Skoči na vsebino

Motoristi in dolge luči

Priporočene objave

Objavljeno

Poglej, glede na to, da je stanje v slovenskih avtošolah (in tudi policiji, če lahko dodam, vsaj v tem segmentu) katastrofalno, zastarelo itd., me ne čudi, da se še najdejo modeli, ki krivo vero postavljajo na piedestal svete resnice.

Ker se pa ravno sklicuješ na Bruselj, te pa prosim, da objaviš povezavo na ta dokument, ki veleva ali vsaj svetuje uporabo dolgih luči v zgoščenem prometu pri belem dnevu in v državah, ki imajo to reč zakonsko sankcionirano. Že vnaprej hvala, ker se boš tako zelo potrudil. (očitno boš citiral taisti "Bruselj", ki si ga zadnjič pljuval v temi o morebitnem omejevanju moči motorjev itd v prihodnosti ..wink.gif

Ne rabim bruslja, sem pa toliko fer, da v kolikor se udeležim delavnice o varnosti v prometu ali kake podobne zadeve, potem se jo udeležim kot UČENEC in ne kot UČITELJ, ter ne dvomim v to kar učijo.

Objavljeno

Ne rabim bruslja, sem pa toliko fer, da v kolikor se udeležim delavnice o varnosti v prometu ali kake podobne zadeve, potem se jo udeležim kot UČENEC in ne kot UČITELJ, ter ne dvomim v to kar učijo.

Ahaaaa, melodija se že malo spreminja. :whistle:

Objavljeno

No, ne rabiš vedno biti ovca ... ;)

Objavljeno

Kramp in Mahina:

bi vama odgovoril, ma imam občutek, da hočeta imeti samo zadnjo besedo. Pa naj vama bo. worship.gif

Objavljeno

Kramp in Mahina:

bi vama odgovoril, ma imam občutek, da hočeta imeti samo zadnjo besedo. Pa naj vama bo. worship.gif

Hvaaaalaaaaaa! Kok si prjazen. Ampak jaz bi še vedno rad ime inštruktorja in link iz Bruslja. :(

Objavljeno

Hvaaaalaaaaaa! Kok si prjazen. Ampak jaz bi še vedno rad ime inštruktorja in link iz Bruslja. :(

Mah, saj v tem je problem, da link iz Bruslja ne obstaja ... tisto o lučeh je pa padlo verjetno v debati ob pivu, ko so bili malo bolj neformalni ...

Objavljeno

Kramp in Mahina:

You're no fun ...

Objavljeno

Kaj če bi malo spustili plot in preprosto razmišljali?

Bistvo uporabe dolge luči je, da te opazijo, če obstoji v prometu nevarnost, da te spregledajo!

Ni smotrna stalna uporaba dolge luči, razen v primerih, če:

- voziš pri sončnem zahodu s soncem v hrbtu,

- nasproti vozeča neprekinjena kolona vozil

- vključevanje vozila na tvojo prednostno cesto z leve ali desne

- ...in slični primeri...

Lahko se dolga luč uporabi tudi samo kratek čas kot opozorilo. Je pa mnooooogo manjša škoda, če mora podnevi nasproti vozeč voznik pripreti očke, kot pa če te spregleda...

Tudi trobljenje v naselju je prepovedano. Kaj pa, če je potrebno?

Torej, po pameti.

Objavljeno

Kaj če bi malo spustili plot in preprosto razmišljali?

Bistvo uporabe dolge luči je, da te opazijo, če obstoji v prometu nevarnost, da te spregledajo!

Ni smotrna stalna uporaba dolge luči, razen v primerih, če:

- voziš pri sončnem zahodu s soncem v hrbtu,

- nasproti vozeča neprekinjena kolona vozil

- vključevanje vozila na tvojo prednostno cesto z leve ali desne

- ...in slični primeri...

Lahko se dolga luč uporabi tudi samo kratek čas kot opozorilo.

To pa absoltno - kot opozorilo. Ne reče se tej luči v Angliji zastonj "prehitevalne luči" ...

Nikakor pa ne iz nemarnosti in lenobe, češ, "bom kar prižgal, da me bodo ja vsi videli" (pa četudi potem tistega za mano morda ne bodo, ker bom jaz s svojo lučjo pritegnil preveč fokusa in povzročil zmanjšanje občutljivosti očesa).

Objavljeno (popravljeno)

Pri vožnji z dolgo lučjo je problem tudi v tem, da ostali udeleženci v prometu težje ocenijo vašo hitrost pribljiževanja.

