Skoči na vsebino

Digitalni fotoaparat


Priporočene objave

..kateri objektiv je za začetek najbolj priporočljivo/smiselno kupit za DSLR aparat, če ne vzameš zraven KIT objektivov ki ti jih ponujajo v paketih :hmm:

Navadno je v kitu priložen objektiv (Canon in Nikon) ki se zelo dobro obnaša. Seveda govoriva tu o D-SLR fotoaparatih. Zavedati se moramo, da je tehnologija izdelave leč napredovala in so v modernih "digitalnih" objektivih leče ulite iz plastike. Tudi asferične. Nizka cena pri teh objektivih naj te ne zavede, da so to zanič objektivi. Nasprotno, nekateri so naravnost fantastični!! Nizko ceno povzroči "manjši" objektiv. Digitalni SLR aparati imajo manjši senzor od Leica formata, posledično riše "digitalni" objektiv manjši krog za zajem slike - ergo je lahko manjši, cenejši. Izjemi sta Canona D1 in D5, ki imata senzorja velikosti Leica formata.

Sigma, Tamron in podobni proizvajalci fotografske optike po mojih izkušnjah izdelujejo tako mehanično zanič objektive, da za njih ne bi več metal denar skozi okno. Po letu in pol bolj resnega fotografiranja mi je Sigma objektiv enostavno razpadel. Pri teh proizvajalcih je izjema Tokina, ki izdeluje robustne in kot tank trdne objektive (20-35mm f2,8 ki sem ga testiral).

Sliko riše objektiv! PIKA! ne šparaj denarja na poceni objektivih, ker boš razočaran! Če si kupil drag D SLR fotoaparat imaš denar tudi za drag objektiv! Če šele razmišljaš o nakupu kupi cenejši D SLR in boljši objektiv!

Katere objektive kupiti je seveda veliko vprašanje. To je odvisno s kakšno fotografijo se boš ukvarjal:

Portreti: 80 - 200mm

Pokrajinarstvo:20 - 105 mm

Makro: 105 - 200mm macro + obročki

Šport: zoom 80-200 mm, 300mm, 400mm

Egocentrična fotografija: nekje nekaj vmes

Za vse objektive velja goriščna razdalja Leica formata! Sam sem pristaš primarnih objektivov (ne zoom), izjema je zoom 80-200 f2,8, ki je čista briljanca!

Če ti finance dopuščajo seveda kupuj čim hitrejše objektive - zaslonka 2,8 ali hitrejša

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Navadno ..

Egocentrična fotografija ...

Zelo uporaben post.

:yes:

Ker sem bolj hobby-fotograf te prosim, da mi razložiš, kakšna vrsta fotografije je

egocentrična fotografija.

:hmm:

V naprej lepa hvala.

Ys

:)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zelo uporaben post.

:yes:

Ker sem bolj hobby-fotograf te prosim, da mi razložiš, kakšna vrsta fotografije je

egocentrična fotografija.

:hmm:

V naprej lepa hvala.

Ys

:)

Egocentrična fotografija je navadno fotografija s katero prikažeš svojce, prijatelje ipd ob raznih dogodkih: rojstni dan, izlet, dopust, tudi poroka bi lahko šla v to skupino. Bistvo te fotografije je, da so osebe v središču dogajanja fotografije in to v presečišču diagonal fotografije. Na taki fotografiji okolice in detajlov v okolici pravzaprav ne opaziš. Vse dogajanje je centralizirano in če tu vključiš še ego tistih, ki jih fotografiraš, in ki želijo biti v samem središču dogajanja na fotografiji - voila dobiš egocentrično fotografijo. Za to vrsto fotografije, lahko bi ji rekli tudi vsakdanja fotografija, zadošča objektiv, ki ti ga proizvajalec!!! ne trgovec!!!, ponudi zraven fotoaparata.

