Popularna objava Snečer Objavljeno Oktober 11, 2020 Popularna objava Opozori Objavljeno Oktober 11, 2020 Leta 2013, ko sem začel kariero z Versaćem, sem se klatil po po Severnem Velebitu (Zavižan, Štirovača, Dabarski Kukovi) in preizkušal makadamske zmožnosti motorja. Že takrat sem "slišal" za hrib Panos, kjer je zapuščena exJNA baza (Radio Relejno Čvorište), vendar so bili podatki o cesti za gor "slabi", zato sem ogled dal na stran za kasnejše termine. Letos se je glede na razmere ponudila priložnost, da zadevo obiščem. Panos je sicer vrh na Južnem Velebitu, višina 1258m, baje je od tam eden najlepših razgledov na Jadran, torej je bil strateško pomemben. 1. dan Maribor-Novi Vinodolski (396km) Po AC do Dramelj, nato Sevnica, Trebnje, Dvor, Kočevje in v Osilnici na maloobmejni prehod. Na meji brez težav, dokumenti, vprašanje kam in pot dalje, v Ogulinu pozno kosilo in naprej proti opuščenemu smučišču Bjelasica. Dan je bil lep, dopoldne še malo megleno, sicer pa jesenska vožnja že zahtevo večjo previdnost zaradi vlage, listja, nizkega sonca itd. Sledil je še spust v Novi Vinodolski, odprl se je lep razgled na morje. oranžna županija Apartma sem rezerviral preko bookinga in dobil izjemno partijo, 2 nočitvi za 50 EUR v apartmanu 90m2, 3 spalnice, dve kopalnici, motor v garaži. https://www.booking.com/hotel/hr/katica-povile.sl.html Čistoča, opremljenost, ni da ni. večerni razgled iz apartmaja Zvečer pijača s kolegom motoristom, ki se je priključil in sem mu odstopil eno spalnico (on je doplačal za dve nočitvi 20 se nadaljuje markII, ID, sohen in 16 others 18 1
Popularna objava Snečer Objavljeno Oktober 11, 2020 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Oktober 11, 2020 2. dan Novi Vinodolski - Panos - Novi Vinodolski (296km). Zbujanje v lepo jutro, nato vožnja po Jadranki do Senja na zajtrk v Plodeine, ker dan bo dolg... Od Senja vožnja proti Karlobagu in nato vzpon na Baške Oštarije, spet izjemni razgledi. Nato vožnja v smeri Gospića (itak ne nazaj in v vasi Rizvanuša se nato začne pot na Panos. Na Panos je cirka 15km makadama, od tega 12km recimo zmernega, zadnji 3km na vrh pa so slabši, večji kamni, veje, se vidi, da je manj voženo. Ker je v sredo lepo zalivalo, sem pričakoval še blato, kar pa ni preveč prijetno s Mitas SportForce+. Kasneje se je pokazalo, da so malo še dodali gozdarji, ki so ponekod malo zrili cesto. Ampak, za običajnega motosvetovca je to krajši "sprehod". Profil ceste na vrh pokaže enakomeren naklon, lepo narejeno. (v prilogi sled .gpx poti) Plan je bil, da se zapelje do odcepa za vrh in potem od tam lep sprehod po naravi, kjer kraljujejo medvedje in modrasi (nisva jih srečala). Priporočam, da si vzamete čas in uživate v naravi, torej poleg kaj za preobut in preoblečt). V dolini je sicer adrenalinski park, kjer se da najeti tudi ATV itd. https://camp-rizvancity.com/activities/ Tudi s kakšnim (e)kolesom bi bilo zanimivo, veliko je poti, tudi pešpoti (markirano). Cesto sem posnel (del), za boljšo predstavo, lepo lagano 1. ali morda 2. na štandgas, da se ohrani material in prepreči kakšen poljub. Pri spustu me je 1x skoraj snelo v neki blatni luknji sicer ok. bom vsaj vedel, zakaj bo pucanje na zadnji fotki odcep oziroma priključek ceste iz vasi Brušane, ki je slabša, ampak za "enduriče" večji užitek. Prvotni plan sva malo