Skoči na vsebino

Cestno črno sivo nabijanje in moraliziranje

Vanga

Priporočene objave

Na cesti si je vedno dobro pustiti nekaj "lufta", oziroma kot pravijo kolegi Ameri - margin for error. Za tuje in lastne napake pa nepredvidljive situacije. Daš sebi in ostalim nekaj prostora za popravljanje napak/spregledov/karkoli že. In ja, splača se ostati v lastni coni udobja. Ko si enkrat ven, je napak več in prostora za odpravljenje le-teh manj.

Kar se hitrosti tiče pa... tam sta na delu reakcijski čas in fizika. Povprečen reakcijski čas je konstanta in se vrti nekje okoli 1 sec, vse ostalo se spreminja zelo dinamično glede na hitrost vožnje. Načeloma ti pa na poligonu lepo pokažejo, kaj je zaviranje v sili pri 100 km/h. Tam ga oni brez ABS-a kr najebejo. Ono konstanto se pa splača imeti v glavi ko se računa km/h v m/s. Ne glede na to, kake super duper bremze imaš, pri veliki hitrosti boš prepeljal veliko metrov preden možgani sprocesirajo informacije in dajo okončinam signal za reakcijo. Od tam naprej šele pridejo v poštev super duper bremze ali karkoli drugega. In takrat je lahko že zelo prepozno za karkoli rešit.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

cona udobja, zmanjšana za kakih 10%. Definitvno pa vasi, mesta, kraji, naselja ne čez 60 po števcu, še raje 50, tam se zgodi 80% vsega sranja. Ogromno pa lahko narediš s predvidevanjem. Z zavedanjem, da lahko vsak ki te ogroža (vse kar se premika) stori tudi nepričakovan manever. 

Tako ti ostanejo samo še nerešljive situacije, kot sem jo imel jaz decembra. Ampak taka situacija je "murphy" in ni rešitve, razn če bi vozil 30km/h. Al pa 120 pa bi prej ušel. :P

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

reši te samo dober horoskop, zvezde morajo biti postavljene v tvojo korist, vse ostalo je nepomembno, če ti ne kažejo dobro, ne hodi nikamr, pa tudi doma čelado na betici met, kapiš:kva2:

izzivat pa vseeno ni treba, tudi, če si v cajtngah prebral, da bo danes tvoj srečen dan:sleep2:

če se boste držal teh mojih napotkov, boste brez nesreče do nesreče:ras:

Popravljeno . Popravil builder
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Bom vprašal malo dugače: Kolko od vas vozi izven naselja 120 ali več? Sej vem da hitrost varira itd, ampak čisto uno splošna informacija, če je to normalno ali ne. Mi je jasno da če pri 30 skineš srno ali pri 100 je razlika... Me samo zanima če sem normalen voznik ali norec... :S

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 11 minutami, Greencaj pravi:

Bom vprašal malo dugače: Kolko od vas vozi izven naselja 120 ali več? Sej vem da hitrost varira itd, ampak čisto uno splošna informacija, če je to normalno ali ne. Mi je jasno da če pri 30 skineš srno ali pri 100 je razlika... Me samo zanima če sem normalen voznik ali norec... :S

odvisno od omejitev .... na AC je 130 ... na hitri cesti je 110 ... glavne ceste so 90 ... tko kot je v zakonu, mar ne :O

:P

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

9 minutes ago, maus said:

odvisno od omejitev .... na AC je 130 ... na hitri cesti je 110 ... glavne ceste so 90 ... tko kot je v zakonu, mar ne :O

sem napisal izven naselja

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 33 minutami, Greencaj pravi:

Na 50kmh omejitve  peljem do 60-65 kmh ,na 90kmh omejitve 120kmh,130kmh omejitve 150-160kmh .......zaenkrat se mi obnese glede radarjev ,če sem pa za to normalen ali norec se mi pa gladko ....sej veš kaj ....:)

Napisal sem zgornje omejitve ki jih vozim ,največkrat manj a skoraj vedno 10kmh več kot je omejitev ! Da ne bo spet kakšnega z Versysom čist na živčno ruknilo :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 28 minutami, Greencaj pravi:

...se še jest oglasim.

