Skoči na vsebino

Homeopatska zdravila / homeopatija


ImenitnaPriložnost

Homeopatija  

43 članov je glasovalo

  1. 1. Kaj menite o homeopatskih zdravilih?

    • resnično pomagajo vsem
      7
    • so navaden blef
      7
    • so placebo (delujejo za tiste, ki v to verjamejo)
      23
    • (nimam mnenja)
      6
  2. 2. Homeopatsko zdravljenje naj zdravstvena blagajna:

    • krije (naj bo torej "brezplačno")
      13
    • ne krije (naj si vsak plača sam, individualno)
      30
  3. 3. Uporabljaš homeopatska zdravila?

    • da
      7
    • ne
      35
    • ne povem
      1


Priporočene objave

Hec je ko so sodobni znanstveniki pred kratkim odkrili meridijane v človeškem telesu katere kitajčki obravnavajo že 2000 let

Zdej je pa zabavno ker dohtarji niti ne vedo kaj z njimi počet

Dokaze na mizo, ali pa pač samo blefiraš.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

No, No, JB, oladi malo.

Mogoče nam pa naša nerazvita tehnologija še ne dopušča, da bi lahko vse dokazali

Oladi?

Če govori, da so znanstveniki našli nekaj magičnega, naj da vsaj link zraven. Pa enega korektnega, ne kakega mumbo-jumbo sajta, kjer si paranoidni teoretiki zarot copy-pastajo svoje umotvore ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

He he samo blefiram!! Pa misliš da se bom zdej s tabo preklal?? Kar sam si poišči če te tolk zanima. Zate je itak edino zveličavno le kar zraste na tvojem zelniku.

Glej dokler dohtar pravi da nahod traja 7 dni če ga zdravimo..... in en teden če ga ne, Pa se nebi dost z njimi ukvarjal.

Mlade deklice na silo cepijo proti raku na materničnem vratu z hudo, hudo strupenimi izdelki in hkrati govorijo da je vse skupaj PSIHOSOMATSKEGA izvora!!!???

  • Všeč mi je 2
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Šalabajzerji so povsod, tud med novinarji :lol1: Sicer pa zdravila in alko ga rulata :worship:

Če ti spomin zlate ribice hira sem ti že večkat povedal da kar se tiče mehanike zadeva niti ni tako sporna niti se zdravilstvo s tem zares kaj dosti ne ukvarja. Najbolj sporno je dejstvo da je medicina le maloprodaja farmacije (totalno skorumpirane) ki itak ne ve kaj bi še z denarjem a hkrati namerno zastruplja prebivalstvo. Mal si preberi E For aditives pa boš videl kaj vrla medicina požegna kot prehranske dodatke. Če ti ki si tako razgledan tega ne veš je vse to pač zelo, zelo žalostno :surrender:

Ti pa povem da ti npr. izvin gležnja medicina Mobilizira. kar povzroči atrofijo mišic in okvare hrustanca in potem imaš cel halo z ponovnim vzpostavljanjem normalne mišične podpore. namreč mišice se hitreje razgrajujejo kot nastajajo. Ker je sklep z oslabljenimi mišicami idealno prizorišče za ponovitev vaje je vse skupaj precej butasto oziroma narejeno za butalce.

Po drugi strani pa alternativa zagovarja "pametno" uporabo in blago uporabo poškodovanega gležnja ki zagotavlja okrevanje v 14 dneh namesto v 2 mesecih. Seveda je treba imeti malo mozga u glavi. Normalno te medicina tretira kot Totalno tele ki itak vse dela narobe, in zato je vse treba onemogočit z betonom če je treba.

Zanimiva razlaga "strokovnjaka" glede zdravljenja izvina gležnja.

O samem postopku ne bom polemiziral, le nekaj za razmislek; koliko ljudi bi brez primerne imobilizacije poškodovanega gležnja "pametno" in zmerno uporabljali poškodovani gleženj?

Ko bi pa ponovno vrglo ven gleženj, bi bil kriv lečeči zdravnik in juriš na tožbo. Alternativa je še v ilegali, zato pravno ne odgovarja za napake pri zdravljenju, razen kazernsko.

Glede totalnega teleta je to kar res, kajti če te osebno zdravnik ne pozna ne ve ali boš upošteval vse njegove nasvete. Ljudje smo pametni in vsevedi, dokler ne naredimo kaj narobe, potem so pa krivi drugi.

Že pri svojih otrocih poglej, ali naredijo vse tako, kot jim naročiš, pa jih poznaš od rojstva!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zate je itak edino zveličavno le kar zraste na tvojem zelniku.

Tu se pa pošteno motiš (ker me pač želiš diskreditirati, ofkors). Moraš se zavedati, da vsaj 90 ali še več % stvari, ki jih kdorkoli od nas govori, ni "zraslo na naših zelnikih". Ti se futraš s teksti nekih para-medicinskih strani, jaz berem druge reči. Imava različno ideologijo in način dojemanja ter upravičevanja metod. Ti živiš bolj v paranoidnem, jaz pa v bolj optimističnem svetu. (pa veljam za zmernega pesimista).

Jaz verjamem, da če bi polovico populacije zdravili s trenutno uradno medicino, polovico pa z alternativnimi prijemi (in to počeli vsaj kakih 30 let, raje pa 50 ali 100), bi se šele dejansko videlo, katera *zares deluje*. Sam predvidevam, da bi uradna medicina zmagala, saj vendarle obravnava tudi povsem mehanske okvare telesa. In kljub vsem tistim agresivnim zdravilom.

Sicer pa - ljudje po eno strani uradni medicini očitajo "nevarna zdravila", hkrati pa jim ni problem verjeti v neka "potencirana zdravila homeopatije", ki naj bi s potenco pridobivala na moči (pravzaprav pa gre za navadno redčenje).

In na koncu - seveda, vera, optimizem in pozitivna nastrojenost vedno pomagata pri okrevanju, a ker ljudje tega morda niso sposobni sami pri sebi štartati, rabijo pač pilulo, narejeno iz navadne vode, za katero jim je vrač rekel, da deluje. BTW, sem zadnjič slišal, da se po rusko uradnemu zdravniku reče "vrač".

Svet je res hecen, pa tudi zanimiv in raznolik.

Prav tako, kakor so nekatera zdravila v pretirani meri jemana lahko škodljiva (in jih zato dozirajo zelo izobraženi zdravniki), isto je lahko škodljiva tudi pretirana vera v vodo, razredčeno z vodo, oziroma kot temu po slovensko rečemo blažev žegen (ki je pravzaprav bila medmašna molitev, priprošnja Sv. Blažu za zdravje na dihalih in grlu, kateri pa ljudje niso pretirano verjeli).

No, ko ti bo uspelo najti kak zaupanja vreden vir o tistem, kar si zapisal, da se sedaj znanstveniki praskajo po glavi, ko so "odkrili meridiane", pa kar pogumno z njim sem, z največjim zanimanjem in upanjem, da je res kaj na tem, ga bom prebral. Saj veš - tudi, če verjamem v uradno medicino, nikoli ne škodi zavedanje, da so na voljo tudi druge učinkovite metode ...

