Skoči na vsebino

Plastika, kevlar, karbon in druge smolnate stvari

Priporočene objave

Objavljeno

Aha, no zdej saj vem. Drgač pa hvala, ane. :worship:

• 4 tedne pozneje...
Objavljeno

kje bi lahko dobil alu izolacijsko platno, ki ščiti plastike pred toploto agregata oziroma kako bi se temu sploh reklo?

Objavljeno

Aprilija ma to po tanku pa plastikah, mogoče lahko pri njih vprašaš na avto comercu, pa si potem prilagodiš za svoje potrebe.

Objavljeno

a kdo izdeluje poliestre z izrezom za original luči, če bi prosil za tel. :)

Objavljeno
a kdo izdeluje poliestre z izrezom za original luči, če bi prosil za tel. :)

Ponavad morš to sam naredit + nosilce za luči ;)

Objavljeno
kje bi lahko dobil alu izolacijsko platno, ki ščiti plastike pred toploto agregata oziroma kako bi se temu sploh reklo?

Za platno še nism slišal, obstaja pa folija - samolepilan. Če maš kako sliko tega platna se priporočam (da vsaj vidim, kako zgleda) :)

Objavljeno
Za platno še nism slišal, obstaja pa folija - samolepilan. Če maš kako sliko tega platna se priporočam (da vsaj vidim, kako zgleda) :)

slike nimam, je pa namesto pene pod foljo steklena tkanina (ne gori). uporabljajo jo pa v letalstvu za izolacijo toplih delov.

Objavljeno
Se je dal dobit še bol ugodno :)

Moje so pa lepše :naughty:

Če še najdeš kje pocen tist mankajoč del, kr naroč dva para.

Objavljeno

Jeba bo k niso tko pocen :)

A kdo ve kje bi se dalo kupit kak pokrov za tank, al pa na kakšen način bi se ga dalo zaščiti v primeru padca?

Objavljeno
A kdo ve kje bi se dalo kupit kak pokrov za tank, al pa na kakšen način bi se ga dalo zaščiti v primeru padca?

pomoje najbolje, da kupiš kar cev rezervar s kakšno buško in ga poštimaš ali pa tudi ne, ter ga namontiraš dan prej preden greš na pisto, ker verjetno je za menjavo minimalno dela.

Objavljeno

me zanima če imate kakšno alternativo za karbonske zaščite okvirja..

te stanejo namreč cca 120€..

razmišljal sem o gibljivi plastiki da bi jo z oboijestranskim tape-om zalepil gor..

še kakšna ideja?

lp

Objavljeno

zakaj se pa ne bi šel DIY (do it yourself) variante, del ki ga misliš zaščitit najprej pokriješ z alu folijo, nato na folijo naneseš poliestrsko tkanino in smolo, daš recimo 5 plasti, počakaš da se posuši, kitaš, šmirglaš, šprickit, barva, lak......to je to, potem pa z silikonom ali čim podobnim vse prilimaš gor

Objavljeno

sem že razmišljal o tem, pa tega še nisem delal.. tudi postopka nisem/ne poznal..

sem gledal da na netu en prodaja samo vlakna karbonska pa sem tud razmišljal da bi sam

naredil ampak kot rečeno.. nisem poznal postopka zato sem vprašal za alternativo.

a mi lahko svetujete glede karbona.. kako se dela, kakšni so postopki, kje se najbolj splača material nabavit

in kaj vse rabiš?

prosim, lp

Objavljeno

E kle se pa jest spoznam :naughty:

Sam bi raje uporabil epoxi smolo kot poliester. A ker bo zadeva izpostavljena soncu bo potrebno vse skupaj vršt v eno peč ali pa kupit epoxi smolo za visoke temperature (črn karbon zelo privlači žarke) ko bi vse skupaj pobrusil bi bilo potrebno prelakirat z Polivertanskim lakom ki je zaščiten proti UVžarki. Če te zaščite ni se lahko zgodi, da postane vse skupaj mehko in obarvano v nekakšno mlečno belo(zaradi UVžarkov)

Kaj potrebuješ:

-Okoli 25-45gramski karbon. Težji so cenejši a jih je težko lamilerati ker so "zelo grobo" stkani skupaj, če lahko temu tako rečem. Potreboval boš okoli 3-5 slojev,če hočeš fullcarbon. Lahko pa provizeraš z grobo stekleno tkanino in čez njo zlamileraš eno plast karbona_ta varjanta je cenejša in dosežeš željen učinek(če se greš motoGP technik to odpade)

-Epoxi smola in trdilec (za visoke temperature)

-Latex rokavice

-Papirnate brisačke za popivnati odvečni epoxi (razmerje teže materjala proti epoxiju naj bi bilo 1:1)

Kako?

