rosse20 Objavljeno Maj 7, 2008 Deli Objavljeno Maj 7, 2008 Včasih je bilo starost motorja do max 5 let, kasko zavarovanje. Sedaj, vprašanje je, če se ti cenovno izplača. točno tako je meni rekel lani inštruktor, ko sem spraševala. in sem na koncu ugotovila, da se definitivno ne splača, ker ura zato ni dosti cenejša. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
mtic Objavljeno Maj 7, 2008 Deli Objavljeno Maj 7, 2008 Zgolj informacija... v priponki je brošura in v njej piše vse o novem zakonu tudi leta in čas preden dobiš izpit za neomejeno ipd... lp m. cela_brosura.pdf Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
dozzi Objavljeno Maj 13, 2008 Deli Objavljeno Maj 13, 2008 Koliko pa ste meli uro vožnje? Mene nategujejo za 35€/uro za A kategorijo (pa še to je bolj šolska ura) o sami vožnji pa raje ne bi izgubljal besed. Sem veliko več odnesel z branjem tega foruma in pa knjige Magisterij vožnje motocikla, kot pa v avtošoli. Tam jim bolj plačujem za uporabo motocikla, kot pa da bi se učil vožnje, ki bi mi koristila v življenju. Je pa res, da vsako uro zvem, kje in na kaj moram pazit, da bom opravil glavno vožnjo, namesto da bi se učil kakšnega reševanja kriznih situacij, ustavljanja v sili, vožnje v ovinkih,... Verjetno jim je škoda motorja. O opremi pa tudi ne bi. Zguljene rokavice in čelada z umazanim vezirjem. Prosto po Prešernu :naughty: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Stasky Objavljeno Maj 13, 2008 Deli Objavljeno Maj 13, 2008 Koliko pa ste meli uro vožnje? Mene nategujejo za 35€/uro za A kategorijo (pa še to je bolj šolska ura) o sami vožnji pa raje ne bi izgubljal besed. Sem veliko več odnesel z branjem tega foruma in pa knjige Magisterij vožnje motocikla, kot pa v avtošoli. Tam jim bolj plačujem za uporabo motocikla, kot pa da bi se učil vožnje, ki bi mi koristila v življenju. Je pa res, da vsako uro zvem, kje in na kaj moram pazit, da bom opravil glavno vožnjo, namesto da bi se učil kakšnega reševanja kriznih situacij, ustavljanja v sili, vožnje v ovinkih,... Verjetno jim je škoda motorja. O opremi pa tudi ne bi. Zguljene rokavice in čelada z umazanim vezirjem. Prosto po Prešernu :naughty: Glede opreme samo to: Vsak kandidat mora imeti svojo zaščitno opremo (Čelada, rokavice, jakna, dolge hlače,...). To kar sposojajo je zgolj njihova dobra volja! Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
phoebus Objavljeno Maj 14, 2008 Deli Objavljeno Maj 14, 2008 (popravljeno) Koliko pa ste meli uro vožnje? Mene nategujejo za 35€/uro za A kategorijo (pa še to je bolj šolska ura) o sami vožnji pa raje ne bi izgubljal besed. Sem veliko več odnesel z branjem tega foruma in pa knjige Magisterij vožnje motocikla, kot pa v avtošoli. Tam jim bolj plačujem za uporabo motocikla, kot pa da bi se učil vožnje, ki bi mi koristila v življenju. Je pa res, da vsako uro zvem, kje in na kaj moram pazit, da bom opravil glavno vožnjo, namesto da bi se učil kakšnega reševanja kriznih situacij, ustavljanja v sili, vožnje v ovinkih,... Verjetno jim je škoda motorja. O opremi pa tudi ne bi. Zguljene rokavice in čelada z umazanim vezirjem. Prosto po Prešernu :naughty: No, v avtošoli te bodo naučili _osnov_. Ključen za obvladovanje je poligon (kako se speljuje in šalta, učiš se zavirat (zaviranje pri 50kmh, start-stop), ostat na motorju pri nizki hitrosti in ovinku (osmice, slalom, počasna vožnja), in izogib oviri (30, 50 na uro). Potem pa malo ceste da vidijo da poznaš križišča in če znaš na avtocesti ožet. Zalaganje ovinkov in "mojstrskih fint" te seveda ne bodo učili, saj si začetnik in moraš najprej obvladati osnove. Tako