Skoči na vsebino

Motoristi in dolge luči

Priporočene objave

Objavljeno (popravljeno)
Kaj je to zdej neka moda, da mate vsi dolge luči po dnevi na cesti?

"Hej, baš me briga, če te zaslepim, važno da me boste vsi opazili!"

Uporaba dolgih luči čez dan je prepovedana. In pika.

imam vedno!!!! za lastno varnost!!! boli me ku**c za ostale, saj ostali boli ku**c za mene .)

Popravljeno . Popravil JeRn3j
Objavljeno
imam vedno!!!! za lastno varnost!!! boli me ku**c za ostale, saj ostali boli ku**c za mene .)

S tem sicer slabšaš lastno varnost, ampak če te že ... pač delaj kar češ.

Upam, da bodo kmalu začeli policaji sankcionirati tudi ta prekršek in to čimbolj ostro ...

Objavljeno

Upam, da bodo kmalu začeli policaji sankcionirati tudi ta prekršek in to čimbolj ostro ...

ne vem zakaj bi jo slabšal ampak ok. Sej mam še akrapoviča za tanajbolj zaspane voznike :)

Objavljeno

del tvoje varnosti je tudi to, da voznik, ki ti pelje nasproti, ni zaslepljen ...

Objavljeno
ne vem zakaj bi jo slabšal ampak ok. Sej mam še akrapoviča za tanajbolj zaspane voznike :)

Ti to namerno provociraš, ane?

Objavljeno
del tvoje varnosti je tudi to, da voznik, ki ti pelje nasproti, ni zaslepljen ...

pa nisi zaslepljen pri polnem soncu z dolgo lučjo... Kaj vam je ?! Me marsikaj druzga prej zaslepi, recimo izsiljevanje, drekanje na cesti itd.

Objavljeno
pa nisi zaslepljen pri polnem soncu z dolgo lučjo... Kaj vam je ?! Me marsikaj druzga prej zaslepi, recimo izsiljevanje, drekanje na cesti itd.

Aja, ok, če ti tako praviš ...

Objavljeno

Mah ne vem.. mene dolga luč podnevi ne slepi, ne vem kaj ste tako občutljivi eni :)

Uporabljam je pa ne, zato ker kot je rekel Gody, imamo gumbek pass in če je situacija v kateri se bojiš da boš spregledan, poblendaš pa je. Bolj padeš v oči kot da že v štartu z dolgo pripelješ..

Objavljeno

Obvezno jih prižgem, ko imam sonce za hrbtom.

Če vozim proti soncu precej hitreje opazim avto z dolgimi lučmi, kot tiste ki jih nimajo, ali pa pomožnosti celo brez. Tko da v tem primeru o neki ekstara dodatni zaslepljenosti ne bi mogla govorit. Drugo je ponoči sploh če po možnosti še dž pada zraven, takrat sm pa slepa ko kura, če mi kdo dolge nažge.

Objavljeno
Mah ne vem.. mene dolga luč podnevi ne slepi, ne vem kaj ste tako občutljivi eni :)

znabit, da smo eni res bolj občutljiv, tako ko t so eni zrasli samo 170 cm, drugi 200, eni mamo 130 kil, drugi samo 60 ...

načeloma pa smo vsi, ki imamo veljavno vozniško dovoljenje, opravili zdravniški pregled in tudi izpit iz znanja CPP. In v zakonu, ki se ukvarja s CPP, piše, da se podnevi ne vozi z dolgo lučjo (ponoči še manj), razen, kadar si 'sam' na odseku ...

Simpl enough, a?

Kar se tiče varnosti - kaj je sploh varno, če začnemo čisto vsi z dolgimi vozit? Vsi bomo mal zaslepljeni pa nihče ne bo 'izstopal' ...

Drugo je ponoči sploh če po možnosti še dž pada zraven, takrat sm pa slepa ko kura, če mi kdo dolge nažge.

ampak on se takrat ful bl varno počuti :lol:

Objavljeno
Sej mam še akrapoviča za tanajbolj zaspane voznike :)

Ki ga bo slišal šele, ko boš počil mimo njega in nič prej :P

Sem pa opazil sam pri sebi, da dolgih luči podnevi več ne uporabljam. Edino občasno, če prehitevam kakšno večjo kolono.