Načeloma ne vozim več kot 120 izven naselja in nikoli več kot 60 v naselju (govorim po števcu...ki kar precej laže v +).

...včasih pa si dam tudi duška (za kak km/h več  :P  ) , kjer je cesta res pregledna... vendar, tudi če predvidevaš... gledaš... slišiš... čutiš... ali karkoli že.... je čisto preveč tistih dejavnikov, kot ste jih opisovali v prejšnjih postih.... tudi če VSE upoštevaš po cesti ...ob cesti...pa ptiča fašeš v glavo. Čeprav imaš čelado.... ti vrabec pri 150 na uro povzroči kratek blackout in potem še nekaj časa vidiš zvezdice... in če se ob tem še zmedeš za ktatek čas.... greš lahko z lahkoto med nabiralce obcestnih malin.

... lahko se je hitro vozit.... težko pa se je hitro ustavit.

nisem noben angelček (kot po napisanem mogoče zgleda). Peljem razmeroma hitro in ne objestno (hitro pomeni - hitro ..... objestno pa pomeni, da namensko iščeš težave). ....in sem tudi že naredil kako fejst neumnost ali dve..  :blush: , čeprav nisem vozil objestno.

Se je pa že zgodilo, da sem vozil lepo lagano po predpisih v koloni na pravilni varnostni razdalji...postalo malo dolgčas...poškilil malo levo... malo desno... in kar naenkrat :eek: ...pred mano stoji avtodom (na jadranki) .... mu kušnil (ampak res samo kušnil - dotaknil) odbijač ....

Ekola... če ti je to kaj pomagalo pri kakih izračunih.. ;)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

jest v naselju do 120km/h, izven naselja pa 80km/h, ker se bojim srn:ras:

načeloma sm 10km/h prehitr, kar se tiče naselja, pa 120 redko presegam, razn če se gre na izpadanje, takrat na pas mater:lol1:

Popravljeno . Popravil builder
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 1 uro, maus pravi:

evo, js tut nč ne priznam :D

• Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 2 urami, Kmet2 pravi:

Na 50kmh omejitve  peljem do 60-65 kmh ,na 90kmh omejitve 120kmh,130kmh omejitve 150-160kmh .......zaenkrat se mi obnese glede radarjev ,če sem pa za to normalen ali norec se mi pa gladko ....sej veš kaj ....:)

Napisal sem zgornje omejitve ki jih vozim ,največkrat manj a skoraj vedno 10kmh več kot je omejitev ! Da ne bo spet kakšnega z Versysom čist na živčno ruknilo :)

Kako misliš obnese?:hmm:A nisi omenjal neke točke in evriče, ki si jih prispeval v proračun?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 22 minutami, Igi Pop pravi:

Kako misliš obnese?:hmm:A nisi omenjal neke točke in evriče, ki si jih prispeval v proračun?

Seveda in to večkrat ,samo  še zmerom imam izpit :D če naletim enkrat na 9pik se spametujem in jih potem nabiram sam še po 1,3 idt ,vmes tečaj -4 pa ene se ti izbrišejo  pa grem spet po kakšno ,sam če boš pa pripalil v naselju na 50kmh 150 je game ower :)

• Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

19 minutes ago, Kmet2 said:

ene se ti izbrišejo

A ni veljalo, da naj bi se kazenske tocke brisale po dveh letih od prekrska (oz. nekaj podobnega)?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred eno uro, Kmet2 pravi:

Seveda in to večkrat ,samo  še zmerom imam izpit :D če naletim enkrat na 9pik se spametujem in jih potem nabiram sam še po 1,3 idt ,vmes tečaj -4 pa ene se ti izbrišejo  pa grem spet po kakšno ,sam če boš pa pripalil v naselju na 50kmh 150 je game ower :)

Pod odebeljenim je to mišljeno samo nisem posebej definiral ,ker se mi ni zdelo potrebno in sem mislil da je samoumnevno ,da se kar ne brišejo tako mimovrste 

Slow ,bom drugič bolj natančen :)

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 7 urami, 5413lvl3145 pravi:

Vsi imamo vse pod kontrolo, vse do trenutka ko tega nimamo več.