kot kolega ki je razlagal da v avtošoli vse narobe učijo češ "ja, ko pri XXXXX na uro prideš v dolg ovinek na AC prehitro in ga ne moreš položit, moraš čisto malo na kontra obrnit balanco da te položi, drugače boš v ograji". Super, da vidimo če bo kdo prišel iz avtošole živ :-D Seveda ti ne bodo dali dainese air kombinerona in arai čelade- ponavadi imajo jakno iz tekstila, čelado in rokavice..in seveda je vse znucano, saj je avtošola in ne dirkališče. Glede cene pa ne znam komentirat, sem imel lani 30 eur (in je eno leto in veliko inflacije mimo). Po mojem preveč pričakuješ. Popravljeno Maj 14, 2008. Popravil phoebus Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
rosse20 Objavljeno Maj 14, 2008 Deli Objavljeno Maj 14, 2008 kaj pa vem, koliko je bila ura. se mi zdi, da 27€, vendar sem samo 99,9% prepričana. Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
k0ci Objavljeno Maj 14, 2008 Deli Objavljeno Maj 14, 2008 v novem mestu na amdju je 38€ ura, vse kar rabiš svoje s sabo je obutev in čelada, drugo dajo tam Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
brubi46 Objavljeno Maj 14, 2008 Deli Objavljeno Maj 14, 2008 ma kolker jst vem, je že skos tako, da imaš najprej za 125 ccm, potem čez 2 leti dobiš za 25 kw in potem čez 2 leti za A neomejeno - to je za tiste, ki so pri 16. delali za A izpit.torej lahko pri 16. narediš za 125 ccm, pri 18. dobiš za 25 kw in šele pri 20. dobiš za A neomejeno. nikjer pa še nisem slišala, da bi pri 16. naredu kdo za 125 ccm in potem kar takoj čez 2 leti dobil A neomejeno. Pred (precej) leti je bilo tako, da si naredil pri 16ih izpit in ko si bil star 18, si šel samo po novo vozniško-jst sem glih še ujela vse po (pra)starem zakonu :P (izpit za 125 sem naredila leta 1995) No, v avtošoli te bodo naučili _osnov_. Ključen za obvladovanje je poligon (kako se speljuje in šalta, učiš se zavirat (zaviranje pri 50kmh, start-stop), ostat na motorju pri nizki hitrosti in ovinku (osmice, slalom, počasna vožnja), in izogib oviri (30, 50 na uro). Potem pa malo ceste da vidijo da poznaš križišča in če znaš na avtocesti ožet. Ko sem jst delala izpit tud poligona ni blo-kar je blo ''spretnostne'' vožnje je blo to, da si se naučil delat osmice. Jst sem šla že prvo uro na cesto :krneki: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
phoebus Objavljeno Maj 14, 2008 Deli Objavljeno Maj 14, 2008 Ko sem jst delala izpit tud poligona ni blo-kar je blo ''spretnostne'' vožnje je blo to, da si se naučil delat osmice. Jst sem šla že prvo uro na cesto :krneki: Ja, zdaj je poligon obvezen in tudi pravijo da če narediš poligon, si naredil izpit (ok, če ne zapelješ kontra v kako enosmerno potem na cesti :whistle: ). Jaz sem delal lani in prvič sem imel 2 uri skupaj. Najprej sem kake 20 minut speljeval in obračal na (praznem) parkirišču pred avtošolo [prvič sem na motorju ročno šaltal], potem se je vsedel v avto in sva se lepo odpeljala do poligona kjer sem ga dal čez nekajkrat, pa lepo nazaj (prvič mi je dal 125 da se privadim, naslednjič pa 500). Potem pa vsakič razen ko je bila relacija na poligon dribljat... Sicer je bilo keks, ampak osmice so me pa včasih malo zdribljale (prevelik radij) :unsure: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Passo Objavljeno Maj 14, 2008 Deli Objavljeno Maj 14, 2008 Ko smo že lih pr poligonu, kaj vse je treba tam znat oz nardit? Hvala ... :lol: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