Popravljeno . Popravil Dant3
Objavljeno

S postoma od ataIBE in Mashine bi se lahko ta tema tudi zaključila, saj sta povedala vse kar je relevantnega glede dolge luči. Pametnemu dovolj.

Objavljeno

S postoma od ataIBE in Mashine bi se lahko ta tema tudi zaključila, saj sta povedala vse kar je relevantnega glede dolge luči. Pametnemu dovolj.

Po mojem sprejemljiva zadevščina bi bil "Motorcycle Head Light Modulator"

http://www.kriss.com/dualh4mod.php

http://www.customdynamics.com/kisan_pathblazer_headlight_modulator.htm

V praksi sem to opazil v Grazu pri policistki na motorju. Zadeva je nekoliko manj vsiljiva kot na web straneh, se pa motor definitivno hitreje opazi brez nekega pretiranega bleščanja.

Objavljeno

ahem, ja na policijskem/gasilskem/resilnem motorju da. öamtc jih tudi lahko uporablja. na vseh ostalih motorjih, i.e. civilne provinience, so zal te zadeve prepovedane.

na e-strani pise takole:

"Don't overlook that Kriss headlight modulators are legal in U.S. (all states), Canada and now Australia."

Objavljeno

Thumper, z kratko lucjo ne morem slepiti nikogar, saj je pravilno nastavljena! Pravim da se pozna razlika v svetilnosti zarnice, ne v dolzini snopa ali kaj drugega!

Ja cakal skoraj pol leta, ampak pol leta je motor stal pod streho in na suhem, tako me zarnica ni cisto nic motila, prejsnji teden pa sem jo zamenjal tako rekoc samo zaradi tehnicnega pregleda in ugotovil neprimerljivo razliko !

Ce te nekdo izsili, te bo izsilil ce bos imel prizgano dolgo ali kratko luc, tako jaz opazam, ozroma mislim, ce je moje mislenje napacno, me popravite?

Objavljeno

Se pridružavam Fritzu!!

Objavljeno

He, he, Fritz optimista. :lol1:

Do pametnih zaključkov smmo prišli že nekajkrat. In tudi sedaj se ne bo zaključilo.

To je pač čvekalnica, časa pa dovolj. :yawn: Upss, sedaj pa nekaj ur še rabotat.

Objavljeno

Vljudno se poziva NK84, da sporoči po svojih možnostih naslednje informacije:

1). katere delavnice se je udeležil

2). kdo je bil organizator

3). in po možnostih ime inštruktorja

da bodo lahko nejeverniki preverili pravilnost tvojih informacij.

Delavnica je bila v Trbovljah 17.04, organizirala jo je pa kokr vem Policija s podporo lokalnih moto društev. Ime inštruktorja ne vem ker si ga nisem zapomnil. Ko bojo objavlene slike ga lhk pokažem na sliki. S trditvijo krampa se pa ne strijam da inštruktor uči prav takrat ko uči kot veleva zakon, ker taprav inštruktor te bo učil tako da bo zate in za druge najbolj varno, saj so zakoni včasih tudi zelo nesmiselno napisan. Res je da ne sme učit proti zakonu ampak vsaka stvar je narejena s toleranco in tudi zakone je treba jemat tako. V dnanašnjih časih moraš zelo velikokrat prekršit zakon da lahko kako stvar nardiš. In tako delajo navadni smrtniki, politiki in tudi policaji.

Js ne vem kako lahko nekoga zaslepi snop svetlobe iz luči z lečo katere svetloba je točno usmerjena. Sploh pa podnevi. Ponoči te pa lahko zaslepi ker je vsa okolica temna in se ti oči ne morejo na hitro prilagodit. Oči rabijo za prilagoditev cca 30sekund, za popolno pa do 30 minut.

Objavljeno

Js ne vem kako lahko nekoga zaslepi snop svetlobe iz luči z lečo katere svetloba je točno usmerjena.

Usmerjena je pa naravnost, skoraj vzporedno z voziščem, približno v višino oči voznikov avtomobilov ...

Objavljeno

In tako delajo navadni smrtniki, politiki in tudi policaji.

Z to razliko, da navadni smrtniki, po pravilu, večkrat dobijo po pički kot pa ala politiki in policaji.......

Objavljeno

Usmerjena je pa naravnost, skoraj vzporedno z voziščem, približno v višino oči voznikov avtomobilov ...

