Skoči na vsebino

Španija,Portugalska (Iberski polotok)


Priporočene objave

ali je mogoce ze kdo prakticiral izlet v Maroko na nacin da se do juga Spanije pelje z kamijonom pol pa cez vodo z ladjo pa naprej z motorjem??( da se prispara dolgocasne dele avtocest italije, spanije, francije)!!!

ali kakersenkoli kombiniran izlet (vlak, kamijon ...)

pa kako se obnese!

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

ali je mogoce ze kdo prakticiral izlet v Maroko na nacin da se do juga Spanije pelje z kamijonom pol pa cez vodo z ladjo pa naprej z motorjem??( da se prispara dolgocasne dele avtocest italije, spanije, francije)!!!

ali kakersenkoli kombiniran izlet (vlak, kamijon ...)

pa kako se obnese!

iz genove v maroko pelje trajekt.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kateri prevoznik?

Sem že precej iskal po netu pa nikjer nisem zasledil te opcije. Bi bilo pa super.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Kateri prevoznik?

Sem že precej iskal po netu pa nikjer nisem zasledil te opcije. Bi bilo pa super.

ne vem točno, sem pa bral v Lonely Planet Marocco pod poglavjem Geting there and away - sea.

upam, da boš našel kaj pametnega.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Hola! in lep pozdrav vsem, evo naju nazaj iz portugalske. Še zbiram vtise in čakam da jih spanec malce uleži potem pa ob prvi priliki napišem kaj več.

Na kratko: Ceste super, večinoma novo asfaltirane, brez zalivk in flik, v 6500km niti enega lomljenega ovinka. Pokrajina čudovita, ljudje zelo prijazni. Bolj detaljno turo ter ostale informacije pa pridejo v naslednjih dneh.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Pa še kako res je vse napisano, eni res ne znajo lagat :naughty: .

Do nadaljnega v službi zasuta z delom :headbang: , zato vas bom tudi jaz pustila čakat kakih par dni.

Uživajte mi na svojih lubicah, koker se le da.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 1 mesec pozneje...

zakaj sem jaz vse te ceste sfalil. pa tako majhna je portugalska. :? čakam detajle.

Si bil tam? Z motorjem? V katerem delu?

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

bom pa se jest svoj piskercek dodal, ker sem se prejsnji teden vrnil s potepanja po severni spaniji in severni portugalski.

ceste v severni spaniji so fenomenalne. lahko recem, da so celo boljse od francoskih. in podobno francoskim so tudi ograje prijazne motoristom, tako da lahko brez strahu uzivas ovinke. bencin je malenkostno drazji kot pri nas (cca 1.12 eur/l), ljudje so zelo prijazni in pokrajina je cudovita. torej vse naj.

ceste na portugalskem so pa katastrofalne. vsaj tiste so bile po katerih sem se peljal. peljal sem se po rumenih cestah po michelinovem atlasu (v spaniji so rumene ceste cista poezija) in te dajo voznjo podobno rodeu. potem sem se peljal od brage proti braganci po rdeci (spet po michelinovem atlasu), ki je tudi oznacena kot panoramska in ni bilo od panorame niti "p", asfalt pa je bil nekaj casa nov, vendar so nase zmahane ceste za tisti nov asfalt pravi raj. kasneje so cesto popravljali in sem enkrat nenapovedano priletel v luknjo, da sem mislil da sem obe gumi presekal. nobenih oznak o delu na cesti, samo razrita cesta. seveda sem kaj kmalu po najkrajsi liniji pobegnil s portugalske nazaj v severno spanijo in sredi dneva spremenil zacrtani plan priti do bragance. poleg tega je bencin drazji kot v italiji in franciji (cca 1.45 eur/l). ljudi pa ne morem ocenjevati, ker sem bil zaradi napisanega samo en dan na portugalskem. lahko pa povem iz prejsnjih stikov s portugalci da so ok, vsaj tisti s katerimi sem imel opravka.

severno spanijo pa priporocam vsem. nekako so temperature zelo ugodne za motoriste, ker se cuti vpliv atlantika (25-29 st C). hribi so visoki nekako 1500 mnv in ce upostevamo, da se dvignes z morja na hrib to pomeni kar visoke hribe. ceste so v vecini oznacene kot panoramske in resnicno tudi so panoramske. asfalt ce ze ni nov je pa prakticno nerabljen. prometa zelo malo. ceste lepo speljane, brez svinjarije, lukenj in zalivk. cene kampov v sezoni so nekako od 5 eur do 8 eur. s komerkoli sem govoril je vedel po nalepki da prihajam iz slovenije. pa se kaj bi se naslo...

vec bo pa cez nekaj dni napisano na nasih spletnih straneh (spodnji link).