preskočilo in se zapeljala tudi po slabšem delu proti vrhu ter motorje parkirala ne lepem placu. Sledila je priprava opreme in sprehod proti vrhu. Okoli 1500m hoje, dok poješ jabolko si tam. Lahko bi se komot zapeljala do konca, ker se cesta celo izboljša. po par 100m pričaka opozorilna tabla, da se vtopa v "vojaško" območje oziroma se da sklepati iz napisa. Tabla je primerna tarča za izživljanje lovcev in turistov. cesta se nato odpre in v daljavi se že vidi hrib in stebri žičnate ograje. Na tej jasi si izletniki kurijo in prenočujejo, je v zavetrju, še klopco so si naredili. nato pa vedne lepše in kar nekaj opozoril glede nevarnosti, da je minirano. na zvonec ni nihče reagiral, zato smo si postregli ... track-waypoints Rizvanuša-Panos.gpx maxiscooter, Schvarc, markII in 13 others 13 3
Popularna objava Snečer Objavljeno Oktober 11, 2020 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Oktober 11, 2020 Mimo kapije, kjer je nekdo označil pripadnost neki drugi državi objekt že na prvi pogled klasika, devastirano, propadlo, ne vejo, kaj bi s tem... tu bi bila krasna planinska koča s posebno ponudbo razgledi so res fantastični, tako da drži, da gre za enega najlepših razgledov na Jadran. na samem špicu opazovalnica, ki je z lestvijo povezana s hribom, tako da lahko prideš tudi od spodaj (najbrž pozimi drugače niti ni možno) razgled prva liga, lepo se vidi Paški most itd. totalna kontrola tule so te za kazen postavili, da te je veter shladil pred vstopom v objekt se je preverila okolica pa tudi, da vidimo kako bi danes moderna vojska opravila s tem kompleksom Mavti, RobiRoberto, mladench in 15 others 15 3
Popularna objava Snečer Objavljeno Oktober 11, 2020 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Oktober 11, 2020 še ena opazovalnica zanimivo je, da so tudi za pese imeli utice (betonske) pasja hiška, levo zadaj sam objekt nič posebnega, a na skrajni desni strani je vhod v bunker, podzemni (podhribni) del kompleksa, kjer je vse razturano. stranski vhod/izhod iz objekta na S stran hriba globje v rovih so štenge oziroma je bunker v več nivojih, v najvišji etaži je potem lestev na opazovalnico, nisem plezal ker sem jo pogledal od zgoraj. Joker, Quest, n_majk in 15 others 15 3
Popularna objava Snečer Objavljeno Oktober 11, 2020 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Oktober 11, 2020 še nekaj fotografij notranjosti "planinske" hišice, devastirano do onemoglosti, poleg moči narave, no na WC lahko še vedno greš (kjerkoli) tale vhod na desni je vhod v goro to bo kak zbiralnik vode in zračnik in nato se je bilo potrebno posloviti, vsak sestop je vedno bolj nevaren kot vzpon izibajker, tomaz69, avtomoto in 15 others 15 3
Popularna objava Snečer Objavljeno Oktober 11, 2020 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Oktober 11, 2020 ko prideš skoraj v dolino, še cirka 3km je falilo pa ti cesto zapre gozdar, ki je prevrnil na serpentini prikolico. K sreči je bilo toliko prostora, da se je dalo priti mimo. Fotka je iz spodnje strani. So pa kmalu prišli na pomoč še z enim nakladačem, ki je vozil gor vzvratno kapo dol preživel brez posebnosti, brez Mitas ne bi bilo zabavno, oba sva imela Mitas. tu še pred vzponom, Terra Force. n_majk, IF7, izibajker in 14 others 14 3
