Skoči na vsebino
DAMI34
Sporočilo dodal DAMI34

povezave (klik):

Priporočene objave

Objavljeno (popravljeno)

Takle je bilo. V času koronavirusa so me ustavili trikrat. Prvič me je ustavilo redarstvo in dvakrat policija. Redarstvo v Bohinjski Bistrici me je ustavilo v času, ko še nismo smeli preko meja občine bivališča, bili so zamaskirani in so me spustili mino brez problemov. So mi verjeli na besedo, da sem službeno. Bil sem v avtomobilu s sodelavcem, s katerim ne živiva v skupnem gospodinjstvu. Po opravljenem delu sva si v Stari Fužini v trgovini kupila sendviče in pivo ter malicala pred trgovino. Sedela sva na betonskem robniku pred trgovino, kar se mi zdi skrajno primerno za današnje čase. Drugič me je ustavil policaj v okolici Ljubljane. Bil je nezamaskiran in mi je verjel na besedo, da sem službeno, kar sem tudi bil. Prav tako je bilo to še v času prepovedi gibanja preko občinskih mej. Tretjič me je ustavila policijska patrulja. Bil sem z motorjem in to prvi dan po ukinitvi nedovoljenega gibanja preko občinskih mej. Policaj in policajka sta bila nezamaskirana in ju je najbolj zanimal letnik motorja in če fajn gre, pa če sem vredu. Sem jima povedal, da nisem vredu, saj bi moral za praznike biti vsaj 1000 km daleč.

Torej. Vse skupaj je brez veze. Ni bolanih, umrlo jih je toliko kot v normalnih dneh. Je pa veliko ljudi okuženih, vendar še najmanj s koronavirusom. In kako nam še vedno ni jasno, da je vse skupaj nateg na čeli črti. Posamezniki so to stanje izkoristili še bolj, kot bi si sami v sanjah želeli, mi pa se veselo skregajmo med seboj.

Popravljeno . Popravil tomash
  • Všeč mi je 2
Objavljeno
pred 5 urami, ftp pravi:

Kdor se je imel namen poročit, se bo, malo z zamudo, ma bo.                                                   Vse to bodo nadoknadili.

al pa bo imel srečo pa se ne bo poročil.. :P

• Haha 2
Objavljeno
pred 20 urami, ukica pravi:

Tem cifram jaz isto ne verjamem.

Osebno sem bil v direktnem stiku/pogovoru z nekom ki je bil identificiran kot pozitiven. 
No nisem se smel iti testirat ker nisem imel simptomov :) 

Če nisi imel simptomov, te niso hoteli testirati, ker test ne bi pokazal okužbe, saj je minilo premalo časa, da bi prebolel okužbo. Pa tudi ne vem, če takšno testiranje zazna prebolelo okužbo.

Kontrolno testiranje pa je namenjeno ravno temu, da preverijo, koliko ljudi je okuženih in kolike jih je okužbo prebolelo in imajo protitelesa. Zato so izbirali naključne posameznike (podobno kot pri anketah). Iz tega vzorca so potem izračunali, koliko jih je dejansko okuženih in koliko jih je že prebolelo - seveda s statistično napako, ki je prisotna zaradi majhnega vzorca).

Objavljeno
36 minutes ago, Darko3g said:

Če nisi imel simptomov, te niso hoteli testirati, ker test ne bi pokazal okužbe, saj je minilo premalo časa, da bi prebolel okužbo. Pa tudi ne vem, če takšno testiranje zazna prebolelo okužbo.

Kontrolno testiranje pa je namenjeno ravno temu, da preverijo, koliko ljudi je okuženih in kolike jih je okužbo prebolelo in imajo protitelesa. Zato so izbirali naključne posameznike (podobno kot pri anketah). Iz tega vzorca so potem izračunali, koliko jih je dejansko okuženih in koliko jih je že prebolelo - seveda s statistično napako, ki je prisotna zaradi majhnega vzorca).

Sedaj ne razumem.. v prvem odstavku omenjas da neves ce obstaja test ce si ze prebolel, V drugem pa omenjas testiranje na proti telesa? :P 

No jaz mislim da je stevilka okuzenih vendar brez simptomov veliko visja. Zanimivo je da Kitajci so nehali steti kot okuzene tiste ki so bili pozitivni vendar brez simptomov.. 

Objavljeno

Če je to res kar piše v članku, da so domačini klicali policijo. Naj vam povem dragi domačini, serjem vam se v usta! 

Od turizma večinoma živite, zdaj pa za sodržavljane kličete policijo in špecate? Mrš. Kot sem par strani nazaj napisal, govna smo. In to velika govna. 