k0ci Objavljeno Maj 14, 2008 Deli Objavljeno Maj 14, 2008 osmica, speljevanje in ustavljanje oz. počasna vožnja (tu igra vlogo ravnotežje), potem pa še izogib oviri in ustavljanje v sili Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Passo Objavljeno Maj 14, 2008 Deli Objavljeno Maj 14, 2008 osmica, speljevanje in ustavljanje oz. počasna vožnja (tu igra vlogo ravnotežje), potem pa še izogib oviri in ustavljanje v sili Hvala! Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
NejcZ Objavljeno Maj 15, 2008 Deli Objavljeno Maj 15, 2008 Js sm bil pa samo prvo uro na poligonu, potem naslednji7 sedem vozil, deveta je bla predizpitna, deseta izpitna pa je blo to to :) Je pa res da sm že prej mel neki izkušenj tako da mi poligon ni predstavljal nobenega problema :whistle: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
_luke_ Objavljeno Maj 15, 2008 Deli Objavljeno Maj 15, 2008 Jst sem meu vsega skupej 9 ur z glavno, glavna pa je trajala samo 20min ker je blo baje ful mrzlo za na motor in de nebi zmrznu smo končali na hitrco :worship: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Lamb of God Objavljeno Maj 19, 2008 Deli Objavljeno Maj 19, 2008 Danes sem šel na upravno enoto Velenje po nov izpit za neomejeno ker mi je stari za avto potekel. Povedala mi je da tisti, ki boste izpolnjevali pogoje starega zakona do oktobra 2009 padete pod star zakon. Torej, tisti ki boste v letu 2009 imeli že 2 leti izpit za 25kw, boste dobili neomejeno. Drugi žal ne. Ne me držat za besedo 100%, vendar danes mi je tako rekla na upravni enoti. LP Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
gusti Objavljeno Maj 19, 2008 Deli Objavljeno Maj 19, 2008 Jst sem meu vsega skupej 9 ur z glavno, glavna pa je trajala samo 20min ker je blo baje ful mrzlo za na motor in de nebi zmrznu smo končali na hitrco :worship: Jaz sem delal izpit pri +2°C pa je model od mene zahteval na poligonu da peljem 50km/h in nato brez zaviranja izogibanje oviri :slap: :slap: :slap: (za tiste ki niso delali izpita pred kratkim: vaji sta 30km/h brez zaviranja in 50km/h z zaviranjem) Ko je to reku me je pa hiter toplo ratalo pa čeprav sem mel sam poletne rokavice gor :kva2: Pa še pol me je ene 40min. gonil naokol da sem res mislil da mi bojo prsti vsak cajt odpadli :eek: Ko je blo konc vožnje in ko je brat prišel po mene z avtom sem celo pot nazaj sedel na svojih rokah da sem si jih grel z ritjo :lol1: :lol1: :lol1: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Dogma Objavljeno Maj 20, 2008 Deli Objavljeno Maj 20, 2008 Živjo! Je kdo imel glavno v dežju? Za jutri ne kaže glih nekega sončnega vremena, poligon sem pa vedno delala po suhem asfaltu in me je po pravici ornk strah raznih osmic pa zaviranja pa izogibanja oviri po mokrem. A ti vsaj kej hitrost spustijo iz 50km/h pri zaviranju oz.so kej bolj popustljivi? :) lp Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
cation Objavljeno Maj 20, 2008 Deli Objavljeno Maj 20, 2008 Danes sem šel na upravno enoto Velenje po nov izpit za neomejeno ker mi je stari za avto potekel. Povedala mi je da tisti, ki boste izpolnjevali pogoje starega zakona do oktobra 2009 padete pod star zakon. Torej, tisti ki boste v letu 2009 imeli že 2 leti izpit za 25kw, boste dobili neomejeno. Drugi žal ne. Ne me držat za besedo 100%, vendar danes mi je tako rekla na upravni enoti. LP samo kratko vprašanje... kaj pa če imam omejitev 125 ccm in 11 kw že cca. 4 al 5 let, pa nisem pri 18 hodil "podaljšat" v omejitev 25 kw (enostavno nisem mel motorja od takrat)? predvidevam da lahko vseeno dobim neomejeno? (21 sem že dopolnil) Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
