Skoči na vsebino

Izpit A kategorija (neomejeno, omejeno...)

classic

Priporočene objave

Po dolgem oklevanju sem se tut jest spravil delat izpit :headbang:

Naredil komplet vse v 2. tednih,vozil 1.5 ure (ostalo smo prešvercali :rolleyes: ) in vse skup me je prišlo cca 450 eur.

S takimi pa se je vredno pohvalit .....no ja v glavnem da so € ...jebe...vse ostalo :slap:

in čemu se pol čudit, da je taka štala na naših cestah :BUA:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

danes sem uspešno naredil izpit za A neomejeno.

izpitna vožnja je bila 10. ura; prej nisem bil nikoli na motorju...

vse je šlo gladko, brez problema in napak!

naj se tu javno zahvalim inštruktorjema mateju (poligon) in urošu (cesta), oba pri avtošoli brulc v ljubljani, ki sta me s svojo strokovnostjo in mirnostjo uspešno pripeljala do izpita.

njun odnos je res vzoren in profesionalen!!!

torej, motoristi, imejmo se lepo in srečno!!!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ojla,

tole bi bilo mogoče zanimivo za vse motoriste. Nd ljubi se mi brat vseh postov...no se bom pa mal ponavlala, bolš to kot pa ne vedt.

S 1. 9. 2008 so predvideni novi obrazci vozniškega dovoljenja in takrat bodo v veljavo stopile tudi določbe ZVCP-1E, kar pomeni, da bodo napredovanja znotraj kategorije A bolj komplicirana.

Torej z dnem, ko se bodo začele izdajati nove vozniške, bo znotraj kategorije A potekalo takole:

Vozniško dovoljenje se bo izdalo za:

Kategorijo A1 (do 125 ccm in 11kWin 0,1 kW/kg) se bo lahko izdala pri 16 letih - sprememba je le pri razmerju kW/kg

Kategorijo A2 (do 35 kW in 0,2 kW/kg - malo močnejši pa so) se bo lahko izdala pri 18 letih, če opraviš izpit za to kategorijo. Če že imaš A1 najmanj 2 leti moraš opraviti preizkus vožnje in moraš imeti veljavno zdravniško spričevalo.

Kategorijo A brez omejitev se bo lahko izdala pri 20 letih, če že imaš kategorijo A2 najmanj 2 leti, opraviš preizkus vožnje in imaš veljavno zdravniško spričevalo. Kategorijo A brez omejitev lahko dobiš tudi, če opravič vozniški izpit za kategorijo A brez omejitev, vendar moraš biti star 24 let.

Torej, vsi, ki po starem izpolnjujete pogoje za izdajo vozniškega dovoljenja za kategorijo A brez omejitev ali A z višjo omejitvijo, se čimprej zglasite na upravni enoti in zamenjajte vozniško dovoljenje. Ob uveljavitvi novih obrazcev, po starem ne bo več možno.

Še bolj bo nerodno za tiste, ki ste v fazi opravljanja vozniškega izpita, zato pohitite in pri izpitni komisiji zaprosite za prednostno obravnavo, da boste dobili pravice še po starem, sicer se vam lahko obetajo zapleti.

Pa še to - zdravniško spričevalo velja 3 leta in najprej preglejte doma ali pa povprašajte na upravni enoti, če le ta še velja.

čau

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa smo mislili da slabše nebo moglo bit :evilgrin:

debili, ni kaj :alien1:

lahko pa glejamo na to tudi pozitivno (za 125cc). 

se greš napopat do ene 130 kil pa greš delat izpit :naughty:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Bi imel eno vprašanje in sicer: odpravljam se delati izpit za 125 ccm. Kako je z delanje le-tega s svojim motorjem?

Kak naj bi motor biu imajo kaka merila ?

Hvala lepa za pomoč.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Bi imel eno vprašanje in sicer: odpravljam se delati izpit za 125 ccm. Kako je z delanje le-tega s svojim motorjem?

Kak naj bi motor biu imajo kaka merila ?

Hvala lepa za pomoč.

Jaz sem hotel delat za neomejeno z svojim motorjem, pa mi je instruktorica svetovala, da naj rajsi delam z njihovem, ker bi moral nekaj dodatno zavarovat motor in podobne stvari,

tako da sem se odlocil da bom delal kar z njihovim in moram priznat da res ne vem ce bi blo pametno da bi delal z svojim, ker sem njihovega 1x polozil, poleg tega pa imajo oni ustrezne motorje.