Imaš 2 varjanti.

1.

Z pomočjo negativnega kalupa.

Okvir zaščitiš z ločilno pasto Formula5, premažeš z epoxijom (in tkanino prav tako) in začneš nanašati gor sloje tkanin. Od tanjše do debelejše. Na tak način lahko z istim kalupom "štancaš" odlitke katere lahko prodajaš drugim. A je toliko predpriprav in materjala za sam kalup, da je vprašanje če si ti to splača. :unsure: Ko še ti kalup posuši, ga odstraniš od pramodela(v tvojem primeru okvir). Notranjost kalupa spoliraš na visoki sijaj. Nanj naneseš ločilno pasto in ponavljaš postopek opisan prej le da uporabljaš carbon od finega do težjega. Posušiš, pobrusiš, zlakiraš, brusiš, lakiraš, brusiš,poleraš in nalepiš z dvostranskim Tesa trakom na okvir :whistle:

2.

Cenejša varjanta.

Okvir polepiš z maskirnim trakom :blink: Začneš nanašat od tježjega do finega sloja tkanine. Če bi vse skupaj lahko dal v vakumsko vrečo bi bilo popolno :eek: A tega predvidevam, da nimaš. Scena je taka, da moraš odvečni epoxi izcedit iz laminacije. To storiš z prešanjem laminata, a je okvir nepravilnih oblik tako, da bo to problem :slap: . Lahko čez use zateguješ(navijaš) salotejp okoli 2cm širine in ga naviješ malo pred laminacijo in potem navijaš naprej. Kot bi na tenis loparju zamenjal grip :lol: če razumeš. Na tak način sem popravil bratovo vez za snowboard. Zunanji sloj ni ravno lep(zarad ovijanja salotejpa) a je vez trša kot pa katera koli iz trgovine O:-)

Preden se spraviš kaj podobnega delat ti priporočam malo vaje z lamileranjem :grim Kakšen podstavek za telefon si naredi ali nekaj takega...samo, da dobiš občutek. Ker ko se 1x epoxi prične trdit sredi laminacije si ga gladko naje*al :P

Za povezave ti priporočam modelarski forum, kjer ti bomo znali pomagati in svetovati .) Če si odpreš temo, jih bo veliko zanimalo kaj boš delal in tako ti bodo znali samo po slikah priporočati to ali ono. Nekateri na tem forumu služijo denar z lameliranjem carbona za kovčke inštrumentov in tako naprej...

Odličen naslov: http://forum.modelarji.com/

:OK: Modelarstvo je tabol

Objavljeno (popravljeno)

hvala za odgovor.. ampak še mi ni povsem jasno zato še imam par (pod)vprašanj..

zanima me predvsem 2 varijanta - cenejša ker bom delal samo za sebe.

1. okvir polepim z maskirnim trakom

2. začnem nanašati tkanino? od težjega do finega sloja?

(tega dela ne razumem najbolj.. a ni tkanina enaka?)

3. laminacija?

bom poiskusil kje najt točen postopek po možnosti z slikicami,

bi te pa vseeno prosil za malo natančnejši opis za ne-modelarje :D

lp

Popravljeno . Popravil m@dness
Objavljeno

aja.. dajmo prvo razčistit kolko sploh stane material za obe strani da vidimo če se sploh splača..

torej za obe strani okvirja.

lp

Objavljeno
aja.. dajmo prvo razčistit kolko sploh stane material za obe strani da vidimo če se sploh splača..

lp

Ko se bos kaj igral s tem me rufni, pridem zijala past. :whistle:

Objavljeno

lp

Cena čisto odvisna od materiala. Kot je že Brejker napisal - Preberi si modelarski forum. Tam se boš največ naučil, pa še vse je razloženo plus tega, da imaš (dokaj) uredu ponudnike materiala (sam sem že parkrat naročil in je blo vse OK). Pač reskiraj kak popoldan (sej je zdej tko al tko sneg), pa prečekiraj zadeve.

