tržačani - bivši fašisti, sedaj kao demokrati javljajo da so Trst pravzaprav oni osvobodili. Fotr mi je bil ranjen pri osvobajanju Trsta pa revež ne ve, da tisto njegovo osvobajanje je bilo bolj plod domišljije enako kot njegova rana, ki sem jo tudi jaz videl. Pa pustimo to. Dejstvo je da je Trst osvobodila 4 armada. Dejstvo je da so v zaledju torej pred prihodom te armade delovale partizanske diverzantsek grupe in bataljoni VDV slovenske vojske, ki so omogočile lažji preboj armadi v Trst. Dejstvo je tudi, da je na pritisk zaveznikov morala jugoslaovanska vojska Trst dokaj hitro zapustiti. Potem je sledila delitev na cone pa pogajanja okoli con. Tle so se naši ta južni - Hrvatje omastili da ni kaj. Mi smo izgubili dobršen del narodnostnega ozemlja vključno s Trstom. Hrvatje so pa vse dobili in imajo še danes. Razen tega da Piranski zaliv ni bil res nikoli pod njihovo jurisdikcijo sedaj bi ga pa radi 1/2. Živel v Piranu in vem da je bilo tako. Kot zanimivost - Gorica je bila že zmenjeno, da bo pripadala Jugoslaviji pa je zamočil bojda ruski predstavnik. Dejstvo je eno, če nebi mi osvobajali primorske leta 1945 bi Italija bila na predvojnih Rapalskih mejah. Tako da predstavlja NOB tudi priključitev Primorske k matici Sloveniji, v mejah ki jih je seveda uspelo izboriti. Tito je bil največji Hrvat v zgodovini. Kaj je ta mož prinesel hrvaški jim ni jasno in jim tudi nikoli ne bo. Je pa dejstvo. Hrvatska v bistvu država, ki je s Paveličem tesno kolaborirala v Hitlerjevi koaliciji bi brez NOB-ja izgubila skoraj vse. Podobno kot Madžarska, ki je na račun vojne kolaboracije izgubila dobršne dele ozemlja. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
cyc Objavljeno Januar 19, 2004 Avtor Deli Objavljeno Januar 19, 2004 Manuela - ne se sekirat, popucano bo vse kar ne sodi v temo. Ce bi brez razlage popucal se tvoje naslednje take poste bi bil cel halo glede cenzure ... Tko pa kot receno bodo popucane tiste bedarije, ki se ne nanasajo na temo :) Bedarije pa vsekakor so, gotovo tudi z moje strnai he he ... ah, saj je "politiziranje" :) Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Pravokotar Objavljeno Januar 19, 2004 Deli Objavljeno Januar 19, 2004 In stari Rimljani, ki so znano radi duhovičili, so že pred več kot 2000 leti za podobne primere potuhtali univerzalno pravilo in ga strnili v 2 besedi: VAE VICTIS! Seveda je okrutno, drži pa frdamano nezmotljivo. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Damian Objavljeno Januar 19, 2004 Deli Objavljeno Januar 19, 2004 zalostno, da ljudje se vedno ne vedo kako in zakaj je bela garda sploh nastala. vaske straze so bile ustanovljene kot obramba tako proti okupatorju kot proti partizanom, saj so oboji zelo radi nasilno "zbirali" nabornike. iz tega je nastala bela garda (ne vem tocno kdaj) kot protiutez (na napacni strani) partizanom, ko je bilo vedno bolj znano kaj in kako se bo (partizani) postopalo po koncu vojne z ljudmi, kateri so imeli kakrsnokoli premozenje. Že, že, pa tudi ne... To si bolj vsak po svoje razlaga. Odvisno, na kateri strani je bil, se mi zdi. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
bmw Objavljeno Januar 19, 2004 Deli Objavljeno Januar 19, 2004 In stari Rimljani, ki so znano radi duhovičili, so že pred več kot 2000 leti za podobne primere potuhtali univerzalno pravilo in ga strnili v 2 besedi: VAE VICTIS! Seveda je okrutno, drži pa frdamano nezmotljivo. ....Don PEPE, za nas nevedneže.......po slovensko, da bom vedel, kaj pomeni....ali pa piši kao što govoriš,če ti je lažje.... Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Pravokotar Objavljeno Januar 19, 2004 Deli Objavljeno Januar 19, 2004 Gorje premaganim. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Thundercat Objavljeno Januar 19, 2004 Deli Objavljeno Januar 19, 2004 Gorje premaganim. zgodovino vedno piše zmagovalec...na škodo poraženca...to je bilo v vseh vojnah....in če bi bil zmagovalec drugi bi bila zgodovina danes čisto tretja stvar.... Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