Ne vem ce bi js lahko z svojim zvozil osmico na poligonu (dalec od tega), pa se marsikje se je njihov bolse izkazal.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ojla,

tole bi bilo mogoče zanimivo za vse motoriste. Nd ljubi se mi brat vseh postov...no se bom pa mal ponavlala, bolš to kot pa ne vedt.

S 1. 9. 2008 so predvideni novi obrazci vozniškega dovoljenja in takrat bodo v veljavo stopile tudi določbe ZVCP-1E, kar pomeni, da bodo napredovanja znotraj kategorije A bolj komplicirana.

Torej z dnem, ko se bodo začele izdajati nove vozniške, bo znotraj kategorije A potekalo takole:

Vozniško dovoljenje se bo izdalo za:

Kategorijo A1 (do 125 ccm in 11kWin 0,1 kW/kg) se bo lahko izdala pri 16 letih - sprememba je le pri razmerju kW/kg

Kategorijo A2 (do 35 kW in 0,2 kW/kg - malo močnejši pa so) se bo lahko izdala pri 18 letih, če opraviš izpit za to kategorijo. Če že imaš A1 najmanj 2 leti moraš opraviti preizkus vožnje in moraš imeti veljavno zdravniško spričevalo.

Kategorijo A brez omejitev se bo lahko izdala pri 20 letih, če že imaš kategorijo A2 najmanj 2 leti, opraviš preizkus vožnje in imaš veljavno zdravniško spričevalo. Kategorijo A brez omejitev lahko dobiš tudi, če opravič vozniški izpit za kategorijo A brez omejitev, vendar moraš biti star 24 let.

Torej, vsi, ki po starem izpolnjujete pogoje za izdajo vozniškega dovoljenja za kategorijo A brez omejitev ali A z višjo omejitvijo, se čimprej zglasite na upravni enoti in zamenjajte vozniško dovoljenje. Ob uveljavitvi novih obrazcev, po starem ne bo več možno.

Še bolj bo nerodno za tiste, ki ste v fazi opravljanja vozniškega izpita, zato pohitite in pri izpitni komisiji zaprosite za prednostno obravnavo, da boste dobili pravice še po starem, sicer se vam lahko obetajo zapleti.

Pa še to - zdravniško spričevalo velja 3 leta in najprej preglejte doma ali pa povprašajte na upravni enoti, če le ta še velja.

čau

zdravniško spričevalo velja 2 leti!

nekaj mi pa ni jasno - stara sem 20, naredila izpit za A - omejeno .. naslednje leto bi bila 21 in bi dobila za A neomejeno. TOREJ BOM ZDAJ ČAKALA ŠE 4 LETA AL KAJ?????

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Jaz sem hotel delat za neomejeno z svojim motorjem, pa mi je instruktorica svetovala, da naj rajsi delam z njihovem, ker bi moral nekaj dodatno zavarovat motor in podobne stvari,

tako da sem se odlocil da bom delal kar z njihovim in moram priznat da res ne vem ce bi blo pametno da bi delal z svojim, ker sem njihovega 1x polozil, poleg tega pa imajo oni ustrezne motorje.

Ne vem ce bi js lahko z svojim zvozil osmico na poligonu (dalec od tega), pa se marsikje se je njihov bolse izkazal.

A tako? Hvala za odgovor, bi te pa vprašal še eno zadevo, če dovoliš in sicer: svoj motor imam sicer malo večji skuter, kateri ima avtomatski menjalnik, kako je s tem?

Je to dovoljeno, saj nisem zasledil, da bi bilo kje zavedeno drugače!?

Hvala lepa za dodaten odgovor.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Če boš delu izpit na motorju z avtomatskim menjalnikom, boš mel v izpitu opombo da lahk voziš samo motorje z avtomatskim menjalnikom (vsaj mislim da je tako kot pri avtih). Bolje delat izpit z nožnim menjalnikom, pol pa lahk furaš kar hočeš ko maš enkrat izpit. Pa še kasko mislim da moraš imet zavarovan svoj motor. Naj me kdo popravi, če sem kaj narobe napisu. Pa srečno vožnjo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Če boš delu izpit na motorju z avtomatskim menjalnikom, boš mel v izpitu opombo da lahk voziš samo motorje z avtomatskim menjalnikom (vsaj mislim da je tako kot pri avtih). Bolje delat izpit z nožnim menjalnikom, pol pa lahk furaš kar hočeš ko maš enkrat izpit. Pa še kasko mislim da moraš imet zavarovan svoj motor. Naj me kdo popravi, če sem kaj narobe napisu. Pa srečno vožnjo.