To je zelo nebulozno in nedefinirano, "imeti vozilo pod nadzorom". 

Če ti izven naselja kjer je omejitev 90 skoči srna medtem ko prehitevaš vozilo ki je vozilo 60 na uro, potem boš najverjetneje zgubil tisto malo "kontrole" ki so ji imel. Čeprav si vozilo obvladoval al whatever.

Na cesti obstaja toliko matematičnih neznank in spremenljivk, da je praktično nemogoče ustvariti optimalno kontrolo nad katerokoli situacijo. 

Morala zgodbe -  pri zmanjšani hitrosti zmanjšaš vpliv spremenljivk in pozitivno vplivaš na zmožnost izogiba neprijetnim situacijam 

Če se vrnem k anekdoti s srno, lahko cruizaš 60 na uro za avtom, ta opazi srno in zabremza in mu priletiš v rit.

Če bi ga prehitel že preden si se začel cjazit za njim, mogoče srne sploh opazil nebi. 

Še krajše povedano: Teorija kaosa 

maxresdefault.jpg

Najboljše je vozit v svoji coni udobja, kjer še vedno lahko vplivaš na dejavnike kot so zasilno vstavljanje, izogib oviram itd

Do zdaj zame naboljše opisana kako izgleda kontrola nad situacijami!

Pohvalno z moje strani.

pred 7 urami, VS800 pravi:

.................

:photo:

kaj si hotu z tem povedat V800 ne razumem mutavih postov?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 7 urami, I30 pravi:

Tega videa imam pa že res polhn qrac v vseh teh temah na MS!:SS

kdo se oglaša o puhnemkrcu a misliš da tebe nimajo puhkrc!?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 9 urami, KARMEN1 pravi:

Od kdaj?

Kakšno leto ali dve že velja!

• Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 10 urami, exclan pravi:

kdo se oglaša o puhnemkrcu a misliš da tebe nimajo puhkrc!?

kolk se mata pa vidva rada ... 

pred 28 minutami, I30 pravi:

Drkaj! :ras:

kaj zdaj teče debata o qrcu al o jajcih? 

kar se srn tiče je baje bolje vozit 180 pa jo samo prereže na pol - seveda s cestakom .. zanima me , če je kdo kdaj videl rezultate trka motorja s srno pod 40? a ni v AT temi video s škodo 2000e dejansko pri 0.7km/h ? tam pri takem padcu na mestu ti pa 230kg še zmeraj lahko strga koleno , zdrobi gleženj ali zlomi vrat - vse odvisno od mrfija .. pa še airbag ti ne pomaga razen če ga ročno sprožiš s tem da potegneš zajlo ..

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

pred 19 urami, Greencaj pravi:

Po vseh teh nezgodah v zadnjih dneh, sem se malo zamislu, pa bi vprašal vas, ta izkušene kaj dejansko pomeni divjanje, neprilagojena hitrost...

Meni se zdi, da imam vedno kontrolo nad vozilom, vozim nad omejitvah, v glavnem med 100 in 120 km/h, v naseljih največkrat okoli 60km/h. Prehitevam pa konstantno, če je vozilo počasnejše od mene.

Me pa res zanima, če je to že smatrano kot divjanje, al je to nek normalen tempo vožnje na motorju. Upam da ni zgrešena tema.

Še jest glede divjanja na cesti; ko sem v 80-tih letih prejšnjega stoletja nardil izpit za motor, mi je iskušen motorist povedal.

Na cesti je vedno prostor za enega norca, problem pa je, ko se srečata dva. Če želiš preživeti, se tega zavedaj!  

Kaj pa pomeni norec na cesti; to je voznik z veliko adrenalina. Količina adrenalina pri vožnji je obratno sorazmerna z udobno in defenzivno vožnjo.

Ko čutiš naval adrenalina veš, da si z eno nogo v grobu.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Saj ni treba izbrisati prav vsakega posta, ki vam ni všeč, diktatorji :ras:.

Potem pa si v forum pišite kar sami, drugih ne potrebujete :cool:.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!