Skoči na vsebino

Olje za motor - razno...

Priporočene objave

Objavljeno

Lahka šaltaš. Najboljš se je sicer držat navodil, čeprav tudi tam najdeš kakšno cvetko na temo olja.

Objavljeno

Iščem eno dobro mineralno olje za starejšega Kawasakij 81´ letnik. 10W40 Kaj priporočate?

P.S.-katero olje bi bilo ok za kardan ter vilice (10w20) na istem motorju? Tudi mineralna ali kakšna polsintetika, sintetika?

Objavljeno

Vedno enainista vprašanja !! če maš gnar daj sintetiko,če nimaš pa ceneno olje !!

samo NEPOZABI star pregovor "kdor maže ta vozi"!

Objavljeno

Vem da je sintetika najboljša. Ampak za 30 let starga tako rekoče oldtajmerja, ki se vrti kolker sem gledal max 8000 rpm...

Objavljeno

...ksz

Vidim, da je že dost napisanega o tej temi.......

No ugotovil sem, da ni pametno šparat pri olju zato bom nabavil MOTUL 300v! Zanima še me zaj samo kero je najbolše oz najbol primerno za ta moj malo starejši voz....... yamaha r6 2004 ..... 5/40, 10/40 ali 15/40 ??? Pa v čem je fora sploh tega, ker res nimam pojma kaj naj noter vsipam ..... :mellow:

Objavljeno

...ksz

No ugotovil sem, da ni pametno šparat pri olju zato bom nabavil MOTUL 300v! Zanima še me zaj samo kero je najbolše oz najbol primerno za ta moj malo starejši voz....... yamaha r6 2004 ..... 5/40, 10/40 ali 15/40 ??? Pa v čem je fora sploh tega, ker res nimam pojma kaj naj noter vsipam ..... :mellow:

Zakaj pa ne bi odprl navodil in pogledal, kaj tam piše?

D.

Objavljeno

Zakaj pa ne bi odprl navodil in pogledal, kaj tam piše?

D.

Ker jih mogoče nimam ....

Objavljeno

Poglej na netu-100% se jih da kje snet. Drugač bi pa jst ugibu 10w40.

Še vedn pa iŠčem kako priznano znamko mineralca 10w40... nasveti?

Objavljeno

Ker jih mogoče nimam ....

Kako pa to? :?

post-2208-0-63483800-1324055788_thumb.jpg

Se pravi - če se ne voziš pri temperaturah pod 5°C, uporabiš 20W-40, če pa se voziš tudi pozimi, pa za zimo uporabo 10W-30.

D.

Objavljeno

...ksz

Za spomladi in pozno jeseni je idealna vizkoznost 10/40 za poleti 15/40 (ali celo 15/50) za zimske razmere pa 5/30-40 namreč sama vizkoznost ni tako pomembna, ko se mašina segreje večji problem je pri samem vžiganju ker zaganjač mašino z gostejšim oljem težko zavrti,tudi šalta se težje, ko pa je mašina na delovni temperaturi je boljše, da je olje čim bolj(gosto) vizkozno se pravi,da je zadnja številka večja.Npr.če daš spomladi olje 10/40 poleti,ko dolivaš pa 15/40 seveda enako blagovno znamko !

Objavljeno

Za spomladi in pozno jeseni je idealna vizkoznost 10/40 za poleti 15/40 (ali celo 15/50) za zimske razmere pa 5/30-40 namreč sama vizkoznost ni tako pomembna, ko se mašina segreje večji problem je pri samem vžiganju ker zaganjač mašino z gostejšim oljem težko zavrti,tudi šalta se težje, ko pa je mašina na delovni temperaturi je boljše, da je olje čim bolj(gosto) vizkozno se pravi,da je zadnja številka večja.Npr.če daš spomladi olje 10/40 poleti,ko dolivaš pa 15/40 seveda enako blagovno znamko !

Jaz bi te vprašal. Katero olje po viskoznosti bi naj uporabljal? Sedaj uporabljam 10 - 40 ali 10 - 50.

Vozim se že zgodaj spomladi in pozno na jesen in motor je preko noči zunaj. Zato imam zjutraj težave pri vžigu, ker je olje gosto in ga komaj zasuče.

Tudi nov akomulator ima težave pri zagonu. Ali bi bilo primerno olje 5 - 40 preko celega leta?

Scarabeo

Objavljeno

Poglej na netu-100% se jih da kje snet. Drugač bi pa jst ugibu 10w40.

