Skoči na vsebino

Črna Gora - Žabljak, Durmitor

Leteči

Priporočene objave

težko je to pri motorizmu :unsure:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Na pot v ČG sem se odpravila 06.07.2008, v nedeljo zjutraj in sem se peljala čez Delnice proti magistralni cesti ob morju. Ob obali do Zadra je enkratna cesta, polna lepih zavojev, skoraj vsak tak zavoj pa zaobjema zalivček… lepo. Pa sem bila tako zagnana, da me je pot gnala naprej, namesto da bi znala uživat v tem in bi si kakšen zalivček priborila zase za kakšen dan ali dva.

Iz Zadra naprej pa se začneš pomikati proti Splitu. Na cesti je to živi dolgčas, polno prometa in vzame ti veliko časa in seveda ker je bilo čez dan, je bilo tudi vse bolj vroče. Ko sem končno prispela do Makarske, sem se pobijala še s tem kje dobit sobo. To je živa loterija, ker ne marajo oddajat sobo za eno noč in eni osebi. Bila pa sem že tako "zmahana", da mi cena sploh ni bila več važna. Končno se me je le usmilila ena »gazdarica« in mi celo skuhala večerjo in kavo ter pripravila veliko odlične osvežilne limonade… domače limone prosim in vse to za 35 €. Naslednji dan sem nadaljevala pot naprej. Iz Makarske se kaj hitro pride do Ploč, seveda če se ravno v hrib ne zabije dostavni tovorjnjak in leži sredi ceste in potem čakaš da te spustijo naprej. Ko se pelješ mimo Ploč je tam zelo lepo, zardi delte Neretve je narava vsa zelena od razno raznih nasadov sadja. Vsako leto si pravim, da bom na jesen tja dol šla obirat mandarine. No bomo videli kdaj bo ta želja izpolnjena. Iz Ploč si tudi zelo hitro do Dubrovnika. Zapeljala sem se še v Cavtat obujat malo spomine in podpret se še z burekom in kavico. Potem pa mimo letališča Čilipi in le še malo pa do meje s Črno Goro.

Poglavje Črna Gora.

Ne ampak res, Črna Gora je svet zase. Najprej sem na meji v vročem opoldanskem soncu čakala v koloni več kot eno uro. Ni mi pa bilo treba plačat nobenega »ekološkega davka«, tako kot sem dobila predhodno informacijo. Nekaj km naprej od meje sem se ustavila na prvem primernem prostoru, kjer sem popila kavo in se odžejala. Tukaj so mi prijazno ponudili, da ostanem kar pri njih, ker pa se mi ni zdela okolica preveč zanimiva in še morje ni bilo blizu, sem pot nadaljevala. S trajektom čez zaliv Boke in potem naprej. Za trajekt plačaš 1,5 €. Na trajektu sem se komaj otresla nadležnih romov, ki so prodajali očala. Potem pa sem pridrsala vse do Ulcinja. Ampak res pridrsala, ker so ceste res zelo, zelo gladke. Vozila sem zelo previdno. Vmes sem se razgledovala, kje bi bil primeren kotiček kjer bi se za par dni ustavila in potem nadaljevala pot v notranjost ČG. Gužva na cesti je bila strašna, na cestah ne veljajo nobena pravila, prednost ima tisti ki se mu pač zdi, da jo ima, ljudje po večjih turističnih krajih, kot je Bar, Budva "šetajo" po cesti in se ne zmenijo za avtomobile in motoriste, pri prehitevanju moraš biti zelo previden in še in še stvari bi lahko naštela.

V Ulcinju sem se ustavila na bencinski črpalki. Pa hitro pridrvi do mene en možakar in mi ponudi sobo. V Ulcinju sem že bila, tako da malo poznam ta kraj. Sprejela sem ponudbo pod pogojem, da je obala blizu. Dogovoriva se, da bo vozil naprej, jaz pa sem mu sledila, da me pripelje do tam kjer bi imela sobo. Sledila sem tipu, potem pa me začne vodit po enih čudnih krajih in čisto v nasprotno smer od morja. Seveda sem »pocvikala« in ko je tip zavil na desno sem šla jaz kar hitro naravnost, na prvem primernem kraju obrnila in »potegnila špuro« nazaj. Odpeljala sem se čisto na začetek ČG, do tja kjer so mi na začetku ponudili prenočišče. Bila sem že zelo utrujena in sita vročine ter črnogorskega prometa. Drugače dokaj urjen in čist motelček Pavlovič. Sobo sem dobila za 20 €, jedla in pila sem pa skoraj zastonj. Mi je bilo pa na koncu že kar zoprno, ker so vsi hoteli vedt, če sem res sama prišla iz SLO z motorjem. No sem pa imela vsaj stalno družbo za klepet, kar sploh ni škodilo, sem vsaj malo obnovila znanje jezika.