Vsak začetnik dela gornjo napako, ne sekiraj se, tudi jaz sem jo. Zadeva nastane zato, ker fokusiraš fotko na oči osebe v sredini in potem ne spreminjaš kadra. Tu zadostuje, da pomakneš osebo, na kateri si izostril fotografijo levo ali desno, gor in dol od presečišča diagonal. Idealno je, če jo to lahko na 1/3 vertikalno in horizontalno na fotografiji. Še mali trik: hitro preveri še vogale kadra. Tu se ponavadi znajde kaj kar ne paše zraven: noga, roka, pol glave, veja ipd. Hitro popraviš izrez in lahko posnameš fotko, ki ti bo v čast!

Na prvi - večji fotki vidiš to napako: levo odrezana rama, desno pol nečesa, skratka nezanimivo. Hvalabogu lahko v času digitalizacije fotografij delamo izreze. Tega v času analognega filma nismo delali, vsaj jaz ne. Na diasu sem hotel imeti tisto, kar bom kasneje gledal.

Druga fotka je izrez prve. Smeti sem odrezal in tudi tista tabla na kandelabru naenkrat oživi in daje nek poudarek. Fotografijo sem si sposodil, ni moja.

Malo sva off topic ampak mislim, da nama ne bo nihče zameril :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Še mali dodatek:

Kako gledamo fotografijo? Fotografijo podzavestno gledamo od spodnjega levega vogala proti zgornjemu desnemu vogalu. To je tudi glavna diagonala dogajanja na fotografiji. Na originalni fotografiji je levo spodaj rama in desno pol nečesa. To pobere vse dogajanje in osebe v ozadju niso zanimive za naš pogled. Ko sem odrezal smeti so osebe iz ozadja stopile v prvi kader!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

aha - torej vem za "družinsko/spominsko" fotografijo .. kjer je bistvo neke vrste "opomnik",

kvaliteta je pa sekundarnega ali pa sploh brez pomena, kar lahko seveda vidimo v naši MS vele rubriki

Krneki

Ful lepe fotke

kjer mi gre od nekvalitete fotografij na :SS

ostalo mi je seveda vse jasno

če se ti da se nam pridruži na

foto stran

ni sicer ne vem kaj ampak so kar v redu ljudje .. kakih 70% iz SLO

:)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Torej, potreboval bi nekaj pomoči. S fotografiranjem nisem posebej seznanjen, razen kot običajen smrtnik, ki je pritiskal na trotlziherja. Nameravam kupiti digitalni fotoaparat nižjega cenovnega razreda in po tem, kar sem v nekaj dneh uspel ugotoviti (se izučiti), niham med Nikon L4 in Kodak C340. Prvi ima resolucijo 4 M točk, drugi 5 M, vendar ima Nikon nekoliko večji zaslon, kar ni za odmet. Kaj vem, upam da mi boste znali kaj pametnega svetovati. Aja, oba lahko dobim za podobno ceno. Še kakšna pametna alternativa, seveda do 35 k sit?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pri teh fotoaparatih se dobi tudi že immage stabilizator .. če boš dal malo več ti do smrti ne bo žaw denarja, tako da še malo premisli . V temi je objavljenih nekaj dobrih linkov s testi .. malo si oglej, gotovo ti bo to pomagalo pri odločitvi.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Naj še jaz pristavim svoj lonček. Zaslonček ni pomemben, je le še ena pritiklina pri digitalcih. Pomemben je objektiv in kako nariše sliko, ter tipalo, ki jo zajame. Načeloma tudi ne maram zoom objektivov, ki presegajo faktor 2,5X do 3X. Pri "večjih" zoomih prihaja do popačenja v cevi objektiva, lomljenja barv, vinjetiranja,

Preberi kakšen test, predvsem si oglej slike posnete za test: Zvijanje linij, vinjetiranje, moire (še ena glupa veleumna pogruntavščina pri digitalni fotografiji. Tudi "noise" npr.: Mater mi šumi fotka :lol1: ).

Ena boljših strani s testi digitalnih aparatov je: http://www.dcresource.com/reviews/cameraList.php. Preglej aparate, ki imajo zraven imena kamere še R (review). Tu preglej omenjene fotografije posnete z digitalci. Svojih dveh modelov ni med testi poglej pa podobne cenovne modele npr Nikon Coolpix P3. Že podatek, da ima optični zoom 3,5x daje zanimiv podatek. Naj te digitalni zoom ne zavede pri nakupu. Ta samo elektronsko poveča piksel in ga ponavadi zmaže. Bljak!!