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

bil sem z motorjem. med 19. in 26. 7. Algrave ob morju- Sagres- Lizbona- Cabo de Roca- Leiria- Porto- Braganca. moje ugotovitve so podobne fazererju in sem tudi sam komaj čakal, da pridem nazaj v Španijo- poezija; ceste, vozniki :worship: .

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

PORTUGALSKA Z MOTORJEM

… kot ideja za tiste, ki mogoče že razmišljate, kam bi se šli potepat naslednje leto. Pa tudi za tiste, ki je iz takih ali drugačnih razlogov ne boste nikoli obiskali, a bi vseeno o njej radi kaj izvedeli.

Želja po Portugalski se je She porodila nekaj let nazaj, letos pa končno uresničena, a ne z avtom, kot jo je She sanjala takrat. Nizki start je bil v začetku junija, planiranih 17 dni in med 5 in 7.000 km. Odločitve, katero cesto bova vozila naslednji dan, sva sprejemala sproti, zvečer za naslednji dan. Znan je bil samo cilj: priti do Portugalske in jo prepotovati, edino omejitev je pomenila ladja. Linija Genova-Barcelona je prihranila kar nekaj km in energije, a vseeno je bil končni 'izkupiček' skoraj 6.500 km. :worship:

Portugalska, dežela z 10 mio prebivalcev na skrajnem zahodu Iberskega polotoka, je zelo raznolika. Na severu hribovita pokrajina, zelene doline in edini nacionalni park v državi, proti jugu plaže in nasadi oljke in plutovca, do koder seže oko. Poleg nacionalnega parka še kar nekaj naravnih parkov in naravnih rezervatov.

Ceste na Portugalskem si v glavnem zaslužijo samo hvalo :worship: , predvsem na severu, in seveda tiste, ki sva jih prevozila. Prazne, precej novega asfalta, brez zalivk, ovinki pa v nekaterih delih dežele, kot si jih niti v sanjah ne bi mogla naslikati. Padaš iz enega v drugega, levo, desno, levo, desno, levo, desno ..... v nedogled :kva2: , res poezija. Ok saj veva, to sva sporočala že takrat, ko sva še vedno drajsala gume po Portugalski, ampak težko je pozabiti takšne užitke ... Pravzaprav so se take ceste začele že v Španiji. Ladja je priplula v Barcelono drugi dan pozno popoldne in okoli 18h je padla je odločitev, da si poiščeva prenočišče nekje ven iz mesta. No, tale ven iz mesta je bil več kot 500 km severozahodno v baskovskem San Sebastianu ob 5h zjutraj. Nočna vožnja načeloma ni ravno nekaj, zaradi česar bi človek skakal v zrak od veselja, ampak cesta Huesca-Jaca (nujen nočni postanek izven začrtane poti zaradi vožnje na hlape)-Pamplona je navdušila dovolj, da spanec ni bil potreben. 2 uri v spalki na plaži :eek: je bilo vse, kar sva si privoščila in nato zgodaj zjutraj krenila naprej po cestah severne Španije. Zvečer sva bila samo še kakšnih 100km oddaljena od Portugalske, ampak po prevoženih skoraj 1300km v zadnjih 24 urah :wacko: sva sklenila, da jo osvojiva naslednji dan. O:-)

Na svoj račun pridete na Portugalskem tudi vsi ljubitelji dobre hrane in vina :yea1: . Portugalski rek pravi: 'Olivno olje, vino in prijateljstvo – starejše je, boljše je.' Porto, sladko portugalsko vino, je vsekakor vredno poskusiti, bodisi kot aperitiv ali kot digestiv. Med najbolj priljubljenimi ribami, katerih poraba je na portugalskem največja v Evropi, je polenovka, dobro pa pripravijo še marsikaj drugega, kot je perutnina, svinjina, pa divji prašič, tudi zajec. Mnjam, verjemite na besedo. :grim