Gremo jamrat, kak nas hrvati jebejo... kje nas ne bojo, če sami sebe štihamo v hrbet. Prokleta slovenska foušija. 

https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/clanek/to-pa-bo-drag-obisk-portoroza-policisti-popisovali-enega-za-drugim-305721

Objavljeno
pred 5 minutami, motozajebant pravi:

Če je to res kar piše v članku, da so domačini klicali policijo. Naj vam povem dragi domačini, serjem vam se v usta! 

Od turizma večinoma živite, zdaj pa za sodržavljane kličete policijo in špecate? Mrš. Kot sem par strani nazaj napisal, govna smo. In to velika govna. 

Gremo jamrat, kak nas hrvati jebejo... kje nas ne bojo, če sami sebe štihamo v hrbet. Prokleta slovenska foušija. 

https://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/clanek/to-pa-bo-drag-obisk-portoroza-policisti-popisovali-enega-za-drugim-305721

tile na sliki ne potrošijo kaj dosti, prej naredijo več škode in smeti :)

"zlatega" prinašalca ne teraš, klošarijo iz zelenice pač :)

Objavljeno
pred 1 minuto, Snečer pravi:

tile na sliki ne potrošijo kaj dosti, prej naredijo več škode in smeti :)

"zlatega" prinašalca ne teraš, klošarijo iz zelenice pač :)

Tudi sprehajalci ne potrošiji kaj dosti? :)

nima veze a potrošino ali ne. Da domačini kličejo za tako stvar policijo? Isto kot "avtohzoni" domačini bentijo čez vikendaše. Ja alo, kdo jim je prodal stanivanja? Domačini. Zakaj že? Od vikendašev je odvisno ogromno delovnih mest... nalašč bom stanovanje v Piranu kupu ?

• Všeč mi je 3
Objavljeno

Vem iz druge roke, da so jih samo opozorili. Kazni niso dobili.. se.

Objavljeno
pred 5 minutami, ukica pravi:

Vem iz druge roke, da so jih samo opozorili. Kazni niso dobili.. se.

Mene je bolj razjezilo to, da pise da so domacine zmotili. Ce je seveda to res, da ne bom krivice delal. 

Objavljeno
pred 11 minutami, motozajebant pravi:

Tudi sprehajalci ne potrošiji kaj dosti? :)

nima veze a potrošino ali ne. Da domačini kličejo za tako stvar policijo? Isto kot "avtohzoni" domačini bentijo čez vikendaše. Ja alo, kdo jim je prodal stanivanja? Domačini. Zakaj že? Od vikendašev je odvisno ogromno delovnih mest... nalašč bom stanovanje v Piranu kupu ?

doma je tudi sonce in tudi morja ni :)

Objavljeno
pred 1 minuto, Snečer pravi:

doma je tudi sonce in tudi morja ni :)

Se strinjam. A morje, morski zrak, vonj ima svoj čar. Žal :)

Objavljeno
pred 5 minutami, motozajebant pravi:

Se strinjam. A morje, morski zrak, vonj ima svoj čar. Žal :)

v Žusterni? :)

Objavljeno
pred 31 minutami, Snečer pravi:

v Žusterni? :)

Med drugim :)

še vesno je lepše vonjati morski zrak v Piranu nekje, kot ljubljansko kotlino ali pohorsko prestolnico ?

Objavljeno
pred 3 urami, ukica pravi:

Sedaj ne razumem.. v prvem odstavku omenjas da neves ce obstaja test ce si ze prebolel, V drugem pa omenjas testiranje na proti telesa? :P 

No jaz mislim da je stevilka okuzenih vendar brez simptomov veliko visja. Zanimivo je da Kitajci so nehali steti kot okuzene tiste ki so bili pozitivni vendar brez simptomov.. 

Pravim, da testi, ki jih delajo na ljudeh s simptomi, niso nujno enaki kot testi, ki so jih delali v tej raziskavi. Če sem prav bral, so na vstopnih točkah jemali le brise iz nosu in ugotavljali prisotnost virusa, pri raziskavi pa so jemali tudi kri (menda bi se naj protitelesa (spominske T celice) nahajale v krvi - tako je razlagal en imunolog cca 100 strani nazaj).

Upam, da sem sedaj bolje razložil, včasih pri pisanju pozabil kakšno misel, ker se mi zdi samoumevna.

Objavljeno
9 minutes ago, Darko3g said:

Pravim, da testi, ki jih delajo na ljudeh s simptomi, niso nujno enaki kot testi, ki so jih delali v tej raziskavi. Če sem prav bral, so na vstopnih točkah jemali le brise iz nosu in ugotavljali prisotnost virusa, pri raziskavi pa so jemali tudi kri (menda bi se naj protitelesa (spominske T celice) nahajale v krvi - tako je razlagal en imunolog cca 100 strani nazaj).