Je pa še nekaj. VSE VEČ opažam, da imajo motoristi vgrajene te xenon kite. Posebno pri nakedih, z okroglo lučjo, se zadeva podnevi sploh ne opazi. Kot da bi imel ugašnjene luči.... :krneki:

Objavljeno (popravljeno)

kar se pa teh xenon kitov tiče, sm pa tud jst proti, ker ponavadi so tudi bolj home made naštelani in grdo v glavo svetjo... Podnev me v bistvu ne moti ampak bolj proti mrraku je pa obup

dobr da se pri nas še niso v tak extrem lotil

Popravljeno . Popravil JeRn3j
Objavljeno
kar se pa teh xenon kitov tiče, sm pa tud jst proti, ker ponavadi so tudi bolj home made naštelani in grdo v glavo svetjo... Podnev me v bistvu ne moti ampak bolj proti mrraku je pa obup

"Ga pač imam!!!! za boljšo vidljivost!!! boli me ku**c za ostale, saj ostali boli ku**c za mene .)"

Objavljeno

Zakaj že? Bi si morda izvolil še kaj argumentirat to trditev, in sicer zakaj NE voziti z dolgimi lučmi pri polnem soncu, po možnosti še ko imaš sonce v hrbet?!? Z odgovorm, da tako piše v CPP se pač ne mislim zadovoljit. Pa pri odgovoru upoštevaj tudi, koliko luči ma avto in koliko motor, če bo šlo. Morda ti lahko pri odgovoru pomaga še Mashina, k vidim, da so ga povsod polna usta samorazumevanja ...

Objavljeno
Zakaj že? Bi si morda izvolil še kaj argumentirat to trditev, in sicer zakaj NE voziti z dolgimi lučmi pri polnem soncu, po možnosti še ko imaš sonce v hrbet?!? Z odgovorm, da tako piše v CPP se pač ne mislim zadovoljit. Pa pri odgovoru upoštevaj tudi, koliko luči ma avto in koliko motor, če bo šlo. Morda ti lahko pri odgovoru pomaga še Mashina, k vidim, da so ga povsod polna usta samorazumevanja ...

sej jaz tud ne morm vozt (sam :blush: ) 130 po avtocest :krneki: pa tko piše u CPP oz ZVCP ...... in???? to pomen da lohka grem koker čem? oziroma se vozmo koker kermu paše? :kva1: al je to odvisn od tega kak avto vozš, tolk loh hitr greš ne glede na ZVCP?? :nono:

Objavljeno

aja, viš, tudi to sem spregledal,da bi kje pisalo, da pri sonci v hrbet (a je to poletno al zimsko sonce? a na vseh geografskih širinah in dolžinah? A tudi, ko pelješ v dolino, v osojno stran, proč od sonca?) mormo dolge pržgat ...

Objavljeno
ampak on se takrat ful bl varno počuti :lol:

1. sem ona ne on

2. o prižganih dolgih sem govorila v eni točno določeni situaciji, ki pa tudi slučajno ni bila tista ki, ki si jo citiral. Preberi pozorno in ne delaj nekih zgrešenih zaključkov.

Objavljeno
1. sem ona ne on

sej vem, reku sm ,da se un, k ma dolge pržgane, "bl varno počuti" (čeprav je ta 'bolj varno' vprašljiv)

Objavljeno
sej jaz tud ne morm vozt (sam :blush: ) 130 po avtocest :krneki: pa tko piše u CPP oz ZVCP ...... in???? to pomen da lohka grem koker čem? oziroma se vozmo koker kermu paše? :kva1: al je to odvisn od tega kak avto vozš, tolk loh hitr greš ne glede na ZVCP?? :nono:

V konkretni situaciji glede močnega sonca in dolgih luči na motorju se it čistune, ker tko piše v ZVCP, da jih ne smeš prižgat, je pa zelo močen argument. Sam sem bolj mislil, da mi boš ponudil kakšne strokoven argument ...

Kaj pa če ZVCP sploh ni imel v mislih motoristov, da mamo sam eno luč ali pa konkretnih okoliščin glede sonca? Ali pa še nedolgo nazaj, v Italiji sploh niso vozili z odprtimi lučmi podnevi, zdaj je pa obvezno; kaj je sedaj bilo pravilno. Če misliš z glavo trkat skozi zid, ker tko piše v ZVCP, pa izvoli. Jst bom v določenih situacijah prižgal dolge, nisem še slišal, da bi kdo zarad tega zletel s ceste, ker ga je motorist pri belem dnevu oslepel z dolgim snopom, verjamem pa, da je morda kdo ostal živ zarad tega, ker je opozoril nase, kljub temu, da tvega par sto evrov kazni ...