Hvala lepa, bom imel v mislih...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

nekaj mi pa ni jasno - stara sem 20, naredila izpit za A - omejeno .. naslednje leto bi bila 21 in bi dobila za A neomejeno. TOREJ BOM ZDAJ ČAKALA ŠE 4 LETA AL KAJ?????

neee :) kokr sm se jst z enim pogovarjala velja za nas še tastar zakon :D torej pri 21 :)

upam no da je to res, k jst tud ne mislm čakat do 24. :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ma kdo republiške,oziroma ta glavne pole? :evilgrin:

Popravljeno . Popravil halls
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ciao! B)

Torej, Sharona05 in helenca46, ker začne zakon veljati šele konec naslednjega leta, gre do takrat vse po starem. Upam, da imata rojstni dan pred tistim kritičnim datumom, ko se zamenja obstoječi zakon z novim :naughty:

Za točn datum pa si mal nazaj poglejta, že piše :P

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ciao! B)

Torej, Sharona05 in helenca46, ker začne zakon veljati šele konec naslednjega leta, gre do takrat vse po starem. Upam, da imata rojstni dan pred tistim kritičnim datumom, ko se zamenja obstoječi zakon z novim :naughty:

Za točn datum pa si mal nazaj poglejta, že piše :P

jah sam jst mam še kr nek do 21 leta :trance_33_sleep: sam tko je en prou policaja poklicu pa prašu tk da za nas ki smo do zdej nardil izpit naj bi veljel še str zakon upam no da je tko :D

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

jah sam jst mam še kr nek do 21 leta :trance_33_sleep: sam tko je en prou policaja poklicu pa prašu tk da za nas ki smo do zdej nardil izpit naj bi veljel še str zakon upam no da je tko :D

mislim, da zate velja zakon ki je veljal ko si delala ispit. Ti si nardila izpit pred 1 letom torej velja zakon od takrat, ker si ti po tistem zakonu voznica začetnica. Ne me pa jemat za besedo, to je le moje mnenje, za sigurno se pozanimaj.

Gede opravljanja izpita s svojim motorjem, pa vam povem, da se vam ne splača... Motor ne sme biti starejši od mislim da 5 let, to nisem 100%, mora pa bit kasko zavarovan, ne sme miniti več kot 6 mesecev od zadnjega tehničnega pregleda (tudi če je motor nov mora imet narejen tehnični in od njega ne sme miniti več kot 6 mesecev kljub temu, da novim motorjem ni treba na tehnični 3 leta). Poleg vsega naštetega pa mora kandidat, ki želi uporabljati svoj motor skleniti s to avto šolo še podjemno pogodbo al kako se ji reče, kjer piše, da ti motor dajaš avtošoli v uporabo... Skratka za tistih par ur (10-15) se res ne izplača. Če pa kdo hoče res prišparat naj pride delat izpit na primorsko, reklame nebom delal tko da avtošole nebom omenjal, povem pa da tko ko berem in poslušam druge izjave vidim, da v Kopru nardijo izpit bistveno ceneje in z bistveno manj zvoženimi urami kot v kakšni Ljubljani ali Mariboru. Manj ur po nižji ceni = dosti ceneje. :naughty: :OK: :grim :kva2: :D :worship:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Varjomat menjalnik in avtomatski menjalnik??? Razlika?

Pozna kdo razliko med tema dvema?

Prednosti in pomanjljivosti varjomata?

Hvala

:topic: :topic: Varjomat je brezstopenjski menjalnik kar pomeni da nima več brzin. Če te zanima kako stvar deluje podrobneje si poglej na internetu. Avtomatski menjalnik pa je najlažje razumeti pri Tomosovem avtomatiku. Sklopka ima 2 vrsti lamel. Med lamelami so fedrčki. Ko doseže gred dovolj velike ovbrate se sklopka zaradi centrifugalne sile razširi in prime ob šalco. Druga brzina deluje na istem principu le da ima fedrčke trše od prve. Imaš pa menjalnikov predvsem pri avtih več vrst od klasičnih do zapletenih robotiziranih.