Upam, da sem sedaj bolje razložil, včasih pri pisanju pozabil kakšno misel, ker se mi zdi samoumevna.

Sam zejbavam se :P 

Vem kaj si mislil. Hvala za razlago :)

Objavljeno

prvi test - na vstopnih točkah - pokaže prisotnost corona virusa  SARS_CoV2 (ta je povzročitelj bolezni COVID-19).. ta ni 100% zanesljiv ..baje pri nekaterih bolnikih , ki so že imeli jasne simptome bolezni ta test ni prikazal prisotnosti virusa v prvo temveč šele pri ponovljenih testiranjih.

drugi ni ravno test temveč preiskava.. če je nekdo prebolel bolezen COVID-19 ima v sebi protitelesa in ta preiskava jih najde ..če preiskava pokaže prisotnost protiteles je 100% , da je oseba bolezen prebolela - tudi če ni imela najmanjšega simptoma..

Objavljeno
pred 9 urami, Darko3g pravi:

Teste za protitelesa so baje prvi razvili Nemci in so tiste, ki so jim našli protitelesa vračali na delo. Sem par strani nazaj prilimal link.

Objavljeno

V Franciji so imeli prvi primer okužbe z novim koronavirusom že konec decembra lani in ne konec januarja letos, kot so domnevali doslej. Okužbo z novim koronavirusom so namreč potrdili pri bolniku, ki so mu decembra diagnosticirali pljučnico.

Pa Sej sem vam reku, da je blo to v Sloveniji že januarja. V Šk. Loki so bile šole prazne. Kolega je kašljalal kri. Celo plučne mešičke. Zdravnik ni imel pojma kaj mu je.Voditelji so pa kasneje ugotovili, da lahko to izrabiji sebi v prid... vse ostalo se bo pa pokazalo.