Samo za primerjavo med boljšimi rangefinder aparati: Canon G2, izdelan leta 2001 ima fantastičen 3x zoom objektiv in 4Mpix. Fotke so enkratne. Najnovejši njihov izdelek G7 ima "večji" zoom in to 6x ter 10 Mpix. Fotke posnete z g7 so zame porazne! Toliko o novejših aparatih.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

..še ena glupa veleumna pogruntavščina pri digitalni fotografiji. Tudi "noise" npr.: Mater mi šumi fotka :lol1:

Tudi

meni ni jasno zakaj so fotografi zamenjali lep slovenski izraz iz preteklosti

"zrnatost fotografije" z mega debilnim "šumom fotografije" .. malo mi vse vleče na pametovanje slavistov, ki si sproti izmišljajo nove debilne izraze in besede, da lahko vsaki 2 leti izdajo nov SLO pravopis.

Vse

ostalo, kar si napisal je seveda res .. s tem, da ti na celo zadevo gledaš kot profi ter imaš do fotografije izredno visoke zahteve/kriterije in te pri sliki sami motijo zadeve, katerih mi Janezi Povprečniki verjetno niti ne vidimo, ker imamo čisto druge zahteve in smo zadovoljni že s fotko ob kateri bi ti verjetno bruhow en teden.

;)

Kakšni

so ti kriteriji si lahko mirno ogledaš v prej omenjeni temi "Full dobre fotke" - tam boš celo videl nekaj reakcij "fotografov" na kakšne dodelane fotke (fotk samih ni več, ker sem jih izbrisal, saj je vse skupaj preneumno) tako, da sem prepričan, da bo nekdo, ki želi fotoaparat za 30 - 40K sit najnazadnje usmeril pozornost na objektive, saj mu bo barva ohišja veliko pomembnejša, ker si iz srca želi roza fotoaparat.

:lol1:

Čisto

nekaj drugega pa so seveda ljudje, ki si žele resen fotoaparat in zato ne vlože le malce tipkarske energije v to "... imam 35K SIT in .. kaj mi predlagate?" ampak poleg keša vlože tudi nekoliko energije v čitanje testov tako fotoaparatov samih kot objektivov .. s takimi je pa veselje kakšno reč ali prečitat kak njihov post (npr.: Robert, ti)

:yes:

Popravljeno . Popravil Broj Jedan
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ker se ravno ubijam z raznimi vrstami tiska (papir, folije, kovina, keramika,...) in tehničnimi zahtevami samo en nasvet - naj vas pri nakupu digitalcev za osebno uporabo ne zavededejo milijoni pikslov pri nakupu. vse kar je okoli ali več kot 2-3 mega pixlov je več kot dovolj za izdelavo fotografij, povečave itd.

odločilne stvari pri nakupu so bile že podane (tipala, optika, zoom,.....), 4 ali 5 M pixlov je popolnoma vseeno.

Icy - imaš mogoče kak amaterski priročnik oz. navodila kako naj zgleda kompozicija fotografije? včasih bi rad razložil kakšnemu začetniku kako naj "stoji" fotka, kako naj bo uravnotežena, pa nekako ne najdem kratke in jedrnate razlage?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Vse ostalo, kar si napisal je seveda res .. s tem, da ti na celo zadevo gledaš kot profi ter imaš do fotografije izredno visoke zahteve/kriterije in te pri sliki sami motijo zadeve, katerih mi Janezi Povprečniki verjetno niti ne vidimo, ker imamo čisto druge zahteve in smo zadovoljni že s fotko ob kateri bi ti verjetno bruhow en teden.

;)

Čaki mal, jaz nisem profesionalec le naprednejši amater, tak kot si ti. Če imam visoke zahteve, je to zato, ker mi za dobre stvari ni žal dati denarja. OK no, da se mali pohvalim .) šparam za Nikon D80 z batery-packom. Objektive pa imam še od prej (za Nikon F4s in Nikon F90X+MB10). Sedaj jih uporablja brat na Nikonu D200 in jih ne more prehvaliti. Le 24-120mm je malo slabši pri popolnoma odprti zaslonki in napaka izgine, ko ga zablendaš za dve zaslonki (blendi).