Aja, prednosti varjomata so predvsem pomanjkljivosti avtomatskega in to so vmesne prestave. Recimo se zapelješ s tomosovim avtomatikom v klanec pa prestavi v drugo ki pa v klanec ne povleče. Skuter teh težav nima, ker nima prestav. Mislim, da je to največja prednost tega "menjalnika". Za kej več pa Internet ali kakšen strokovnjak s tega področja. Mimogrede, sm omal OffTopic... :topic: :topic:

Popravljeno . Popravil Stasky
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

neee :) kokr sm se jst z enim pogovarjala velja za nas še tastar zakon :D torej pri 21 :)

upam no da je to res, k jst tud ne mislm čakat do 24. :)

za nobenga ne velja star zakon, ko začne veljat nov!! - če pa že, pa je to izrecno napisano v prehodnih določbah

če si stara 20 let verjetno nisi delala vozniškega izpita za A brez omejitev, ampak z omejitvijo 25 kW in 0.16 kW/kg.

No če si slučajno delala A brez omejitev, potem to jasno piše na potrdilu - če to piše na potrdilu o opravljenem vozniškem izpitu, potem boš dobila A brez omejitev pri 21. letih. Če pa se bodo prej pričele uporabljati nove določbe (bo novo VD) potem pa boš lahko dobila A brez omejitev takoj (ker si že stara 20 let), le da boš morala predložit novo zdravniško spričevalo, če staro ne velja več - preveri - ZDR. SPRIČ. VELJA 3 LETA.

No in če si delala vozniški izpit z omejitvijo, potem dobiš A brez omejitve, ko boš imela 2 leti A z omejitvijo, boš opravila preizkus vožnje in imela veljavno zdr. spričevalo.

Upaš lahko le.... da se bo zadeva z razpisom in izbiro izdelovalca vozniškega dovoljenja zavlekla in se bo z izdajo pričelo naslednje leto.

Passo ni res, da te določbe pričnejo vejlati naslednje leto ... v prehodnih določbah piše da se pričnejo uporabljati najkasneje do 1.10.09 - če pa bodo nove vozniške prej, pa takrat, ker je vezano na ta dogodek.

lp

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Če je punca delala za A do 25kW ji to preteče po 2 letih oz. dopolnjenem 21. letu. Takrat gre z zdravniškim na upravno enoto, kjer ji izdajo novo vozniško brez nobenega opravljanja praktičnega dela. To da moraš opravljat praktični del velja samo, če si ti pri 20 naredil za A do 25kW pa hočeš pri 21 dobit neomejeno (ker ni preteklo 2 leti) in moraš opravljati praktični del, če izpolnjuješ oba pogoja pa ne.

Druga stvar, če nekdo naredi za A neomejeno naredi za A neomejeno in mu ni treba čakat prav nič, da preteče kaj...

In tretja stvar, zdravniški, vsaj do pred kratkim, je veljal dve leti razen če so pred kratkim kej novga sprejeli v kar dvomim.

Aja, še četrta stvar, če je punca delala izpit pred 1 letom mislim da zanjo velja zakon ki je bil v veljavi ko je punca opravljala vozniški izpit in ne to kar prejmejo danes. Js nimam še 24 let pa če sprejmejo ta zakon meni vozniške ne bodo vzeli...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:topic: :topic: Varjomat je brezstopenjski menjalnik kar pomeni da nima več brzin. Če te zanima kako stvar deluje podrobneje si poglej na internetu. Avtomatski menjalnik pa je najlažje razumeti pri Tomosovem avtomatiku. Sklopka ima 2 vrsti lamel. Med lamelami so fedrčki. Ko doseže gred dovolj velike ovbrate se sklopka zaradi centrifugalne sile razširi in prime ob šalco. Druga brzina deluje na istem principu le da ima fedrčke trše od prve. Imaš pa menjalnikov predvsem pri avtih več vrst od klasičnih do zapletenih robotiziranih.

Aja, prednosti varjomata so predvsem pomanjkljivosti avtomatskega in to so vmesne prestave. Recimo se zapelješ s tomosovim avtomatikom v klanec pa prestavi v drugo ki pa v klanec ne povleče. Skuter teh težav nima, ker nima prestav. Mislim, da je to največja prednost tega "menjalnika". Za kej več pa Internet ali kakšen strokovnjak s tega področja. Mimogrede, sm omal OffTopic... :topic: :topic:

Hvala lepa, si mi bil v ogromno pomoč.