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tu se pa pošteno motiš (ker me pač želiš diskreditirati, ofkors). Moraš se zavedati, da vsaj 90 ali še več % stvari, ki jih kdorkoli od nas govori, ni "zraslo na naših zelnikih". Ti se futraš s teksti nekih para-medicinskih strani, jaz berem druge reči. Imava različno ideologijo in način dojemanja ter upravičevanja metod. Ti živiš bolj v paranoidnem, jaz pa v bolj optimističnem svetu. (pa veljam za zmernega pesimista).

Jaz verjamem, da če bi polovico populacije zdravili s trenutno uradno medicino, polovico pa z alternativnimi prijemi (in to počeli vsaj kakih 30 let, raje pa 50 ali 100), bi se šele dejansko videlo, katera *zares deluje*. Sam predvidevam, da bi uradna medicina zmagala, saj vendarle obravnava tudi povsem mehanske okvare telesa. In kljub vsem tistim agresivnim zdravilom.

Sicer pa - ljudje po eno strani uradni medicini očitajo "nevarna zdravila", hkrati pa jim ni problem verjeti v neka "potencirana zdravila homeopatije", ki naj bi s potenco pridobivala na moči (pravzaprav pa gre za navadno redčenje).

In na koncu - seveda, vera, optimizem in pozitivna nastrojenost vedno pomagata pri okrevanju, a ker ljudje tega morda niso sposobni sami pri sebi štartati, rabijo pač pilulo, narejeno iz navadne vode, za katero jim je vrač rekel, da deluje. BTW, sem zadnjič slišal, da se po rusko uradnemu zdravniku reče "vrač".

Svet je res hecen, pa tudi zanimiv in raznolik.

Prav tako, kakor so nekatera zdravila v pretirani meri jemana lahko škodljiva (in jih zato dozirajo zelo izobraženi zdravniki), isto je lahko škodljiva tudi pretirana vera v vodo, razredčeno z vodo, oziroma kot temu po slovensko rečemo blažev žegen (ki je pravzaprav bila medmašna molitev, priprošnja Sv. Blažu za zdravje na dihalih in grlu, kateri pa ljudje niso pretirano verjeli).

No, ko ti bo uspelo najti kak zaupanja vreden vir o tistem, kar si zapisal, da se sedaj znanstveniki praskajo po glavi, ko so "odkrili meridiane", pa kar pogumno z njim sem, z največjim zanimanjem in upanjem, da je res kaj na tem, ga bom prebral. Saj veš - tudi, če verjamem v uradno medicino, nikoli ne škodi zavedanje, da so na voljo tudi druge učinkovite metode ...

me zanima,kako ti veš,da je vse, kar je napisano o konvencionalni medicini/zdravilih...,resnično :? a si bil zraven? :hmm:

v končni fazi je tudi tista (po tvoje) 'vodna pilula' s polno mero optimizma bolj pametna odločitev od neke kemične tablete za raznorazne bolečine..ipd.

V prvi vrsti gre tako ali tako za optimizem oz. usmerjenost misli, neglede na izbor samega načina zdravljenja...če tega ni, ti najbrž živ bog ne more več pomagat in je res mogoče najboljša odločitev pest tablet zjutraj 'na tešč', da ti 'uravna' vse procese v telesu :?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Tu se pa pošteno motiš (ker me pač želiš diskreditirati, ofkors).Če želiš nekaj obravnavati je zelo zaželjeno da imaš s tem čimbolj bogate izkušnje!! In ti?? Se spraviš na reči o katerih NIMAŠ izkušenj.oziroma si tako neveden da je dialog s tabo brezupen. Sej ne rečem da sam ne počnem podobnih reči vendar o stvareh o katerih ne vem veliko nimam tako trdnega mnenja in ga lahko na podlagi novih izkušenj spremenim. Moraš se zavedati, da vsaj 90 ali še več % stvari, ki jih kdorkoli od nas govori, ni "zraslo na naših zelnikih". Ti se futraš s teksti nekih para-medicinskih strani, "Paramedicina" obtaja že tisočletja medtem ko je uradna medicina še zelo mlada veja ki samovšečno prisega na svojo superiornost in se posmehuje vsemu ostalemu kar je oholo in nesprejemljivo. Če ljudje nebi bili take ovce in bi med seboj sodelovali bi dosegli že veliko več. jaz berem druge reči. Imava različno ideologijo in način dojemanja ter upravičevanja metod. Ti živiš bolj v paranoidnem, jaz pa v bolj optimističnem svetu. (pa veljam za zmernega pesimista). :lol1:Tega pa res ne morem komentirat!!

Jaz verjamem, da če bi polovico populacije zdravili s trenutno uradno medicino, polovico pa z alternativnimi prijemi (in to počeli vsaj kakih 30 let, raje pa 50 ali 100), bi se šele dejansko videlo, katera *zares deluje*. Sam predvidevam, da bi uradna medicina zmagala, Uradna medicina je že zmagala ampak s pomočjo zavarovalništva, menadžmenta in predvsem zaradi izprijene farmacevtske industrije. saj vendarle obravnava tudi povsem mehanske okvare telesa. In kljub vsem tistim agresivnim zdravilom. Ne reče se agresivnim ampak večinoma strupenim!! Res pa je da se vendarle v določenih težkih primerih dobro delati z njimi kjer pretehta njihov pozitiven učinek.

Sicer pa - ljudje po eno strani uradni medicini očitajo "nevarna zdravila" hkrati pa jim ni problem verjeti v neka "potencirana zdravila homeopatije"So neškodljiva če že ne koristijo, medtem ko farmacija nemerno zastruplja ljudi. To ni paranoja malo si preberi sestavine in če si naredil O.Š. boš dojel, ki naj bi s potenco pridobivala na moči (pravzaprav pa gre za navadno redčenje). Glej če misliš da uradna znanost ve vse potem škoda zate!!

In na koncu - seveda, vera, optimizem in pozitivna nastrojenost vedno pomagata pri okrevanju, a ker ljudje tega morda niso sposobni sami pri sebi štartati, rabijo pač pilulo, narejeno iz navadne vode, za katero jim je vrač rekel, da deluje. BTW, sem zadnjič slišal, da se po rusko uradnemu zdravniku reče "vrač". Hja izraz so obdržali iz časov izpred uradne medicine.

Svet je res hecen, pa tudi zanimiv in raznolik.

Prav tako, kakor so nekatera zdravila v pretirani meri jemana lahko škodljiva (in jih zato dozirajo zelo izobraženi zdravniki), Inštitut za varovamje zdravja je napol sprivatizirana združba pokvarjencev in zdravniki MORAJO prodajat kar jim dajo. isto je lahko škodljiva tudi pretirana vera v vodo, razredčeno z vodo, oziroma kot temu po slovensko rečemo blažev žegen (ki je pravzaprav bila medmašna molitev, priprošnja Sv. Blažu za zdravje na dihalih in grlu, kateri pa ljudje niso pretirano verjeli).

