SiR Objavljeno Januar 17, 2007 Opozori Objavljeno Januar 17, 2007 slikal sem motor in pri povečavi opazil te točke ki ne sodijo v sliko. je to umazan senzor? pošlji mi original fotko, da pogledam od blizu ...
Fire Objavljeno Januar 17, 2007 Opozori Objavljeno Januar 17, 2007 slikal sem motor in pri povečavi opazil te točke ki ne sodijo v sliko. je to umazan senzor? Ce bi slo za umazan senzor, bi bile pike crne, se pa iz tele slikce bolj malo vidi
Broj Jedan Objavljeno Marec 26, 2007 Opozori Objavljeno Marec 26, 2007 Ce bi slo za umazan senzor, bi bile pike crne, se pa iz tele slikce bolj malo vidi To pa ne bo držalo. kar nekaj primerov prahu na senzorju sem že videl in točke so bile večinoma bele .. če je šlo pa za večjo smet v obliki 'kocince' je bila poa temne barve.
gizmOkak Objavljeno April 13, 2007 Opozori Objavljeno April 13, 2007 Štručkoti... a mi kdo razjasni pojme prosim :P po kmečko :D Torej, fotke iz digitalca dobim resolucije 3456x2304 pixla ter 72dpi Ko se šel možicla vprašat kako je treba fotko obdelat za poster sprintat je reku takole: Naredi kar ti paša, samo glej da bo vsaj 300dpi... :eek: Ko dam js to v Photoshopu spremenit v 300dpi mi naredi datoteko OGROMNO in resolucija, za pokrit stadion :eek: Zdej mi povejte mojstri. Kaj pomeni ta dpi (dots per inch) VEČJI KO JE............kaj? MAJNŠI KO JE.........kaj? In za izdelavo plakata kaj je bolje zdej... Zmedlo me je to... "glej da bo vsaj 300dpi".. Zdej pa nevem, al majnš ko je bolš je, al več ko je bolš je :hmm: Hvala :worship:
Broj Jedan Objavljeno April 14, 2007 Opozori Objavljeno April 14, 2007 (popravljeno) 300 je ok .. sicer pa ne vem kaj kompliciraš, :slap: sy lahko neodvisno spreminjaš (v PS) velikost slike in št.pixlow/inč .. tako, da sedaj ko imaš tepih za stadion :D s 300pixli/inč ga pomanjšaj na plakat (določi cm) pixli bodo pa ostali 300/inč & taht's it :) Popravljeno April 14, 2007. Popravil Broj Jedan
gizmOkak Objavljeno April 16, 2007 Opozori Objavljeno April 16, 2007 aha OK :D sm zakompliciral, ker se mi je zdelo brezvezekomplicirana zadeva in nisem kapiral 5% :slap: :rolleyes: :P
Roky Objavljeno April 17, 2007 Opozori Objavljeno April 17, 2007 Včeraj sem mal fotkal s pomočjo navodil, ki mi jih je dal gerholdd in ratal je tole (v Photoshopu sem samo dal Auto Levels,Auto Contrast in Auto Color) Nisem pa ravno nek expert (bolj začetnik) v fotografiranju zato bi bil vesel vsakega napotka, da izbolšam kakovost teh in nadaljnih slik. Hvala :)
Pervy Objavljeno April 17, 2007 Opozori Objavljeno April 17, 2007 (popravljeno) Včeraj sem mal fotkal s pomočjo navodil, ki mi jih je dal gerholdd in ratal je tole (v Photoshopu sem samo dal Auto Levels,Auto Contrast in Auto Color) Nisem pa ravno nek expert (bolj začetnik) v fotografiranju zato bi bil vesel vsakega napotka, da izbolšam kakovost teh in nadaljnih slik. Hvala :) nevem če iščeš napotke za fotografirat ali obdelat? glede fotografije bi lahko pustil celo senco. kaj lahko narediš z optiko nevem ker nevem kak fotoaparat maš, je pa faj če je ozadje bolj neostro, to sem naredil sedaj z programom. ostalo je kar OK, edino pri uporabi "auto" funkcij pazi, včasih so OK, včasih pa pokvarijo. detaili pri motorju so slabo vidni, lahko da zaradi auto-kontrasta, nevem ker nisem videl originala. najboljše je če motor obrežeš (mask) in potem ozadje in motor obdeluješ posebaj, šele tako dobiš vredu barve. samo vaja in vaja :whistle: Popravljeno April 17, 2007. Popravil PERVY
gizmOkak Objavljeno April 17, 2007 Opozori Objavljeno April 17, 2007 dalo bi se bolš, predvsem z izbiro ozadja. Dostikrat je treba pred škljocom pomislit, ne potem napenjat možganov pri obdelavi... :)