Popularna objava Snečer Objavljeno Oktober 11, 2020 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Oktober 11, 2020 Spust proti Jadranki, kjer sem lahko malo "očistil" gumo, a ne preveč, ker sem ugotovil, da ne smem tankat v napačni županiji. izjemni razgledi Po 355km od tankanja se mi pokazala lučka oziroma napis "fuel", kar je pomenilo še 3.75 litra rezerve, k sreči se je posvetilo šele par km pred pravo tankštelo Na črpalki so povedali za dober lokal in padla je še večerja. https://www.pizzeria-nava.hr/hr/pizzeria-nava/ Po večerji pa sta se v apartmaju pridružila še dva modela, ki pa sta seveda spala v otroški sobi. omenjena sta za eno nočitev plačala 10 eur po glavi Mavti, DAMI34, Luka66 in 12 others 14 1
Popularna objava Snečer Objavljeno Oktober 11, 2020 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Oktober 11, 2020 3. dan Novi Vinodolski-Delnice-Petrina-Metlika-Sevnica-projektil Mb (329km) jutranje zlaganje, letos sem prvič vzel poleg stranske kufre in zadnjič gotovo je nato giro do Slovenije: 1x Kawasaki 3x Honda na meji ustna komunikacija samo s pastirjem in znak za štart za vse ostale. afnanje ob Kolpi, nato vožnja proti Vinici (res slikovita cesta) in naprej proti Metliki, kjer smo si ogledali muzej na prostem avtomoto, DAMI34, markII in 12 others 14 1
Popularna objava Snečer Objavljeno Oktober 11, 2020 Avtor Popularna objava Opozori Objavljeno Oktober 11, 2020 Nek povzetek izleta: 80% ekipe iz Dolomiti 2010 Ogled Panosa priporočam, ok, cesta gor ni za vsakogar, narava, razgledi pa so dejansko 1A. b-sprint, Quest, amateur in 22 others 24 1
izibajker Objavljeno Oktober 15, 2020 Opozori Objavljeno Oktober 15, 2020 Ob 11. 10. 2020 ob 17:04, Snečer pravi: objekt že na prvi pogled klasika, devastirano, propadlo, ne vejo, kaj bi s tem... tu bi bila krasna planinska koča s posebno ponudbo Eh, pa saj ne morejo vseh teh objektov obnavljat. Je nesmiselno in neoptimalno. Samo na Velebitu imajo 9 planinskih koč, tule je prispevek o najvišje ležeči: https://www.youtube.com/watch?v=xb7JHJlk7aw Če se boš odločil "zbirat in markirat" ex-vojaške objekte v Hr, ki bi bili potencialno zanimivi za navdušence "vojnega turizma", tule sta še dve, ki sem jih slučajno našel, ko smo letovali v tistih krajih. Ena je v bližini plaže Barbariga blizu istrskega kraja Bale, druga pa na otoku Unije. Pa seveda v Puli je kar nekaj tega, vse to je še iz K&K obdobja...
Snečer Objavljeno Oktober 15, 2020 Avtor Opozori Objavljeno Oktober 15, 2020 pred 1 uro, izibajker pravi: Eh, pa saj ne morejo vseh teh objektov obnavljat. Je nesmiselno in neoptimalno. Samo na Velebitu imajo 9 planinskih koč, tule je prispevek o najvišje ležeči: https://www.youtube.com/watch?v=xb7JHJlk7aw Če se boš odločil "zbirat in markirat" ex-vojaške objekte v Hr, ki bi bili potencialno zanimivi za navdušence "vojnega turizma", tule sta še dve, ki sem jih slučajno našel, ko smo letovali v tistih krajih. Ena je v bližini plaže Barbariga blizu istrskega kraja Bale, druga pa na otoku Unije. Pa seveda v Puli je kar nekaj tega, vse to je še iz K&K obdobja... Tale je res nekaj posebnega, izjemna točna, tako strateška, kot pohodniška, imajo veliko tekmovanj tu gor v raznih tekih ipd. Pravijo, da je najlepši razgled na Jadran. Markiram takšne objekte, po tem, ko jih obiščem oz prej, da jih najdem wilier in n_majk 2
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se