No, ko ti bo uspelo najti kak zaupanja vreden vir o tistem, kar si zapisal, da se sedaj znanstveniki praskajo po glavi, ko so "odkrili meridiane", pa kar pogumno z njim sem, z največjim zanimanjem in upanjem, da je res kaj na tem, ga bom prebral. Saj veš - tudi, če verjamem v uradno medicino, nikoli ne škodi zavedanje, da so na voljo tudi druge učinkovite metode ...

Glej!! Proti dohtarjem in farmacevtom nimam nič Dokler me z zakoni ne rinejo v nekaj kar jest nočem in dokler se ukvarjajo bolj ali manj koruptivnimi posli. Vsak cepec ve da jih večina sploh ni v službi med delovnim časom ker delajo po privatnih klinikah.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zanimiva razlaga "strokovnjaka" glede zdravljenja izvina gležnja.

O samem postopku ne bom polemiziral, le nekaj za razmislek; koliko ljudi bi brez primerne imobilizacije poškodovanega gležnja "pametno" in zmerno uporabljali poškodovani gleženj?

Ko bi pa ponovno vrglo ven gleženj, bi bil kriv lečeči zdravnik in juriš na tožbo. Alternativa je še v ilegali, zato pravno ne odgovarja za napake pri zdravljenju, razen kazernsko.

Glede totalnega teleta je to kar res, kajti če te osebno zdravnik ne pozna ne ve ali boš upošteval vse njegove nasvete. Ljudje smo pametni in vsevedi, dokler ne naredimo kaj narobe, potem so pa krivi drugi.

Že pri svojih otrocih poglej, ali naredijo vse tako, kot jim naročiš, pa jih poznaš od rojstva!

Tomaž, sej ni pene zato kar se počne. Ampak če jaz nočem gipsa mi ga pač ne morejo vsilit, prav tako ne cepljenja pa čeprav se trudijo brez argumentov.

Lep primer:

Zadnjič sem se skotalil v graben :P in če bi poklical rešilca bi verjetno bil kar lep cajt v raznih opornicah samo zaradi strahu dohtarja da ga bom tožil za eventuelno spregledano okvaro. Če sam sebi ne zaupaš toliko kot lahko zaupaš dohtarjem maš pač problem.Veš kolikokrat mi je kaj padlo v oko in sem šel na očesno kliniko da mi tujek odstranijo. Ampak ne!! Potem moraš 14dni nosit obvezo in jest oziroma kapljat antibiotike. Pa če obvezo vržeš preč takoj ko stopiš ven si po mojih izkušnjah ne narediš nič slabega.
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Glej!! Proti dohtarjem in farmacevtom nimam nič Dokler me z zakoni ne rinejo v nekaj kar jest nočem in dokler se ukvarjajo bolj ali manj koruptivnimi posli. Vsak cepec ve da jih večina sploh ni v službi med delovnim časom ker delajo po privatnih klinikah.

Ne, tega ne ve vsak cepec in tudi ti, ki to trdiš, nimaš nekih dokazov, ki bi bili verodostojni.

Skratka - verjamem ti še manj kot kakemu lažnivemu dohtarju.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ne, tega ne ve vsak cepec in tudi ti, ki to trdiš, nimaš nekih dokazov, ki bi bili verodostojni.

Skratka - verjamem ti še manj kot kakemu lažnivemu dohtarju.

Nimam dokazov, imam pa izkušenj očitno veliko več kot ti. Recimo:

-Mojster ginekolog v porodnišnici LJ obdela v celem "šihtu" 10 pacientk. Popoldne, v isti ordinaciji, brez sestre, v eni uri popedena 15 pacientk in to samplačniško v državni ustanovi!

-Eno leto sem čakal na magnetno resonanco (slikanje kolena) in po končno dočakanih slikah reče kirurg "ne vem zakaj to počnejo ampak šele ko pogledam s kamero se vidim pri čem smo" A slikanje z MR je svinjsko draga reč, prekleto dolgo se čaka in te s tem odriva od nadaljnega zdravljenja.

-Ko je bil otrok na infekcijski kliniki je dohtar delal vizito kar s hodnika po vseh sobah. Ne moreš mislit kake hude mojstre mamo da kar na 5 - 10m pregledujejo paciente. Najbrž da temelji na dejstvu da so še živi kar je o.k.!!

Lej primerov je kuk češ sam če si slepec si slepec!!

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nimam dokazov, imam pa izkušenj očitno veliko več kot ti. Recimo:

-Mojster ginekolog v porodnišnici LJ obdela v celem "šihtu" 10 pacientk. Popoldne, v isti ordinaciji, brez sestre, v eni uri popedena 15 pacientk in to samplačniško v državni ustanovi!

-Eno leto sem čakal na magnetno resonanco (slikanje kolena) in po končno dočakanih slikah reče kirurg "ne vem zakaj to počnejo ampak šele ko pogledam s kamero se vidim pri čem smo" A slikanje z MR je svinjsko draga reč, prekleto dolgo se čaka in te s tem odriva od nadaljnega zdravljenja.

-Ko je bil otrok na infekcijski kliniki je dohtar delal vizito kar s hodnika po vseh sobah. Ne moreš mislit kake hude mojstre mamo da kar na 5 - 10m pregledujejo paciente. Najbrž da temelji na dejstvu da so še živi kar je o.k.!!

Lej primerov je kuk češ sam če si slepec si slepec!!

Sam ne bi rekel, da sem slepec - vsaj ne, kolikor sem pač zadnja leta bil v bolnici - vsega skupaj ene 7-8 tednov, se mi zdi. Na vizitah so običajno bili prisotni in zavzeti zdravniki, tudi vmes, čez dan, ko me je kaj zanimalo, so mi razložili stvari in odgovarjali na moja vprašanja (ki so bila vseh sort), včasih so bili zjutraj utrujeni od nočnih šihtov (sumim, da čez noč niso le dremali na kavču).

Mogoče se je uradni medicinski svet res zarotil proti tebi. Priporočam nošnjo klobuka iz alu folije.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Sam ne bi rekel, da sem slepec - vsaj ne, kolikor sem pač zadnja leta bil v bolnici - vsega skupaj ene 7-8 tednov, se mi zdi. Na vizitah so običajno bili prisotni in zavzeti zdravniki, tudi vmes, čez dan, ko me je kaj zanimalo, so mi razložili stvari in odgovarjali na moja vprašanja (ki so bila vseh sort), včasih so bili zjutraj utrujeni od nočnih šihtov (sumim, da čez noč niso le dremali na kavču).

Mogoče se je uradni medicinski svet res zarotil proti tebi. Priporočam nošnjo klobuka iz alu folije.