SiR Objavljeno April 17, 2007 Opozori Objavljeno April 17, 2007 Nisem pa ravno nek expert (bolj začetnik) v fotografiranju zato bi bil vesel vsakega napotka, da izbolšam kakovost teh in nadaljnih slik. Poglej, tvoja želja je podobno, kot če bi napisal: "Hvala že vnaprej za vse napotke o vožnji motocikla." pri tem pa ne bi napisal kje voziš, kaj voziš, kam bi rad šel, itd. .. Izbira motivov je poglavje zase recimo - odvisno, kaj hočeš s fotografijo povedati in kaj bi rad z njo dosegel. Drugo poglavje je izbira nastavitev fotoaparata. Tretje poglavje je sama optika - ta ti lahko zelo pomaga pri doseganju želja. Pa še ene par poglavij je. Če bi rad pa samo pokazal, kako lep motor imaš, pa vzami tovarniške fotke :P
Roky Objavljeno April 17, 2007 Opozori Objavljeno April 17, 2007 nevem če iščeš napotke za fotografirat ali obdelat? glede fotografije bi lahko pustil celo senco. kaj lahko narediš z optiko nevem ker nevem kak fotoaparat maš, je pa faj če je ozadje bolj neostro, to sem naredil sedaj z programom. ostalo je kar OK, edino pri uporabi "auto" funkcij pazi, včasih so OK, včasih pa pokvarijo. detaili pri motorju so slabo vidni, lahko da zaradi auto-kontrasta, nevem ker nisem videl originala. najboljše je če motor obrežeš (mask) in potem ozadje in motor obdeluješ posebaj, šele tako dobiš vredu barve. samo vaja in vaja :whistle: Ubistvu bi rabu kr oboje napotke,ker se ne spoznam ravno preveč na to.Imam zaenkrat Sony DCV-V1,ampak računam čez poletje neki novga si omislt.A to si z uporabo mask funkcije zablurar ozadje? Drugač pa hvala ti za nasvete .) dalo bi se bolš, predvsem z izbiro ozadja. Dostikrat je treba pred škljocom pomislit, ne potem napenjat možganov pri obdelavi... :) Ozadje sem hotel tako, ker so mi všeč bolj "podrti" objekti,sploh pri fotografiranju motorja :) Poglej, tvoja želja je podobno, kot če bi napisal: "Hvala že vnaprej za vse napotke o vožnji motocikla." pri tem pa ne bi napisal kje voziš, kaj voziš, kam bi rad šel, itd. .. Izbira motivov je poglavje zase recimo - odvisno, kaj hočeš s fotografijo povedati in kaj bi rad z njo dosegel. Drugo poglavje je izbira nastavitev fotoaparata. Tretje poglavje je sama optika - ta ti lahko zelo pomaga pri doseganju želja. Pa še ene par poglavij je. Če bi rad pa samo pokazal, kako lep motor imaš, pa vzami tovarniške fotke :P In ne,nebi rad pokazal kako lep motor imam,ampak bi se rad naučil kvalitetno fotografirati :wacko:
gizmOkak Objavljeno April 17, 2007 Opozori Objavljeno April 17, 2007 Ozadje sem hotel tako, ker so mi všeč bolj "podrti" objekti,sploh pri fotografiranju motorja :) Pa najbrš ne z ultramodernimi mercatorjevimi vozički za prevoz plesnive solate po skladiščih :hmm: :whistle:
Roky Objavljeno April 17, 2007 Opozori Objavljeno April 17, 2007 Pa najbrš ne z ultramodernimi mercatorjevimi vozički za prevoz plesnive solate po skladiščih :hmm: :whistle: Ja res tisti vozički pokvarjo ozadje,sam sm to šele doma na slikah opazu :blush:
gizmOkak Objavljeno April 17, 2007 Opozori Objavljeno April 17, 2007 Ja res tisti vozički pokvarjo ozadje,sam sm to šele doma na slikah opazu :blush: Dostikrat je treba pred škljocom pomislit, ne potem napenjat možganov pri obdelavi... :)
Pervy Objavljeno April 18, 2007 Opozori Objavljeno April 18, 2007 Ubistvu bi rabu kr oboje napotke,ker se ne spoznam ravno preveč na to.Imam zaenkrat Sony DCV-V1,ampak računam čez poletje neki novga si omislt.A to si z uporabo mask funkcije zablurar ozadje? ja mask in gausian blur (ali nekaj takega). za ozadje pa se ne sekiraj, je čisto OK, kot rečeno glede kompozicije je dobro pustit še senco. pa slikaj malo večje in potem rajše narediš izrez na računalniku.