Objavljeno
1. sem ona ne on

2. o prižganih dolgih sem govorila v eni točno določeni situaciji, ki pa tudi slučajno ni bila tista ki, ki si jo citiral. Preberi pozorno in ne delaj nekih zgrešenih zaključkov.

Dobro si napisala, žal so premalo pozorno prebrali.

Moje mnenje je zelo preprosto. Sami moramo skrbeti, da smo na cesti čim bolj vidni, da nas kdo ne spregleda! Rumen telovnik, absolutno prižgana kratka luč! V primeru, da uporabljaš glavo za razmišljanje in ne samo za simetrijo telesa, boš pri soncu v hrbet za kratko in v opozorilo prižgal dolgo luč, blendal, zmanjšal hitrost, se pomaknil bolj desno,.... delal boš vse po pameti in ne brez receptov za točno določeno situacijo. Tako boš pomagal sebi in drugim. Predvsem sebi!!!!

Na avtocesti pa dolgo luč toplo priporočam podnevi pri vožnji po levem prehitevalnem pasu, razen če voziš max 130 :evilgrin: . Te ni treba :whistle: ! S tem si boš pridobil majhno šanso, da ne bo iz desne kolone nekdo brez blinkerja tresno pred tebe. Vendar se na to ne zanašaj.....

Ja, na koncentracijo pa ne pozabit.

Objavljeno

Ker dodatno zaslepiš nasproti vozečega.

Saj že skoz to govorim in mislim, da je dovolj dober argument, da so ga vključili v zakon o prometnih pravilih.

Dobro si napisala, žal so premalo pozorno prebrali.

Moje mnenje je zelo preprosto. Sami moramo skrbeti, da smo na cesti čim bolj vidni, da nas kdo ne spregleda! Rumen telovnik, absolutno prižgana kratka luč! V primeru, da uporabljaš glavo za razmišljanje in ne samo za simetrijo telesa, boš pri soncu v hrbet za kratko in v opozorilo prižgal dolgo luč, blendal, zmanjšal hitrost, se pomaknil bolj desno,.... delal boš vse po pameti in ne brez receptov za točno določeno situacijo. Tako boš pomagal sebi in drugim. Predvsem sebi!!!!

Na avtocesti pa dolgo luč toplo priporočam podnevi pri vožnji po levem prehitevalnem pasu, razen če voziš max 130 :evilgrin: . Te ni treba :whistle: ! S tem si boš pridobil majhno šanso, da ne bo iz desne kolone nekdo brez blinkerja tresno pred tebe. Vendar se na to ne zanašaj.....

Ja, na koncentracijo pa ne pozabit.

Blendanja, etc so OK. Stalna dolga luč pač ne, ne nazadnje lahko pošteno zmoti nekoga na prometnih pasovih za nasprotno smer.

Sicer pa, če bi se striktno držali predpisov bi na prehitevalnem pasu vsi vozili z vključenim smerokazom.

S tem se:

1. poveča vidnost

2. v primeru slabe preglednosti (ovinek), avtomobilisti, ki jih prehitevaš nedvoumno vedo, da jih prehitevaš.

V praksi zadeva presentiljivo dobro deluje :)

Objavljeno (popravljeno)

Po predpisih se na prehitevalnem pasu ne sme vozit s prižganim smerokazom. Moraš prižgat levega ko prehitevaš in greš na prehitevalni pas, potem ugasneš in moraš prižgat desnega, ko se vračaš. No, predvidevam da si s prehitevalnim pasom mislil tistega na avtocesti, ker drugje ga ni.

Pri navadnem prehitevanju pa mora bit skozi prižgan smernik.

Popravljeno . Popravil Jure
Objavljeno

če mi ponoči kdo pripelje z dolgo nasproti in da noče ugasnt. Stisnem ročko ki je za poblendati in mi gorijo vse luči z meglenkami vred... pa nej se pol jeb* kokr se hoče :whistle::eek:

Objavljeno

Tale debata je postala čist' brez veze, ker imamo vsi prav!!

Torej! - Vse vemo!

P.S.

Včasih, ko smo se brez luči še ponoč' vozil' je blo pa glih t'ko dober!!!

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!