Ko sem pri cepljenju otroka prosil za deklaracijo cepiva so me oholo zavrnili da je ne potrebujem saj nisem farmacevt ali medicinc!! A hkrati imamo zakon ki določa obvezno priložitev dokumentov kakršnihkoli zdravil

Veš da sem bil tud sam čist pravoveren svoje cajte (tko k ti :) pa so se začele dogajat reči ki so me preusmerile v bolj optimiziran pogled na vse. Da ne bo pomote...izpostavil sem pač slabe izkušnje ki pri meni očitno prevladujejo pa čeravno nisem kaj dosti okol dohtarjev. Pa mal poglej kaj se prodaja po prehrambenih trgovinah. in vse je požegnano od dohtarjev.Če ti otrok požre zobno pasto (tuba za odrasle) je to kratkomalo smrtna doza :slap: Kaj se dogaja z mentosi in penečo pijačo veš (sinergični učinki) ampak takih reči je polno tudi med zdravili pa se s tem nihče ne ubada :surrender: Samo pri peki kruha se pri nas uporablja cca150 različnih kemikalij! Homogenizirano mleko sploh nima več mlečnih molekul ker jih raztreščijo s 200bari pritiska :wacko:

Pa sej ne rečem ..če niočeš videt napak je men tud prav, Mogoče ti je lažje :worship: vendar grem sam težko mimo tega!

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ko sem pri cepljenju otroka prosil za deklaracijo cepiva so me oholo zavrnili da je ne potrebujem saj nisem farmacevt ali medicinc!! A hkrati imamo zakon ki določa obvezno priložitev dokumentov kakršnihkoli zdravil

Veš da sem bil tud sam čist pravoveren svoje cajte (tko k ti :) pa so se začele dogajat reči ki so me preusmerile v bolj optimiziran pogled na vse. Da ne bo pomote...izpostavil sem pač slabe izkušnje ki pri meni očitno prevladujejo pa čeravno nisem kaj dosti okol dohtarjev. Pa mal poglej kaj se prodaja po prehrambenih trgovinah. in vse je požegnano od dohtarjev.Če ti otrok požre zobno pasto (tuba za odrasle) je to kratkomalo smrtna doza :slap: Kaj se dogaja z mentosi in penečo pijačo veš (sinergični učinki) ampak takih reči je polno tudi med zdravili pa se s tem nihče ne ubada :surrender: Samo pri peki kruha se pri nas uporablja cca150 različnih kemikalij! Homogenizirano mleko sploh nima več mlečnih molekul ker jih raztreščijo s 200bari pritiska :wacko:

Pa sej ne rečem ..če niočeš videt napak je men tud prav, Mogoče ti je lažje :worship: vendar grem sam težko mimo tega!

Za ostalo ne vem, ampak za kruh se motiš. Pa nimam pekarne, sem pa dobavitelj surovin pekarnam, kjer moram natančno poznati kaj prodajam, pa tudi morem vedeti kaj moj kupec počne s tem in kako peče kruh. Bil sem na kar nekaj izobraževanjih in zaenkrat so stvari dokaj naravne pa še bolj naravne postajajo v smislu uporabe aditivov, konzervansov etc. Vem da se pšenica in izdelki iz nje nadzira, da se opravljao testi na težke kovine in en kup drugega sranja, pravzaprav če pogledam so sveži izdelki še najmanj škodljivi za zdravje. Je pa res da se o teh zadevah večkrat sekirajo tisti, ki imajo v kozarcu malce alkohola in čik prižgan, pa razglabljajo, koliko Ejev je v živilu :kva2: . Pa ne obsojam tebe direkto ampak karikiram.

S homeopatijo nimam iskušenj, jih pa imam s klasičnim zdravstvom, ki mi je v dosedanjih (pa ne tako malih) problemih odlično pomagalo in zadevo tudi rešilo.

Popravljeno . Popravil DAMI34
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ali ste kdaj pri nakupu keksov, testenin ali kruha pomislili, koliko pesticidov je v njih? Žitna semena kemično obdelajo že pred setvijo. Potem jih v rastnem obdobju redno škropijo (proti plevelom in boleznim). Običajno jim proti koncu dodajajo še kemične snovi za pospešitev zorenja in žita na hitro požanjejo. Razvoj nevarnih plesni preprečijo s fungicidi (80 odstotkov fungicidov je rakotvornih). In kaj se zgodi z zrni, preden pridejo na vašo mizo v obliki moke, zdroba, testenin? Praviloma jih le skrtačijo, s čimer odstranijo malce umazanije, zmeljejo in iz njih naredijo to, kar najdete na trgovinskih policah. Pri kupljenem kruhu pa dodajte seznamu še potencialno nevarna kemična sredstva, ki jim pravijo »pekovski dodatki«. Ti zagotovijo, da je vaš kruh videti lep, se ne drobi, ne suši, ne plesni... Beseda »pekovski dodatki« pogosto skriva tudi gensko spremenjene encime. Uporabljajo jih pogosto, a jih na embalaži niso dolžni navajati. (Sanja Lončar; www. pozitivke.net)

Recept za kruh je preprost: sol, voda, moka in kvas. Takšen kruh se je jedel v dobrih starih časih. Danes so ena od sestavin kruha tudi raznovrstni aditivi (pekovski dodatki), ki so postali stalnica tudi v drugih prehrambnih izdelkih, zato se nam zdi dodajanje aditivov čisto normalno. škodljivi učinki posameznih aditivov so dobro raziskani in strokovnjaki pravijo, da našemu zdravju ne škodijo, če jih zauživamo v normalnih količinah. Popolnoma neraziskani pa so učinki mešanic aditivov, ki jih zaužijemo - tako imenovani koktajli. Npr. sendvič z mortadelo (ali salamo) vsebuje najmanj 5 aditivov, če pa zraven popijemo še kakšno osvežilno obarvano pijačo, pa jih zaužijemo že čez osem. Kaj povzroča ta mešanica kemikalij v našem telesu še ni raziskano. Upoštevati pa je treba še, da so v kruhu morda tudi kakšni ostanki pesticidov, mortadela (ali salama) pa je narejena iz živali, ki so bile krmljene z gensko spremenjeno sojo. Ali je potem kaj čudnega, če se vsako leto število alergij, rakavih obolenj in težav s plodnostjo povečuje?

Kaj so aditivi? Aditiv je vsaka snov, ki se običajno ne uporablja oziroma ne uživa kot živilo in ne predstavlja običajne, tipične sestavine živila, ne glede na to, ali ima hranilno vrednost, se pa namensko dodaja živilu iz tehnoloških razlogov v proizvodnji, predelavi, pripravi, obdelavi, pakiranju, transportu, hrambi in se zato nahaja v živilu ali v stranskem proizvodu živila in s tem posredno ali neposredno postane sestavina živila. Aditivi so na izdelkih označeni z besedo ali črko E in trimestno številko, včasih pa z obojim. Kategorije aditivov za živila so: barvila, konzervansi, antioksidanti, emulgatorji, emulgirne soli, sredstva za zgostitev, želirna sredstva, stabilizatorji, ojačevalci arome, kisline, sredstva za uravnavanje kislosti, sredstva proti sprijemanju, modificirani škrob, sladila, sredstva za vzhajanje, sredstva proti penjenju, sredstva za glaziranje ali lesk, sredstva za obdelavo moke, utrjevalci, sredstva za ohranjanje vlage, veziva, encimi, sredstva za povečanje prostornine, potisni plin in plin za pakiranje.