SiR Objavljeno April 18, 2007 Opozori Objavljeno April 18, 2007 In ne,nebi rad pokazal kako lep motor imam,ampak bi se rad naučil kvalitetno fotografirati :wacko: V knjižnici obstaja kar nekaj knjig na temo fotografije - o kompozicijo motivov, ozadjih, efektih... prav tako marsikaj najdeš na netu. Išči school of photography, how to take better pictures in podobno. tam boš našel že lepo ilustrirane primere itd ... in če si boš vzel čas, boš kmalu vedel veliko tega, kar vemo tudi mi, ki se s tem mal dlje ukvarjamo... Verjetno se nikomur tukaj ne da tipkati celega dolgega tečaja za nekoga, ki bi rad "postal dober fotograf". Lahko se vpišeš tudi v kak fotografski krožek :) PS: obstajajo tudi revije, ki se posebej temu posvečajo. Ne bo škodilo, če kakšno prelistaš :) tam so tudi nasveti za obdelavo fotografij in podobno. :OK:
Roky Objavljeno April 18, 2007 Opozori Objavljeno April 18, 2007 (popravljeno) ja mask in gausian blur (ali nekaj takega). za ozadje pa se ne sekiraj, je čisto OK, kot rečeno glede kompozicije je dobro pustit še senco. pa slikaj malo večje in potem rajše narediš izrez na računalniku. Bom pazil naslednjič na senco.Sem pa slikal v največji možnji ločljivosti 2592x1944 samo na kok dpi naj nastavim,nevem.Pa hvala za nasvete :OK: V knjižnici obstaja kar nekaj knjig na temo fotografije - o kompozicijo motivov, ozadjih, efektih... prav tako marsikaj najdeš na netu. Išči school of photography, how to take better pictures in podobno. tam boš našel že lepo ilustrirane primere itd ... in če si boš vzel čas, boš kmalu vedel veliko tega, kar vemo tudi mi, ki se s tem mal dlje ukvarjamo... Verjetno se nikomur tukaj ne da tipkati celega dolgega tečaja za nekoga, ki bi rad "postal dober fotograf". Lahko se vpišeš tudi v kak fotografski krožek :) PS: obstajajo tudi revije, ki se posebej temu posvečajo. Ne bo škodilo, če kakšno prelistaš :) tam so tudi nasveti za obdelavo fotografij in podobno. :OK: Se strinjam, da obstajajo knjige,če naletim na kaj takega si jo sposodim,ampak za začetnike so tam, kar malo preveč strokovni članki,mislim pa, da če že ta tema obstaja ni greh kaj prašat.Ni ti treba pisat članka,nasplošno, če te motim mi ni treba napisat nič, ker je Pervy (in drugi) dost prijazen pa poda mnenje in tudi pomaga,sicer pa nisem prosil za članek ampak za kakšen nasvet kako izbolšat sliko katero sem priložil.Pa brez zamere :) Popravljeno April 18, 2007. Popravil Roky
Alla Objavljeno April 18, 2007 Opozori Objavljeno April 18, 2007 Za prvo silo poglej po člankih na http://www.e-fotografija.com ali http://www.e-fotografija.si/. Se najde kaj uporabnega za začetnike.