Pri gledanju drugih fotografij nič ne bruham, to ni moja navada, raje avtorju diskretno razložim kaj naj popravi pri fotografiranju. Slabih leč, se pa na žalost ne da popraviti. Tudi sam sem že fotografiral na Idrijskem EX Tempore in to ob 12. uri opoldan v jarkem soncu, barvno je bila fotka neznansko bleda, tehnično pa se je komisiji zdela dovolj zanimiva za projekcijo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Snip, snip, snip...

Icy - imaš mogoče kak amaterski priročnik oz. navodila kako naj zgleda kompozicija fotografije? včasih bi rad razložil kakšnemu začetniku kako naj "stoji" fotka, kako naj bo uravnotežena, pa nekako ne najdem kratke in jedrnate razlage?

Imam dva priročnika, zelo stara, pa ne toliko kot jaz :D

Eden je : Filmska kamera u rukama amatera in drugi je Fotografski priručnik. V prvi drobni knjižici, kjer so sicer navodila za snemanje s filmsko kamero, je odlično poglavje s skicami in fotografijami kompozicij fotografije: diagonale, horizonti, spirale. Ko to prečitaš in vidiš se ti šele odpre kaj sploh je kompozicija fotografije. Eden od velikih fotografov je nekoč izjavil: Poznam veliko ljudi, ki znajo gledati, paznam samo nekaj ljudi, ki znajo gledati skozi objektiv fotoaparata!

Druga knjiga (debela) ti razloži vse o fotografiji, vendar pa manjka v njej prav to kar sem opisal da je v drobni knjižici.

Bom poiskal in ti skopiral poglavje o kompoziciji.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Imam dva priročnika, zelo stara, pa ne toliko kot jaz :D

Druga knjiga (debela) ti razloži vse o fotografiji, vendar pa manjka v njej prav to kar sem opisal da je v drobni knjižici.

Bom poiskal in ti skopiral poglavje o kompoziciji.

cool, ker drugo knjigo mam jaz tudi pa to manjka, podedovana je pa po očetu in 1000x prebrana že v mladosti ko sem začel prve korake z klasično praktiko in domačim laboratorijem za izdelavo slik

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Čaki mal, jaz nisem profesionalec le naprednejši amater, tak kot si ti. Če imam visoke zahteve, je to zato, ker mi za dobre stvari ni žal dati denarja. OK no, da se mali pohvalim .) šparam za Nikon D80 z batery-packom.

Ys

tudi cincam, da bi svojega d50 zamenjow za d80 - danes sem pri Hartloverju v Šparsitiju gledow

body ... hmm .. draga muzika: 1000€ .. nisem prepričan, da ravno potrebujem to zadevo.

Pa zeloo pogrešam immage stabilizitaor, posebej od kar sem videl posnetek nedavne polne lune

iz roke s Sony Alfa .. nikonow 70-300mm s stabilizatorjem je pa tako sfinsk drag, da je za jokat .. ampak mogoče bi pa bila boljša kombinacija, da obdržim vse in kupim samo ta objektiv .. dejstvo je , da nikonovi objektivi drže ceno bolj kot suho zlato ..

BTW

Pixli .. ys ne vem kaj se ljudje tako sekirajo okoli tega, sy se da v CS2 (in drugih) z dvema klik-oma na fotki nabiti pixle da lahko pc explodira

:D

Popravljeno . Popravil Broj Jedan
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ena izmed dobrih knjig na temo fotografije je tudi: "Velika knjiga o fotografiji" (v prevodu), izdala jo je Cankarjeva založba (leta 1979).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ena izmed dobrih knjig na temo fotografije je tudi: "Velika knjiga o fotografiji" (v prevodu), izdala jo je Cankarjeva založba (leta 1979).

Jap, za tiste čase zelo čakana in zdi se mi da edina knjiga te vrste v slovenščini. Brat jo je kupil in bila sva na veliko razočarana kaj je nudila za taktat visoko ceno. Moj fotografski priručnik je glede tehnik veliko bolj uporaben. Velika iz naslova pa je odlika samo v formatu knjige .)