_LuX_ Objavljeno Maj 20, 2008 Deli Objavljeno Maj 20, 2008 samo kratko vprašanje... kaj pa če imam omejitev 125 ccm in 11 kw že cca. 4 al 5 let, pa nisem pri 18 hodil "podaljšat" v omejitev 25 kw (enostavno nisem mel motorja od takrat)? predvidevam da lahko vseeno dobim neomejeno? (21 sem že dopolnil) ne bo šlo, ker moraš met 2leti izpit A2 preden dobiš neomejeno Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
frfljot Objavljeno Maj 20, 2008 Deli Objavljeno Maj 20, 2008 Živjo!Je kdo imel glavno v dežju? Za jutri ne kaže glih nekega sončnega vremena, poligon sem pa vedno delala po suhem asfaltu in me je po pravici ornk strah raznih osmic pa zaviranja pa izogibanja oviri po mokrem. A ti vsaj kej hitrost spustijo iz 50km/h pri zaviranju oz.so kej bolj popustljivi? :) lp jaz sem delala v nalivu...tako je lilo,da nisem vidla belih črt na cestišču...mela sem dežni čez pa ni pomagal,ker sem bla premočena ... pazit moreš na semaforjih...tudi če je zelena upočasni in spremljaj kdaj kolko časa je...ker ne smeš ful zavirat...če se pol menja .. hitrost na poligonu naj bi bla pa ista...ampak on ne bo točno vedu zato pojdi tistih 5 manj...da boš ziher.... to so meni pred izpitom svetovali inštruktorji :) srečno pa brez skrbi! Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
cation Objavljeno Maj 20, 2008 Deli Objavljeno Maj 20, 2008 ne bo šlo, ker moraš met 2leti izpit A2 preden dobiš neomejeno a če bi pa po 2 letih bil podaljšal v A2 (25 kw), bi pa lahko sedaj v neomejeno? in v čem je fora??? :glare: Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
cation Objavljeno Maj 20, 2008 Deli Objavljeno Maj 20, 2008 @_LuX_: po tvojem odgovoru mi je postalo kar vroče, zato sem šel preverit in ugotovil da širiš krivo vero, oz. govoriš kar nekaj na pamet :angry: zakon o pridobitvi in podaljšanju vozniškega dovoljenja namreč govori: Vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije A brez omejitev se izda osebi, ne da bi opravljala vozniški izpit, če izpolnjuje naslednje pogoje: * da je dopolnila starost 21 let in * ima najmanj dve leti veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije A do 125 ccm in največ 11Kw (A1) ali kategorije A, katerih moč motorja ne presega 25 kW ali katerih razmerje moč motorja/masa ne presega 0,16 kW/kg Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Vucko Objavljeno Maj 20, 2008 Deli Objavljeno Maj 20, 2008 Js prej nic nisem mel ... pa delam zdaj za neomejeno.Star sm pa 22 Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Lamb of God Objavljeno Maj 20, 2008 Deli Objavljeno Maj 20, 2008 samo kratko vprašanje... kaj pa če imam omejitev 125 ccm in 11 kw že cca. 4 al 5 let, pa nisem pri 18 hodil "podaljšat" v omejitev 25 kw (enostavno nisem mel motorja od takrat)? predvidevam da lahko vseeno dobim neomejeno? (21 sem že dopolnil) Zdravo! Jaz sem imel točno isti problem ko ti!! In sem švical celo letošnje leto ker so se širile govorico da ne dajo za neomejeno če nimam vmes vpisano 25kw! Vendar pa sem včeraj na rojstni dan že ob pol 8h zjutraj šel dvignit za neomejeno:D Če pa ti bodo na upravni kaj težili jim nesi ta zakon zraven skopiran, vendar pojdi čimprej po izpit! Če pa bodo še kar težili pa pojdi v velenje ponj. LP Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
cation Objavljeno Maj 20, 2008 Deli Objavljeno Maj 20, 2008 hvala za nasvet iz prve roke, se bom čimprej spakiral na UE in porihtal zadeve (upam).. .) Povezava do komentarja Delite na drugih straneh More sharing options...
Priporočene objave
Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje
Za objavljanje se morate najprej registrirati
Ustvarite račun
Registrirajte se! To je zelo enostavno!
Registriraj nov računPrijava
Že imate račun? Prijavite se tukaj.
Vpišite se