Objavljeno
Celoten clanek je objavljen v danasnjih Financah

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom.
Pomembna znanstvenika opozarjata, da nova znanstvena spoznanja dokazujejo, da je korona vendarle huda gripa.
Prvi je profesor medicine, epidemiolog in statistik na Stanfordu John Ioannidis. Drugi pa Rohan Silva, nekdanji svetovalec britanski vladi, zdaj pa gostujoči profesor na London School of Economics. Napisala sta kolumno za Times. Povzemamo jo skoraj v celoti.
Strašljive statistike virusa iz Vuhana so veliko globalnih voditeljev prisilile, da zaprejo svoja gospodarstva in dajo v karanteno celotno prebivalstvo.
Svetovna zdravstvena organizacija je sprva sporočala, da je stopnja smrtnosti zaradi korone 3,4-odstotna. Raziskava Imperial College London – ki je temeljila na zgodnjih, nezanesljivih podatkih – je opozorila, da bi lahko v Združenem kraljestvu umrlo pol milijona ljudi, če drastičnih ukrepov ne bi bilo.
Odtlej so znanstveniki trdo delali, da bi bolje razumeli COVID-19. Veliko se je spremenilo in dosežen je bil velik napredek. Tu so najnovejša spoznanja in dobre novice.
  1. COVID-19 je veliko bolj razširjen. Bolezen je prebolelo veliko več ljudi, kot se je ocenjevalo sprva. Velika večina okuženih ljudi ima blage simptome ali jih sploh nima. Tudi testi na protitelesa to dokazujejo: število okuženih je nekajkrat večje od uradnih statistik. Skoraj pred mesecem dni so raziskave pokazale, da je prekuženost 11-odstotna v severnoitalijanskem mestu Robbio, 14-odstotna pa je prekuženost v nemškem Gangeltu. V New Yorku testi na protitelesa kažejo, da je bilo že skoraj 25 odstotkov populacije okužene in prekužene do konca aprila. Uradne številke so bile 1,7 odstotka. Dodajmo, da Švedi sporočajo, da je prekuženost v Stockholmu konec aprila že dosegla 30 odstotkov, zadostno prekuženost pa bi morali doseči v maju. No, slovenska raziskava na protitelesa je pokazala, da je prekuženost pri nas od dva do štiri odstotke. Več podrobnosti bi moralo biti znanih danes.
  2. COVID-19 je tudi veliko manj smrtonosen od prvih strahov. Takoj, ko smrtnost popravite na veliko število obolelih, ki jih zaradi blagih simptomov sploh ne zaznate, je smrtnost primerljiva hudi gripi, še posebej tam, kjer bolnišnice niso presegle zmogljivosti. Od 90 do 95 odstotkov smrti v Evropi je v starostni skupini prek 65 let. Za otroke in mlade je COVID-19 celo manj smrtonosen od gripe. Če upoštevamo, kar je znanega iz slovenske raziskave, je bilo z virusom okuženih med dva do štiri odstotke ljudi. To pri dveh milijonih prebivalcev pomeni 40 do 80 tisoč. Hkrati imamo 98 žrtev. Smrtnost je torej med 0,12 do 0,25 odstotna. Pri tem je seveda treba upoštevati starost. Vnovič opozarjamo na žalostno statistiko Slovenije, da kar 75 odstotkov žrtev prihaja iz domov za ostarele. Za druge je torej virus manj nevaren od gripe. Še enkrat spomnimo, smrtnost pri gripi je 0,1 odstotna, lahko do 0,2 odstotna v hujših letih. Dodajmo še podatke iz raziskave v nemškem mestu Gangelt, s tem, da opozarjamo, da je bilo to eno od žarišč. Smrtnost je bila tam 0,37 odstotna, okuženih pa je bilo 15 odstotkov ljudi.
  3. Vemo, kje je COVID-19 uničujoč. Tvegane so posebej bolnišnice in domovi za starejše, iz zadnjih prihaja več kot polovica vseh žrtev. Okuženo medicinsko in negovalno osebje hitro okuži druge. To je tudi odgovor na vprašanje, zakaj imata prav Bergamo in Queens tako veliko smrtnih žrtev. To sta območji z veliko okuženega medicinskega osebja, ki virus prenaša na tvegane in že bolne skupine ljudi.
Čas je za sporočilo, da so najhujši strahovi o koroni mimo
Zaprtje gospodarstev in družb po novih znanstvenih dognanjih ni več proporcionalen ukrep in ni pravi odgovor na korono, še posebej, če upoštevamo globoke in številne negativne učinke takšnih karanten: množično brezposelnost, povečanje nasilja v družinah, psihične težave in zlorabo otrok, tudi smrti in bolezenska stanja, povzročena zato, ker je zdravljenje zaradi ukvarjanja samo s korono prepozno ali ga sploh ni.
Ni razloga za množično nadziranje ljudi in sledenje stikom
Zadnje znanstvene ugotovitve jasno kažejo tudi, da ni nobene potrebe po politični odločitvi o množičnem nadziranju državljanov: ne prek testiranja, ne prek spremljanja stikov, ne prek izdaje certifikatov za imunost.
Spremljanje in nadzor stikov ima smisel, kadar je število primerov majhno. Pri COVID-19 ni tako. Precej verjetno je, da je bilo nekaj milijonov ljudi okuženih samo v Veliki Britaniji, tako veliko število pa onemogoča potrebno zanesljivost in razumno testiranje.
Po drugi strani pa je pri virusu, ki tako hitro okuži in razsaja po bolnišnicah in domovih za ostarele, nujno stalno testiranje v teh okoljih, prav tako so tu nujni ostrejši higienski ukrepi.
Cilj sproščanja ukrepov tudi ni doseganje množične prekuženosti, opozarjata znanstvenika, posebej ne pri okužbi, ki tako hitro in enostavno naseli bolnišnice in domove za starejše. Odprtja držav morajo biti še naprej odvisna od zmogljivosti zdravstva.
»Od začetka so voditelji držav ukrepe sprejemali na podlagi najboljših podatkov, ki so obstajali. Na začetku so bili podatki redki in skrb zbujajoči, zato so bili drakonski ukrepi razumljivi. Da ne bo pomote, gre za nov virus in še veliko se moramo naučiti. Ampak novi podatki so dobra novica. Politiki lahko naredijo konec 'lokcdownu' in odprejo države in gospodarstva.
Objavljeno (popravljeno)

@Nearrain btw, hvala za članek ki je drugače za paywallom, zanimiv, sigurno ne zadnji in absolutni, vsekakor pa precej trezen v svojih sklepih. Škoda ker je nedostopen tudi original iz The time-sa. V glavnem, resnica je ponavadi nekje vmes, vse ki govorijo v absolutih "to je teorija zarote" ali pa "vsi bomo umrli in to jutri" pa lahko üe naprej ignoriramo (ali pa se iz njih norčujemo kadar so preglasni). ?

Popravljeno . Popravil nejc74

Ustvarite račun ali se prijavite za komentiranje

Za objavljanje se morate najprej registrirati

Ustvarite račun

Registrirajte se! To je zelo enostavno!

Registriraj nov račun

Prijava

Že imate račun? Prijavite se tukaj.

Vpišite se
  • Zadnji brskalci   0 članov

• Noben registriran uporabnik, si ne ogleduje to stran.
  • Ustvari novo...

Pomembne informacije

Z uporabo te strani se strinjate z uporabo piškotkov in se strinjate s pravili o varovanju zasebnosti!