Za videt ogromno vsega. Že takoj na severu padejo v oči fasade iz ploščic, imenovanih azulejos. Občutek domačnosti in odprtosti ustvari na balkonih in z okna na okno obešeno perilo. Življenje na Portugalskem, razen v večjih mestih, teče počasi, to je čutiti na vsakem koraku. Tudi velika mesta imajo svoj čas. Lizbona je lepa, a ogromna, tiste večpasovnice te čisto zmešajo, še vseh tabel ne uspeš prebrat, da se postaviš na pravi pas, je že prava umetnost. Ves trud je nagrajen s pogledom na celo prestolnico, ki ga ponuja grad S. Jorge. Potem romarsko mesto Fatima, Batalha z eno najlepših gotskih cerkva na Portugalskem, najbolj zahodna točka na celini Cabo da Roca, pa najbolj zahodno otočje Berlenga, naravni ptičji rezervat, starodavna Sintra, čudoviti Castelo de Vide … v 10 dneh Portugalske res veliko videnega in doživetega.

Znanje njihovega jezika, portugalščine, bi bilo dobrodošlo, a rešujejo osnove italijanščine. Po izkušnjah, razen v najbolj turističnih krajih, lahko na angleščino kar pozabite :headbang: , še v restavraciji se ti mimogrede lahko zgodi, da boš kazal s prstom po jedilniku ali delal grimase in risal po zraku . Zabavno, kar nekaj smeha je bilo na račun tega. Kljub nepoznavanju jezika je bilo ves čas čutiti naklonjenost domačinov in pripravljenost pomagati, ko je bilo to potrebno.

In še prevožena pot:

Ljubljana-Trst (I)-Benetke-Brescia-Piacenza-Genova-ladja do Barcelone (E)-Zaragoza-Huesca-Jaca-San Sebastian-Valladolid-Braganca (P)-Chaves- … šviga švaga po Portugalski, vmes še nekaj Španije … -Beja-Mertola-Huelva (E)-Sevilla-Gibraltar (GB)-Malaga (E)-Granada-Albacete-Requena-Teruel-Alcaniz-Reus-Barcelona in ponovi postopek do Slo.

By She:

Portugalska je bila točno taka, kot sem si jo zamislila: hrana, pijača, ljudje, lepota narave in mest, ovinki in še veliko, veliko vsega … in kar je najpomembnejše, brez kakršnekoli slabe izkušnje, moja 'lubica' mi je (kot že velikokrat) odpuščala napake … hvala ji :wub: .

By KeC:

Odločitev za Portugalsko je padla zelo hitro. Še uspel nisem dobro pogledati, kam se odpravljam, ko so se že pričeli nabirati kilometri. Me pa je na vsakem koraku bolj in bolj presenečala in to skoraj vedno v zelo pozitivnem smislu. Kot motoristu so se mi predvsem vtisnile v spomin ceste na severu, ki so večinoma oh in sploh. :grim

Večina vodičev vam bo znala dobro svetovati, kaj se splača ogledati na Portugalskem. In verjemite nama, tega je zeloooo veliko. Dodajva pa še nekaj nasvetov za tiste, ki se tja odpravljate z motorjem. Ko boste nabirali informacije, boste marsikje zasledili, da naj bi bil promet na Portugalskem eden najnevarnejših v Evropi, glede na to, da pa prihajate is Slovenije, se boste tam počutili kot doma. Pravzaprav je najino mnenje, da je vozniška kultura tam celo na višjem nivoju. V juniju motoristov na cestah ni veliko (verjetno pa tudi v preostalih mesecih ni kaj drugače), če kje, jih boste našli v večjih mestih. Najbolj atraktiven in zanimiv za vožnjo z motorjem je severni del Portugalske. Priporočava sledeče ceste:

- Braganca – Vinhais (obvezen postanek) – Chaves – Vila Real

- Viana do Castelo – Ponte de Lima - Ponte da Barca – jezero Lindoso – Rio Caldo – Vila da Ponte

- Vila Pouca de Aguiar – Guimaraes

- Amarante – Sao Goncal – Mondim de Basto

Kot izhodišče za ture po severni Portugalski priporočava mesto Amarante, od koder lahko hitro in enostavno obdelate ta del dežele in odkrijete ceste, ki jih nama ni uspelo prevoziti.

V osrednjem in južnem delu Portugalske ceste same morebiti niso tako atraktivne, ponuja pa pokrajina ogromno razlogov, da človek povesi spodnjo čeljust. V tem delu priporočava vožnjo po cesti skozi naravni park Serra da Estrela in naravni park Vale do Guadiana. Zanimive so tudi ceste, ki vodijo ob rekah Douro in Tejo.