Kaj pa kruh?V kruhu so razni aditivi, ki jih peki dodajajo zato, ker želimo potrošniki imeti snežno bel, zelo rahel, okusen kruh s hrustljavo skorjico, ki lepo diši, ohrani svežino najmanj dva dni in je še poceni. Takšen kruh brez aditivov ne obstaja. Najpogostejši dodatki v kruhu so emulgatorji, ki omogočijo, da se med seboj zmešata dve snovi, ki se sicer ne bi (npr. voda in olje), sredstva za obdelavo moke, s katerimi izboljšajo pecilne lastnosti moke, sredstva za uravnavanje kislosti, konzervansi, nekaterim kruhom pa dodajajo tudi naravne sestavine kot so: sladkor, olje in rastlinske maščobe, mleko, sirotko in jajca v prahu, ječmenov slad (temna obarvanost kruha), kosmiče in semena.

Tina Gajšek (Kalia nasveti, dec 2005): Uvedba valjčnih mlinov je omogočala, da so pšenico ponarejali s šestimi procenti dodane vode. Za to je bilo treba kalček odstraniti, sicer bi se vlažna moka pokvarila. Kalček se odstrani skupaj z lupino (otrobi). V tako imenovanem »oplemenitenem« belem kruhu, ki so mu s kalčkom in otrobi odstranili vitamine in minerale, ni ostalo nič razen surovega škroba. In potem so tukaj še sredstva za beljenje kruha (klorov dioksid), kemikalije za »izboljšanje« moke (benzoil peroksid, kalijev bromat, amonijev persulfat), ki pa kruhu tudi ne prinašajo nič dobrega.

Sanja Lončar pravi takole: Sestava kruha je podatek, ki ga peki niso dolžni zagotoviti, zato vam tudi prodajalci ne bodo mogli postreči z informacijo, kaj je v katerem kruhu. Izjema je le predpakirani kruh, pri katerem morajo biti na embalaži navedene vse sestavine. Na številnih etiketah boste našli izraz "pekovski dodatki". Kaj tiči za njim, je dolga zgodba. Poleg moke, vode in kvasa, peki lahko dodajajo kruhu še emulgatorje, stabilizatorje in gostila, s čimer dosežejo lepšo strukturo kruha. Za hitrejšo fermentacijo in kot pomoč pri vzhajanju lahko dodajo encimske preparate (amilaze, diastaze, celulaze, proteaze ...) ter sredstva za obdelavo moke. Za daljšo obstojnost je dovoljeno uporabljati tudi konzervanse. Za izboljšanje okusa in vonja je dovoljeno dodajati naravne in naravnim identične (!) arome, sladkor in sladila.

URADNI LIST RS: št. 56 z dne 13.07.1999 54. člen:

Za izdelovanje pekovskih izdelkov se lahko uporabljajo aditivi in mešanice za pekovske izdelke iz 50. člena tega pravilnika.

Kot aditivi se lahko uporabljajo:

- emulgatorji, stabilizatorji in gostila: lecitin, mono in digliceridi na osnovi jedilnih olj in masti rastlinskega in živalskega izvora estri mono in digliceridov ocetne, mlečne, citronske in vinske kisline in diacetil vinske kisline, stearil laktilat, alginska kislina in njene soli (Na, K, Ca), karagen, pektin, karboksimetilceluloza, guar moka, agar agar in karuba guma (zmlete rožičeve pečke);

- encimski preparati: amilaze, diastaze, amiloglukozidaze, celulaze, hemicelulaze, pentozanaze, glukozaoksidaze, proteaze, lipaze;

- sredstva za obdelavo moke (askorbinska kislina, L-cistein, L-cistin);

- kisline: ocetna, vinska, citronska in mlečna kislina;

- konzervansi: ocetna, propionska in sorbinska kislina ter natrijeve, kalijeve in kalcijeve soli teh kislin;

- soli: natrijev bikarbonat, kalcijev karbonat, kisli pirofosfati, fosfati, amonijev hidrogenkarbonat in kisli kalijev tartrat;

- arome: naravne in naravnim enake arome;

- naravna barvila, razen pri kruhu (dovoljena le pražena žita);

- sladila in nadomestki sladkorja.

Kaj pravi Zveza potrošnikov Slovenije? Aditivi: E 300 (askorbinska kislina), E 322, E 341(ortofosfat), E 472 spadajo med tiste aditive, ki se lahko dodajajo le v posebnih primerih in v zelo majhnih količinah. Aditiv E 412 (guar gumi) pa spada med aditive, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje.Pomembna je vloga kupcev! Uporaba aditivov, t. i. E-jev, v živilstvu narašča. Tega dejstva ni težko pojasniti, saj vemo, da živilska industrija v konkurenčnem boju za tržni delež pošilja na trg vedno nove in nove izdelke, ki morajo na nek način vzbuditi pozornost kupcev. Izdelki se morajo zato razlikovati od konkurenčnih izdelkov, njihov okus mora biti boljši ali vsaj drugačen, barve lepše, biti morajo rahlejši ... Vse to industrija v izdatni meri dosega z uporabo aditivov. Ne preseneča torej, da danes živilska industrija že okoli 90 % aditivov uporablja zaradi "kozmetičnih" razlogov, nekoč osnovni razlog za uporabo aditivov - povečati obstojnost oziroma rok uporabnosti živil - pa je postal obroben.

Kaj še pravi Sanja Lončar? Če zaskrbljeno pregledujete sojine izdelke v želji, da bi se izognili gensko spremenjenim organizmom, ste se znašli pri napačni polici. Pravo »leglo« GSO je danes v kruhu. Za hitrejšo fermentacijo in kot pomoč pri vzhajanju industrija dodaja encimske preparate (amilaze, diastaze, celulaze, proteaze, itd). Gensko spremenjeni encimi so tudi do 1000 krat cenejši od naravnih, kar je za finančnike pekarn izziv, ki se mu je težko upreti. še posebno, ker teh dodatkov zaenkrat ni potrebno deklarirati. Dovolj je napisati »pekovski dodatki«.

Ali inšpekcija preverja koliko dodatkov je v kruhu? Ja in ne. Zdravstveni inšpektorat iz Kopra ne preverja koliko in kateri aditivi so v svežem kruhu, ker za kruh ni predpisa oz. zahteve. Pek naj bi se držal predpisanih normativov. Če pa pek peče iz že pripravljenih mešanic, pa je v njih že vse v določenih mejah. Inšpekcija preverja aditive v pakiranem kruhu, ker je dlje obstojen zaradi dodanih konzervansov. Daljšo obstojnost kot ima kruh, več aditivov vsebuje in ga preverjajo. Od pekov pa se preprosto pričakuje, da se bodo držali navodil in pravilnika o aditivih.

