Skoči na vsebino

VIŠJE KAZNI ZA PROMETNE PREKRŠKE

BremzPenzl

Priporočene objave

Morda na podlagi drugega odstavka 248. člena ZVCP:

Izločitev predelanih vozil

248. člen

(2) Policist zaseže kolo s pomožnim motorjem, kolo z motorjem, motorno kolo, lahko štirikolo ali štirikolo, ki je predelano tako, da presega največjo moč motorja ali največjo konstrukcijsko določeno hitrost, določeno v deklaraciji proizvajalca vozila, ali največjo konstrukcijsko hitrost, določeno v tem zakonu za posamezno vrsto vozil in odvzame registrske oziroma preizkusne tablice.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ok to razumem in se strnijam....recimo.....

Vendar, to sem jaz kupil, plačal, ni prepovedano......torej, zakaj bi mi vzeli. Se strinjam z odvzemom tablic inp, ne pa tudi z zasego moje privatne lastnine.

Da pa v primeru prekrška ne govorim. Če nekdo naredi res tak hud prekršek, se to sankcionira drugače.

Sicer pa....kaj je tako hud prekršek, da mi vozilo odvzamejo oz zasežejo?

Imam občutek, da je tukaj kar nekaj tko na hitr narjen.

Popravljeno . Popravil Frips
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Mislim, da je zaseg mišljen do povrnitve stanja v zakonske okvire in ne kot trajen zaseg. Za kaj drugega tudi ne vidim zakonske podlage.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Aha najdu

Novela uvaja še pridržanja voznika zaradi najhujših prometnih prekrškov, ki so storjeni pod vplivom nedovoljenih substanc, predvsem pod vplivom alkohola. Za najhujše prekrške je kot sankcija za kršitelja predviden tudi zaseg motornega vozila. Takšna sankcija bi doletela kršitelja, ki je bil v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za najhujše prekrške, ali denimo kršitelja, ki je kljub prepovedi nadaljeval vožnjo.

Ok, samo spet nimajo pravne podlage, da to storijo.

Tam govorijo, kako so zasegli 80 vozil. Zakon je sprejet, vendar še ni v veljavi.

Spet se grejo kar nekaj povprek.

Popravljeno . Popravil Frips
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Potem so to lahko storili le na podlagi starega zakona. Lahko da gre za vozila, ki se na Dolenjskem vozijo brez tablic ali za dirkače s predelanimi avti, glede na to, da je to čedalje bolj popularno. Je pa težko o tem govoriti brez pravih podatkov.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sam še zmer mi ni jasno, kak hudiča imajo pravico, da mi zasežejo vozilo?

To je pa ena taka zanimiva kategorija, ki izhaja iz kazenskega prava. Tam je na kar nekaj mestih možno zaslediti, da se lahko zasežejo predmeti, povezani izvedbo kaznivega dejanja.

Samega člena resda ne poznam, lahko pa sklepam na t.i. namen zakonodajalca: z odvzemom vozila se prepreči ponovitev protipravnega vadenja/ravnanja in se hkrati (z javno dražbo) financira različne preventivne dejavnosti povezane z zagotavljanjem pravne varnosti.

Sicer pa se s tako zakonodajo v celoti strinjam. Sem pa za uvedbo varovalk, ki preprečujejo zlorabo. Sicer pa institut zasega vozila ni redkost v Evropi. Na Švedskem ti npr. lahko vozilo trajno zasežejo za večino prometnih prekrškov. Najbolj "brutalen" primer Švedske zakonodaje pa je tale:

Policisti ustavijo okajenega voznika, ki preveža sebe in otroka. Sledi takojšnji odvzem otroka, ki ga prevzam v oskrbo "socialna služba", trajni odvzem vozila in obtožba po KAZENSKEM PRAVU - ogrožanje integritete iz malomarnosti. Osebi je bila odvzeta prostost (po KP), poleg tega pa se mu je očitalo še cel kup drugih kršitev zakonodaje (opustitev varovanja mladoletne osebe, itd.).

Kaj pravite, da bi se pri nas zgodilo kaj takega? (bom poskusil najti omenjeni članek in podati link, da boste lahko prebrali podrobnosti).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kaj pravite, da bi se pri nas zgodilo kaj takega? (bom poskusil najti omenjeni članek in podati link, da boste lahko prebrali podrobnosti).

Pri nas se zna zgoditi, da te bo kdo prepričeval, da je Švedska diktatura in policijska država.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pri nas se zna zgoditi, da te bo kdo prepričeval, da je Švedska diktatura in policijska država.

Jap. Pa Nemčija najbrž tudi. Tam ti lahko npr. kot tujcu, če sumijo na možnost pobega, vozilo naložijo na kamion in ga na tvoje stroške odpeljejo in na tvoje stroške hranijo na zato namenjeni lokaciji. Če kazni za kršitev CPP ne plačaš v roku, vozilo prodajo na dražbi in ti vrnejo razliko - no - v bistvu moraš uveljavljati pravico do povračila preostanka. Pri čemer od razlike striktno odštejejo VSE stroške postopka.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ok, sj nekako razumem, samo moji možgani vlečejo na drugo stran. Vprašanje je, v katerem točno primeru naši kekci zasežejo vozilo.

Imam filing, da "hvataju krivine", da ni vse tako kristalno jasno, kot bi moralo biti.