Popravljeno . Popravil Icy
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ys

tudi cincam, da bi svojega d50 zamenjow za d80 - danes sem pri Hartloverju v Šparsitiju gledow

body ... hmm .. draga muzika: 1000€ .. nisem prepričan, da ravno potrebujem to zadevo.

Pa zeloo pogrešam immage stabilizitaor, posebej od kar sem videl posnetek nedavne polne lune

iz roke s Sony Alfa .. nikonow 70-300mm s stabilizatorjem je pa tako sfinsk drag, da je za jokat .. ampak mogoče bi pa bila boljša kombinacija, da obdržim vse in kupim samo ta objektiv .. dejstvo je , da nikonovi objektivi drže ceno bolj kot suho zlato ..

Jap cena je okoli enega BigOne v evrotih. Vendar je primerljiva s cenami v Evropi. Poglej na www.wfv.de - ta trgovina je med ugodnejšimi na naši ljubi stari celini. Kolega je kupil pri njih nekaj Nikonovih objektivov in zadnje čase ko je prešaltal zaradi Leice formata senzorja na Canon tudi D5. So promptni!

Image stabilizator?? Drago, drago. Je pa Nikon z USM motorji in Image stabilizatorji way behind Canon. Tukaj so izgubili velik kos kolača, ko jim je folk (profiji) uhajal h Canonu. Zanimivo je tudi dejstvo, da Canonaši po raznoraznih forumih priznavajo Nikonu neprimerno boljšo avtomatiko merjenja osvetlitve in povezave s fleši (fill flash)!

Jaz imam za vse objektive image stabilizator. Enega. Imenuje pa se stativ :D ... dejstvo je le da s sabo vlačim dodatne 4 kilograme aluminija :( Pri stativu imam isto načelo kot pri objektivih: kupuj najboljše kar ti dovoli žep. Ne želim namreč, da mi burja na krasu prevrne opremo vredno 3000 evrotov, ki stoji na 34 evrotih! Na 275 evrotih se pa počuti kot doma na kavču! Štos je bil, ko sem slikal Bajdinške slapove in vlekel v grapo okoli 6 kg opreme v torbi čez ramo in stativ v roki. Pravzaprav štos ni bil priti dol ampak gor ... Punca ki sem ji pomagal slikati (tema: voda) je seveda za moje fotke dobila najčistejšo petico ... ampak to je pa druga zgodba ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

stativ

seveda imam .. pa ga le redko uporabljam.

Kapa vem .. res je nerodno vlačit ga s seboj in potem če je potreba raje naslonim objektiv na kako trdo podlago, ga stisnem h drevesu ali kakemu drogu .. primem na poseben način in kar gre.

Je

pa stabilizator neprcenljive vrednosti, ko slikam v športni dvorani kake tekme svoje hčerkice (BTW - državna prvakinja v karateju) in moram potem zavreči kakih 40% fotk, saj so pogoji slikanja v športni dvorani najtežji.

Poizkusil sem z monopodom .. kar je jasno brez veze in sem ga prodal s Sony-jem F828 vred.

Mah .. bomo videli

:glare:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Je pa stabilizator neprcenljive vrednosti, ko slikam v športni dvorani kake tekme svoje hčerkice ...

Viš tu je pa barvni negativ analogni film 800ASA (nekdaj Fuji Super G 800ASA) neprecenljiv. Pušneš ga 2x uporabljaš pravilo sončne zaslonke f16, nastaviš na manual in woila! Sam sem obhajilo v cerkvi slikal z 400 ASA filmom, push na 800 ASA + flash gun SB 26, čas 30tinka sekunde pri f5,6 in objektivom 20-35mm f2,8 in belina oblekic je bila bela, ne sežgana. Kot sem zgoraj omenil, Nikon ima super merjenje osvetlitve!