Ob vsej uporabljeni kemiji se vprašam, ali je kupljen polnozrnat kruh res tako zdrav, kot ga priporočajo zdravstvene ustanove? Narejen je iz žit, ki so bila pridelana s pomočjo pesticidov, lahko topnih mineralnih gnojil (nitrati) in hormonskih regulatorjev rasti. Ko žito uskladiščijo, ga zaplinijo proti žužkom. Moki iz tega žita dodajo še pekovske dodatke med katerimi so lahko tudi gensko spremenjeni encimi. Ekoloških prašičev s takšnim kruhom ni dovoljeno krmiti, zdravstvo pa ta kruh propagira za zdravo živilo, ki celo varuje zdravje! Ali smo normalni?

  • Všeč mi je 3
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Roberto, povedal si eno pravljico katero trobijo nekateri paranoiki. Jaz vem, da za vse mešanice moram imeti od dobavitelja analize na pesticide, težke kovine etc...da že zaradi HACCAPa je sledljivosti je nadzor nad šušmarji izredno večji kot je nekoč bil. In da v primeru če nastane problem je moč najti, odpoklicati živilo, hkrati pa dobiti tudi dobavitelja sporne surovine.

Nadalje če govorimo o aditivih (živila ki se ne uporabljajo direktno ampak so dodatek), med katere spada tudi C vitamin ali pa sojin lecitin, katera sta sigurno zdravju dobrodošla, naj na grobo povem kaj vsebuje aditiv za kruh, kateri se v moko dozira od 0,5-1% je: Pšenična moka,dekstroza,emulgator E472e,žitni slad,encimi,askorbinska kislina(E300). Kolikor vem je v EU prepovedano ali nezaželjeno uporabljati živila ki vsebujejo gensko spremenjene organizme, pa ne zato, ker bi bila škodljiva, ampak predvsem v boju proti ZDA, ki ima že itak vse mutirano.

Da boš pa dokazal škodljivost kemije, npr amilaz, oziroma encimov v kruhu (kjer so dozacije manjše od promilov), je pa potrebno izvesti kup analiz in predočiti kar nekaj dokazov, do takrat pa bom smatral, da kruh ni zdravju škodljiv. Pa tudi ni zdrav, kot nekateri mislijo, ker kruh je v glavnem živilo, ki redi (ogljikovi hidrati) in ne prinaša nič dobrega zdravju..Kaj je zdravo ali ne, je itak samo stvar mode in tistih ki vplivajo na javna mnenja.

Se dobro spomnim, kako je pred par leti bilo izredno moderno jesti temne in polnozrnate kruhe, čez nekaj časa so bili moderni spet beli kruhi..kaj hočem povedati:

ex YU je imela kup proizvajalcev rastlinskih maščob, pa kup muslimanov in je živalska maščoba bila skoraj prepovedana za uporabo v pekarstvu. Bog ne daj da bi se uporabljalo maslo ali svinjska maščoba...Italija in Francija pa te zadeve uporabljata že stoletja v pekarstvu in sta še vedno vodilna v svetu po kvaliteti. Pri njih je izdelek ki vsebuje maslo dražji in boljši. Pri nas se je pa vse mešalo samo z margarino, ker so živalske maščobe "škodljive". In zato smo mazali margarino, ki je vsebovala emulgatorje, konzervanse, stabilizatorje...lepo na kruh in jedli "zdravo".

Če bi hotel jesti zdravo potem ne bi smel:

-jesti kuplenega sadja in zelnjeave, ker ne vsebujeta skoraj nič koristnega in sta pridelana po pospešenih metodah ter polna GSO in ostalih pesticidov herbicidov...

-ne kruha in slaščic, ker sta polna razne kemije, ogljikovih hidratov, pa še kakšen uvoženi pek lahko pljune v zames testa

-ne jesti mesa ker so se živali prehranjevale s škodljivimi preparati in so rasle v hlevih brez prostora in naravne paše

pravzaprav, če pomislim, je bolje da ne jem???

Glej, nekaj od naštetega je možno tudi res, zato je na nas, da izbiramo, jemo zmerno in pametno...govoriti vsepovprek, da nihče ne nadzira hrane se mi pa tudi zdi malce pretirano.

Ajd, zdej pa grem na eno naravno svinjsko kračo :kva1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Matr Roberto si se pa razpisu :OK: .

Ja itak de je BW!

V sloveniji zakon pri peki kruha dovoljuje uporabo cca150 raznoraznih dodatkov! Kaj pa ti dobavljaš tvojim strankam pa veš ti! NO pa povej, od kod Črn kruh....ves mehak(nenaravno) in in lahkoten :eek: ?? Ni mogoče pobarvan kar z barvilom?? Ali pa morebiti sploh ne gre za črn kruh?? Pa s katerim sredstvom danes kruh vzhaja?? Pa katero sredstvo naredi kruh svež par dni? In na splošno kakšen promil česa je v kruhu?? Do 20% niso promili!

Zdravstvo lahko pomaga in tega nisem trdil da ne. Imam pač kar nekaj slabih izkušenj z njimi in te so orto arogantne s strani službe ki bi morala služiti ljudem in ne obratno! V glavnem nekateri se trudijo pa čeravno jih v šoli marsičesa niso naučili pa tega niklakor ne morejo doumet metdtem ko se drugi niti ne trudijo in so tam samo zaposleni. Vse kar jim je tuje strogo zavrnejo! In kar je kapitalna napaka sistema, da lih oni nadzorujejo prehrano ki več al manj živijo zgledno nezdravo življenje in več al manj padajo na raznorazne skušnjave. Pa ko si že zašel v škropiva, in razno kemijo do Gensko Spremenjenih Organizmov in pljunkov...ja vse to požegnajo naši dohtarji, ampak ne tisti v ambulantah.

He he ko že omenjaš margarino kot kao zdravo hrano!! Margarina je tako zdrava da vanjo ne zaide noben škodljivec...niti podgana ne!?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ja itak de je BW!

V sloveniji zakon pri peki kruha dovoljuje uporabo cca150 raznoraznih dodatkov! Kaj pa ti dobavljaš tvojim strankam pa veš ti! NO pa povej, od kod Črn kruh....ves mehak(nenaravno) in in lahkoten :eek: ?? Ni mogoče pobarvan kar z barvilom?? Ali pa morebiti sploh ne gre za črn kruh?? Pa s katerim sredstvom danes kruh vzhaja?? Pa katero sredstvo naredi kruh svež par dni? In na splošno kakšen promil česa je v kruhu?? Do 20% niso promili!

Zdravstvo lahko pomaga in tega nisem trdil da ne. Imam pač kar nekaj slabih izkušenj z njimi in te so orto arogantne s strani službe ki bi morala služiti ljudem in ne obratno! V glavnem nekateri se trudijo pa čeravno jih v šoli marsičesa niso naučili pa tega niklakor ne morejo doumet metdtem ko se drugi niti ne trudijo in so tam samo zaposleni. Vse kar jim je tuje strogo zavrnejo! In kar je kapitalna napaka sistema, da lih oni nadzorujejo prehrano ki več al manj živijo zgledno nezdravo življenje in več al manj padajo na raznorazne skušnjave. Pa ko si že zašel v škropiva, in razno kemijo do Gensko Spremenjenih Organizmov in pljunkov...ja vse to požegnajo naši dohtarji, ampak ne tisti v ambulantah.