Po dveh dneh poležavanja in eni prebrani knjigi sem začela premišljevat kaj naj pa sedaj. V notranjost ČG si nisem upala več. Skrbele so me ceste, ženska ki potuje sama je tudi nerodno, skrbelo me je kje dobit potem še prenočišče. Stalno te skrbi, da ti lahko kdo kaj ukrade, skrbelo me je tudi za motor. Je pa tle še tudi sezona, ko je že polno turistov, to so pretežno turisti iz Srbije in Črne Gore, tujih in olikanih turistov je zelo malo.

Tako sem v sredo zvečer sklenila, da jo mahnem nazaj in da grem proti Zadru in da si tam poiščem prenočišče v kakšnem primernem zalivčku. Iz ČG sem štartala ob 6,30, po glavi pa so se mi podile različne misli. Nisem si ogledala ČG tako kot sem si želela, v notranjosti ČG pa sploh nisem bila. Ker mi ni preveč do poležavanja in lenarjenja na soncu, naj se grem sedaj sončit in poležavat v kakšen zalivček tam nekje pri Zadru, pa če bi bilo to v dvoje bi bilo prijetno in lepo, tako pa sama... in se mi ni več zdelo smiselno. Pred Splitom sem se odločila, da se mi ne ljubi »cjazit« po tej vročini vse do Zadra in da jo kar po najbližji poti mahnem domov. Zavila sem na avtocesto in s krajšimi postanki proti večeru prišla domov. Za cestnino od Šestanovac pa do Bosiljevo sem dala 144 KN.

Sem pa sklenila, da potem septembra še skočim za vikend na tisti del do Zadra, kjer mi je bilo tako zelo všeč.

Preden sem začela pot v ČG sem imela na števcu 7764 km, na meji s ČG je bilo na števcu 8569 km, kar je 805 km. Od meje pa do Ulcinja in nazaj skoraj na začetek ČG, pa je bilo na števcu natančno 8800 km, kar je 231 km.

Nazaj proti domu pa sem prevozila 758 km in tako je bilo na števcu 9558 km.

Skupaj je bilo prevoženih 1794 km.

Bi pa se še rada vrnila v Črno Goro in to ne v poletnih mesecih in pa obvezno v skupini še z drugimi motoristi, ker se v skupini počutiš bolj varnega. Pa naslednjič mogoče čisto po drugi poti, npr. skozi Bosno.

Eto, tak je bil moj podvig Črna Gora

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pubeci hitro rabim eno informacijo, ali se da v črno goro prit z osebno izkaznico ali rabiš pasuš...???

zgleda maš srečo http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPre...9&zdid=1217

Slovenski državljan lahko z veljavno osebno izkaznico vstopi in prebiva (do 90 dni) v vseh državah Evropske unije, in sicer: Avstrijo, Belgijo, Bolgarijo, Ciper, Češko, Dansko, Estonijo, Finsko, Francijo, Grčijo, Irsko, Italijo, Latvijo, Litvo, Luksemburg, Madžarsko, Malto, Nemčijo, Nizozemsko, Poljsko, Portugalsko, Slovaško, Španijo, Švedsko, Veliko Britanijo, Romunijo in Bolgarijo. Z osebno izkaznico pa lahko državljan Slovenije na podlagi bilateralnih sporazumov potuje tudi na Hrvaško in v Švico. Prav tako se s slovensko osebno izkaznico lahko potuje v Bosno in Hercegovino ter Črno goro.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

hmmm nekaj mi zaj ni jasno, tam gledam ko postavljajo ljudje vprašanja...

A obstaja kakšna propustnica, s katero lahko prestopiš mejo med Hrvaško in BIH, na prehodu Neum, skupaj z osebno izkaznico in če obstaja, kje in kako jo najhitreje dobiti.

Odgovor (23.07.2007)

Ne. Slovenski državljani lahko potujejo v Bosno in Hercegovino samo z veljavnim potnim listom.

ta odgovor mi je malo čudn glede na to da prej piše da se da z osebno izkaznico

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ko sem se jaz menila z žensko iz ČG, sem jo med drugim vprašala tudi to in mi je odgovorila, da potrebujeva potni list!

Zdej pa nevem kaj je res? :unsure:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ko sem se jaz menila z žensko iz ČG, sem jo med drugim vprašala tudi to in mi je odgovorila, da potrebujeva potni list!

Zdej pa nevem kaj je res? :unsure:

zaj sn ravno vido da za bosno velja nek novi sporazum od 19.2 08 da se da kao z izkaznico....bom pa ju3 poklical za vsak slučaj, ampak če se da v bosno se tut pomoje v črno goro da prit z osebno

Popravljeno . Popravil chunga
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V Črno Goro potuješ samo z veljavnim potnim listom ,v BIH pa isto edino kar moraš imeti je zelena karta za motor ali Avto. Pri prehodu Neum ti sploh ne komplicirajo.