Naj še enkrat poudariva (če ni bilo dovolj očitno :D), da sva bila kot motorista nad Portugalsko oba zelo zelo navdušena :OK: . Edino, kar bi spremenila, je to, da bi si (si bova?) naslednjič vzela malo več časa in prevozila še kakšno ovinkasto cesto na severu. :grim

Portugalski pozdrav!

She in KeC

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Vsak začetek je težak

[attachmentid=78396] [attachmentid=78397]

Hitro preko Španije (po takšnih cestah gre hitro, ampak zna biti dolgočasno)

[attachmentid=78398]

Bom dia Portugal!

[attachmentid=78399]

Postanek v Vinhais-u

[attachmentid=78400]

Mi se mamo radi

[attachmentid=78401]

Razgibana severna Portugalska

[attachmentid=78402]

Ljubici na zasluženem počitku

[attachmentid=78404]

Takole zgleda večina cest v severni Portugalski :naughty:

[attachmentid=78403][attachmentid=78405][attachmentid=78407]

Amarante - izhodišče za fure po severu

[attachmentid=78406]

Porto z reko Douro

[attachmentid=78408][attachmentid=78409]

Idilično mestece Castelo de Vide

[attachmentid=78410]

Romarsko središče Fatima

[attachmentid=78411]

Samostan v Batalhi

[attachmentid=78412]

Trdnjava na otoku Berlenga (možno spanje, vendar potrebno rezervirati vnaprej)

[attachmentid=78413]

Lizbona na dlani

[attachmentid=78414][attachmentid=78415]

Najzahodnejša točka celinske Evrope

[attachmentid=78417]

@ kaciga in fazerer

Škoda, da nista imela s Portugalsko podobnih izkušenj kot midva. Očitno vama je uspelo zgrešiti ta boljše ceste ali pa sva midva imela srečo, da sva se vozila po ta boljših (stranskih). Uporabljala sva Marco Polo zemeljevid in tiste, ki so bile označene kot panoramske, so bile vsekakor vredne vožnje. Oba sva se strinjala, da sva na Portugalskem prevozila nekaj cest, pred katerimi bi se lahko še Dolomiti skrili. :worship:

post-3574-1155502160_thumb.jpg

post-3574-1155502169_thumb.jpg

post-3574-1155502179_thumb.jpg

post-3574-1155502189_thumb.jpg

post-3574-1155502201_thumb.jpg

post-3574-1155502212_thumb.jpg

post-3574-1155502220_thumb.jpg

post-3574-1155502231_thumb.jpg

post-3574-1155502241_thumb.jpg

post-3574-1155502253_thumb.jpg

post-3574-1155502263_thumb.jpg

post-3574-1155502286_thumb.jpg

post-3574-1155502496_thumb.jpg

post-3574-1155502510_thumb.jpg

post-3574-1155502523_thumb.jpg

post-3574-1155502532_thumb.jpg

post-3574-1155502540_thumb.jpg

post-3574-1155502550_thumb.jpg

post-3574-1155502566_thumb.jpg

post-3574-1155502574_thumb.jpg

post-3574-1155502582_thumb.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

@ kaciga in fazerer

Škoda, da nista imela s Portugalsko podobnih izkušenj kot midva. Očitno vama je uspelo zgrešiti ta boljše ceste ali pa sva midva imela srečo, da sva se vozila po ta boljših (stranskih). Uporabljala sva Marco Polo zemeljevid in tiste, ki so bile označene kot panoramske, so bile vsekakor vredne vožnje. Oba sva se strinjala, da sva na Portugalskem prevozila nekaj cest, pred katerimi bi se lahko še Dolomiti skrili. :worship:

pred letosnjim "izletom" sem bil prej na portugalskem dvakrat. enkrat smo si jo privoscili od juga proti severu s kombijem, drugic pa sem imel priloznost spoznati coimbro in porto od blizu. lahko recem, da imas na portugalskem res kaj videti. kot si ze navedel imajo predvsem bogato zgodovino in kulinariko in kar nekaj stvari s tvojih fotk sem dozivel.