peter1 Objavljeno Maj 15, 2007 Opozori Objavljeno Maj 15, 2007 (popravljeno) Oj kupujem fotoaparat in sem v dilemi med Canon S3IS in Sony DSC-h7. Zanima pa me kateri bo boljši ravno za slikanje premikajočih se objektov (Motorji avtomobili hokej itd) Hvala za odgovor :OK: Aja cena obeh aparatav je tam nekje razlika 20€ ( Canon 389€) (Sony 409€) http://www.ceneje.si/canon-digitalni-fotoa...powershot-s3-is http://www.rolan.si/katalog/18742/DIGITALN...Y_DSC-H7_SREBRN Popravljeno Maj 15, 2007. Popravil peter1
gizmOkak Objavljeno Maj 15, 2007 Opozori Objavljeno Maj 15, 2007 za ta dnar dobiš že kakega rabljenga dslr-ja... prej al slej ga boš nabavu če misliš v tej smeri fotografirat. Na tvojem mestu bi plunu še kake 100€ na kup in rabljen dsrl nabavu! Moje mnenje. Kompakt ne bo noben dober za gibajoče predmete!
SiR Objavljeno Maj 15, 2007 Opozori Objavljeno Maj 15, 2007 samo rabljenih DSLRjev ne ... so preveč zlajhani ... včasih se je z profi SLR-ji slikalo bistveno manj, kot danes z DSLR-ji... včasih je fotoaparat težko prišel do 50 ali 100.000 posnetkov, danes pa to ni problem -leto ali dve intenzivne rabe, pa je adijo ...
Lucky Objavljeno Maj 16, 2007 Opozori Objavljeno Maj 16, 2007 Pravkar je bil predstavljen tudi naslednik S3, PowerShot S5 IS. Verjetno bo malo dražji, vendar ima kar nekaj izboljšav.
Pervy Objavljeno Maj 16, 2007 Opozori Objavljeno Maj 16, 2007 samo rabljenih DSLRjev ne ... so preveč zlajhani ... včasih se je z profi SLR-ji slikalo bistveno manj, kot danes z DSLR-ji... včasih je fotoaparat težko prišel do 50 ali 100.000 posnetkov, danes pa to ni problem -leto ali dve intenzivne rabe, pa je adijo ... ni nujno, poznam kar nekaj primerov ko tipi menjujejo aparate kot gate, vedno ko pride novi model z 1% boljšo neko zadevo menjajo pa čeprav niti prejšnjega ne izkoristijo ali znucajo, tako da odvisno od koga kupiš! a zveni znano? :devil:
ciciban Objavljeno Maj 16, 2007 Opozori Objavljeno Maj 16, 2007 Oj kupujem fotoaparat in sem v dilemi med Canon S3IS in Sony DSC-h7. S3 imamo doma, pa iskreno povedano premalo časa, da bi dal realno in objektivno mnenje. Zaenkrat smo vsi zadovoljni... http://www.slo-foto.net/fotoaparati/Canon/PowerShot_S3_IS
gerholdd Objavljeno Maj 17, 2007 Opozori Objavljeno Maj 17, 2007 za ta dnar dobiš že kakega rabljenga dslr-ja... prej al slej ga boš nabavu če misliš v tej smeri fotografirat. Na tvojem mestu bi plunu še kake 100€ na kup in rabljen dsrl nabavu! Moje mnenje. Kompakt ne bo noben dober za gibajoče predmete! Pa ne no tud tu s takimi ... clovek bi rad enga kompakta, ti mu pa kr predlagas, da naj da se vec dnarja in kupi dslrja. Ne rabi (in hoce) vsak dslrja, in ce nimas casa za postprodukcijo, je tud brezveze dslr, saj so direkt iz kompakta bolj vsecne slike kot direkt iz dslrja. Sploh pa, lahko da 100€ vec za dslr, ampak brez dobrih lec sam body ne bo nevemkaj ... Sem mislu, da so sam na slo-foto odgovori v takem stilu "rajs dej še 100€ vec pa kupi dslrja" :hmm: :whistle:
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se