Kot si napisal, v primeru suma izvršitve kaznivega dejanja inp....to razumem. Za poplačilo kazni...ne. V tem primeru se gre preko izvršbe.

Kaj, če je recimo avto v lasti tretje osebe? Ok malo filozofiram in na glas razmišljam......upam da me razumete kaj hočem povedati.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ne vem, če si lih lahko dovolijo direktne kršitve zakonodaje. Danes ni problem dobiti odvetnika, ki bo delal za delež odškodnine in v takšnih primerih je to lahkoten zaslužek, poglej primer Strojanovih.

Mislim, da gre za zaseg vozil, ki ne bi smela biti na cesti zaradi tega ker so tehnično spremenjena, nepregledana ali neustrezna. Z drugimi besedami gre za predelana, neregistrirana in tehnično pomanjkljiva vozila. Če je nekdo takšna vozila vozil, potem je tu lahko še sum nadaljevanja protipravnega dejanja.

Še vedno pa nakladamo brez pravih podatkov o kakšnih zasegih je pri omenjenih 80-ih primerih šlo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Še vedno pa nakladamo brez pravih podatkov o kakšnih zasegih je pri omenjenih 80-ih primerih šlo.

Se strinjam. Torej je tudi poročilo g.miličnika na nek način zavajanje javnosti, saj ni točno definirano za kaj se gre. Rečeno je bilo samo, da so zasegli toliko in toliko pleha.

In to mi gre na živce....ker si na takšen način nabijajo točke.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Potem so to lahko storili le na podlagi starega zakona. Lahko da gre za vozila, ki se na Dolenjskem vozijo brez tablic ali za dirkače s predelanimi avti, glede na to, da je to čedalje bolj popularno. Je pa težko o tem govoriti brez pravih podatkov.

ne niso to dirkači, ampak kot je že GorazdH povedal, cigani, vsaj večina.........vozijo se brez vozniških dovoljenj (večina zaradi tega ker pač niso dovolj stari da bi imeli izpit), avto seveda ni registriran in tehnično brezhiben...da ne govorim o tem da ti osebki, katerim so bila odvzeta vozila, niso bili obravnavani prvič in imajo že kar lepo rejeno kartoteko

to so ponavadi taki primerki, tudi v slovenskih novicah: policisti so pri kontoli prometa ustavili mladoletnika iz brezja (cigansko naselje na obrobju novega mesta).....mladoletnik ni imel vozniškega dovoljenja, avtomobil ni bil registriran in tehnično brezhiben....zaradi večkratnih kršitev zakona o CPP so mu vozilo odvzeli

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

tudi če se voziš z ukradenim vozilom - ti ga zasežejo (primeri z mejnih prehodov),

tudi če imaš pravnomočno odločbo o prepovedi vožnje z določenim vozilom, pa te z njim zopet dobijo na cesti-ti ga zasežejo

pač toliko

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

možne so še razne variante raznoraznih inšpektorjev po Zakonu o inšpekcijskem nadzoru itd, itd.

Popravljeno . Popravil marijan
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

nč nau pomagal sam žepe si bojo napolnil če mene kdo 'praša. :BUA: :BUA:

Itak, svoje. Pol pa doma mercedese kupuvlejo.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sicer nimam osebne izkušnje, po komentarjih od ljudi, ki so tam živeli nekaj let pa bi se dalo sklepati, da prav prijetna za življenje, kljub visoki stopnji sociale za vse tudi ni :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sicer nimam osebne izkušnje, po komentarjih od ljudi, ki so tam živeli nekaj let pa bi se dalo sklepati, da prav prijetna za življenje, kljub visoki stopnji sociale za vse tudi ni :)

A zato, ker je tako drago pijančevat?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kot zanimivost, ne vem če je res, ampak tako mi je povedal en Šved, ki je bil pri moji bivši 14 dni na mednarodni izmenjavi. Omejitve pa to so kar stroge, zakoni tudi, ampak zanimivo je pa to, da naj bi imeli zakonsko določeno, da če začneš bežat, te policija po zakonu lahko lovi največ 20 ali 30 min (se ne spomnim točno), potem pa je dolžna lov prekinit :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

A zato, ker je tako drago pijančevat?

Razlogi so bili veliko bolj prefinjeni in so se dotikali predvsem visoko izobražene delovne sile.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kot zanimivost, ne vem če je res, ampak tako mi je povedal en Šved, ki je bil pri moji bivši 14 dni na mednarodni izmenjavi. Omejitve pa to so kar stroge, zakoni tudi, ampak zanimivo je pa to, da naj bi imeli zakonsko določeno, da če začneš bežat, te policija po zakonu lahko lovi največ 20 ali 30 min (se ne spomnim točno), potem pa je dolžna lov prekinit :)

res je, sej tud pri ghostriderju se vidi, da kljub temu da jim pusti da mu je policija nonstop za petami, ga čez čas nehajo lovit...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ok 31 min zmenjenu :worship: :worship: :worship:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ok 31 min zmenjenu :worship: :worship: :worship:

Predlagam skrajšanje na 25 min in pravico uporabe armbrusta ali zolje v prvih 10 minutah :whistle: . Seveda se mora policist pred tem prepričati, da jo uporabi tako, da ne ogroža drugih udeležencev v prometu.

In ne skačite v luft. Smisel pogajanj je v tem, da tudi nekaj ponudiš v zameno za tisto kar dobiš. :closedeyes:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!