V Črni gori je zelo dobra plaža tudi KRALJIČINA plaža nahaja se malo pred SUTOMORU in je dostopna samo z čolni.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

u mater kolega nima zelene karte, mormo pa obvezno it čez bosno, se da to zeleno karto naknadno kupit, tam ko maš pač zavoraovano vozilo, in kolko stane, ve kdo mogoče???

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pa dejte si enkrat nabavit pasuše, če mislite po svetu lutat, sej ste ko mejna deca :closedeyes:

osiguranje za Bosno lahko kupiš na meji, samo te pride za 3 dni cca 10 EUR

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pa dejte si enkrat nabavit pasuše, če mislite po svetu lutat, sej ste ko mejna deca :closedeyes:

zakaj pasuš za Bosno, če ga ne rabiš... :whistle: :naughty: bili 14 dni nazaj z osebno......... :unsure:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Za Bosno in ČG zadostuje osebna, preveril pred mesecem dni.

Rabis pa za Bosno in ČG zeleno karto. Na ČG meji sem jo moral vedno pokazat, za ČG pa bos moral placati se 10€ za eko takso.

Popravljeno . Popravil bica
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

V Črno Goro potuješ samo z veljavnim potnim listom ,v BIH pa isto edino kar moraš imeti je zelena karta za motor ali Avto. Pri prehodu Neum ti sploh ne komplicirajo.

V Črni gori je zelo dobra plaža tudi KRALJIČINA plaža nahaja se malo pred SUTOMORU in je dostopna samo z čolni.

prodajalna buč.

http://www.mnz.gov.si/index.php?id=4296

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Za Bosno in ČG zadostuje osebna, preveril pred mesecem dni.

Rabis pa za Bosno in ČG zeleno karto. Na ČG meji sem jo moral vedno pokazat, za ČG pa bos moral placati se 10€ za eko takso.

Motoristi eko takse ne plačajo. Ker nam jo niso hoteli računat na meji, smo mejnega policista vprašal, če nam ne bojo računali takse. Odgovor je bil: motorji ne plačajo takse. Nastane pa problem če takso pobirajo mal pred mejnim blokom. Tam pazite in je ne plačajte.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Motoristi eko takse ne plačajo. Ker nam jo niso hoteli računat na meji, smo mejnega policista vprašal, če nam ne bojo računali takse. Odgovor je bil: motorji ne plačajo takse. Nastane pa problem če takso pobirajo mal pred mejnim blokom. Tam pazite in je ne plačajte.

Mene so tako nafukali, pa ne sam mene takrat nas je blo na meji vec motoristov...

Prisli so fanticki ene 100 m pred prehodom in mi prodali nalepko, sam jaz sem takrat povprasal na meji pa so rekli, da je potrebna tudi za motor ( bil sem okrog 10.06.).

P.S. sem preveril... za motor je ni...ne placujte...

http://www.ecotax-montenegro.gov.me/

Popravljeno . Popravil bica
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pejd brez nje, pa boš polej napisal kako in kaj

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

sej mam pasuš samo sn komaj zaj opazo da mi je poteko odpravlamo pa se že v začetku drugega tedna...drugač pa ja zaj sn se pozanimal, od februarja letos velja nov dogovor med bosno in slovenijo da lahko naši državljani potujejo samo z osebno, tak da super...oni reveži da pridejo k nam pa rabijo kuj vizo hehe

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

• 2 tedne pozneje...

Pozna kdo kakšen lušten kamp v Črni gori?

Zanimata me Durmitor in predvsem obala.

Hvala in lep dan,

Matjaž

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hvala in lep dan,

Matjaž

Kampov ob morju v Črni gori je kar nekaj. Po pripovedovanju nič posebnega. Čekiraj par strani nazaj. Pod Durmitorjem (Žabljak) imaš privaten simpatičen kamp. Vendar ti svetujem, da si raje priskrbiš kakšno sobo, odvisno od vremena, (brez problema, domačini zelo prijazni in ustrežljivi) 10-15 EUR. :worship:

Zna bit tudi sredi poletja kdaj pa kdaj precej hladno. Žabljak je 1500m nad morjem.

Ne pozabi še spusta po Tari. Obvezno! :yea1: :OK:

Še nasvet. Izogibaj se Budve! Gužva! Oglej si Kotor in iz njega obvezno na Lovčen in v Cetinje.

Pozdrav izpod vinogradov!

Rocky B)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hvala in lep dan,

Matjaž

Leta 2003 smo se potepal po takrat še SCG. Prvo noč smo prespali pri mostu čez Taro. drugo noč pa smo dremal v kampu označenem na sliki. Zanimiv kamp pa še blizu Sv. Štefana. Drugače pa kot so ti svetovali že drugi.

post-7865-1217438019_thumb.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!