Sicer ti je Brejko že vse lepo razložil, opozoril bi te pa na neko zadevo: če boš če sam pacal, pazi, da boš naredil večji kalup, ker mora biti karbonska zaščita večja od okvirja. Tega pa ne boš dosegel, če ne boš umetno povečal okvirja. Mogoče se zdi zapleteno, pa ni... mal morš pomislt ;) Če te pa če kej zanima, piši na forum al pa na PM :)

Objavljeno

@Brdaus: a si ti tudi kej na modelarjih.com?

_Nazaj na temo:

Maskirni trak: rumen trak ki ga uporabljajo ličarji za prekrivanje_tist ta pucen ki ga kupiš v baumaksu...

Od težje do fine: Težji karbon se uporablja za grajenje pravih velikih jadrnic (predstavljaj si ga kot reees grobo tkanino)

Fin carbon 25-35gramski... Je pa tak lep mehak (kot svila :worship: )

Najprej težji karbon ker se ga nebo vidlo :blink: in bo služil kot nosilec vsega (lahko je steklena tkanina) in zadnji sloj naj bo fina tkaninca, da se vidi njena tekstura :blush:

Laminacija:

Laminiraš stvari kot so tkanine,... Namažeš površino, namažeš tkanino, daš tkanino na premazano površino, spet namažeš tkanino in jo položiš na vrh druge in tako naprej. Na koncu vržeš vse skupaj v preššo, da se ZNEBIŠ odvečnega Epoxija!

Objavljeno

prešo? kako boš dal tako obliko v prešo...aja, kje se kupi karbonska vlakna? imaš kak link pa cenik?

Objavljeno (popravljeno)

_Nazaj na temo:

Maskirni trak: rumen trak ki ga uporabljajo ličarji za prekrivanje_tist ta pucen ki ga kupiš v baumaksu...

Od težje do fine: Težji karbon se uporablja za grajenje pravih velikih jadrnic (predstavljaj si ga kot reees grobo tkanino)

Fin carbon 25-35gramski... Je pa tak lep mehak (kot svila :worship: )

Najprej težji karbon ker se ga nebo vidlo :blink: in bo služil kot nosilec vsega (lahko je steklena tkanina) in zadnji sloj naj bo fina tkaninca, da se vidi njena tekstura :blush:

Laminacija:

Laminiraš stvari kot so tkanine,... Namažeš površino, namažeš tkanino, daš tkanino na premazano površino, spet namažeš tkanino in jo položiš na vrh druge in tako naprej. Na koncu vržeš vse skupaj v preššo, da se ZNEBIŠ odvečnega Epoxija!

Oprosti, vendar nemorem, da se ne bi malo vmešal. Karbon pod 100g je en sam strošek, za 1m2 boš odštel minimum 70 €. Čisto dovolj je 160g keper tkanje. Pa daš recimo prve tri sloje 80g tkanino, nato pa 2-3sloje karbona za trdnost in look.

Ti pa povsem odsvetujem da se lotiš zadeve, če še nisi kdaj to počel. Iz lastnih izkušen ti povem, da stvar ni za zabavo, je potrebno zadevo malo bolj resno vzeti v roke, drugače boš zelo razočaran nad izdelkom.

Popravljeno . Popravil HyperJack
Objavljeno

:grim samo bolj malo pišem, bolj berem. Kolega "Čauka" je bolj aktiven... sorry za :topic:

Objavljeno (popravljeno)

@k0ci:

Razlagal sem mu pojem laminacije. Za njegov primer pride v poštev vakumska vreča.

N modelarjih.com se najde vse (če uporabiš iskalnik), tako ti nebom linkov iskou... :unsure:

Popravljeno . Popravil brejker

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!