hotschko Objavljeno Januar 21, 2004 Deli Objavljeno Januar 21, 2004 ... bi bila zgodovina danes čisto tretja stvar.... kvečjemu druga ... ;) Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Wobewt Objavljeno Januar 21, 2004 Deli Objavljeno Januar 21, 2004 Tko pa kot receno bodo popucane tiste bedarije, ki se ne nanasajo na temo :) Samocenzura pr teb ne deluje, ne?! <_< <_< Vidm, da maš okus za pucat, kr nekej flekov je še ostalo... :rolleyes: No, zdej grem med "izbrisane" B) B) B) LP v povojni Slo Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Wobewt Objavljeno Januar 21, 2004 Deli Objavljeno Januar 21, 2004 No, hudiča, kaj je zdej to?! :huh: Hm, to je bil medklic, zdej pa res grem, ne bom smetk puščal.... B) B) Kokr bi reku Dave: "Pomet, pomet, poje metla!" :yea2: :yea2: :D Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
SiR Objavljeno Januar 21, 2004 Deli Objavljeno Januar 21, 2004 Samocenzura pr teb ne deluje, ne?! <_< <_< Vidm, da maš okus za pucat, kr nekej flekov je še ostalo... :rolleyes: nije bio drug Cyc nego druže SymRu :D Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
HHV Objavljeno Januar 21, 2004 Deli Objavljeno Januar 21, 2004 nije bio drug Cyc nego druže SymRu :D Ohhhh, tovariš Sym, a bo spet treba prevajat???? :devil: :devil: Slovenske mame Sym? Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
SiR Objavljeno Januar 21, 2004 Deli Objavljeno Januar 21, 2004 Ohhhh, tovariš Sym, a bo spet treba prevajat???? :devil: :devil: Slovenske mame Sym? a-a nema socijalizam to ti je srpska stvar :D sploh pa ko pišem kaj po srpsko je babica vesela, ko je z Novega Sada doma a đeda mi je pa iz Kragujevca :D Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
HHV Objavljeno Januar 21, 2004 Deli Objavljeno Januar 21, 2004 a-a nema socijalizam to ti je srpska stvar :D sploh pa ko pišem kaj po srpsko je babica vesela, ko je z Novega Sada doma a đeda mi je pa iz Kragujevca :D Ja pol moraš pa grablce (krokodilica) uporabljat! :devil: :D Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
VrUUUUUmmmm Objavljeno Januar 21, 2004 Deli Objavljeno Januar 21, 2004 Samo za Syma: http://www.serbiancafe.com/cirilizator/pri...7157&st=120&hl= Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
RAN Objavljeno Januar 21, 2004 Deli Objavljeno Januar 21, 2004 Samo za Syma: http://www.serbiancafe.com/cirilizator/pri...7157&st=120&hl= :D :D Uaaau dobra fora. Vsepovsod švajsovana slova. Manjkajo samo štirje : C-ji :yea2: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
SiR Objavljeno Januar 21, 2004 Deli Objavljeno Januar 21, 2004 :D :D Uaaau dobra fora. Vsepovsod švajsovana slova. Manjkajo samo štirje : C-ji :yea2: cccc.... Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Rude Boy Objavljeno Oktober 24, 2005 Deli Objavljeno Oktober 24, 2005 iz intervjua z Dr. Jasno Fischer upokojeno direktorico inštituta za novejšo zgodovino: Kako daleč je projekt popisa žrtev druge svetovne vojne? V popisu žrtev druge svetovne vojne je ta hip približno 95.000 imen, od tega je še vedno približno deset odstotkov dvojnikov in trojnikov. Smo narod, ki ima malo različnih imen in priimkov. Prav zato mislim, da dokler ne bomo maksimalno natančno pregledali vsega arhivskega gradiva, mora ta zbirka ostati zaprta. Vem, da si ljudje prizadevajo dobiti status vojne žrtve. Če pri nas izdamo potrdilo, da so padli recimo kot žrtve nemškega okupatorja v koncentracijskih taboriščih, potem dobijo status vojne žrtve, njihovi potomci dobijo odškodnino, država pa jim plača še prostovoljno dodatno zavarovanje in rento. Lani je to pomenilo 48 milijard tolarjev davkoplačevalskega denarja. Pogoltnost Slovencev je sicer neverjetna in zgodilo se mi je celo, da je nekdo iz Tolmina poslal vso dokumentacijo, vključno s knjižico SS-policista, in zahteval, da mu inštitut izda potrdilo, da je bil vojna žrtev. Treba je reči, da človek nosi in mora nositi v prvi vrsti sam odgovornost za svoja ravnanja. Če ste se odločili, da se spravite v uniforme, ki so vam jih kupili Nemci, vzamete orožje, ki so vam ga oni dali, je to kolaboracija in nihče naj ne filozofira o funkcionalni kolaboraciji, dejstvo je, da ste naredili napako. Točno vemo, kako se obnašajo zmagovalci, očitno je v človeški naravi, da so arogantni, nasilni, cinični. In danes obtoževati partizane in partijo, ki je bila, ob cagavosti velikega dela slovenske meščanske politike, edina sposobna organizirati odpor, to ne gre. Ne mi razlagati, da je bila kolaboracija nekaj, kar je treba razumeti, jaz je ne razumem. :photo: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se