Popravljeno . Popravil Icy
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Viš tu je pa barvni negativ analogni film 800ASA (nekdaj Fuji Super G 800ASA) neprecenljiv. Pušneš ga 2x uporabljaš pravilo sončne zaslonke f16, nastaviš na manual in woila! Sam sem obhajilo v cerkvi slikal z 400 ASA filmom, push na 800 ASA + flash gun SB 26, čas 30tinka sekunde pri f5,6 in objektivom 20-35mm f2,8 in belina oblekic je bila bela, ne sežgana. Kot sem zgoraj omenil, Nikon ima super merjenje osvetlitve!

.. takole pa izgleda digit. fotografija (d50 - HDR tehnika) iz roke brez immage stab. in fleša - v cerkvi - samo v športni dvorani je zaradi neonskih luči veliko teže - posebej zaradi br5zine premikanja

ma ja .. sy vem popraviti bi moral naklone zaradi širokokotnega objektiva - drugič .. ok?

:)

Popravljeno . Popravil Broj Jedan
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jap cena je okoli enega BigOne v evrotih. Vendar je primerljiva s cenami v Evropi. Poglej na www.wfv.de

Vse

kaže, da so mi dostopne bolj ugodne trgovine v D in A, kjer je cena za cca 130 in več € nižja

Body

je pri nas (danes v Hart Loever-ju in na nekaj spletnih trgovinah) okoli 1000 €

v tujini (Majdič v celovcu - recimo) pa okoli 850 €. Pa še bi verjetno dobil nekaj € popusta na gotovino.

Torej

spet sva pri trgovski politiki: Balkancem je pač treba naviti ceno v nebo.

Tako,

da se še vedno splača take zadeve kupovati zunaj. Če ne bi pri d50 imel izjemno srečo in dobil prijateljske megapopuste, bi verjetno svojega pred parimi meseci kupil v Celovcu.

Če

te zanima ta varianta ti pošljem linke trgovin na PM.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Če te zanima ta varianta ti pošljem linke trgovin na PM.

Me bo in to šele nekje maja prihodnje leto :( . do takrat bom še flikal z G2. Drugače imaš pa ful dober image stabilizator v roki :) . mojo že mal leta dajejo

Popravljeno . Popravil Icy
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Me bo in to šele nekje maja prihodnje leto :( . do takrat bom še flikal z G2. Drugače imaš pa ful dober image stabilizator v roki :) . mojo že mal leta dajejo

sy

roke se mi tresejo, ko tega nočem - ampak, ko slikam takole zbrano in umirjeno (pri športu to ne deljuje) imam pa posebno tehniko dihanja, da se za tisto sekundo 2 popolnoma umirim .. kar nekako zmrznem

:blush:

tako, da .. hm no ... preizkusil bom vse skupaj kmalu - konec drugega tedna, ko bo državno prvenstvo

v Lenartu pri MB. Prej sem slikal s Sony F828 in je kar šlo ..

Zdaj imam pa kar malo treme ..

:hmm:

Popravljeno . Popravil Broj Jedan
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

.. takole pa izgleda digit. fotografija (d50 - HDR tehnika) ... sniup, snip, ...

Delaš v RAW (NEF) formatu? In če je odgovor da, kateri program uporabljaš za pretvorbo v JPG??

Kadar delam z G2 v RAW potem obdelujem s Capture One Pro 3.7.4. Nikon je pred kratkim dal v prodajo (nezaslišano!!! prilagati bi ga morali k aparatom) Capture NX. Program zahteva instaliran .Net 1.2 in se čudovito počuti v računalniku z 3 ali več GHz in z min 2 Giga Rama :eek: . Drugače je tako počasen da boli. Je pa po trditvah mojega starejšega brata zadeva fantastična.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Prej sem slikal s Sony F828 in je kar šlo ..

Jasno, da je šlo. Mtr kako si želim tak Zeissov objektiv na Nikonu ... Nikon ga ne bo naredil nikoli! Sicer je Zeiss naredil nekaj objektivov z Nikon bajonetom, vendar so vsi manualni (AIS)... če bi bili vsaj D ... Sicer ne vem zakaj si ga prodal, ampak svetlobna vrednost je pa, da dobiš popizditis ker ostali ne delajo takih objektivov: 2 - 2,8 ... huh

Popravljeno . Popravil Icy
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.



×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!