He he ko že omenjaš margarino kot kao zdravo hrano!! Margarina je tako zdrava da vanjo ne zaide noben škodljivec...niti podgana ne!?

Bla bla bla...očitno ne veš niti kaj je črn kruh...predvidevam da govoriš o pobarvanem kruhu s praženim ječmenovim sladom, kajti črn kruh ni niti črne barve ampak je svetlo sive narejen iz moke tipa 1100, Vzhaja pa predvsem po naravni metodi matice, se pravi kislega testa in brez kvasa. Ta metoda je kar dolga cca par ur do 12 ur odvisno kako testo počiva, zato je okus kiselkast in kruh ostaja dolgo svež. Pri črnem kruhu se ne uporablja aditiviv, zato prosim ne trosi neumnosti kar vsevprek, ker kot sem že omenil, tu je fermentacija naravna in ni pospešena. Edini dodatek je žitni slad (maltodekstrin izvleček slada iz žitaric, popolnoma naraven proizvod), ki ga potrebujejo kvasovke za hrano.In črn kruh je tako pred 100 leti kot danes odlično obdržal svežino tudi cel teden. (samo zaradi postopkov)

Pa da ne bo debata prerasla o debati o pekarstvu, najlaže je vsesplošno posploševati in trditi nekaj brez osnove. Žal do sedaj mi nisi uspel dokazati nič hudo nevarnega, čeprav je po tvojem vse BUUUUUUaaa in škodljivo, hkrati me pa prepričuješ da je par žegnanih kapljic, ki ima super memorijo (karikiram, ker nimam dokaza da ne deluje) edino in pravo rešilno sredstvo za vse bolezni tega sveta.

Predlagam (in spet se zezam), da par teh čudežnih kapljic nasuješ po kruhu in bo sigurno ozdravel, oziroma bo bolj primeren za potrošnika.

Kar se mene tiče, gledam na stvari zelo enostavno in sicer če čudežne besede, ali bioenergetik, ali homeopatija ali kirurg pomagajo, da se določeno bolezensko stanje izboljša potem to pomaga. verjemi, pa da človek, ki ima doma na smrt bolanega otroka zaradi raka poiskusi vse, tudi h čarovniku ga pelje.

,

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ali ste kdaj pri nakupu keksov, testenin ali kruha pomislili, koliko pesticidov je v njih? Žitna semena kemično obdelajo že pred setvijo. Potem jih v rastnem obdobju redno škropijo (proti plevelom in boleznim). Običajno jim proti koncu dodajajo še kemične snovi za pospešitev zorenja in žita na hitro požanjejo. Razvoj nevarnih plesni preprečijo s fungicidi (80 odstotkov fungicidov je rakotvornih). In kaj se zgodi z zrni, preden pridejo na vašo mizo v obliki moke, zdroba, testenin? Praviloma jih le skrtačijo, s čimer odstranijo malce umazanije, zmeljejo in iz njih naredijo to, kar najdete na trgovinskih policah. Pri kupljenem kruhu pa dodajte seznamu še potencialno nevarna kemična sredstva, ki jim pravijo »pekovski dodatki«. Ti zagotovijo, da je vaš kruh videti lep, se ne drobi, ne suši, ne plesni... Beseda »pekovski dodatki« pogosto skriva tudi gensko spremenjene encime. Uporabljajo jih pogosto, a jih na embalaži niso dolžni navajati. (Sanja Lončar; www. pozitivke.net)

Recept za kruh je preprost: sol, voda, moka in kvas. Takšen kruh se je jedel v dobrih starih časih. Danes so ena od sestavin kruha tudi raznovrstni aditivi (pekovski dodatki), ki so postali stalnica tudi v drugih prehrambnih izdelkih, zato se nam zdi dodajanje aditivov čisto normalno. škodljivi učinki posameznih aditivov so dobro raziskani in strokovnjaki pravijo, da našemu zdravju ne škodijo, če jih zauživamo v normalnih količinah. Popolnoma neraziskani pa so učinki mešanic aditivov, ki jih zaužijemo - tako imenovani koktajli. Npr. sendvič z mortadelo (ali salamo) vsebuje najmanj 5 aditivov, če pa zraven popijemo še kakšno osvežilno obarvano pijačo, pa jih zaužijemo že čez osem. Kaj povzroča ta mešanica kemikalij v našem telesu še ni raziskano. Upoštevati pa je treba še, da so v kruhu morda tudi kakšni ostanki pesticidov, mortadela (ali salama) pa je narejena iz živali, ki so bile krmljene z gensko spremenjeno sojo. Ali je potem kaj čudnega, če se vsako leto število alergij, rakavih obolenj in težav s plodnostjo povečuje?

Kaj so aditivi? Aditiv je vsaka snov, ki se običajno ne uporablja oziroma ne uživa kot živilo in ne predstavlja običajne, tipične sestavine živila, ne glede na to, ali ima hranilno vrednost, se pa namensko dodaja živilu iz tehnoloških razlogov v proizvodnji, predelavi, pripravi, obdelavi, pakiranju, transportu, hrambi in se zato nahaja v živilu ali v stranskem proizvodu živila in s tem posredno ali neposredno postane sestavina živila. Aditivi so na izdelkih označeni z besedo ali črko E in trimestno številko, včasih pa z obojim. Kategorije aditivov za živila so: barvila, konzervansi, antioksidanti, emulgatorji, emulgirne soli, sredstva za zgostitev, želirna sredstva, stabilizatorji, ojačevalci arome, kisline, sredstva za uravnavanje kislosti, sredstva proti sprijemanju, modificirani škrob, sladila, sredstva za vzhajanje, sredstva proti penjenju, sredstva za glaziranje ali lesk, sredstva za obdelavo moke, utrjevalci, sredstva za ohranjanje vlage, veziva, encimi, sredstva za povečanje prostornine, potisni plin in plin za pakiranje.

Kaj pa kruh?V kruhu so razni aditivi, ki jih peki dodajajo zato, ker želimo potrošniki imeti snežno bel, zelo rahel, okusen kruh s hrustljavo skorjico, ki lepo diši, ohrani svežino najmanj dva dni in je še poceni. Takšen kruh brez aditivov ne obstaja. Najpogostejši dodatki v kruhu so emulgatorji, ki omogočijo, da se med seboj zmešata dve snovi, ki se sicer ne bi (npr. voda in olje), sredstva za obdelavo moke, s katerimi izboljšajo pecilne lastnosti moke, sredstva za uravnavanje kislosti, konzervansi, nekaterim kruhom pa dodajajo tudi naravne sestavine kot so: sladkor, olje in rastlinske maščobe, mleko, sirotko in jajca v prahu, ječmenov slad (temna obarvanost kruha), kosmiče in semena.