pred leti na potepu s kombijem nisem bil toliko pozoren na ceste v juznem in srednjem delu portugalske, zato teh ne morem ocenjevati. letos pa sem kot motorist zelo pozorno spremljal kamencke, pesek in slab asfalt pod gumami, neucakane voznike in meckace na ceti, neprivlacno okolico,... zal sem zabelezil res samo slabe stvari. zal. vse to se je dogajalo na oznacenih cestah na zemljevidu, ki kot se da videti, so obrobljene z zeleno kot panoramske. plan sem imel do bragance, pa sem predcasno zapustil portugalsko zaradi vsega omenjenega. se mi zdi severna spanija neprimerno bol zanimiva za motoriste. lahko pa da sem res imel smolo z izbranimi cestami.

post-581-1155504438_thumb.jpg

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Škoda, če bi od Chavesa nadaljeval naprej proti Braganci, bi videl, kaj lahko Portugalska ponudi in verjemi mi, ne bi ti bilo žal. Kot vidim, si res imel "nesrečo" pri izbiri poti.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Škoda, če bi od Chavesa nadaljeval naprej proti Braganci, bi videl, kaj lahko Portugalska ponudi in verjemi mi, ne bi ti bilo žal. Kot vidim, si res imel "nesrečo" pri izbiri poti.

KeC! Daj mi reci, če je na svetu še kaj lepšega, kot takšno potovanje! :grrr :OK: :OK:

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

KeC! Daj mi reci, če je na svetu še kaj lepšega, kot takšno potovanje! :grrr :OK: :OK:

No mogoče bi se še kaj našlo ampak vsekakor so takšna potovanja zadeva za katero se splača živeti in doživeti. :grim

Naslednje leto vsekakor nekaj podobnega. Mikajo me Pireneji. Je pa destinacij toliko, da se je kar težko odločiti.

Je pa tiha želja in srednjeročni plan pot okoli Sredozemlja. :krneki:

Popravljeno . Popravil KeC
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Btw, da ne bo kakšne pomote, vsa zahvala za tale opis gre She, ki se je resnično potrudila in spravila najino potovanje v pisno obliko. Predvsem pa ji hvala za enkratno družbo, ki je naredila potovanje še lepše. :blush:

Popravljeno . Popravil KeC
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

  • 3 mesecev pozneje...

:) Pozdravljeni,

Tako kot vsako leto nekam odpičiva imava tudi za leto 2007 plan da se odpraviva na daljni zahod-Portugalska.

Če kdo slučajno kej pozna oz. ve kaj je dobrega oz. odličnega tako videt kot pojest bi prosil kakšen predlog tudi od vas zvestih motoristov.

Plan odhoda je 02.avg.2007 in sicer za 3 tedne.

Hvala v naprej

David/Junior/Bowla

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Na kratko;

Vroče bo vroče... zanimivo pa še bolj! :o

Računaj na dobrih 7.000 kilometrov. :yes:

Večji del poti predlagam "špon", da ti bo za na onem koncu kaj časa ostalo. :hmm: :? Potrebuješ vsaj tri tedne dopusta. Al' pa "bolniške"!!! :P

Kaj več, ti bodo pa še drugi podali.

Srečno!

Popravljeno . Popravil moto rider
Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Zdravo, sicer nisem ravno reden pisec na temle forumu ampak tale tema zna bit še zanimiva. In sicer s punco planirava podobno varianto poleti 2007, in sicer po jugu Španije do Portugalske in nato po severni strani nazaj. Glede na kilometrino planirava 30dni.

Vsakršna informacija o teh krajih je dobrodošla.

lp matej

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Nekaj osnovnih informacijsva jaz in She podala v najinih postih, za kakšne dodatne informacije iz prve roke pa sva oba dosegljiva na pm in pa tudi gsm pa se lahko ob kakšni pijači pomenimo kaj več.

Vsekakor jo oba zelo toplo priporočava. Mogoče bi edino malce pokomentiral datum. Avgust zna biti na Portugalskem zelo vroč tako, da bi raje svetoval ali junij ali pa september.

Ceste na portugalskem se intenzivno obnavljajo tako da se na severu ponuja obilo užitkov ob ovinkarjenju po novih in zelo neprometnih cestah.

Kljub temu da so naju opozarjali, da je promet na portugalskem katastrofa (in nevaren šport) v primerjavi z preostalo EU lahko rečem da če si navajen vožnje po slovenskih cestah je portugalska mala malica.

Povezava do komentarja
Delite na drugih straneh

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

    • Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
×
×
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!