Luč motorja je na višini 70-80cm vsaj pr mojem in če je usmerjena naravnost lahko zaslepi samo voznike formul. Če bi te zaslepila bi mogla bit vsmerjena navzgor!

• Všeč mi je 2
  • Ni mi všeč 1
Objavljeno

tudi jaz sem bil v trbovljah in sem to slišal; stal sem tik pred inštruktorjem...

upam, da dejansko ne bo kdo s prstom na sliki kazal na tega človeka, ki je dobronamerno delil koristne nasvete, ki pa so žal v manjšem delu v nasprotju z zakonom...

l.p.

Objavljeno

MAŠINA in KRAMP: sta dobila svoj odgovor? Fantje so se potrudili in na vajine prošnje odgovorili.

Da nadaljujemo (nesmiselno) debato naprej:

včeraj sem vprašal moje fante(šoferje) ali so bili kadarkoli podnevi oslepljeni bodisi od avtomobila ali motorja?

Odgovor je bil: NE. Upam da me ne bo kdo spet vprašal po imenih in priimkih teh ljudi.

Objavljeno

MAŠINA in KRAMP: sta dobila svoj odgovor? Fantje so se potrudili in na vajine prošnje odgovorili.

Da nadaljujemo (nesmiselno) debato naprej:

včeraj sem vprašal moje fante(šoferje) ali so bili kadarkoli podnevi oslepljeni bodisi od avtomobila ali motorja?

Odgovor je bil: NE. Upam da me ne bo kdo spet vprašal po imenih in priimkih teh ljudi.

Hja n'č. Če luči slepijo samo Mashino in Krampa, potem pa pričakujem pobudo vseh ostalih motoristov za spremembo zakona, ki bo dovoljeval samo motoristom vožnjo z dolgo lučjo. Seveda vam ob tem, da imate neskončno prav ne bo težko doseči in vas bodo vsi ostali udeleženci enoglasno podprli.

Do takrat pa bi prosil en tak certifikat tu na forumu, ki bi ga naprintal in pokazal policaju če seveda še obstaja kak tak kot oni, ki me je pred kratkim ustavil ravno zaradi prižgane dolge luči. Ampak, sedaj, ko ste me tako zložno prepričali dvomim da tak policaj še obstaja, kajne?! :whistle:

Objavljeno

Kajn pa, če bi v tej zadevi porabili čist mal kmečke zdrave pameti? prav je, da se vozi z kratkimi lučmi. kadar pa voziš proti vzhodu, s soncem za hrbtom, po 17.00 uri ko je sonce že relativno nizko, je krataka luč precej neopazna. s tem je skoraj neopazen motorist. . . . .po moji provincialni pameti, takrat dolga luč ne zaslepi nikogar, morda pa jo kljub soncu opazijo. in močno dvomim, da bi normalno obnašajočemu in kulturno vozečemu motoristu kazen napopali zarad dolge luči.

• Všeč mi je 3
Objavljeno

Hja n'č. Če luči slepijo samo Mashino in Krampa, potem pa pričakujem pobudo vseh ostalih motoristov za spremembo zakona, ki bo dovoljeval samo motoristom vožnjo z dolgo lučjo. Seveda vam ob tem, da imate neskončno prav ne bo težko doseči in vas bodo vsi ostali udeleženci enoglasno podprli.

Do takrat pa bi prosil en tak certifikat tu na forumu, ki bi ga naprintal in pokazal policaju če seveda še obstaja kak tak kot oni, ki me je pred kratkim ustavil ravno zaradi prižgane dolge luči. Ampak, sedaj, ko ste me tako zložno prepričali dvomim da tak policaj še obstaja, kajne?! whistle.gif

Zaslepljeni bodo ostali zaslepljeni.

V dani situaciji je ena varianta za večjo opaznost ravno dolga luč.(kar pa ni rešitev problema) Nekateri jo uporabljajo, drugi pač ne. In da, zaradi uporabe dolge luči, ti lahko policaj napiše kazen. Vsekakor je pomembno ali ta policaj razmišlja po sistemu MASHINA-KRAMP, ali je mogoce bolj fleksibilen in življenski.

Mene v vsej tej zgodbi dolgih luči veliko bolj zanima debata o dnevnih lučeh, ki jih imajo prižgana vsa vozila. Ta zakon se mi zdi nesmiselen, hkrati pa smo zaradi vsesplošno prižganih luči motoristi manj opazni.

Slabosti in učinke tega zakona sem pa že v prejšnjih postih opisal in se ne bom ponavljal.

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!