Tina Gajšek (Kalia nasveti, dec 2005): Uvedba valjčnih mlinov je omogočala, da so pšenico ponarejali s šestimi procenti dodane vode. Za to je bilo treba kalček odstraniti, sicer bi se vlažna moka pokvarila. Kalček se odstrani skupaj z lupino (otrobi). V tako imenovanem »oplemenitenem« belem kruhu, ki so mu s kalčkom in otrobi odstranili vitamine in minerale, ni ostalo nič razen surovega škroba. In potem so tukaj še sredstva za beljenje kruha (klorov dioksid), kemikalije za »izboljšanje« moke (benzoil peroksid, kalijev bromat, amonijev persulfat), ki pa kruhu tudi ne prinašajo nič dobrega.

Sanja Lončar pravi takole: Sestava kruha je podatek, ki ga peki niso dolžni zagotoviti, zato vam tudi prodajalci ne bodo mogli postreči z informacijo, kaj je v katerem kruhu. Izjema je le predpakirani kruh, pri katerem morajo biti na embalaži navedene vse sestavine. Na številnih etiketah boste našli izraz "pekovski dodatki". Kaj tiči za njim, je dolga zgodba. Poleg moke, vode in kvasa, peki lahko dodajajo kruhu še emulgatorje, stabilizatorje in gostila, s čimer dosežejo lepšo strukturo kruha. Za hitrejšo fermentacijo in kot pomoč pri vzhajanju lahko dodajo encimske preparate (amilaze, diastaze, celulaze, proteaze .. .) ter sredstva za obdelavo moke. Za daljšo obstojnost je dovoljeno uporabljati tudi konzervanse. Za izboljšanje okusa in vonja je dovoljeno dodajati naravne in naravnim identične (!) arome, sladkor in sladila.

URADNI LIST RS: št. 56 z dne 13.07.1999 54. člen:

Za izdelovanje pekovskih izdelkov se lahko uporabljajo aditivi in mešanice za pekovske izdelke iz 50. člena tega pravilnika.

Kot aditivi se lahko uporabljajo:

- emulgatorji, stabilizatorji in gostila: lecitin, mono in digliceridi na osnovi jedilnih olj in masti rastlinskega in živalskega izvora estri mono in digliceridov ocetne, mlečne, citronske in vinske kisline in diacetil vinske kisline, stearil laktilat, alginska kislina in njene soli (Na, K, Ca), karagen, pektin, karboksimetilceluloza, guar moka, agar agar in karuba guma (zmlete rožičeve pečke);

- encimski preparati: amilaze, diastaze, amiloglukozidaze, celulaze, hemicelulaze, pentozanaze, glukozaoksidaze, proteaze, lipaze;

- sredstva za obdelavo moke (askorbinska kislina, L-cistein, L-cistin);

- kisline: ocetna, vinska, citronska in mlečna kislina;

- konzervansi: ocetna, propionska in sorbinska kislina ter natrijeve, kalijeve in kalcijeve soli teh kislin;

- soli: natrijev bikarbonat, kalcijev karbonat, kisli pirofosfati, fosfati, amonijev hidrogenkarbonat in kisli kalijev tartrat;

- arome: naravne in naravnim enake arome;

- naravna barvila, razen pri kruhu (dovoljena le pražena žita);

- sladila in nadomestki sladkorja.

Kaj pravi Zveza potrošnikov Slovenije? Aditivi: E 300 (askorbinska kislina), E 322, E 341(ortofosfat), E 472 spadajo med tiste aditive, ki se lahko dodajajo le v posebnih primerih in v zelo majhnih količinah. Aditiv E 412 (guar gumi) pa spada med aditive, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje.Pomembna je vloga kupcev! Uporaba aditivov, t. i. E-jev, v živilstvu narašča. Tega dejstva ni težko pojasniti, saj vemo, da živilska industrija v konkurenčnem boju za tržni delež pošilja na trg vedno nove in nove izdelke, ki morajo na nek način vzbuditi pozornost kupcev. Izdelki se morajo zato razlikovati od konkurenčnih izdelkov, njihov okus mora biti boljši ali vsaj drugačen, barve lepše, biti morajo rahlejši ... Vse to industrija v izdatni meri dosega z uporabo aditivov. Ne preseneča torej, da danes živilska industrija že okoli 90 % aditivov uporablja zaradi "kozmetičnih" razlogov, nekoč osnovni razlog za uporabo aditivov - povečati obstojnost oziroma rok uporabnosti živil - pa je postal obroben.

Kaj še pravi Sanja Lončar? Če zaskrbljeno pregledujete sojine izdelke v želji, da bi se izognili gensko spremenjenim organizmom, ste se znašli pri napačni polici. Pravo »leglo« GSO je danes v kruhu. Za hitrejšo fermentacijo in kot pomoč pri vzhajanju industrija dodaja encimske preparate (amilaze, diastaze, celulaze, proteaze, itd). Gensko spremenjeni encimi so tudi do 1000 krat cenejši od naravnih, kar je za finančnike pekarn izziv, ki se mu je težko upreti. še posebno, ker teh dodatkov zaenkrat ni potrebno deklarirati. Dovolj je napisati »pekovski dodatki«.

Ali inšpekcija preverja koliko dodatkov je v kruhu? Ja in ne. Zdravstveni inšpektorat iz Kopra ne preverja koliko in kateri aditivi so v svežem kruhu, ker za kruh ni predpisa oz. zahteve. Pek naj bi se držal predpisanih normativov. Če pa pek peče iz že pripravljenih mešanic, pa je v njih že vse v določenih mejah. Inšpekcija preverja aditive v pakiranem kruhu, ker je dlje obstojen zaradi dodanih konzervansov. Daljšo obstojnost kot ima kruh, več aditivov vsebuje in ga preverjajo. Od pekov pa se preprosto pričakuje, da se bodo držali navodil in pravilnika o aditivih.

Ob vsej uporabljeni kemiji se vprašam, ali je kupljen polnozrnat kruh res tako zdrav, kot ga priporočajo zdravstvene ustanove? Narejen je iz žit, ki so bila pridelana s pomočjo pesticidov, lahko topnih mineralnih gnojil (nitrati) in hormonskih regulatorjev rasti. Ko žito uskladiščijo, ga zaplinijo proti žužkom. Moki iz tega žita dodajo še pekovske dodatke med katerimi so lahko tudi gensko spremenjeni encimi. Ekoloških prašičev s takšnim kruhom ni dovoljeno krmiti, zdravstvo pa ta kruh propagira za zdravo živilo, ki celo varuje zdravje! Ali smo normalni?

Če tako razmišljaš lahko potem umreš od lakote, ker ne semš ničesar jesti. Tudi kar pridelaš doma (npr. semena, ki jih posadiš) je že vse gensko spremenjeno in onesnaženost zraka, kiseldež,... Po tvoje, če živiš zdravo ne smej ničesar jesti in umreti od lakote.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Umreš od lakote, ampak zdrav :kva1:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!