Še vedn pa iŠčem kako priznano znamko mineralca 10w40... nasveti?

v leclercu imaŠ polsintetiko za 7eur 2 litra :D

Objavljeno

A pol kr polsineteiko ulijem? Sam kolker sem slišal lahko začne pit olje če daš ˝predobrega˝, ker spere vsedline iz mašine...

7eur 2 L je Đabe :OK: , sam a je za kej olje?

Objavljeno

pri polsintetiki ni neke panike, ker jih je veliko vrst in večina je bolj v žalhti z mineralcem in samo nekaj sintetičnih aditivov.

ja ne vem, lahko probaš, sam nimam izkušenj. bi pa jaz rajši gledal za kakim 50w oljem, sploh če je kaka taka stara zdihana zračno hlajena mašina.

Objavljeno

Mam še ene 3 litre Motul 5100 15w50 tko da bom zaenkrat kar tega uporabu, potem bom pa vidu kako naprej...

Hvala za nasvete!

• 3 tedne pozneje...
Objavljeno

Ojla ..

Danes po sprehodu po enem centru, našel Castrol Actevo 4T20w-50 ..hmm, cena je kar ugodna 11€ liter. Bi bilo tole OK za mojo OLD punco, yamaho xtz660 tenere, ki sedaj že malce papa olje, in tudi spusti kak dimni signal na ror .. ;) Res je zdaj noter nek Repsol, tako da mislim, da slabse ne more biti.

Objavljeno

Jaz nalijem v svojo Hondo castrol power 1 racing 10w-50, ker ga dobim zastojn :OK: od zastopnika ki nam prodaja olja za emulzijo.

Objavljeno

No, mi, ki ne moremo dobit zastonj, moramo občasno izpljuniti nekaj fičnikov. Po papirjih bi naj šlo v mojo mašino 15w-50. Po prebiranju podatkov o tem olju, lepo piše, da je namenjeno eno, ali dvocilindričnim mašinam, ki uporabljajo skupno olje za motor, menjalnik in sklopko. Malo me moti, ko omenjajo zračno hlajene cilindre (ti se malenkost bolj segrevajo), moj je vodno hlajen, ampak vseeno upam, da neke škode nemorem nardit ne..?

Srečko

Objavljeno

Mislim da je to prava viskoznost za tvojo mašino, ker si v zgornjem postu omenil da rada spije olje tako da malo gostejše olje bo ustrezalo. Kar se tiče vodno/zračno hlajenje mislim da tukaj ni nobene ovire da ga nebi natočil ker imaš vodno hlajenje se bo le manj grelo in posledično tudi manj trpelo.

LP

Objavljeno

No, mi, ki ne moremo dobit zastonj, moramo občasno izpljuniti nekaj fičnikov. Po papirjih bi naj šlo v mojo mašino 15w-50. Po prebiranju podatkov o tem olju, lepo piše, da je namenjeno eno, ali dvocilindričnim mašinam, ki uporabljajo skupno olje za motor, menjalnik in sklopko. Malo me moti, ko omenjajo zračno hlajene cilindre (ti se malenkost bolj segrevajo), moj je vodno hlajen, ampak vseeno upam, da neke škode nemorem nardit ne..?

Srečko

Če ti mašina rabi olje vedno čim gostejše olje se pravi čim bolj vizkozno(večja številka predvsem zadnja) lahko pa pri vsakem olju izboljšaš vizkoznost z dodatkom STP olja. :hmm:

Objavljeno

Aha, ok, hvala obema. Po servisni dokumentaciji bi naj dajali noter SAE 10W30 ali SAE 20W40, to v novega .. ;) Po teh letih, in kilometrih verjetno ne more bit slaba izbira Castrol Act evo 4T20w-50. Motor drugače lepo dela, se ne pregreva, verjetno pa je res lanska tura po jadranski magistrali terjala davek temu petrolovemu Repsolu .. ;) (ki sem ga dobil) .. ha ha Olje sem danes nabavil, ampak mi res ni bilo za menjavo, ker je v garaži kar hladno, menjava pa ima kar postopek .. ;)

Še enkrat TNX ..

Srečko

Objavljeno

Olja z višjo prvo številko so predvsem namenjena zračno hlajenim mašinam

Objavljeno

Actevo 20-50 je za stara jajca odlično mineralno olje (v bistvu BMW 20-50 mineral). Lepo prepoji stara tesnila in malo ga gre mimo. Malo še poišči, ker bi ga skoraj moral kje najti malo ceneje.

• 1 mesec pozneje...
Objavljeno

imam eno vprašanje. a mogoče kdo ve, kje na širšem celjskem bi dobila original yamaha oljne filtre?

pa prosim, ne napisat, tam bi jih lahko imeli, pokliči. napišite samo, če veste, da jih imajo!

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!