Zahvaljujem.

Srečno

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Če je punca delala za A do 25kW ji to preteče po 2 letih oz. dopolnjenem 21. letu. Takrat gre z zdravniškim na upravno enoto, kjer ji izdajo novo vozniško brez nobenega opravljanja praktičnega dela. To da moraš opravljat praktični del velja samo, če si ti pri 20 naredil za A do 25kW pa hočeš pri 21 dobit neomejeno (ker ni preteklo 2 leti) in moraš opravljati praktični del, če izpolnjuješ oba pogoja pa ne.

Druga stvar, če nekdo naredi za A neomejeno naredi za A neomejeno in mu ni treba čakat prav nič, da preteče kaj...

In tretja stvar, zdravniški, vsaj do pred kratkim, je veljal dve leti razen če so pred kratkim kej novga sprejeli v kar dvomim.

Aja, še četrta stvar, če je punca delala izpit pred 1 letom mislim da zanjo velja zakon ki je bil v veljavi ko je punca opravljala vozniški izpit in ne to kar prejmejo danes. Js nimam še 24 let pa če sprejmejo ta zakon meni vozniške ne bodo vzeli...

noben ti ne bo nič vzel, ampak sprememba ZVCP-1e pa določa nove pogoje in jaz sem vam samo sporočila kaj se obeta, da bi pravočano zamenjali VD tisti, ki še po starem izpolnjujejo pogoje, da ne bi padli pod vpliv sprememb.

Veliko je takih, ki že sedaj izpolnjujejo pogoje za čisto A po veljavnih prehodih, pa zaradi malomarnosti niso zbrisali opomb oz. omejitev.

lp

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

trisha, ta podatek mi je pa falil...my bad. :blush:

Pa mi je hkrati vroč ratal ... kr mam šele marca naslednje leto 21. rojstni dan.

In sm se ful obešu na to, da bo šele konec leta ... joj ... :fredy:

A se lahk kdo pritoži na izbiro izvajalca za izdelavo novih vozniških dovoljenj? :lol1:

Pridobimo še nekaj let :lol1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

noben ti ne bo nič vzel, ampak sprememba ZVCP-1e pa določa nove pogoje in jaz sem vam samo sporočila kaj se obeta, da bi pravočano zamenjali VD tisti, ki še po starem izpolnjujejo pogoje, da ne bi padli pod vpliv sprememb.

Veliko je takih, ki že sedaj izpolnjujejo pogoje za čisto A po veljavnih prehodih, pa zaradi malomarnosti niso zbrisali opomb oz. omejitev.

lp

Hotu sem reč, da če danes, ki velja sedanji zakon, js naredim (pri 19ih) izpit za A do 25kW in drugo leto sprejmejo zakon, da se dela A neomejeno šele pri 24ih se mene po mojem to ne tiče. Jaz sem naredil po starem zakonu in se mi po dveh letih (torej pri 21ih) omejitev izbriše kljub spremembam, ki so prišle kasneje. Zdej pa bi se blo treba pozanimat nekje uradno, če si js to prav razlagam, ker tako mi je bilo obrazložljeno. Sicer ne bom garantiral, da nebo kdo zaradi mene ostal z omejitvijo, se pa splača nekje uradno pozanimat.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

:whistle: :rolleyes:

a men ne zaupaš:))....a mislš, da ni uradno :)) ...

če si naredu A do 25 kW in imaš to vpisano v VD, in če do pričetka izdaje novih obrazcev VD (polikarbonatnih kartic) ne boš star 21 let, boš imel to vpisano v VD toliko časa, dokler ne boš imel to A z omejitvijo 2 leti in ne boš opravil preizkusa vožnje za čisto A.

tudi pri 24 letih ne boš pridobil A brez omejitve avtomatsko, če ne boš opravil preizkusa vožnje - hočem vam povedat, da s starostjo ne bo več avtomatskega pridobivanja višje kategorije A.

Popravljeno . Popravil trisha
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja to mi je jasno, da nebo več avtomatsko. Sam glede teh, ki so opravli za 25kW pa mi ni jasno ali potem če do sprejetja novega zakona ne mini 2 leti odkar so nardili izpit oz. ne dopolnijo 21 leta, ali bodo pol tudi oni mogli čakat po novem pol do 24 leta? (Torej skupaj 5 let)?

(A je uradno? Pol pa ti verjamem :whistle: )

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!